14 d’oct. 2014

She or he



En castellano

Què és ser home? Mirar dur, caminar segur, somriure poc, amagar les emocions, afaitar-se perquè el pèl isca més...

I ser dona? Abaixar la mirada, caminar insegur, mostrar debilitat, depilar-se perquè el pèl desaparega...

És natural o s'aprén? Naixem així o ens ensenyen (obliguen, pressionen...) a ser-ho?

Si fórem realment lliures, no penseu que hi hauria més diversitat? Si la masculinitat o la feminitat foren "naturals" caldrien tans insults per a qui se n'ix de la norma?


Nena. Se’ls diu nenes als jugadors de futbol quan no rendeixen prou. Se li diu nena al xic que té amistats femenines i no es relaciona amb les dones només per a lligar. Se li diu nena al xic que no practica esports “masculins”, a qui té molta cura de la seua estètica, al que deixa decidir a la nòvia (calçasses), al que no té ploma heterosexual...

Gallina. Se li diu gallina a qui no es relaciona amb altres barons des de la competitivitat o la demostració de força, al que expressa emocions, al que plora, a qui no s’arrisca ni posa en risc els altres per demostrar la seua masculinitat, al que tracta de la mateixa manera a la seua nòvia, siga davant d’amics o sol amb ella...

Maricó. Se li diu maricó a qui se salta la norma del desig eròtic cap a les xiques i es permet desitjar i estimar altres hòmens. Les reaccions homòfobes són diverses i les excuses també: és antinatural, fa fàstic, m’és igual però que no vagen pel carrer... L’insult amaga la por de “contaminar-se” i la vanitat de pensar que a un xic gai li agradaran tots els xics, inclòs l’homòfob. Aquest insult, però, s'empra també, no per a adreçar-se a algú que es creu homosexual, sinó per a recordar a qualsevol baró que s'ha de comportar de manera masculina.

Travelo. A les persones transsexuals se les considera còpies dolentes de l’original. I l’Associació Nord-americana de psiquiatria ho considera una malaltia. Curiosament, les definicions de les malalties van variant al llarg dels temps i el que ahir ho era hui ja no ho és.


Qui marca les fronteres de la masculinitat autèntica? Tu també ets un/a vigilant del gènere o ho feies sense adonar-te'n?

Anunci Whatever amb la model Erika Linder

18 comentaris:

Sara Becker y Yoli Wolf ha dit...

Bon dia, ens ha cridat aquesta entrada, perquè al principi apareixien dos persones, però són la mateixa persona, és increïble com pot canviar una persona amb maquillatge, extensions i amb unes poses diferents, encara que siga dona o home, pot ser el que vulga, ja que és la seua vida, i a qui no li agrade, que no mire, que tots tenim dret a ser el que vulga.

Un consell per a tots que esteu llegint açò,no feu cas a la gent que no li agra com eres, pot ser del sexe que a tu te agrade, opine que la gent avanç de jutjar es te que mirar al espill, ningú es perfecte, i si un xic es vestix com una dona, si es sentis còmode, no tindrien el perquè dir-li res, ja que si ell es veu be, es la seua vida, no la de ells.

Tot no es la imatge, també es com definim com té que ser un xic i com te que ser una xica, els xics tenen que ser uns “xulos”, en canvi les dones som les que tenim que mirar i ficar bona cara, són pautes que se suposa que tenim que seguir, tant xics com xiques.

Un salutació amb molt amor!!! (kisses per a tots)

ruth i edgar zambrano ha dit...

Quan son xiques nos diguen com e de fer les coses per exemple que les xiques han de ser fortes i mai no han de llorar i les xiquetes han de vestir de rosa i ser totes netes . Quan i ha una parella la part fort es el xic i la xica,en el meu cas la part fort era la xica . Altra cosa, me pareix una barbaritat que perquè un xic ploure se li diuen “nena”. En la meu opinió tots tenim dret de fer lo que vulguen.
Si vegen una cosa així li criden la atenció.
Tot el mon diu que el mon es lliure,que pot fer lo que vulguen i tot es mentira , tallen les diferencies, perquè tot així fer malament a la gent i acaben mal ferides.

axelle west y consuelo wolf ha dit...

