3 de maig 2015

V Vesprada Diversa

 

 

 

 

De vegades, el saló dactes dun institut de València és el lloc on poden passar coses màgiques; de vegades, un lloc gran i gelat com aquest es pot omplir de gom a gom i pot presenciar com es crea en poca estona una energia col·lectiva imparable, increïble, de les que provoquen ressaca intel·lectual lendemà. Una catarsi, en fi, difícil de qualificar amb un sol adjectiu, tot i que a lIES Isabel de Villena totxs la coneixen des de fa 5 anys amb el nom de Vesprada Diversa.

Algú que mai no haja assistit a aquest esdeveniment —organitzat per la professora de Valencià Rosa Sanchis— potser podria deduir-ne el contingut mitjançant el mateix títol de l’acte: una vesprada en què l’alumnat de l’Isabel de Villena escolta les intervencions de persones diverses, les quals els parlen des de la seua pròpia experiència.

Però, com ja hem suggerit en començar aquestes línies, la Vesprada Diversa no és només escoltar testimonis de gent valenta i diversa. Aquesta energia col·lectiva de què parlàvem a linici només es podia donar quan, de sobte, els que escoltàvem a qui estava en lescenari començàvem també a adonar-nos de la nostra pròpia diversitat i de la solidaritat mútua que hem destablir per simplement gaudir de la vida i que ningú mai satrevesca a qüestionar el que fa diferents i únics a nosaltres i als altres. I és que clar, si totxs som una peça única i irrepetible, per què algunes persones sencaboten a esborrar les diferències del mapa fent burla i assetjant?

Enguany la Vesprada Diversa ha pogut comptar amb les paraules de Miquel Tabuenca, Esther Roca i Marta Moreno, totxs exalumnes del centre; María José Vivó, presidenta d’AMPGIL València, i Miquel Missé, sociòleg, activista trans i un dels puntals de la Vesprada Diversa dels dels inicis. I cal dir que tots van ser meravellosament presentats per alumnes de l’institut.

Per als qui no van estar en la Vesprada Diversa, els contarem que aquesta energia col·lectiva començà a gestar-se des del segon en què a algú li passà pel cap que no cal ser homosexual o bisexual o transsexual perquè la LGTBfòbia que puga presenciar li faça alçar-se del seient i cridar ben fort prou! I continuà la màgia, i lenergia comuna sanà engrandint encara més, tant, que en un determinat moment fou com si ja no hi hagueren parets que delimitaren el recinte, especialment quan una de les exalumnes explicà que era possible seguir el nostre cor i el nostre cos prescindint detiquetes; unes etiquetes que ja li havien fet molt de mal de menuda, quan la gent de classe i de fora de laula li deia el que podia fer o ser —o no ser o fer— pel simple fet de ser una xica.

En aquella moment, escoltant-la, el camp d’energia del saló d’actes del Villena s’enfortí una mica més quan algú s’adonà del mal que efectivament podien arribar a fer les etiquetes, i potser, si eixe algú tenia el costum d’etiquetar la gent que no seguia certs estereotips, ara anava a deixar de fer-ho perquè per un moment es ficà en una altra pell i, alhora, s’adonà que la seua pell tampoc era perfecta, ja que tal cosa —la perfecció, els ideals imposats...— acabava de veure que no existia.

La cirereta vingué amb preguntes com: què és el que ens fa ser considerats com un xic o una xica?, podem establir nosaltres les fronteres, si és que les hi ha? Aquestes preguntes encara ens ressonen al cap a alguns dels que escoltàrem Miquel Missé, sempre interessant i plantejant reptes, interpel·lant la gran bola d’energia que érem ja quan va arribar el torn de la seua intervenció.

Sens dubte, aquell 28 d’abril isquérem per la porta sent una mica més lliures i, sobretot, amb unes ganes enormes de no callar davant la gent que assetja, intimida i violenta; no callar mai davant la gent que voldria un món sense matisos, tot gris i fabricat en sèrie. Per sort, la mateixa naturalesa humana que veiem cada dia en nosaltres i en qui ens envolta s’encarrega de tirar per terra eixos plans malèfics i avorrits; uns plans davant els quals mai callarem totxs els que assistírem a la catarsi de la Vesprada Diversa a l’IES Isabel de Villena.

45 comentaris:

Ivàn Arenal ha dit...

Bon dia companys i companyes hui, m'agradaría comentar aquesta entrada la qual tracta sobre la "V Vesprada Diversa", per desgracia no puc anar, pero vaig preguntar als meus companys i em varen dir que va ser molt impresionant i sorprenent.

Pense que aquest tipus de persones tenen molt de valor, ja que, hi ha moltissima gent la qual no s'atreveix a dir o expressar la seua sexualitat, o simplement a dir el que pensa, pense que tendríen que haver molt mes de vesprades com aqueste per a que la gent es done compte de que no es tenen que guiar/influenciar per la resta de la gent i fer el que ells mateixos vulguen. Pel que veig en les fotos sembla que totes les persones que varen asistir varen gaudir molt de aquella vesprada tan especial.

Espere que us haja agradat el meu comentari de hui, un salutet companys i companyes de l'IES Institut Isabel de Villena, situat a la platja. Un salutet amics i amiguetes. :)

Victor Thompson i Ismael Butler ha dit...

Salutacions a tothom.

Per començar, com assistents a la xarrada del dimarts, poden dir que estem molt satisfets del que es va parlar i dels actes que es realitzen en el nostre institut sobre temes com aquests.

A la vesprada diversa varen intervenir antics alumnes de l'institut i coneguts de les nostres professores, com la dona que representava a l'associació de pares i mares de gays i lesbianes o el xic transsexual. Aquestes persones contaren com va ser la seua situació quan estaven estudiant i com van reaccionar els pares en contar-los que eren homosexual, bisexual, etc. A nosaltres el que més ens va agradar i més interessant ens va paréixer va ser l'últim xic Miquel Missé, que era un xic transsexual que va contar com ho va passar quan era estudiant, com actua la societat en enfront de un transsexual actualment i com hauria d'actuar correctament.

Per a finalitzar aquest comentari, pensem que la xarrada va ser molt bona, ja que, va conscienciar a tota o quasi tota la gent que hi havia dins del saló d'actes i açò es va aconseguir gràcies al bon treball que varen realitzar els exponents en contar la seua història.

Óscar Becquer ha dit...

