27 d’abr. 2010

Els límits a la masculinitat



El meu alumne Javi té raó quan diu que a un xic no li molesta que li diguen puto o guarro. Als xics els molesten altres coses.

Quins són els insults que se li diran a un xic per a fer-li mal? Què és el que a un xic li molesta que pensen d’ell?

a) Que és (o es comporta com) una xica: nenaza, efeminat, amanerat...
b) Que no es comporta com s’espera d’un xic: covard, gallina, poc home...
c) Que li agraden els xics: maricón, marieta...
d) Que no vol ser un xic: transvestit, travelo...

“Si a un xic no li agrada el futbol, julandrón fijo”, em deia un alumne l’any passat. Ell tenia clars els límits de la masculinitat “autèntica”, unes fronteres que molts xics traspassen encara que hagen de rebre els insults que més amunt hem anotat.

Qui marca l’autenticitat de la masculinitat? El que insulta? El que apel·la a la tradició (sempre ha segut així)? El que crida més fort?

Repassarem els insults i el que comporten:

Nena. Se’ls diu nenes als jugadors de futbol quan no rendeixen prou. Se li diu nena al xic que té amistats femenines i no es relaciona amb les dones només per a lligar. Se li diu nena al xic que no practica esports “masculins”, a qui té molta cura de la seua estètica, al que deixa decidir a la nòvia (calçasses), al que no té ploma heterosexual...

Gallina. Se li diu gallina a qui no es relaciona amb altres barons des de la competitivitat o la demostració de força, al que expressa emocions, al que plora, a qui no s’arrisca ni posa en risc els altres per demostrar la seua masculinitat, al que tracta de la mateixa manera a la seua nòvia, siga davant d’amics o sol amb ella...

Maricó. Se li diu maricó a qui se salta la norma del desig eròtic cap a les xiques i es permet desitjar i estimar altres hòmens. Les reaccions homòfobes són diverses i les excuses també: és antinatural, fa fàstic, m’és igual però que no vagen pel carrer... L’insult amaga la por de “contaminar-se” i la vanitat de pensar que a un xic gai li agradaran tots els xics, inclòs l’homòfob. Aquest insult, però, s'empra també, no per a adreçar-se a algú que es creu homosexual, sinó per a recordar a qualsevol baró que s'ha de comportar de manera masculina.

Travelo. A les persones transsexuals se les considera còpies dolentes de l’original. I l’Associació Nord-americana de psiquiatria ho considera una malaltia. Curiosament, les definicions de les malalties van variant al llarg dels temps i el que ahir ho era hui ja no ho és. 

Qui marca les fronteres de la masculinitat autèntica? Tu també ets un/a vigilant del gènere o ho feies sense adonar-te'n?

53 comentaris:

Anònim ha dit...

Els insults no deuen de sentir cap mal, quan més cas es faça més el dirà, normalment el insult que es rebre pot fer mal si el que et diuen es veritat, però si no es veritat lo millor es no fer cas i passar, els agressors volen que se'ls conteste i així continuar insultant-hi, però si veuen que no els fas cas s'acabaran oblidant, la conclusió es que no hi ha que contestar davant d'un insult, els agressors volen açò.

Anònim ha dit...

Aveces te insultn auqe no agas caso, a mi me lo hacen, nos les ago caso y lo hacen mas porqe saven que me jode... son asi, les molesta mi pluma , quieren gente NORMAL como ellos ????

Lucía C. ha dit...

Jo tinc un amic amb qui els xics es fiquen constantment dient-li "maricó". Ell té moltes amigues i pocs amics, no li agrada el futbol, plora quan ho necessita (i quan vol) i escriu sobre l'amor. I, realment, és una de les millors persones que conec.
I estic molt d'acord amb tu en allò referent a la vanitat dels que pensen que a un home, pel fet de ser homosexual, li agraden tots els homes... És que als homes heterosexuals els agraden TOTES les dones? Jo crec que no...



Patxi Andión canta una cançó que es diu "Doña Anita". "Sola, soltera, conspicua, decente y cabal", diu d'ella. Ma mare va escoltar-la una volta i em va dir (burlant-se de mi, clar): "Mira, Lucía, como tú: decente y cabal". Per això "decente".

Per cert, perdona que no parlara en valencià divendres. M'encanta escoltar-ho, llegir-ho i fins i tot escriure'l, però a l'hora de parlar-ho em pose tan nerviosa que la llengua se'm fa un embolic i em pose nerviosa.

Rosa Sanchis ha dit...

"És que als homes heterosexuals els agraden totes les dones?"
Molt bona pregunta, Lucia. Per a la masculinitat tradicional, els hòmens han d’estar preparats per al sexe sempre; per això pensen que un home homosexual també haurà d’estar sempre disposat per al sexe i amb qualsevol. No sé si has vist aquest post (http://karicies.blogspot.com/2010/02/molta-gent-mha-passat-aquest-anunci.html) però precisament mostra un penis a qui li fa igual qualsevol vulva perquè totes li agraden.

La masculinitat tradicional és com un programa que se’ns instal•la només nàixer. A les xiques, el de la feminitat “vertadera” i als xics, la masculinitat “com cal”. Aquestos programes són tan pesats i potents que s’actualitzen constantment, encara que li digues a l’ordinador que no vols actualitzacions. Un dia et compren barbies o ironmans; un altre et compren roba rosa o roba blava. I pel camí hi ha qui t’insulta: maricón, marimacho... si te’n vol eixir del programa. Cal preservar la puresa de la Feminitat Vertadera i de la Masculinitat com Cal!!! I per això les actualitzacions han de ser constants. Si volem canviar alguna cosa, hem d’accedir al disc dur. Uff, molta feina! Però necessària si volem ser una miqueta lliures!!!

PD: a la pròxima parlem en valencià, sense vergonyes!!
Dóna-li records a la teua germana!!

Rosa Sanchis ha dit...

Ah, divertit això de la cançó!!! I la complicitat amb ta mare, haha!