Hola soma axelle i consuelo.
En aquest vídeo hem pogut veure dues persones a una jove i a un home .
En una sessió do fotografia, entrava un home amb una actitud xulesca i amb una forma de caminar molt baronial i segura. Desprès passa davant de la jove i ella es fixa en ell però ell no la mira.
Ell comença la sessió de fotos... poc a poc podem veure que es va convertint en la jove que apareix al principi. Al final es veu que eren una sola persona des del principi.
Amb aquest vídeo hem aprendre que ser un home o una dona no depèn de la teua actitud, un home no te perquè caminar sempre amb superioritat o amagar les seues emocions, això també s'aplica a les dones, no tenen perquè se insegures o esperara res dels homes.
Ens a paregut realment impactant , em tingut que veure el vídeo dues vegades per saber que era una dona durant tot el temps.
En conclusió ninguna actitud ens pot definir perquè les dones i els homes soms tots iguals .

Mònica West ha dit...

La meua reflexió sobre aquest vídeo és:

Crec que hi han massa estereotips sobre aquest tema. La gent etiqueta als altres com poc masculí, poc femení, gai ,lesbiana...simplement per la seua forma de ser o de vestir, o a vegades per no ser com els demés o tindre una opinió diferent.

Moltes vegades pensem que una persona és un xic per com es el seu vestuari o com és la seua mirada, però altres veiem un xic on hi ha una xica o al contrari.

En aquest vídeo ens volen mostrar com tots som iguals si férem les coses del “altre sexe” i quant es al contrari com els nostres estereotips marquen a una persona com xic o xica, homosexual o heterosexual, masculí o femení.

El vídeo tracta:

Un home prou masculí comença a vestir-se com a una dona i a maquillar-se, també canvia la seua actitud a una mes serena i mes passiva.
Poc a poc pots veure com la seua cara comença a fer-se mes fina i deixes de veure'l com a un home i es converteix totalment en una dona, o eixa es la aparença que ens dona.

ivan i eric west ha dit...

She or he

El text parla sobre la forma de ser dels xics y de les xiques.Diuen que els xics actuen mirant dur, caminant segur, somriure poc, amagar les emocions, afaitar-se perquè el pèl isca més,mi ams les ciques diuen que actuen abaixar la mirada, caminar insegur, mostrar debilitat, depilar-se perquè el pèl desaparega.

Opinio personal

A nosaltres personalment pensem lo mateix que la dona del video els xics actuem de forma mes dura i anem de chulos, i les dones algunes, son mes fines i delicades com si perque es caiguen o es trenquen una ungla es anaren a morir.

Migue West ha dit...

Hola, bona vesprada.

Respecte a aquest video volia dir que en part no estic d'acord i en part si, ja que en la vida reial no tots els homens son tipus durs amb barba segurs de si mateixos i no totes les xiques son insegures i debils, però si es veritat que aquestos son estereotips o rasgos molt comuns en homes i dones. Per altra banda aquest video reflecteix com solen ser els comportaments tipics d'homes i dones. Realment aquest es un estereotip molt lleig...per què qualsevol no pot ser com vulga independentment de ser xic o xica?
Realment açò em pareix molt icorrecte, si una xica actua de certa forma “masculina”, ja se la tatxa de ser... i si un xic actua de certa forma “femenina” ja se li tatxa de ser... per què? Per què cadascú no pot ser com vulga? Que passa que si una dona no es debil i no vist cenyida i femenina no es una dona? O si un home no vist ample, no porta barba i esta sense depilar no es un home?
Això em pareix molt injust ja que aquestos estereotips et cohibeixen a l'hora de vestir, actuar o ser com tu vols ser.

Jenny Campoamor ha dit...

He decidit comentar aquesta entrada perquè m' ha paregut molt interessant.

Segons els estereotips de l'actualitat encara que vivim en una societat molt avançada encara no aquesta del tot molt ben vista la diversitat. Segons la meua opinió cada persona es deslliure de ser, creure, vestir i tindre la seua pròpia personalitat de la manera que siga i la resta de persones hem de respectar-lo tal com siga. Malgrat que hi ha moltes persones que no respecten, i si no tenim un estil determinat, ja es fiquen amb eixes persones i la qualifiquen d'estranyes, i l'insulten per a amargar-li la vida.



