3 d’oct. 2011

Fa molts anys?

Fa molts anys hi havia un castell enclavat en una vall tan rica que sempre estava plena de margalides blanques. En qualsevol època de l’any les cases de la gent lluïen plenes de gerros amb flors; les dones i els homes, els xiquets i les xiquetes, grans i menuts, es feien collars o se les enganxaven a la roba. Al rei, però, li agradava tenir cura del seu propi jardí de margalides: les tenia plantades en arrenglerats cavallons, mai les collia per a gaudir-ne dins de palau i no deixava que ningú, ni el fill ni la filla estimada, tocaren ni una sola de les flors que cultivava. Un dia, el rei va decidir que era l’hora que els fills es casaren i va voler regalar una margalida a cada un perquè la portaren a les parelles elegides. Els dos es van sorprendre, perquè malgrat que el camp n’estava ple i d’amagat haurien pogut llevar-ne al pare sense que se n’adonara, mai havien tingut a les mans cap margalida. Així és que la filla i el fill del rei se n’anaren corrent ben contents a ensenyar el present. El xic, com que no podia muntar a cavall amb la flor a la mà, se la va posar en una butxaca, però de camí va trobar uns amics i va estar una estona jugant-hi; quan per fi arribà per a regalar-la a la xica que estimava, la flor estava tota desfeta. La germana, en canvi, se n’havia anat passejant, però a cada pas arrencava un pètal de la margalida mentre preguntava: m’estima... o no m’estima..., m’estima... o no m’estima... I quan va arribar al costat del xic amat i volgué donar-li la margalida, ja no quedava flor.

10 comentaris:

La profe ha dit...

1. Per què els fills del rei fan malbé la flor que els regala son pare? Què hauria hagut de fer el rei per evitar-ho? Els hauria d’haver explicat més coses sobre les flors?

2. Imagina que les margalides representen la sexualitat. Per què no deixava que la filla i el fill s’hi acostaren? Creus que és una bona manera d’educar la sexualitat?

3. Quines maneres o models coneixes d’educar la sexualitat? Com ho hauries fet tu si el camp de margalides haguera sigut teu?

4. Aquesta historia no està acabada. Continua-la.

5. Llegeix les entrades del bloc Karicies.blogspot.com L’educació sexual a l’escola, 1, 2 i 3 i comenta els principals impediments que dificulten que a l’escola (i també fora d’ella) es faça una educació afectivosexual de qualitat.

barbara goldman ha dit...

Per a mi el rei hauria d'haver dit que si per exemple posaven la margarida en la butxaca es trencava perquè era molt fràgil, que si les trencar el pètals. Lo de ensenyar-li la sexualitat amb una margarida per ami no te molt sentit podem educar sols parlant amb el pares de les nostres dubtes, es mes fàcil i jo regalaria margarides sols a les persones que se u mereixen. La historia acaba després que els dos varen trencat la margarida, i es varen penedit, i els impediment de la escola son el buying i abús escolar.

Mireia Kent ha dit...

Els fills del rei, fan malbé la flor que els regala son pare, perquè no saben el valor que té o com cuidar-la. Per evitar-ho, el rei hauria d'haver dit als seus fills, com hi ha que portar la flor, o el valor que té. També, lis hauria d'haver explicat més coses sobre les flors, i més, sabent que els seus fills, no sabien res de les flors, l'únic que sabien, era que el seu pare, el rei, les tenia molt d'afecte.

Tal vegada, el rei, no deixava que els seus fills no s'aproparen a les flors, que en aquest cas significava la sexualitat, perquè volia protegir-los, tenia la mentalitat una mica antiga, o perquè como no li havia parlat mai d'això, volia esperar a que arribara el moment per traure el tema, i explicar als seus fills una mica sobre el tema de la sexualitat. A lo millor, no és la millor forma d'ensenyar la sexualitat, però cadascú té la seua forma de fer les coses.