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Anònim (el primer),
els insults són VIOLÈNCIA, no importa si molesten o es fa com que no molesten. També és propi de la Masculinitat com Cal aparençar que no molesta res, que res afecta, que un home és superman. Són VIOLÈNCIA DIRECTA perquè ofenen i es diuen per a fer mal, i són VIOLÈNCIA SIMBÒLICA perquè persegueixen que es perpetuen els estereotips: els xics forts, mascles, sense sentiments... les xiques femenines, emocionals, dèbils... Els insults que comente al post divideixen el món en dues categories (hòmens/dones) i atribueixen unes qualitats i unes maneres de ser inamovibles, ben lluny de la diversitat real de la vida i de les persones. Són violència i no s’han de permetre!!!

Rosa Sanchis ha dit...

Tienes razón Anónimo (el segundo), no siempre no hacer caso funciona. Los policías del género no se dan cuenta de que trabajan gratis.

Mariano Ros ha dit...

Hola Rosa, hace mucho que no entro por cuestiones personales pero ahora que ya puedo volver a mis actividades en internet, creo que no podré ponerme al dia pues hay muchas cosas nuevas. Aquí pasa un dia y ya has perdido el tren.

Bueno, este articulo me ha gustado mucho porque me parece muy grave que haya tantas personas que utilizan los insultos para hacer que los demás vivan como ellos creen que lo tienen que hacer. ¡Nunca lo he entendido y nunca lo entenderé! Pasaba cuando yo era joven y sigue pasando ahora aunque parezca que las cosas han cambiado. Hay muchos tipos de hombres y muchas maneras de serlo, algunas muy negativas y machistas (aunque ellos crean que son los más hombres de todos). En el pueblo había un chico muy amanerado que a veces se vestia de mujer y al final todo el mundo lo llamaba Antonia en vez de Antonio. La gente se burlaba de él porque se atrevia a vestirse de mujer, cosa que ellos solo hacían en los carnabales. Antonio era el valiente, porque a pesar de los insultos, hacía lo que queria; ellos eran los cobardes porque se hacían fuertes siendo muchos, todos juntos y se crecían insultando, pero luego no se atrevían a ser ellos mismos... Cuando lo recuerdo me da pena.
(siento el comentario tan largo)

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Mariano, se te echaba de menos!! Gracias por tu comentario.

Tienes razón en lo de las masculinidades. Yo tendo algunos alumnos que representan la masculinidad tradicional como si siguieran un manual. A veces tengo la impresión de estar viendo una película o un documental que llevaría por título "Como ser el macho de la especie". Hoy estábamos trabajando un texto de Molière (Un matrimonio a la fuerza), concretamente el fragmento en el que Sganarelle (un señor ya mayor) expresava sus deseos de casarse con Dorimena para poseerla y cumplir así todos sus deseos sexuales sin que nadie pudiera decirle nada. Ella, por su parte, mostraba el deseo de librarse del autoritarismo de su padre gracias a su matrimonio, y manifestaba también las ganas de conocer gente y mundo. Parecía claro que tanto ella como él sólo pretendian cumplir su sueño y que ni se amaban ni eran capaces de verse.

Despues de la lectura del texto, les pedí que imaginaran el final de la obra. Uno de mis alumnos pensó que Dorimena le propondria hacerlo una vez al mes y que Sganarell la convencería para hacerlo dos. Y entonces llegarían a un acuerdo y se casarían. Un compañero comentó que dos veces al mes era muy poco y que Sganarelle seguro que era "maricón" por aceptar semejante trato. Un hombre de verdad tendría por lo menos que hacerlo dos veces por semana.

Anònim ha dit...

REDACCIÓ DE LA MASCULINITAT I LA FEMINITAT


La gent pensa que una xica masculina es la que diu tacos, pega fort sense motiu, es segura i ferma i sense pudor davant de la gent. Jo pense que una xica masculina no es així per els tacos, ni per pegar-se ni per ser segura, també ni han xiques molt femenines que fan tot això i xiques que es consideren masculines i no per això, te que vorer a com tu et sents no amb res mes.

També pensa la gent que un xic femení es el que te gestos ‘pijos’ de xiques, vestir apegat amb bufanda de color rosa o depilar-se però s'equivoquen perquè un xic femení no te que vorer amb el color de la roba ni amb depilar-se, li pot agradar eixe color o cuidar-se i no per això es ser menys xic si no tindre una personalitat.

La gent també te moltes coses que pensar sobre els gais, que son anormals com si foren algo raro, o pensen que son males persones. Es un gust diferent i ja esta no te res que vorer que sigues gai, hetero o el que sigues depèn de la persona.
També es diu que els famosos com els jugadors de futbol que es molt masculí no son gais i el que passa esque alo millor ho so però no el diuen , també s'escolten moltes frases com ‘ els tios que estan bons no poden ser gais’...
Ni ha gent que parla d'ells com si foren d'altra raça algo raro i assoles es un gust diferent com el podria tindre qualsevol persona.

Dianaa! ha dit...

el ultim comentari es de diana 3º ESO

javi3eso ha dit...

¿Que es una xica i un xica?


segons mols xics una xica esta obligada a ser femenina si no no es xica ... ¿perqué i si una xica es masculina no se consirera xica?

segons els tios, les ties marimaxos que segon ells no son ties son :

les que diguen tacos.
les ties que pegen fort sense motius.
les que parlen alt, fort i greu.
segura ferma.
sense pudor as parlar davant de gent.

també hi a molts tios femenins que estan molts descriminats per ser afeminats i ens creiem que un tio per ser femení té que ser gay i eso es mentida .... poden haver tios que son femenins perquè and naixcut així i no per això té que ser gay o perquè van and xices tenen que ser gay ,

segon els tios els xics afeminats son així:

gestos fins i pijos.
vestir apegat bufanda.
color rosa.
delicat.

També es diu que els tios gays son de dos tipus afeminats i els que no o aparenten ... moltes persones creuen que una persona que li agrada el seu sexe i es afeminada como els gays o gran part de ells son males persones , cabrons etc .... i tambn es creu que els gays que no i aparentes (que no son efeminats son bones persones ) moletes xices diuen que els tios bons son els gays.. pero que es desperdixien perque a ells les agraden els tios. altres tios creuen que les xices que jugen al futbol son lesbianes o la majoria... nose perque diuen que son maxos es que a una tia no el pot agradar el futbol ? no en tenc res entonces als xiks per jugar a futbol també ens podrien dir que som maricons i no lo som , perquè no se li tracta igual a les ties que als tios ? si verdaderament son elles mes inteligents i les que mes aguanten ala ora de treballar ? no entenc res i es una cosa que jamas entendre.

kalil ha dit...

hi ha dos tipes la masculinitat i el feminisme:

normalment una xica masculina es aquesta que diu tacos (cosa que tot el mon fa) pegar fort, sense cap raó, o por deport. HI ha xiques que es peguen per a defendre i altres pera defendre de algú insults, però hi ha algunes que peguen molt fort!, Es habitual que en un ambient de masculinitat, la dona es converta les seues costumbres una miqueta brutes, però exemple parlar en veu alt i fort, que es una falta de educació o parlar sense pudor davant de la gent.

