24 de gen. 2010

Planet 51. Sexisme i homofòbia des del bressol.



(Ella) Nunca había estado con un chico en un auto. Yo no soy esa clase de chicas...
(Ell) Bueno, no soy la clase de chico que saldría con esa clase de chica.
(Ella) ¡Pero qué lindo! eso creo...
(Ell) No tienes nada que temer.
(Ella) ¡¡¡¡¡Aaaaaaaa!!!! ¡¡¡Sabía que esto pasaría si nos besábamos!!!

(En castellano)
Planet 51 (Blanco, Abad i Martínez, 2009) és una pel·lícula d’animació espanyola estrenada aquestos Nadals, per a públic infantil. Conta la història d’uns extraterrestes que viuen tranquil·lament al seu planeta fins que arriba el que per a ells és un alienígena amenaçant: l’home. El capità Chuck és un astronauta nord-americà que pensa que aplega a un planeta deshabitat, però només arribar és considerat una amenaça i s'ha d'amagar perquè el persegueix l’exèrcit. L’ajudaran a recuperar la seua nau i a tornar a la Terra sa i estalvi, Lem, que treballa a l’observatori de la ciutat i està enamorat de la veïna Neera; Skiff, un apassionat de les pel·lícules alinígenes; Eckle, el germà de Neera, i el robot Rover.
La pel·lícula comença amb els protagonistes veient una pel·lícula d’alienígenes invasors; concretament amb una escena amorosa dins un cotxe entre una parella heterosexual de joves. Ella, abans de fer-li un bes, li deixa clar que és la primera vegada i que no és una qualsevol i ell li diu que tampoc estaria amb una xica d’aquestes. A punt del petó, apareix la nau invasora i els joves han d’eixir corrent mentre ella crida que ja es pensava que rebria un càstig per fer coses inapropiades.

Abans de fer-se amic de l’astronauta, Skiff, el millor amic de Lem, li aconsella posar-se un tap de suro al cul per a defensar-se dels alienígenes. I més tard, quan casualment descobreix Lem i Chuk ballant molt junts, trau de seguida el tap per donar-li’l a l’amic i que es puga defensar. En realitat, Chuck abraçava a Lem perquè intentava ensenyar-li com seduir Neera.
Pel que fa al protagonisme femení en la pel·lícula, aquest és nul: la mare de Lem, una dona que passeja un gos i Neera, la xica del protagonista. Aquesta, que també està enamorada d’ell, espera que prenga la iniciativa però se’n va amb un altre baró pacifista quan pensa que Lem està en contra de l’alienígena. En realitat, Lem aparença ajudar els militars per protegir l’amic. Quan Neera descobreix que Lem és bo, torna al seu costat.
I per si no hi havia prou homofòbia i sexisme, la pel·lícula acaba amb Chuck donant una abraçada de comiat a Lem quan se’n torna a la Terra i justificant-la amb l’explicació que aquell és un gest molt masculí al seu planeta. És necessari?

25 comentaris:

Enric Senabre ha dit...

I el pitjor de tot és que la pel·li s'ha venut com innovadora i original. Com trencadora d'estereotips sobre l'altre. Però es veu que no pretenia trencar estereotips sobre l'altra, ni sobre l'homosexualitat. Una altra oportunitat perduda

Rosa Sanchis ha dit...

Sí, quan l'estava mirant ho pensava. Aquesta pel·li va de pacifista (i segurament ho és, perquè realment ridiculitza a l'exèrcit); però ni en això és innovadora perquè la rebel·lia del hipie pacifista també és ridiculitzada.
Jo crec que pensa que per posar la frase: "tens por al que és diferent", ja n'hi ha prou.

Francament, trobe que l'homofòbia és vergonyosa i el sexisme no té nom. Denunciable!!!

Eva M ha dit...

No había la película desde tu punto de vista, pero al reflexionar un poco tras leer tu texto la verdad es que tienes razón. Se habla de una "sociedad avanzada" y no es más que "suciedad avanzada", en todo, supongo que no nos podemos liberar de los prejuicios si a cada momento todos y cada unos de los "mass media" están atacando con el sistema de la "cultura del miedo": "si no compras esto no serás guay", " si estas gordo no follaras", "Si no eres guapo no eres nadie"...y por supuesto hablar de homosexualidad es siempre motivo de chiste. Sistemas opresivos que crean en la gente una falsa sensación de libertad y "modernidad"

...todo mentiras

Vanessa S.T.O ha dit...

Jo vaig veure la pel·lícula i no em vaig donar compte de que haguera homofobia i sexisme. Peró al llegir això me e adonat de que en els papels protagonistes no hi ha ninguna xica i aixo no em pareix be perquè en ple segle 21 no tendria que ocurrir.

jennifer ha dit...

jo no he vist la pel·lícula però amb lo que posa sobre ella me pareix que si, es un poc homofobica i no em pareix be perquè es un peli per a xiquets, i hi ha que diuen que es una societat avançada no lo pareix me pareix una vergonya

jorge ha dit...

