8 de febr. 2013

La sexualització de les xiquetes (1)


Download with Vixy.net

En classe de primer d’eso em preguntaren què tenia a veure Princelàndia amb la sexualitat de les xiquetes i dels xiquets. En un comentari de l’entrada, vaig enganxar l’entrevista a la psicòloga Olga Carmona, que n’explica la relació. M’agrada com ho diu i hi estic quasi d’acord amb tot; però una de les darreres preguntes és:

¿El descubrimiento y desarrollo normal de la sexualidad se pervierte con esta precocidad forzada?


Exacto, me gustaría no dejar pasar por alto que esta hipersexualización del universo infantil conlleva una aproximación muy violenta al mundo de la sexualidad adulta, saltándose etapas, perdiéndose experiencias imprescindibles que les introduzcan de forma sana a una parte esencial de lo que después será su vida en pareja y su forma de entender las relaciones sociales, no sólo sexuales.

Per a mi no és una qüestió tant de saltar-se etapes sinó de cosificació sexista de les dones. La sexualització de les xiquetes em sembla dolenta, però també la de les joves i la de les dones adultes. Que les dones hagem de ser objectes seductors que usen les “armes de dona” per a fer caure en les nostres xarxes uns hòmens, considerats “babaus”, em sembla fatal tant per a les grans com per a les menudes. I que la nostra vàlua personal haja de dependre de la bellesa, també. I Princelàndia, les pel·lis de Disney, les nines per a xiquetes... els estan dient que valen perquè són belles i seductores.

Jo no sé quin és el desenvolupament “normal” de la sexualitat, ni quines etapes té o hauria de tindre; el que sí que sé és que el model color-de-rosa-princesa, i el model color-blau-futbolista, provoca prou de patiment. I les criatures ho tenen ben difícil si no tenen altres referents diferents als de Disney. 

Torne a esmentar ací la protagonista de Brave: una princesa diferent que tira a l’arc i munta a cavall. Per què les xiquetes de Princelància no tenen una sala on poder llançar fletxes? per posar un exemple. 

Elegir Princelància no és elegir. És més del mateix.

26 comentaris:

franciele butler ha dit...

La meua opinió és que el vídeo és molt interessant perquè ensenya com funcionen les pel·lícules i dibuixos de Disney. I explica que les xiques joves apareixen molt sexual... i també que ara no han canviat . Jo crec que quan les xiquetes veuen eixos dibuixos, intenten ser de la mateixa manera.

Maria Laffitte ha dit...

Les pel·lícules de Disney han sigut racistes fins fa molt de temps. Però sí que té pel·lícules feministes, com per exemple Mulan, una dona xinesa que és humiliada per la consellera del matrimoni del seu poble quan li diu que mai serà estimada per un xic, i després ella fa demostració de valentia i intel·ligència i salva el país dels bàrbars. Jo he crescut veient aquesta peli, aleshores ja fa temps que hi existeix. També està la peli de “Enredados”, que també trenca amb el model de dona tradicional, i també amb el de xic. Però la majoria de les pelis sí que poden catalogar-se com masclistes i sexistes, donant assoles un model de dones i homes, que els xiquets veien i que es troben determinats a seguir.

ESTELA MARSTON ha dit...

Disney te guions com altres pel·lícules els tenen i jo fins ara no m'he adonat del que diu al vídeo, mentres mirava la peli no pensava en eixos detalls de feminitat, de les princeses seductores o dels prínceps matxos, era una pel·lícula com altra i totes hem pareixien precioses sempre m'han paregut així. (CONTINUARÁ)

Gaby Campoamor ha dit...

Sí, jo també crec que Disney posa els estereotips de la xica guapa i seductora que sempre ha de defensar-se mitjançant les seues ''armes de dona'' com dius tu. Però jo el que pense és que totes les vegades que he vist les pel·lis de Disney mai m'he adonat dels estereotips perquè sempre m'agradava vore les coses positives de la pel·li i gaudir-ne molt.

Ara que ja he vist el vídeo m'han obert els ulls per a vore les coses negatives de les pel·lis Disney, per exemple en la d'Aladdin, quan Jasmine furta la poma per al xiquet, que el mercader diu que li va a tallar la mà, mai havia pensat seriosament en l'Islam i les seues creences o regles. També en la de la Bella i la Bestia, que l'únic objectiu de la xica és aconseguir el bes del xic...... pense que és completament fals, perquè ella està en aquell lloc perquè està pressa per la Bestia...... bé és que no m'enrecorde massa.

