13 de nov. 2013

Bullying sexual

(EN CASTELLANO)

Rehtaeh Parsons era una jove canadenca que després de patir una violació en grup va haver de suportar l’assetjament dels companys d’institut quan les fotos de l’agressió començaren a circular per les xarxes socials. No ho va suportar i es va suïcidar. A altres xiques els va passar el mateix: Amanda Todd, Audrie Pott i Phoebe Prince se suïcidaren també després de ser insultades i tractades com a “putes”.

Emily Lindin és la fundadora d’un projecte que s’anomena The Unslut project, una iniciativa que lluita per la igualtat de gènere i contra l’slut shaming o l’insult a les xiques per la seua sexualitat. Per què no et suïcides, guarra estúpida? li deien a ella, considerada la “puta” de l’institut des dels 11 anys. El seu nòvio va contar intimitats sexuals i després de temps d’insults, Lindin va arribar a creure que es mereixia l’assetjament dels companys.

Ara, ja apoderada, aquesta dona prepara el documental 'Slut: A Documentary Film' ('Puta: el documental') que tractarà sobre les xiques que han patit bullying sexual, per tal de conscienciar la gent i fer que aquest assetjament desaparega. Malauradament, el masclisme és una realitat encara i, quan una xica és sexual, és criticada i fins i tot se la culpabilitza quan pateix alguna agressió (“s’ho estava buscant”, “això passa perquè van provocant”). En canvi, els xics sexuals són uns cracs. A una xica li poden dir “puta” per gaudir del sexe, per rebutjar-lo, per deixar a mitges els xics o també per no fer res.

A alguns xics també els passa. L’any passat, un alumne sud-americà contà a classe que un xiquet de la seua escola havia sigut abusat quan era menudet. I que ho havia dit a una amiga i aquesta ho havia escampat per l’institut. Aleshores havien començat a burlar-se d’ell i a dir-li: “niño violado”. A conseqüència dels insults, el xiquet es va quedar marginat i, segons relata l’alumne, “se afeminó”, i encara l’insultaven més. Després del relat, un altre alumne meu va preguntar si s’havia convertit en una dona, però el que contava la història va explicar que no, que simplement "se amariconó". I un tercer de la classe va afegir que això devia significar que li havia agradat la violació i per això s’havia fet “maricó”.

Què significa “puta”? Què significa “maricó”? Per a què serveixen en realitat aquestos insults? Doncs serveixen per a controlar la sexualitat de les dones i que no traspassen els límits del que es considera acceptable per a la feminitat tradicional. I també per a controlar la sexualitat masculina i que només siga heterosexual, perquè si un home es deixa penetrar, es feminitza, es converteix en una dona i per tant se’l pot insultar i agredir encara més! Per a un home, assemblar-se a una dona és una degradació. Per a la masculinitat tradicional, la misogínia i l'homofòbia són normals.

I qui se n’ix del model, mereix el seu càstig. I aquest es produeix davant de la nostra mirada còmplice (i de vegades, amb l'ajuda també del nostre insult). Li has dit "guarra" alguna vegada a una dona? Doncs si és així, caldria que t'ho feres mirar!!

Font

10 comentaris:

Vicente Becker ha dit...

Bon dia a tots! Hui tenim a Karicies una entrada sobre un tema que hem treballat a l'escola des de fa uns quants anys.

L'entrada ens conta la història de moltes adolescents que terminen suïcidant-se després d'haver patit durant molt temps bulling a l'escola. Les que anomena el text són: Rehtaeh Parsons, Amanda Todd, Audrie Pott i Phoebe Prince. Jo la que més conec és Amanda Todd, ja que van parlar d'ella l'any passat a classe i vam fer un petit treball. Aquesta xiqueta va patir una vida molt dura per culpa de la gent que li feia bulling, i finalment va posar fi a la seua vida. Pense que això hauria de canviar, ja que crec que una dona pot ser tot el sexual que vulga sense haver d'aguantar que la gent la critique. Per el que tinc entés, Amanda Todd va ser criticada i humiliada després que mostrara els pits a un home per vídeo xat i després aquest les publicara per a que la gent que la coneixia s'anterara i per exemple Rehtaeh va ser violada en grup, li van fer fotos i van ser publicades. És clar que Amanda Todd tan sols volia passar una bona estona amb eixe home, però ella no es mereixia el que li va passar, ja que l'home no va fer el correcte. I Rehtaeh se'l mereixia molt menys, ja que això per què la criticaven havia sigut un abús i ella no volia fer això.

