18 d’abr. 2011

IES Font de Sant Lluís. Setmana de la sexualitat.


(en castellà)
Cabano és un dels xics més sol·licitats de l’institut i ha organitzat una festa petting a sa casa (1-2). “To pet” significa “acaronar” i en el petting es pot fer de tot menys la penetració, “que para eso ya están todos los días del año", diu Cabano.

A Paula li agrada Cabano. Per cridar la seua atenció, balla morbosament amb Cova i, quan ell “pica l’ham”, li diu que el vol en exclusivitat. Cabano deixa de banda les dues xiques amb qui es besava i puja amb Paula a la seua habitació. Mentrestant, Julio entra al vàter amb Cova i intenta forçar-la per a tenir relacions sexuals.

Convé que ens detinguem en la conversa que mantenen Cabano i Paula:


Cabano - Joder tía, que subidón con las pastis, ¿eh?
Paula - Sí…
Cabano - Te estás portando de puta madre ¿Me la comes un rato?
Paula - ¿Tienes preservativos?
Cabano - ¿Para esto?, ¡tú flipas!; ¿qué quieres, comer goma?
Paula - Es que… no sé…
Cabano - Joder tía, con lo enrollada que parecías con Cova. ¡Dime que no estoy perdiendo el tiempo contigo! ¡Venga va!
Paula - Pero… ¿yo te gusto?
Cabano - ¡Mucho!

Te estás portando de puta madre.
Cabano parla a Paula des de la posició de qui té el poder, com un pare parlaria al seu fill o com l’amo, a la seua mascota. No li diu: “m’encanta com m’has seduït” o “m’agraden els teus besos...”, sinó que la felicita per portar-se “com toca”.

¿Qué quieres, comer goma?
El motiu que li dóna Cabano per a no usar preservatiu és, en aparença, altruista: ho fa per ella, per a evitar-li el sabor del làtex; però en realitat qui no vol la fel·lació amb preservatiu és ell. Podria haver-li dit, de manera assertiva, quin era el seu desig, així de simple: “M’agradaria més que ho feres sense goma”.

Joder, tía, con lo enrollada que parecías con Cova.
Cabano jutja a Paula (li posa nota) en funció de si acompleix o no les seues demandes: si fas el que jo dic, ets guai i enrotllada; si no ho fas, ja no moles. Paula també pensa que “si me pongo en plan estrecha, ¿quién me va a querer?” I la seua amiga Cova li recorda que “como Cabano te vea así de paradita, se va a fijar en otra”. El valor de les xiques, el posen els xics en funció de l’aptitud sexual!!!

¡Dime que no estoy perdiendo el tiempo contigo!
Amb aquesta frase, Cabano deixa clar que el seu temps és molt important i que no el vol perdre. Segur que altres voldrien ocupar el lloc de Paula!

¿Yo te gusto?
Paula necessita saber que ell va seriosament i, per això, la raó que la fa accedir és la resposta d’ell: "Mucho". Si ell diu que li agrada Paula, ella farà el que Cabano li demane. Tot per amor? Molt més efectiu hauria estat que Paula li proposara que li la menjara a ella primer!!

A l’endemà de la festa, Paula està fotuda i ho conta a Blanca. Pel que li diu, sabem que ha actuat pressionada per Cabano i pel “tots ho fan” i que no li ha agradat gens la relació sexual. “El sexo se supone que mola”, diu a Blanca. I la seua teoria sobre l'absència de plaer és que no era l’”amor de la seua vida”. Òbviament, està molt equivocada. Estar enamorada no garanteix que les relacions siguen plaents. L’amor pot facilitar la comunicació (si és un bon amor!), ja que hauria d’haver-hi: empatia, diàleg, preocupació per l’altra persona, respecte, ganes de millorar com a amant, etc. Però no és infal·lible. D'altra banda, aquestos ingredients haurien d'estar en qualsevol relació, amb amor o sense. (De l'existència de la "mitja taronja" o de "l'amor autèntic", ja he parlat en altres entrades).

N’hi ha qui diu que Paula s’ho ha buscat per pujar a l’habitació amb Cabano. “Ella ja sabia al que anava” es comenta. En la sexualitat sembla que hi ha regles que són com els manaments de la religió catòlica, però aquestes no estan escrites en cap lloc: "Ho sap tot el món". Les principals són tres:
Regla 1. Tota festa ha d’acabar en un coit (i si una xica ha accedit a anar a l’habitació del xic, no pot tirar-se enrere). Si no és un coit, almenys ha d’acabar amb l’orgasme del xic.
Regla 2. Els xics són molt sexuals i no es poden controlar. No se’ls pot deixar “a mitges”.
Regla 3. Està justificat usar la pressió si una xica “ha provocat” un xic.

