10 de juny 2021

12 anys de Karícies

Aquest febrer de 2021 Karícies ha fet 12 anys, però se’m va oblidar celebrar-ho. Tampoc em vaig recordar de l’aniversari de l’any passat i em pregunte per què.  El bloc té 679 entrades i 11.600 comentaris. Aquest curs he publicat poc, només quinze entrades, perquè hem donat més protagonisme a les tertúlies literàries i hem dedicat més espai al valencià oral, en lloc de l’escrit. Amb tot, la sexualitat ha tingut el seu protagonisme durant la tercera, amb el debat al voltant del meu assaig Què tinc ací baix? (Ed. Bullent, edició actualitzada de 2020).

M’agradaria destacar com a positiu que el blog ha sigut tractat per l’alumnat, i també per la gent en general, amb molt de respecte i en tots aquests anys només he esborrat 4 o 5 comentaris impertinents o fora de lloc −i això que no existeix la moderació de comentaris i qualsevol pot entrar-hi i deixar la seua. D’altra banda, sí que em pesa que el professorat d’altres centres no haja utilitzat el bloc com a ferramenta per a les seues classes −potser sí que ho han fet però sense deixar cap comentari−, de manera que les úniques veus que hi apareixen són la meua i la del meu alumnat. Un altre però d’enguany és que no s’ha establert cap tipus de debat escrit entre l’alumnat −sí que el hi ha hagut, però, a classe, de manera oral, però no rebatent alguna idea o idees amb les quals no s’estiguera d’acord. Encara recorde els intensos debats que tinguérem en el 2010, amb l’entrada Els límits a la masculinitat, a partir d’un comentari anònim que va alçar molta pols. Una altra cosa que m’hauria encantat és que algú s’haguera animat a fer una entrada per al bloc. En l’etiqueta #Entrada alumnat es poden llegir les que han fet al llarg del temps. Potser encara us animeu...

Les entrades d’aquest curs han sigut aquestes:

Quina t’ha agradat més? Sobre quins temes t’hauria agradat parlar? Per què no t’has animat a fer cap entrada? Per què no has contestat mai a un company o companya? Et sembla interessant el projecte Karícies? Creus que s’aprén llengua? Creus que s'aprén sexualitat? Penses que l'educació sexual hauria de ser una assignatura o és millor treballar-la de manera transversal? 

18 comentaris:

Adrià Price ha dit...

Per començar, volia agrair a Rosa totes les classes que ha dedicat a parlar sobre la sexualitat a través d'aquest blog i des de l’aula, pense que parle en nom de tots dient que gràcies a ella, hem aprés molt sobre el nostre cos, sobretot de les parts intimes, a banda de tots els coneixements que ens ha donat sobre la sexualitat d'’una forma molt diversa i clara.

En segon lloc he de felicitar a Rosa pels dotze anys del seu blog educatiu, té molt mèrit crear un blog per als alumnes i portar-ho en funcionament durant tants anys. M’encanta la manera en la qual Rosa ens fa escriure redaccions, ja que a mi i a molts dels meus amics ens agrada parlar de temes com la sexualitat, la diversitat i molts temes més tractats durant els 2 anys que hem hagut de comentar les entrades del blog.

A cap i a la fi, aquest blog va ser una molt bona idea, els alumnes agraïm l’esforç de Rosa que gràcies a ella, hem pogut aprendre a escriure valencià i també hem aprés què és la sexualitat, la diversitat, la visibilitat, la intersexualitat, les glàndules bulbouretrals, les ITS, el goig,etc. A través d'experiències contades a la web i informació que Rosa ens ha oferit.

Moltes felicitats Karicies, moltes felicitats mestra!

juanjo Orsina i Hada ha dit...

Estem molt feliços que Karicies ja tinga dotze anys, encara que vàrem conéixer el blog fa 4, comentem amb ganes i millorem la capacitat de redacció . La nostra professora i autora del blog Rosa Sanchis opta per manar-nos a comentar en lloc de fer exercicis avorrits del llibre o alguna altra activitat “normal”.

La nostra entrada preferida és la de pèls i pèls, ja que no es parla quasi del tema i pensem que s'hauria de comentar més. No és cap tema tabú, la depilació és opció de cada persona i si algú no vol fer-ho no té obligació.