Sincerament, no em pareix gens de bé aquest estil de vida que porta la nostra societat actual, cada un és com és i personalment jo preferisc un xic que siga afectuós, em tracte bé, i siga sensible abans que un xic que siga el "xulo", el més fort i que em tracte mal perquè per damunt de tot el que és més important és que siga una bona persona i tracte a la resta d'una forma adequada. Per a mi aquestes persones són les que de veritat valen la pena, i no els que van de "guais" i no, perquè per a ells una xica no té cap valor mentre que els altres que són tan criticats davant una relació tracten a la xicona com una princesa.





I cal dir que ni molt menys cal menysprear a la gent i damunt per cosses com són que practiquen esport i quin o amb qui preferissen relacionar-se i passar el seu temps.

Anònim ha dit...

"Primer hem de dir que la societat està patint un canvi constant, Per a bé? Eixa és la pregunta que tots ens fem, la gent es mostra cada vegada mes tolerant en publique amb estos temes, però al mateix temps cada vegada hi ha mes casos de bullying i ciberbullying, gent que patix una exclusió social per la seua forma de ser o condició sexual.

En conclusió, estes són coses que degraden a la societat, i encara que es vullga fer veure que anem en progrés, realment estem retrocedint."

Adrián Feijoo ha dit...

Aquesta entrada explica que, en el sentit general, un home és segur, fort..., mentre que es considera a les dones més dèbils i insegures. Per això, aporta noms amb els que es reconeixen els homes que no es comporten d'aquesta forma i s'identifiquen més amb les dones.

Primer, als xics que no li agraden els esports o que no són molt forts els diuen nena. Estic en total desacord perquè cadascú fa el que vull i és el mateix un xic que juga a rugbi que un altre que fa ballet, ja que els hobbies no tenen perquè influir en l'orientació sexual. A més, també es designa amb eixe nom als que tenen cura de la seua estètica i considere que cada xic es propietari de la seua imatge i no es té que deixar portar per les modes.

Un altre concepte és el de gallina. A aquells que no els agrada anar amb gent competitiva que sempre està involucrada en conflictes se'ls anomena amb aquest nom. No havia escoltat molt aquesta definició però em pareix incorrecta perquè a aquest xics jo els anomenaria intel·ligents i madurs, ja que son capaços de conèixer qui es bona o mala influència per ells. Si que l'havia escoltada al dir que un gallina no lluita o plora i em pareix que fa bé perquè els problemes es poden solucionar sempre parlant i, per altra part, els homes també ploren com es diu, ja que tota persona té sentiments que manifestar.

Quant als homes homosexuals, aquells que desitgen altres homes, els diuen maricons. Em pareix una falta de respecte parlar així d'aquestes persones, ja que els pot anomenar gais i homosexuals, o senzillament persones perquè l'única diferència amb el rest és l'orientació sexual. Pitjor em pareix que a les persones que no ho son se'ls diga maricó com a insult.

Finalment, altre concepte que s'utilitza és travelo. Em pareix el més problemàtic perquè el consideren una malaltia quan en realitat es tracta de persones que volen ser de l'altre sexe. Potser els psiquiatres consideren que es tracta d'un trastorn perquè la persona no està feliç amb ella i vol canviar, però crec que cadascú es lliure de decidir i es té que respectar.

En conclusió, molta gent considera que solament per alguns gustos, maneres de vestir o d'actuar, un xic ja pot perdre la seua masculinitat. Però, qui marca les fronteres de la masculinitat? Jo crec que cada persona marca els seus límits, però que tots són masculins encara que siguen homosexuals o els agraden fer coses que la gent ha considerat femenines, s'equivoquen.

Óscar Becquer ha dit...

