“Els xiquets tenen penis i les xiquetes tenen vulva” és una afirmació incompleta i, per tant inadequada, tal com explica la metgessa, farmacòloga i divulgadora científica Ana Peiró en aquest vídeo, però es continua repetint com un mantra pensant que així eduquem bé les criatures.
I és que, al llarg de la història, la ciència li ha fet poc de cas al clítoris. En el documental “El clítoris. Aquest estimat desconegut” (2003, França, Michele Dominici), la doctora Helen O’Connell explica que a l’Anatomia de Grey, manual amb el qual va estudiar a finals dels 80 –i considerat la bíblia de la cirurgia anatòmica–, no hi havia cap descripció del clítoris, però sí un epígraf complet dedicat a l’erecció del penis, a més d’informació sobre la neuroanatomia i l’aportació vascular d’aquest òrgan masculí. La uròloga australiana va realitzar, l’any 1998, la primera descripció anatòmica exacta del clítoris.
O’Connell va demostrar que el clítoris era molt més gran i més complex que les poques descripcions fetes anteriorment. L’única part visible és el gland, i la seua caputxa (o prepuci) –situat a la part superior dels llavis menors. El clítoris no solament és major del que s’havia dit fins ara, sinó que és l’òrgan que més terminacions nervioses té de tot l’organisme: dues arrels –amb aproximadament 4.000 fibres cadascuna–, arriben des d’ambdós costats fins al gland, que en té 8.000. El clítoris amida al voltant de 10 cm de mitjana i, a més de les arrels, té dos bulbs de teixit erèctil que descendeixen al llarg de la vulva. Tant les arrels com els bulbs s’unflen amb el flux sanguini provocat per l’excitació.
Amb l’objectiu d’educar i de corregir la infrarepresentació (i de vegades la nul·la o errònia representació) del clítoris en els llibres de text, la sociòloga francesa Odile Fillod va fer, l’any 2016, els primers plànols de codi obert per a imprimir en 3D un model de clítoris de grandària real. Tal com explica Odile en una entrevista: “Entendre el paper fonamental que realitza el clítoris pot ajudar una dona a deixar d'avergonyir-se o sentir-se anormal si les relacions sexuals penis-vagina no la fan arribar a l'orgasme, ja que si es tenen en compte les característiques anatòmiques femenines, és el que els passa a la majoria de dones.”
Ara ja sabem, doncs, que el clítoris i el penis comparteixen el mateix teixit i tenen gland, prepuci, cos cavernós, arrels, bulbs vestibulars... Ambdós òrgans, clítoris i penis, es posen erectes igualment; la diferència és que el teixit erèctil femení és majoritàriament intern. També sabem que les dones no tenen orgasmes si no s’estimula el clítoris; i la penetració no és la millor forma d’arribar-hi per a la majoria. No hi ha excuses, doncs, perquè ben entrat el segle XXI el clítoris no aparega representat fidedignament en els llibres d’anatomia i, per descomptat, en els llibres de text escolars. Busqueu, busqueu en el vostre, a veure si el trobeu! I tampoc hi ha excuses per a no ensenyar les criatures que: “les xiquetes tenen clítoris i els xiquets tenen penis”.
[El 14 de febrer és el Dia de la salut sexual, a més del dia de sant Valentí, i res millor per a la salut i per a l'amor que conéixer els nostres cossos!!!]
[El 14 de febrer és el Dia de la salut sexual, a més del dia de sant Valentí, i res millor per a la salut i per a l'amor que conéixer els nostres cossos!!!]
28 comentaris:
El text parle sobre el clítoris i com aquest s ha ocultat al llarg de la història, que a finals dels 80 no hi havia cap descripció del clítoris perquè est «no era necessari per la reproducció».
Jo pense que el clítoris es un òrgan que diu ser molt mes conegut per la gent, que es, literalment l òrgan del plaer. Segons l articule el clítoris tens mes que quatre mil terminacions nervioses. Jo tinc que se diu deixar atraç els pensament de l edat mitjana i comenceu a ensenyar a les xiquets que les xiquetes tens vulva i clitoris.
