7 de març 2012

8 de març: No cosirem les vostres retallades!

Per desgràcia, encara cal "celebrar" el 8 de març! 
 Tu mires el nas de la gent???


25 comentaris:

Doña Rogelia ha dit...

El "periodista" Salvador Sostres, dice hoy (8 de marzo de 2012) en el periódico (más que) conservador El Mundo:

“Me gusta desayunar en silencio, sin que nadie me diga nada, leyendo los periódicos, saboreando el jamón y volviendo lentamente al mundo de los despiertos. Siempre en un bar, cerca de casa. Nuestras mujeres no entienden este proceso porque carecen de mundo interior y si algún día nos acompañan -pese a no haberlas invitado- se ofenden cuando en lugar de darles conversación o escucharlas cogemos un periódico y nos sumergimos con pasión en la lectura de cualquier página, por banal que resulte y aunque en el fondo no nos importe nada”.

¿No es un insulto a la inteligencia? ¿Se puede permitir?

Mireia Kent ha dit...

El vídeo ja comença amb que el blau per als xics i el rosa per a les xiques... Durant tota la animació ixen coses masclistes, el més greu es que encara a l'actualitat també hi existeixen actuacions com la del vídeo. Afortunadament des de fa any ha anat millorant la situació ja que des de menuts ens ensenyen que tothom pot fer qualsevol treball o portar un color o un altre.

El dia que deixem de celebrar el dia de la dona, espere que siga perquè ja no faça falta fer-ho ja que ens consideren com alguna cosa més que un objecte o una persona que estem als serveis dels homes, el dia que no ho celebrem m'agradaria que siga perquè ja s'haja aconseguit la igualtat entre dones i homes i espere que siga prompte.

Es clar que el masclisme és més comú als homes però al vídeo també ix com que algunes dones també fan comentaris despectius o masclistes, bé, si el que volem és evitar el masclisme i aconseguir la igualtat, hem de començar per evitar els nostres comentaris.

Christian Stone ha dit...

Aquest vídeo ens mostra el masclisme que hi ha en la vida actualment. El que em pareix ridícul és que al final del vídeo, quan els homes volen fer alguna tasca, les dones diguen que no, que ja les faran elles perquè el seu espòs està cansat de treballar i quan la dona està aparcant el seu cotxe, el guàrdia ix amb unes senyals a dir-li on te que aparcar, com si es pensara que està pilotant un avió.

Crec que hui en dia hi ha homes que si que fan tasques com cuinar, passar l'aspiradora, ficar la llavadora... , però també hi ha uns altres que tenen un pensament més antic i es creuen que les dones no poden treballar o que ells no poden aprendre a cuinar o netejar.

Avui que és el dia de la dona treballadora, espere que comencen a canviar el seu pensament i que ajuden en les tasques de casa.

adrian will ha dit...

El vídeo de “sorkunde” trata sobre la desigualtat de genere. Sobre que la dona es la que fa tot lo de la casa, i el home mentrestant descansa. La dona cuina, neteja, plantxa, cuida als fills etc... La dona esta mal valorada, en el vídeo els homes s'estranyen en veure a una dona conduint i els pares als xics des de xicotets ja le diuen que juguen amb cotxes que no ploren perquè es de nena. Peró en la meua opinió cada vegada hi ha menys desigualtat de genere per exemple en ma casa mon pare si que fa tares de casa i jo també. I es veu a moltes dones conduint i xiques jugant a futbol.

barbara goldman ha dit...

En primer lloc me pareix un bo vídeo de que passa en veritat en algunes cases,pense que no te que fer tot la dona i després que diguen no nosaltres sols som mestressa de casa,a vegades fem mes que tot el que fa el home al seu treball,sempre som nosaltres les que tenim que fer tot? No hem pareix be tots tenim que col·laborar en la casa.

També dir que a vegades els pares no es donen conta de que ells comencen el masclisme posant als xiquets si son xics de blau i les xiquetes de rosa,perquè no els xics de verd i les xiquetes de groc o viceversa no hem pareix just.

En segon lloc els homes tenen que aprendre a ajudar a les dones en la casa i que no siguem nosaltres el que fem tot sempre,que ajuden! Que cada vegada que arriben a casa ajuden a les seues dones amb les tares de la casa, que ajuden als seus fills en els deures,que ajuden en la casa i que ens ajuden a nosaltres.