She or He

SheorHE va ser una especie de conferencia que va ser presidida per Emma Watson, un dels personatges principals d'una famosa saga de pel·lícules anomenada Harry Potter la qual tots coneixem. Però en aquest cas no anem a parlar d'això, ja que aquesta dona que va començar com una xiqueta innocent en una pel·lícula basada en la fantasia i ara és es troba representat i defensat les afeccions que es provoquen en les persones en resposta de una societat que tan sols es basa en les modes, les aparences i la poca acceptació de personalitat per a sí mateix, es a dir una societat falsa.

En primer lloc, tant els homes com les dones tenen a l'actualitat per norma general unes formes d'actuar que el caracteritzen i que fan que cada dia més i més expressar sentiments, que hi haja amor i no sols sexe, que la originalitat i la personalitat pròpia de cada persona es trobe més allunyada de nosaltres.

Com ja he dit les persones estan canviant segons passa el temps i ara s'han creat una serie de estereotipis per a descriure a diferents tipus de persones tan del sexe femení como el oposat tan sols veient que facen algunes coses diferents a les que tot el món fa i això provoca que cada vegada les persones patisquen més por a l'hora de fer alguna cosa que destaque, puga afectar-hi en qualsevol aspecte i això es un problema que hi ha que remeiar.

També cal destacar que aquesta societat, aquesta moda, el model de personalitat que s'esta fixant a l'actualitat cada vegada va més ràpid, ja que moltes persones amb divuit anys ja no expressen els seus sentiment i tan sols coneixen que és el sexe i un quants improperis que contribuïxen a empitjorar la situació com son: Nena,Gallina,Maricó,Travelo etc... Totes aquest insults no tenen cal sentit, però a pesar d'això ens afecten i acabem interioritzant-les en nosaltres mateixos.

Jo tinc que dir perquè em pareix important que estic totalment d'acord amb aquest tema, cadascú té que ser diferent als altres no tomar un model de persona, ja que cada u és diferent i això fa que siga especial i ens fa destacar enfront als altres especies d'éssers vius que existeixen. En canvi tinc que dir que una persona Travelo no tindria perquè existir, em pareix bé que cadascú puga vestirse com vulga i actuant com millor li parega, però de fer això a canviar el teu cos, suprimir-te a tu mateix perquè no t'agrades em pareix una falta de personalitat, una falta d'acceptació i una manera de reflectir que no et trobes a tu mateix.

En conclusió hi ha que tenir les idees al teu cap be ordenades, acceptar-se u mateix, trobar la personalitat que és nostra i exclusiva, deixar de pensar en que poden dir el demés i canviar la societat actual per una millor que ara aquesta està corrompent-se i desapareguen.

Álvaro Bequer ha dit...

She or He

Una salutació a tots.
She or he. En aquest text es qüestiona què vol dir ser home i què vol dir ser dona. La resposta que es dóna correspon als estereotips, com per exemple: l'home ha d'amagar els sentiments, ser dur i estar segur; en cas de la dona el paper és d'expressar els sentiments, mostrar inseguretat i ser dèbil.

Això ens porta a que tot el món no puga ser lliure d'eixir-se'n de la norma que ens marca la societat i per tant ser víctimes d'insults, com ara nena, gallina, maricó, travelo... Aquestos qualificatius es donen en casos molt precisos com en el cas del futbol, que als jugadors, per no jugar bé, són tractats com nenes. En altres casos s'anomena gallina a qui no demostra competitivitat amb els altres barons, i en segon lloc, s'anomenen travelos a les persones que s'identifiquen amb el sexe oposat i es vesteixen d'aquesta forma. Això comporta una barrera a aquestes persones cara a la nostra societat.

Jo pense que aquest món capitalista en el que vivim, les persones han d'estar dins d'uns estereotips per a no ser jutjades, aleshores, en la meua opinió, aquesta societat no deixa ser lliures a les persones que se n'ixen de la norma. La pregunta que es planteja es: que podem fer per canviar-ho? Jo crec que lo millor seria acceptar-les tal i com son i no discriminar-los.

Óscar Becquer ha dit...

Salutacions a tots i totes:

SheorHE va ser una especie de conferencia que va ser presidida per Emma Watson, un dels personatges principals d'una famosa saga de pel·lícules anomenada Harry Potter la qual tots coneixem. Però en aquest cas no anem a parlar d'això, ja que aquesta dona que va començar com una xiqueta innocent en una pel·lícula basada en la fantasia i ara és troba representat i defensat les afeccions que es provoquen en les persones en resposta de una societat que tan sols es basa en les modes, les aparences i la poca acceptació de personalitat per a sí mateix, es a dir una societat falsa.

