7 de nov. 2009

L'educació sexual a l'escola (3). Públic o privat?


En unes jornades educatives, vaig escoltar la professora de Química Núria Solsona descriure les pràctiques de laboratori de la seua assignatura. En aquestes, l’experiment que havia de fer l’alumnat de 4t d’ESO per al final de trimestre era, ni més ni menys, un pastís de xocolate. Això no té cap mèrit, ma mare fa pastissos i no ho ha aprés a l’escola! dirien alguns; Això no és ciència! comentarien uns altres.
En canvi, Solsona explicava molt bé que això que no té cap mèrit, i que per a molta gent no són més que pràctiques casolanes aïllades, constitueix un “conjunt ben integrat de coneixements, elaborat i adaptat a les necessitats de cada moment històric per al bon funcionament de la família i el benestar dels seus membres”. És a dir, que aquestes pràctiques, tradicionalment femenines, són coneixement científic (considerat socialment com el més elaborat i el de més prestigi) i, com a tal, haurien d’estar incloses en el currículum escolar. I no sols això, sinó que “són uns sabers indispensables per a la vida de les persones i el bon funcionament de la família i de la societat”. Per tant, Solsona sosté que la cuina és un laboratori on es fan dissolucions (café amb llet o amb Cola-cao, sopes...) i col·loides (nata batuda, maionesa...), on es produeixen canvis químics (caramel·lització del sucre; el bany de Maria, una dona jueva que va inventar aquest mètode de conservació al s.III...), etc. [En la pàgina del Instituto de la Mujer podeu trobar més materials coeducatius.]
Aquesta explicació del treball de Núria Solsona, fa referència al quart dels entrebancs que dificulten l’educació sexual de l’escola: la consideració d’aquesta com una qüestió privada. Ja vaig parlar en anteriors posts de les pors, de la “naturalitat” de la sexualitat, de la falta de formació i de la manca de compromís de les administracions en aquesta formació. I ara, crec que paga la pena parlar de què és públic i què és privat, i de si l’escola només hauria d’encarregar-se dels sabers útils per a l’espai públic o, per contra, hauria de preparar per a la vida privada.
El debat és antic i connecta amb dues qüestions ben complexes: en primer lloc, amb el pas de l’escola segregada a l’escola mixta, i, en segon terme, amb la creença que la raó i l’emoció estan separades.
L’escola segregada (els xics per una banda i les xiques per l’altra) educava les dones per a ser maresposes. El règim franquista va prohibir l’escola coeducativa i va instaurar, l’any 38, l’escola segregada, amb uns continguts qualitativament i quantitativament diferents per a xics i per a xiques. Com que es pressuposava que l’espai privat (la casa, les criatures...) havia de ser per a elles i l’espai públic (el carrer, el treball...) per als hòmens, aquestos havien de ser educats per a desenvolupar un ofici i ser els guanyapà. Aquesta desigualtat estava basada en la suposada complementarietat dels sexes, i en la inferioritat intel·lectual de les dones, i era apuntalada per discursos com la biologia, la psicologia, la religió..., i per les tradicions i, fins i tot, les lleis. La coacció social i estatal conduïa a la interiorització de la bondat d’aquesta ideologia. Una dona, Pilar Primo de Rivera deia, el 1942:
“las mujeres nunca descubren nada: las falta, desde luego, el talento creador reservado por Dios para inteligencias varoniles: nosotras no podemos hacer nada más que interpretar mejor o peor lo que los hombres nos dan hecho”.
Quan es va promulgar la LGE, als anys 70, l’escola segregada es va convertir en escola mixta, però va eliminar del seu currículum tots els sabers i habilitats que les dones tenien o havien de tindre (habilitats domèstiques, expressives, sentimentals i relacionals: cuidar, mediar, escoltar, recolzar, ensenyar, guiar, la higiene, l’alimentació, la salut...). En realitat, va eliminar uns sabers necessaris per a la vida, és a dir, la cultura de les dones.