El blog ens ha agradat perquè pocs professors ens parlen de la sexualitat i Rosa té molts coneixements sobre la sexualitat. Gràcies a ella hem aprés molta quantitat de coses que abans no sapiem i pense que en un futur ens poden servir.

I no solament parlem de sexualitat, als comentaris moltes vegades hi ha altres temes que estén relacionats, però no són sexualitat directament, però que també poden fer-nos reflexionar i adoptar un nou pensament millorat sobre el tema tractat.

En conclusió el blog de Rosa ens ha ensenyat moltes coses útils i encara continuem aprenent, volem felicitar el blog i desitjar-li un futur pròsper amb molts comentaris sense faltes i ben redactats.

Amanda i Alba ha dit...

Per començar, volem donar les felicitacions al blog de Karicies per aquests dotze anys. També volem donar l’enhorabona a Rosa Sanchis pel seu esforç, pel seu ensenyament a l’àmbit sexual i per mostrar-nos amb normalitat i naturalitat molts temes tabú, del que ens has parlat i informat amb aquest blog educatiu anomenat Karicies.

Ens ha resultat molt interessant una aportació que ha ficat al text, el qual deia que el 2010, van tindre uns intensos debats amb l’entrada «Els límits a la masculinitat». Tot això, va ocórrer gràcies a un comentari anònim que va provocar diversos conflictes.

Estem molt impactades amb la quantitat de comentaris i entrades que podem trobar a aquest blog, que són només i no menys que 679 entrades i 11.600 comentaris. A nosaltres ens hauria agradat molt fer una entrada, només que creiem que no hauríem arribat a les expectatives o que no hauria sigut massa bo.

Parlant de les entrades d’aquest blog, volem comentar que l’apartat el qual ens ha agradat molt fer un comentari, ha sigut l'anomenat “Hi ha pels i pèls”, que és molt interessant i informatiu, a més d'educatiu. Podem observar que té una gran quantitat de comentaris tant positius com negatius.

Per això i molt més, felicitats Karicies!!

Nacho Beach i Paula Mahler ha dit...

En primer lloc volem felicitar-te per tot el treball que has hagut de fer per a donar-nos una bona educació sexual; gràcies a tu hem apres moltes coses relacionades amb la sexualitat que ens serviran en un futur però no tant futur.

En general ens han paregut interessants totes les entrades d’aquest curs, ja que hem aprés aspectes nous que no sabíem i altres coses que han ampliat el nostre coneixement sexual. Volem destacar l’entrada «Ejaculacions»: eixa és una de les que més ens ha agradat i va ser un tema de conversació durant un temps, ja que vam descobrir les glàndules lubricadores de les dones, entre altres coses.

L’any passat, quan començàrem a comentar en aquest blog, vam aprendre moltes coses, entre elles hem aprés a redactar en valencià d’una manera més oberta i sense cometre tantes faltes, encara que ens queda molt per millorar.

Volem agrair-te la confiança que has tingut amb nosaltres contestant-nos les preguntes que teníem sense pèls a la llengua. I, sobretot, la paciència que has tingut amb nosaltres.

Per últim volem felicitar a Karicies, el blog que ens ha acompanyat durant tercer i quart d’ESO i que ens ha fet aprendre tant.

isaac wieck ha dit...

Amb tot això, amb l’esforç i la perseverança, per l’amor a l’ensenyança de la sexualitat, m'agradaria donar les gràcies a Rosa, perquè de veres, totes aquestes entrades que he estat comentant els últims dos anys m’han fet moltes vegades reflexionar, canviar el meu pensament i obrir-me molt més. No sols m’ha obert els ulls, sinó que m’ha ajudat molt a amar-me tal com soc i a no tindre por del que pensen els altres.

A més, no sols parla de la sexualitat, també tracta de molts diversos temes, fet que em pareix molt bé, perquè no parla de l'àmbit sexual solament, també d'altres aspectes com l'obesitat o l'assejament sexual.

I crec que aquesta ferramenta creada per ella haurien d'utilitzar-la més professors per a difondre a altres persones/alumnes aquest gran coneixement que ens pot aportar el blog.