En primer lloc, tant els homes com les dones tenen a l'actualitat per norma general unes formes d'actuar que el caracteritzen i que fan que cada dia més i més expressar sentiments, que hi haja amor i no sols sexe, que la originalitat i la personalitat pròpia de cada persona es trobe més allunyada de nosaltres.

Com ja he dit les persones estan canviant segons passa el temps i ara s'han creat una serie de estereotipis per a descriure a diferents tipus de persones tan del sexe femení como el oposat tan sols veient que facen algunes coses diferents a les que tot el món fa i això provoca que cada vegada les persones patisquen més por a l'hora de fer alguna cosa que destaque, puga afectar-hi en qualsevol aspecte i això es un problema que hi ha que remeiar.

També cal destacar que aquesta societat, aquesta moda, el model de personalitat que s'esta fixant a l'actualitat cada vegada va més ràpid, ja que moltes persones amb divuit anys ja no expressen els seus sentiment i tan sols coneixen que és el sexe i un quants improperis que contribuïxen a empitjorar la situació com son: Nena,Gallina,Maricó,Travelo etc... Totes aquest insults no tenen cal sentit, però a pesar d'això ens afecten i acabem interioritzant-les en nosaltres mateixos.

Jo tinc que dir perquè em pareix important que estic totalment d'acord amb aquest tema, cadascú té que ser diferent als altres no tomar un model de persona, ja que cada u és diferent i això fa que siga especial i ens fa destacar enfront als altres especies d'éssers vius que existeixen. En canvi tinc que dir que una persona Travelo no tindria perquè existir, em pareix bé que cadascú puga vestirse com vulga i actuant com millor li parega, però de fer això a canviar el teu cos, suprimir-te a tu mateix perquè no t'agrades em pareix una falta de personalitat, una falta d'acceptació i una manera de reflectir que no et trobes a tu mateix.

En conclusió hi ha que tenir les idees al teu cap be ordenades, acceptar-se u mateix, trobar la personalitat que és nostra i exclusiva, deixar de pensar en que poden dir el demés i canviar la societat actual per una millor que ara aquesta està corrompent-se i desapareixent.

Svetlana Stone ha dit...

El text té raó. Quan un xic és un poquet diferent de la resta de persones, automàticament el taxen por un nom com; maricó, gallina... No m'agrada quan les persones fan aquestes coses, perquè tots som diferents i no hi ha ningú igual. Estic segura que les persones que es riuen de les altres en realitat són com ells però intenten demostrar el contrari perquè en la societat en la qual hem nascut ens ensenyen que una dona ha de ser d'una manera i un home d'una altra. Tots soms igual i no importa si algú és homosexual o heterosexual perquè els dos són persones i es mereixen que els tracten com les persones que són i crec que els pares haurien d'educar els seus fills des de menudets, que no importa si són homes o dones, si els agrada alguna cosa (esport, ballet...) haurien de fer-ho perquè els més importat és la felicitat.

Víctor Thompsom ha dit...

Hola, aquest vídeo nomenat “She Or He” crec que reflexa a la perfecció la realitat que estem vivint. La realitat és que tenim una serie de estereotips que ens fan ser jutjats abans de que ens coneguen. Com es veu aquest vídeo el simple fet d'estil que tenim de cabell ja pot fer que et tracten del sexe oposat.

Primerament, s'utilitza el adjectiu “nena” per a designar al xic que no li agrada fer esports, cuida molt la seua estètica, o és un poc delicat. El ús d'aquesta paraula ve per la raó de que es creu que totes les xiques són d'aquesta manera i a més es pensa que fer la comparació amb una persona del altre sexe fa mal, i per aixó ho fan.

També s'utilitza el adjectiu “gallina”. Aquest va dirigit per a aquelles persones que no tenen una actitud competitiva, demostra la seua força davant dels demés o el que és més sensible i plora en alguna ocasió.

