18 de des. 2017

Un altre Nadal



Les Towanda Rebels ens diuen amb el vídeo “#OtraNavidad”, mitjançant la transformació de la lletra d'algunes nadales típiques, que “el Nadal és l'excusa perfecta per a fer balanç i proposar-nos noves metes... La nostra nadala té la intenció d'imaginar un altre Nadal lliure de masclisme, lliure de violència i lliure de pors. Aquest 2017 ha estat ple de notícies dolentes per a les dones, però també d'esperança, de lluitadores incansables i de metes aconseguides. Cada dia se'ns uneixen noves veus i sabem que ja no ens faran callar. El Despertar és irreversible. La revolució és i serà feminista. Somiem fort, imaginem un 2018 encara millor.”

Les tradicions arreu del món per a dir adéu a l’any que passa, i proposar-nos nous objectius, són molt variades. Andy, de primer de Batxillerat, ens recordava a la reunió d’Stop Diverfòbia "Celebrem la diversitat" la tradició de les vídues al seu país, l’Equador. Ací deixem el seu relat:

"A l’Equador, els dies 30 i 31 surten al carrer "les vídues", homes i xics de totes les edats que es vesteixen de dones "voluptuoses" i ploren al vellet (l’any) que se’n va. Aquestes vídues coquetegen amb els transeünts i xofers i fan fins i tot concursos de coreografies per a aconseguir una almoina amb la qual enterrar el "marit mort". Solen anar acompanyats de vegades per dones de veritat, però la finalitat és la mateixa per a hòmens i dones: plorar, queixar-se i fer gràcia per a aconseguir diners.

Segons els historiadors/es equatorians/es, únicament en aquest país es fa la vetlla de l'any amb hòmens que representen el paper de vídues.

Per a mi, la finalitat de tot això, a més de passar-ho bé i aconseguir fons per a acabar amb una bona festa de Cap d'Any, és posar-se per un dia en la pell d'una dona i entendre el que costa caminar amb talons, roba curta, etc.

Aquest tipus de celebracions són molt famoses i apareixen fins i tot en canals televisius com RTS (i el seu programa Combat). Ningú s’ho perd." Andy

14 comentaris:

teresagm ha dit...

Teresa Claramunt.
Com tots sabem, el Nadal s’apropa una altra vegada, és a dir, comença una época de celebracions i un altre any. Aquest text anomenat ‘Un altre nadal’ fa una proposta molt diferent per aquestes festes: Acabar d’una vegada amb la violència masclista.

Si ens adonem, diariament els casos de violència masclista o d’abusos sexuals són notícia a la televisió. Per aquest motiu, cal posar solució i aconseguir un 2018 millor i lliure de por, a més, aquesta nadala feminista de les Towanda Rebels, que ens porta el text, té aquesta intenció. Al vídeo podem veure també diferents casos de violència i abusos que hi han hagut i personalment, aquestes coses et fan reflexionar sobre el que cal canviar a la societat.

A més, el text parla d’un altre tema, una tradició d’Equador, que consisteix a disfressar-se de viuda i plorar a l’any que se’n va i que, segons diu l’autor del text, fa ‘posar-se per un día en la pell d’una dona’
Finalment, pense que hem de començar l’any sense casos de violència i que aprofitar aquestes festes per a fer una nadala feminista es una bona idea i pot conscienciar sobre aquests temes.

Christian Paul ha dit...

Hola, bon dia, sóc Christian Paul i en aquest nou comentari us parlaré del nou vídeo del blog, “Un altre Nadal”, de Towanda Rebels, on parodiaran les nadales més conegudes i importants, amb un matís feminista, al que rebatejaran com “A feminist Christmas Carol”.

En aquestes lletres, sobretot arremeten contra tots els esdeveniments masclistes mostrant evidències d’aquests esdeveniments amb retalls de premsa, on ixen artistes o personatges rellevants a la nostra societat, com ho poden ser Vladimir Putin o Donald Trump, i a més a més també ixen estadístiques horribles per a la dona, com que la dona treballa a l’any en comparació amb els homes un més i mig, quasi dos, completament gratis.