Els casos d'adolescents que se suïciden per temes així són cada vegada més, però també hi ha casos en què els afectats són xics. Aquests xics no són abusats per haver practicat sexe o coses així (ja que quan un home és molt sexual no passa res), són abusats per ser el que hui en dia és 'maricó' o afeminat. Pense que la gent, sobretot els adolescents, haurien de conscienciar-nos en què al tema de la sexualitat cadascun pot tenir els gusts que vulga i ningú té dret de criticar-ho.

Pense que amb el pas del temps tot això anara acabant, quan els casos siguen més abundants es començara a posar-hi fi a aquestes situacions creant associacions per a xiquets que han sigut abusats, etc. Però la pregunta és: Fa falta que més adolescents perden la vida per a que és pose fi a aquestes situacions?

Sara Tristán ha dit...

Aquesta entrada em sembla d'allò més interessant, ja que a cada moment s'escolta al noticiari o als periòdics com són maltractades dia a dia algunes dones. Respecte a això, tan sols es pot dir que és inconcebible, perquè se suposa que la nostra societat ha avançat i ja no es veu a la figura femenina d'una manera tan inferior.

Així mateix, pel que respecta a la igualtat de gèneres encara n'hi ha una clara distinció entre homes i dones. Això fa que els joves es comporten d'una forma molt roïna amb altres companys que són diferents a ells, com són persones homosexuals, i els fan “bullying”. També fan el mateix amb les dones que no compleixen el paper que determina la societat, aleshores a aquestes xiques se les anomena com a putes, si tenen una bona vida social i ixen molt, o com a monges, si no fan el que els xics volen d'elles.

Per altra banda, les persones que cometen aquestes agressions no són conscient del dany que poden fer, ja que algunes xiques s'han arribat a llevar la vida. Personalment, aquestes morts no són suïcidis, sinó assassinats induïts, ja que aquestes joves no ho haurien fet si algú de la seua edat els haguera donat suport i no les haguera maltractat verbalment.

En conclusió, les persones hauríem de respectar-nos o, almenys, no fer mal a gent que no té la culpa del que els ha passat, les víctimes. Perquè volem que n'hi haja justícia, hauríem de començar per no donar suport a persones que provoquen la mort d'altres persones.

Melissa Nelken ha dit...

M'agrada aquesta entrada. És una descripció del que passa quan un xic no seguix les “regles” d'un home, o quan una dona no seguix les de les xiques. Això és una bogeria, encara estant en ple segle XXI una persona no pot fer el que li done la gana amb el seu cos o la seua vida? Es veu que no.

Hem comprovat que una dona no pot tenir relacions amb qui vulga sense que li diguen res, en canvi, un xic sí. Si una dona té relacions amb més d'una persona, és una guarra, una puta, etc.; un xic no. Ara podríem parar-nos a pensar: per què passa això? Doncs perquè encara estem en una societat plena de masclisme.

N'hi ha més: Quan un home fa coses “de dones” és un maricó. Quan un home és sensible és un maricó. Quan un home va sempre amb xiques i no amb xics, és un maricó. Ací tenim uns pocs exemples d'una llarga llista, on s'insulta l'home per no ser el típic mascle insensible i fort. Una vegada més, estem en casos d'homofòbia, encara que aquesta persona no siga homosexual.

D'altra banda, els assetjaments dels quals parla també l'entrada em pareixen prou forts, i més encara els insults que reben aquestes persones després. No haurien de recolzar-les pel que han passat? Per a mi les persones que insulten els que han patit una situació com aquesta haurien de saber el que se sent, per a adonar-se que no és cap bogeria, que no li ha passat perquè volguera, i tinc moltes més raons per recolzar això.

Vaig a acabar concloent i donant la meua opinió sobre el tema: una persona és lliure de fer amb la seua sexualitat el que el done la gana, hauria de ser lliure de ser heterosexual, bisexual o homosexual, i de fer coses de “xics” o de “xiques”, sent del sexe oposat. A les persones assetjades, l'únic que els puc aconsellar és que no facen cap cas del que els diguen després. Jo les recolzaria.

