22 d’oct. 2013

RAE, neteja, fixa i dóna esplendor


Entrada feta per Sami Woolf (1r, Batxillerat)

L'Acadèmia de la Publicitat ha fet un homenatge a la RAE en el seu tercer centenari mitjançant un anunci. Fins ací tot bé, però el problema que tenim és la forma en què han elaborat l'homenatge. L'anunci comença amb la típica escena a la cuina en què al fill se li cau sense voler un pot de gerd i ho embruta tot; llavors la mare entra i l'escridassa utilitzant un llenguatge "vulgar" ja que ara li toca a ella netejar-ho ABANS QUE ARRIBE "L´HOME DE LA CASA” I HO VEJA TOT BRUT. Encara sort que arriba la RAE, que neteja, fixa i dóna esplendor. I així, de sobte, la mare deixa de parlar vulgar. De manera que veient l'anunci podem observar i localitzar el masclisme, i podem qualificar l'anunci com a sexista com milers i milers d'altres que veiem i escoltem tots els dies a la televisió, a la ràdio, als transports públics, etc.

La Federació de Dones Progressistes, la d'Associacions de Dones Separades i Divorciades i la Fundació Dones han emés un comunicat conjunt demanant a la RAE que desautoritze l'anunci. "Aquesta és l'oportunitat perquè la RAE es posicione en el camí cap a la igualtat entre hòmens i dones", subratllen les associacions, que denuncien també que la institució acadèmica no es caracteritza precisament per promoure la igualtat en el seu propi organisme. "En els 300 anys d'història, a penes huit dones han sigut acadèmiques de la llengua; i dels 43 membres actuals, únicament set dones són acadèmiques", recorden les feministes.


En conclusió: en la meua opinió, l´anunci ofén a les dones en general i cal retirar-lo o eliminar-lo de la xarxa ja que les fa paréixer inferiors als homes. La RAE ha de modificar el seu funcionament perquè afavorix els homes i al mateix temps lleva tots els drets a les dones.


7 comentaris:

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Sami,
Efectivament, l’anunci és molt sexista i molt antic. Com a publicitat és dolentíssima i no entenc massa bé com pot l’Acadèmia de la publicitat fer un espot com aquest tan poc original i tan antic, a no ser que vulga precisament destacar l’antigor i el conservadorisme de la RAE. Dit això, aquest anunci s’assembla a tants altres com n’hi ha encara a l’actualitat i que mostren a les dones com a encarregades de les tasques de neteja i de cura i als hòmens com a proveïdors que tenen l’autoritat a la casa i s’encarreguen de castigar o aprovar el que no es fa bé. El paper de la dona no em sembla bé, però si jo si fóra home tampoc voldria aquest rol que mostren els anuncis i això em fa pensar en el fet que només alguns grups feministes han protestat per aquest anunci i cap grup d’hòmens ho haja fet. Serà perquè a la majoria d’hòmens els pareix bé tornar a casa i que tot estiga fet? És que les dones no van a treballar fora de casa?

Paula S. Campoamor ha dit...

Hola sami ,
M'he posat a llegir les entrades del bloc de karicies i quan he arribat a la teua entrada l'he hagut de llegir dues vegades , després de llegir-les m'he quedat pensant , després he vist el vídeo que has penjat ( anunci ) i després de llegir i veure , encara estic en un estat de xoc .

Em sembla increïble la quantitat de masclisme que pot recollir l'anunci, ja no només en l'aspecte de que les tasques de la llar són de les dones sinó també en la forma que parla per primer cop la dona , Què passa ? Les dones no saben expressar-se? ¿ Les dones no saben parlar ? .... I a més , què hauria passat si hagués estat al revés , és a dir , si en lloc de la mare hagués estat el pare ? M'atreveix a contestar aquesta pregunta, el que haguera aconseguit l'anunci seria molta més polèmica que la que hi ha ara , perquè encara que les dones hem aconseguit molt, encara ens queda molt més per aconseguir .

D'altra banda m'alegre molt que associacions de dones i gent com Sami puguin adonar-se del masclisme que no només estan en els anuncis , sinó en programes , sèries i fins a dibuixos animats . En conclusió, per canviar els pensaments de les persones , primer ha de canviar la nostra societat i el nostre entorn.

dani wollstencraft ha dit...

esprés de vore el vídeo, m´ha sorprés com en apenes un minut que té de durada pot transmetre tantes idees. Però la primera i la més important és la del masclisme: com hem vist, la dona li diu al seu fill que ha de recollir-ho tot abans que arribe el seu pare.

Això personalment em dona a entendre que es té a l´home com a superior, com que quan arriba
l'home tot ha d'estar perfecte i no és així. És acceptable que en una família en la qual assoles treballe el pare i ho faça 12 hores al dia la dona quan arriba ell ho tinguera tot impecable, però de no ser així una dona amb fills té molt de treball a casa, com portar el fill o la filla a classe, recollir-lo/a, preparar el menjar, ajudar al seu fill/a amb els deures i per altra banda no com a obligació assoles de la dona, netejar.