Cal destacar a més que hi ha moltes portades de notícies de violència de gènere, de tracta de blanques, i molts més d’aquesta índole, que fa que qualsevol es vulga plantejar la veracitat de la nova igualtat, que encara que per part de governs, activistes i molts més, s’intente erradicar si no sorgeix des de la pròpia gent no canviarà res.

M’alegre per saber que hi ha gent que encara busca la manera de canviar les coses, de les que no es conformen amb un petit canvi, o amb un “les coses comencen a canviar, però es necessita temps”, sinó que volen millorar la societat, que les coses evolucionen i que mai es torne a una època masclista.

Will Curie ha dit...

El nadal és una època de festa i felicitat, però sempre hi ha una altra cara en la moneda. Els problemes que s'han assentat en la societat encara romanen tant en les festes com en el dia a dia. No obstant això, sempre es pot celebrar el progrés i la millora social.

En aquesta entrada es pot veure que en enguany hem tingut moltes males notícies; grans xifres de violència de gènere, principalment. D'altra banda tenim el terrorisme, la crisi dels refugiats, les mesures preses fins ara pel president dels Estats Units, rebutjant tota iniciativa contra el canvi climàtic, i la llista segueix. No obstant això, seguim avant, solucionant problemes i intentant canviar el món a millor.
Al meu entendre, hem de fer bastant més que proposar-nos fer coses en aquest 2018. Hem d'actuar directament, en comptes de desitjar coses pensant que es compliran. Cal tenir en compte la determinació.

Paula Roussel ha dit...

1/2

Towanda Rebels és el nom que rep el canal de Youtube de Teresa Lozano i Zua Méndez, dues feministes que a través del seu canal critiquen la societat i intenten desactivar el patriarcat amb el riure, la ironia i l’activisme per la igualtat. Aquestes youtubers, que han pujat vídeos de manera regular al llarg del 2017 i han aconseguit ser cada volta més conegudes.

Personalment, jo ja les coneixia abans de veure aquesta entrada per vídeos com ara “Yo te creo” o “#HolaPutero”. En el primer d’ells recolzen a dones que han sigut violades i mostren, de manera irònica, com pateixen aquestes una volta ja han denunciat i com han d’enfrontar-se a ser el centre d’atenció mentre que centenars de mans s’alcen acusadores per jutjar-les i parlar d’elles com les vertaderes culpables de la violació. En el segon parlen de la prostitució i, de nou amb sarcasme, comenten com no seran còmplices del silenci de la societat cap a la prostitució i plantegen la vertadera pregunta que no és si les dones han de tindre dret a ser prostitutes sinó si els hòmens tenen dret a comprar-les.

Així doncs, aquest petit grup de feministes es disposa a felicitar les festes amb aquest vídeo anomenat “Otra Navidad” on com bé diu el seu nom, a través d’una nadala una mica diferent de les que acostumem a escoltar ens donen una perspectiva distinta que ens recorda que encara que estem celebrant el Nadal, no hem d’oblidar continuar lluitant contra la desigualtat.

Al llarg del vídeo observem una llarga llista de titulars de notícies relacionades amb el masclisme i la desigualtat, tant a Espanya com a Europa i a la resta del món. Aquestos parlen de prostitució, de violacions, d'educació no igualitària, d’abusos i assassinats masclistes... També podem veure fotos de famosos que han abusat d'algunes xiques o d'anuncis masclistes que trobem a diària sense adonar-nos i fins i tot algun vídeo subtitulat com per exemple el de l’eurodiputat que opinà que les dones havien de cobrar menys perquè són més petites, més dèbils i menys intel·ligents que els homes. On hem arribat si les persones que ens representen en ple segle XXI diuen aquestes barbaritats i parlen d’elles com si foren els fets més vertaders del món? On hem arribat si en veure pel carrer anuncis masclistes no ens indignem, sinó que girem el cap i aprenem a conviure amb ells?

Paula Roussel ha dit...

2/2

De fons en el vídeo escoltem la nadala inventada per Towanda Rebels. La lletra de la cançó incita a la lluita per la igualtat i fa veure que el que hauria de demanar tothom per aquest any vinent és una mica menys de masclisme i desigualtat i una mica més de feminisme per a tots i forces per aconseguir un món amb respecte i igualtat.