I el que més m'ha agradat ha sigut el llibre “Què tinc ací baix?” perquè, de veres, dona molta informació de la qual, de vegades, no tenim ni idea. A més, no és avorrit i es pot llegir molt ràpidament.

Per últim, vull destacar les tertúlies que hem fet. Em pareix molt bo perquè podem compartir els nostres punts de vista, el que entenem individualment, i crec que això ens ofereix un creixement molt gran tant en la llengua com socialment.

Simplement gràcies i felicitats!

Ainara d'Aquitania i Arantxa Pook ha dit...

En primer lloc, ens ha sorprés que el blog karicies tinga tants anys. Ens ha fet molta il·lusió participar en aquest projecte ja que hem aprés molt i estem molt orgulloses que la nostra professora ens ensenye tanta educació sexual.

Pensem que aquestes entrades ens ha fet reflexionar i adonar-nos de moltes coses, com el masclisme que hi ha i tot el que encara no sabíem sobre la nostra sexualitat, i de la idea que té la societat, que de vegades és molt antiga.

Les entrades que més ens han agradat són ‘Gaudir’ i ‘El meu fill es posa vestits’. La primera ens ha agradat perquè ens ha fet adonar-nos que moltes vegades la societat t’obliga a fer coses que no vols, o que no les fas per inseguretats, i que moltes vegades les xiques no gaudeixen de la mateixa manera que ho fan els homes. La segona ens ha agradat pel missatge que ens dona que cadascú pot portar la roba que vulga ja que la vestimenta no hauria de tindre gènere.

Altres entrades també ens han ensenyat coses que no sabíem com, per exemple, que les dones tenim unes glàndules lubricants, que l’orgasme i ejacular no es el mateix, etc.

Ens pareix que aquest blog és de molta utilitat i que més professors haurien de donar-nos material sobre la sexualitat ja que hi ha molta desinformació.

Almos ha dit...

Primer que res vull agrair a Rosa per tot el treball que has dedicat a aquest blog. Han sigut 12 anys de treball, centes de entrades i molt de temps que has dedicat a aquesta web. El tema d’aquest blog em pareix molt bé ( la sexualitat), per qué es un tema un poc tabú ja que aquest tema no es sol comentar en totes les families. I per aixó pense que per la gent que no parla d’aquest tema a casa es molt bo per a aprendre. Però jo per exmple a casa parle d’aquest tema normalment o quan el necesite però aquest blog m’ha ajudat a aprender el que no sabia.

Apart de tot aixó m'ha servit per a aprender la llengua valenciana. Encara que siga extranger i em costa un poc més, jo crec que aquestos anys de valenciá han sigut molt importants per a mi per que jo pense que he evolucionat en aquesta llengua.

Finalment jo crec que en aquest societat no es «acceptaria» la sexualitat com a assignatura però si que pense que hauria de parlar-se mes, per que es molt important.

Dylan Carreño ha dit...

Em va agradar molt l’entrada “Per a ser “normal”, tracta d’un tema molt delicat que jo crec que sols poden entendre realment les persones que el pateixen, també m’agrada per que llegint la entrada i veient el vídeo et poses en el puesto de la dona i comprens la seua situació.
M’hauria agradat parlar de com a molts hòmens se’ls tracta d’una forma diferent en altres àmbits. Un d’aquests exemples es en el món de la moda, crec que els hòmens no tenen la mateixa repercussió que les dones i diguent això em referisc als sous de manera indirecta, el que generes el guanyes.

No he fet cap entrada per que simplement no he tingut ganes ni inspiració per a fer-la, a més, es un gran treball i n’hi ha que posar-se en molts llocs per a fer-la. Tampoc he contestat a cap company per el mateix, no tinc ganes de discutir amb cap persona per les nostres idees.
Karicies em pareix un projecte molt interessant ja que tracta molts temes que no son parlats als mitjans públics i per tant tampoc son parlats com a un tema de conversació, després de llegir-ho a llocs com aquest blog, es fan més famosos i repercuteixen més en la gent.