Salutacions a tots,

Abans de dir res, jo també hi havia pensat fer una entrada d'aquesta espècie de conferència, que ens parla del la diversitat sexual que hi ha a la societat i les vivències tan dures per les quals han tingut que passar aquestes persones per a defensar els seus principis i les seues apetències sexual i personals.

Cadascuna de les persones que van vindre a parlar sobre les seues vivències ens va contar una història totalment diferent. La persona que tenia per a tomar apunts i per fer-li preguntes, va ser Marta Moreno, una dona pansexual, es a dir que qualsevol tipus de persona li agrada, ja que el físic es tracta d'una part important de una relació, però no la més important.

Aquesta ens va parlar de la sua vida, ens va dir que a la seua família hauria de ser segons la seua mare, la «princesa» de la casa etc. Però el destí va ser diferent i com va dir ella « Va ser tot el contrari al que la seua família va desitjar» A més a l'escola li van dir de tot però va lluitar per si mateixa i es va encarar amb aquestes persona i encara de haver sigut una persona molt matxucada per la societat no va deixar-se abatre per el sue entorn.

Per una altra part es troba Miquel, una antiga dona que ara és un home. Aquest també va ser torturat per la societat, però les seues amigues el van ajudar i poc a poc va anar acostumant-se a la seua vida. A més no es troba ni una mica operat, sol utilitza hormones però en la meua opinió, jo pense que tu pots sentir-te d'una manera o d'un altra però canviar el teu cos, el que tu ets em pareix inhumà i una falta de acceptació de la persona encara que per altra banda si eixa persona no s'identifica tal i com és, resulta un problema gran que no tinc res clar de com es podria solucionar, però això no em pareix una opció bona, però cada persona es lliure de fer el que vulga.

Raquel Stone ha dit...

Jo no havia assistit mai a cap de les vesprades diverses i la veritat és que aquesta va estar interessant. El que volien transmetre les persones que van parlar és que, deixant a banda la sexualitat de cadascú, tots som dignes de ser respectats. I pense que això és cert. Crec que pel fet de ser persones tenim uns drets i això és independentment de la orientació sexual. Per això, igual que s'hauria d'eradicar el «bullying» escolar però qualsevol circumstància, s'hauria d'eradicar el «bullying» a causa de les preferències sexuals de la persona. Primerament, perquè no som ningú per fer-ho i, segon, perquè la persona és lliure d'elegir i hem de tindre en compte que ser diferent no és fàcil i, que no s'avergonyisquen d'ells mateixos és digne d'imitar en qualsevol cas.

Ignasi Amoros ha dit...

Salutacions a tots:

Per començar vull dir que vaig a comentar aquesta vesprada anomenada diversa, ja que varen assistir moltes persones diferents en l'orientació sexual o en la identitat. Per a mi tots som iguals, perquè tots som persones.

En aquesta vesprada tan poc quotidiana a totes les que realitzem van assistir moltes persones. En primer lloc va parlar Miquel Tabuenca que era un exalumne de l'institut, ell va contar que era homosexual i que li va costar molt contar-lo, ja que com tots sabeu no és una cosa fàcil, perquè la gent o fa difícil i simplement no el veu normal i es claven amb eixes persones i per totes aquestes coses ells es veuen un poc cohibits o moltes vegades culpables de ser com són. Després va parlar Esther Roca que va ser la xica la qual en va tocar a mi per a agafar a punts del qui deia. Aquesta xica ho va fer molt bé, ja que va explicar que era bisexual. Ella ens va contar que la seua mare quan es va a donar que la seua filla era bisexual li va dir que no podia ser, perquè no li podia agradar «el chocolate i el lomo» és a dir que no existia el «chocolomo». Açò la mare el va dir perquè la societat no està conscienciada que molta gent li puga agradar un xic i una xica. Per últim va eixir Marta una xica que no entén de sexe sinó que per a ella tots som persones. Ella és Pan sexual i li agrada tot tipus de persona, ja siguen transsexual, bisexual, homosexual, heterosexual... Marta va dir que des de xicoteta ja li deien que era un poc home, perquè jugava a la consola o feia coses que la gent posa en el rol dels xics.

Finalment totes les persones que parlaven contaven que els seus pares els ajudaven una vegada que el sabien, però que sempre el període de donar el par era molt difícil per a ells. També contaren que és molt dur veure com la societat no els accepta. Per a mi totes les persones són iguals, ja que tots som persones i si algú pensa que un homosexual o una bisexual no és una persona que es mira eixa persona, perquè ella té el problema i no la gent que de veritat és bisexual o homosexual. Per a finalitzar vull donar l'enhorabona a totes les persones que varen participar en aquesta V vesprada diversa, ja que posar-se davant de quasi tot l'institut i contar les teues coses més personals és de tindre una valentia molt gran.

Andrés Stone ha dit...

Hola, bon dia a tots com cada dilluns per el matí vaig a comentar aquesta entrada.

Començaré dient que jo vaig estar en aquesta quedada, i jo quan varen a començar a parlar, me va començar agradar perquè deien coses que arribaven al meu cor perquè havien patit molt aquestes persones en la infantesa i ninguna persona té que patir a la infantesa perquè son uns anys que determine la teua vida perquè es la millor edat.

Quan escolte a el primer xic que va parlar m'alegre molt de que ara fora molt feliç, sent gay ja que quan era xicotet li deien moltes coses horroroses que no se mereix ninguna persona però gracies a ser avant a pogut ser una persona més feliç i viure com toca.

També me va sorprendre la mare que va ajudar al seu fill quan li va dir que era gay, es molt positiu que aquesta mare no es comporte com moltes mares al principi que li diuen moltes coses males als seus fills. També el seu marit el pare del xic gay que es comporte d'aquesta manera anat al «orgullo gay» es molt positiu té que donar gracies de tindre uns pares com aquestos.

També me va agradat molt la confiança de anar i dir davant de molta gent que era un xic transsexual i contar la seua vida a tots la seua vida i les coses que fa es molt impresionat com poc a poc a pogut ixir i dir que es un xic i que si es un xic que té que ser-lo porque cadascun es lliure de ser el que vulga.

Per ultim dir que té molt de merit anar a un institut i contar les teues coses davant de tantes persones crec que poc a poc la societat esta fen-se més bona poc a poc con aquestes persones que se mereixen molt amor.

Espere que us haja agradat el meu comentari, un salutet companys i companyes de l'institut IES Isabel de Villena.

Rubén Du Chatelet ha dit...

La Vesprada Diversa ens ha fet a tots els que vam estar canviar la forma de pensar respecte a la diversitat de la societat, sobretot els estereotips que associem a les persones que son valentes i mostren a la resta allò «diferent» que tenen, allò que moltíssima gent amagaria.

