3 de març 2011

Sexting, amoring i altres -ing

Quan tenia 6 anys, va arribar la televisió a ma casa, en blanc i negre, per descomptat. Dos anys després, vingué el telèfon, tot i que per a parlar calia que ens connectara una telefonista. Vaig tindre el meu primer ordinador als 20 anys i allà vaig jugar al primer vídeo-joc. Als 30, em vaig connectar per primera vegada a internet. Al mòbil em vaig resistir bastant, però finalment arribà. Fa un any que tinc Tuenti i Facebook i en fa dos que escric en aquest bloc.  

Aquesta és una part de la meua vida que compartesc, juntament amb l'opinió que tinc del que comente, perquè la intimitat ja no és el que era. La nostra identitat té un espai virtual on anar construint-se a base de fotografies, estats, vídeos, comentaris deixats en altres murs, blocs, etc. El missatge del Tuenti, recordant-nos que fa dies que no canviem el nostre estat i que alguna cosa deu haver passat, és una invitació a compartir la intimitat. Aquesta exhibició en xicotetes dosis de la nostra vida íntima ha començat a anomenar-se extimitat. I cada vegada més sembla que ens definim (o construïm) a través del que mostrem a la xarxa i els/les altres veuen i/o lligen. 


De vegades aquesta mostra pot ser política, reivindicativa, i ensenyem i parlem de nosaltres perquè estem defensant el dret a ser d'una determinada manera i que aquestos drets es facen extensibles a tot el món. 

Una forma de mostrar-se és el Sexting, contracció de sex i texting (enviament de sms), que es refereix a l’enviament de fotografies o vídeos eròtics i/o sexuals per mitjà de telèfons mòbils o de les xarxes socials.

Altres formes són l’Amoring, (si algú té un terme millor, s’accepten propostes) que és l’intercanvi d’enceses declaracions amoroses, incloses creatives fotografies de la parella enamorada amb moltes LLLL i molts cors, diàlegs íntims amb molts PER A SEMPRE i MAI NINGÚ ABANS COM TU, etc. A poquet que observem, ens adonem que SEMPRE i MAI són mentida, i que l’amoring deixa pas a l’oding, fins que una altra parella torna a omplir l’espai real i virtual deixat per l’anterior. La realitat és que tot aquest recorregut vital (i virtual) queda enregistrat per a sempre a la xarxa. Ho havíem pensat? 

Potser convindria reflexionar una miqueta sobre la informació que compartim. Volem de veritat que les 600 amistats de la nostra xarxa tinguen tanta informació de nosaltres? Penjaríem al corredor de l’institut, les fotos que pengem al Tuenti? Què passaria si perdérem el mòbil amb les fotos o els vídeos que hi guardem? Coneixem la privacitat del nostre Tuenti? Demanem permís per a penjar fotos d’altres persones? Ens sembla bé que es pengen fotos sense el nostre permís?...

Aquestos vídeos són una miqueta massa ximples i el que fan és situar tota la responsabilitat en la persona, que després de compartir fotos íntimes, serà víctima, i no en qui traïx la confiança i difon material privat:

Aquestos m'agraden més, encara que el segon se'n va a un altre tema: 

    
Aquesta va en la mateixa línia culpabilitzadora del dos primers. Pensa abans de penjar res! diu el missatge. I per què no diu: Pensa abans de compartir una foto que no és teua, i no la passes!? O Has pensat en les conseqüències que pot tindre per a la persona que tu compartisques la seua foto? 

Ací hi ha unes recomanacions imprescindibles per a configurar la privacitat del Tuenti: 

28 comentaris:

michelle 2nB ha dit...

Jo crec que la gent ha de pensar molt abans de enviar una foto,un vídeo o simplement dir alguna cosa pel tuenti o per qualsevol Red.
Si envies una cosa privada tens que adonar-te que l’altra persona pot reenviar-la i eixa foto pot passar per moltes mans fins llegar a Internet i allí ja el podria ver tot el mon.
A mi no em pareix be que la gent colgué fots i desprès es queixa de que tot el mon l’ha vist però per això has d’estar molt segur del que vas a enviar i que a la persona que va rebre això sea de molta confiança.

Patricia 2nB ha dit...

A mi em pareix que és una equivocació penjar fotografies perquè després ja no saps que pot ocórrer i et pots penedir moltíssim. Jo mai ho faria per a que no li ocórrega res a la meua intimitat. Perquè si tu envies una foto a algú encara que siga de confiança, després si et portes malament amb ella pot penjar-la per a que te penedisques.
Continuarà

JC Soriano ha dit...

El que passa es que no tenim clar una cossa que es molt important. L'imatge es molt important hui en dia per a tot. Una bona imatge de qui eres i que fas es de gran importància. Per tant em de tindre més clar que mai quina es la imatge que volem que veiem els demés de nosaltres perquè no sempre podrem controlar qui mira el que fem en les nostres imatges. Es podria arruïnar la vida o fer-ho en la d'un altra persona.