Un xic femení , es cuan un home es comporta delicadament, con gest poc masculines gest ‘pijes’ vestit de forma de xica, com bufandes o roba molt ajustada, portar el color rosa, se depila'n algunes parts del cos o si fan xafarderies.

Les gais;
Se diuen que el tius bons no son gais, per exemple el futbolistes no es son, aunque en el equip solo hi ha xics, però en el equip de xiques creen que son lesbianes, ¿Perquè? cada u té la seua ideologia y no ten perquè les xiques ser lesbiana
o Policia del genere: homofobia.

Tipus de homofobia
-Me fan fàstic, da asc
-Y que no es deu la llibertat de revelar-se contra el mon i diu-re – soc gai!
Perquè nunca serán acceptades en la societat
Personalment no me gusta la actitud de les homosexuals, no te espai en la societat, no esque quiera exterminarlescmo hicieron los nazis con los judios, tot el contrari ajudarles, i abrir les seus ulls, que aço que fan esta mal!, no tot el amors son possibles,

Madlen 3ESO ha dit...

¿Xics femenins i xiques masculines?
Durant molts anys s'han donat dos estereotips, que els xics han de ser masculins i les xiques femenines i això a portat a discriminar e insultar a aquells xics i xiques que no seguixen aquest estereotip i a més a més els em posats uns a pots i unes característiques que estan mal vistes per moltes persones:

Una xica es "masculina" quan:
-Diu tacos.
-Pega fort sense motiu.
-Parla alt i fort, greu.
-Es segura, ferma.
-Parla sense pudor davant de la gent.

Un xic es "femení" quan:
-Fa gestos fins"pijos".
-Porta roba apegada i bufandes.
-Roba de color rosa.
-Es depila.

Dins de la feminitat masculina, als xics també se'ls discrimina per ser gais,
la major part de les persones pensen que els gais apart de les altres coses ja dites se'ls aplica unes altres.
-Son amariconats (son males persones).
-Fan xafarderies.

I també la majoria de persones pensen que:
-Els tios bons no són gais.
-Els futbolistes no són gais (no ho diuen).

Cada persona te la llibertat d'opinar, però aquest pensament homofob i aquestos estereotips que es donen i que quasi tot el mon els segueix, encara que no siga del seu agrat, per que segur que hi ha molts xics i xiques que tenen un altra manera de comportar-se i no els agraden aquests estereotips. Jo pense que una xica pot ser femenina i a la vegada pot ser masculina també i un xic pot ser masculí i femení a la vegada, per que a de ser una cosa o l'altra, no es pot trobar un punt mig i així poder sentir-nos bé tal i com som sense que ningú els discrimine, ni insultem i a aquelles persones que ho fan, per una vegada m'agradaria que pensaren abans de dir res perquè segur que si a ells els insultaren no els faria tanta gracia.

Normalment això d'insultar-se entre els amics i amigues es fe, però sense ofendre, es a dir, amb cariño, i això que es normal però una cosa es dir-ho entre amics, que no es que estiga bé però es fa, i un altra cosa es començar a insultar a algú que no conixes nomes perquè no segueix l'estereotip, que es suposa que es lo normal.

La meua conclusió es que si les persones ens continuem criticant per raons com aquestes no anem a ninguna part, ni tampoc aconseguirem una convivència millor, el primer pas es obrir una mica la ment o si no es pot simplement no dir res simplement deixar a l'altra persona que siga com a ell o a ella els agrade perquè ningú te el dret de dir el contrari, ni dir tampoc que es una malaltia, perquè es mentida.

Cristian ha dit...

Parlar d'homes és parlar de masculinitat. I parlar de masculinitat és parlar de violència, d'agressivitat, d'analfabetisme emocional. Mai he comprés per què no podem identificar-nos per la nostra afectivitat o sensibilitat, per què ser home significa no tindre sentiments, o al menys, no poder mostrar-los sense pressions. Si així és, jo renuncie a ser eixa mena d'homes i en faig una nova proposta, una nova masculinitat, una que ens faça més lliures i igualitaris.

No és fàcil lliurar-se de les cadenes de la masculinitat tòxica que ens asfixien i ens obliguen a cedir. No obstant, quan ho aconseguim, el camí es més ample perquè el fem nosaltres,perquè nosaltres decidim què fer amb la nostra vida. Ningú te dret a marcar el compàs, cadascú tenim la nostra pròpia lletra, una música interior que alguns fan per ofegar. Acabar amb la masculinitat tradicional no és fàcil, però comença per nosaltres, per canviar els nostres actes. Trencar amb els límits ens fa més lliures.

Petons,Maria. Ens veiem demà a classe.

3d ha dit...

ó pense pense que els xics q no les gusta el futbol o no es comporten como matxos son xics normals i corrents lo q passa esque entre nosaltres ens diguem q som maricons per que no vetgen el futbol o perque no fen coses de matxos le diguem maricó etc y a xics q es coporten com dones per que es cuidan molta la cara se posen cremes etc... el xics sempre em pensat q tenen q ser maxos i comportarse como tals per això cuan vegem algo q no es com creien q te q ser insultem etc...

Anònim ha dit...

Pense que el xics critiquen als altres xics si son diferents. El xics tenim que respectar als altres, encara que no siguen igual que nosaltres. No perquè a un xic no li agrade el futbol es homosexual, o perquè tinga mes amigues que amics. També hi a alguns xics que no els molesta alguns tipus de insults però hi ha que respectar als que si que els molesta.

Home del segle XXI ha dit...