Com es diu en el post, hi havia una energia diferent en el saló d'actes, a més de la calor que sentíem (no m'estranya, estava de gom a gom). Com que vaig fer la presentació, sabia prou més o menys els temes que anàvem a tractar, la gent que ens anava a contar la seua historia, les seues experiències, i tot allò que hi havia de «diferent» en elles. Tanmateix, quan començaren els ponent a parlar, era estrany com tothom estava atenent, ningú parlava, cosa que mai no havia viscut després de cinc anys a l'institut.

El que més podria destacar de la Vesprada fou el fet de trencar molts estereotips sobre els bisexuals, homosexuals i transsexuals. Però sobretot el fet de que amb les seues paraules ens mostraven l'altre costat de la societat, aquell que de vegades es veu tatxat i amagat per la resta de la societat. És obvi que en el institut de segur que hi ha gent diversa, i pot ser aquesta xarrada els mostrà la valentia que van tindre en el moment de demostrar a la gent qui eren, de dir que són diferents, sense por a què diran, perquè com van explicar, tots tenim gent que ens ajuda, fins i tot aquells que pensem que per religió o pel fet que siga no van a respectar-nos.

Álvaro Bequer ha dit...

Una salutació a tots,


En aquesta entrada, podem vore la conferència que es va produir al saló d'actes la passada vesprada del dimarts. En questa mena de trobada, es va tractar la sexualitat per tal d'informar-nos de com és i com es viu en primera persona segons les experiències relatades ells mateixos.

En la conferència, varen mostrar els diferents àmbits sexuals que podem trobar a la societat. Com per exemple, va eixir Marta Moreno la qual era pansexual i ens va informar una mica de les seues vivències i experiències en els diferents àmbits com ara l'institut o la família. També, va eixir un home anomenat Miquel Visse que era transsexual, el qual ens va informar de com es viu en un cos d'home «el seu punt de vista» i les avantatges que això comporta i les desavantatges.

En la meua opinió, aquestes xarrades fan un factor molt important als joves, ja que té com a finalitat conscienciar del dany que es pot fer i les solució que li podem donar.

Lorenzo Arenal ha dit...

V VESPRADA DIVERSA.

Al 28 d'abril es va celebrar a l'institut IES Isabel de Villena la cinquena vesprada diversa, va anar molta gent i van vindre cinc persones a donar una xarrada molt interessant, ens van parlar de les seues vivències personals, com es sentien i moltes més coses:

Miquel Tabuenca: és un ex alumne de l'institut, orgullós de ser homosexual i ens va contar com va ser la seua situació a classe, a cassa i tampoc va ser tan difícil.

Esther Roca: una altra ex alumna, per ella les coses segurament haurien de haver sigut mes difícil, ja que la seua família era molt religiosa, i ja sabem el que passa amb algunes religions, la seua mare li va ficar a un embolic i el seu pare volia que anara al psicòleg i ara tot tan normal.

Marta Moreno: és una altra ex alumna, però aquesta es especial, ja que es pansexual, el que vol dir que pot enamorar-se de qualsevol persona independentment del seu sexe, genere o el que ses.

Maria José Vivó: és una mare que té un fill homosexual i defensa, com a vicepresidenta d'AMPGIL a València, que tots els pares han de estar amb els seus fills i eixir de l'armari amb ells, ja que no és una cosa de la que avergonyir-se.

Miquel Missé: va tancar la vesprada amb una molt interessant historia de tots els problemes que li presenten a la vida per la seua condició de transgénere, a mi personalment va ser el que mas em va agradar.

Per a acabar, dir que encara que no participara en l'exposició una dona gitana va contar el que li va passar quan va eixir de l'armari i que a la fi el que realment importa es ser feliç, per això jo crec que aquest tipus d'esdeveniments son molt importants per a veure que ser diferent no és res del que sentir-se mal i per tant no fan falta etiquetes i convencionalismes a aquesta nova societat més nova, més fresca, més liberal.

Adrián Feijoo ha dit...

Aquesta entrada tracta sobre el acte que va tindre lloc al saló d'actes el passat dimarts, la vesprada diversa, la qual va englobar gent amb diferent orientació sexual i gènere, però en aquesta vesprada vam participar, sobre tot, persones.

Primer, els protagonistes d´aquesta vesprada, qui tenien diferents orientacions sexuals o no es sentien còmodes amb el gènere que la societat l'havia imposat, en el cas de Miquel Missé, van parlar sobre les seues experiències i com van superar els obstacles que la societat imposa a aquestes persones, sense una raó clara i contundent, simplement per posar un estereotips. Eixos estereotips són els que aquests protagonistes van eliminar de la seua vida i van començar a ser com volien i es sentien.

En la meua opinió, aquest acte ha servit per conscienciar als alumnes sobre que hi ha que respectar a totes les persones independentment de la seua orientació o gènere. Va semblar-me un acte de valentia per part de tots els protagonistes de la vesprada el parlar- nos sobre totes les seues experiències. Per últim, em va quedar més clar encara que tots som persones i vaig descobrir que ningú imposa la nostra orientació, com a Marta Moreno, qui va afirmar que li agradaven les persones.

En conclusió, mitjançant organitzacions com la que representava Maria José Vivó, les paraules d'aquestes persones i actes com la vesprada diversa, s'ha de eliminar tots els obstacles que la societat actual imposa injustament.

Rosa Sanchis ha dit...

M'encanta el que ha dit Andrés Stone:
"Per ultim, vull dir que té molt de merit anar a un institut i contar les teues coses davant de tantes persones; crec que a poc a poc la societat està fent-se més bona amb aquestes persones que se mereixen molt amor."

Rosa Sanchis ha dit...

Molt ben expressat, Raquel Stone:

"Crec que pel fet de ser persones tenim uns drets i això és independentment de l'orientació sexual. Per això, igual que s'hauria d'eradicar el «bullying» escolar per qualsevol circumstància, s'hauria d'eradicar el «bullying» a causa de les preferències sexuals de la persona."

Cristian Bécker ha dit...

