8 de febr. 2013

La sexualització de les xiquetes (2)


Download this Video


La publicitat, les sèries, les revistes..., presenten xiquetes amb maquillatge, roba, postures i mirades sensuals... La indústria ha descobert que el mercat infantil existeix i que és molt rentable. Per això crea productes com el menjar (galetes amb els dibuixos dels personatges de les pel·lícules, establiments que regalen objectes per a les criatures...), els joguets, els programes de televisió especialment adreçats al públic infantil i amb tot de productes amb els protagonistes (samarretes, bosses...), etc.

Al mateix temps, als anuncis, a les sèries... la indústria mostra imatges de persones, xicotetes i grans, que són felices consumint. I perquè aquest desig de consum siga més potent, s’utilitzen tot d’argúcies com per exemple fer que les famílies se senten culpables (com feia la presentadora d’Intereconomía): Regala-li al teu fill o filla el que tu no vares tindre! Si no tens temps per compartir, fes-lo feliç comprant-li el que vol! No deixes que siga una marginada o un marginat i dóna-li el que tenen els altres (el mòbil, les sabates de marca...)!!! Consumir és una manera de sentir-se bé, però no ensenya a superar les frustracions de la vida.

Per altra banda, en el consum femení, es repeteixen els estereotips sexistes de dona objecte i seductora. Moltes xiquetes (i també xiquets) hem jugat a afaitar-nos, a posar-nos la roba, les sabates, etc. dels nostres pares. Això era i és jugar. Però una altra cosa és que el joc, per culpa de la pressió que exerceixen els mitjans de comunicació i el mercat, transforme el que era un divertiment en una obligació, “en una aspiració que presenta patrons de conducta que limiten les possibilitats perquè cada xiqueta imagine i forme de manera creativa la seua pròpia identitat”. És increïble que puguem trobar subjectadors amb espongeta per a xiquetes, sets de maquillatge, Princelàndies que es vénen com a spas educacionals perquè, a més de pintar i fer desfilar les xiquetes, els diuen que s’han de rentar les mans abans de menjar, etc. Però tot això, el que fa és que les xiquetes s’obsessionen més per l’aparença que, per exemple, per fer esport (per jugar, per córrer, per patinar, per anar amb bicicleta...), totes elles activitats molt més saludables que desfilar o maquillar-se.

Per què al mercat li interessa tant sexualitzar les xiquetes?

7 comentaris:

Maria Claramunt i Laura Becker ha dit...

Hola,
Nosaltres pensem que en la majoria de persones no els influeix el que veuen en la tele, ja que tu veus els anuncis o les series de princeses i si t'agrada t'ho compres o ho demanes i si no, no.

Per una altra banda, també es de veres que des de ben xicotet et pinten el món en dos colors, rosa per a les xiques i blau per als xics sense donar opció a més coses, quan el món esta ple de diversitat.

El tema de les Bratz, té raó que soles pensen en anar ben vestides, en maquillar-se i en tindre a un nòvio perfecte, però en la vida no tot es això, hi ha que tindre un poc més de cultura.

Aquesta és la nostra opinió.
Un beset ;)

alba becker ha dit...

Jo crec que les bratz poden ser un joguet,peli-cula..Per a xics i xiques perquè no te per que la gent empesar amb estereotips la gent te gustos molts distints i tenim que aprendre-ho. I a mes a mes no entenc perquè tenen que eixir con modelets i tot aixo perquè els xiquets no poden ser igual?
La meua opinió es que tots es de tots i tenim que deixar els estereotips i jugar i viure de la vida sense diferencies.

paula campoamor ha dit...

Hola,
Acabe de vore aquest video, nos diu que les xiquetes i xiquests desde els 2 anys fins al 6, ja adopten com tenen que ser.

Els esteriotips que les xiquetes o xiquets nos inculquen no caldria que foren aquests, açó es igual que el color blau i rosa, nosaltres quina culpa tenim? No és pot vestir un xic de rosa? Per què? Preguntes sense resposta, o alomillor és que nos preocupa molt que diran els demés.

La idea que dona aquest video és que les nines aquestes no son molt bones, ja que diuen que per a les xiquetes xicotetes son roines i poden influir en la seua “infancia”.

La veritat i dic la veritat es que jo he vist aquestes películes o sèries i no me han influit per a res, me pareix molt bé que les xiquetes la vegen i que lis agrade.

sergio ha dit...

Jo crec que les Brats i les Barbies no son les adecuades per a les xiques menudes, per què donan un model de xiques que solament es preocupen per el físic i per ser les mes famoses del col·legi. Solament volen ser la nobia del xic dels seus sonys, aquest te que ser pefecte i no preocuparse als estudis.
Elles sempre tenen que estar sexis. Solament anen al col·legi per al ball de fin de curs o el viatge de fin de curs.
Les Brats han llegat a competir amb les barbies, alguns diuen que es per què son mes barates, les barbies son flaques, rubies i altes mentres les brats son delgades i cabesones.

Sergio Wolf i Tamara Wolf ha dit...

Bon dia Maria.

En aquest blog es parla sobre els estereotips que es donen als xiquets i xiquetes.

Nosaltres pensem que la televisió, publicitat etc... influix en la educació dels xiquets i xiquetes, ademés li donen unes pautes a seguir, per exemple les xiques han de posar-se maquillatge, anar a la moda... Els xics han d'anar ''guapos'' etc...

És clar que la televisió i la publicitat influix molt però l'educació dels pares es un gran factor per als xiquets, per això es deu deixar als xiquets tindre la llibertat de triar el que vulguen, si als xiquets no li agradaren aquestes coses la televisió no faria aquestes series.

Rosa Sanchis ha dit...

Ací us deixe un altre article sobre el tema: http://enredada-en-la-red.blogspot.com.es/2013/05/hipersexualizacion-de-las-ninas-el.html?spref=fb

Maria Stone ha dit...

Per a començar, penso que aquest vídeo denuncia la utilització consumista del mercat infantil. Per això, han creat una televisió que presenta una imatge de les xiquetes com si foren adultes. I en programes com aquestos, encara que els personatges son joves, sempre tenen el mateix tipus d’estètica: tenen el cos molt prim, amb una figura esvelta i sensual, amb la cara sempre maquillada, i amb roba i postures atrevides i vistoses.

La idea de que transmet aquest tipus de mercat, es que consumir es una manera de sentir-se be i de cridar la atenció. Però no preparen la gent per a viure la vida real. fan vore que la vida es una diversió i que nomes hi ha que passar-ho be. Aquesta es la seua intenció, donat que qui manega aquest tipus de mercat son les industries comercials.Fan vore que la única forma d’aconseguir la felicitat es amb una figura atractiva i seductora, volen transformar a les xiquetes en dones objecte.

Considero que la mercat l’interessa tant sexualitzar les xiquetes, perquè fent-les consumistes des de xicotetes, també ho seran al créixer, i si s’acostumen a que tot ho poden aconseguir amb una bona figura i una sonrrisa, no tindran criteri ni una mentalitat critica. I de eixa forma seran mes influenciables i vulnerables, i soles s’interessaran per la aspecte.