Ara mateix, encara que hem avançat molt en els últims anys, no tenim una societat igualitària. Vivim en un món on la bretxa salarial entre homes i dones continua existint i l’atur els afecta més a elles que a ells. Un món on és impossible nàixer dona i no tindre por pels carrers quan ja és fosc. Un món on es normalitza el masclisme i es sexualitza la dona. On els nostres representants parlen de les dones com “objectes estèticament agradables” i es mofen d’elles sense gens de vergonya. On les violacions continuen ocurrent i les supervivents són vistes com a “víctimes” mentre continuen sent assenyalades amb el dit i mirades amb reprovació. On els violadors van sempre precedits de la paraula “presumpte” perquè els vídeos, les conversacions i les agressions a altres noies no són suficient. On és més fàcil pensar que una xica de díhuit anys volia ficar-se dins d’un portal en plena nit amb cinc homes desconeguts i refer la vida després d’una violació sembla esborrar de colp el trauma i la gravetat del delicte. Un món on les agressions sexuals s’han convertit en un crim impune i creixent.

Malgrat tot açò i més el 2017 ha sigut un any on també ha tingut lloc l’esperança. On el silenci de la societat ha començat a esquerdar-se i milers de persones hi han èxit als carrers per unir-se a una causa comú i marxar juntes per la igualtat. En 2017 han nascut i han crescut campanyes que recolzen el feminisme i confien en un futur millor, campanyes com la de “Hermana, yo sí te creo” que no només recolza a totes les dones que han patit una violació o una agressió sexual, sinó que també demanen justícia per elles i es neguen rotundament a suportar més mentides i més bèsties incapaces de respectar un “no” i que damunt estan disposades a destrossar la vida d’una persona per uns minuts de diversió.

La societat avança i el món obri els ulls, encara que a poc a poc i més lentament del que ens agradaria a tots i totes. Hem de mirar cap endavant però sense oblidar mai tot el que deixem darrere. Hem d’aprendre a respectar-nos tots, homes i dones, a empatitzar i a entendre’ns. Hem d’aconseguir una educació igualitària que no crie homes masclistes ni dones oprimides, que eduque xics respectuosos i xiques lliures. Hem de continuar fent soroll i cridant ben alt, perquè ningú oblide que tenim veu i no estem disposades a callar. I hem de tindre cura, perquè per molt que caminem sempre podrem anar cap enrere. Hem de triar amb cap els nostres líders i hem de mirar que aquestos no opinen com aquell eurodiputat o com el mateix president dels Estats Units, perquè avançar és un procés per desgràcia lent però retrocedir és fàcil i ràpid i estic segura que cap de nosaltres voldrà tornar a perdre la veu i el vot.

Així doncs, m’agrada molt aquest missatge per felicitar les festes i rebre el nou any. I pense que tots i totes hauríem de fer el que Towanda Rebels intenten comunicar-nos d’una manera tan directa i bona. Lluitarem per la igualtat i anirem repartint una mica de feminisme per tot arreu aquest any nou!

Clara Goldstein ha dit...

“Un altre nadal” és un vídeo de les Towanda Rebels que presenta una sèrie de nadales típiques que coneix tot el món, i canvia la lletra conservant el ritme, transformant-la en una cançó feminista. La lletra de les cançons, per la seua banda, és molt amena i clara. Compta amb versos com “Nadal, nadal, altre nadal. El masclisme en aquestes festes cal erradicar”, que aconsegueixen arribar al públic.

La cançó va acompanyada amb fotos, captures de tuits, notícies amb un to masclista i misogin, vídeos denigrant a la dona, avergonyint-la i presentant-la com un objecte. És realment sorprenent que tot el que apareix siga únicament de l’any 2017. Hi ha tant, tantíssim, del qual no ens adonem, hi ha tant que passa cada dia, tant que fa patir a la dona, per què? És inhumà.