Algunes feministes ho expliquen de la següent manera: l’escola mixta el que va fer va ser convidar les xiques a entrar en un espai que representava uns continguts i uns valors exclusivament masculins: un currículum androcentrista. Aquest currículum, no solament no té en compte els sabers femenins, sinó que ha oblidat les aportacions de les dones a la cultura considerada escolar. A poc a poc, aquesta realitat va canviant, però encara ens costa trobar el paper de les dones en la història, en la literatura, en l’art, en la ciència, en la política, etc. i solem conèixer aquestes dones i la seua contribució a la cultura quan, per a commemorar el 8 de març, les pengem en els taulers de les escoles i decidim treballar-les a classe.

Quina conclusió podem extraure d’aquest currículum androcentrista? Que el sol fet que xics i xiques compartesquen pupitre, no garanteix la igualtat. I que per fer realitat aquesta igualtat, s’han de posar en marxa mecanismes tan potents i eficaços com els de les èpoques anteriors.

Mireu el que estudiaven les xiques en l’assignatura Economía Doméstica:
“Recuerda que debes tener un aspecto inmejorable a la hora de ir a la cama… Si debes aplicarte crema facial o rulos para el cabello, espera hasta que él esté dormido, ya que eso podría resultar chocante para un hombre a última hora de la noche. En cuanto respecta a la posibilidad de relaciones íntimas con tu marido, es importante recordar tus obligaciones matrimoniales: si él siente la necesidad de dormir, que sea así, no le presiones o estimules la intimidad. Si tu marido sugiere la unión, entonces accede humildemente, teniendo siempre en cuenta que su satisfacción es más importante que la de una mujer. Cuando alcance el momento culminante, un pequeño gemido por tu parte es suficiente para indicar cualquier goce que hayas podido experimentar.
Si tu marido te pidiera prácticas sexuales inusuales, sé obediente y no te quejes. Es probable que tu marido caiga entonces en un sueño profundo, así que acomódate la ropa, refréscate y aplícate crema facial para la noche y tus productos para el cabello. Puedes entonces ajustar el despertador para levantarte un poco antes que él por la mañana. Esto te permitirá tener lista una taza de té para cuando despierte…” (Economía doméstica para bachillerato y magisterio, Sección femenina, 1958.)
(La llei de 20 de setembre de 1938, que reformava l’Ensenyament Secundari, establia que les assignatures que havien d’estudiar les xiques eren: Formación Político-Social, Música, Labores, Cocina, Economía doméstica y Educación Física.)

(continuarà)

4 comentaris:

Isaac ha dit...

Me parece interesante que llames la atención sobre este tema. Era un sistema educativo segregado que educaba a cada sexo para la codependencia del otro, lo cual resulta un problema simétrico. Si a las chicas se les vetaban los conocimientos que les podría permitir ganarse la vida, a los chicos se les vetaban los que les permitirían llevar una casa, abocando a ambos al matrimonio. Como bien insinúas, es una pena que el modelo coeducativo haya tomado el currículo masculino, dejando fuera conocimientos y técnicas de tanta importancia para poder emanciparse como aquéllos que te abren caminos profesionales.

La transmisión doméstica de estos conocimientos y técnicas tiene una larga tradición matriarcal, siendo una mera anécdota esa interferencia fascista. (Y digo propiamente “fascista” porque Sección Femenina era una sección de Falange.) Una tradición matriarcal de la esfera privada (al hilo del título) y en la que es muy difícil abrirse hueco. Se dice que ahí está el origen de las sociedades gastronómicas vascas. Yo puedo hablar de la resistencia que he encontrado en mi propia familia para aprender a cocinar.

Así pues, uno tiene que aprender extracurricularmente y metiéndose en corral ajeno lo que debería ser currículo ordinario. Y uno lo aprende en las etapas más tardías de su formación (en la licenciatura, en la maestría, en el doctorado, o incluso en el postdoc) de la manera más peregrina y circunstancial, dependiendo principalmente de en qué momento tenga uno que salir fuera para continuar sus estudios.