En conclusió, ara quan comence a vore una altra vegada les pel·lis de Disney, tindré més en compte els errors i amb els meus fills (si és que algun dia en tinc) intentaré no agafar els típics estereotips de la xica amb el rosa i el xic amb el blau. I com vaig dir anteriorment en el comentari de Princelandia, no portaria a la meua filla a aquell lloc perquè seria seguir amb els mateixos estereotips.

Laura Goldman ha dit...

Pense que Disney ha canviat, i que poc a poc va canviant. Per exemple abans només eren princeses “indefenses” i que necessitaven al seu príncep blau que les salvara dels embolics en que es ficaven. Però ara per exemple Brave no és ninguna princesa que es vulga casar ni seguir el que sa mare li diu. Ella és una dona o adolescent que es fa valdre per ella mateixa i fa el que ella vol sense seguir models de princeses refinades i “superultramega” tontetes.

La meua germana també diu que Disney ens ha fet super “paves”, per exemple en Hannah Montana i totes eixes sèries de xiquetes jovenetes que es mengen el món. Sí, es pot dir que Disney ha fet molt de mal a la nostra societat, però no només Disney, ahí s'han barrejat les Barbies, les Bratzs, les Monter High...

Crec que a poc a poc la societat anirà avançant i canviant d'opinió, pot ser d'ací uns anys no totes les princeses siguen així i hi haja més diversitat com en Brave. Però no només passa en Disney això de les xiquetes, per exemple en la famosíssima sèrie de Los Simpsons, Marge (la mare) és súper primeta i amb curves, en canvi, Homer (el pare) és gros, calb i brutot. Lisa (la germana) és estudiosa, una “cerebrito” o un “bicho raro” segons ells i, en canvi, Bart és súper traviés i fa tonteries i de tot.

En fi, espere que la societat canvie. Un beset.

Pau Mill ha dit...

Jo no se molt sobre aquest asunt peró el que si que se es que el color rosa es de princeses i el blau de futbolistes o aixó diu la sosietat

Per a mi no és una qüestió tant de saltar-se etapes sinó de cosificació sexista de les dones. Però també la de les joves i la de les dones adultes.

I Princelàndia, i les pel·lis de Disney i les nines per a xiquetes, els estan dient que valen perquè són belles i seductores.

Jo no sé quin és el desenvolupament “normal” de la sexualitat

vicente y jose luis ha dit...


La nostra opinió és que el vídeo ensenya com funcionen les pel·lícules i dibuixos de Disney. I explica que les xiques joves apareixen molt sexual i les xiquetes intenten ser de la mateixa manera. Moltes vegades no ens adonem, però quan ens posem a pensar-ho ens adonem del masclisme que hi ha en aquestes.
Disney te guions com altres pel·lícules els tenen i nosaltres fins ara no ens hem adonat del que diu al vídeo, mentres miravem la pelicula no pensabem en els detalls masclistes .
I tambe també que disney posa els stereotips de la xica guapa i seductora que sempre ha de defensar-se mitjançant les seues ''armes de dona''.

Xara Stone ha dit...

Bon dia
Jo vull dir que perquè ens tenen que donar eixe model de vida?
-per a que, per fer feliços a un home...
No hi podem ser com som...grosses, primes, altes, baixes. Ja tenim que ser refinades, primes...no com som en la realitat. A mi em cabreja que ens facen creure açò des de xicotetes.
Han dit una frase que deia així: es racista, hey! No pasa nada es disney... ques es aixó.(continuara)

Adrià Feijoo ha dit...

Jo he vist el segon video “la sexualització de les xiquetes(1)” i em pareix que els personatjes femenins de Disney sempre tenen que ser salvades o rescatades per els xics i sempre en pareix que les xiques no puguen llibrar-se dels seus propis problemes i no tinguen que dependre sempre del sexe contrari. En la majoria de películes Disney passa aço. Jo crec que no podem fer res al respecte a soles comentar i jo comente que no m'agraden eixes películes.
Adeu.

dani du chatelet ha dit...

-Aquests vídeos són molt interessants i jo crec que tenen molta raó. Jo no m'havia fixat en aquestos detalls de Disney. Peró és veritat que sempre en les pel·lícules a les xiques sempre les salva un home. I els xics sempre són forts i les xiques sempre són guapes en les pelis de Disney.

Andrea Zetkin i Aida Kent ha dit...

Hola, nosaltres pensem que des de xicotetes no ens fixàvem en els xicotets detalls de les pel·lícules de Disney.

Ara que ens hem fixat bé en els vídeos, ens hem adonat de que :
1- A les xiques ens tracten com si fórem nines. Sabem com eixir d'una jungla sense fer-nos mal. Sabem córrer si ens persegueixen, no fa falta que vinga ningú xic, ni príncep, ni “bèstia”.

