18 de febr. 2018

Els llibres de Sènia


Quina il·lusió fa que et recomanen!!!



Karicies.com. Rosa Sanchis Caudet. Premi Soler i Godes d'experiències pedagògiques 2010. Edicions 96, La Pobla Llarga, 2012.



Karicies.com és una selecció de posts d'aquest blog, que vaig començar a publicar en febrer de 2009, i els comentaris deixats, fonamentalment, pel meu alumnat adolescent. Entrades i comentaris estan agrupats per temes (Educació, Amor, Xics, Xiques, Infantesa, Prevenció i Dissidències). El treball incorpora també una ampliació, realitzada a posteriori per a cada capítol, que constitueix el marc teòric que ha dirigit la meua pràctica educativa durant més de quinze anys parlant de la sexualitat amb alumnat adolescent, a través de les tutories, en matèries optatives o de manera transversal en la meua assignatura: Valencià, llengua i literatura.

Amb aquest treball intentem dur a la pràctica el que diverses lleis estatals (Llei contra la violència de gènere, la Llei d’igualtat o la Llei de salut sexual i reproductiva, etc.) estableixen com a funció del sistema educatiu: l’educació en el respecte dels drets i llibertats fonamentals (els drets sexuals també són drets humans) i en la igualtat entre dones i hòmens. Les pors, els falsos mites, la hipocresia... dificulten que una vertadera educació en valors incloga l’educació emocional, i que la sexualitat estiga present de manera clara i precisa en el sistema educatiu.

Amb la diversitat de comentaris que podem trobar a karicies.com, ens adonem que la igualtat té més de miratge que de realitat i se’ns desmunten també alguns mites: per exemple que la gent jove té informació de sobra o que la sexualitat és natural i s’aprén sola. Els actuals cursos d’educació sexual solament assessoren en matèria de reproducció i d'infeccions de transmissió sexual, repeteixen un discurs de perills i de nos postergatoris i no tenen en compte la consecució dels drets sexuals de les persones (per exemple el dret al plaer) ni la diferent educació que es dóna als uns i a les altres.

Karicies.com presenta un espai obert de discussió que, a part dels clàssics textos escrits, es nodreix d’altres textos més acostats al jovent que no solen arribar a l’escola: pel·lícules, sèries adolescents, cançons, esdeveniments del tuenti... A més a més, el treball que fem a l’aula i al blog pretén també donar sentit al caos i a l’excés informatiu que hi ha a la xarxa i possibilitar un ús més crític de les noves tecnologies.

L’escola té pendent l’abandó de les velles formes d’ensenyar i la democratització de la producció del saber a partir de la conversió de l’alumnat en el protagonista del seu aprenentatge. Les metodologies participatives, l’anàlisi de textos audiovisuals, la incorporació dels blogs a l’aula... creen espais perquè s’expressen les opinions sobre el gènere, les percepcions i les experiències a través de les quals es construeix la masculinitat i la feminitat. Karicies.com està ple d’opinions, Karicies necessàries per al cor, el cos i l’enteniment.



10 comentaris:

Claudia. 3C ha dit...

Aquesta dona parla sobre un llibre que ha escrit Rosa Sanchis. Tracta sobre la sexualitat i les diversitats de la gent. També parla sobre el contingut del llibre que es molt interessant =).

Christian Paul ha dit...

Hola, bon dia, sóc Christian Paul i aquesta vegada us comentaré la nova entrada del blog, anomenada “Els llibres de Sénia”, on Sénia, a tots els seus vídeos, parla sobre llibres recomanables que tracten temes de diversitat sexual.

Al vídeo, Sénia recomana el llibre de “Karicies.com”, de Rosa Sanchís, el llibre de “Dibuixant el gènere” de Gerard Coll-Planas, i com últim llibre “Jo sóc així, i aixó no és un problema” de Fani Grande. Per finalitzar, ens ha recomanat la pel•lícula “La vida d’Adèle” i un vídeo, “La Diversidad Sexual”, en tres idiomes diferents, l’anglès, el castellà i el valencià.