No cal pensar massa per a adonar-se que aquestos manaments són tremendament masclistes!!! Només tenen en compte el plaer dels xics, que són els únics als quals es reconeix el dret a la sexualitat. Moltíssimes xiques es queden "a mitges" perquè les seues parelles heterosexuals no saben que el coit no és la pràctica que els dóna més plaer; tampoc les saben tocar o fer-los sexe oral, ni elles els expliquen què els agrada. Els missatges sobre la sexualitat a les xiques estan plens de perills, i mai d’invitacions a conèixer-se, a descobrir-se, a tocar-se, a demanar... I això repercuteix negativament en la seua vida sexual.

A ningú li sorprén que Paula no demane també a Cabano que li faça sexe oral? L’orgasme d’ella no té importància? Les xiques s’alimenten d’amor?

Als xics, per contra, se’ls anima a ser molt sexuals, però sense ètica, de manera que aprenen, des de ben jovenets, que la manipulació i la pressió són bones ferramentes per a aconseguir sexe, ja que tot el món els reconeix el dret a ser satisfets sexualment.


No podem ser ingenus/es i pensar que és fàcil defensar-se de la manipulació!!!!  S'ha de ser molt hàbil i tindre l'autoestima ben alta; però ja hem vist que a les xiques se les educa per a l’Amor, la Bellesa i la Cura, i són els xics els que els posen valor, no elles mateixes.
  
Per això és molt important que qualsevol curs d’educació sexual, que pretenga millorar la vida sexual de les persones, treballe la comunicació assertiva dels desitjos, desmunte la manipulació i la pressió (perquè no respecten l'altra persona), i arracone la queixa o la màgia (per exemple esperar un príncep blau, com fa Paula). 

Així que recordeu: el plaer en les relacions sexuals no ens caurà del cel si no ens el treballem!!!. Els xics han de fer menys feina perquè el patriarcat sempre ha tingut en compte els seus desitjos; però també pateixen la pressió de ser valorats per la potència i, de tant de mirar-se el penis, s'obliden (i es perden) la resta del cos. Ara les coses estan canviant, però encara queda molt per fer. Ànims i a la feina!!!

31 comentaris:

JC Soriano ha dit...

Un dels millors materials que he vist per a treballar sobre sexualitat en adolescents en el moment actual. Moles gracies, faré servir la vostra idea.

Rosa Sanchis ha dit...

Clar que sí, Maeglin, per això hi ha el bloc, per a compartir!!!
Salut!!

josepcr 2ºb ha dit...

Jo crec que la conducta de Cabano és molt masclista, perquè està forçant a Paula a que ho faça sense ‘’goma’’ quan ella no vol per a previndre o perquè ella tindrà els seus propis motius, si Cabano la força per a fer-ho sense goma i no està a gust, no és just perquè els dos tenen dret a estar a gust. En estes relacions es deurien de tindre en compte els gustos de les dos persones de la parella perquè deuen de estar a gust els dos, si no, no és una relació de parella. Una relació de parella consisteix en que les dos parts puguen opinar, puguen decidir,... és a dir que hi haja igualtat i en aquest cas no hi havia

jaime ha dit...

L’actitud de la majoria de xics en series com aquesta, es masclista. Ja siga per qüestió de sexe o per qualsevol cosa.
Aquesta forma de mostrar als xics, com uns ninfómans, no em pareix res correcta, la majoria de xiqus no ho son i esta forma de presentar-los, els incita a mostrar-se d’aquesta forma , pensant que així les tindràn més respecte.

jose ha dit...

Em pareix que la forma en la que actua Cabano no es bona per que el fa fer una cosa que Paula no vol fer,bo o si el bol fer però no es sent preparada per a fer-ho. Jo crec que Paula deu oposar-se al comportament o dirle que ella el vol fer així i esta al seu dret de anar-se si ella vol. Això segueix ocorreguent però menys.

Pitxu García ha dit...

Me ha encantado, Rosa. Una lectura muy reveladora a partir de la conversación en la serie. Una lectura en la que deberíamos ser más competentes todas y todos, no solo de lo que se dice (o se ve) sino de todo lo que se podría decir y no se ha dicho y también de cómo se dice.

kenneth j. 1C ha dit...

La conducta de Cabano no és l’apropiada per lligar amb Paula, la seua conducta és de masclista i això de dir que si vol menjar goma no me pareix que tinga que dir això a Paula. Si vol sexe amb Paula, te que usar preservatiu, i tampoc dir-li a Paula que està perdent el temps amb ella. Paula fa molt bé en dir-li a Blanca el que està passant.

|-/|~Germán 1ºC~|\-| ha dit...

