27 d’abr. 2010

Els límits a la feminitat


(en castellano)
Què és el que un xic no vol que pensen d’ell? I una xica?
Quins són els límits de la feminitat “acceptable”? I els de la masculinitat?
En quins moments la gent es burla, margina, critica, ridiculitza... a un xic? I a una xica?
De quines maneres es fa?
Què s’aconsegueix insultant, burlant-se, pegant... maltractant així?
Com ens sentim quan ens critiquen a nosaltres?
(1)

A les xiques, quan se les vol criticar perquè han traspassat els límits de la feminitat acceptable se les qualifica de: guarres, masclots i bolleres.
Als xics, de maricons, gallines i calçasses.

En aquest post revisarem els límits i parlarem de les diverses maneres de ser xica.

Guarra (puta, zorra...). Aquest qualificatiu se li posa a una xica, no per cobrar pel sexe, sinó per expressar desitjos sexuals, parlar obertament de la sexualitat, tindre diverses relacions, etc. Alguns xics, molt masclistes, també solen usar aquestos qualificatius per a una xica que rebutge les seues proposicions. I altres xiques també l’usaran per a desqualificar les xiques amb les quals competeixen per un xic. 


A l'altre extrem, n'hi hauria el qualificatiu d'estreta o el d'escalfabraguetes, que serveix per a castigar aquelles xiques que no volen complaure els xics i no "es deixen" o per a insultar aquelles que, suposadament, provoquen els xics però després els deixen "a mitges". Per baix d'aquestos insults n'hi ha el reconeixement al dret dels barons de ser complaguts per les xiques, sense tindre en compte que elles també tenen desitjos i que aquestos també haurien de ser tinguts en compte al mateix nivell.

Bollera (tortillera, camionera...). Les dones lesbianes pateixen una doble discriminació: per dones i per lesbianes. La lesbiana femenina és acceptada perquè sol formar part de l’imaginari pornogràfic dels xics heterosexuals; però una lesbiana masculina no es considera atractiva ni desitjable, i generalment serà durament criticada i insultada.


Masclot (marimacho, xicazo, tiot...). La masculinitat només és masculina? En absolut. La virilitat, potser sí; però la masculinitat (o la feminitat) són masculines i femenines, i sempre ho han segut. Les xiques també poden ser masculines i de fet, al llarg de la història, hi ha hagut dones masculines: és normal i està bé que així siga (el llibre de la fotografia parla de la masculinitat femenina).

Hi ha encara un altre qualificatiu que no representa exactament un límit a la feminitat però s’hi acosta:

Gorda (foca, lletja, friki...). Si no ets atractiva, no se’t veu. Els xics tradicionals tendeixen a sexualitzar les xiques. La gorda, la lletja, la rara... no interessen perquè no es consideren desitjables i, per tant, no existeixen. No són persones perquè no són oportunitats sexuals. Les xiques tradicionals també les discriminen perquè el que mola és ser una divina.

Què representen els insults guarra, masclot, bollera, foca...? No pot ser atractiva una xica musculosa?, masculina?, gorda?, sexual?... Les xiques han de ser fidels, discretes, només sexuals amb les seus parelles, atractives i femenines. I si no són heterosexuals, almenys que no siguen masculines i que estiguen "bones". La seua sexualitat s’ha de controlar, els seus cossos també, i els insults serveixen per a aquesta finalitat.

I què passa amb la diversitat? L’eradiquem a base d’insults? Tots i totes iguals? Ens hem de ficar la sabata de taló alt (realment o metafòricament) encara que no ens càpiga?

PD: Darrerament s’està posant de moda el qualificatiu de puta o zorra entre les amigues. És una manera de reapropiar-se del terme per a resignificar-lo i ampliar els límits de la feminitat?

(1) Preguntes i classificació extretes de "Heteropatriarcado y masculinidad" Álvaro Ruiz (Curs "Sexes, gèneres, amors i dolors, 2010)

21 comentaris:

Lucía C. ha dit...