2- Ens diuen “ provocatives”... Però si assoles mostrem una mica de cuixa, ja som provocatives?No... Apart de que ells exageren molt això de “provocatives”.
En el vídeo eixia una xica explicant que en les pel·lícules de Disney ens posen com a dèbils i a més a més “seductores”. Quant no es així, pot ser un poc, però no tant.


3- Tenim que besar a granotes i besties. Per què?Alguns finals acaben amb un bes, no ens podem donar la mà? O un petó a la galta? O una senzilla abraçada?...No...

4- En Disney ens mostren que tots el final són feliços quant no es així, a la vida real casi ninguna “princesa” encontra al seu príncep blau a la primera.

Aquesta es la nostra opinió. Un beset.

alvaropalmer ha dit...

Jo pense que els estereotips de Disney no els fan a propòsit, jo crec que tota bona pel·lícula mereix les seues queixes. L'única cosa en la que no estic d'acord és quan les dones utilitzen el seu cos per a aconseguir el que volen, per altra part jo crec que a la millor han posat aquestes parts per rellenar la pel·licula, i perquè Disney perque no 007, o altres pel·lícules
d'ara que amés utilitzen el seu cos com a ferramenta. Jo pense que estem perseguint a la bola de neu mésxicotiua, la verdadera bola esta rodant per ahi fora.

Diego Thompson y Jaume Marston ha dit...

Nosaltres creïem que Disney utilitza a la dona com si fora un objecte sexual.

Com per exemple Campanilla en el video qu es medeix la cintura.

Un comiat:

Diego y Jaume

Rosa Sanchis ha dit...

Més docus sobre dones i Disney.

El papel de la mujer en las películas de Disney
http://www.youtube.com/watch?v=N2flTq0a9xA

http://www.youtube.com/watch?v=e_-UOFgxKs8

Manu Goldman ha dit...

Acabe de vore el vídeo de Disney i personalment em pareix molt exagerat. El comentaré per parts.

El primer que es critica es el model de dona ''bo''. Pense que no es mentira que aquestes pel·lícules exposen un model físic irreal a la majoria dels casos, però de ai a dir que aixo afecta a les xiquetes de una manera tan roina pense que es exagerat. Es veritat que les xiquetes volen ser tindre un físic igual al de les princeses Disney però ho voldrien aun que aquestes no existiren les xiques Disney i pense que aixo no esta mal. Per altra part donen importància al cas de les dones però als xics també es donen molt poc de marge. Tenim que ser perfectes físicament i tindre un comportament determinat, i tampoc pense que aixo estiga mal.
Al que vuic aplegar es que la realitat no s'ha copiat d'aquestes caricatures sinó al contrari, les caricatures s'han sacat de el que mes triomfa a la societat, a la realitat. Per posar un exemple per per a fer el personatge d'Ala-din es va fer un estudi de milers de enquestats per a fer el xic perfecte, es a dir aquestos personatges son el refleix del que nosaltres considerem perfecte.

Ara comentarem varis casos de racisme que s'observen al vídeo.
El primer el cas de El llibre de la jungla. Diuen que Disney compara els monos amb negres. Crec que aixo es una gran tonteria, aixi de clar. Pense que buscant aquest tipus de relacions racistes idiotes soles incremente el gran problema de la discriminació per raza, algo que te una necessitat imperiosa de ser solucionat.
El següent cas es el d'Ala-din amb l'escena en que un comerciant vol tallar-li la ma a la princesa. La pel·lícula esta ambientada en una altra poca, on era molt normal aquest castic.

En conclusió, pense que aquest vídeo agafa unes poques veritats i les exagera d'una manera bastant perillosa.

Maribel Arenal ha dit...

Bo, amb aquest vídeo no estic molt d'acord, però hi han moltes opinions, com en tot. No estic d'acord perquè no tinc aquest punt de vista que s'expressa. Pense que hi ha de tot, Mulán per exemple és xinesa i si Tarzán haguera segut negre, com es diu al vídeo, a mi sincerament em donaria igual. Sí que és veritat que les princeses Disney segueixen un model estàndard de xica sexy, fina i educada. Però crec que et pot agradar tot açò i ser també una xica normal, que no siga com aquests personatges, perquè encara que influeixen, que açò no el negue, cadascun és lliure d'elegir el que vol per a la seua vida i com definir la seua identitat. Crec que aquest vídeo trau les coses un poc fóra de context.

Aida i Lidia Wolf ha dit...

Bon dia Maria, en el vídeo de hui no hi estem d'acord ja que no pensem el que diu al vídeo.