Jo pense q si q es un poc fort però també ho fan per a fer la gracia i tampoc passa res. Per a mi es així.

el que ha escrito el comentario ha dit...

Jo crec , que aquesta pel·licula , per el que he llegit no es per a xicons xicotets que es massa prompte per a que a preguen aquestes coses de la homofòbia,homosexualitat.etc..
Despre la pel·licula desde el meu punt de vista , no mereix vorela perque totes les pel·licules espanyoles no valen per a res, son totes una..
Un Cordial Salut.

Carlitos ha dit...

Jo no havia vist aquesta pel·licula pero llegint la critica no em crec que siga una pel·licula per a xiquets en aquest segles ja es un poquet ridicul que les dones no tinguen papels importants en la pel·licula, si que es una pel·licula sexista lo de la homofobia crec que es com una brometa de res no crec que siga per a tant.

Mireia ha dit...

Jo no he vist la pel·lícula però per el que he llegit em pareix un poc vergonyós, es una pel·li de xiquets i han introduït coses típics de l' homofòbia i sexisme. Quan mes impactada me he quedat ha sigut quan he llegit la frase "posar-se un tap de suro al cul", es molt in apropiada per a una pel·lícula de aquest tipus, ja que esta deixant a la dona per el sol, perquè diu que anà a per el xic mes important com si fora una interessada. La pel·lícula no solament nos diu això si no que també si no fora per els xics el xiques no seriem res i també que sempre son elles el que tenen que anar darrere d'ells. No em pareix una bona pel·lícula apropiada per als menuts, solament faltava això, no tenim suficient con aquesta societat per a que davall facen pel·lícules com estes.

Nerea ha dit...

Estic d'acord amb la teua opinió sobre la pel·lícula, ja que sobretot la frase de "posar-se un tap de suro al cul" m'ha deixat impactada, perquè encara que siga una pel·lícula infantil crec que eixa frase, anà amb doble sentit.
També el que dius de que els protagonistes principals son els xics i les xiques queden en un segon o tercer post a la pel·lícula es a dir, que no tenen un paper protagonista al contrari que els xics.
Peró no es l'única pel·lícula infantil a la que ocorren aquestes coses, en moltes de les pel·lícules de Disney es mostra el masclisme per tot arreu. Alguns exemples del que dic podrien ser per exemple "Blancanieves y los siete enanitos", "La bella durmiente"... en aquestes es mostra que de no ser pels homes, les xiques d'aquestes pel·lícules es moririen ja que segons elles, no poden defendre-se com els homes, ja que no tenen la suficient força ni capacitat com per a salvar-se elles soles. Encara que clar, eixes pel·lícules es podrien entendre ja que tenen uns quants anys i ara es suposa que la societat es mes moderna, però al vore aquesta pel·lícula m'he donat compte que el que jo creia que havia avançat la societat era tan sols una mentida que em feia jo mateixa.
Per això crec que la teua opinió i la de tots els que estan participant comentant la teua entrada deuria de conèixer-la mes gent, per a que es puga fer algo a la nostra societat i que no siga ni tan masclista ni tan homófoba, com es mostra a ‘Planet 51’ i a altres pel·lícules que ja he nombrat abans.

Estefanía ha dit...

No puc parlar d'aquesta pel·lícula per que no la e vist, però segons aquesta critica que has fet, no me pareix correcta pera aquesta pel·lícula per que es para xiquets menuts, encara que els xiquets no entenden els comentaris, les persones adultes si que els entenden per això estic en de s'acord amb aquesta pel·lícula per que si es para xiquets menuts no tendrien que posar coses asi.

Abel ha dit...

Poc a poc van introduint un pensament homofòbic als xiquets que en un principi no es donen en conta però sempre tendran un xicotet rebuig per aquestes xicotetes coses que no li donem importància

javier martí ha dit...

Pense que en una peli de xiquets no se deveria dir aquestos comentaris pero supose que als xiquets les farien gracia i no li darien tanta importància, i van fer aquestos comentaris amb aquest fi.

Cristian ha dit...

Quant de temps que no passe per ací, Maria,ja estranyava les teues paraules i necessàries denúncies,mentres continuen coses que denunciar. És increíble el motor que en tens dins, cada vegada treballant més ràpid i amb més eficàcia. El meu desig d'any nou és que en dure molts anys més funcionant,he he he. Sempre és gratificant saber que hi ha un lloc al que pots acudir i opinar quan no saps on fer-ho, i com que aquest és un espai on sempre cabem tots, et sentixes bé participant en un projecte on cada veu és important. I com la meua timidesa encara m'ofega massa, tornaré a l'hàbit d'expressar- me per escrit.
No he vist la peli, però pel que contes, no hi ha res de nou. Falta d'imaginació i brutícia per totes bandes. Fer riure a uns discriminant i ofenent a d'altres és proba d'una consciència plena de prejudicis, d'idees caduques que es resistixen a desaparèixer, llàstima que encara funcione el truc. Personalment, em sent ofés amb algunes de les coses que es diuen, i a ningú deuria passar-li quan veu una pelicula. Es suposa que en són per entretindre, i no per fer mal. No necessitem pelicules com estes. Esperem no descobrir més planetes si tots en són així, que ja tenim prou amb aquest, on encara perviu l'homofòbia i el sexisme.És preocupant que al segle XXI, aquesta siga una pelicula espanyola.Tal vegada per això diuen allò de que "Spain is different"...
Petons i una abraçada ben forta.