També que quan els homes tenen ganes de “sekse” nosaltres tenim que fer-lo igualment que estiguem cansades,però si nosaltres volem i ells no ens tenim que aguantar també es un cosa molt injusta.

Per ultim que espere que gracies a molts dies de la dona millore este mon de masclisme i injustícies per a la dona.

Raquel Kollontai ha dit...

En aquest vídeo he vist molt de masclisme, les dones s'encarreguen de tot el que tinga que vore amb la casa, els xiquets... mentre que els homes a soles van a treballar i no ajuden res en la feina de la casa, ni en cuidar als xiquets...

Els homes del vídeo donen a entendre que no tenen cap idea de fer la feina de la casa, i les dones no li deixen fer res per què ho fan mal.

Les dones estan infravalorades en treballs “d'homes” com pot ser jutge, policia... I la majoria de dones que ixen en el vídeo o no tenen cap treball o treballen en treballs “de dones”.

També hi han hagut homes en el vídeo que han dit d'ajudar a la seua dona en la feina de la casa, encara que hagen sigut dos o tres. En l'actualitat hi ha menys masclisme que per exemple, quan els nostres pares eren joves i tenien la nostra edat. En la meua casa participem tots en la feina de la casa, i ningú es queixa de res, a soles a vegades... Aleshores cada vegada hi ha menys masclisme en les famílies.

Inma Mozzoni ha dit...

La veritat és que m'ha agradat prou el vídeo ja que ens mostra com és el dia dia en quasi totes les nostres cases. Sense adonar-nos, estem sent masclistes però com s'ha convertit en un “costum”, moltes vegades no li donem importància.

Per exemple, a l'hora de fer les tares domèstiques, en poques cases es distribueixen de manera que l'home faça el mateix treball que la dona. I bé, jo pense, per què estem vistes les dones con a éssers inferiors si podem fer les coses de casa sense queixar-nos del que hem de fer? Em pareix vergonyós que en el segle XXI encara pensem com a principis del segle XX i el més preocupant, ho fa gent jove. Aquest serà el nostre futur. Jo, com una xica de 14 anys, jove i responsable amb les meues coses, em dóna vergonya veure que encara els xics i xiques de l'institut, pensen com els seus iaios i els seus pares.

Amparo Pardo Bazán ha dit...

De primer, hem de fer alguna cosa perquè els vídeos es carreguen més ràpids, que no sé si sóc jo o el vídeo.

He de dir que tens molta raó. El pitjor de tot és que de segur que hi ha gent que no recorda aquest dia o que simplement l'ignora. Si existeix serà perquè és necessari, no?

Del vídeo he de dir que té una forma senzilla d'explicar el masclisme, però el que no m'agrada és que totes les parelles són xic-xica. No hi ha un simple xic-xic o xica-xica? Així també hi podria haver tractat un altre tema dels problemes de les lesbianes, que pensen que totes són “marimachos” o pregunten “Qui és la que porta els pantalons?”. A més a més, el que m'ha molestat que hagen posat, al final, a la xica com a estudiant i al xic com a esportista. La xica no podria haver sigut la que feia l'esport i el xic el que estudiava? Ja sé que era per defensar que el que feia la xica requeria més esforç, però també hi apareixia l'estereotip xica estudiant- xic esportista. La resta del vídeo m'ha paregut massa real, lamentablement.

Mireia, tinc el mal pressentiment que si lleven el dia de la Dona no serà perquè ja no es necessite, sinó per retallar més o simplement perquè no els interesse. El món avança, però hi ha vegades que avança com els carrancs. Pitjor! Fan “un pasito pa' lante y tres pa' tras”.

Javi Marston ha dit...

El video de Sorkunde demostra que encara avui en dia, en el segle XXI hi ha molt de masclisme en les cases, en l'escola, en els llocs de treball i en casi tots els llocs. Fins i tot en els actes menys importants com parar la taula o ficarse el berenar el home demostra pasotisme i deixa a la dona fent tots els treballs en lloc d'ajudar-la, i elles sempre que els homes tenen algun problema com si un pantaló te algun forat o tenen una camisa arrugada. Les dones per culpa del masclisme sempre han sigut obligades a fer les tasques de casa i això no es just, hi han poques parelles o matrimonis que la dona treballe en alguna empresa o fora de casa i el home siga amo de casa, no són tasques dificils ni res per l'estil tot el mon pot plantxar, posar una llavadora, fer el dinar, pasar l'aspiradora, fer els llits o portar als xiquets a escola. Hi han matrimonis que inculquen als fills des de xicotets aquestes maneres de vida i això no es just.

jose agrippa ha dit...