Zoe 1º A ha dit...

Jo estic d’acord amb que si vols penges una foto en la cuina, botant, fent el mico…
Però el que no has de fer es pujar una foto d’una altra persona per a fer la gracieta perquè has de posar-te al lloc de l’altra persona i pensar com es deu de sentir en aquest precís moment esta.
Quan penges una foto, han de anar amb cura perquè un volta penjada, es molt difícil borlar-la de la xarxa perquè aquesta es molt extensa…
Pense que una vegada fet el mal no es pot curar tan fàcilment.
I que es millor quedar-te amb les ganes o fer la gracia, perdre una amistat, portar-te un càstig i damunt sentir-te malament amb tu mateix??

Carla and Carmen ha dit...

a mi enpareix una equivocacio per que si subes una foto despres ya no saps el que la gent pot fer con ella i te poden pasar coses que tu no vulges que pasen,perque la gent pot fer comentaris que no t'agraden per aixo tens que pensar molt si tu subiries eixa foto per a que tot el mon la puga ver

Judith 1B ha dit...

Jo pense que cadascun es lliure de penjar les fotos que vol però que abans que pense les conseqüències que té penjar aqueixa imatge, perquè hi ha molta gent que et pot criticar o fer comentaris que a tu no et agraden y una vegada penjada es molt difícil esborrar-la.
M’agradat el vídeo que la xiqueta le criticà a una altra...moltes vegades passa això, pero tan sols s’atreveix a dir-lo per el Tuenti o qualsevol red social perquè a la cara mai més el diria.

Anònim ha dit...

A mi em pareix que la gent no tendría que fer-se eixes fotos per que poden acabar en internet i la pot veure tot el món. Tampoc em pareix bé insultar per Internet a la gent.

Samantha 1B ha dit...

Jo pense que estan bé els videos peque t’ensenyen a posar privacitat en el tuenti per a que ningú puga ver les teues imaqes si no et coneix.I tampoc me pareix bé que pugen una image de altra persona per a burlar-se .

lisette 1b ha dit...

Jo crec que no hi ha que pujar fotos deixa persona perquè le pots fer mal.
No pots insultar a una persona per misatges , en persona o davant tot el col•legi no podries insultar-la i a més le faries molt de mal.

Mario¡¡¡ :P ha dit...

Els vídeos són veritat però pense que fer-se ixes fotos no es bo per que la gent parla i també insulta.
Els vídeos de baix estén be per a que la gent sàpiga com tindre el tuenti privat.

angelo :-) ha dit...

la meua opionó sobre els vídios es que algunes personesban penjar fotos de altres persones persones que poden fer mol de mal a altra persona

Rosa Sanchis ha dit...

El meu amic Enric (Observatori de la ciutadania) té un aforisme que va molt bé amb aquest post:

"La identitat virtual és com un flascó de vidre. Tota transparència, visibilitat absoluta. De tan clara, desapareix."

Dani 2nA ha dit...

M'ha parut interesant el viedeo perque explca le consequencies que podes tiender quan colges fotos o videos teus en internet

UN ABRIZOOOOOOOOOOO :)

Julian 2eso A ha dit...

Jo crec que es millor que no et fagin fotos ni que les pengin a tuenti twiter my space facebook perqué et poden molestar i/o usar per fer burles i amenaçarte amb pasar-les a les a altres persones enemigues

Anabel i Lucia 2ªA ha dit...

Abans de penjar una foto , hi ha que pensar molt bé les conseqüencies !!

diarideclassevives11 ha dit...

Bon dia,nit,vesprada,matí,etc.Voliem dirli que els vostres vídeos ens han paregut interessants,ja que a ningu li agradaría que penjen la seva foto en qualsevol lloc.Moltes gràcies : Helena y Mateo 2nA (Lluís Vives)

Ana 2ºA ha dit...

Jo crec que aquestos videos no ens aporten molt perquè nosaltres ja sabem el que pot pasar si envies alguna cossa que pot afectarte, cada un es conccient del que fa.

Maria 2A ha dit...

Jo pense que si no vols que la gent mire una fotografia, encara que si vols que la tinga una persona de confiansa com el teu novio, una millor amiga o amic. Millor no donar-la a ningú perquè en un moment o en un altre la pot penjar per fer una gracia i desrpés acabar malament.

Elena 2A ha dit...

La meua opinió respecte als videos es que si vols pots fer-te fotos pero després no enviar-les perquè pots tindre problemes perquè hi ha gent molt roina que sols pensa en fer mal.

diarideclassevives11 ha dit...

Nosaltres pensem que les persones son suficientment responsables per adonar-se de que si una informació privada no li agrada que tot el mon la puga veure que primer pense a qui se la va enviar o donar, i la gent que siga tan mala persona que no reenvie una foto que no siga seua i es pose en la situació de l'altra persona perque no li agradaria SEGUR que li feren aixó.

Kerri Ann ha dit...

