20 de març 2018

La sang menstrual no és blava

La sang és natural. Mostrar-la també hauria de ser-ho, tal com ho fa la companyia companyia anglesa Bodyform (Libresse a Suècia o Dinamarca), una de les poques empreses que mostra la sang menstrual en la seua publicitat. Mireu l'anunci Blood normal” (2017)


-       I aquest altre: “Blood” (2017) 


Què tenen de diferent respecte dels anuncis convencionals? Se us acudeix quin(s) tabú(s) es podria(en) trencar en la publicitat d’algun producte adreçat als barons?

12 comentaris:

Will Curie ha dit...

a sang és un tema relativament delicat, depén del lloc d'on isca (Aquesta entrada se centra en açò) i el lloc geogràfic (Ho explicaré més endavant). És possible que la sang menstrual no siga un tema de conversa agradable, ja que parlem d'un fluid que ix dels genitals (Es podria comparar amb una infecció en un home, en la qual aquest orina sang, encara que no és un procés natural), però tampoc és alguna cosa horrible, producte d'algun procés alienígena aterridor. Es tracta, simplement, de la forma del cos femení d'eliminar l'endometri quan no hi ha hagut una fecundació. Mentre que la sang no sol ser un problema per a la majoria de la gent (és clar, depén de la quantitat), la sang menstrual es tracta com alguna cosa completament diferent. És comprensible, però no ha de ser tan atacat i censurat. No obstant això, tampoc veig la necessitat de voler mostrar la sang menstrual o obligar a la gent a veure-la com alguna cosa bé.

Tornant al principi de l'entrada, hi ha un problema amb la sang segons el lloc en el qual estiguem. En alguns països de l'Est, com Xina o el Japó, temes com la sang (O fins i tot la figura de la mort representada com un esquelet) acaben sent censurades de formes fins i tot ridícules. És per açò que cal mirar temes com aquest amb lupa, ja que no es tracta d'un problema igual a tot el món.

Finalment, m'agradaria parlar de l'entrada en si; se cerca abordar el problema de la censura en la publicitat, i hi ha adjuntats dos vídeos que reflecteixen bastant ben aquest problema. La sang menstrual no és una mica d'un altre món, així que no hauria d'haver-hi tant rebuig cap a ella (Amb limitacions, és clar). Recomane veure els vídeos i reflexionar sobre aquest tema, ja que no és un molt recurrent.

Will Curie ha dit...

La sang és un tema relativament delicat, depén del lloc d'on isca (Aquesta entrada se centra en açò) i el lloc geogràfic (Ho explicaré més endavant). És possible que la sang menstrual no siga un tema de conversa agradable, ja que parlem d'un fluid que ix dels genitals (Es podria comparar amb una infecció en un home, en la qual aquest orina sang, encara que no és un procés natural), però tampoc és alguna cosa horrible, producte d'algun procés alienígena aterridor. Es tracta, simplement, de la forma del cos femení d'eliminar l'endometri quan no hi ha hagut una fecundació. Mentre que la sang no sol ser un problema per a la majoria de la gent (és clar, depén de la quantitat), la sang menstrual es tracta com alguna cosa completament diferent. És comprensible, però no ha de ser tan atacat i censurat. No obstant això, tampoc veig la necessitat de voler mostrar la sang menstrual o obligar a la gent a veure-la com alguna cosa bé.

Tornant al principi de l'entrada, hi ha un problema amb la sang segons el lloc en el qual estiguem. En alguns països de l'Est, com Xina o el Japó, temes com la sang (O fins i tot la figura de la mort representada com un esquelet) acaben sent censurades de formes fins i tot ridícules. És per açò que cal mirar temes com aquest amb lupa, ja que no es tracta d'un problema igual a tot el món.

Finalment, m'agradaria parlar de l'entrada en si; se cerca abordar el problema de la censura en la publicitat, i hi ha adjuntats dos vídeos que reflecteixen bastant ben aquest problema. La sang menstrual no és una mica d'un altre món, així que no hauria d'haver-hi tant rebuig cap a ella (Amb limitacions, és clar). Recomane veure els vídeos i reflexionar sobre aquest tema, ja que no és un molt recurrent.

Paula Roussel ha dit...

“La menstruació és l’única sang que no ix de la violència i és la que més fàstic et dóna.”

Aquesta és una frase trista per certa. La sang de la menstruació és un tabú en la majoria de cultures i societats. La sang més natural i la més comuna és la que més s’evita. Intentem que no isca als anuncis publicitaris, als videojocs, a les pel·lícules... No parlem molt del tema i si ho fem moltes vegades és com si fóra un acudit, una broma que fer o la raó per la qual la teua amiga està especialment sensible: “està en els seus dies”.

