21 d’oct. 2012

La regla


L’espermarquia és la primera ejaculació en els barons, que es produeix generalment entre els 12 i els 14 anys, encara que pot ocórrer abans, sobre els 10, o després, cap als 16, sense que això supose cap problema per al desenvolupament del xiquet. En les xiques, la primera regla s’anomena menarquia i sol esdevindre entre els 11 i els 15, tot i que també és perfectament normal que passe un poc abans o després d’aquesta edat.

En la nostra societat, tindre la regla s’ha d’ocultar i, si no, mireu els intents d’una marca de compreses d’acabar amb l’olor encara que, per sort, hi ha també simpàtiques reaccions. Per oposar-se a aquesta ocultació, la fotògrafa Emma Gray es va decidir fa uns mesos a fer una exposició titulada “There will be blood” (N’hi haurà sang) on presentava imatges de dones menstruant, mentre feien activitats quotidianes com córrer, llegir en un bar, etc. amb l’objectiu de trencar l’associació entre menstruació i vergonya, ja que tacar-se la roba tenint la regla sol ser viscut com un fet socialment humiliant.

Fa un temps, vaig fer una entrada que es deia La irresistible menstruació i allà vaig reescriure el fragment de Crepuscle on Bella i Eduard es coneixen incloent-hi una part que Stephenie Meyer no es va atrevir a contar!!

El documental La luna en ti”, de Diana Fabiánová (2009) és també molt interessant i ací us deixe un xicotet fragment:


Encara penseu que cal seguir ocultant-la? 

27 comentaris:

Rosa Sanchis ha dit...

Socialment, la primera regla té un significat diferent a la primera ejaculació. Per a les xiques, amb la regla comencen les regles: ara vés amb compte amb els xics, et pots quedar embarassada, no faces açò o allò altre... En canvim, per als xics, és motiu d'orgull i d'afirmació de masculinitat, tant per part de les persones adultes com dels companys, i no hi ha missatges de prohibició.

Manu Goldman ha dit...

La societat considera la regla com una infermetat, com un virus, el qual n'hi ha que amagar-lo. Pense que si des de xicotets ens parlaren amb normalitat d'aquest tema les coses serien diferents. Duríem saber que es normal i que no es motiu d'humiliació.

Peró ni hi ha que considerar-la una malaltia ni tampoc l'hem d'obviar. Pense que si n'hi ha que utilitzar compreses i tampons, mes que res per que deu molestar per a les xiques que res pare la sang.

Maribel Arenal ha dit...

No crec que parlar de la menstruació haja de ser un tema tabú, pero la raó de que no es una cosa que hagem elegit ni tampoc es algo roïn, simplement es un procés del cos femení. Tampoc estic d'acord amb el que diu el xic de que la regla és un enfermetat. La menstruació no es cap enfermetat, es més, es necessària. Tal vegada siga molest, pero no fa falta dir que dona “asco”.

Adrià Wolf ha dit...

Clarament la menstruació es un tema amb controvèrsia. Encara que està clar que no es una malaltia pròpiament dita, però no hi es precisament agradable ni visualment, ni per ben estar referit a la dona. Peró ninguna “ferida” , per posar un exemple, es visualment atractiva. No estic dient que siga una ferida, però també es sagna i fa dany.

Continuarà...

X ha dit...

La menstruació és una cosa normal no entenc perquè l'oculten en les pel·lícules, novel·les o en qualsevol imatge que siga famosa o que per lo menys la vega tot món. A mi m'ha fet gràcia quan els periodistes del programa de la 2 entrevisten en el carrer a molts homes de diferents països, aquestos homes els pillen en ple carrer quan tornaven o anaven al seu treball. Els periodistes pregunten; ¿Qué penses de la menstruació? Ells es queden petrificats i les seues respostes no són molt bones perquè diuen; això és sagnar o és una malaltia o directament no contesten. En definitiva els homes no sàpiguen res de la menstruació i jo pense que és perquè ells no ho senten.


És molt important que el xiquets sàpiguen de la menstruació; com exemple el xiquets del vídeo.
Continuara......

ESTELA MARSTON ha dit...

No estic d'acord amb aquestos vídeos, pense que la dona sagna per necessitat i no per defecte, és cert que la dona sempre a sigut considerada com inferior a l'home. A mi personalment em dóna igual dir que tinc la regla per que és una cosa natural que l'home ha d'afrontar si o si.

