17 de juny 2018

Herrejón i els "piropos"

Entrada de Mar i Naiara (Batxillerat Humanístic)

Herrejón és una youtuber molt coneguda que alça passions entre la gent més jove amb els seus vídeos i monòlegs en els quals presenta, utilitzant un poc d’ironia, situacions divertides que tenen lloc en la vida de qualsevol persona.

Herrejón es declara feminista i, a part de parlar al seu canal sobre situacions divertides, també dóna la seua opinió sobre temes seriosos. I així és el vídeo que us deixem a continuació, ja que parla d’una situació que de segur moltes de vosaltres haureu patit, per desgràcia, en la vostra vida, ja siga anant a l'institut, a casa o passejant un poc: sempre apareix el típic comentari, o com molts l’anomenen, el “piropo”. Què és un “piropo”? És una paraula o frase que un home li diu a una dona que no coneix de res i, per a major gravetat, en públic.

“Piropear” és masclista perquè la dona no t'ha demanat opinió sobre el seu cos i, per tant, és inadequat que se li impose escoltar-lo. Les dones no són cossos exposats per a l'avaluació dels homes; són persones. El masclista que “piropeja” se sent en la necessitat imperiosa d'ordenar el món diferenciant entre "ties bones" i "ties lletges", i pensa que, gràcies al seu comentari, se sentiran millor. Però els "piropos" o floretes que escoltem cada dia, i que tenim interioritzats i normalitzats, no són innocents, sinó una forma més d'agressió que condiciona la nostra llibertat.

No assetges! Les dones no som objectes, som persones!


La youtuber Herrejón parla en el vídeo "HERREIVINDICA: LOS "FAMOSOS" PIROPOS" (8'17", 2017) de les floretes.

9 comentaris:

Andy Wolf ha dit...

La xica que parla en aquest vídeo té raó en queixar-se d'aqueix tipus de situacions, de fet no fa molt en la meua classe de batxillerat ja vam tenir aquest tema com a motiu de discussió en el qual arribem a la conclusió que una floreta deixa de ser bonic quan li'l diu amb males intencions. Molta gent que sol tenir aquest tipus de comportaments oculten l'assetjament que provoquen dient que les dones gaudeixen d'açò sense tenir en compte que no els gustaría per res que fer aquest tipus de comentaris a les dones de les seves famílies, ja siguen: Mares,Filles,Germanes,Esposa Etc.
M'agradaria pensar que no sóc l'únic que volguera que açò s'acabara però que no es perda l'oportunitat de dir-li a una persona el bonica que es veu d'una manera respectuosa sense ofendre-la o sense fer-la sentir incòmoda.

Una profe ha dit...

No coneixia aquesta youtuber i m'ha sorprés. Gràcies!

Jose Thompson ha dit...

A aquest vídeo, Herrejón, parla de situacions que es repetixen molt a la vida de les dones ja que hi ha homes, que no saben respectar el dret de tota dona a anar pel carrer sense ser assetjades, jutjades o puntuades com si estigueren 24 hores a un concurs de bellesa. Les dones, patixen tot el dia, la pressió de que tenen que anar maquillades, pentinades i perfectament vestides quasi tot el dia, i si a més hi han homes que van pel carrer dient-les cosses, tractant-les com si foren objectes, com si foren un tros de carn que poden menjar quan vulguen i no es així.

He estat veient alguns vídeos en els quals dones llancen «piropos» a homes per vore com reaccionen aquestos, les seues reaccions son de repulsió, fàstic i moltes vegades fugen de elles. Si tant els incomoda, perquè ho fan a les dones? No son capaços de ficar-se al lloc d'aquestes i donar-se conte de quant molesten els seus comentaris? Doncs deurien, així evitaríem moltes situacions vergonyants per a les dones.

Uns dels primers vídeos de alguna «youtuber» que he vist on es queixara dels «piropos» i de l'assetjament, fou un de Dianina XL «Lo Que Pasamos Las Mujeres» us invite a vore-lo, ja que ella conta 3 o 4 histories que li han ocorregut que tenen a vore amb aquest tema i dona algun xicotet consell de com actuar a cada situació. Recomane moltíssim aquest canal de YotuTube, ja que aquesta xica dona molt de suport a les minories, tant persones grosses, LGBT, com dones… I ajuda moltíssim a aquestes persones. Es una xica molt positiva i alegre que sempre que la veges, et traurà un somriure.