Jo pense que encara hi ha molt de masclisme com diu el video, perque el homes y les dones lis posen unes etiquetes com que les dones tener que treballar en casa y el homes lis te que agradar jugar al futbol, y son el que tenen que treballar fora de casa. Eixes etiquetes no tenen perque ser aixi, perque una dona pot treballar fora de casa, jugar al futbol, llegir el periodic, etc, igual que un home pot jugar amb nines de xicotet, pot fer el treball de casa com agranar, netejar, etc.

Albert Becker ha dit...

El vídeo de “sorkunde” explica les desigualtats que hi ha entre les parelles, els treballs i en tots els llocs perquè encara que estigam al s.XXI continuen avent diferencies entre homes i dones.
La veritat es que continuen avent casos aixi, en la meva casa mon germà i jo no fem els que més però si que ajudem no és com els casos del vídeo. La dona continua estant infravalorada, com si fora menys que l'home, mai deuria d'haver sigut així. Les coses van canviant però hi ha dones que prefereixen elles fer les tasques perquè es com l'han educada i serà així com les eduquen, açò pense que deuria canviar l'educació igual per tots, no ensenyar als xiquets a jugar a futbol i les xiquetes a cosir, els dos han de saber de tot.

monse wolf ha dit...

Sorkunde és una dona que treballa en casa i en el carrer, llavors s'adona que les tasques domèstiques les fa ella quasi totes i vol que el seu marit i els seus fills li ajuden en les tasques domestiques perquè ella a soles no pot en tot , a més on hi ha sexisme és en el treball, en la televisió i en la mateixa societat.


El que ha dit Doña Rogelia es cert i es masclisme, perquè Salvador Sostres si es comporta d'aquesta manera en la seua dona, la seua dona ha de estar d'ell fins al capdamunt d'ell i a demés aquest home es un egoista perquè sols pensa en ell i en la seua tranquil·litat. Peró con es sentira la dona que esta soles en casa esperant a que ell vinga? Segur que estarà en casa netejant o fent el dinar, mentres que ell esta en el bar desdejunant

Doña Rogelia ha dit...

Hola Rosa, hola alumnas y alumnos:

me cuelo sin permiso en el blog porque creo que merece la pena estar alerta ante el nuevo fascismo que se adueña de varios medios de comunicación y que pretende que volvamos a la edad media. Me gusta leer al periodista José Ma. Izquierdo, que recoge las palabras de un tal Daniel Marín, que dice lo siguiente en La Gaceta:

“¡Igualdad de sexos! Los hombres y las mujeres deben ser iguales. La mujer debe fumar, beber, tener numerosas relaciones sexuales y trabajar como un hombre (…) hoy es repudiada la mujer que quiere vivir su feminidad en todo su esplendor: Cambiar el traje de ejecutiva por el vestido prenatal, el superordenador por el biberón, el comité de empresa por la familia, la comida precocinada por un buen plato preparado y los intercambios sexuales egoístas por una verdadera y bonita relación de amor”.

“No, hoy ser mujer no está de moda. Es mejor acostarse con cualquiera que no se responsabilice de ti y después sufrir un aborto. Es mejor ser autosuficiente y ver a los hijos sólo el fin de semana, que apoyar el peso económico en la figura varonil. Es mejor gastarse un sobresueldo en una extranjera para que cuide de la casa, que negociar un puesto laboral a media jornada y poder ocupase del hogar. El aborto, o asesinato de un nasciturus, se convierte en derecho y ser madre en un problema (…) ¿Culpa de los hombres? Yo diría más bien de las feministas resentidas”.

http://blogs.elpais.com/ojo-izquierdo/2012/03/de-que-reforma-me-habla.html#more

Está bastante claro que para este "señor", y para una gran parte de la derecha de este país, el “verdadero” lugar de las mujeres es el hogar y el cuidado de sus criaturas; no así el de los hombres, que pueden y deben seguir ocupando el espacio público, que les pertenece.

Desde luego, el 8 de marzo continúa siendo muy necesario, hoy más que nunca.