El que jo pense és que hui en dia se segueix donant més importància sempre als membres dels hòmens que als de les dones. També es dona el cas en els llibres de text encara se segueix donant molta més importància a la part del penis del hòmens i no li donen ni ensenyen a les persones la importància del clítoris d’una dona, perquè una dona també té el dret de conéixer les seues parts intimes, ja que el penis és un òrgan que no és intern, però, en canvi el clítoris i generalment la vagina és l’òrgan que està dins del nostre cos i no es ensenyen el que hem de conéixer. El clítoris té un paper molt important en les dones i totes les persones especialment les dones han de rebre mes informació sobre ell.
La veritat es que em pareix molt mal que no hi haja tants documentals o informació quan la vulva es molt més complexa que la del penis,la veritat es que la gent ha de pensar que el no parlar de això és perjudicial ja que no aprenem i sols estem sent ignorants. Per exemple, la meua professora ha explicat que en alguns llibres no apareix la vulva i apareixen altres cosses superficials i que no tenen res que ver com el anus.
Amb aquest comentari aprens cosses que abans no sabies, almenys jo no sabia i me ha resultat interessant, crec que totes les persones tenen que saber i no saben per que no se ha estudiat la vulva des de fa temps.
Correcció del comentari de Salva
El text parla sobre el clítoris i com aquest s’ha ocultat al llarg de la història, que a finals dels 80 no hi havia cap descripció del clítoris perquè aquest «no era necessari per la reproducció».
Jo pense que el clítoris és un òrgan que ha de ser molt més conegut per la gent, ja que és, literalment, l’òrgan del plaer. Segons l’article, el clítoris té més de quatre mil terminacions nervioses cada arrel, i el gland, huit mil.
S’han de deixar arrere els pensaments de l’edat mitjana i començar a ensenyar a totes les criatures que les xiquetes tenen vulva i clítoris. 10.2.20
Correcció del comentari de Rania Wieck
El que jo pense és que hui en dia se segueix donant més importància sempre als membres dels hòmens que als de les dones. També es dona el cas en els llibres de text: encara se segueix fent més cas al penis del hòmens i no li donen ni ensenyen a les persones la importància del clítoris d’una dona. Perquè una dona també té el dret a conéixer les seues parts íntimes, ja que el penis és un òrgan que no és intern; però, en canvi el clítoris, i la vagina, és l’òrgan que està dins del nostre cos i no ens ensenyen el que hem de conéixer. El clítoris té un paper molt important en les dones i totes les persones, especialment les dones, han de rebre més informació sobre aquest. 10.2.20
Correcció del comentari de Daiana Strotzzi
La veritat és que em pareix molt malament que no hi haja tants documentals o informació quan la vulva és molt més complexa que el penis. La veritat és que la gent ha de pensar que no parlar d’això és perjudicial ja que no aprenem i sols estem sent ignorants. Per exemple, la meua professora ha explicat que en alguns llibres no apareix el clítoris i apareixen altres coses superficials o que no tenen res a veure amb la reproducció, per exemple l’anus.
Amb aquest comentari aprens coses que abans no sabies, almenys jo no ho sabia i m’ha resultat interessant. Crec que totes les persones han de saber i no saben perquè no s’ha estudiat la vulva des de fa temps. 10.2.20
Correcció del comentari de Yasmina
Jo opine que és un poc tard per a adonar-se d’això; que s’hauria d’haver estudiat abans. La ciència li ha fet poc de cas al clítoris perquè abans les dones no havien de tindre plaer i sols importava que es produïren i tingueren fills i ja està. M'ha sorprés una part del text que diu que el clítoris és l’òrgan que més terminacions nervioses té de tot l’organisme del ser humà. Pense que s'han de fer més tallers per a les dones i per a tothom perquè quan una dona tinga relacions sexuals, no haja de patir vergonya, i clar, així tothom sabrà què és el clítoris.