En el vídeo apareix, per exemple, la desigualtat laboral, quan es presenta una notícia que diu “Les dones sofreixen l'impacte més gran de l’augment de l’atur”. És increïble que en el 2017 encara hàgem de presenciar açò. Hi ha una realitat: si el món laboral fora una carrera, la pista de l’home seria una línia recta en la qual poguera anar caminant; i la de la dona tindria obstacles, trampes... Açò, malgrat el que ens intenten fer creure, no és igualtat.

Apareix també un vídeo d'un programa de televisió en el qual es veu a un home amb unes tisores tallant-li el vestit a una dona, molt divertit, no? La dona està fugint, ja se li veu el cul, però ella riu. No és perquè li faça gràcia, no li agrada, no és agradable, a soles està fent el paper que li han dit davant una càmera.
Altre corrent menyspreable i que s’hauria d'erradicar és la dels acudits sobre la dona, alguns com “Què fa una dona fora de la cuina? Turisme”. Però la gent no ho pensa massa, perquè sempre es posa la mateixa excusa: “És a soles un acudit, no has sentit parlar de l’humor negre?” No té gràcia, com diuen en el vídeo “la violència a les dones no és un acudit”, el feminisme és seriós.

Aquestes cançons i les fotos i vídeos que l’acompanyen aconsegueixen arribar al cor del públic, primerament, per tal d'adonar-nos, per tal de plorar si és necessari. Després arriba també a la ment, i d’aquesta manera ens fa pensar, ens fa tindre idees. Per últim, arriba a la boca, i aconseguim cridar i lluitar amb un propòsit clar per aquest 2018: la victòria del feminisme, la igualtat entre sexes.

Carla wolf ha dit...

Comentaré l'entrada " Un altre Nadal".
A aquest vídeo ens mostren les conegudes Nadales, però amb la lletra canviada, per intentar reflexar que el masclisme perdura en el 2017 i ho farà en el 2018.

Aquest any les víctimes de violència masclista no han desaparegut, es continuen assesinant dones, es continua violant dones i es continua assetjant dones.El sexisme també està present, la sexualització de les dones a la televisió i publicitat...

En conclusió, 2017 ens deixa un altre any ple de víctimes de violència de génere, de masclisme, de sexualització i de sexisme.

Manolo Kahlo ha dit...

Aquest vídeo anomenat «Un altre Nadal», tracta d’una cançó que té el ritme de les nadales més famoses al país, però la lletra, en canvi, no és la mateixa. La cançó té una lletra feminista, que lluita per la igualtat entre les dones i homes i contra el masclisme que, desafortunadament, en 2018 se segueix vivint...

Al llarg del vídeo podem veure molts titulars, vídeos, fotos, comentari, etc. Que estan plens de masclisme, desigualtat i odi cap a les dones. Totes aquestes coses fan que ser dona, cada dia siga més difícil, que els faça por anar pel carrer, per si qualsevol boig les intenta agredir, violar o assetjar. Aquesta és la societat, que sense adonar-nos estem construint. Amb les bromes a la televisió cap a les dones, com les preguntes de «¿Vosotras sabéis perrear?», o tallar-li el vestit a alguna dóna, sols per fer la gràcia, però realment, darrere de tota eixa «mofa» hi ha un interés televisiu massa gran... Per aquestes coses, les violacions cada dia són menys escoltades, menys acusades, i quan alguna dona la sofreix i intenta, a pesar del trauma, seguir endavant és mirada com una mentidera, o com una exagerada, i aquestes coses no es poden permetre.

Per aquestes coses, cada dia hi ha més agressions i violacions cap a dones, ja siga a la nit, pel dia, on siga sempre pot passar alguna cosa, ja que segons alguns ministres o persones, les dones són menys valuoses, menys importants i menys útils.

Encara que a poc a poc, part de la societat avança cap a la igualtat, cap als drets de les dones, pel feminisme. Sempre queda altra part de la societat que es queda endarrere, menyspreant...

He de dir que aquest missatge m’ha paregut molt bo, ja que crec que és una forma de denunciar tot el que està passant d’una forma més «entretinguda», ja que estem en Nadal, i potser per a les persones és una etapa de l’any on s’ha de canviar i voler més als del teu voltant.

Unknown ha dit...