Sense cap dubte, una de les millors activitats que es poden realitzar a un institut, ja que escoltar les experiències de primera mà és la manera més efectiva d’arribar a les altres persones i fer-les pensar un poc sobre el tema, que té molta importància en els nostres temps. Crisi, religió, caos, conservadors,... són algunes de les causes que provoquen el sentiment d’homofòbia encara present en la nostra societat que ens impedeix acceptar les persones tal qual són. Aquesta activitat (i altres del mateix tipus) em pareixen realment un fort component en la formació de les persones com a tals, i no com a “borregos que segueixen al pastor”, incapaces de pensar per si mateixos i amargant la vida a tot el món. Una societat de tolerància i sentit comú, on la gent aplique les regles de la lògica i no de les creences és possible...amb un poc d’esforç!

Rosa Sanchis ha dit...

Molt ben dit, Ignaci Amorós:

Per a mi totes les persones són iguals, ja que tots som persones; i si algú pensa que un homosexual o una bisexual no són persones, que es mire eixa persona, perquè ella té el problema i no la gent que de veritat és bisexual o homosexual.

jose kent ha dit...

Hui va parlar sobre la 5 vesprada del altre dimarts:
Pense que els xics del altre dia van a dar un gran pas quan van a dar la cara i demostrar qual va ser els seus sentiments i poder dir qui es homosexual, lesbiana, o transsexual i no tendre ja una mica de porc.

Pense que nostra societat amb un home homosexual o una dona lesbiana o un transsexual
sempre es va reir de ells o le van a insultar-les i després de tants any sempre em evolucionat de la misma
Tendria-mos que deixar-los em pau perquè ells son com an volgut ser

Per a finalitzar aquest comentari, pense que la xarrada va ser molt bona, ja que, va conscienciar a tota o quasi tota la gent que hi havia dins del saló d'actes i açò es va aconseguir gràcies al bon treball que varen realitzar els exponents en contar la seua història.

Kike i Adri West ha dit...

Hola som Kike i Adri West i avui anem a comentar aquesta entrada que s'anomena “V vesprada diversa”.

Jo Adri si que vaig anar i em va parèixer molt interessant com ells explicaven com va ocórrer tot, com van anar evolucionant sexual i emocionalment, com el van explicar als seus pares i el bullying que rebrien al col·legi o al institut. Les cosses que les feien eren bestialitats i tot perquè li agraden persones del mateix sexe o dels dos.

Em va parèixer una activitat molt bona i que es tendria que fer més a menut, ja que, ens ajuda a vore'l d'una altra perspectiva, la qual ens enriqueix socialment.

Mai l'he fet bullying a ningú i no hi ha que fer-ho mai, esta vesprada va estar entretinguda perquè va ser com si estiguérem entre amics contandonos les nostres cosses. També molts alumnes van participar fer preguntes i les done les gracies a totes les persones que van vindre per a contar-nos les seus experiències i a molta gent l'haurà ajudat per a adonar-se de que no passa res per ser diferent als demés.

ALEX STONE ha dit...

Hola, com tots els dimarts estic a així per a donar-vos la meua opinió sobre
el que he vist en la classe de informàtica.
El dimarts per la vesprada la meua classe en conjunt amb mes classes vam anar
al salon dactes amb la professora que ens dona classes de valencià.
Quan vam arribar al salon dactes ens van presentar a tres xiques i dos xics .
Cadascú ens va parlar de la seua sexualitat i el que van sentir i el que els va ocórrer
quan van a sumir la seua sexualitat i el que van pensar i el que van fer les persones
del seu voltant .

El mes important que ens va dir cadascú i van coincidir es que quan una persona va
descobrint la seua sexualitat el mes important es que estiga molt a gust amb la seua
sexualitat i no te que pensar en el que diguen les persones del seu voltant.

Cadascú en va contar com els va tractar la gent del seua voltant quan va ''eixir del armari''
i com va reaccionar la seua família , també ens van dir que no li va importar molt el que
pensa la família o la gent del seu voltant.

Un cas molt particular va ser el duna xica de etnia gitana que ens va dir que era lesbiana
i que quan les a dir a als seua pares el que ella es sent atraiguda per algunes dones ,
els seus pares al principi no van reaccionar de bona manera , però amb el temps van
acceptar el que volia la seua filla i que el mes important es que ella siga molt feliç i
que no importara amb qui siga .
Aquesta ocurrència te que ser un exemple per a totes les persones.
Personalment admire la valentia d'aquestes persones per que van tenir la valentia de
dir a la totom com son sin importar lis la opinió de les persones que no vulguen acceptar
com es cadascú .

Aquestes persones s'han de ser un exemple per a tots el demès .

Leo Goldman ha dit...

Ven a comentar aquest vídeo que tracta de tres xiques 1 xic que parlen de la seua vida
i un de les xic era transsexual i en veritat era una xica que para que li apareix-can hormones
se pinxa i ella diu para que no se li note les pits agarra una camiseta elàstica para que li apreten les pits i que no se li vegin després hi ha un altra xica que les agrada les xics i les xiques

Per a acabar, no participara en l'exposició una dona gitana va contar el que li va passar quan va eixir de l'armari i que a la fi el que realment importa es ser feliç, per això jo crec que aquest tipus d'esdeveniments son molt importants per a veure que ser diferent no és res del que sentir-se mal i per tant no fan falta etiquetes i convencionalismes a aquesta nova societat més nova, més fresca, més liberal.

En la meua opinió, aquest acte ha servit molt sobre que hi ha que respectar a totes les persones independentment de la seua orientació o gènere. Va semblar-me un acte de valentia per part de tots els protagonistes de la vesprada el parlar- nos sobre totes les seues experiències. Per últim, em va quedar més clar encara que tots som persones i vaig descobrir que ningú imposa la nostra orientació, com a Marta Moreno, qui va afirmar que li agradaven les persones.

Victoria Becker i Nerea West ha dit...

Hola som Nerea West i Victoria Becker, i vam a comentar la "V Vesprada Diversas".
Ens agrado molt la visita d'aquestes xics i xiques.Parlaron molt be sin vergoña o eso era lo que parecia nos agrado tot lo que digueren ells ens agradaria molt que vingueren mes persones para escoltarlos etc...
Lo que nos parecio molt fort fue lo que ens conto Miquel que mltes persones de la seua clase le trataran molt mal per que aquest comportamen no esta nada bé perque ell es una persona i no se merece que le traten asi ni a ell ni a cualsebol persona per que nadie se mereix tot axo.
Aquestas personas tenen un valor molt gran al contarnos tot axo i a enfrentarse a tot lo que an tenido que fer per a llegar a ser grans persones.
Solo al decirselo als seus pares ja son grans persones per que molts no se lo abran dicho als seus pares i se lo guardan per bergoña o per que no saben com ban a reaccionar els seus pares pero axo es normal al principi siempre la primera vegada se te molta bergoña.
Hi ha molta gent que se escondera de tot axo per altres persones que les hacen la vida imposible hasta que acaban suicidant i aso es molt trist.
Ens agrado molt la visita de aquestes persones bueno adeuuuuuuuu <3<3<3<3<3<3<3

LEO KENT ha dit...