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Mala, efectivament, molta alienació, tanta que trobem normal el que hauria d'escandalitzar-nos. Però anem passant-nos les ulleres lila, i les arc-iris, i ens les anem passant per a vore millor...

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Vanessa, Jenifer, Mireia, Nerea, Estefania i Abel. M'alegre de compartir amb vosaltres la inadequació dels missatges, però ni per a grans ni per a menuts!!!
I tens raó Nerea, que hi ha molt de producte infantil del mateix tipus. Com diu la Mala, molta "suciedad".

Rosa Sanchis ha dit...

Jorge, Carlos i Javi, m'agradaria que us adonàreu que les bromes només fan gràcia a qui les fa, no a qui les pateix. I si a qui les fa no li importa infringir patiment, aleshores ja no parlem de microviolència sinó de violència, directament.

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Cristian, un plaer llegir-te com sempre.

En el planeta Karícies, plena cada dia més d'alienígenes antipatriarcals, les naus com la teua tenen sempre aparcament preferent.

Mariano Ros ha dit...

¿Cuantos años tienes, Cristian? Eres muy maduro, tienes la cabeza muy bien amueblada y mucha sensibilidad.

Con respecto a la película de la que hablas, no la he visto pero se me han quitado las ganas de llevar a mis nietos. Les preguntaré si la han visto y que les ha parecido. Mi mejor amigo es homosexuals. Lo sé desde siempre pero él no me lo dijo hasta hace unos años. Es una lástima haberlo pasada mal y no atreverte a contárselo a nadie. Y pasar por ser el único de los amigos que nunca se casó. Por suerte todo ha cambiado aunque algunos aún no se han enterado.

Virgilio ha dit...

Jo no he vist la pel·lícula a sols els anuncis que fan per la tele però amb el text que has posat tinc molt clar que la pel·lícula te un contingut bastant homofòbic i sexista. Això de posar-se el tapo de suro pel cul es bastant fort per a xiquets menuts com de 3 anys que ja sàpiguen el que veien i pot tindre conseqüències per al futur con que el practiquen perquè esta en la pel·lícula. També es un pel·lícula que tots diguen que es molt bona i que es unes de les millors pel·lícula infantils
però si els pares se n'adonaren no les agradaria res que els seus fills la veien.

Sa-X ha dit...

Anem a veure, pense que es una estupides (con perdò) perque no hay que bucar tres peus al gat, además sabent que el protagonista s'anomena Chuck (vease ranger de Texas en canal nou), aunque aquesta es mi opiniò (de una vieja gloria basada en els pensaments que tenien abans), ¡bona vesprada!

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Virgili,
et sembla pitjor que una criatura aprenga una pràctica sexual plaent (la penetració anal)a que aprenga homofòbia?

Marta Moreno ha dit...

Abans cada vegada que veia aquest tipus d'escenes a les pel·lícules no li'ls donava major importància, perquè pensava que nomes era un element humorístic sense cap intenció perquè, com anava a fer canviar a gent de la meua edat la seua manera de pensar? Però un dia vaig recordar que aquestes pel·lícules anaven dirigides al públic infantil i aleshores em vaig horroritzar davant de la manera que estaven "educant-se" als xiquets i xiquetes.
L'altre dia, per exemple, mentre feien zapping a ma casa anaren a parar a un d'aquestes de Beethoven, a l'escena el pare li donava un cop de puny al veterinari i desprès que els fills l'aplaudiren la dóna li deia una cosa així com "nunca te habia visto tan atractivo".

Rosa Sanchis ha dit...

És ben interessant això que comentes, Marta. Es nota que portes les ulleres lila sempre posades, ho demostres en les teues intervencions a classe i ací, amb l'observació sobre els dibuixos. L'escena que comentes és greu, i no solament per als menuts que la veuen; també per a les persones grans, perquè naturalitza la violència, fa parèixer normal un model d'home agressiu, i al darrere, una dona que l'aplaudeix. Els influeix a ells, perquè els reforça, i ens influeix a nosaltres, perquè ens fa veure com a atractiu un model d'home i de persona del qual s'hauria de fugir.
Gràcies per compartir-ho.

Valentina :) ha dit...

Maria!
he buscat per internet informació sobre la pel·licula, té "1 Premi Goya a Millor pel·lícula d'animació" i després de veure el contingut sexista i homofòbic que té em pregunte: Com ningú s'ha donat compte d'aquestes escenes?

Si és això el que veu els xiquets tots els dies en els dibuixos o en pel·licules...
com podem millorar el futur de la societat (que ells són el futur) si des de xicotets comencen a veure això?
després serà com en la meua clase en la qual, per ser homosexual, te diuen coses despectives...
(hi ha bones persones, però sòn els menys.)