19 d’abr. 2020

De millors amigues a nóvies

Valen i Sofi "De mejores amigas a novias"

El dia 26 d’abril és el Dia de la Visibilitat Lèsbica, una jornada per a reivindicar la visibilitat de l’homosexualitat femenina, per a demanar la inclusió de la realitat lèsbica als mitjans de comunicació, a les polítiques públiques, a l’àmbit educatiu i sanitari, etc. És el dia també per a recordar-nos que cal encara lluitar contra la lesbofòbia, i, en temps de confinament, no podem oblidar les joves lesbianes que potser estan vivint amb unes famílies que no les accepten, que no veuen amb bons ulls que les filles desitgen o estimen altres dones, o que tinguen ploma, que visten d’una determinada manera, que no amaguen el seu lesbianisme, que siguen activistes, etc. 

Al voltant del 80% de persones LG oculten la seua homosexualitat en l’adolescència per por al rebuig dels iguals i de la família. Vergonya, inseguretat, baixa autoestima, desconfiança, por a no tindre parella... són algunes de les emocions que acompanyen les adolescents lesbianes. 

Les lesbianes patim una doble discriminació: per dones i per homosexuals. Sabem que les relacions sexuals que estan fora del marc de la reproducció són de segona categoria, ja que, segons el model sexual hegemònic, les pràctiques sexuals es divideixen en preliminars i coit, i la sexualitat en majúscules és un coit (relacions completes, diuen alguns). Les lesbianes patim també l’assetjament dels que insisteixen a fer trios perquè els exciten dues dones. I com a dones, també ens condiciona el model de bellesa tradicional, i no està ben vis no ser femenines o tindre ploma

Amb tot, hi ha hagut avanços en la visibilitat, i podem trobar alguna sèrie protagonitzada per lesbianes (la mítica The L Word) o, el més corrent: sèries amb alguna lesbiana, per exemple Sex Education, Euphoria, Atypical... També hi ha grups de música obertament lesbians i activistes, com les Chocolate Remix o les Torta Golosa (Las camionas és una cançó dedicada a les dones masculines); hi ha cantants com Melo Moreno (també youtuber) o Hayley Kiyoko; i trobem parelles de youtubers amb molt d’èxit, com les colombianes Calle y Poché, les argentines Valen i Sofi, o algunes de casa, com Dulceida o DeVermut. Els seus vídeos ens poden ajudar a passar el confinament més acompanyades. 

8 comentaris:

Adriá Price ha dit...

Sincerament crec que les xiques lesbianes no tenen tant reconeixement, per a bé o per a mal, com els gays o els bisexuals; És com si estigueren en segon pla en el “món” LGTBIQ+. O almenys és el que he vist jo, al meu voltant, com en les sèries de Netflix; El 80% de les pel·lícules on apareixen persones homosexuals són gais, no lesbianes.

I està bé que un dia de l'any, les xiques lesbianes tinguen un reconeixement especial, però no haurien que ser a soles 1 dia, haurien de ser els 365 dies de l'any, perquè com elles o com qualsevol homosexual, cada dia han de suportar molta discriminació, insults, i a vegades inclús violència, i a mi, que no li pugues contar als teus amics o inclús als teus familiars, que eres homosexual per por, hem pareix VERGONYÓS.

Per acabar, dir que les persones diferents e interessants, són més divertides que les simples i habituals, no sé, podeu pensar-ho ;)

Amanda Colbran ha dit...

Jo crec que sempre que es parla de persones homosexuals, parlem de xics ja que sempre els utilitzem com a referent i no donem tanta visibilitat a les xiques. Es veritat que elles, el tenen més complicat perque a més de no tindre tan reconeixement, encara ni hi han persones que no acepten que una persona puga vestir-se mes masculina o d’altra manera, pero gracies a youtubers o influencers com Dulceida, ja tenen un poquet més de protagonisme. Però igual que les persones lesbianes tenen problemes, tot el seu col·leciu també. Un exemple d’aixó pot ser un video que s’ha fet viral d’un policía insultant a un intersexual, solament per ser intersexual i no el veig normal. Sincerament, les persones que encara tenen aquesta perspectiva de les persones o encara diuen que n’hi han coses per a xics i coses per a xiques, deurien de anar a parlar-ho amb altres persones i intentar aclarir les seues idees.

Conclusió, les lesbianes necesiten més visibilitat i algunes persones rectificar alguns pensaments.

Sandra Garcia ha dit...

26 d’abril dia de la Visibilitat Lèsbica; per desgràcia cal haver-hi un dia com aquest i no un de visibilitat heterosexual, ja que per a molta gent les relacions d'homes i dones són el més “normal” i no entenen l’amor entre dues xiques.