Em fa gracia que gent homòfoba diu que els xics homosexuals porten robes roses.
Hui en dia, està la moda de portar els pantalons baix dels calçotets; atenció: la majoria dels homòfobs porta aquests calçotets de color ROSA. Per aquesta regla de tres, tots els homòfobs son homosexuals, també se'ls veu el cul. Segons ells, es també senyal de ser gai. Aleshores els vertaders homosexuals són els HOMÒFOBS. Que conste que jo no sóc homòfob, però si igualitari, i que no tinc res en contra dels homosexuals.


He dit.

Virgilio 3ºD ha dit...

Jo pense que la majoria de la gent utilitza mal el vocabulari sega per aquest tema o per altre, també es veritat que aquest llenguatge: maricó nena, gallina. Es el mes empleat per els joves i a moltes persones el molestes aquestes coses i per dins estan molt mal. El que passa es que aquestes persones no es volen enfrontar am les altres que diuen insults llavors es crea una rivalitat molt estança en molt ambients con a classe i sempre hi ha dos grups els que diuen insults i els que reben insults.

miishell ha dit...

Jo pense que la majoria de gent que insulta als xics son persones que, a soles volen molestar-los am comentaris que els posen en ridícul, moltes vegades el que tracten es posar-los en evidencia davant dels seus amics, diguen-lis insults, com maricó a soles per la forma en que es comporten... aquesta gent l'hi agrada insultar, però quan aquesta gent es la insultada no es sent tan còmoda,les persones que son insultades per aquest tipus de persones, no s'ha treven insultar-los per por ia que aquestes persones son violentes i poden reaccionar d'una manera agressiva.

Daniela y Carla ha dit...

Nosaltres pensem que no hi ha que discriminar a ningú, cadascú pot fer el que vulga mentres no faja mal a altres. El problema es quan ni ha gent que es dedica a imposar ideals de conducta i si ni ha gent que no els complix tenen que insultar-lo i discriminar-lo. Pero la majoria no son conscients de lo que poden fer estos insults...

Anabel 3ºD ha dit...

Bueno jo pense que sigas el que sigas tens que estar orgullós o orgullosa de ti misme,te lo té que sudar tot el que digan de ti.Ademés que la gent diu eso perque no té vida propia i s'aburren tant que a la minima que ven a algú que le va la vida de puta mare,le amarguen la vida.Asi que passa del tot el que el diguen.

Home del segle XXI ha dit...

Kalil, amb el meu respecte, però sincerament no estic d'acord amb tu. Totes les persones són lliures de fer qualsevol cosa sense alguna discriminació, que no siguen acceptades per la societat, no significa que estiguen mal, per que no és cap pecat.

Anònim ha dit...

Desprès d'haver llegit aquest text sobre els límits de la masculinitat, pensem que lo primer de tot la gent no es tindria que passar amb altres persones diferents a ells/elles mateixos/as, perquè a lo millor algun dia a ells també ets pot ocórrer.
Nosaltres creiem que això no hauria de ocórrer, ja que cada persona es com es i no tens perquè jutjar la seua manera de ser. Perquè pensà...a tu t'agradaria que es ficaren amb tu? ho dubtem molt.
Pensem, que entre tots, les cosses podrien canviar.

Des de ací animen a que totes les persones siguen com volen sense pensar en els demés.

Un abraç molt fort:
Lidia i Sara (L)

Anònim ha dit...

a vore,io crec que eixes critiques es fan no mes per picar a eixa persona,pero no ens adonem que en el fons, encara que siga per a fer la gracieta, es possible que estem fent que eixa persona no siga com realment vol. io crec que si tots realment foçen com volen,deixant passar els comentaris dels demes, deixarien de existir aquestos comentaris. per exemple, per suposat a tots ens agrada anar ben vestits,pero n'hi ha gent que els critica, de segur que ells ho fan perque altres s'ho fan a d'ells.

Anònim ha dit...

per cert, l'ultim comentari es de Bau xD

Héctor 1º B·H ha dit...

Maria!! T'escric el mateix que al post anterior, perquè el problema és mateix: ens fiquem a la vida de la resta i els jutgem.

Anònim ha dit...

Aquests insults son una eina, un residu de societats antigues on la gent era educada com a eina i no com a fi, en aquelles societats hi havia persones que no eren útils i tractaven d'apartar-les de la societat, amb l'excusa que així era més productiva.

Salva y Loly ha dit...

En la nostra opinió no es deuria d ' insultar els xics per cap cosa que faça per la seua voluntat, sempre que no faça mal a ningú.
Per què als xics que no juguen a futbol sel's insulta i, no obstant, a les xiques que no juguen en nines els dona els mateix? A més si canvien aquests jocs per altres tradicionalment de l'altre gènere... la cosa canvia. Per exemple, quan una xica no juga en nines i si en motos o cotxes, se li critica, en canvi, un xic si no juga a futbol se li critica però no perque jugue a altre de xiques, sino perque no juga a algo
És aquesta la llibertat que volem ?

Edu H.G. ha dit...

Aquests insults són comuns a la societat, jo personalment els dic prou vegades. Però no ho faig amb intenció d'insultar ningú, i menys les persones homosexuals, perquè les admire. Em pareix perfecte que a una persona li agrade altra del mateix sexe, i l'aplaudisc. Eixir del armari és molt difícil per les crítiques que pugues rebre, i ole pels que ho fan! :)

Com he dit abans jo utilitze aquests insults bastants vegades, però me n'adone sovint i pense que hem de reduir aquests comentaris, perquè són homòfobs i antics, ja que pareix que estiguem al segle XV.

Anònim ha dit...

jo no estic encontra del homosexual.però eso es una falata de vergunza, perque esta quemando la reputación de los hombres, para qué Dios puso la mujer el en mundo? Dios la puso para ser una compañera para el hombre, no que el hombre vinga a quedarse con otro home. Dios nos hizo uno para el otro, o sea la mujer para el home para que los dos venga a generar fills para després els fills seguir els mismos intereses dels pares, Um homen i un altre home no puede generar fills, péro si una parella de mujer y esposo...este es el meu comentari que muchos de nosotros venga a mirar no solo para nuestro presente peo si para nuestro furuto.....

Jose A. ha dit...