Jo crec que encara que no ho reconeguen sempre donen més importància als membres dels hòmens que al de les dones quan la vulva és molt més simple que el penis, en sinceritat pense que la ciència li ha fet poc de cas a aquest.
Tant poc de cas que fins a finals dels 80 no hi havia cap investigació ni descripció del clítoris.
Assoles falta que hui en dia, segle XXI, el clítoris no aparega representat fidedignament en els llibres d’anatomia i, per descomptat, en els llibres de text escolars.
Per tant no hi ha ninguna excusa per a no ensenyar a les xiquetes i als xiquets menuts que: “les xiquetes tenen clítoris i els xiquets tenen penis“les xiquetes tenen clítoris i els xiquets tenen penis”, però es continua repetint com un mantra pensant que així eduquem bé a les xiquetes i xiquets.
A mi em pareix que no totes les xiquetes tenen vulva ni tots el xiquets tenen penis,i les persones que fan bullying per això mereixen un bon castig,perquè es un tema molt delicat.
Deurien de donar més importància als genitals de les dones en comte dels de els homes ja que no se li dona la mateixa importància i jo pense que el clítoris es un òrgan que diu ser molt mes conegut per la gent, que es, literalment l òrgan del plaer.
Em pareix molt mal que no hi haja tanta informació quan actualment la vulva es molt més complexa que la del penis, no parlar de això és perjudicial ja que no aprenem i sols estem sent ignorants,’hauria d’haver estudiat abans. La ciència li ha fet poc cas al clítoris perquè abans les dones no tenien plaer i sols importava que tingueren fills i ja està. S’han de deixar arrere els pensaments antics i començar a ensenyar a totes les xiquets,xiquetes i adolescents que les donen tenen vulva i clítoris.
El clítoris té un paper molt important en el cos de les dones i en el plaer sexual. Totes les persones deurien de rebre més informació sobre aquest tema. Que no n’hi haja tanta de la part reproductora femenina comparada amb la part masculina (sent la vulva molt més complexa que el penis) em pareix malament. No li donen la importància que es necessita i, després, les dones no entenen cóm funciona ni tots els orgànuls que tenen a la vagina.
En els llibres de text es dona més importància a la part masculina i no li donen ni ensenyen a les persones la importància del clítoris d’una dona. I en les xarrades també passa el mateix. A totes a les que he anat sempre hi parlen més del penis i de les relaciones masculines però de les femenines quasi he vist res ni de les relacions entre dos dones.
En conclusió, al clítoris no se li dona importància i queda eclipsat per el penis
Gràcies a la doctora O’Connell i a la sociòloga francesa Odile Fillod, han canviat el punt de vista de moltes persones per els seus treballs, com el documental i els primers plànols de codi obert en 3D i a grandària real, en el qual podem observar que el clítoris es més gran i més complexe del que deien.
Aquest text me ha agradat molt perquè sempre ha tingut més «protagonisme» i «importància» les parts masculines i en poques situacions (en el meu cas) he escoltat parlar de les parts femenines. Per exemple, als llibres de text no desenvolupen tan la informació a la i ens fan com «inferiors» i sempre al carrer sempre puc encontrar un dibuixet de un penis i no d’una vulva. Aquest és el meu punt de vista.
El text parlava dels nostres òrgans reproductors,ens informava sobre les parts de cada un i de les terminacions nervioses que hi es avoquen. Per exemple, el pene te unes parts visibles com el prepuci o el gland , que a reu d´això te dues arrels amb mes de 4000 terminacions nervioses, les quals ens donen plaer a nosaltres els homes.
També les dones tenen una cosa similar que s’anomena clítoris, que te com a mida mitjana 10 cm i apart de arrels te dos bulbs que descendeixen al llarg de la vulva que aquestes contenen mes de 8000 fibres nervioses per donar-li plaer a la dona.
En conclusió, en tenim parts similars els homes i dones, com el prepuci, el gland...
assoles la petita diferencia esque les dones tenen mes fibres nervioses a les seues parts que els homes.
Aquest text o comentari de karicies ens pareix molt bo per informar-nos de les nostres parts sexuals.