Pablo Marston ha dit...

He vist que hi ha molt masclisme en tots el llocs fins i tot no mes nàixer perquè ja ens posen els colors que es creuen propis de un sexe. Des de la televisió (els anuncis de cosmètics que a soles hi ha dones) fins en els treballs (quan a una dona li pugen el salari a les dones). Alguna vegada en la vida em sigut masclistes per exemple: quan estas en la teua casa tan tranquil i de sobte
et diuen que tens que posar la rentadora i tu li contestes que no saps, ja la te que posar la teu mare (en el cas masculí)

Lluís Arenal ha dit...

Jo crec que encara n'hi ha molt de masclisme perquè la gent seguix pensant que les tares de casa són per a les dones, mentres que treballar s'associa més amb els homes. Pues jo crec que això no té que ser així, les dones poden treballar on vulguen i els homes igual. També com sa vist al vídeo n'hi ha masclisme a l'escola, els professors de vegades poden ser masclistes. N'hi ha un prejudici, és el de que les dones no sàpiguen conduir, ni aparcar; dons jo crec que això no es cert perquè la meua mare sap aparcar i condueix molt bé.

Solem tindre molt masclisme a l'hora de parlar. En Sorkunde, les persones que tenen comentaris masclistes se els il·lumina el nas de blau.

Tamara Kent ha dit...

Aquest vídeo em pareix molt masclista perquè des del principi hi ha actes entre la dona i l'home que no estan gens bé. Aquest vídeo mostra que la dona és la que més treballadora perquè ella fa totes les coses de la casa i sola sense ninguna ajuda del marit. En realitat ho haurien de fer tot entre els dos.

Jo pense que si se posara nomes un dia en les sabates de la dona sabria valorar millor tot el que ella fa i l'ajudaria perquè ella també pot treballar al igual que ell fora de casa i fins i tot millor i ací els dos treballarien i farien les coses de la casa entre els dos sense escaqueigs.

També em pareix molt mal que algunes dones també creguen que les dones deuen posar la taula i el xic no perquè no sap i se suposa que tots devem fer el mateix sense importar el sexe.

Xavi Thompson ha dit...

En aquest vídeo es pot ver que en ple segle XXI hi ha masclisme per tots els llocs i clarament en totes les ciutats. Al principi del vídeo la mare de aquesta família comença ratllant les paraules masclistes que discriminen al nen i a la nena( el nen té que anar a treballar i la nena no, el nen lleig el periòdic mentre que la dona té que netejar, etcètera) Per dir-lo d'alguna forma aquesta dona i totes les que hi han al món sencer són ``supermares´´ perquè elles tenen que fer tot el treball de la casa mentres que ells solament treballen o no fan res a la casa i la dona apart del treball a casa també té que treballar com el home per a agafar-se uns diners, es a dir no hi ha igualtat de gènere.

En el vídeo també les dones no deixen fer el treball als homes perquè diuen que ho faran mal i les dones van corrent a fer el treball elles. El que tenim que fer tots és participar en el treball de la casa sense discriminació de sexe i així tots ens duren bé.

Nacho Mott ha dit...

Aquest vídeo tracta sobre l'intent d'igualtat entre els homes i les dones de nostra protagonista Sorkunde, ja que el masclisme ho tenim present a dia de hui, i no s'a aconseguit eliminar del tot. Coses com netejar la casa són per la dona i vore la TV per la nit en el sofà són per al home. Aquest vídeo demostra que tots podem fer les mateixes coses i que als xiquets els pot agradar el rosa ( com el xicot del gronxador) i a les xiquetes el futbol ( ''jo vull ser delantera centra'').

Solem tindre molt masclisme a l'hora de parlar. En Sorkunde, les persones que fan masclisme quan parlen, se els il·lumina el nas de blau. Encara que sembla mentida tots aquests casos se reproduïxen muntonades de vegades a dia de hui; el problema es que n'intentem canviar abolir-ho . Em preocupa també la posició de les dones en el masclisme. Ni han també moltes dones masclistes que no s'adonen de que participen en aquest moviment, i en realitat estan en contra.

zineb Becker ha dit...