Cabano es comporta molt mal amb Paula, no deuria jugar amb els seus sentiments, i si vol amb preservatiu, Cabano hauria d'acceptar, i si no, quedar-se sense fel•lació.

kate 1ºC ha dit...

A mi em pareix que el que fa Cabano està molt mal ,pero Paula tampoc fs el que es correct perquè sin ella vull fer-ho amb condo i el xic no jo crec quer no haurien de fer-ho. Això de contarse-ho a la teua professora em pareix que es una tonteria ja que a ella no l'importa el que tu fas. El que fa Paula amb Cova per a cridar l'atenció de Cabano em pareix que no es el correcte .

Eixa regla de que si una xica ha acccedit a anar a l'habitació de un xic no pot tirar-se enrere em pareix una tonteria ja que cadascun fa el que li dona la gana perquè es la seua vida i no le importa a ningú el que tu fases o deixes de fer .En quant a les altres dues regles em pareix que jno tenen sentit perquè estan fetes de manera que els favorisca als xics.

Jo crec que Cova no es tan bona amiga perquè si estimara un poc a Paula li diria que no fera eixes tonteries només per cridar l'atenció d'un xic, però si la teua amiga es cabezota no et farà cas i passarà de ti. En definitiva Cabano es un xic molt masclista perquè no hi hauria de forçar a una xica a tener relacions sense condo si ella no vull.

maria jesus 1ºC ha dit...

Jo el que pense de Paula es perquè te que ballar morbosament amb Cova? esque per molt que le guste cabano ella te que ser com es i no te perquè ballar aixi amb cova si vol estar amb Cabano que vaja amb el directament i aixi no tindrà que fer eixes coses perquè si no agafara la fama de la guarra,p... ... .

I aixo que diu cabano de "Te estás portando de puta madre " pero de que va? ni que fora la seua esclava es que aixo es molt masclista, i que ella no te perque soportar aixo no?es que no té ni peus ni cap.I el que i diu de que perd el temps amb ella que? dic jo que si tu vols a una persona i estas amb ella esperque no la vols perdre pero ell pareix que no la vull pero no te que fer-ho perque la xica s'ha fet il.lusions perque esta amb ell i despres ella descubrix que ell no le vol,en eix escena ella li podia aver dit el mateix perque supose que ell no esta el temps suficient amb ella no ?.
L' actitud de Cova es un poc de no estimar a Paula,perque si sap perfectament el que li passa a la seua amiga.
El que li diu Paula a Cabano de si li agrada ella li ho dic per a asegurarse i encima que ella es molesta en preguntar-li ell li torna a mentir.
Altre tema que m'agradaria parlar es aixo de que Paula al dia següent li diu a blanca el qui hi havia passat . bueno lo seguire en casa ben escrit avle rosa adeu !!

Carlos 1C ha dit...

A mi aquest text hem pareix que Cabano es un xic molt sexual i masclista,i paula sols es preocupa de lligar amb Cabano, la pregunta es:tenen que lligar les xiques o els xics¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬? i q sols es preocupa del plaer que li pot doner la xica i no pensa en el plaer que li pot donar ell a la xica. I la xica es preocupa sols que si el xic te plaer i no es preocupa de ella. I a mi em pareix que les persones podem diure sempre que vulguem “para”. Perquè les totes les persones som LLIURES i, i ningú ens mana sobre el que fem. I els xics ens podríem preocupar també de que li agrada a les xiques, perquè les xiques sense dubte també tenen dret a tindre plaer

Ruth y Ana 1C ha dit...

Pensem que Cabano es comporta de forma molt egoísta i masclista, obligan o forçant a Paula de fer aixó sense preservatiu, Es nota que Paula es sent intimidada i no vol pareixer una ''estrecha'' davant del xic i le pregunta si ell la vull perque te la necessitat de saber-ho antes de fer res.
Le passa a moltes xiques, nosaltres diriem que a la majoria, perque com diu el text el xics estan instruits d'una manera diferent a la nostra, com si foren ells els unics que poden disfrutar alhora de mantenir una relació sexual. Nosaltres els xiques també tenim el dret de passa-ho bé i disfrutar, pero sempre amb cap.

MARIA 1A ha dit...

Jo pensé que CABANO es pasa molt amb paula perquè ella no vol mantindre relacions sexuals.PAULA te rrao cuan li diu que si fic el preservatiu, pero ell insistís que NO .També amb pareix be que paula boïga sever si ella a ell li agrada de veritat. FIRMAT MARIA.