Per altra banda també aprens a dominar la llengua i les formes amb les que tens que expressar-te, i d’eixa forma millores el teu Valencià.
Crec que l’educació sexual no tendria que ser una assignatura més, això ha de ser tractat en tallers o d’altra forma sense tindre que posar una qualificació.

Dani Bon ha dit...

En primer lloc vull donar-li l'enhorabona a Rosa Sanchis per el seu treball a aquesta pagina. Aquesta forma d'ensenyar conceptes sobre el nostre cos em pareix una forma molt original, a més he aprés moltíssim. Estic segur que tots els meus companys de classe han aprés molt també i de segur que estan agraïts.

Crec que l’entrada que més m’0agradat o la més curiosa es la de «el meu fill es posa vestits» Aquest tema crec que es molt debatible i es poden donar punts de vista molt diferents. Per altra banda el que parla de la sexualitat durant el franquisme, es molt interessant conéixer com es vivia abans, crec que tot el món deuria de llegir l’entrada. Per a mi la sexualitat es deuria ensenyar quan som més xicotets i ja en l’ESO es tendria que profunditzar més. Inclòs podria aplegar a ser una assignatura a l’escola.,

Ja per finalitzar, vull recalcar les gracies a Rosa, i espere que continue fent entrades per a que nosaltres els alumnes continuem aprenent. Felicitats per els 12 anys!!

Ivan Beach ha dit...

El primer de tot felicitacions pels 12 anys de Karicies, no sabia que aquest bloc era tan «antic». Pense que a molta gent li ha pogut servir tant per a aprendre valencià com per a aprendre sobre sexualitat, es una bona idea combinar dos coses que t’agraden per a maximitzar el resultat de l’ensenyança.

L’entrada que més m’ha agradat és «Ejaculacions», ja que en aquesta vaig aprendre coses molt interessants que no sabia com el concepte de injaculació, més informació sobre les ejaculacions femenines i masculines, i que els orgasmes i ejaculacions són independents. M’agradaria haver parlat sobre temes com aquest, ja que són útils per a tindre més coneixement sobre la sexualitat d’una forma pràctica, es a dir, és informació que et pot servir per a millorar les teues relacions sexuals.

Hi ha algunes coses que encara havia pensat sobre el bloc, com respondre a gent o crear una entrada. Ara pense que aquesta pàgina pot ser un bon lloc per a debats, a més de les demes funcions. És un bon lloc per a treballar la sexualitat, ja que no ho veig com a assignatura, aleshores em pareix molt interessant i molt bona idea el concepte de Karicies.

Marc ha dit...

En primer lloc, vull felicitar Karicies i la mestra Rosa Sanchis per aquests 12 anys del blog. Gràcies per l'ensenyament que ens has donat en l'àmbit de la sexualitat i per respondre'ns moltes preguntes i dubtes sobre temes tabú.

A tot açò el comentari que més m'ha agradat és el de «Coneixeu la copa menstrual?», ja que és un utensili que no coneixia i és molt curiós i interessant. Per altra banda, m'hauria agradat parlar dels punts de plaer de les dones.

En l’apartat de #Entrada alumnat crec que aquest curs cap company de l’aula ha fet una entrada i la raó no la sé, però em pareix una idea curiosa, creativa i interessant.

El projecte Karicies em pareix una idea molt intel·ligent per part de Rosa ja que crec que es pot aprendre llengua i, sobretot, coses en l'àmbit sexual. Perquè una assignatura de sexualitat no la veig, però donar-ho així de forma transversal em pareix la manera més adequada.

Joan Smith ha dit...

En primer lloc, vull donar les gràcies a Rosa, la nostra professora, per crear aquest blog de sexualitat on tots els que hi participem aprenem molt sobre aquests temes.

L'entrada que més em va agradar va ser "El meu fill es posa vestits". És un tema que jo pense que hui en dia és natural, és a dir, que tot el món es pot posar la roba del sexe que vol; per exemple, la meua germana em furta molta roba.

M’hauria agradat parlar també sobre el tamany del penis perquè hi ha molts dubtes sobre si fa falta que siga gran o com. Des del meu punt de vista, no cal perquè, a banda, existeixen més parts del cos on pots tindre connexió sexual amb la teua parella o amb una persona desconeguda, i també hi ha joguets per al sexe.