Esta clar que els xiquets tenen penis, i les xiquetes vulva. Això biològicament es real,
però, es recomanable saber les membres virils de les persones, quan estes tinguen asta 13 anys o mes del permitivitat.
Segon la biologia, la metgessa, farmacòloga i divulgadora científica Anna Peiró, i es creu que sabent TOTES nostres parts del cos, tant dels de fora (cames, braços...) com els de dins (estomac, llengua, dents...), a mes saber de les parts mes intimes (penis, vulva, cul...) per així elaborar mes l'educació de criatures de este mon.
Es rumoreja que la malaltia clítoris, la ciència li va fer poc de cas, per tant la doctora Helena O'Donnell va estudiar la anatomia de Gray, i li va considerar a la bíblia de la cirurgia anatòmica; però, no havia nada res del clítoris, i en 1998 es va completar; si un epígraf esta complet per la dedicació a l'erecció del penis, amb molta informació
sobre la neurotomia.
La gent ha de comprendre que el gènere d’una persona no el determina el que tinga o li falte, sinó amb el qual s’identifique; ningú ha de dir-te que com tens vulva ets dona o que al tenir penis ets home.
Aquest tema sembla interessant; no es sap quasi res sobre l’aparell reproductor femení, sempre s’ha ignorat en canvi, passa el contrari amb el masculí. El desconeixement que hi ha sobre ells és molt gran; no sabia que els genitals masculins i femenins estaven relacionats d’aquesta forma. Gràcies a l’entrada podem saber que no hi ha massa diferència entre uns i altres; cosa que mai ens han explicat a l’escola ni a casa.
En conclusió, un individu ha d’elegir la seua identitat, no la resta. També opine que hauria d’haver més informació sobre les parts íntimes de la dona i les seues semblances amb el masculí; no ignorar al les primeres.
Aquest text tracta sobre La informació que n’hi ha del clítoris i com aquest s’ha ocultat en la història, per exemple, que a finals dels 80 no hi havia cap descripció del clítoris perquè «no era necessari per la reproducció».
Nosaltres pensem que es deuria donar la mateixa importància als homes i a les dones, es a dir, que el penis i el clítoris deurien de estar igual de documentats. També pensem que perquè no siga necessari per a reproduir-se, no es motiu per a la falta d’informació.
Haurien d'ampliar la informació sobre el clítoris perquè açò no te sentit si fiquen una informació detallada sobre el penis perquè el clítoris no?
Esta be que algunes persones es dediquen a buscar sobre el clítoris i posar-ho en, per exemple un llibre, un blog etc... jo mai haguera pensat que el clítoris podria mesurar 10cm tampoc que siga l'òrgan que mes terminacions nervioses te de tot l’organisme ni mes que tinguen com 4.000 No crec que les dones s'avergonyien ni es senten anormals per a soles no arribar a l’orgasme es mes, jo crec que els homes que vullguen de veritat a les seues dones, es senten mal per no aconseguir que elles arriben al orgasme, no creia que els penis i clítoris tenien tantes similituds. Al final deurien si osi ficar molta mes informació per a que els que estudien anatomia la estudien be perque si no faltaria molta informació que pot ser al final molt necesaria
Jo pense que es dona mes importància al membre masculí, perquè els hòmens busquen la penetració i pensen que es el que li agrada a les dones quan en veritat les dones busquen que les complaguen de altres maneres sense tenir en compte la penetració. A demès està el clítoris al que no li presten atenció, per culpa dels llibres, revistes, etc. Ells son els majors culpables ja que son els que no donen res d’informació sinó que et diuen que ho tenen les dones i que es intern. Aleshores tens que buscar informació però la majoria de gent no ho fan i no tenen res d'interés gracies a que han normalitzat el no saber per a que serveix i les seues qualitats.