Hola soc leo i hui vaig a parlar sobre la “V vesprada diversa”. Jo no havia assistit mai a cap de les vesprades diverses i la veritat és que aquesta va estar interessant. El que volien transmetre les persones que van parlar és que, deixant a banda la sexualitat de cadascú, tots som dignes de ser respectats.

En la meua opinió, aquest acte ha servit per conscienciar als alumnes sobre que hi ha que respectar a totes les persones independentment de la seua orientació o gènere. Va semblar-me un acte de valentia per part de tots els protagonistes de la vesprada el parlar- nos sobre totes les seues experiències.

En la meua opinió, aquestes xarrades fan un factor molt important als joves, ja que té com a finalitat conscienciar del dany que es pot fer i les solució que li podem donar.

Ernesto Goldman ha dit...

Hola, aquesta sessió de diversitat en va agradar molt a mi i als meus companys, perquè son coses que passen en la vida i la gent no lo acaba de aprovar hasta hi ha gent que no lo pot ver.
Va ser un discurs molt divertit i agradable els xics i xiques que van parlar lo van fer molt bé, sobretot una mare que el dia del orgull uns xics van voler fer la gracia i ella lis va deixar bocabadats amb un abraç (sense violència ella mateixa se'n va anar deixar mal als xics).

La meua opinió es que aquella reunió va ser molt instructiva i esta bé, jo crec que així les persones tenim mes capacitat, perquè les persones que vivien antigament o que eren religiosos hui en dia això no lo toleren.
En casi tots els cas la mare sempre esta més a prop als seus fills i per això la mare lo compren abans, però el pare com esta fora o per altres qüestions que tarda més en entendre lo que passa con el seu fill o filla.

Si haveu estat en aquesta reunió segurament os a agradat i si no haveu estat, la gent os ira dient coses.

rebbeca de burgos ha dit...

Hola.

A mi la xarrada dels homosexuals i tot això em va a agradar molt perquè em va parèixer molt important. Havien vingut 4 o 5 persones voluntàriament a contar com se sentien, les seues històries i les seues experiències.

Van tindre molt de valor per a eixir davant de moltes persones a dir tot el que digueren. Hi havia una xica bisexual, una xica homosexual, un xic homosexual, una mare explicant com es sentia després de que el seu fill li diguera que era gai i el que més em va impactar va ser que hi havia una xica que naturalment es va convertir en una xic.

Un company del institut meu (I.E.S ISABEL DE VILLENA) va preguntar que si s'havia operat i ell va respondre que no... Clar! tots ens vam quedar impactats i va dir que el primer que va fer va ser tallar-se el monyo com un xic, es va posar una camisa que no li fera mamelles i per a la barba i la veu es prenia hormones.

A mi personalment sí que em va a agradar, la veritat és que va a estar bastant bé i van tindre molt de valor tots.

cintia tristan ha dit...

Vaig a comentar sobre la xarrada del dimarts que tracta de la diversitat sexual, primer varen eixir uns alumnes a presentar a unes persones que anaven al institut Isabel de Villena que son gays lesbianes i un transsexual quan varen eixir el gay les lesbianes i el transsexual em va sorprendre molt el que varen dir que quan anaven al institut oh varen passar bastant mal i que les van costar dir-ho als seus pares però ara ja viuen millor els seus pares se han acostumat i les persones ja no els critiquen.

La meua opinió es que ells van fer molt be aunque em pareix que lo han passat bastant mal pèro m'alegre perquè ja estan millor.

Pau Kollontai i Noelia Cambrils ha dit...

V VESPRADA DIVERSA



Les fotografies que observeu son part de una sessió de vesprada diversa on van presentar a les persones que van parlar uns estudiants del Institut de 1º de batxillerat de com eren els que van donar la xarrada. Van vindre al salo de actes Miquel Tabuenca, Esther Roca, Marta Moreno, María José Vivó i Miquel Missé, sociòleg, activista trans i un dels puntals de la Vesprada Diversa dels inicis.
Varen parlar sobre la seua vida sexual i del seu sexe. Tambe van explicar la reacció de els pares i familiars.

La nostra opinió es que ho van fer i explicar molt be, ens va agradar molt.
Nos va agradar perquè el van explicar molt bé.

Izan Becker i Joan ha dit...

Nosaltres varem assistir a la « Vesprada Diversa ». Va ser interessant escoltar-ne les histories de aquestes persones perquè a part de saber-ne les situacions en que s'han trobat pot ser que en un futur conegues a persones amb la mateixa situació i pugues reaccionar d'altra manera.

A nosaltres, les persones que més ens va agradar van ser Marta Moreno i Miquel Tabuenca.

Joan: El que més em va agradar va ser com es expressava Miquel Tabuenca. També va ser interessant la seua historia, es notava que no l'importava el que pensaren els demés, solament volia que la gent fora conscient de al nivell en que pot arribar una persona.

Izan: A mi em va semblar que Marta a part de ser molt graciosa, tenia molta seguretat en si mateixa.. Sobretot el que més va agradar-me d'ella va ser la frase que va dir: «Tengo una pinta de hetero que me da asco no me la quito de encima».

Fins al proper dimarts.

Unai Kent ha dit...

En aquest article es parla de la «Vesprada diversa», un esdeveniment propi del nostre institut en el qual ens intenten ensenyar com funciona la sexualitat, com ens sentim, el que ens agrada...

Això em pareix formidable, ja que estic segur que en alguns instituts no es farà i hauria de fer-se perquè hem de tindre llibertat d'expressió, demostrar el nostres gusts i no tindre vergonya de ningú. Tampoc hi hauria d'haver gent que ens ofenguera, perquè no tenen cap dret a fer això, i menys d'ofendre a la gent que és diferent sols perquè ells no ho són o perquè els seus pares no els han ensenyat bé i no els han demostrat que pot haver persones diferents al que ells veuen. Perquè en totes les coses hi ha diferències, en persones, en animals... en tot. I que una cosa siga diferent no significa que siga dolenta, encara que hi haja gent que desitge tot el contrari. No tenen raó i això demostra una falta d'intel·ligència per part de la gent que és així. No s'ha de discriminar a ningú perquè siga homosexual, transsexual, etc.