Chen campoamor ha dit...

M'ha paregut injust per a la xica que la violaren i que la insultaren perquè ella és una afectada i el que ha publicat per les xarxes socials les fotos de l'acte és un fava. Per què s'han de ficar en els problemes dels altres? Per què les persones de l'institut han d'insultar i dir puta a una xica i quan un xic fa això li diuen “quin mascle eres”. Això és molt masclista. En part, la xica no s'hauria de suïcidar, podria anar a una altre país on no la conegueren o a un altre col·legi i no arruïnar la seua vida ni fer que les persones del seu voltant patiren per la seua pèrdua, això és injust per part de la xica i de la seua família sols perquè l'han violada.

Però per sort hi ha una organització que ajuda a les persones dels instituts perquè comprenguen aquesta situació. La violació pot ocórrer a qualsevol dona i no hem d'insultar-la sinó recolzar-la i ajudar-la i a partir de aquest cas han pogut fer una pel·lícula per a que el món puga raonar i que no ho facen mai més.

Estefanía STONE ha dit...

Hola, aquest es un tema molt complicat, perquè és molt difícil adonar-se de que la relació que tens des de fa temps amb una persona s'ha acabat. Quan ja coneixes a tota la seua família i ell coneix la teua, quan li veus tots els dies, quan compartiu la mateixa colla d'amics, quan els seus pares i els teus és coneixen... Quan compartiu quasi tot.

Quasi sempre comença de la mateixa manera ell o ella deixa de parlar-te com abans, ja no pot eixir amb tu perquè sempre te coses que fer... Totes les excuses abans de dir-te que ell o ella ja no sent el mateix que abans. Això no és bo per a ningú dels dos, d'una manera o d'altra el millor és sempre dir el que sents a l'altra persona, perquè si no es crea una red de mentires i conflictes que pot acabar més pitjor que si hagueres tallat amb l'altra persona des de el primer dia que ja no senties el mateix.

Quan és trenca una relació hi ha que mirar cap en davant i passar pàgina, això no vol dir oblidar, no tens perquè oblidar res, sols tens que deixar de viure en eixos records del passat, pensar que la vida continua i que si t'ha fet tant de mal no val la pena ni tan sols plorar per ell o ella.

Nerea Campoamor ha dit...

Aquesta entrada d'Amor i Desamor m'agrada molt ja que el que es diu es molt important per a ser conscient de tot el que es passa a una relació encara que no ens agrade alguna etapa de la relació que teniu amb la vostra parella.

El que pense jo de tot aixo es que l'amor quan es viu es molt bonic i preciós amb la parella que estimes a eixa persona però no sols hi ha que pensar en l'amor, també hi ha que pensar en que tot no dura per a sempre i si ho penseu, esteu molts equivocats perquè jo he viscut alguna cosa semblant i es passa malament. Mai hi ha que estar amb una persona que et maltracta perquè t'has de valorar i respectar com a persona i encara que l'estimes molt, tens que fer-lo. El dol al principi va ser molt fort perquè les teues hormones es troben revolucionades però pensa que t'ha deixat un lloc en la teua vida per a que passe altra persona millor i també pensa que mai te va a meréixer eixa persona que fa sentir-te invisible i ausent amb la seua indiferència, sinó el qui amb la seua atenció té fa sentir important i present.

En conclusió, en l'amor i en el desamor sempre es passen diferents fases però hi ha que passar per aquest proces encara que no t'agrade perquè l'amor no ha de ser perfecte sinó vertader.

Elena Stone ha dit...

Aquesta entrada ens conta la violació per als adolescents que terminen suïcidant-se després d'haver patit durant molt temps. Aquesta xiqueta va sufrir la vida molt dura per culpa de la gent que li feia discriminava i finalment va posar fi a la seua vida. Pense que això hauria de canviar perque una xica pot fer el que li vinga en gana. Amanda Todd va ser criticada i humillada després Rehtaeh va ser violada en grup, li van fer fotos i van ser publicades.

Jo crec que la gent no tenia que criticar i volar als xics i a les xiques. La gent es ama de lo que vol fer.
Les persones hauríem de respectar nos , almenys, no fer mal a gent que no té la culpa del que els ha passat, les víctimes.
Perquè son victimes de la gent que es mala i vol que sofreixen les persones.
Pero per sort hi ha una organització que ajuda a les persones per a que superen aquesta situació.