En definitiva, la meua opinió sobre aquest tema és que es deuria educar millor als xics des de menuts i ensenyar-los que no deuen tractar d'aquesta manera a ningú. Gràcies a Deu, cada volta hi ha menys cassos com aquest o per lo menys al meu voltant i a més cada volta es rebutja més aquest pensament, per exemple, una amiga meua està estudiant a la universitat i una professora va demanar que feren un conte per a xiquets, i molts feren el típic de xic-futbol, xica-nines i la mestra, va suspendre a aquestes persones per la falta d'originalitat i pel pensament tan antic.

Noelia Becker ha dit...

És trist veure aquest tipus de vídeos i haver de donar-li tota la raó del món, fins i tot hauria afegit un altre tipus de sensació que sentim en rebre “floretes”.

A part de la incomoditat, es podria dir que hi ha por, por de que en qualsevol moment algú deixe de veure't com un trós de carn i fins i tot pretenga provar-te, perquè desgraciadament, de l'una a l'altra existeix una línia molt prima.

Un dia vaig eixir de la meua casa, no portava ni un minut caminant, i un xaval que anava amb bici va passar pel meu costat i em va agarrar del cul, quan vaig anar a girar-me per a dir-li quatre coses... va accelerar. Va estar una estona donant voltes per la zona, jo, espantada en aquell moment, no se'm va ocórrer una altra cosa que ficar-me en un casal faller que hi havia molt a prop, allí vaig esperar uns minuts fins que es va anar.

En cap moment el xaval em va dirigir ni una sola paraula, però estic més que segura que el que podria haver eixit de la seua boca són només coses desagradables, va travessar aqueixa línia tan fina de la qual parlava abans… i em va posar la mà damunt.

A vegades, a nosaltres ens falta valentia per a creuar-li la cara a algú que s'està passant de desagradable i busquem refugi en algun lloc, fins i tot en qualsevol desconegut que et trobes pel carrer que puga semblar bona persona.

La teua llibertat acaba on comença la meua.

Gabriela Wolf ha dit...

A tots ens agrada que ens diuen coses agradables fent referència a la Nostra persona, ja siga el nostre cos, la cara o simplement la nostra personalitat, però fins a què punt deixa de ser agradable i comença a ser incòmode?
Aquesta youtuber, Herrejón, ho diu d’una manera que crec que tots els que hem pogut sofrir aquest tipus d’ acós estim d’acord. Els “pirops” per desgràcia són molt coneguts i utilitzats per la majoria de la població ja siga espanyola, anglesa o de qualsevol altre lloc. El fet de pensar que dir-li a una persona alguna cosa com :” Que fas sola amb lo guapa que eres, necessites companyia ?” i pensar que a l’altra persona li va a agradar o que va començar una conversació amb tu demostra tot el camí que ens queda per a poder diure que pots eixir al carrer i sentir-te segur/a.
Més de una vegada he volgut contestar i fer saber que no m’agraden aquestos tipus de comentaris denigrants però como bé explica Herrejón mai pots saber com va a reaccionar l’altra persona, et insultarà? Pararà? No es pot saber. Si la resposta és la que diu Herrejón que és recórrer a insults, el que passa el 99,9% de vegades, aquestos també ajuden a baixar la nostra autoestima i ens fan pensar que els que ho fem mal som nosaltres.
En conclusió aixó és un problema que s’ha allargat perquè no a soles ho fan persones de per exemple 17-20 anys, hi ha persones majors d’uns 60 anys que ho continuen fent, el que pense es que les generacions següents han vist que eixos “piropos” eren acceptats pels majors inclòs ho feien i han decidit copiar la seua actitud masclista i denigrant.

Unknown ha dit...

Estic d'acord en tot el que esta xica diu, el piropo esta super normalitzat, es denigrant. No se en quin cap cau que pegar-li un crit a una desconeguda per el carrer et va a ajudar a ligar, el piropo es soles una forma mes de que demostren que els carrers son seus, que les dones estan ahi de objecte per a agradar a la vista, una forma de demostrar que elles son objectes i ells els amos, es super desagradable els xics que fan aixo, et fan sentir incomode i a mi m'ha passat aço i es lo mes incomodo del mon, ningu tindria que sentirse com un tross de carn anant per el carrer, ningu deuria sentirse mal per la roba que es possa o tindre por de que li diguen coses per el carrer.

David Stone ha dit...