La societat ha d'anar avançant més o menys ràpid i això acabarà, però, com en tot, hem de seguir suportant-ho. Tant de bo fora ràpid!

javi beker ha dit...

Hola a hui os vaig a parlar sobre la vesprada diversa,jo vaig tenir la sort de poder assistir a aquesta reunió. Aquestes persones parlaven sobre la seua vida de menut,nos contaven que lo havien passat mal. Les histories eren molt interessants i boniques. La que mes me a agradat va ser Ester,perquè va contar la seua historia de manera divertida.
Mª Jose era la vise-presidenta de AMPGIL i nos va contar com ajudar als pares i mares quan tingueren un fill gay o lesbiana.

BONA VESPRADA


IVAN I ERIC 3C ha dit...


V VESPRADA DIVERSA



Bona vesprada, nosaltres vam estar en aquesta vesprada, va estar molt entretenguda i divertida.
Aquesta vesprada tractava d'un grup de gent que contava les seus experiències sobre la seua sexualitat o del tipus de gent que els agrada, aquest grup de gent era generalment homosexual i transsexuals. Contarem el que els va passar en l'adolescència i com això els afectava amb els seus amics i amb la seua família, els seus amics, la majoria dels seus amics reaccionaven d'una mala manera, els deixaven de parlar o directament es burlaven d'ells.

Nosaltres personalment pensem que aquestes persones tenen molt de valor contant-ho, perquè ells sabien que podien reaccionar així deixant-los de parlar i burlant-se, però nosaltres pensem que la gent no es deuria de burlar de coses així, perquè ells son feliços d'aquesta manera expressant lo que son o lo que volen ser i això te molt de valor.

Sandra y Ruth ha dit...

Aquesta xarrada diversa ens va parer molt divertida i a la vega interessant, ens contaven les coses de forma raonada, cal com era gent jove, ens entenem millor, ens van impressionar molt i sobretot com podem els comentaris de la gent fer dany algú de manera tant impactant... Ens van sorprendré alguna frase que van dir... Ací las deixe per a que les podeu ver...

«Que prenguem decisions i les tinguem clares, que ens volem com som...» (Miquel Tabuenca)

«Fins que no vaig entendré que sóc així i vaig a estar orgullosa de seró, no vaig podré ser feliç...» (Marta Moreno)

«Encara que et quedes sol defenent a algú, açò demostra la teua valentia...» (Miquel Tabuenca)

«De major que volia ser? Volia sobreviure...» (Marta Moreno)


Aprenguem de ells, a respectar-nos i valorar-nos tal i com som, i sense sentir-nos apartats o com insectes, rars. Som com som cadascú.

Bona vesprada i a ver si en el IES Isabel De Villena organitzen altra xarrada diversa com aquesta amb gent tant agraïda i encantadora, saluts.

David José Kent ha dit...

M'ha encantat aquests discursos, tant per les persones amb la seua sexualitat diferent a la de la majoria de les persones i també de la mare del president de la AMPGIL ( Asociación de Madres y padres de Gays i Lesbianes). Jo no conec una persona transsexual o gay /lesbiana, però se que la majoria es maltractat per la societat i també la majoria del seus pares pensen que aquestes persones necessiten un tractament de psicologia quan, els pares, necessiten aquest tractament per a considerar i acceptar la seua sexualitat.
També han tracta de temes secundaris com el típic bullyng que hi ha en les escoles i la mala fama que provoca un futur amb molt ira o un mala formació de la opinió d'aquesta societat i per tant pot provocar distints destins tant normals com trastocats i terminant en el limit del suïcidi.
Peró han tractat amb els mateixos problemes d'uns pares que tenen amb els seus fills quan eixien del armari i pareix qui es molt influenciable amb els pares quan son en realitat, molts mes llestos.
Fet per David Jose Kent

Mònica i Miguel Angel West ha dit...

Aquesta vesprada va ser la V vesprada diversa que consisteix en una charla d'un parell d'hores que parlaven de la seva sexualitat, hi havien persones homosexuals, bisexuals, pansexuals, pares de homosexuals i un home transsexual. Considere que aquestes charrades son importants per a poder conèixer a altra gent, ja que tots som diferents i es important experimentar i conèixer altres gusts, altres sexualitats i altres experiències. El any passat vam estar i la veritat que cada any m'agrada mes ja que cada volta som mes oberts de ment i canada vegada entenem mes a les persones.
Considere que aquesta gent es molt admirable per que només les persones que son orgulloses de ells mateixos són capaços de mostrar-se tal i com son, no tindre por a res ni a ningú, volers a si mateixos i saber la gent que realment els vol i els aprecia. Han passat per moltisimes cosses tan roines com bones, però sobretot roines, i ara són mes forts que mai, que s'han pogut sentir sols, però que tot passa que no hi ha res que pedre, son gent d'admirar per no tindre por a res.

Bea i Tamara Washington ha dit...

V Vesprada Diversa
Doncs varen vindre unes persones a parlar-nos sobre la sexualitat de que cada un de ells per exemple una xica Ester era bisexual i ens va parlar de com es va donar compta de que bisexual, de com s'havien tomat els pares seus això de que ella fora bisexual, també va eixir a parlar un xic que es deia Carles ell ens va contar que era gay i ens va contar tot allò que li havia passat des de que ell va dir que era gay i els ''problemes'' que havia tingut o el que li deien... També va eixir una xica que es deia Marta que ella era pansexual, es a dir, que li agradava tot li donava el mateix que l'altra persona fora homosexual, bisexual, heterosexual...
I també va eixir una mare de una associació de pares i mares parlant de com es s'han de comportar els pares o per a que se lo tomen be... i no tinguen problemes amb els seus fills. No s'han de tindre vergonya dels seus fills s'han de acceptar-los tal i com son, perquè son els seus fills i els s'han de voler siguen com siguen.
La nostra opinio es que cada un pot ser de la sexualitat en la que es senta comode i agust amb l'altra persona amb la que esta compartint la seua vida.
Hi ha vegades que la societat, gent, etc... discrima a aquesta gent per exemple als homosexuals, que inclus ara en alguns països no els dixen casar-se o mostrarse en public amb la seua parella.
Tambe hens pareix molt injust que als homosexuals no els dixen donar sang en alguns puestos, i la seua rao esque diuen que els gays i lesbianes tenen sida o mes enfermetats que una persona heterosexual.
Allo de que una persona siga bisexual, pansexual o transexual, hi ha persones que no ho entenen, que ha una persona li puga agradar els dos sexes o cualquier tipues de persona, i tampoc que siguen xiques i es volen convertir en xics, conssiderem que cada un te la seua llibertat.

