25 de març 2014

Estereotips patriarcals. Per Núria, J. Víctor i Maria.




En la societat actual, el xics i les xiques hem de representar uns rols ben diferenciats.
La societat ens ha intentat inculcar des del naixement que, depenent del sexe de cadascú, hem d'arribar a ser d'una manera determinada i i tindre uns comportaments concrets. Aquestes característiques són els estereotips, segons els quals tot el món ha de ser rosa o blau; home masculí o dona femenina; futbolista o princesa; aficionat als cotxes o a les Barbies...

Però nosaltres ens preguntem: No pots ser dona i que t'agrade el futbol? Els homes no poden jugar amb nines? Per què tot ha de ser blau o rosa? Per què no taronja, o morat?

Personalment, creiem que aquestos estereotips influeixen molt en la gent i provoquen canvis en la personalitat, per exemple fent que ens neguem a fer determinades activitats o que ens comportem de la manera que associem amb el sexe.

Una altra gran influència en nosaltres són els pares. Des de ben menuts, ens fixem i aprenem d'ells, perquè són els que ens ensenyen què ens esperarà en el futur. Per això voldríem centrar-nos en aquest tema però partint de la nostra pròpia experiència i reflexionant sobre la influència dels nostres familiars, especialment els pares i les mares.

Un dels companys afirmava que es pareixia més a son pare i que no tenia molts gustos en comú amb sa mare. Ell deia que a sa mare li agradava anar de compres, mentre que a son pare li agradava el futbol. Una de les frases que va crear mes polèmica en el grup va ser: “M'agrada el futbol perquè sóc home, per la mateixa raó que m'agraden les dones”. Això ens feia pensar en els micromasclismes, petits actes masclistes que troben en la vida diària i que deixen a la llum els pensaments que n'hi ha darrere dels estereotips.

Una de les companyes va afirmar que a ella també li agradava el futbol i que això no tenia per què ser un comportament característic dels homes. Una altra companya va comentar que a ella mai li havien dit que jugara amb nines, encara que volia ser mamà quan era petita i per això jugava amb els Nenucos.

La veritat és que a les xiquetes ens bombardegen amb publicitat i joguets que ens preparen per a ser mares, mentre que els xiquets no reben aquesta publicitat i els seus joguets estan més dedicats a l'acció. Això és una representació molt evident de la societat patriarcal en la qual vivim.

Evidentment ningú et dirà que has de jugar amb uns joguets determinats segons el sexe, ni tampoc t'obligaran a vestir-te d'un color o d'un altre. Són els diversos anuncis i les opinions dels adults i de les persones que t'envolten el que t'afecta.

Però el que nosaltres pensem és que és la teua vida i que tu has de posar les normes.

Entrada feta per: Núria, Juan Víctor i Maria.

2 comentaris:

aida kent ha dit...

Bon dia.
Jo crec que aquest text es molt reial ja que tracta un tema que hi es molt comú en aquesta societat, a mes també es un tema que es treballa molt sovint.
La veritat es que jo he tingut la sort de que els meus pares mai ens han tractat a mi i al meu germà de formes distintes, si que hi es veritat que jo jugava amb nines però també hi jugava amb els joguets de el meu germà i ell amb els meus i els meus pares sempre ho han vist molt be i no hi han posat ninguna queixa.
També crec que no es deuria educar de forma distinta als xics i a les xiques, deuria ser una educació igualitària i que a les xiques no lis ficaren tot de color rosa i que tingueren nines per a cuidar-les per a un futur ser-hi bones mares o les “cuinetes” per a fer-hi bons menjars... I que als homes no si li posarà damunt que tingueren que ser esportistes, ni que lis agradarà tant el futbol o segueren els mes atrevits de tots.
Tot això no deuria de ser-hi així no es deuria educar als xiquets i xiquetes de formes distintes, a mes perquè les xiques no hi poden jugar a qualsevol esport? I si ho fan es clar son unes “maritmaxos”?. I els xics per que no poden jugar amb el que ells bolquen? I si ho fan son uns “mariquites”?
Jo crec que no deuria ser així, però poc a poc la societat va millorant i ja no hi es tan masclista però encara hi ha gent que si ho i es i això hi te que canviar i no fer cas als estereotips que ens rodegen.
Un comiat.

Rosa Sanchis ha dit...

Un article interessant. Machismo y patriarcado: http://nancychenlo.es.tl/Machismo-y-Patriarcado.htm