Pense que aixó està molt bé, es a dir, pense que és molt important intentar apropar aquestos temes als adol•lescents des de xicotets, per poder normalitzar la diversitat sexual i evitar problemes com la diverfòbia, o relacions tòxiques, i per ser una mena de guía per poder tindre clara la seua orientació sexual.

Vull remarcar que he investigat un poquet sobre la seua pàgina, i he trobat que resulta que Sénia participa en col•laboració amb Las Naves i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FUll). Es tracta d’una iniciativa que pretén fomentar la lectura entre els joves a través del format BookTuber , i penja un vídeo cada quinze dies, i el vídeo del blog és el primer vídeo d’aquesta nova sèrie, espere que vos agrade.

Carla wolf ha dit...

Avui comentaré el vídeo de "Els llibres de Sénia", on la youtuber recomana llibres de la diversitat sexual i en concret el llibre de "Karicies" i explixa de que tracta i parla un poc dels temes que apareixen.
Hem pareix molt bé que recomanen aquests tipus de llibres, es a dir, que també n'hi hajen canals que recomanen llibres sobre la diversitat sexual, etc...i no soles els típics llibres.

Sara Becker ha dit...

Avui al llegir i veure l'entra dels «Els llibres de Sénia» me he quedat sorpresa en quant ha aparegut el llibre de Rosa Sanchis autora d'aquest bloc i de molts llibres, a més de ser la nostra professora de valencià. Estic com molt impactada i molt feliç per ella, ja que per la meua part la conec de més temps i m'alegra molt veure que el seua treball es reconegut, ja que li dedica molt a tots aquestos temes que es parlen al llibre i que son tan importants a la societat.

Aquestos vídeos cridats hui en dia «Reviews» tenen molt èxit ja que el tema dels vídeos a YouTube estan influint molt, hui en dia aquestos vídeos ajuden un poc a que la literatura no es perda. Graciés ha aquesta xica podem descobrir llibres molt interessants com els anteriors. Llibres que t'ensenyen i te ajuden en coses de la teua vida.

Per ultim, vull dir que estic feliç de que el treball de tants anys i siga reconegut i més si es per parlar de temes tant importants i tant necessaris per cada persona i per la societat actual que es defineix com «Moderna».

Tania Stone ha dit...

Aquest es un video en el que Sénia ens recomana llibres de sexualitat i entre ells el llibre “Karicies” de la meua professora Rosa Sanchis. M’agrada molt saber que hi ha gent recomanant aquest tipus de llibres ja que no és comú que parlen d’aquestos i així intentar inculcar a xiquets, jóves i adults la diversitat sexual

Clara Zetkin ha dit...

En aquesta entrada podem trobar un vídeo d’una youtuber la qual parla i recomana “Karicies”, el llibre que recopila comentaris d’aquesta pàgina web -entre altres- i parla obertament de la sexualitat. Personalment, després de la reflexió que fa l’autora del text que acompanya el vídeo, no puc estar més d’acord amb ella: no únicament sobre el llibre sinó també sobre aquest blog. Hui dia, les classes d’educació sexual per als jóvens no són més que xarrades a l’aula sobre els usos dels anticonceptius i poc més -parle des de la meua experiència. Òbviament és necessari que eixe tipus de classes s’impartisquen, però personalment opine que és quasi més important que quan ens parlen d’educació sexual, ens expliquen moltes altres coses: vull que ens parlen de feminisme. Que ens parlen del tipus de relacions afectives que realment existeixen, de les orientacions i identitats sexuals que hi ha arreu del món, vull que ens parlen de diversitat sexual. 

En la vida és realment important que ens parlen de com gaudir del sexe segur, però també és important que tots els xiquets i xiquetes aprenguen a viure en una societat oberta i desenvolupada. Una societat que no este dominada per prejudicis i desigualtats. I quina millor manera d'aconseguir aquest tipus de societat que educant correctament i de forma sana als nens que en un futur regiran el món. Som el futur, i volem ser un futur exemplar. Però açò mai ocorrerà si no ens ensenyen tot el que abasta l’educació afectiva-sexual.