Es veritat que en ningun llibre de text hi ha cap informació sobre el clitoris, de veres que no se perquè no el posen en els llibres, es una part del cos no pasa res per possar aqusta part per que es normal en les xiques. Asoles es veritat que parlen del penis com si res però també es te que hablar del clitoris, com ya he dit es una part del cos. Les persones que fan llibres sobre aquestos temes no se que pensaran però si posaren el clitoris sabriem mes coses sobre aquesta part del cos ja que fins ara es desconeix. Si pensem bé el clitoris (crec) es l’organ que fa que els homes tinguen plaer i a la vez les xiques també (crec), a la fi que si jo fora un escritor de llibres sobre temes sexuals introduiria aqustes informacions o més sobre aquest organ de les xiques.
Aquesta entrada tracta sobre les parts intimes dels homes i dones.
Normalment la gent sempre li dona mes importància al penis que a la vagina que no li donen tanta i encara que no ho sap molta gent el penis i la vagina tenen mes coses en comú de les que semblen, per exemple el teixit, el gland o el prepuci.
Jo pense que la gent no pensa la importància que te la vagina ja que no li han parlat d’una manera adequada, mentre que del penis han donat mes importància i la gent esta mes informada. Això deuria de canviar i tindrien que donar mes importància de la que li han donat fins ara, també haurien de tindre mes educació sexual per a que la gent estiga mes informada.
La meua opinió es que avui en dia donen més importància als membres dels homes que a les dones.
Els homes busquen la penetració i pensen que es el que li agrada a les dones, quan en veritat les dones busquen que les complaguen de altres maneres sense tenir en compte la penetració.
Han de comprendre que el gènere d’una persona no el determina el que tinga o li falte, sinó amb el qual s’identifique; ningú ha de dir-te que com tens vulva ets dona o que al tenir penis ets home.
També en els llibres de text es dona més importància a la part masculina i no li donen ni ensenyen a les persones la importància del clítoris d’una dona.
Tenim que donar-li la mateixa importància a els dos casos per igual.
Aquest text parla sobre un òrgan femení anomenat clítoris, i de com aquest ha segut ocultat al llarg del temps. Fins a finals dels vuitanta, aquest membre no ha segut estudiat ni molt menys se n’havia fet una descripció tècnica i exacta. Encara que té la mateixa importància que els òrgans sexuals masculins, s’oculta en llibres escolars educatius, com per exemple, el llibre de biologia o d’anatomia. Fins i tot, el clítoris i el penis comparteixen el mateix teixit i tenen gland, prepuci, cos cavernós, arrels, bulbs vestibulars...
Generalment els hòmens reben molta més informació de les seues parts íntimes que les dones, s’hauria de tindre més educació sexual, per motius tan senzills com pot ser provocar un orgasme a la dona, ja que el clítoris és l’òrgan que més terminacions nervioses té de tot l’organisme femení, per la qual cosa la penetració moltes vegades no és el millor recurs per arribar a l’orgasme i s’ha d'estimular el clítoris, o simplement per conéixer millor les parts del nostre cos.
S’haurien de fer més tallers de sexualitat orientats a l'ensenyament de les nostres parts íntimes tant masculines com femenines, i normalitzar que les dones no solament tenim vulva, sinó també clítoris.
En aquesta entrada parla sobre les zones erògenes del cos humà, ens donen informació sobre ells, pensem que es seguix donant més importància als membres dels hòmens que als de la dona. Un bon exemple, és el dels llibres de text, com fica en la lectura, ni mencionen el clítoris en els llibres mentre que als penis ens fan estudiar-ho completament.
Li han fet poc de cas ja que fins a finals dels 80 no hi havia cap investigació ni descripció del clítoris, ja podem donar gracies de que tinga'm un mínim d'informació sobre el clítoris.
La doctora O’Connell i a la sociòloga francesa Odile Fillod, grácies al documental i els primers plànols de codi obert en 3D i a grandària real, en el qual podem observar que el clítoris es més gran i més complexe del que deien.
Aquest text ens ha parescut molt interessant, ja que ens pareix molt bé que s'haja donat la mateixa importància al clítoris que al pene ja que no donar la mateixa informació ens fan com «inferiors»
En conclusió la informació sexual té que ser igualitària i no denigrar a ningun génere.