Hi han diverses formes d'ensenyar la sexualitat, com ja he dit abans, cada persona té la seua, i pense que totes les formes, m'entre s'aprenga alguna cosa, és bona. Si en aquest cas el campo haguera sigut meu, jo deixaria que tot el món s'apropara, però complint unes normes, com per exemple, que cadascú siga conscient del que ha fet, i les conseqüències que trau, fer sexe, i abans de que algú, o provara per primera vegada, parlar-li una mica d'això, com una introducció abans de provar-ho, però a que sàpiguen què pot passar.

Aleshores, varen arribara casa, i els germans varen comentar com li havia anat la cita, i els dos, varen acordar, demanar-li al pare una altra flor, de manera que varen anar a parlar amb el pare. Aquest, s'ho va pensar per una estona, i va acceptar, però aquesta vegada, amb normes, la primera, que primer, hi tenien que parlar sobre el tema, la segona, que els fills, tractarien bé la flor, i per últim, que anirien amb compte.

Carla Mott ha dit...

Els fills del rei, fan malbé la flor perquè, el seu pare no li ha ensenyat a apreciar-la, ni a cuidar-la, i ells no saben com fer-ho. Ells pensen que esta be fer lo que estaven fent amb la flor. El rei tindria que aver dit, es molt delicada, no la podeu trencar i teniu que anar amb compte amb ella.
Si la flor haguera representat la sexualitat pense que el rei el que li va passar va ser que ell no volia que els seus fill perderen la virginitat i per això no les va ensenyar com cuidar-la.
Les maneres que jo conec d'ensenyar la sexualitat son la religiosa i la no religiosa, i jo estic a favor de la no religiosa.
La historia per a mi acabaria, amb els fills anant al seu pare i que li demanaren que els ensenyara tot sobre les margarides, com cuidar-les, etc. Així els dos sabrien portar la margarida.

Amparo Pardo Bazán ha dit...

Els fills acabaren fent malbé la flor a causa de que mai havien cuidat les flors ja que el que el seu pare no els deixava acostar-se. El rei hauria d'haver-los deixat acostar-se a elles i explicar-los que havien de fer per no fer-la malbé pel camí.

Pareixia que el rei tenia por, encara que podria haver-los deixat acostar-se una miqueta per que s'anaren acostumant com tractar-la i no deixar-lis la flor de sobte, sense explicar-lis res.

Un dels models d'educació d'aquest tipus es ensenyar-lis des de xicotets coses bàsiques i, més endavant, ensenyar-lis coses que al nostre segle pareixen ser totalment inapropiades i escandaloses.
Personalment, si el camp haguera sigut meu, els hauria deixat acostar-se al camp des de xicotets i, una vegada anaren creixent. Deixar-lis cuidar les flors i ensenyar-lis com tractar-la fins que ells estigueren preparats.

Jo pense que la història hauria continuat d'aquesta manera:

“Tant el fill com la filla del rei intentaren donar-li una explicació als seus estimats sobre el que havia passat, però ningú els va creure. Quan van tornar al castell i li van explicar el que havia passat, aleshores el rei es va adonar del terrible error que havia comés al no deixar-lis apropar-se a les flors abans”.

I sobre l'educació “censurada” a l'escola no puc comentar ara a causa de la pipigrafia. Que pareix que tinguen por a que els xiquets els facen pipi i popo.

Inma Mozzoni i Clàudia West ha dit...

Aquest relat ens ha semblat prou interessant, ja que ens conta una història de la que podem treure diverses conclusions.
Els fills del rei varen fer malbé la flor perquè son pare des d'un principi no els deixava vore-les per tant, no sabien cuidar-les. Si els haguera deixat tindre contacte amb les flors, els seus fills les hagueren cuidat millor.
El seu pare, hauria de saber que els seus fills poden ser responsables i cuidar-les amb la mateixa delicadesa que ell.
Crec que el rei no va actuar de la manera més correcta, ja que els seus fills haurien de decidir el que volen fer, amb qui vulguen i quan vulguen.
I no, la sexualitat no es deu imposar, cadascú la pot començar i desenvolupar quan li semble el moment adequat.