Hola, Rosa:
Des de ben xicoteta la gent m'ha acostumat, generalment, a estar sola. Quan estava a l'escola, no mereixia tindre amics o amigues perquè era rareta i, a més, estava gorda; en passar a l'institut, l'explicació de per què no havia ningú al meu costat es va quedar en "es que ets rara" (allò de "gorda" ho deixen per a ocasions especials).
És veritat que massa gent obvia la forma de ser de una persona quan veu el seu aspecte exterior, però això no ho fan només els xics en veure les xiques. Ho fem les mateixes xiques entre nosaltres (pense que els xics no tant, al menys en el aspect físic). Si una xica de 12 o 13 anys no entra en una 38, no mereix tindre amigues. La cosa està així.

Per cert, ja quasi he acabat el llibre. De moment m'està agradant molt, sobre tot el personatje de Palmer i com es tracten els problemes d'Amaia. Ja et contaré quan l'acabe.

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Lucia, gràcies pel comentari i per compartir la teua experiència de vida. A l'última manifestació que vaig anar a Granada, dins de les jornades feministes, es cantava: "La talla 38 me aprieta el xoxo!!!" Era molt divertit.

Tens raó, també les xiques insulten; tots i totes ho fem en un moment o altre, actuem de vigilants del gènere o simplement aprofitem la importància que se li dóna al cos (especialment en les dones) per a insultar-les; encara que també als xics se'ls insulta per gordos o per raros.

Ens posem límits... fronteres que seria més fàcil passar si no estiguérem sol*s. Però el que té de bo és que quan parles obertament del tema, te n'adones que no estàs sola, que hi ha més gent que pateix aquestes soledats, aquestes masginacions, que de vegades, en una classe, pot haver més gent en els límits de la feminitat (o de la masculinitat) que dins d'ella. Però per a saber-ho cal parlar i expressar-se, reivindicar les diferències, totes les maneres de ser dona i de ser home... I en aquest camí estem.

(A mi també m'agrada Palmer, per això li vaig escriure un llibre dedicat només a ell)

Rosa Sanchis ha dit...

Ah, Lucia, per què "decente" al teu perfil?

PD: Molt bo el teu valencià!!! Felicitats!!!

Anònim ha dit...

les xiques podem ser i fer el que volem perque una per ser seual o molt masculina la tinguen que criticar el veig como una gran tonteria.

Anònim ha dit...

Io pense que les xiques discriminades per ser sexuals es perquè elles parlen de que s'han acostat con xics però el conten com si elles ens san utilitzat a nosaltres a soles per això. També se discrimina ales xiques per ser lesbianes però es igual q al xics q si son homosexuals també se es critica per que de tota la vida a sigut xic xica i no a sigut (xic xic) o (xica xica). Se discrimina ales xiques també però ser lletges gordes etc... no se les discrimina lo q passa q al xics es agraden les xiques q estén bones

miishell 3eso ha dit...

Io pense que els xics no tenen que criticar a les xiques per tindre un pes mes alevat que altres xiques, o perque l'hi agrade el fútbol, totes les persones son diferents i no tenen per que ser iguals, alguns xics també insulten a les xiques con la intenció de criticarles dient-los puta, zorra, guarra, etc.

terceroD ha dit...

Pense que les xiques solen ser mes criticades, quan li diuen guarra per que conten les coses que a fet o amb qui a estat tambe tenen la oportunitat de dir la seua opinio igual que els xics tenen la façilitat de dirles, o perque li agrada algun sport que siga maculi tambe tenen dret a jugar a futbol o qualsevol altre. I el tema de que es marguina als xics i xiques , a tota la gent no li pasa el mateix jo tinc amigues que tenen un poc mes de pes i es nostra amiga i no le importa ... cntinuare

Dianaa! ha dit...