Solament he fet les entrades quan no estava malalt. Si aquest curs haguera estat tot l’any bo, les hauria fetes totes perquè m'agrada moltíssim aquest blog.

No conteste als meus company perquè el que agrada és donar el meu punt de vista i, si algú em contesta, li explique per què he posat això.

Aquest projecte em pareix genial i m'agradaria que, si tinc fills, aquests pogueren comentar en el blog i que aprengueren el mateix que jo, ja que és un tema molt important que en la vida no es té molt en compte.

Sí que s'aprén moltíssima llengua perquè una de les coses més importants per al valencià és el vocabulari i l’estructura dels textos. També s'aprén moltíssim de sexualitat ja que tens 645 entrades totes distintes i això no està en cap altre blog.

Des del meu punt de vista, la sexualitat ha de ser una assignatura obligatòria, ja que hi hauria més respecte i igualtat, i ens podria ajudar per a un futur amb tècniques o dades importants per a aquest tema.

En conclusió, felicitats al blog pels 12 anys, i visca el dia que Rosa el va crear.

Rebeca Maconchy ha dit...

Costa pensar que el blog ja té dotze anys; moltes felicitats! Encara que escriure comentaris per a Karicies era una experiència completament nova a l'institut, ara és estrany pensar que aquesta entrada es respondrà amb els últims comentaris dels alumnes d'aquest. Parle per tots quan dic que mai ens havien ensenyat educació afectivosexual de veritat com ho ha fet Rosa durant aquestos dos anys, únicament com posar-se un preservatiu (masculí) i les conseqüències de no fer-ho.

Aquest any, l'entrada que m'ha paregut més interessant ha sigut “Abril visible”, que connecta temes com el racisme i la lesbofòbia a partir dels dies de "denúncia social" del quart mes de l'any. Per altra banda mai m’he animat a fer-ne una, i la raó és que no sóc capaç de pensar en què parlar. Tornant enrere, posts com l'anterior donen peu a moltes coses a comentar, i per tant, a comentaris que llegir; moltes vegades he pensat en respondre als d’alguns companys, però he preferit fer un propi; no obstant, he de dir que en algunes frases faig referència a la resta i opine de forma general i indirecta d’ells.

En definitiva, com vaig dir fa un any amb l'onzé aniversari del blog: enhorabona a Karicies, una web que ajuda a aplicar els conceptes bàsics del valencià amb posts lligats amb l’aprenentatge de la vida diària.

Hardeep Ethel Smyth ha dit...

El primer de tot volia dir els felicitats a Rosa pels 14 anys en Karicies i gràcies també per totes les classes de sexualitat que ens a dedicat, ja que fent comentaris i en les classes he aprés moltes coses que he desconegut a principi de curs, també que ella havia pensat aquesta manera de practicar els comentaris en vegada de posar-nos a llegir un llibre.

L'entrada que més m’ha agradat a sigut la del [mes d’Abril], ja que em pareix un tema molt interessant i també en aquesta entrada explicava molt bé totes les reivindicacions que hi havia en aquest mes i també coses que jo mai havia sentit parlar com el dia del poble Gitano, també vaig aprendre moltes coses que hi passen en aquest mes. Un altre que em vaig agradar molt va ser la de [El meu fill es posa vestits], ja que va ser un altre tema molt interessant, perquè hi ha homes que li agrada posar-se falda, però no se’l posen per anar al carrer perquè com està mal vist que un home en la nostra societat és pose falda, crec que això hauria de canviar, com també en l'anterior entrada hauria de canviar el tema del racisme crec que hauria de desaparéixer, ja que pense que són una societat que podem fer-ho desaparéixer.

En fi volia dir li una altra vegada a Rosa que felicitats pels dotze anys de Karicies, que és una pàgina en la qual aprens un munt de coses que desconegues i que seran important en un futur per a la teua vida, em pareix un blog i un projecte excel·lent.

David Azalais de Porcairagues ha dit...