De esta manera se crea una ruptura cultura con la tradición doméstica matriarcal, para lo bueno y para lo malo. Lo bueno es que esta nueva cultura la está generando una generación que acepta nativamente muchos electrodomésticos que la tradición doméstica deja de lado por resultarle novedosos. Sumada esta pérdida del valor privado a la primera generación nativa de internet, se llega a situaciones en que resulta más fácil conseguir información por la red que de las expertas matriarcas de tu familia. Pero el desconocimiento de este importante legado tiene el inconveniente de obligar a redescubrir el Mediterráneo y no prevenir frente a errores clásicos.

Te centras en la igualdad entre sexos y dejas de lado el heterosexismo, pero yo creo que ese dejar al varón con el culo al aire en materia doméstica para que “siente cabeza” y se case “como Dios manda” es discriminatorio por orientación sexual para los que quieran formar parejas de chicos, sean homo o bisexuales, y los solteros vocacionales, sean asexuales de orientación sexoafectiva o asexuales sean de orientación afectiva (arrománticos) con una orientación sexual discorde.

La conclusión que yo saco y, habiéndote leído desde hace tiempo, creo que está en tu línea es que la introducción en el currículo escolar de educación en técnicas domésticas como garantía de autonomía personal de los futuros ciudadanos. Siendo así, el último párrafo sobra. Si quieres defender una asignatura de nueva planta, no te hace falta desmarcarte de los antiguos contenidos, máxime con la brecha generacional que he comentado. Si quieres desmarcarte de la antigua asignatura, lo estás haciendo a costa de debilitar tu argumento por la mera ubicación de ese párrafo. Si quieres ilustrar la efectividad del lavado de coco, para eso estaría quizás mejor como entrada separada.

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Isaac,
Tienes razón, dejé de lado el heterosexismo en este post, pero creo que el blog es un todo y que los contenidos de unos y otros artículos se van sumando.

Lo que está claro, y aunque no lo parezca en tu comentario, entiendo que lo compartes, es que la cultura femenina no se reduce a la tradición doméstica. Currículum androcéntrico es mucho más que la transmisión matrilineal del saber culinario. Se trata de unas habilidades y de unos aprendizajes, que como expliqué en otro artículo, (y tú muy bien calificas de garantía para la autonomía personal), no se consideran, de momento, progreso ni avance humano.

Y respecto a la brecha generacional, tengo una anécdota graciosa. Hace diez años le regalamos el primer microondas a mi madre y nos hizo devolverlo. Hoy, es la reina del micro, y cada día aprendemos de ella nuevas recetas. Además, se ha convertido en una fashion víctim y nos regala para Navidad los últimos electrodomésticos del mercado. Y porque con la jubilación no le llega para la Termomix, y somos tres, que si no…

Ah, también a mi me parece que te sobra el último párrafo, ja, ja, ja.

Isaac ha dit...

Si me sobra el último párrafo, estamos a empate, je, je.

Lo culinario fue sólo un ejemplo que tengo reciente. Cuando he tenido que pasar a prepararme las tres comidas del día y, por tanto, necesitado un conocimiento más completo que cuando comía en la facultad, me he topado con esa pared de cristal. Una cosa es querer aprender cuatro cosas para hacerte la cena ahora intempestivas, y otra pretender sobrevivir autónomamente comiendo de tu propia sartén, y esto último sí topa con el matriarcado.

Y te felicito por tener una madre así, dispuesta a seguir aprendiendo.

J! ha dit...

la gente del instituo por ser homosexual y no saben que esas personas tienen sentimientos y se sienten mal, a veces llagan a no ir al instituto por los insultos y tambien no saben que sufren sus padres, a personas que han llegado a ir al psicologo por eso.