M'ha impressionat molt aquest text.

Jaume Marston i Diego Thompson ha dit...

Nosaltres pensem, que aquestes xiquetes van passar molt. Elles eren molt valentes i molt lluitadores però algunes no van poder aguantar aquella pressió dels insults i no lis va quedar més remei que suïcidar-se. Nosaltres pensem que elles haurien de haver resistit més i no haurien d'haver-se suïcidat.

Ara, una d'aquelles xiquetes, que ja és una dona feta i dreta, ha protagonitzat i fet un documental sobre això, anomenat : "Puta:el documental". Si nosaltres siguérem elles, no hauríem recuit a aquesta mesura tan dràstica que van tomar algunes d'aquestes xiques i en volta d'haver fet açò, hauríem recuit a l'ajuda dels pares i dels bons amics per a rebre consell de ells i intentar solucionar el conflicte sense arribar a aquesta mesura i sense fer mal als familiars i amics amb la teua mort.

Aquesta dona que no es va suïcidar i que va fer el documental, creguem que va tindre molta força de voluntat i molta actitud per a arribar a aquesta situació i pensem que les demés xiques també haurien de tindre aquesta actitud.

La nostra opinió personal sobre el tema es que a banda de que les xiques haurien de tindre millor actitud, també pensem que la major part del problema es dels agressors ja que no sabem perquè tenen que ficar-se amb els demés aixi perquè si sense que els altres els hagen fet res.

Aquesta es la nostra opinió.

Jordi Kent ha dit...

Hola a tots.
Jo crec que no deurien haver-se suïcidat i haver pensat abans el que farien. Jo nose el que faria en eixe cas ja que no m'ha ocorregut, però pense que no hauria de pujar a Internet que me'n vaig ha suïcidar com en l'exemple d'Amanda Todd, que va publicar a facebook que s'anava a suïcidar dient les causes de perquè s'anava a suïcidar.
La primera cosa que pense que es deuria de fer seria denunciar el teu agressor, i després si veus que eixirà a la llum la teua agressió seriosa canviar-me de centre i també si s'ha publicat la teua agressió i estàs sent insultat o insultada denunciar-ho això seria la meua opinió.
Aquests tipus d'agressions solen aparèixer normalment en les xiques i solen ser més insultades que els xics ja que durant molts anys no se'ls considerava com als animals, encara que com en el cas de Sud-amèrica aja passat que un xiquet va ser agredit sexualment.
També em pareix bé que es creuen associacions contra aquestes agressions y que les persones afectades s’informen del que tenen que fer contra els seus agressors.
Resumint que abans de suïcidar-te tens que pensar que pots fer.
Adéu.

ali kent ha dit...

Hola.
Vaig a comentar aquesta entrada que conta històries sobre adolescents que han patit bulling sexual i han acabat suicidant-se.
Pense que esta bé que les parelles compartixen fots provocatives i sexuals o practiquen relacions sexuals sempre que hi haja confiança entre els dos, però el que no pot fer un membre de la parella siga xic o xica és colgar-la en les xarxes socials, anar ensenyant-la a tot el mon o compar-li a tot el mon el que ha fet amb l'altre membre de la parella i comptar el seus secrets íntims.
Hi ha que respectar a la teua parella i no es te que tractar a una persona com si fora només un objecte sexual amb el que pots fer el que vulgues.
Resulta sorprendent que en el segle 21 hi haja encara gent que no respecte a una persona de distint gènere (normalment són els xics) i seguisca havent violacions de gènere i xiques que es tinguen que suicidar per tractar-les com a ''putes'' i pense que això està bé ja que qualsevol persona lliure de fer amb el seu cos siga una cosa mala o bona per a ell o per a ella.

Als xics no solen patir casos d'aquest tipus però si els que es senten atraiguts per els membres del mateix sexe ja que se'ls veu com a uns ''bichos raros''.

En conclusió que normalment les persones que pateixen bulling sexual són les xiques i això és injust ja que totes les persones som igual siguem xics o xiques i ens tenim que respectar mutuament i no pot ser que seguixen havent casos d'aquestos, violacions, suicidis... i que en una parella la intimitat es te que mantindre i no es pot anar comptant per ahí com si no fora res importantñ.

Espere que us agrade el comentari, adeu.