Personalment, el blog de Karicies m’ha aportat una gran quantitat d’informació i m’ha fet reflexionar moltes vegades. És necessari que tot del que es parla ací, es parle també a les aules. De no ser per recursos educatius com el blog, probablement tots els alumnes que escrivim a Karicies, no disposaríem de la gran quantitat de nous coneixements que hem aprés davant l’ordinador.

Jose Peris ha dit...

En aquets video esta una youtuber que recomana un llibre de Rosa Sanchis (professora de l'IES Isabel de Villena.
Aquest llibre parla de la sexualitat ya que molt poques persones saben d'aço i es important saber.....
Aquest blog aporta bastant informació i el recomanaria

Sara Campoamor ha dit...

En aquesta entrada podem trovar un vídeo de una youtuber que parla de la seua experiencia amb el llibre de karicies, el qual afirma que pot ser molt útil i parla sense tabús de la sexualitat cosa que desde el meu punt de vista está molt bé ja que com hem vist fa unes quantes entrades hi ha xics i xiques que por eixemple no sapiguen com el possa un condó y pensé que açó es algo bàssic i que debería saber tot el món

En aquesta vida considere important que hi façen clases de sexualitat ja no sols com he dit abans per saber com possar-se un condó sino també per a saber com podem tindre relacions sexuals segures, advertint-nos de una forma segura dels metodes anticonceptius o simplement advertint-nos també de la quantitat de enfermetats que podem tindre per un possar-se una gometa.

Per concluir m´agradiría dir que aquest blog personalment me ha aportat moltes dades que no coneixia, o simplement m´he pogut adornar de la quantitat de cosses que pasen al món o de la violencia masclista que hi ha, per aixó i per mil de cosses més, gràcies Rosa.

1ºBatxillerat Humanitats

Sara Campoamor ha dit...

En aquest vídeo apareixen dos estudiants i le diu que ara no hi ha gent i aleshores poden estar junts i en eixe momento he entengut perfectament el que pasa i es que tenen por a que la gent començe a dir coses i com he dit i torne a repetir, en ple sègle XXI em pareix molt fort que la gent es tenga que amagar per el que dirán.
I quan ells están a clase l´assetjador li diu que ningú el pot ajudar, i de cap i sopte tots caminaren i es van possar enfrent de l´assatjador fent-li un cercle i tots cogint de la mà al que está sent maltractat i eixe cambi em pareix genial, de fet, jo també em sumaría per a demostrar als assatjadors que no son més que ningú i que si tenen problemas no ho tenen que pagar amb el del costat, fent-li la vida imposible.

Per a poder entindre del tot a aquestes persones es possar-se en el seu cas o millor si ens ha passat com en el meu cas, de fet jo ara veig alguna cossa extranya o veig a una persona barallant-se am baltra o intencambiant pasaules que no es pot dir i obviament ajude, perque el món cambia si tu cambies amb ell, i tots tenim que ajudar-nos.

1ºBatxillerat Humanitats

Tania de Gouges ha dit...

La youtuber Sènia fa una “review” d'una sèrie de llibres sobre la sexualitat, començant pel llibre de “Karicies.com” de Rosa Sanchis, en aquest llibre es tracta el tema del sexe des d'una perspectiva poc comuna, abastant temes com la misogínia, la intolerància i la discriminació, est és un llibre que compleix un paper important per a educar a la joventut en temes de sexualitat dels quals se sol saber poc.

El següent llibre és “Dibuixant el gènere” de Gerard Coll-Planas, aquest parla de sobre la diversitat sexual dirigit a un públic ampli, alhora la youtuber recomana veure la pel·lícula “La vida de Adèle” que tracta sobre l'orientació sexual d'una xica i ens ensenya sobre diversitat sexual.

El tercer i últim llibre és “Jo sóc així i això no és un problema” de Fani Gran que parla sobre les persones transsexuals amb forts elements d'empatia i amb testimoniatges reals.

És molt important que es difonga la lectura en plataformes com youtube i la labor que realitzen persones com Sènia són clau per a l'educació dels joves.