Jo crec que els insults són com una taca de café a un treball. No serveixen per a res i sempre estaran ahí, perquè per molts que ho intentem, sempre hi haurá algú que els utilitze.
Els insults en l'actualitat són com el pà nostre de cada dia... Crec que vivim en un món "insultitzador". Algunes persones els utilitzen amb un profit, però molts altres, i jo també, els utilitzen per influència, per corrent.
Quan som xicotets, els pares no paren de dir que això no es diu, que si ets un maleducat, que si els xiquets bons ni diuen això; potser aixina estiguen incitant-nos a dir-los(per allò de fer-se notar) sense saber què signifiquen, i quant més ens ho diuen, més ho diem. Però ho diem també perquè els mateixos que ens han dit no ho digau, l'han dit alguna vegada, o perquè l'hem escoltat al nostre voltant. D'aquesta manera entrem en una espiral que porta a què tot el món sápiga insults, a què en totes les llengües hi hajen insults, és a dir, són com una plaga que afecta la humanitat.
Per finalitzar, voldria remetre'm a un programa de cuatre que es diu supernanny, nosé si el conegueu. Be, el cas és que una setmana, la supernanny en qüestió, va anar a casa d'un xiquet que no parava de dir paraulotes com puta, gorda, te voy a matar... tot això amb només 4 o 5 cinc anys, no recorde be l'edat. Vosaltres penseu que el nen sabia el què estava dient en realitat?Jo crec que no tenia ni idea...

Rios XD ha dit...

LA SOCIETAT DE HUI AMB LA MASCULINITAT

Hui en dia es seguix pensant en que un home te que ser fort i amb una veu grau si no se li tracta de ‘maricó’ o nenassa per ser segon ells poc masculins. En cambi alguns homes quan veien dues dones a una peli cula pornogràfica pense que això es molt morbosos doncs que siga ‘carn desaprofitada’. amb aixo que diem que a soles si a ells no els poden ofendre per fer un tipus de coses que no son ‘naturals’.
En cambi les dones tenen un altre tipus de pensament... el pareix bonic i normal, i a vegades tenen amics homosexuals perque pensen que no es van a llançar a per elles com si foren gossos.
La meua opinió es que cadascú siga com vullga ser sin pudor ni res perquè al mon hi ha molta gent no tota te el mateix pensament.

Cristian ha dit...

Bé, aquesta és la primera vegada que parle d'un comentari d'altre,però no ho he pogut evitar, tot i que crec saber qui l'ha fet. En fi,és l'últim anònim dels comentaris, i tot i confessar que no té res en contra de l'homosexualitat, es sent partidari del model de familia patriarcal( home,dona,fills), i ens intenta convèncer que és el millor camí per al futur.

Doncs discrepe.La mentalitat tradicional ens pressiona,ens limita,ens asfixia,ens marca normes,ens imposa conductes, ens diu cóm hem de viure.Ens nega la llibertat com a persones a decidir,que per això és nostra la vida, i de ningú més, que la felicitat ve de nosaltres, i que per trobar-la, hem de ser nosaltres qui elegim en cada moment.Que tots els models de familia són vàlids, perquè totes les persones ho són. Qui diu quin model val i quin no?

Héctor 1º B·H ha dit...

Per a l'anónim d'abans de Rocío Martín.

Ets molt graciós. Comences dient que no estàs en contra dels homosexuals, però 3 paraules després dius que és una vergonya per a l'home. Una vergonya per als homes són els homens que maltractens física o psicológicament a la seua parella, els que arriben a casa i es dediquen a vore com la dona fa tota la feina, els que li diuen que si pot o no duur escot o minifalda, vergonya per als homens són els homens que pensen que les dones són inferiors.

Les dones no les va fer Deu per fer-nos companyía, per a fer-nos companyia va fer un bon nombre d'animals, per a fer-nos companyía els humans em creat vincles d'amistat amb altres persones, pero les dones no tenien com a objectiu únic ser companyía dels homes.

Jo pense en el futur, i m'imagine una parella de LESBIANES inseminades amb semen d'un home HOMOSEXUAL. Que et pareix? La ciencia fa possible que no siga necessaria la relació tradicional HOME-DONA, a més, que en l'actualitar es parle d'homosexualitat no vol dir que tothom es vaja a "contagiar" d'homosexualitar, entre altres coses, perque NO és una enfermetat. Doncs, deus estar tranquil, que la continuació de la espècie humana està asegurada.

Marta Serra ha dit...

Per a l'anónim d'abans de Rocío Martín.


He llegit aquest comentari i encara no m'ho cree!! La dona ha estat feta per déu per a ser companya de l'home? Cree que açò és molt fort si dic la veritat em sembla molt trista, el tracte de la dona com un objecte és tan masclista!

Després també parla de l'homosexualitat, i no solament no estic d'acord en la seua opinió sobre el tema, diu que els homes entre si no poden tenir descendència, però és que per ventura l'única funció del sexe és la reproducció???

També diu alguna cosa com que els fills després seguiran els interessos pares i per res és cert tots som diferents, ens agraden coses diferents, tenim opinions distintes, al cap i a la fi és el que ens enriqueix.

Avui en classe parlant del tema m'han dit que era la seua opinió que havíem de ser tolerants, però, podem tolerar la intolerància?

Anònim ha dit...