Bon dia, i en el dia d'avui comentar aquesta entrada perquè és un tema bastants cridaner. El primer que he de dir és que és veritat que ningú ha de tractar a ningú com si fora un objecte, est és el cas de les floretes, també cal dir que pot ser que troba un home que piropeje a un altre home o una dona que ho faça a una dona, però açò és la minoria i no venen a cas per que no són masclistes. Existeix una prima llinea entre un comentari que et pot fer gràcia, encara que seguisca sent un acte masclista i el que es podria cridar com a assetjament de carrer, est ultime hauria d'estar castigat d'alguna manera, com per exemple algun tipus de multa.

Però també cal veure l'altra cara de la moneda, encara que siga una *minoria. Conec un cas d'una coneguda meua a la qual no li molesta que la piropejen, és mes, li agrada, li fa sentir-se millor amb ella mateixa.

En conclusió diré, que a la meua tots els tipus de "piropos", ja siguen mes o menys forts, están mal i haurien de ser erradicats.

Tania de Gouges ha dit...

És una llàstima que aquest tipus de situacions es repetisquen tan diàriament, i no és per com nosaltres vestim o per com caminem o per qualsevol excusa que posen per a dir-nos estupideses, la principal i única raó és el masclisme, el qual ha educat i educa als xiquets que ja amb 12 anys et “piropean” pel carrer, pensant que són els putos amos quan realment l'única cosa que fan és amargar-nos a totes. Després passen els anys i aqueixos xiquets que “piropeaban” passen a tocar culs sense permís, no acceptar un no per resposta, i violar.

Aquest tipus de problemes desapareixerien si deixàrem de ser vistes com un producte, alguna cosa que consumir sense necessitat que nosaltres decidim ni quan ni com ni amb qui, però la societat segueix acceptant el nostre estatus d'objecte i el canvi no arribarà fins que l'educació no canvie per a ser més igualitària.
Aquesta situació no és alguna cosa que ocorre poques vegades, és alguna cosa diari, alguna cosa que arriba a determinar la vestimenta de moltes i el comportament d'unes altres, alguna cosa que enfonsa la nostra autoestima fins a nivells mínims i que ens dóna una altra raó per a tenir por a eixir a soles per la nit.

Alicia 2FPB ha dit...

El tema de los piropos es algo como muy arraigado a las costumbres españolas. Entiendo que, en el video de esta chica expresa con enorme desagrado las sensaciones que experimenta al ser piropeada. Pero para ser honestos y sinceros, a que hombre o mujer no le gusta que le echen un bonito piropo, bien sea de un guapo hombre de negocios o como de una simple chica que le has gustado. Lo mas importate del mensaje de los piropos, es la forma de decirlo y dando una agradable imagen o sensacion a la persona a quien se lo diriges. Es ta claro que mas de la mitad de los hombres no saben salir de un " Tia Buena " esta claro que no mejoran los de "que no me entere yo de que ese culito pasa hambre".

Pero que se le va ha hacer? si la imaginacion de los hombres no da para mas es simplemente, de no hacerle caso o de darle una leccion de forma mucho mas educada a la suya, pero nunca sin perder el control de la situcion.
Teniendo en cuenta que los hombres y las mujeres siempre han tenido sus diferencias y a pesar de que la mujer en España ha conseguido grandes progresos, quedan muchos asuntos pendientes a muchos niveles en los que la mujer no se les permite evolucionar por culpa del machismo y de la preferencia de los hombres por elegir mano de obra masculina y descartar la femenina. Poniendo como ejemplos ( Industria ) la carpinteria, ormigoneros, jefes de obra, contratistas, hoy en dia toda la construccion corre de manos de los hombres. El asfaltado de carreteras. Los repartidores de butano, etc,etc,etc

Volviendo al tema de los piropos, que mas les puedo decir, destinado aun pequeño grupo de ladinos verbales, ilustrados versistas, portentos de la labia. Pocos son los hombres que consiguen enamorar a una chica con un solo piropo. Pero a que nunca esperas que te digan : perdona, no quisiera importunarte pero siendo sincero contigo creo que eres una chica muy guapa y me gustaria conocerte..... o prefires ... mira, solo quisiera decirte que el amor llega cuando menos te lo esperas, nos acelera el corazon, nos duele sin hacernos daño nos anula todo lo que nos rodea, y todo eso nos lo hace sentir, quien menos te lo esperas. Tan solo decirte que todo esto es lo que siento por ti.....

A ver, a ver.... que nos hemos ido de piropos a declaraciones forzadas. (PD) las declaraciones no las borro, que una me ha salido bordada. Bueno, quiero decir que me parece algo exagerado la forma en la que la chica del video ha expresado su desagrado sobre el tema de los piropos y que no me parece mal que te piropeen siempre que sea de buen gusto y por supuesto de un chico guapo.