Coneixem diverses formes d'educar la sexualitat:
-Els pares a les filles se ho prohibeixen i als fills els inicien a fer-ho.
-Les mares donen consells als fills tant com a les filles.
-Els germans inicien als seus germans barons i a les seues germanes els ho prohibeixen.

Paula De La Barre ha dit...

Ha sigut molt interessant! Perquè la veritat és que molta gent fa el que el text ha dit, és a dir, que molts pares el que fan és no respondre les preguntes que fan els seus fills perquè no sabrien com explicar-les o perquè pensen que no els fa falta saber-ho ja que els seus amics o alguna altra persona ho farà. Clar que els xiquets fan malbé les flors, NO SABIEN COM CUIDAR-LES!
No sabien que havien de ficar-la en una maceta i posar aigua, etc. I també el pare té culpa perquè als seus fills no els va deixar agafar-les i de sobte els la dóna, sense explicar-los com cuidar-la.
I si les margarides representaren la sexualitat, a la millor el pare tenia por pels seus fills o simplement que no li donava la gana explicar-los tot això perquè ja ho sabrien. I no me pareix una bona manera d'educar la sexualitat, jo crec que el tens que explicar des de petits, a poc a poc, i sense pressa, diguent-ho com és en realitat: la cosa més normal del món. Conec moltes maneres d'educar la sexualitat, la primera, com me la varen explicar a mi, que es una cosa normal (clar que me'l varen explicar des de petita, com he explicat en la pregunta anterior) la segona, és que els pares esperen fins l'últim moment per explicar-ho (encara no se perquè ho fan així) i la tercera com ho fa l'església, que no m'abellix explicar-la per que ja se sap com és.

L'últim que vaig a dir es que crec que és millor educar sobre la sexualitat des de petits, i que...
LA SEXUALITAT ES EL MÉS NORMAL DEL MÓN!

Christian Zetkin ha dit...

Els fills del rei, mai havien tingut una margarida a les seues mans i no sabien cuidar-la. El rei hauria de haver-lis explicat més coses sobre les margarides i com cuidar-les.

El seu pare encara no volia deixar que es feren majors. El fill i la filla no haurien de fer el que el pare volia, ell pot aconsellar als seus fills però no els pot obligar.

Hi han maneres més lliberals i menys lliberals; jo hauria deixat que els meus fills agafaren mes margalides i els hauria ensenyat a cuidar-les.

Aleshores, van tornar a casa. Quan arribaren li van dir al seu pare que si els podia donar una altra margalida i aleshores ell va dir que si però primer els tendria que ensenyar a cuidar-la. Va estar una estona parlant amb ells i quan va terminar, va anar al camp a agafar dos margalides, una per a cada fill.

monse wolf ha dit...

El fill i la filla del rei van fer malbé la flor perquè no sabien cuidar-la, el rei hauria d'haver ensenyat als seus fills com cuidar la flor i que significava. Jo crec que el rei no els deixava que s'acostaren a les flors perquè eren massa petits. Jo crec que no és una bona manera d'ensenyar la sexualitat perquè s'ha d'aprendre de xicotets.

adrian will ha dit...

El xiquet i la xiqueta mai habien tingut una flor a la ma i no sabien com tenien que cuidarla. Abans de donarlis les flors tendria que haberlis explicat com es cuidaben.
El rei no queria que encara se acostaren perque encara eren menuts. No esta be perque ell te que deixar que el fills fatgen lo que vullguen.

Ell te que deixar deixant que els teus fill fatgen lo que ells vullguen pero sempre amb cura. Li abria donat les flors quant ell me l'aurien pedit.
El conte pot acabar que la xica es va posar a plorar pero el xic li va dir que no feia falta una flor pa casarse. Que ell estaba encantat en casarse amb ella.