Veiem constantment altre tipus de sang, la que ix de la guerra i la violència, dels accidents i de les tragèdies, a la televisió, als videojocs i a les pel·lícules. Veiem les imatges sense censura, parlem del tema sense tabús. Des de petites, a les xiques ens ensenyen a no parlar del tema amb normalitat, sobretot si hi ha homes davant, potser per no incomodar-los. Però, per què hauria d’incomodar a ningú la menstruació?

Utilitzem mil eufemismes per excusar-nos, per anar al bany amagant la compresa que portem per a canviar-nos. Moltes vegades, les xiquetes, sobretot les més menudes, han sentit vergonya a l’hora de comprar una caixa de tampons o de portar una compresa quan van al bany. Per què una cosa tan natural ha d’avergonyir a les persones? Per què les dones hem de callar-nos i no parlar d’un tema tan comú?

La companyia sueca Libresse va fer uns anuncis on la sang menstrual eixia sense cap censura. En el primer d’ells es poden veure una sèrie de dones que fan distintes activitats, viuen la seua vida i parlen sense utilitzar eufemismes de la regla i de la sang de la menstruació. En el segon observem també a una sèrie de dones que sagnen per haver fet diversos esports i algunes activitats molt diferents. La sang que ix per les ferides d’aquestes dones no les para, no les frena, no pot amb elles. Aquest meravellós anunci, que ensenya la sang de la manera més natural pretén mostrar també que cap tipus de sang pot frenar a una dona, ni la sang que ix de les ferides ni la sang de la menstruació.

Tot i que aquesta companyia ha fet un molt bon treball, és una llàstima que existisquen tan poques companyies o empreses fan aquest tipus de publicitat o propaganda. El tema continua sent un tabú, no es parla d’aquestes coses perquè és “incòmode”. I el problema es troba ací, en veure el tema com un tabú, com un secret que tot el món sap però ningú pronuncia. I mentre no es parle, no es normalitzarà, la societat no avançarà i no creixerem junts com a humanitat. Ja és hora de normalitzar la menstruació doncs, no hi ha res més natural.

Naiara Jackson 1ºBatxH ha dit...

Bona vesprada

Avui vaig a comentar el blog titulat "La sang menstrual no és blava" a on apareix un anunci d'una companyia sueca, que són de les poques empreses que mostren el color natural de la sang menstrual.

La sang menstrual avui en dia i sempre ha sigut un tema tabú a la nostra societat però la pregunta que em faig jo i segur que moltes dones també, per què es repugnen més amb la sang menstrual i no amb la sang que ix de la violència? Això és una pregunta que de veritat s'haurien de replantejar algunes persones, perquè jo i totes les dones menstruem i manxem i no ens repugnem a nosaltres mateixes.

Actualment no coneix qualsevol anunci que el tema principal siga la menstruació i pose la sang menstrual com vertaderament és... ROJA. A molta gent li repugna una cosa de la naturalesa i que és part de nosaltres i de la nostra vida i història, perquè la sang menstrual ha estat sempre i seguirà estant.

Sols espere que en un futur no molt lluny els anuncis sobre tampons, compreses, etc. mostren la sang roja i no blava.

Diana Wolf ha dit...

Aquesta entrada presenta dues videos, comentés el primer que tracta sobre una espècie d'anunci, que explica que la sang és natural. Açò es deu al fet que tothom està acostumat a veure per la televisió, els anuncis de comprimides o tampons, en els quals apareix sempre la sang de color blau. Llavors aquest *video ens diu que com la sang és natural, en els anuncis hauria d'aparèixer roja, ja que és alguna cosa normal.

Estic totalment d'acord en què hauria d'aparèixer així, no entenc perquè oculten el natural, si per exemple avui dia quasi totes per no dir totes les pel·lícules o sèries que s'emeten a tots els espectadors, la sang apareix moltíssim sobretot en pel·lícules violentes o no violentes, i em sembla molt bé que aquesta companyia sueca s'haja adonat, perquè jo fins ara no m'havia fixat en aqueix detall, i crec que les empreses de comprimides, tampons, etc. Haurien de reconsiderar-ho, tenint-ho en compte.

Mar Addams ha dit...

La menstruació taca, fa olor i en molts casos dol. Però en els anuncis segueix apareixent com un líquid blau. Per què el roig ofén? Ens fa vergonya que ens vegen si ens hem tacat i al final fem que la regla siga invisible.