És cert, si ens parem a pensar en les pel·lícules o series que hem vist de gent homosexual estan representades majoritàriament per homes, almenys al meu cas, i no es visualitzen xiques lesbianes. Aquest és un dels motius, entre molts d’altres, a que fomenta la poca visibilitat lèsbica al món. Per exemple, fa poc més de dos anys, una amiga va eixir de l’armari, i a l'hora de parlar amb la seua àvia per informar-la, ella va afirmar que no sabia de l'existència d'homosexualitat entre dones, i que sols coneixia als gays; encara que afortunadament la dona s’ho va prendre de bona manera.

Ainara d'Aquitania ha dit...

El dia 26 d’abril es el dia de la visibilitat lesbica, i la veritat jo pense que no hi deuria de ser un dia a soles i que el reconeixement deuria de ser tots els dies, la veritat que en les pel·lícules i en altres situacions es solen veure a xics homosexuals i no a dones, i a mi em pareix que a les dones homosexuals no les tenen tant en compte i a la vegada amb l'aparició d'homes gays a la televisió o normalitzen mes que si apareixen lesbianes, i si veuen a una lesbiana diuen que és poc femenina i ho tenen tot més complicat; la veritat que em pareix molt injust que desprecien a les persones homosexuals per la seva orientació sexual i gràcies a youtubers com Dulceida que dona consells i ajuda a les persones homosexuals per a que no tinguen por de dir el que senten.

Aixina que la conclusió es que a les dones lis deurien donar més visibilitat i la gent hauria de normalitzar mes que hi han lesbianes i no tindrien que tindre por de mostrar els sentiments encara que hi ha gent que no veuen bé que a les dones lis agrade les persones del mateix sexe.

Xavi Bón ha dit...

El 26 d’abril, dia de la Visibilitat Lèsbica; pense que per desgràcia cal haver-hi un dia com aquest perquè si s’haguera normalitzat més les relacions lèsbiques no hauria un dia de visibilitat lèsbica.

Uns dels motius pense que es perquè no hi ha publicitat de aquest, es a dir, no he vist casi pel·lícules o series que tinguen relacions lèsbiques, pareix una tonteria però aquest és un dels motius, entre molts d’altres, que fomenta la poca visibilitat lèsbica.

Vaig conèixer a una xica que va eixir del armari, i volia explicar-lo al seus avis però no seu va tomar molt bé perquè no coneixien res sobre la sexualitat lèsbica.
Un exemple es un policia en Benidorm que va insultar a un intersexual, si la policia que en realitat ens te que protegir pensa així anem malament.

Conclusió: les lesbianes necessiten més visibilitat cara al món.

Guillem Pook ha dit...

Jo pense aquest tema del lesbianisme, és un que no està molt vist, per exemple en la societat, és més fàcil trobarte o conèixer a u xic gay o bisexual, que una dona del LGTBI +, y açò no passa per que hi hatjen més homens del LGTBI +. el porcentatge de homens i dones d’aquest col·lectiu, serà molt semblant.

Com diu en l'article, el 80% de les persones del col·lectiu ho tenen amagat, per què els dona vergonya, perque tenen por de que la seva família no la accepte … I açò no deuría de ser així. Si eres gay, lesbiana, bisexual, etc, Això és cosa teva, perque ningú té ningún dret de criticar l’orientació sexual de ninguna persona.

Rebeca Maconchy ha dit...

És un fet que estan més normalitzades les relacions entre homes que les relacions entre dones; molta gent encara pensa que aquestes només es basen en el sexe i no veu clara la idea de que ambdues persones del mateix gènere hi puguen mantenir un vincle amorós.

És veritat que ara hi ha menys discriminació, però encara s’impulsa a les xiques a que siguem “femenines” i que ens comportem de certa forma, el qual afecta a la nostra sexualitat; a les xarxes socials he escoltat les històries de moltes dones lesbianes que tenien por a expressar-se o a ser elles mateixes i no ho feien per tal d’ encaixar. També queda un poc de discriminació per part d’amics, que tenen idees retrògrades i pensen que la teua orientació sexual canvia la teua manera de veure-los.

Em sembla bé que hi haja 1 dia contra aquesta discriminació; com ha dit el meu company Adrián Price, tots els dies de l’any haurien de ser així per a tot el col•lectiu, perquè cap persona ha de suportar comentaris malintencionats, ni assetjament, ni violència al carrer.

Hada d'Aquitània ha dit...

El dia 26 d’abril és el Dia de la Visibilitat Lèsbica. Consisteix en un dia per a reivindicar la visibilitat de l’homosexualitat femenina. Aquesta entrada en concret és al voltant d’un vídeo de dues dones que abans eren millors amigues i després van ser nòvies. Les xiques conten en el vídeo la seua experiència i donen consells per a que la gent no tinga por de dir qui són, que senten i que els agrada.

Jo opine que aquest dia és necessari, ja que moltes persones continúen pensant que les persones de diferent orientació sexual no tenen els mateixos drets. El vídeo també m’agradat, perquè a més de ser una bonica història, també és una representació de situacions que apareixen a diari. Hi ha que lluitar contra la homofòbia, en aquest cas la lesbofòbia, totes les persones tenim els mateixos drets i no hi ha que discriminar a ningú.