26 d’abr. 2016

Snipp, Snopp i Klittra

La televisió pública sueca té un programa infantil que es diu Bacillakuten, i que pretén ensenyar el cos humà a les criatures de 3 a 6 anys. Amb aquesta intenció, al gener del 2015, varen emetre un vídeo musical protagonitzat per Snipp i Snopp, dos ninotets que representen un penis i una vulva –tot i que en els subtítols anglesos (no els he trobats en espanyol) diuen "vagina". Desconec quina paraula utilitza l'original suec, però com que la confusió entre vulva i vagina és prou habitual, convé assenyalar que el dibuixet no és una vagina sinó una vulva simpàtica a la qual li falta una part fonamental de l'anatomia femenina: el clítoris (imperdonable!). 

Per la seua banda, Youtube, de vegades tan conservador, va qualificar el vídeo com a “contingut per a majors de 18 anys”; tot i que, finalment, va guanyar el sentit comú i es va obrir a tots els públics. 

A Suècia, l'educació sexual és obligatòria a partir dels 10 anys, des del 1956. L'Associació Sueca per a l'Educació Sexual dóna suport a aquesta educació i ha tingut iniciatives tan interessants com llançar una convocatòria a escala nacional, al novembre de 2014, perquè la gent proposara la paraula idònia per a designar la masturbació femenina. La guanyadora va ser Klittra (de klítoris i glittra, que ve de l'anglés glitter i significa “brillar”) i s'ha proposat que s'incloga al diccionari suec.


D'altra banda l'associació Chrysallis Euskal Herria ha elaborat un material didàctic per a treballar la identitat i el cos i trencar amb l'associació penis-xic, i vulva-xica. 



El vídeo suec i els materials de Chrysallis tenen en comú que no qüestionen el binarisme, tot i que el segon és més inclusiu. Se t'ocorren maneres de millorar-los?

8 comentaris:

Pau Claramunt ha dit...

Aquest vídeo parla sobre que l'aparell reproductor femení te que estar amb l'aparell reproductor masculí, el vídeo esta per a ensenyar als xicons de suècia

En el vídeo apareixen vulves i penis cantant una cançó, en el videoclip apareixen com a parelles els sexes diferents quan podrien estar junts els dels mateixos sexes. El vídeo s'ha fet per ensenyar als xiquets i xiquetes els aparells reproductors de tots dos, això el tenen que aprendre al col·legí i no a una serie que fan a suècia. Al final varen classificar aquest vídeo per a majors de 18 anys, també va ser obert a tothom.

La meua opinió es que el vídeo depén de com el mires perquè en una part pot ensenyar a molts xiquets i xiquetes tot el de l'aparell reproductor de tots dos, però si el veus al contrari pot perjudicar-te.

Rebeca West ha dit...

Jo vaig a comentar de les imatges.
En la primera imatge es observa a dos xics i dos xiques, un xic i una xica amb penis, un xic i una xica am vulva. Totes les imatges següents hi ha la majoria de xiques tenen vulva i una minoria te penis, i la majoria de xics tenen penis i la minoria vulva.

Jo crec que el que vull dir es que tant els xics com les xiques poden tindre vulva o penis, però no per tindre penis tens que ser un xic i per tindre vulva una xica, cadascu es com vull ser i som lliures de elegir.

Sonia Arenal i Esther Roussel ha dit...

Aquest vídeo tracta sobre un penis i una vulva. Són una manera d'ensenyar als xiquets mediant dibuixos animats, com són aquestes parts.
En nostra opinió, està molt bé que en alguns països com Suècia es done educació sexual desde els deu anys , tendríem que copiar la idea de Suècia molts països per exemple: el nostre.
També és molt interessant i divertit i molt graciós el vídeo.

axelle ha dit...

En aquest diaporama podem veure unes dibuixos d unes xics i unes xiques que tenen diferents tipus de sexe a pesar de que son xics o xiques.

Les xiques poden tindre vàlvula com podrem pene, l´única cosa que cambia es que hi ha menys xiques que tenen un pene i tenen vergonya de dir-lo. Els xics també poden tindre una vàlvula o un pene o inclús els dos coses, però crec que hi ha menys aun de xics qu´admiten que tenen vàlvula perque sinó els demès es burlarien demasiat de ell i li repujarien.

La veritat es que tot el mon auria de deijar de criticar aquesta gent, però es impossible que ningú es burle de lo que no considera normal.

Es veritat que no haurien de tindre vergonya però per desgracia la majoria de la gent no enten aquesta diferencia i es burla de les persones que no son com la ´normalitat´.

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Pau,
per què creus que la TV no pot educar i que només ho ha de fer l'escola? No creus que, de manera informal, educa molt i que potser estaria bé que ho fera de manera formal (com en aquest programa)?