Gemma maria 1ra ha dit...

La meua opinió es que cabano no mes volia una cosa amb ella,i pense que ella se va deixar enganyar per ell,perquè ella sí que li agradava de veritat a ell,i damunt no voldria que pensarà que es una monja,per que es extingiria el rumor per tot l’institut .En es va veure força per tots un poc Horca,cova,cabano etc. inclús es va sentir influencia per ella mateixa.

Andrea 1ºA ha dit...

Paula asoles volia cridar l'atenció de Cabano.
Quan ell li va dir lo de "Me la comes un rato", ella ja va començar a sentir-se incòmoda, i va malinterpretar la frase; ella creia que ell volia fer sexe coital, però no.
Quan ella va dubtar, Cabano va enutjar-se amb ella, es pensava que volia anar més ràpid.
Em pareix que Cabano volia controlar-la, volia tindre un control sobre ella per a que fera tot el que ell volguera. I en realitat, no eren parella ni res, assoles volien, per part d'ell més a fons i per part d'ella no tan a fons, pèro el que volien era divertir-se.
Quan a una xica li agrada un xic, es capaç de fer algunes coses precipitades, i viceversa.

Barbara, 1er A ha dit...

Jo pense que Cabano es comporta molt malament amb Paula i es molt masclista amb ella.

El que em pareix molt mal es que la força a no utilitzar preservatiu solament perquè el volga.

Es nota que, com a Paula li agrada molt Cabano, es sent intimidada per ell.

En la frase: Joder, tía con lo enrollada que parecias con Cova, te raó perquè a part de que li esta jutjant significa que si fas el que jo vull, moles si no, no moles.

També la frase, Te estas portando de puta madre, es com si li estiguera utilitzant com un objecte i això es molt masclista per a mi.

Els xics sempre volen tener sexe i disfrutar i no els has de deixar amb ganes si no “s’enfaden” i les xiques tambe tenir que tener dret a disfrutar.

MARIA 1º A ha dit...

Cabano és molt masclista. Si Paula vol prevenir que no li mane no posar=se preservatiu. I el que fa Cova per a cridar l’atenció de Cabano tampoc em pareix bé, o no molt. Això que li diu a Paula de: ‘‘te estás portando de puta madre’’ no el veig bé. És un guarro i sexualista.

Anònim ha dit...

Jo pense que la conducta de Cabano es mol masclista.
Quasi tots els xics volen tomar ells la iniciativa y no els importa la opinió de les xiques .

orland 1a ha dit...

Jo crec que les regles son injustes i grosseres per a les xiques i també crec que Cabano sa comportat malament i molt masclista amb Paula .

EL DIEGO,DE 1ºA ha dit...

A mi em pareix que Cabano és un xic molt dominant que depèn el que faces diu si eres enrollat o eres molt avorrit/ida , per exemple, quan ell diu ¿me la menges una mica? Ella respon,¿Tens preservatius? Ell diu, ¿Que vols, menjar goma?Ella li torna a respondre, Es que... no sé...I ell diu, Joder con lo enrotllada que eres amb Cova.

Lucia i Laura ♥ L's :) ha dit...

Paula només volia conquistar a Cabano no soles sexe i res més, ell en canvi vol sexe i "lio" fàcil. No crec que a Cabano li agradara de veritat Paula, ell sols volia plaer i li donava igual amb qui fóra si complia les regles. No es preocupa per ella, ni tan sols li pregunta què vol fer. Les xiques també tenim dret al plaer sexual no soles el xics. Les tres regles eixes se'n passen molt perquè no en totes les festes has d'acabar tenint una relació sexual amb qui siga, pots tontejar amb xics però sense acabar a la seua habitació fent el coit.

Mar & Carla 1º A ;D ha dit...

Paula i Cabano no son una parella imatge com moltes altres, estan mes de rollo. Ademes Cabano pareix que nomes la vol per diversió i per placer. Un noi així no val la pena, ademes ella es-pensa que esta enamorada de ella quan aixo es mentira i ell pot estar eixint en ella i pensant en altres xiques.

Normalment quan una parella mes o menys com Cabano i Paula de uns 17 anys, sempre pensen en el coit, pero no per obligació, sinó per placer.

Paula esta un poc aprisio-nada també:

1-si esta amb ell, tendra que fer tot allò que ell desitge,pero si :

2- coneixent a Cabano li farà la vida impossible i ademes la posara verda a les seues esquenes :(


Si ens posarem en el lloc de Paula no deixarien que ens manipularen de eixa forma, en la relació així lo millor seria plantar cara i acabar amb aquesta traïció i arriscar-se sofrir tot allò que pot dir Cabano d'ella.