Crear pastilles perquè desaparega el sagnat em pareix una cosa absurda, ja que si totes som iguals no hi ha per que canviar el nostre cos.

I les malalties, si és veritat que cal tindre higiene contínua tant si tens la regla com si no, però crec que per agafar un fill no es transmeten malalties i si els metges no sàpiguen d'eixes malalties, per més que es comenten és perquè no són reconegudes i mai s'han tractat .

Maria Laffitte ha dit...

M'ha sorprés que quan en el vídeo han preguntat als homes per la menstruació ningú sabia que dir. Bé, els pocs que tenien alguna cosa a dir era sobre quant desagradable era, inclòs l' han comparat amb una malaltia, quan la veritat és que la menstruació és el més natural del món.

També ha sigut interessant per a mi veure als xiquets dibuixant menstruacions, que la descrigueren com una tortura. Quan la dona els ha preguntat que si la seua noia tinguera el període ells voldrien saber-lo, ells han cridat que no, jo opine que perquè feien que “si no ho sé, no existeix”.

Zineb Becker ha dit...

Jo personalment mai m’he fixat en que si en les pel•lícules, series, llibres o qualsevol altra cosa parlen de la regla o no. Però el que trobe veritat és que al carrer o a la vida quotidiana no és un tema molt corrent (què no es parla molt d’aquest tema).

El que realment no m’ha agradat, han segut les “respostes” de la gent que anava pel carrer, perquè encara que no siga un tema molt tractat, si et fan la pregunta de : què és la menstruació?- el que pots fer és o bé respondre donant una bona resposta (mes o menys), o bé dius que no ho saps; però el que no hi ha que fer és dir una tonteria com la que va dir un home al vídeo que La regla es una malaltia molt perillosa per a tots, perquè això no és veritat!

Jo crec que per a millorar les respostes com l’anterior el que es deuria fer es des de xicotets parlar més a l’escola i a casa del tema de la regla.

Gaby Campoamor ha dit...

Quan he vist els vídeos de la menstruació m'he sorprés molt perquè els xiquets deien que la regla és una malaltia, bé jo crec que cada dona té diferents dolors quan té la regla, jo per exemple quan tinc la regla em fa molt mal tot el cos i em sent sense energies i moltes vegades la gent em pregunta que em passa i jo els responc que és la regla i diuen bé et pasarà... però no saben que és un procés llarg i a vegades dolorós i molest (per a mon) .

Els xics no tenen molta idea del procés de la menstruació i moltes vegades es queixen del mal humor que tenim o que som molt dèbils. Jo crec que esta bé que des de xicotets ens ensenyen coses sobre la menstruació per a poder afrontar-la quan siga la primera menarquia.

Rosa Sanchis ha dit...

Hola alumnes, us deixe ací algunes qüestions que poden orientar el comentari:

Per què no es parla de la regla? Per què hi ha associada la idea d’impuresa? Es pot dir en ple segle XXI que la sang menstrual és “suciedad que se echa por ahí abajo”?

Són els hòmens racionals i equilibrats i les dones, inestables i capricioses a conseqüència de les hormones?

Es talla la maionesa quan es té la regla?

És incompatible el sexe amb la menstruació?

Es perd la virginitat amb un tampó?

Hi ha la mateixa consideració social de la regla i de la primera ejaculació?

laura. ha dit...

La menstruació és com una llavadora, dóna voltes i quan s'acaba la ja pots estendre, i sí, és incomode, perquè quan vols anar a algun lloc d'aigua, te tens que ficar un tampó. I això fa mal. Però no es gran cosa, no es com ells diuen que fa moltíssim de mal, la regla es com una burxada. Quan te baixa la regla te fan dolor els ovaris i ix sang. Però no passa res. Es una setmana cada mes i aixo no es tant. Eixa es la meua opinió. -Gracies-

manu arenal ha dit...

El vídeo m'ha sorprés perquè ni 'ha gent molt inculta que se pensa que la menstruació dóna fàstic i no té per què, perquè és un tema molt delicat i no ens ha de donar fàstic perquè per a les dones és un tema que els pot afectar i a elles no els fa gràcia i l'hem de respectar.

Yoli Beker ha dit...

Tenen una perspectiva equivocada, la regla fa una mica de mal, però no tant com diuen en el vídeo, no és una cosa per la qual te tingues que alegrar, però, tampoc plorar. Tampoc et va a passar res i no et vas a morir.