Javier Bebel ha dit...

S'acollí el passat dimarts la vesprada diversa al saló d'actes de l'institut d'educació secundaria Isabel de Villena, un nou any, la Vesprada Diversa.

Visquérem una més rica que mai vesprada, en més persones i testimonis. La anterior vegada que assistí va ser al 2013 i només durava doncs porc més de 55 minuts i, encara que els meus recordes estan oxidats, crec que sols contàvem amb la presència de ambdós Miquels. La vesprada de l'any següent no vaig poder anar i supose ja haguera acaparat més temps i testimonis. Es respirava familiaritat al saló i les paraules dels invitats il·lustraven vides plenes de idees de filosofia que sorgien de les innocents preguntes dels nous assistents. Espere assistir a una pròxima i que la qualitat d'aquestes continue incrementant-se.

Paula Bebel ha dit...

Bona vesprada!

Aquesta xarrada va tractar de 5 persones, algunes d'ells/elles eren anteriors alumnes de l'institut i que varen vindre a aquest per a parlar-nos de la sexualitat en els mateixos sexes i la diversitat.

Cada una d'aquestes persones contaven i respongueren preguntes dels alumnes de l'institut, per exemple, com varen reaccionar els pares, si els van recolzar els amics i pares d'aquestos en la seua decisió, si es clavaven amb ells per tindre diferents gustos respecte al altre sexe etc..

La meua opinió, sense dubte ningú, hem va semblar molt interessant, i com he llegit i escoltat, no sóc l'única.

Pense que podríem fer xarrades d'aquest tipus mes ''habitualment'', es hora de conscienciar a la gent de que tots som iguals, i som lliures de pensar i tindre les nostres pròpies decisions ja siga a l'hora d'escollir parella o qualsevol.

Hem fique en la pell d'aquelles persones que en aquell moment han patit ''bullying'' per aquest tema, i no estic gens d'acord, hem pareix fatal. Perden el temps ficant-se amb la persona que te decisions diferents, per molt que insulten o semblant, pues aquesta persona no va a deixar de ser com es.

Besets!!

consuelo west ha dit...

Bona vesprada

jo vaig assistir a la vesprada diversa on Miquel Tabuenca, Esther Roca i Marta Moreno, María José Vivó i Miquel Missé, ens vam parlar de la seua vida i experiències com pansexual, lesbiana, gay , mare duna persona gay i transsexual.

La xarrada que mes hem va agradar va ser la de Miquel Misse un transsexual.
Contava que quan era xicotet la gent es pensava que era un xiquet, cosa que a ell no li molestava perquè es sentia còmode quan la gent el tractava com a un xic.

Als 14 anys va decidir viure com un xiquet , els seus companys no li van acceptar tot i que li feien bulling, l'amistat va ser una part molt important en la vida de Miquel, ell pensa que sense les seues amigues no estaria aquí.
Ara escriu llibres sobre la transsexualitat i viu el dia a dia aparentment con un home , encara que es vena els pits però el diu que per ara no es vol operar res de res .

En general tots van estar molt va perquè parlàvem d'una forma directa i natural transmetent sentiments.

Rebeca West ha dit...

Aquestes imatges son de la vesprada diversa que vam fer l'altre dia. La tarde tractava de que venien unes persones a parlar-nos de la seua experiència en el institut quan eres homosexual, pansexual, bisexual transsexual...
A mi em tocava parlar de Ester Roca: Aquesta xica es bisexual , i ens estava parlant de com se'l vam tomar els seus pares quan ella li va dir que era bisexual i els seus pares li van dir a Ester que ( o xocolate o lomo però chocolomo no pot ser ) esto es una metàfora de que o heterosexual o lesbiana les dos coses no.

La meua opinió es que aquesta vesprada diversa a estat molt be, jo personalment no havia i idò a alguna vesprada diversa

Vicente Kent ha dit...

La vesprada diversa em va agradar molt, pense que es una bona idea per a fer recapacitar a la gent que pensa que ser ''diferent'' es roi.
A aquesta charrada varen parlar alguna gent amb una orientacio sexual diferent, un transexual, i una mare de la asociacio AMPGIL (asociacio de mares i pares de gays i lesbianes) cadascu va parlar de la seva experiencia, alguns el varem pasar mal però altres no el varem pasar tan mal.
La gent que parlava era bona gent, inclos alguns li varen donar un to humoristic a la seva part que tenia que parlar.
Pense que esta be que continuen fent aquestes charrades son molt educatives i et fan pensar en la diversitat.

andrea thompson i oscar kollontai ha dit...

Hola som Andrea Thompson i Oscar Kollontai, el dimarts de la setmana passada 30 de maig vam assistir a la cinquena xarrada diversa celebrada a l'Institut Isabel de Villena. En aquesta xarrrada van participar: Miquel Tabuenca, Esther Roca i Marta Moreno, totos exalumnes del centre. María José Vivó, presidenta d'AMPGIL de València, i Miquel Missé psicòleg, activista i transsexual. Van parlar sobre les seues experiències de la seua vida personal, com van reaccionar els seus pares i els seus amics quan van descobrir que eren homosexuals, pansexuals, transexual, etc. cada una per el seu propi cas. El cas que més ens va ressaltar va ser el de Miquel Missé un xic transsexual que havia aconseguit el seu somni esforçant-se molt amb la millora i el canvi del seu cos mitjançant hormones i cap operació.
Pensem que aquestes persones tenen una forta autoestima perquè no tenen vergonya per a contar les seues diferències que les demés persones poden qüestionar o els poden fer bulling.

Nadir Davidson ha dit...

No ha sigut la primera vegada que he anat a la Vesprada Diversa. Vaig
anar fa dos anys pero crec que, encara que molts dels que han anat ja
els havia escoltat, he apres coses noves. Crec que es molt important i
necesari fer coses com aquestes als instituts, perque ens fan vore que
existixen moltes maneres de vore i viure la vida. I totes son bones i
valides, i ningu pot jutjar la vida dels demés, perque cadascú ha de
poder viure la vida amb llibertat.

Crec que no fa falta ser homosexual per defendre els homosexuals, com
tampoc fa falta ser dona per ser feminista. Crec que tots deuriem de ser
respectuosos i tolerants. Perque als instituts continuen havent casos
d'homofobia i problemes de discriminació, encara que de vegades fem com
que no els veiem.