jo pense que això que posa en el comentari es cert vas per el carrer i escoltes aquest insults.. i les xiques ens hauríem d'ajuntar i no anar en contra i dir-nos de tot per un xic.. el altre dia estava en el camp de futbol i unes xiques d'un altre equip anaven a jugar contra les de aquest equip i hi havia una jugadora que era la portera que estava mes gordeta que les demés i molta gent que estava en el camp inclogui gent major (com pares i de tot..) parlaven de ella com si fora algo rar però ella seguia jugant perquè es el que li agradava però de segur que per dins estaria malament perquè a ningú li agrada que li diga'n això jo em vaig posar en la seua situació i no em va agradar gens. jo pense que la gent hauria de canviar en aquest aspecte ficanse en la pell de la persona a la que li dius algo o pensant que es algú familiar i moltes coses la gent no el diria pensat això.

javi 3 eso ha dit...

jo crec que als xics aunque nos diguérem que som putos o guarros no nos molesta no se perquè...i també pense que una tia ja se le diu guarra nomes con que sia guapa .... eso es injust sincerament no me gusta una xica masculina no la Veo verdadera ment com es no se jo crec que els tios tenim que ser masculins i les ties tenen que ser femenines i ja esta...també pense i no estic acord que quant veiem una tia que no lo vol fe3r amb ningú diguem que son unes estretes i nos pareix mal però quan veiem una xica liberal pensem que es una guarra , no lo entenc en fi pense q tot el mon es igual i el veig una tonteria de debat.º

kalil 3 ESO ha dit...

Cada persona té la seua manera de pensar, les xiques se anomenen de ‘cariño’; Puta o guarra, se que es una brometa innocent, però tot el mon sap que es un insult, i hui en dia lo mal se torna en bon, y pront crec que hasta els insults mas estúpids seran unes pirops. Respecte al tema del lesbianisme me sembla; inhumant perquè diu jo, que hi ha un home i una dona per estar junts, o si no existiria el altre sexe, una cosa es que els animals sean hermafrodita como els caragols, hi ha persones que son unes animals en tot els aspectes, açò es difícil explica-ro, lo hi ha que fer es ser alternatiu, ni muy feminista ni masclista, ser uno misme, sempre raonar correctament i de forma coherent, no con lo primer que es passe per la cabeça!!

adrian ha dit...

yo pensee que cuualquier persona pot deir el q pensea sense rebur ningu comentari despectiu delseu comportament o la seua manera de pensarr tot el mon deuria respectarr totes les decisones sexuals de tots

Anònim ha dit...

les dones no tingut dret a la llibre expressió, se com se senten les demés dones per que e estic en la mateixa situació i mi experiència no es molt a agradat per que no para de insultar-te i de riure de ti. Totes les dies te fan una brome destinti i te deixa'n de costat, no te respecten i te deixa'n el ridicul i te diu que no te quere nadiu i pero lo peor de tot esque tus ‘amigues’ també se riu de ti però a tus espatlles, por aixo no li doi confiança a moltes persones

Madlen ha dit...

La meua opinió es que qualsevol persona te el seu dret de ser com a ell o a ella li agradi sense cap tipus de discriminació.
Encara que aquesta discriminació s'ha donat des de fa molt de temps hui en dia
la societat esta molt avançada i pense que hi ha que evitar aquesta mentalitat e intentar pensar en com es deu sentir l'altra persona, però això quasi mai es fa i per aquesta raó a la gent li dona igual el que li diguin a un altra, si l'insulten o el peguen, com que a ell o a ella no li afecta els dona igual.
Jo crec que la raó principal de que a quasi tot el mon li doni igual el que li passi a una persona, la majoria de vegades es la por, per que pensa que si es possa en mig ell també en podria sofrir les conseqüències i això es una realitat.
Per aquestes raons jo crec que apart de que les persones que s'ajuden entre si, les altres que diuen aquests insults haurien de parar per que així segur que la convivència i les possibilitats de fer amics augmentarien.

Héctor ha dit...