8 de març: no cosirem les vostres retallades.
El vídeo ja comença separant les xics i les xiques amb colors, els xics blau i les xiques rosa; també va donant tasques a cadascú, al xic li dona els treballs de fora i en els que no hagen de fer gran esforç( com llegir el diari, eixir a treballar...) mentre que a la xiqueta des de molt xicoteta li diuen que té que fer les tasques de la casa (netejar,planxar...)

Durant el vídeo es pot notar que hi ha més masclisme en els homes que en les dones,però aquestes al final també es nota que ajuden a que aquest món siga masclista ja que volen fer-ho tot perquè diuen que els homes no saben fer res.

Espero que si es deixa de celebrar siga perquè ja no haja masclisme i de veritat siga un món igualitari en tots els aspectes (a casa, al treball o siga on siga.)

meline wolf ha dit...

Aquest vídeo mostra el masclisme que hi ha en la nostra vida quotidiana: a casa, als carrers, a la televisió...
Molta gent no s'adona del masclisme i és pensa que això es normal, que la dona te que fer les llavors de casa i l'home te que treballar fora de casa, però moltes coses han canviat, ara les dones també treballen fora de casa, però a les hores, qui fa les llavors de casa? Dons bé, les llavors de casa ho continuen fent les dones.
Dons si ens parem a reflexionar, que fa l'home en tot el dia?
Dons l'home nomes va a treballar fora de casa i quan torn és posa a veure la tele o fer unaltra cosa.
Mentre que la dona s'alça, fa el desdejunar, posa la taula, desprès l'arreplega, porta als nens a l'escola, va a treballar, planxa la roba, prepara el menjar dues vegades una per el menjar i un altra per a el dinar...
Es podia seguir ampliant la llista. En aquest vídeo és reflexa tot això, les llavors de l'home i els de la dona, però amb tot això es vol criticar una cosa: el masclisme. En el vídeo es posaven molts exemples de masclisme que hi ha entre els dues sexes, com al nàixer, ja ens posen en un bloque o en altre segons el que deu o no deu fer un xic o una xica. Però també hi ha dones que no deixen que els homes fagen coses, perquè diuen que no saben fer-ho. Tot això es deu canviar, les dones no naixen sabent cuinar, planchar etc, sino que ho van aprenent, i els homes tendrien que fer el mateix, a lo millor a la primera o a la segona no ho aconsegisen, pero segur que a la tercera sí.
No costa molt fer les llavors de casa si ho compartixen, això ajudar a que la dona no estiga sometida a tanta presio.

MIguel Ángel ha dit...

Jo pense que aquesta forma de vida està mal feta, perquè l'home també pot ajudar a les tasques de casa, encara que desgraciadament no es així. La societat està des de ja fa molt de temps acostumada a aquestes situacions i el masclisme està per totes bandes. Encara que jo crec que es pot canviar i no fa falta molt de temps per a fer-ho. En aquest vídeo es mostren moltes ocasions de masclisme diari.

Teresa ha dit...

hola doña rogelia. me indigné mucho el otro día cuando leí estas palabras del tal sostres q nos traes en tu primer mensaje. un tipo conocido por las burradas q dijo en la antesala de un programa televisivo q entre otras mentó el olor del sexo de las mujeres para descalificarlo -por decirlo finamente-. esto de la "carencia d mundo interior" y en general todo el parrafo me resulta insultante sin mas, así en seco y sin mas añadidos. aunque llega un punto en q prefiero ignorar a semejantes cavernícolas. en cualquier caso me ha recordado estas palabras de otro así llamado periodista proferidas el 8 d marzo del año pasado: "El camino de la igualdad por decreto ha llevado a las mujeres a lugares absurdos, algunos tan extremos como la guerra, donde son violadas por sus propios compañeros (en caso de peligro de muerte, el hombre, por lógica evolutiva, tiende a la violación como estrategia reproductiva inconsciente)...." y con lindezas de esa índole continuaba el artículo.

Doña Rogelia ha dit...

Hola Teresa:
El machifascista Sostres también escribe hoy (15 de marzo) en El Mundo, ese periódico que alguna vez compré, dirigido por el otro infame también machifascista Pedro J. Ramírez. Aparece en la página 20 y la columna se llama: Os han engañado (http://diariodeunnaufrago-bate.blogspot.com/2012/03/os-han-enganado.html). Bazofia orquestada desde distintos medios conservadores contra el feminismo. Quieren y pueden y eso es lo peligroso.

dani wolstencraft ha dit...