Jose, 3ºC

Aquest vídeo parla de dones que son maltractades i munten manifestacions per a no ser'ho. També parla de que les dones fan tot i fan totes les faenes de casa mentre que el altres membres de la família estan pendents de altres coses menys importants que les tasques de casa.
La meua opinió esque no hi ha q maltractar a ningú ja que siga home o dona ni tampoc deixar que les dones ho facen tot, perquè tots som iguals.

Paula Campoamor 1Batx. Humanistic ha dit...

Aquest vídeo és anomenat, “un altre nadal” és un vídeo de les Towanda Rebels on es posen el ritme de les nadales típiques que coneix tot el món, però canviant la lletra i conservant el ritme, transformant-la en una cançó feminista. Aquesta lletra parla sobre els abusos sexuals a les dones i va una recerca de la veritat que ha estat passant durant tot aquest 2017 mitjançant retalls de periòdics i de titulars en les televisions, malgrat que tot açò aquest 2017 també ha sigut un any amb més moviment feminista on quasi tot el món hi ha retuitejat el #Metoo o ha intentat fer un suport cap a aquestes persones que vertaderament el passen mal.

Aquesta cançó arriba al públic, intenta fer canviar la consciència de moltes de les persones que ho miren, però és ben cert que hauria d'estar a les televisions, per a ajudar al fet que hi haja un moviment més gran d'aquestes. Aquestes televisions que de tot informen, les mateixes que ens han informat del que li va apassar a la pobra Diana Quer acte com no, d’un home sense valors. Aquestes que n'informa de les més de 20 dones que han resultat mortes degudes als maltractes dels seus homes o les quals ens informen de com avança els judicis de la famosa”manada”, hauria de ficar a les seues xarxes, o informar pels informatius de tots aquests moviments que es donen, ja que hi ha molta gent que no està assabentada d'aquests moviments tan encertats per parar d'una vegada i per fi en el 2018 els assetjaments a les dones.


Per continuar amb aquest comentari, voldria fer referencia a un vídeo on es veu a una dona com fugir d’un home en la televisió que intenta tallar-li el seu vestit, de veres? Aquesta dona l’únic que va és fer el seu paper davant de les càmeres i dubte molt que aquesta vulga que si li vega les seues parts davant de, milers i milers de persones.

Aquest vídeo té molta raó és ben cert encara que no el volem admetre que moltes de les dones estan hui dia fent les coses de casa, cuinant, anant a arreplegar als seus fills, fent les cames, ocupant-se de totes les coses de la casa mentre que l'home està al sofà, vent la televisió, tomant una cervesa amb el seu mòbil i desocupant-se de tot el que passa a casa perquè clar ella posa els diners i ella s’ocupa de la casa i açò està molt malament, pense que a alguns trossets ens vol mostrar açò.

Sara Campoamor ha dit...

Bon dia avui vaig a comentar el vídeo de "Un altre nadal" que és un vídeo dels Towanda Rebels on el ritme dels nadales típiques que coneix tothom però canviant la lletra i alhora conservant el ritme, transformant-la així en una cançó feminista. En aquesta caso la lletra parla dels abusos sexuals mitjançant retallades periodístiques d'aquest 2017 .


Aquesta cançó arriba al públic i ho pretén és canviar la mentalitat de moltes de les persones que ho veuen, però també deurien fer-li més propaganda a aquest tipus de vídeos ja que han de promoure-ho molt bé perquè tothom sigui conscient. Els mitjans de comunicació parlen de molts dels casos exposats, com el famós cas de Diana Quer violada, òbviament per un home sense pietat.


Continuant amb el comentari m'agradaria dir que no som un objecte, ja que en una part del vídeo es veu a una dona que fuig d'un home tallant-se el seu vestit i enserio, dubto molt que aquesta dona hagi fet un paper davant d'una càmera perquè se li veiessin les seves parts davant de tota la gent en tots els mitjans de comunicació.


Finalment volia dir que des del meu punt de vista aquest vídeo té molta raó ja que una part del vídeo mostra també el típic matrimoni d'una dona "tirant la seva casa a davant" és a dir fent totes les tasques de casa mentre que el marit està en el sofà veient la tele o qualsevol cosa, i penso que això cal conscienciar a molta gent perquè s'adonin de l'error que cometen aquestes dones en permetre-ho.