PARA TODO SIEMPRE HA EXISTIDO UN ORDEN LOGICO DE LAS COSAS Y UNA RAZON DE SER.
SIEMPRE HA EXISTIDO UN POLO OPUESTO A TODAS LAS COSAS PERO SIEMPRE SON LOGICAS... PARA EL NEGATIVO ESTA EL POSITIVO, PARA EL BLANCO ESTA EL NEGRO, PARA LA HEMBRA ESTA EL MACHO, PARA EL HOMBRE ESTA LA MUJER Y EN FIN ASI PUEDO PROSEGUIR.
PERO CUANDO UNA DE ESTAS COSAS SE SALEN DE SU CONTEXTO NATURAL, DEJAN DE SER NORMALES Y ESTAS ANORMALIDADES SIEMPRE O CASI SIEMPRE OCASIONAN DAÑOS.
EN NINGUNA ESPECIE ANIMAL (ENTENDIENDOSE QUE LOS SERES HUMANOS SOMOS UNA MAS DE LAS ESPECIES ANIMALES PERO RACIONALES) SE VE EL INSTINTO SEXUAL POR EL MISMO SEXO, ESTO SOLO SE VE EN EL MAS ANIMAL DE LOS ANIMALES EL SER HUMANO AUNQUE NOS DIGAMOS RACIONALES... SALIRSE DEL CONTEXTO HOMBRE MUJER, SIGNIFICA QUE YA HAY UN DESORDEN NATURAL, ALGO RARO Y MALO ESTA PASANDO Y LA NATURALEZA SE ENCARGA DE CORREGIRLO SOLO, PERO EN ESE PROCESO SE AFECTA OTROS SERES... ESTE ES EL CASO DEL SIDA ENFERMEDAD QUE PULULA CON MAYOR INSIDENCIA EN LAS PERSONAS HOMOSEXUALES SEAN HOMBRES O MUJERES... LA NATURALEZA ESTA CORRIGIENDO ESE ERROR. Y COSTARA MUCHAS VIDAS HASTA QUE SE CORRIJA. (BLANCO O NEGRO, BUIENO O MALO, NEGATIVO O POSITIVO, HOMBRE O MUJER... NUNCA MEDIAS TINTAS). LA NATURALEZA NO CREO HOMO SEXUALES, LA SELECCION NATURAL OPTO POR ADJUDICARTE UN SEXO ESPECIFICO, HOMBRE O MUJER, OTRA COSA ES QUE MENTALMENTE HAYA DENTRO DE LOS HUMANOS FALLAS Y ESTAS HAGAN QUE CREAN TENER ATRACCION POR EL MISMO GENERO, PERO AL FINAL Y DESPUES DE MUCHO ESCOJER ESTOS SERES MORIRAN INFELICES CREYENDO QUE FUERON LO QUE NUNCA FUERON Y MORIRAN CON UN CUERPO QUE POR SELECCION NATURAL OBTUBIERON.
PIENSA Y ANALISA... SELECCION NATURAL... INTELIGENCIA O IGNORANCIA... SER O NO SER... SERA ESE EL DILEMA????, AHORA MIRATE Y DI QUE CUERPO TIENES Y QUE CREES QUE ERES... SERA LA NATURALEZA QUIEN SE EQUIBOCO O TU QUE NO ESTAS SINTONISADO(A) CON LA REALIDAD

Cristian ha dit...

Esto va para el último anónimo, al cual me ha resultado imposible de pasar por alto. Es por ese olor a masculinidad llevada a los límites lo que me provoca asfixia, ese olor que contamina la conciencia de aquellos que aún le encuentran sentido a las ideas tradicionales y no se dan cuenta que solo hacen que causar problemas y prejucios.

Lo primero, el anonimato nos hace cobardes,para defender lo que pensamos debemos de ser valientes, y hacer los miedos a un lado. Yo soy homosexual, y pongo mi nombre, porque no tengo nada que ocultar ni que temer. En fin, vayamos al grano. En mi vida, y desde mi condición, he aprendido que las cosas no son blancas o negras. Que los matices existen, que las cosas cambian y que está bien que lo hagan. Debemos romper los muros que nos aprisionan, que nos limitan, que nos controlan. Romper barreras nos hace más libres. Para encontrar la felicidad de uno mismo a veces hace falta salirnos del camino, y hacer uno propio. Pero eso no es malo, porque en nuestras diferencias está la magia de las personas. Sería tremendamente aburrido si todos fuésemos iguales, nos gustaran las mismas cosas,pensaramos de la misma manera.

Yo me miro al espejo y veo a la persona a la que quiero ver, esa que es feliz siendo lo que es, porque si negara lo que siente, no sería el mismo. Porque yo no hago daño a nadie, vivo mi vida sin molestar a los demás.¿ A quién le importa lo que sea o lo que haga, con quien o cómo, si sigo siendo yo?. Tal vez quienes piensan como tu son los que no sintonizan bien con la realidad. Que como has dicho,la naturaleza es sabia. Por eso los que pensais así teneis las horas contadas. Cambiad, que aún estais a tiempo de rectificar, y de mirar al mundo con otros ojos, de ser más tolerantes, mejores personas, tener mejores sentimientos...

Apuesto a que no es fácil la carga de llevar bien alta la bandera del hombre tradicional. Dejadla atrás, no os hace falta. Vivid por vosotros mismos, y no por las ideas de otros. Que a veces parece que hay animales racionales que no lo son demasiado.


(P.D.Maria,perdona que escriga en castellà, sols volia asegurar-me que m'entén).

Rosa Sanchis ha dit...

Querido Anónimo, tampoco yo he podido dejar pasar tu comentario:

EN NINGUNA ESPECIE ANIMAL SE VE EL INSTINTO SEXUAL POR EL MISMO SEXO,

Tu información es errónea. Hay más de 450 especies documentadas en las que se dan prácticas homosexuales.

ESTE ES EL CASO DEL SIDA ENFERMEDAD QUE PULULA CON MAYOR INSIDENCIA EN LAS PERSONAS HOMOSEXUALES SEAN HOMBRES O MUJERES... LA NATURALEZA ESTA CORRIGIENDO ESE ERROR.

Las enfermedades son eso: enfermedades. En la Edad Media se decía que eran castigos divinos, pero se ha evolucionado mucho desde entonces. Lo que contagia el sida no es la orientación sexual sino las prácticas de riesgo.

AHORA MIRATE Y DI QUE CUERPO TIENES Y QUE CREES QUE ERES...

Me he mirado al espejo, soy obediente, (a veces) y he visto el fruto de la selección natural: una mujer homosexual (además de profesora, hija, hermana, amiga de sus amigo*s, lectora, preocupada por la educación sexual de sus alumn*s, nacionalista, ecologista…) que desea y ama, no porque el instinto o la tradición o la “normalidad social” se lo hayan marcado sino porque lo ha elegido así. Ejercer la libertad en un medio hostil como el nuestro me parece una señal de gran inteligencia y fruto de la evolución.

ESTOS SERES MORIRAN INFELICES CREYENDO QUE FUERON LO QUE NUNCA FUERON

Ésta tiene nombre. Y desde luego no serás tú el que decida si moriré feliz o infeliz. No creo que tengas ningún felizómetro. De lo que no hay duda es de que la infelicidad no la provoca la orientación sexual sino la homofobia. En tu mano está no hacer infelices a las personas que te rodean.
Un saludo afectuoso, Rosa (o Maria)

(No pasa nada, Cristian, la lengua nos perdonará: es por una buena causa)

Voro ha dit...

http://tutorglbt.blogspot.com/2009/06/todos-los-animales-son-homosexuales.html

A ver si a más de uno se le cae el mundo encima despues de leer este articulo. Cuidado, que el apocalipsis ha llegado! ¬¬ Articulo publicado por la BBC.