La veritat es que el video mostra la situacio de molts hogars a la nostra societat.

A mi sincerament hem pareix que la nostra societat si que es veu afectada per el masclisme pero d'una manera molt estranya.

Quan dic que es estranya es perque la gent viu amb el masclise dia tras dia pero el te tan acceptat que quasi no li dona importancia, quan parlem d'aso els perfectes exemples son els que ens mostra el mateix video.

De veritat pensem que cada genere te asignat un color? I els jogets?
La meua opinio es que cadascu siga home o dona te dret a escollir els colors que li agraden o els jogets amb els que vol jugar.

El problema es que desde que naixem ens mostren aquestos exemples masclistes de manera que els acceptem en la nostra vida quotidiana i els vegem com una cosa normal.

Per la meitat del video ens mostra que tambe les dones tenen asignades unes tasques i treballs i tal com parla la dona a la xiqueta ea dona a entendre que no hi ha mes opcions per a les dones.

Aso es del tot incorrecte per que els treballs i les tasques de la llar poden ser fetstant per dones com per homes tal vegada a uns sel's done millor una cosa que altra.

El que hem pareix molt quotidia encara que esta mal fet es quan la dona li diu al home que no es fasa el cafe que vol per que li posa bruta tota la cuina si les dones volen que el masclisme es acabe tenen que comenzar per cosea tan senzilla com aquesta deixeu que enbrute sempre que desprea neteje.

Una part del video que no estic d'acord es quan es dona a entendre que en lea escoles el limita l'ensenyan¢a de les dones , no crec que siga aixi i si ho es jo mai ho he vist.

En fi el video de lo mes realista pero molt masclista

Paula Campoamor 1Batx. Humanistic ha dit...

Com va dir Voltaire, historiador i filòsof, nascut al final del segle XVII, “No tots els ciutadans d'un Estat poden ser igual de poderosos, però haurien de ser igual de lliures”.

Cadascú és lliure de pensar, ser i decidir el que vulga i no ha de ser obligat a fer res que no pense que és el correcte. Cada dia lluitem perquè les dones tinguen els mateixos drets que els hòmens, perquè puguen fer totes aquelles tasques que són classificades com treballs per a homes i on infravaloren a les dones. Però, la igualtat no sols és qüestió del fet que deixen que les dones siguen lliures a l’hora de realitzar els treballs o de molts més aspectes, sinó que la igualtat també és lluitar perquè els homes realitzen milers i milers de tasques com ho fan les dones, que siguen ells els que s’animen a fer les tasques de l’habitatge i que per descomptat que també estiguen en els bons i mals moments que passen els seus fills.

Per a mi una dona no és sols el sexe oposat que el de l'home, per mi aquesta és una persona valenta, que lluita per tal d’afrontar-se al món i de canviar a la humanitat. Per a mi una mare no és allò tal com ho defineix el diccionari “Dona o femella que ha parit”, jo crec que no tota persona que pareix és una mare, una mare és aquella persona que vol als seus fills, que els cuida i que els protegeix i desgraciadament, en molts dels casos, una mare és la que s’alça a les 2, 4 o 7 del matí per tal de cuidar al seu fill quan està malalt o quan necessita ajuda. La dona en aquesta societat és la que cuina, neteja, fa les cames, va a comprar, planxa... i com diu aquest vídeo, una mare o una dona no té sols un treball sinó que en té moltíssims i aquestes són superheroïnes.

Per tot això i fent una miqueta de referència al vídeo, no pense que una mare és la que dóna a llum al xiquet perquè darrere d’aquest hi ha milers i milers de coses de les quals desgraciadament s’ha d’ocupar una dona a soles. En molts dels casos són elles les que ens donen la confiança suficient per a parlar de qualsevol cosa, a qualsevol hora i en qualsevol dia. Per tot això una mare és una mare, i per descomptat que un pare també és un pare però moltes persones hui dia tenen més admiració per aquella persona que de 24 h que té el dia, és capaç d’estar les 24 h treballant, lluitant i naturalment tindre temps per al que més vol en aquest món –els seus fils- i que a més a més siga capaç d’aguantar milers i milers d’actituds, comportaments i comentaris d’aquesta societat tan desigual i masclista. Homes i dones del món, recordeu que la vostra mare no és la vostra criada sinó que aquesta potser és la persona que més us vulga del món.