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Axelle,
el teu comentari té idees molt interessant però... llàstima de faltes. "Vàlvula" NOOOOOOOO, és "vulva".

Eva Campoamor ha dit...

Em pareix fantàstic que a Suècia es facen aquests programes i que una cosa tan important com l'educació sexual siga obligatòria des dels 10 anys: manté informats als xiquets quant a què és la sexualitat i com funciona i serveix per a evitar futurs problemes com malalties de transmissió sexual o embarassos no desitjats a una primerenca edat.

Tots els països hem de seguir l'exemple d'altres que pensen que la informació sexual és important. El fet que Youtube esborrara el vídeo, em pareix molt malament perquè no és cap cosa perjudicial per als xiquets. No obstant això, he de dir que ara Youtube ha permés la pujada de vídeos de sexe, sempre i quan siguen educatius.

Per altra banda, si ho mirem bé, encara que la decisió de la televisió sueca està molt bé, no mostra la realitat com és: a la sèrie, el pene és un xic i la vulva és clarament una xica. Això és un error molt greu perquè pot confondre als xiquets, i quan coneguen xiques que no tenen vulva i xics que no tenen penis no ho veuran com a una cosa normal. De la mateixa forma, quan els xiquets i xiquetes transsexuals vegen el programa se sentiran malament, perquè pensaran que són diferents dels altres nens.

Per això, l'associació Chrysallis Euskal Herria ha trencat amb aquestes associacions de xica-vulva i xic-penis, perquè els xiquets reben una educació sexual molt més àmplia i aprenen els diferents sexes que hi ha al món i a respectar-los com tots els altres. D’aquesta manera, crec que s’obtindran persones ben educades i que ajudarà que no hi haja tants casos d'assetjament escolar per aquestes coses.

Sabrina Mill ha dit...

Molt bones,

Se que sembla extrany, és normal, precisament per això, perquè no és una qüestió molt normal, diguem, del dia a dia; i de vegades, el que és estrany és o rebutjat o tractat de manera diferent però quasi sempre guardant les distàncies, perquè és estrany i és un poc difícil relacionar-nos amb coses estranyes.
Però, si estem veient que, per exemple, blogs amb aquest tenen entrades com aquesta que el que pretenen és normalitzar la diversitat de qualsevol punt, què és el que encara ens resulta estrany? Tant no, no? Ja no tant. Perquè algú ens està presentant, d'alguna manera, que n'hi ha molt més món ple de novetats i diferències, com el nostre, però també és un món, on n'hi ha vida, com ací. Intente no 'enrotllar-me'.
Jo veig que el fet de tenir ja siga un pene o una vulva, és tan normal i tan similar com tenir un mig braç, com que en falte una cama, o meitat d'una, com tenir llavi "leporino", com qualsevol altra característica física possible, i per supost natural, i comú en tot ésser humà.
El que passa és que hi ha parts del cos que des de sempre han tenit una espècie de funció, aparat masculí (pene) i aparat femení (vulva), que ens permeten saber si algú és de sexe femení (xica), o masculí (xic); aleshores depenen del que em diguen un dels dos, una persona serà xica o serà xic. Però fins aquesta característica física, és fa aquesta classificació que, més tard, sería posada en duda i sería irrellevant perquè "la sensació sexual" d'una persona està d'altra banda i potser que siga diferent al que indica el seu aparat. "Tinc pene=el meu sexe és masculí, doncs sóc xic. Però em sent xica, m'agrada aquesta sensació, doncs SÓC XICA", això és el que m'estic referint.
Ja vaig comentar una altra entrada similar a aquesta, on apareixia un video d'unes dones amb uns ninots cantant una cançó, que es suposava que era per als xiquets, sobre dir no a la masturbació, l'entrada té com títol "Autoerotisme", encara que la que jo vaig comentar fa un temps no recorde jo que es titulara així peró bó, no pasa res, ix el mateix video.
Faig aquesta relació per la qualificació que li va donar Youtube al video de "Bacillakten", que per cert els dibuixos són molt bonicos, com a “contingut per a majors de 18 anys”; com es nota que per coses així no conseguim avançar en la normalització d'una educació afectivosexual, peró què té de mal? a tothom ens agrada gaudir, a tothom ens agrada el plaer sexual, no? Doncs, no sols es tracta de gaudir del plaer sexual sinó de conéixer 'els protagonistes' de l'acte que ens ho proporcionen, per tant jo no veig tan inaceptable permetre que hi hajen programmes com aquest, i molt menys si es comencen a difondre a una edat temprana, prop a una etapa que necesita començar a tindre un suficient coneixement sexual i fisic; a aquestes altures crec que no cal considerar aquests temes com tabús, no.

Fins al próxim comentari!!