Voro ha dit...

http://www.elpais.com/articulo/portada/Hay/animales/gays/elpepusoceps/20100509elpepspor_11/Tes#

Y por si con uno no bastaba, toma aqui otro, publicado justo hace 4 dias!

diana 3ºC ha dit...

Anonimo por tu forma de expresarte se ve claro que eres un homofobo y no es una falta de verguenza el ser homosexual verguenza da la gente como tu que tiene la mentalidad de hace siglos el futuro tambien puede ser dos homosexuales sabes, y lo mas seguro esque ellos mueran felices y no se arrepientan de nada siendo dos hombres pero la gente que piensa asi muere infeliz si tu no quieres estar con un hombre no estes nadie te obliga pero deja en paz a los demas que a lo mejor son mas felices con un hombre de lo que tu puedees serlo con una mujer el mundo esta hecho para que haya cambios ,cosas nuevas, sabes y la gente como tu no deja evolucionar todas esas cosas..el mundo va a seguir asi porque la gente no hace caso a la gente como tu y hace lo que de verdad siente tu siguen en tu mentalidad antigua y mirate todos los dias al espejo pensando en lo que de verdad eres y en lo que estas pensando!!

kalil ha dit...

Querido home del segle XXI, cada u té la seua ideologia, no digo que sea pecat, escolta, si les teues pares, serien homosexuals es diure, que si tuviera dos pares, te preguntaries perquè no tienes un mare, como tots les demés, te sentiries distintos a les demés, la meua intenció no es criticarles, respecto al comentario Anonim en majuscules, es molt directe pero en part té raó solo que la forma de esxpresa-ro es tajante, sin rodeos. Pense qualsevol cosa de mi, o de la meua opinió, jo estaré sempre con la meua decisió, cada persona pot escoger, però molta llibertat, es mala, i lo del orgullo gai ni et conte. Soc diu que les teues decisions afectara a tota la teua vida, y no soc a tu, si no a la teua descendència.

Jabón ha dit...

Kalil, yo no me sentiría distinto pero bueno, si crees que no has criticado revisa tu comentario otra vez :)

Héctor 1ºB·H ha dit...

Jo crec que Maria amb la seva explicació i Voro amb els enllaços han deixat clar que a moltes espécies animals que no son la humana podem trobar rel·lacions homosexuals.

Kalil, no totes les parelles tenen com a missió la procreació, però... A Àfrica, Àsia i també a Europa milers de xiquets viuen en condicions infrahumanes, passen fam, no van a escola... l'adopció, tot i que no augmenta el nombre de persones al món (cossa per la que us obsesioneu) salva moltíssimes vides. Que et sembla que dos homes o dues dones adopten? Prefereixes que els xiquets muiren de fam a que quan es pregunten perquè no tenen una família tradicional els expliquen que aquest model de "pare, mare, fills i avis" no és l'únic model?

Miguel T. ha dit...

Querido Anónimo homófobo:
Sinceramente ni el Papa haría un comentario tan…. horrible. Me entristece mucho saber que aun existen personas con esa mentalidad tan cerrada como la tuya, que aporta tan poco a esta sociedad… Tus argumentos están vacios y carecen de toda lógica que tanto defiendes, y que tanto te gusta defender. Pero ¿defender SIEMPRE un modelo de familia tradicional, machista es racional? ¿Es racional obcecarse en no reconocer la realidad? Me parece a mi que no. Pues bien querido homofobo, si te paras a pensar NO HAY UN SOLO MODELO DE FAMILIA, SINO MILES. Y cada uno diferente. Bueno y todo es rollo que te montas de la selección natural y mil de historias más. Te recomiendo que te mires un libro de biología, que queda muy bonito hablar de cosas cultas, pero cuando tiene que ver con el tema, porque siento informarte que no tiene nada que ver una cosa con la otra.
Sinceramente espero que reflexiones sobre lo que has escrito, porque has patinado una barbaridad. Y espero (al igual que Cristian) que dejes la bandera del hombre tradicional que no nos hace falta (te incluyo a ti, porque afecta bastante a tu inteligencia, le doy el pésame a tus neuronas).
PD: Al contrario que tu, no me avergüenzo de mis ideas, y pongo nombre al comentario que he escrito.

julia ha dit...

hola a tot*s! i sobre tot a tú, cristian, per haver estat tant valent. Jo porto tota la vida -des de l'institut i ara ja tinc més de 40 anys!- fora de l'armari i... no m'ha pasat res dolent! Segueixo fora de l'armari a la meva feina, un centre de salut, tant amb pacients com amb compny*s, també amb la família (tinc un família molt gran) i al barri i al col.legi de la meva filla... perquè tinc una filleta preciosa que no sé k pensa de mi, però sé k pensa que la nòvia de la seva mama és stupenda... ,perquè les famíles per sort estan canviant, kalil, i això és bo per tothom.
Vamos! k ara k s'apropa el dia de l'orgull i l'alliberament de lesbis, gais, trans, intersex, bis i, fins i tot, heteros... animo a fer una gran sortida/eixida/salida dels armaris dels manaments de sexe i gènere...
1 petonàs!!!

Raquel 1ºB. H ha dit...

Mi comentario, como muchos otros en este post, va dirigido hacía el anónimo.

Siempre he defendido la idea de respetar la opinión de los demás aunque no encaje con lo que pienso. Pero esque... No puedo respetar algo así. Porque como ha dicho Marta en su comentario; ¿se puede tolerar la intolerancia?

Yo, lo que quiero con esto no es criticarte, reirme de ti, dejarte en ridículo(aunque eso ya lo haces solo), o cualquier otra cosa que implique que pases un mal rato. (Aunque en el fondo, piense que te lo mereces).
Sino decirte que deberías cambiar tu manera de ver lo que te rodea, tu manera de pensar. Y ya no por el bien de los demás ,porqué personas que piensan como tú son lo que realmente hace daño a la sociendad, sino por tu propio bien. Por darte cuenta de que desde esa esquina desde la que miras el mundo no se puede apreciar lo que realmente es.