Em pareix molt malament que la menstruació encara siga sent un tema tabú, perquè ja som prou majors per saber el que és i parlar sense vergonya a que algú ens escolte.

La gent diu que el pitjor que li pot passar a una dona és la regla perquè ens fiquem de mal humor, això no és del tot cert, és veritat que tenim canvis d'humor molt freqüents, però no tots són per a mal.

Sara Stone ha dit...

El vídeo m'ha paregut rar, però també et pots informar sobre la menstruació i la regla. Pense
que el xiquet que ha parlat d'un cole estranger que diu que la regla no fa mal, hi ha alguns casos que pot fer mal la panxa o el cap, i ni ha xiques que ho passen fatal.

També la xica que ha parlat dient que va ser l'última de la classe en tindre la regla i damunt quant
li va passar estava davant la classe, ella diu que va ser un infern i jo crec que era un infern de vergonya. La majoria de la gent, com per exemple els xics que no la tenen, pensen que no és res però, per a les xiques és una cosa que gairebé sempre estarà en la vida d'elles.

Andrea ha dit...

La menstruació és una cosa normal en les dones, a nosaltres no se'ns fa extrany tindre-la perquè estem acostumades. Però a mi, sincerament, a vegades me molesta perquè em canvia prou l'humor i em deprimisc i tot me sap mal i estic dèbil. També el que no m'agrada és que per a anar a la piscina o a la platja me tinc que ficar un tampò i a vegades és molest, i quan vols prendre el sol si se t'ha olvidat ficar-te el tampó has d'estar cada 5 o 10 minuts tenint que entrar a l'aigua per a no embrutar-te. Este video ja demostra que alguns homes el que pensen és que la menstruació és una cosa bruta i que dóna fàstic, però la majoria d'ells sols pensen en el que pensen (ment bruta).

Xavi Thompson ha dit...

La menstruació és una cosa normal no entenc perquè l'oculten en les pel·lícules, novel·les o en qualsevol imatge que siga famosa o que per lo menys la vega tot món. A mi m'ha fet gràcia quan els periodistes del programa de la 2 entrevisten en el carrer a molts homes de diferents països, aquestos homes els pillen en ple carrer quan tornaven o anaven al seu treball. Els periodistes pregunten; ¿Qué penses de la menstruació? Ells es queden petrificats i les seues respostes no són molt bones perquè diuen; això és sagnar o és una malaltia o directament no contesten. En definitiva els homes no sàpiguen res de la menstruació i jo pense que és perquè ells no ho senten.


És molt important que el xiquets sàpiguen de la menstruació; com exemple el xiquets del vídeo.
Continuara......

Xavi Thompson ha dit...

Continuació....

Els xiquets des de sempre es buscaven la vida per ha saber allò que tenia que ver amb el sexe o amb quansevol cosa que ha de veure sobre la menstruació, ejaculació, etc. Ara, hui en dia, tenen l'avantaje que es li poden donar clases d'aquestes temes i si tenen algun dubte poder preguntar al professor o a la persona que explica el temari del sexe.

paula campoamor ha dit...

A mi me pareix que ara no són temps d'ocultar una cosa aixina com la regla, en aquests temps per a mi, ja és natural.

Hi ha gent que encara pensa que no hi ha que contar-ho, que és com si fóra un secret. En aquests temps pense que ja ningú ha de tindre por a dir: hui m'ha baixat, per què no? És el normal no?

Jo pense que les xiques ens hem d'obrir més a parlar.
Un beset a totes :)

Laura Goldman ha dit...

Crec que la menstruació és una cosa del més normal i natural per tant no hi hauria que ocultar-ho. Aquesta “censura” fa que moltes xiquetes no sàpiguen res d'aquest fet, aleshores no estan, d'alguna forma, preparades per saber que és i quan arriba es senten estranyes o diferents.

Es diu que les dones, quan tenim la menstruació no ens podem banyar a la piscina i abans es creia que no ens podíem ni dutxar o això és el que m'han contat a mi. Ara, per sort o per desgràcia existeixen els tampons, es creu que els tampons son incomodes o que les xiquetes fins que no siguem més majors no podem utilitzar-los perquè no és com una compresa. També es diu que es molt dolorosa i tot això, però depén del nostre cos.

Crec que aquest tema en fan molt tabú al igual que el sexe. Un xiquet aprén a jugar a jocs de matar i de guerra i pot arribar a conéixer molts tipus d'armes, en canvi, del que és el sexe ningú li ha parlat ni sap exactament el que és i això que el sexe és una cosa natural, no com estar matant gent darrere trinxeres.