Un Abraçada

Mar & Carla. ;)

a.g ha dit...

Hola jo volia dir que la conversació que tenen Cabano i paula en la festa , que fa Gorka i Cabano per a vore si conquisten a les xiques que volen el que passa es que Cabano i Gorka traten a ruth i paula com objectes perquè , per exemple quan paula i cova esfiquen a ballar i es quan paula volia conquistar a Cabano i Cabano com la volia a ella va parar de basar-se amb les dos xiques que estava , però jo hem pregunte :si tant vol a Paula com que se estava besant amb dos xiques?
Pres jo pense que Cabano te que tractar millor a paula i que no es el mateix el sexe oral que el sexe coital, i com que Cabano no el sabia diferenciar no es preocupa però clar com ell no es preocupa del que pot passar ,la víctima es Paula .
Tenen que tindre en compte el que fan.

EL XAVI DE 1A ha dit...

Bé, aquestes conversacions, son molt masclistes, i brutals, es un contingut molt masclista, es un atemptat al dret de que la dona tinga un orgasme.
Paula està obligada a complaer a Cabano, si no, ell, es quedarà a mitges, i aleshores Paula no serà bona amant.
Lo que pasa es que ell lo únic que vol es el seu plaer, un simple polvo.
Cabano parla com si fora el rei, com si ell manara a totes les relacions, es una actitud dominat iva, i al mateix temps masclista, una actitud que es té que evitar.

me llaman EL cris ha dit...

Jo crec que Cabano es pensa que es el amo de Paula i no ho es.
Cabano lo que vol es acostar-se’n amb Paula.
Aquestes conversacions són mol masclistes i brutals.

llopis ha dit...

Jo crec que les regles no tenen raó estan malament fetes i com sempre són injustes ... No crec que siga just que sempre elegeixen els homes i que parem quan nosaltres volem. Jo pararia quan notara que l’altre arribe a l’orgasme. (Crec).

Axel ha dit...

jo crec que Cabano és un tio molt masclista perquè l'únic que vol és que li mengin la polla, i això no és una bona actitud en una relació.

Unknown ha dit...

Un article excel.lent. Felicitats amiga meua!!!

JC Soriano ha dit...

Una cosa que habéis comentado y que me parece muy esclarecedora es la del control en las relaciones sexuales. Se entiende que cuando hay una relación que queremos basar en el respeto y en la empatia el control de la relación lo tienen todas las partes. Esto es importante porque no es fácil hacerlo y aprender para poder aplicarlo. Muchas veces en las relaciones sexuales nos dejamos llevar por lo que hemos oído o visto en la tele y en películas. Quizás por eso sea tan importante el trabajar con material de no "tanta audiencia" o analizar el que se tiene a disposición de forma crítica.

Anònim ha dit...

el comentari esta molt be i ma fet reflexionar perqu jo sempre em preocupe pel plaer de la meua parella (xica) i m'agradaria tindre una relacio plaent pero necessite alguns consells.gracies.

Helena ha dit...

A mi principalment mai m’ha agradat Física o Química perquè no m’agrada gens com actuen els personatges. Per això no seguisc molt la sèrie però he vist alguns capítols.
Una cosa que pense, és que la sèrie sempre gira entorn “malos rollos”, i els temes sempre són els mateixos: sexe, drogues i alcohol. La joventut d’avui en dia clar que és així però em pareix un tant desproporcionat. Clar que en la vida dels adolescents hi ha drogues, sexe i alcohol però crec que és massa. Recorren a estereotips i els jòvens veuen les actituds dels personatges com quelcom a imitar. No està bé. Però ningú mai miraria un programa on t’aconsellen. El que passa és que molts xics poden comportar-se com Cabano perquè saben que a les xiques els agrada Cabano, si es comporten com ell, doncs poden tenir oportunitats.
En referència al vídeo, Paula hauria d’haver dit clarament: NO, GRÀCIES. En un capítol posterior de una altra temporada, es queda embarassada. Jo no dic que la maternitat no siga bonica, però no quan tens 17 anys i has d’estudiar i has de tenir temps per a tu, i viure la vida.
A mi no m’agradaria una conseqüència així perquè ú em digui que no vol goma. A més, la que “menja goma” és la xica i no li afecta per res a Cabano.
Un missatge a totes les xiques: si el vostre amic no ho vol fer amb condó, que es faça una palla sol al balcó.

11 de maig de 2011 14:15