El problema és que intentem viure la vida de la resta de persones, i les jutgem, i critiquem. Cadascú que faça el que vulga.

Anònim ha dit...

Les persones son diferents en tots els aspectes (pes, estatura, sexualitat, etc.), però no hi ha que criticar a cada persona per els seus hàbits, imagineu viure en un mon on tots som iguals, que aborit no?, les persones son com son i hi ha que saber que tots som diferents, a mi em deien ‘friki’ i al principi em molestava molt, però al ferme mes major i mes madur he aprés ha transformar-lo de manera positiva afirmant-lo jo també, des de aquest moment, ja ningú me diu això perquè no trobaran un home picat dient això.

Xarly ha dit...

Tot açò és un cal del que la gent veu a les pel·lícules pornogràfiques i no tan pornogràfiques. Es té una concepció de dona o home molt determinada. Classifiquem a les persones segons es semblen a les pel·lícules o anuncis que hi aparèixen a la televisió. Tot això crea uns perjudicis molt difícils de solventar. No més amb apatía i comprensió es podrà trencar molts d'aquestos perjudicis

kevin ha dit...

jo pense que no ni ha que criticar a la gent pel seu fisic, les seues aficions o la seua sexualitat y tractarles com es mereixen y que es senteixen integrades en la societat com tot el mon.

Lluís ha dit...

Crec que a la nostra societat ens hem acostumat a insultar la gent que no té un estereotip com el dels anuncis, pel·lícules.. però això s'ha de respectar perquè cadascú té unes virtuts per a unes coses i unes deficiències per a altres (en aquest cas la bellesa)i això és el que n'hi ha,vullgues o no. I es que hem de començar a donar-nos compte que el més important en una persona no és el físic; és més important un/a xic/a que t'entenga i que et valore tal com eres. Per tant, si no eres una persona "dotada" físicament no faces cas als insults perquè normalment son de gent ignorant que no sap valorar altres coses més que les de l'aspecte de fora.

Ilenia ha dit...

Hola Maria:
Jo crec que els que pensen que els xics tenen que fer unes tarées diferents a la de les xiques, estàn molt equivocats. Jo pense que tots podem fer el matéix sense que ningú tinga que, després, criticar-ho. Els que pensen que els homes tenen que fer les tarees dures estàn molt equivocats. Tant un home com una dona poden fer-ho per igualtat. El que passa és que tot influéïx en la manera en que ens eduquen des de xicotets. Si nosaltres veiem que el pare i la mare treballen a casa per igual, nosaltres quan sigam majors farem el matéïx.

4 de maig de 2010 12:26

Marta M. ha dit...

La veritat és que des de ben petita he rebut reiterades voltes alguns d'aquestos adjectius, al principi preferia ignorar-los però amb el temps he optat per sentir-me orgullosa de no pertànyer a un estereotip de com caldria que sigues una bona nena.
No vull dir amb açò que pertànyer a aquest estereotip sigui dolent, si és la teua natura no n'hi ha cap problema, però ser-ho per que t'ho imposen... no crec que sigui una bona opció.
Per açò mateix convide a tots/es aquells/es que rebeu insults o menyspreus per no ser un clon a enorgullir-vos de ser vosaltres mateixos, alceu ben alt el cap quan altres tracten d'abaixar-vos-el.

4 de maig de 2010 16:55

Isa C. ha dit...

En la meua opinió, és el mateix cas que en el post dels insults que s'utilitzen per fer sentir mal un xic: és la mateixa societat qui imposa aquestes maneres d'actuar.

Jo com a xica pense que tots aquests insults són dolents i deurien elimar-se de les nostres vides però crec que el més sorprenent de tots és el que fa referència a la sexualitat activa de les dones. Moltes vegades em pregunte per què els homes si tenen moltes relacions són "els amos" i si són les xiques les que actuen d'aquesta manera són unes qualsevol... i després volen fer-nos creure que vivim en igualtat total!

5 de maig de 2010 0:25