Entorn de la menstruació hi ha un ambient de vergonya que l'envolta. Moltes vegades quan anàvem al bany amagàvem les compreses o tampons perquè ningú sabera que estaves amb la regla. Recorde fa uns anys una publicació d'una xica en Instagram on eixia ella dormint i els pantalons i el llit s'havien tacat, fins ací tot bé, el problema és quan aquesta xarxa social va censurar la fotografia. Pel que sembla en les xarxes socials prefereixen veure qualsevol tipus de sang menys la que no implica cap tipus de violència.

Per aquestes coses és necessari que es comence a visualitzar en la nostra societat alguna cosa tan normal com és la regla que ens afecta a les dones cada mes. També un altre gran pas seria que als productes d'higiene intima els eliminaren l'anomenada taxa rosa, ja que encara que en els anuncis ho posen molt bonic amb cançons, la realitat és que s'hauria de començar a veure com a productes de primera necessitat.

Carla Wolf ha dit...


L'entrada "La sang no és blava" ens mostra dos vídeos (1 no l'he pogut vore perque ja no està disponible i puc imaginar perquè no està disponible a aquesta societat tan retrògada).El primer és un anunci anomenat "Blood normal", fet l'any passat, de la companyia anglesa Bodyform, una de les poques empreses que mostra la sang menstrual a la seua publicitat. Apareixen moltes dones, utilitzant compresses, tampax, etc. L'anunci intenta mostrar molt naturalment i tot lo que es pot mostrar el període menstrual i com és per a la dona.

Me pareix un anunci amb una iniciativa molt bona. Pràcticament a ningún anunci apareix el període menstrual, no es mostra com és realment, els tampax i compreses apareixen nets i sense una gota de sang.
La sang menstrual es un tabú a la nostra societat que mai entendré, no entenc perquè les dones tenim que anar avergonyides perque se hem tacat el pantaló, perquè tenim que anar al bany a canviar-nos una compresa o tampó amagant els productes, perquè molts homes senten rebuig cap a la sang menstrual.
El període menstrual es una procés natural, que totes les dones del món patim cada mes, al igual que per exemple el sexe és una cosa natural i la majoría de gent no s'espanta, la sang igual. Ja toca visualitzar com són les coses naturals sense sentir ningún tipus de rebuig.

Valeria Campoamor ha dit...

Aquest video anomenat "la sang no és lava" és alguna cosa innovador que m'ha sorprès molt, aquesta empresa de comprimides mostra la realitat que hi ha després de la menstruació de cada vegada, la vertadera naturalesa de les dones i no i tot color de roses com ho mostren altres anuncis.

Aquest anunci de comprimides mostra la sang sense cap tipus de censura, la qual cosa em sembla fenomenal per a obrir les ments de la nostra societat, deixem d'avergonyir-nos per alguna cosa que és part de la naturalesa, com si fóra alguna cosa que hem d'exposar i més que tot perquè els xics vegen igual que nosaltres que la menstruació com alguna cosa natural.

Al meu entendre, deu haver-hi més anuncis com aquests, són molt útils per a aconseguir els nostres propòsits, un avanç en les mentalitats, un canvi de mentalitat, on no hi ha lloc per a prejudicis ni rebuig a l'ésser humà.

javi west ha dit...

Aquesta entrada anomenada "la sang no es blava" es posen dos vídeos, solament comentaré el primer perquè el meu ordinador no em deixa veure el segon. El primer anunci és d'una empresa de productes íntims per a les dones, on se suposa que és un anunci innovador perquè mostra la sang menstrual com altres anuncis no ho fan.

Jo crec que és un anunci dins del comú i que solament és diferent de la resta, perquè és més llarg. Quan he vist el vídeo no he sentit cap cosa que el faça ser diferent. He llegit algun comentari i estic d'acord amb el de Will curie, la sang és un tema molt delicat perquè anuncis com aquest poden sentar mal a la gent que per alguna raó parlar de la sang menstrual o de la sang en general no le va bé.

No estic d'acord a una part del comentari de Paula Roussel que diu "xiques ens ensenyen a no parlar del tema amb normalitat, sobretot si hi ha homes davant, potser per no incomodar-los. Però, per què hauria d’incomodar a ningú la menstruació?". És que jo pense que si uns xics comencen a dir quan estan rodejats de xiques que "se llenan la mano de semen cuando se masturban" o no se, oracions que resulten incomodes per a la majoria, doncs també resulta incomode de vegades per als xics sentir parlar d'això. Moltes vegades, els xics se senten incomodos perquè no viuen amb xiques o perquè en casa no es parla d'això i no ho tenen normalitzat i jo no ho veig com un problema grau, perquè un xiquet de 8 anys pot dir "que asco la regla" però a mesura que es fa gran ja conec el funcionament del cos humà i ja el normalitza.