Realment entre amigues aquest tipus de coses no haurien de ocorrer, si ocorren n'hi ha que tindre cura de quins son els teus amics i de qui confies, perque moltes vegades una broma pesada acaba sent un infern per a molta gent.
Ell no ho faria ...i tu?

Esther 2A ha dit...

Jo crec que aquests videos ens aporten molta informació, que deguem saber. M'agradat molt la frase: " si n ho dius a la cara no ho digues per internet". Pense que té molta raó i que molta gent dona massa informació personal de la que deu.

Tersa i Lucía 2n A ha dit...

Nosaltres pensem que no n'hi hauria aquest problema si la gent es respectara mutuament i no tinguera ganes de fer mal. Però com aquesta no és la realitat cal anar amb compte de totes les fotos i comentaris que ixen del nostre control.
B7s

Erika 3D ha dit...

yo creo que se debe pensar muy bien en lo que vas a hacer en estas redes antes de hacerlo porque una broma entre unos cuantos amigos puede acabar muy mal y ademas puedes hacer mucho daño a la gente de la que te ries.
Primero deberiamos pensar en como nos sentiriamos si nos lo hicieran a nosotros. No creo que a nadie le guste sentirse humillado. Además no hace ningun bien ni a la persona de la que nos burlamos ni a nosotros mismos.No tenemos porqué colgar nuestra intimidad ni la de nadie.

Erika 3D ha dit...

Yo creo que antes de hacer alguna cosa de estas deberiamos pensar en como puede acabar todo. Quizá no pase nada o quizá si. No tenemos porqué colgar nuestra intimidad ni la de nadie y menos sin su consentimiento. No hacemos ninguún bien, ni a la persona de la que nos reimos ni a nosotros mismos. No creo que a nadie le guste sentirse humillado. Además debemos pensar en como nos sentiriamos si fueramos nosotros de los que se burlan.

Sara ha dit...

És que jo no entenc com la gent pot fer-se eixes fotos i tampoc entenc com algunes persones poden ser tan mala gent de pujar-les.
Jo el que faria seria: Mai em faria una foto tan comprometedora i si algun dia per qualsevol circumstància me la faig mai la pujaria i mai l’enviaria.
I també es veritat que una vegada pujada una foto a Internet és molt difícil esborrar-la per no dir impossible.
Està bé que en alguns vídeos com el del Tuenti que apereix baix ensenyen a alguns xiquets o xiquetes com han de tenir el Tuenti per a la seua privacitat i la seua intimidat.

7 de març de 2011 10:08

Anònim ha dit...

https://youtu.be/XCPxLQUEU1I

Carles Claramunt ha dit...

EL NÚVOL NO ADMET ERRORS.

Bona vesprada a totes. En el dia de hui, escriuré sobre el sexting i "l'amoring", més concretament sobre els problemes que es creuen que poden comportar així com sobre la manera d'evitar certes conseqüències que poden resultar fatals.

El sexting reconegut com una pràctica de risc sobretot quan implica menors d'edat, consisteix en l'enviament de continguts de tipus sexual produïts pel mateix remitent a altres persones a través de telèfons mòbils, podent ser aquests continguts utilitzats de forma perjudicial.

Així doncs, la seua difusió suposa una pèrdua de privadesa, una pèrdua de la intimitat de la víctima i una deterioració de la seua imatge, que pot provocar falta de confiança en la persona que pot veure's humiliada i problemes psicològics forts que poden derivar en depressions i fins i tot suïcidis -a continuació explicarem els perquès que poden causar aquests fets, motius més que suficients pels quals hem de controlar l'ús d'aquestes tècniques de comunicació social que suposen un gran perill per a l'individu que les utilitza.

Són aquestes algunes de les altres conseqüències a les quals ens referim quan parlem de la perillositat del sexting:

· Ciberbullying o bullying causat per la humiliació pública que pot donar motiu a conductes d'assetjament i de ciberassetjament.
· Extorsió o xantatge doncs el contingut enviat pot utilitzar-se com a eina de xantatge sol·licitant alguna recompensa per a no difondre-ho.
· Assetjament sexual o acostament d'adults a menors amb intencions sexuals.

Pel que fa a “l'amoring”, la paraula inventada per a descriure l'intercanvi de declaracions enceses d'amor i diàlegs íntims i compartides socialment, és una demostració més de la transcendència que han adquirit les xarxes socials en les nostres vides. Necessitem exterioritzar les nostres emocions i compartir-les amb els nostres seguidors per a demostrar la nostra felicitat, crear enveja o demanar ajuda a persones que es camuflen darrere d'un personatge que no se'ls correspon.

En definitiva, ens deixem portar pels nostres instints i emocions i per les influències d'aquestes xarxes socials sense donar-nos de com de perillós és el que estem fent. No ens parem a pensar del ridícul dels nostres actes fins que passat un temps repassem la nostra activitat de Twitter o Instagram, encara que en la majoria d'ocasions ja és massa tard perquè el que es puja ja no es perd. El núvol no admet errors.