Em pareix molt mal que algunes persones es burlen d’unes altres perquè tinguen algú problema en el penis o en el clítoris, perquè alo millor a la persona que es burlava no li agradaria que es burlaren de aquesta manera, per això no hi ha que fer eixes coses que per problema que te eixa persona burlar-se, per exemple pots tindre un problema en el penis com el càncer en el penis o com càncer en clítoris i ara una persona es entera, com exemple: Jorge en tenia un problema de càncer en el penis i el seu amic Ballack és posava a riure quan el veia i desprès Ballack amb els seus amics es anava a deia per allí que Jorge en tenia aquest problema, fins que quasi tota la meitat del barri es va donar conta, per això no ens tenim que riure de eixa persona perquè li seta mal, perquè al final es dona conta tots els persones i com el exemple de Jorge pot que persones com a ell li passa i mai salen de les seues cases.
En aquest text parla sobre el clítoris de la dona i el penis del xic. La doctora O’Connell i a la sociòloga francesa Odile Fillod han canviat el punt de vista de moltes persones sobre el clítoris gràcies als primers plànols en 3D i a grandària real van canviar els pensaments de moltes persones, en el qual podem observar que el clítoris és més gran i més complex del que deien. També em pareix molt malament que no hi haja tants documentals o informació sobre el clítoris i que sobre el penis hi haja molts, pensant que el clítoris siga més important que el penis.
En els llibres de text es dona més importància a la part masculina i no li donen ni ensenyen a les persones la importància del clítoris d’una dona. I en les xarrades també passa el mateix, fins que en segon de la ESO unes xiques ens van donar una xarrada sobre el text, em va fer recapacitar molt.
Jo crec que els títols d'aquesta entrada haurien haver sigut: Perquè els penis si, i les vulves no? Perquè als llibres d’anatomia no ix una cosa tan important al món del sexe? O, perquè han d'eixir les xiques afectades i els xics no?...
M'he quedat molt sorprés amb aquesta entrada, no sabia que la vulva no eixia als llibres d’anatomia. A mi, si hem preguntaves sobre si crec que ix o no, et respondria amb un enorme SI, ja que no hem podia imaginar que fins l'aparell sexual de les xiques estaria ocult inclòs als llibres d'anatomia més importants o no estudiat.
Per acabar, estic orgullós de què hi haja canviat, i que ara, si que pugues encontrar articuls sobre aquest múscul femení, açò demostra que a poc a poc la societat avança i espere que prompte en tots els llibres i webs sobre anatomia.
La meua opinió esque a dia de hui es segueix donant-li molta mes importància als membres masculins que al de les dones. En el cas de les escoles en els llibres de text encara es dona molta mes importància al penis i no ensenyen el aparell reproductor de les dones, i no es imparteix la importància del clítoris de una dona , ja que tot el mon deuria saber lo que es el clítoris i sobretot les dones per a poder conèixer el seu aparell.
El clítoris fa un paper molt important en totes les dones i la gent deuria de sabre mes sobre aquest tema i no fer de ell un tema tabú.
El que diu aquest text es que realment no es dona molta importància o es podria dir que pràcticament no parlen del òrgan de la dona, es dona en molts cassos, per exemple en els llibres de text dels col·legis en els temes de reproducció no es parla gens o es parla molt poc de la funció del aparell reproductor femení, es dona molta mes importància al membre del home.
També pense que deurien de fer moltes mes xarrades sobre la educació sexual i ensenyar als xiquets i xiquetes que el clítoris es una part fundamental de la dona i no per se de la dona hi ha que donar-li menys importancia
Hi han temes molt interessants i que els jóvens ignorem. Depenem molt de l'educació què ens donen en el institut, depenem dels mestres, de les institucions educatives...fins que no canvie els continguts i amplien els coneixements sobre l'educació sexual continuarem en desigualtat social. (Anna E.)
Efectivament, Anna E., l'escola és un espai fonamental per a l'educació sexual del jovent i jo porte més de vint anys bregant perquè així siga. Però què lent va tot...
Publica un comentari a l'entrada