Mary Watson ha dit...

Aquesta entrada em fa recordar les cares de molta gent cada vegada que parle del meu període lliurement, de fastig i de estranyesa, perquè no és habitual escoltar ‘’vaig a canviar-me, estic sagnant com una maleïda’’ o ‘’redéu quin mal em fa la panxa, els meus ovaris estan explotant dins meu’’. Eixes coses, no se diuen o se diuen en veu fluixeta, entre les xiques, per a no ofendre als homes.

Mai he sigut partidària d’això, no he tingut cap filtre a la boca per a dir-ne aquestes coses, mai ho he vist com a motiu d’ofensa o cosa de mal gust, encara que ma mare m’ho digués (i alguns amics). És sang al cap i a la fi.

Una cossa que em molesta des de sempre és la poca consideració que es té amb el període. Estem clars: el període es natural, però no per això deixa de matar-nos de dolor cada mes. El mal es tan fort que la majoria de nosaltres no podem viure sense les nostres amigues inseparables: ibuprofeno o saldeva. D’altres conec que utilitzen anticonceptius per a frenar-la. Moltes vegades, encara amb això no podem eixir dels nostres llits, amb mal de cap o febre inclús. I quantes de nosaltres patim el SPM? Perquè jo sí, i no és gens graciós.

Però aquestes ‘’coses de dones’’ no són res per a la societat, com són naturals, no son cap excusa per a faltar al treball o a classes, i si tens exàmens ja l’has fotut. Tampoc són res per a pagar el mateix impost que el caviar per a tindre a casa tovalloles femenines.
Un tema penós que em posa malalta, sense dubtes, i això que estic a quatre dies del meu període.

David Stone ha dit...

Bon dia, parlar sobre la regla sempre ha sigut un tema tabú, encara que siga alguna cosa natural i inevitable. Aquesta sempre s'ha vist com alguna cosa brut, ja que s'associa amb la sagna i senar l'úter, la vagina, un altre tema tabú. Sembla que és aquesta societat no es pot parlar lliurement de tema i si tens la regla segurament sigues vista com una guarra perquè si, sense raó.

És veritat que cal començar a canviar la visió sobre la regla, i açò podria començar amb anuncis com aquest en televisió, o campanyes semblants. Aquest món té massa tabús al voltant de la dona, i ja és hora que vagen caent un darrere l'altre.

Sheila Butler ha dit...

Bon dia, he sentit la necessitat de comentar aquesta entrada per diverses raons: en primer lloc em crida molt l'atenció que una empresa intente normalitzar la menstruació i d'altra banda m'ha agradat el fet de mostrar aquesta realitat en un anunci, a la vista de tants espectadors.

El vídeo mostra l'anunci publicitari d'una companyia d'Anglaterra, la qual es va decidir a publicar sense embuts la realitat sobre la menstruació i a mostrar el color natural de la sang, ja que la majoria dels anuncis publiquen la sang blava. A més publiquen escenes amb tampons, compreses i com es pot observar transmeten tot de forma molt natural que és com hauria de ser però desafortunadament no és.


Des del meu punt de vista, veig molt bé la iniciativa d'aquesta campanya, és un pas davant, un progrés per a la societat en general. Jo pense que a aquestes altures i sent la menstruació una cosa tan natural com és i una cosa que li ocorre a totes les dones passem per situacions que en la meua opinió no hauríem de passar, com per exemple quan et cau la motxilla i els tampons ixen disparats i el recollim tot ràpidament perquè cap persona ho veja, per tal que ningú et mire malament o simplement pel fet que és un tema tabú e interiorment sabem que això per una raó que desconeguem està mal vist.


En conclusió, aquest és un dels tants temes desapercebuts en la societat què es fan viure en una constant incomoditat per no poder fer les coses de manera natural com ens agradaria. La menstruació no és una cosa bonica i com tal no hauria de mostrar-se així en la publicitat, mostren una aparentment realitat que no ho és, i en conseqüència fan que les dones hàgem de passar per situacions com la que he mencionat abans. En la meua opinió, els anuncis influeixen moltíssim en la nostra vida diària i per això hauríem de començar per canviar açò.