Un altre podríem dir que és el de “maricó”. Aquest adjectiu s'utilitza per nombrar als xics que senten la atracció per individus del seu mateix sexe o que pareix que li agraden.

Per ultim, el adjectiu “travelo” és el que es emprat per a designar a les persones que tenen un estil de vestir propi de una xica, o que sent un xic té comportaments propis d'una xica.

En conclusió, crec que aquest vídeo té prou raó, ja que aquestes paraules són emprades amb freqüència per fer sentir mal a l'altra persona. També es veritat que moltes vegades es fan bromes entre amics i queda no més ahi.

Ignacio Amorós ha dit...

Bon dia, per començar vull dir que com vaig comentar en l'anterior comentari. No m'agrada gens que discriminen tant, el que sigues xica i xic. És a dir, els tòpics que ni han.

Com es pot veure en el vídeo, la forma de mirar dur, caminar segur, amagar les emocions... fan que a simple vista digues que és un xic. Però finalment sorgeix una transformació i el que era un xic, fa la forma de xica. És a dir, que abaixa la mirada, caminar insegura, es canvia els cabells...

Després de veure el vídeo, també i havia un text. En aquest text posen diferents adjectius. Els adjectius són: “gallina”, “nena”, “maricó” i “travelo”. Primerament, el adjectiu gallina s'utilitza per a dir-li a una persona que no es relaciona amb uns homes, o que no te atreveixes a fer coses que fans els altres.

El següent adjectiu, és nena. Que molta gent l'utilitza per a ferir al altre, com per exemple: quan una persona no fa esports de xic i realitza un de xiques. També s'utilitza a les persones que miren molt la seua estètica.

Per últim l'adjectiu maricó. S'empra per a discriminar a un xic que li agrada un altre xic, o simplement per a recordar a algú que es deu de comportar com un baró.

Finalment l'adjectiu travelo, s'utilitza per a ferir a les persones transsexual, que normalment utilitza el mateix estil que les xiques, en la forma de vestir i en els comportaments.

En conclusió, pense que aquest vídeo i el text que posa de baix te tota la raó, ja que a l'actualitat aquestes paraules són molt utilitzades, i quasi sempre per a discriminar i ferir a els altres.

Ruben Goldman ha dit...

Tracta de que un xiquet el transformen en una xiqueta i a la xiqueta en xiquet i al principi pareixia que no i ven a ser els mateixes però al final els dos se van intercanviar els cosos.

També el xiquet portava la mateixa roba que la xiqueta per això no es diferenciaven ningú dels dos .

La meua opinió d'això es molt bona per que si un xiquet vol ser xiqueta ho pot aconseguir per la roba, per la forma de ser i per moltes coses mes que fan que les xiquetes poden ser xics i els xics xiquetes.

Jo es recomane aquest vídeo per a veure com es la transformació i per a que opineu el mateix que jo.

lucia tristan ha dit...

Hola
Jo pensava que era el home el que es convetia en la xica però la professora m'ha explicat que es la dona qui canvia a home.

Aquest vídeo tracta d'una dona que es converteix en home.

Jo crec que el vídeo reflecteix en que els homes tenen que ser durs, no plorar perqué lis diuen ''nenas'' etc i les dones tenen que ser al contrari timides, amb la mirada baixa etc.
També refelcteix en l'hora del canvi, es a dir, que el canvi de l'home fa que parega que els homes tam bé poden ser xiques.

Lidia Wolfstonecraft y Nieves Stone ha dit...

Aquest vídeo ens ha sorprès perquè al principi ix una xica i després ix un xic, o el que creguem que es un xic, ja que al final del vídeo ens mostren que en realitat eren els dos la mateixa persona, i el que es sorprenent es que a soles per el tipus de roba o el pentinat que porta cadascú ja els havíem diferenciat, però les apariencies enganyen. Estàvem totalment convençudes que quan la xica portava la caputxa era un xic, i mentre es va llevant la roba i es posa be el cabell descobrim que era la mateixa persona.
Ens ha paregut un bon vídeo ja que ens mostra que no hem de jutjar a la gent per el tipus de roba que porta o el pentinat, etc.