En conclusió crec que en aquests temes no hauria d'haver tanta censura ni tant de tabú perquè és normal i natural com la mateixa vida. Un bes, fins prompte.

Aida i Lidia Wolf ha dit...

El sector masculí d'aquesta societat, té un concepte roí sobre la menstruació. La menstruació és una cosa natural, pròpia de la dona i qualificar-la com una malaltia, d'una manera o d'una altra és com si ens insultaran a nosaltres. No me pareix bé que no sàpiguen del tema, quan gràcies a la menstruació de sa mare, han pogut viure i aquestos poden tindre fills. No ha de ser un tema tabú parlar de la menstruació. Saber de la menstruació es saber un poc més de la dona.

Emilio Campoamor ha dit...

Personalment, jo pense que la regla no és motiu pel qual tindre vergonya o sentir-se malament, ja que és una circumstància que abans o més tard, totes les dones van a patir. És una situació que van a viure normalment i per aquest motiu no tindría que ser un tema el qual no deuría de ser tractat. Al mateix temps es una cosa natural, com moltes altres que ho són i és tracten amb total normalitat.

És clar que no és la mateixa situació en la primera ejaculació de un home, que en la primera regla de una dona, en cara que no estic d'acord en que aquestes dos situacions siguen tractades de diferent manera, perque no per tindre una ejaculació abans o més tard demostres ser mes home o menys, al contrari que quan arriba la primera regla a una dona, si que és demostra que està convertint-se en una dona, encara que xicoteta, ja que ja pot quedar-se embarassada.

TAMARA I SERGIO WOLF ha dit...

No estem gens d'acord amb aquestos videos perquè pensem que la regla no es cap enfermetat, ni ninguna altra cosa que s'haja que ocultar la primera vegada que ens baixa a les xiques, ni cada vegada que la tinguem ja que es una cosa normal del cos de les xiques i sense això no podríem existir ningú, encara que a moltes xiques les dona vergonya dir que la tinguen perquè a moltes homes no li agrada parlar d'aquets tema ja que li dona fastic.

Rosa Sanchis ha dit...

Enriqueta Barranco explica molt bé els mites sobre la menstruació en aquest vídeo de 5 minuts:
http://www.youtube.com/watch?v=r5x9Zjotj8o&feature=relmfu

Kevin Pankhurst ha dit...

Jo no se per què el oculten es una cosa normal i natural i els homes jo crec que son uns masclistes per què diuen que es desagradable i a el xics també ens ocorre una cosa pareguda.

sergi catapunximpú ha dit...

No sé perque el oclten es una cosa natural i normal.

lo que no entenc és que si un xic esta amb 7 xiques diferents és un crack,en canvi si lo fa la xiqueta estar amb 10 xics li diuen guarra etc.

La regla es algo normal no té res de diferent.No crec que parlar de la menstruació haja de ser un tema tabú,no és una cosa que l'em elegit però tampoc és roí.

És molt important que els xiquets s'apiguen d'eixes coses perque algú serà molt intel·ligent per aprofitar-se( es una ironia).

rafa anthony ha dit...

Les xiques no tenen perquè reprimir-se d'aquesta cosa tan natural, es una cosa que tenen les xiques i no és tenen que avergonyir-se.

Això es propi de les xiquetes que és fan dones, jo penseque ninguna xica s'ha d'avergonyir-se de la menstruació.

Jo personalment crec que les xiques ho passen malament quan li ve la regla.

melinewolf ha dit...

Esta nova entrada de Karicies m'ha paregut interessant ja que és un tema del qual s'hauria de parlar lliurement. Molta gent pensa que la menstruació és un tema de què no cal parlar, ja que és quelcom privat o per altres raons personals segons cada dona, però la qüestió és que si ni les dones parlen del seu propi estat, per què anava de interessar-se un home en això. Per estes raons els hòmens no poden entendre la situació d'una dona, com els dolors, els inconvenients... Molts hòmens no parlen d'este tema per fàstic o per una altra cosa que no podria dir, ja que no sé com pensen els hòmens. Bo, la qüestió és que ells no parlen perquè no es troben en el mateix estat. Per això estaria bé que les dones s'expressaren i digueren el que senten o com es troben, perquè els hòmens es facen una idea aproximada del que és açò perquè es puguen posar en la pell de les dones en eixos moments roïns i dolorosos.