También quería decirte que yo soy bisexual, y estoy orgullosa tanto de mi orientación sexual, como de mi forma de pensar, como de mi forma de ser, como de muchas cosas más de mi misma. Y como a dicho María, tú no decides si moriré feliz o infeliz. Ni tú, ni nadie.

Sebastià ha dit...

He llegit quasi tots els comentaris.

Una cosa que m'ha cridat l'atenció és la diferent percepció de la masculinitat en quant a la roba, així és pot veure com aquélla va canviant. Als comentaris he llegit sobre roba rosa o bufandes, quan jo era estudiant de batxillerat un xic: no és depilava res, ni les selles, ara vaig al gym i allí tots els xics, o quasi tots, van depilats, i/o s'arreglen les celles, o qualsevol altra cosa similar, no es duia roba massa llamativa, et dirien nena, no s'utilitzaven cremes ni colonies apenes, ni per a protegir-se del sol, les cremes eren per a les dones, no es duia cap tipus d'adornament, res d'arracades ni piercings, per als estandards del meu temps, tinc 40 anys, quasi tots els xics d'ara serien gais, en aquell moment maricons...

En quan als insults, és delicat el tema, uns diuen que no hi ha que fer cas, però altres diuen que si no es fa cas és un martiri i els homòfobs s'envalenten, i si els fas front tens que acabar en alguan situació violenta no desitjada. Jo he passat per totes les situacions possibles, i crec que la sol.lució es, primer, que si t'amagues és pitjor, es burlen igual i t'insulten igual, la cara ben alta és millor, acaben respectant-te més, no fer cas està bé però tens que tindre molta sang freda i ser molt estable emocionalment i tindre molta autoestima, la millor sol.lució pot ser vigna per part dels companys, si hi ha recolzament de tota la resta i planten cara tots a l'homòfob, aquest recula per què normalment és un covard que mira d'enfrontar-se a qui pensa que és més dèbil.

I en quant al comentari del dia 8 pense que és, que està escrit amb maiuscules, dir que simplement és ignorància, desconeiximent, llocs comuns i prejudicis, i pot ser, simplement, amb una miqueta de coneiximent dels gais i lesbianes, els prejudicis acaben caiguent, i algo de empatia també.

Jo he tingut algunes bones experiències últimament donant xerrades en instituts i en acabar veus que tot el que pensaven era o per quedar mes "machos" que ningú, m'han arribat a dir frases del tipus "no hay negros gays", o "yo a los gays los huelo y aquí en esta clase no hay o yo lo sabría", i resultava que el de darrere era gai..., o també per simple desconeiximent, però tot sol.lucionable, i acaben responent tots prou bé.

Perdó per les errades ortogràfiques no estic acostumat a escriure en valencià.

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Sebastià, aportes al debat la perspectica cronològica, el canvi de les fronteres de la masculinitat amb el temps. És veritat. El que abans era considerat femení o masculí, ara es veu normal Realment anem assimilant els canvis i el món va avançant. Gràcies pel comentari (molt bon valencià per a practicar poc)

Madlen ha dit...

A veure tu, no m'agrada la teva forma de pensar, es veritat que per a totes les especies animal inclosos els éssers humans som home i dona, mascle i femella, això no t'ho puc negar, PERÓ, els que ens diferencia d'el rest de les especies animals es la capacitat de poder pensar, veure els nostres erros, de ser capaços de entendre els sentiments dels altres encara que segui una mica i sobretot tenim la capacitat de tindre una ment oberta e intentar acceptat als altres tal i com son, per que als animals alguna cosa que no els agrade la rebutgen i l'ataquen, i aquest pensament que algunes persones tenim, tan negatiu sobre algú que te un altra forma de veure les coses per que s'ha de callar i sentir-se malament amb ell mateix per que sap que moltes persones no l'acceptaran e intentaran fer-li mal amb insults i fins i tot físicament i això demostra que les persones encara que ens consideren la especie més llesta i intel·ligent per la capacitat de pensar que tenim no som millor que els animals si no pitjors que ells, per que després de tant anys d'evolució encara no poden obrir la ment i acceptar als altres tal i com son, per que ningú te dret de dir el contrari.

Jo ha dit...

He de dir que em pareix molt interessant el comentari aquest d'Anònim que ha creat tan gran escàndol. Dic que em pareix interessant perquè demostra que hi ha gent que té uns pensaments mitjevals, però diré en defensa seua que la culpa no es sols d'ell, és també de la societat que els porta pel Camí erroni. És culpa nostra perquè permitim que circulen certes mentides que ens perjudiquen a tots i moltes vegades no fem res per evitar-ho. És intolerable que gran part dels anuncis siguen sexistes, això hauria d'estar prohibit per llei. Per què no ho esta? Perquè no pressionem als nostres polítics. Som massa passius.

Som un poble massa còmode, nosaltres sempre que parlem de la situació actual diem hi ha que veure com em avançat abans estàvem fatal. O com a molt reneguem, però no li exigim res als polítics i així no es pot, la política no és un afer dels polítics, som nosaltres els que tenim que encarregar-nos de la política exigint als polítics.

I per a la gent que pensa que es un pecat diré que si existeix el senyor ell va crear els homosexuals i com són una creació divina hi ha que respectar-los, estimar-los i tractar-los com a qualsevol altre perquè són com qualsevol altre. Són una persona més al món.

Isa ha dit...

A la societat en la que vivim actualment és molt freqüent trobar xics i, també, xiques que utilitzen aquests insults per a dirigir-se a persones quan volen fer que se senten mal. A sovint, jo també els utilitze però sense reflexionar en allò que volen dir, ja que, si ho pensara dos vegades no els usaria.

Jo pense que si estem tan cansats d'afirmar que la nostra societat és una societat igualitària no hauriem d'utilitzar aquests insults perquè en una societat on totes les persones són iguals i no són discriminades per la seua forma de ser, per la seua sexualitat... no s'utilitzarien però per a la gent que pateix aquests insults dir-lis que no escolten aquestes paraules, que no és res roí ser com un vol ser, el que si que és dolent és ficar-se amb els altres i no intentar primer fixar-se en els propis defectes.

5 de maig de 2010 0:13