El primer que vull fer es felicitar-te pels dotze anys del teu bloc, Rosa per tot l’esforç i treball que has posat en aquest projecte de Karicies, gracies a aquestes entrades he après moltes coses que no sabia abans i també ens has ensenyat a redactar millor en valencià.
L’entada que mes m’ha agradat ha sigut “El meu fill es posa vestits” perquè t’ensenya a que cadascú pot fer el que vulga i ningú li te què faltar al respecte si el esta còmode posant vestits. Me ha paregut curiós també l’entrada “6,12 o 24 unitats” perquè t’explica els avantatges i desavantatges de posar-se preservatiu.
Pense que el tema de la sexualitat es deuria d’ensenyar des de l’escola como si fora una assignatura perquè es molt important tindre coneixements de la sexualitat.
En conclusió volia donar-te les gracies de nou per treballar tant de temps en aquest tema i gracies açò, crec que molts companys meus i del centre han après molt gracies a tu.

Neus ha dit...

Estic molt feliç i li done l'enhorabona a Rosa, la nostra mestra de valencià, per la qual cosa ha aconseguit, per tot el treball que a fet amb el seu blog de Karicies, que compleix dotze anys. També li done les gràcies per les classes que ha dedicat a temes molt importants dels quals no es parlen molt, per exemple, la sexualitat, la violència… Dels quals després comentem amb naturalitat i els llevem aqueixa etiqueta que tenen de temes tabú per la societat.

Amb el tema de la sexualitat, el principal tema d'aquest blog. Gràcies a aquest blog i a les seues entrades que escriu Rosa hem aprés moltes coses sobre el nostre cos, el món del plaer, conseqüències de no utilitzar el condó, històries desagradables que li passen a gent trans per ser el que ells volen ser i moltes més coses.

Done una altra vegada les gràcies a Rosa perquè l'altra part d'aquest blog per a nosaltres, els meus companys de classe. És que a part d'aprendre tot el que ens compta la nostra professora a través del blog, és aprendre i millorar la nostra expressió, a redactar millor i millorar el nostre valencià. Moltes gràcies Rosa i a Karicies.

Sandra Garcia ha dit...



En primer lloc voldria felicitar a Rosa pels dotze anys de Karicies, de segur la gent que el llig queda molt satisfeta i informada de tot el que publiques. Enhorabona!!!

Normalment a les classes de llengua, tant valencià, castellà, com anglès, és pràctica molt més la part escrita o memoritzada i no se'n dona importància a la comprensió i a la part oral. Per tant em pareix super important i útil que enguany hàgem practicat i millorat aquesta.

La labor del blog és impressionant. Hem après un munt de coses tan enguany com tots els que hem estat treballant amb Karicies. Temes que de vegades solen ser tabú o que mai es parlarien a una aula com la masculinitat, la intersexualitat, el feminisme, la sexualitat, el plaer, la menstruació... els hem tractat com si es tractara de matemàtiques o socials, i no passa absolutament res, s'ha après moltíssim a classe.

Noemí Salvador ha dit...






Maremeua, mai M'hauria imaginat que aquest blog tinguera ja tants anys ja que la majoria ho vam conéixer fa 2 anys, i molt menys tantíssimes entrades i comentaris (679 entrades i 11.600)
De veritat, moltes felicitats, aquests blogs estan molt treballats i jo crec que a la majoria ens ha agradat aquesta activitat ja que cap profe ens ha fet mai una cosa així, el qual ens ha ensenyat moltes cuses útils ja que no solament parlem de sexualitat, als comentaris moltes vegades hi ha altres tems que estiguen relacionats, però no ho sabem.

Em seria molt difícil ara mateix saber dir una cosa de la qual ens agradaria haver parlat ja que hi ha tantíssimes entrades que és molt difícil tornar arrere per a saber quals s'han esmentat i quins no.
Mai m'he animat a fer una entrada ja que tampoc m'ho havia plantejat però sí que és veritat que em va agradar més comentar que, que se m'ocórreguen idees, igual que el de contestar a un company, tampoc se m'havia ocorregut ja que sempre tots ho hem fet així.
Amb aquesta mena d'activitat jo crec que hem avançat bastant respecte al valencià escrit d'ací potser a algú no se li donava molt bé escriure-ho i ara li ix amb més fluïdesa