El més fort és que han posat a una dona com que no sabera parlar sense ajuda d'un “diccionari” com que una dona no sabera expressar-se per si sola i parlar, quan les dones són iguals o millor que els homes als estudis, per que són més aplicades i organitzades.

En conclusió, és un anunci masclista i sexista i estic d'acord en que s'elimine per complet i que la RAE amb aquesta situació s'adone del sexisme en la llengua i en les seues institucions i amb açò
s'inicie un nou camí cap a la igualtat.

Mireia Bebel ha dit...

Bon dia.

Esta entrada m'ha cridat l'atenció per la forma que té de parlar la mare. Normalment les mares no solen parlar d'eixa forma ni amb eixe llenguatge i menys a un xiquet menut que se suposa que apren del que veu en el seu entorn. Però no pense que esta entrada haja sigut publicada per a parlar del llenguatge que empra la mare.

M'imagine que esta entrada s'ha publicat per a parlar de la típica escena de la mare en la cuina ja que normalment sempre els productes de neteja (en els anuncis) són interpretats per dones i el missatge es fa directe per a les dones. Jo pense que els creatius de l'anunci utilitzen una situació familiar protagonitzada per una dona, encara que en el segle que estem hi ha un gran nombre de famílies en què l'home ajuda en les tasques de la llar i cuida dels fills.

En la meua opinió este anunci ha sigut masclista pel fet d’utilitzar a una dona com a protagonista d'una seqüència que ocorre en una cuina.

Laura G ha dit...

Bon dia,

Aques anunci m'ha cridat l'atenció perquè és veritat que hi ha moltíssima gent que parla malament i a la millor no s'adona. Però pense que el fet de que aquest anunci l'haja interpretat una dona no és molt bó.

Primerament és com una paròdia d'un anunci de detergent, i ja que els anuncis de detergent solen ser interpretats per dones han elegit una protagonista femenina. (després continue)

Laura Goldman ha dit...

Bona vesprada,

Aques anunci m'ha cridat l'atenció perquè és veritat que hi ha moltíssima gent que parla malament i a la millor no s'adona. Però pense que el fet de que aquest anunci l'haja interpretat una dona no esta molt bé perquè no dona una bona impressió del que som i fa vore que les dones ens hem de quedar en casa netejant i cuidant dels nens que tingam.

Primerament t'adones de que és com una paròdia d'un anunci de detergent, i ja que els anuncis de detergent solen ser interpretats per dones han elegit una protagonista femenina. Segons la televisió les dones som les ames de casa, les que ens hem de quedar amb els crios i les que hem de netejar, però ha de deixar de ser d'aquesta manera. Fa molt de temps ja que la dona pot treballar i pensem que ara hi ha igualtat amb els dos sexes, però no és així.

Ara, segle XXI encara hi ha masclisme xiquets i xiquetes, encara hi ha gent que pensa que els homes són millors que les dones, que han de tindre més drets i millors sous, que les dones només servim per a quedar-se a casa sense saber ni parlar i no fent una altra cosa que netejar o cuidar els xiquets.

Una altra cosa que diu al video la protagonista és “antes de que venga tu padre”. Per què? Què passarà quan arribe el pare? La mare no es pot fer càrrec del que ha fet el seu fill sola? No sé si és normal que per a cuidar al xiquet siga ella la que ha de fer-ho, però en canvi és el pare el que suposadament té “l'autoritat” per renyir-lo i “cantar-li les quaranta”.

En conclussió aquest anunci em pareix algo masclista perquè posa a la dona en un lloc que no li correspon, o per lo menys a la majoria de dones.

Adéu :)

Diego Thompson ha dit...

Bon dia,

Desprès de llegar aquest text i veure el vídeo, la veritat que m’ha impactat molt ja que es suposa que els que formen la RAE son persones molt intel•ligents i no se quina persona intel•ligent pot pensar encara així en la societat que vivim. També m’ha sorprès les estadístiques aquestes que hi havien al final del text ja que no sabia que hi havien tan poques dones en la RAE cosa la qual em pareix una vergonya ja que els homes i les dones estan igual de capacitats en qualsevol cosa i no tindrien que estar presents aquestes discriminacions hui en dia.

Crec que haurien de eliminar aquest vídeo i fer un altre perquè jo no soc una dona i m’ha ofesa així que crec que a una dona mes encara perquè se la tracta com si fora un objecte que a soles neteja. En quant a lo de les poques dones que hi ha a la RAE també crec que podrien tirar a uns quants homes i contractar unes poques dones per a que puguem veure que son intel•ligents i que no paregueu retrogrades perquè de poc serveix tindre molt de vocabulari si desprès penses en aquestes tonteries que son de gent que no tenen cap de treiat.

La meua conclusió final es que aquests tipus d’anuncis no es tindrien que penjar i que abans de penjar un anunci l’analitzen i no ho fiquen així a la lleugera perquè desprès es normal que ens queixem i així ens estalviaríem tot això.