Per ultim vullc dir que m'agradaria continuar asistint molts anys mes a les
Vesprades diverses per continuar aprenent i coneixent altres formes de
pensar, estimar i viure.

Àlvaro Goldman ha dit...

Salutacions a tothom.

Per començar, com assistents a la xarrada del dimarts, poden dir que estem molt satisfets del que es va parlar i dels actes que es realitzen en el nostre institut sobre temes com aquests.

A la vesprada diversa varen intervenir antics alumnes de l'institut i coneguts de les nostres professores, com la dona que representava a l'associació de pares i mares de gays i lesbianes o el xic transsexual. Aquestes persones contaren com va ser la seua situació quan estaven estudiant i com van reaccionar els pares en contar-los que eren homosexual, bisexual, etc. A nosaltres el que més ens va agradar i més interessant ens va paréixer va ser l'últim xic Miquel Missé, que era un xic transsexual que va contar com ho va passar quan era estudiant, com actua la societat en enfront de un transsexual actualment i com hauria d'actuar correctament.

Per a finalitzar aquest comentari, pensem que la xarrada va ser molt bona, ja que, va conscienciar a tota o quasi tota la gent que hi havia dins del saló d'actes i açò es va aconseguir gràcies al bon treball que varen realitzar els exponents en contar la seua història.

Ana Ketzin ha dit...

Aquesta xarrada m'ha agradat molt per la manera en la qual s'han expressat ja que ho feien de manera divertida i amb molta sinceritat.

M'ha semblat molt interessant Miquel *Missel, per com ho va passar en la seua adolescència perquè em va cridar molt l'atenció com va dir que li tractaven els seus companys de classe i alguns que altres professors. També amb Ester Roca em va semblar que ho va fer bastant divertit ja que en explicar la seua història ho va fer de manera graciosa.

La veritat és que tots ho van fer súper ben i va ser una xarrada molt divertida.

Sara West ha dit...

"jo vaig estar en la xarrada i sincerament les persones que varen parlar em pareixen dignes d'admirar ja que no tot el món "sale de l'armari" amb tanta naturalitat i com si no passara res, que en veritat hauria de ser així ja que a cada persona li agrada una cosa, em pareix que també cal tindre valor a banda de dir-ho així en public i comptar la seua història a estudiants com nosaltres. Ells mateixos han demostrat com són de forts perquè ells tenien ben clar el que volien, si els seus amics i família els apollaba era millor però que ells ho han tindre molt bé a expressar tot el que senten. La mare que va dir que era d'una associació de gais i lesbianes em va paréixer de molt bona mare ja que recolza als seus fills a fer el que ells volen és a dir el que ells els atraga i sense cap por de presentar-se en manifestacions i tot. Pense que estos xics es mereixen el millor ja que el que volen ho diuen com si no passara res. En conclusió jo pense que el teu"

SALUDETS DE ; YOUR FAVOURITE GIRL<3

ignasi A ha dit...

Salutacions a tots.

Per començar vull dir que l'altre dia no vaig poder comentar tota la V vesprada diversa, ja que eres molts i tots tenien coses molts interessants. Per això avui vaig a comentar la segona part d'aquesta fantàstica vesprada. Ara parlaré sobre Miquel Misse que és un home transsexual.

Com bé he dit abans, ell era una dona però per molts motius que va comentar, va decidir donar el gran pas, és a dir, va decidir ser un home, vestir com un home..., ja que a ell li agradaven les xiques. Un dels problemes que ens contava Miquel, era que no es va operar i per això moltes vegades tenia problemes amb els seus pits,perquè la gent no el veia com si fóra normal i li deien «monstre» en la platja i moltes coses pitjors. Ell després de contar aquesta anècdota va dir que el problema d'aquestes accions no és qui és transsexual o homosexual o heterosexual, sinó la gent que pensa que eixes persones no són normals. Per això diu que la gent que no pensa que som tots igual no són persones, ja que haurien mirar-se ells el problema que tenen i no mirar a la gent pensant que són les persones eixes el problema.

Finalment vull dir que, Miquel Misse ens va donar una lesso de persona, ja que va parlar sobre les persones transsexuals dels problemes que tenen, etc. Pero va parlar sobre com una persona pot ser millor o simplement que persones triomfen en la vida. I com va dir ell, les persones que triomfen són eixes que no per ser més alts, es riuen dels xicotets o les persones que encara no tinguen res a veure en tu, agafen i es posen davant per a què no et facen patir. Per a finalitzar vull donar les gràcies a tots els que varen vindre, ja que ho varen fer magnific. També vull donar les gràcies a Rosa, pel fantàstic treball que ha realitzat preparant aquesta V vesprada diversa.

Cintia&Rebbeca de burgoos ha dit...

Cintia de Burgos i Rebeca de Burgos

La vesprada eixa ho passarem be,els xics i les xiques eixes varem ser mol valents de dir tot això,
la veritat es que va ser molt interessant i agradable, ami me va sorprendre que una xica de el public que era gitana diguera que es lesbiana per que no esta vist que les gitanes siguen lesbianes,esta mal vist per a la seua família. També hi ha via una xica que els seus pares eren catòlics i la xiqueta era bisexual per lo que varem entendre,i altre que era gai que la mestra li deia el principito això no esta be.
OPINIO PERSONAL
nos agrada molt per que era interessant,i una charla de ixes una vegada no be mal , per la meua banda me va a sorprende lo de la gitana, sent de eixa raza es molt valenta.

Andrea Arenal ha dit...

Jo vaig assistir a la V vesprada diversa i la veritat és que em va agradar molt, ja que ens van contar coses no solament sobre temes de sexualitat sinó que també sobre la situació viscuda per les persones que van contar la seua historia.

Hi ha vegades que les persones no ens adonem que les coses que diem hi ha vegades que ofenen, cada persona és un món i nosaltres no sabem que li està passant a eixa persona, perquè es troba d'eixa manera. La majoria de les persones som de ment més tancada perquè la societat fa que se'ns tanque la ment i quan hi ha persones diferent les menyspreem i això no està bé, hauríem d'apreciar la diversitat de la societat, des del meu punt d'opinió, una societat que no diversa és una societat avorrida.


Per finalitzar, vull agrair en primer joc a Rosa el que organitze aquestes vesprades que em pareixen molt interessants, i també vull agraïra les persones que ens van contar la seua història que compartiren amb nosaltres les sues experiències que crec que fan reflexionar a tot el món.