1Bach Human

Clara Zetkin ha dit...

En aquesta entrada podem observar un vídeo musical de “Les Towanda Rebels”. Aquest curtmetratge replega un grapat de nadales, però en aquest cas, les artistes han decidit modificar la lletra d'aquestes nadales típiques. El canvi de la lletra permet que les cançons serveixen com a protesta pel masclisme. El vídeo, a més, està format per imatges d'articles, portades de periòdics i notícies -entre altres-, en els quals és possible observar el masclisme que ens envolta.

Personalment, m’ha agradat la manera en la qual han treballat les artistes, ja que aquest vídeo té l'objectiu de servir de protesta, però està enfocat des de una perspectiva original i diferent, pel que és més fàcil que el film es faiga viral i arribe a més persones. Per altra banda, pense que el curtmetratge té un doble sentit, ja que les cançons són realment nadales, i el vídeo ha sigut llançat en aquesta festivitat. És per això, que pense que aquest tipus de treball pot servir com a propòsit d’any nou. Propòsit de viure en una societat en la qual no hi haja masclisme i no dominen les desigualtats, sinó l'equitat.

Sergio Thompson 1r batx B (R) ha dit...

#OtraNavidad ens mostra una gran quantitat de notícies sobre violència de gènere i masclistes que s'han produït al llarg del 2017. Es tracta d'un vídeo reivindicatiu on ens ensenyen aquestes notícies sobre una cançó feminista que intenta transmetre un missatge d'igualtat social. Són quasi incomptables els fets masclistes que se'ns presenten en aquest muntatge, i entre tots aquests m'ha impactat una notícia titulada "Assassinar a una prostituta no és violència masclista".

Investigant una mica, he trobat aquesta notícia (publicada per *elDiario) i m'he adonat del lamentable que resulta el fet que per ser prostitutes no es tinguen en compte les agressions cap a elles, i no és només que no expliquen les seues morts, és el fet que moltes dones hagen de prostituir-se per a sobreviure en el dia a dia. Un informe elaborat en 2013 per “feminicidio.net”, un portal especialitzat en la documentació del feminicidi a Espanya, denuncia que el maltractament de les dones prostitutes és un tipus de violència de gènere ignorat. "En la majoria dels feminicidis per prostitució comesos per homes, i registrats, els assassins van tenir un acarnissament brutal amb el cos de les víctimes i en tots els casos elles es van enfrontar a aquell moment del final en un estat de vulnerabilitat social i/o legal", apunta la recerca

És un víideo que pot fer obrir els ulls a moltes persones perquè vegen la nefasta societat en la qual viuen. I és que en moltes de les notícies que se'ns han presentat, el subjecte que provoca aquesta violència de gènere no s'adona dels seus actes masclistes, simplement es creu superior que una dona. Espere que aquest muntatge siga difós a gran escala perquè en el següent nadal no siga necessari fer un altre vídeo com aquest.

Valeria Campoamor ha dit...

Bona nit, aquest video tracta sobre una cançó de Nadal fet per dones per a lluitar contra el masclisme i la violència de gènere.
Podemos veure com en la lletra expressa que en el Nadal i en dates tan assenyalades ens hem de plantejar noves metes, valorats com a dones i lluitar perquè cada any hi haja menys masclisme.

Sempre la dona és considerada la que cuina, la que llava els plats, la que neteja la casa, podem veure açò en la televisió, en els programes, fins a en la nostra pròpia casa. És alguna cosa que dóna molta ràbia perquè des del minut un vam ser considerades així, més febles que els homes.

Aquesta cançó ens anima a moltes, a viure i no permetre nisiquiera en la nostra família que ens tracten menys que els homes.
Al meu entendre, aquests vídeos de Nadal són i importants ja que en dates així estem més receptius a lluitar per les nostres metes, a no deixes nostres somnis.
Espere que cada any, les dones òbriguen els ulls i algun dia els que es posen el davantal siguen ells.