Nosaltres com dues xiquetes i com a persones que hem vist pel·lícules de xicotetes mai hem pensat el que diu al vídeo, és a dir, mai no hem tingut cap pensament de prototip de barbie. Mentres veiem el film, nosaltres a soles en centràvem en passar una bona estona o simplement perquè ens agradava tan la peli que volíem vore-la de nou.

Això dels prototips, del racisme... no estem gens d'acord ni que ens dona una idea de com tenim que ser ni quin és el model a seguir. I es més, sempre ens quedàvem en el final, que al final viuen contents i que els bons sempre guanyen. Perquè això és el que volen els nanos, tindre felicitat, els nanos encara són innocents i no tenen que anar preocupant-se sinó ser feliç i llevar-se les preocupacions.

Aida i Lidia Wolf ha dit...

Bon dia Maria. A l'edat de cinc anys no veiem necessari l'explicació de la virginitat ja que no l'entendria bé i pot viure perfectament sin saber això. Cada cosa té el seu temps i no hi ha que pressuritzar-se. No hem de per saber.

Ara si, en el col·legi sempre ens parla de la reproducció (a partir d'una determinada edat) i pensem que parlar del sexe ja no tindria que ser un tema tabú ja que amb els pares si que ens sentim incòmodes, però amb una persona que ve a donar-nos una xarla no ens sentim incòmodes. I amb una certa edat ja es hora de saber quan és un tema tan important en la nostra societat.

És important saber sobre el tema però moltes voltes aprenen sobre la vida mateixa, és a dir, els amics, les pel·lícules, la societat, la publicitat....

diana y david ha dit...

virgen es cuan el papi y la mami fen un acte sexual es diure es com si el papi necte una zanahoria en el huerto de mami y formen una planteta i aixi naciste tu

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
meline wolf ha dit...

Els dibuixos animats que posem als nostres fills afectaran a la seua manera de pensar d'una manera o d'un altra. Moltes vegades no ens adonem, però quan ens posem a pensar-ho ens adonem del masclisme que hi ha en questes.

Jo per la meua part si que sabia que hi havia un poc de estereotips, de com te que anar una xica o un xic i tot aixo, però mai havia caigut en que hi havia tanta, com per exemple com tracta la bestia a Bella, o altres com les Bratz o les Barbies, a mi m'agradaven aquestos dibuixos de xicoteta i sempre ho veia, ara que soc més major m'adone que tot aixo que m'agradava molt influïa en la meua manera de pensar de com tenen que ser els xics i les xiques, tot el mon de pressentin monstres, prínceps que protegien a les prisesses, etc. De veritat que volem ensenyar aquestes model de mon als nostres fills?
Jo pense que els dibuixos animats deurien de replantejar-se com fer nous dibuixos, i deixar a un costat els típics models, no fa falta que siga la típica història que sempre per a que ens agrade més o menys. Personalment jo deixaria als meus fills ver els dibuixos que els agrade sense dir tu no pots veure això perquè és de xic o perquè és típica de xiques: action men per als xics, barbies per a les xiques, etc.
Aquests són mentalitats heretats dels nostres antepassats, la seua forma de pensar, però tenim que tindre en compte que ara estem al segle XXI i que les coses han canviat i que nosaltres també deuríem de canviar els actituds masclistes i els típics rols de la nostra societat.

ESTELA MARSTON ha dit...

Be, jo de veritat, no se com puc encaixar aquestos vídeos, no pense que les xiquetes de hui en dia o com les de fa 10 anys hagen pogut agarrar el model de princessa coqueta o de seductora. Jo per exemple de xicoteta m'agradaven massa aquestes pel.lícules de dissney; aladín, blancaneus, la vella i la bestía, etc. I de veritat ho dic que jo no he agafat el model de coqueta o de seductora, jo soc com m'abeix ser i res mes, i igual que jo son totes les altres persones, pero no sols tenen per que ser xiques.
A lo millor quan de petites veiem eixes pelicules, amb princeps i princesses amb grans i bonics vestits, o encaixem d'una manera molt especifica volem ser així, com els personatges d'aquestes pel.lícules, peró el temps passa i ens adonem de que la vida no es un compte de pricesses i princeps, que hem de guanyar-nos el pa i hem de lluitar per els nostres drets i eixos models que de petites ens feien tantes il.lusions han acabat escampant-se.

sergi becker ha dit...

Jo pense que ningu de xicotet es fixa en els detalls masclistes, racistes...de Disney ja que el que ens agradava era el contingut de la pel.licula i no els valors d’aquesta.

Encara que ara soc “gran” no puc deixar de adorar a Disney, m’agrada moltissim, tinc 17 anys pero encara veig les pel.licules com una nena xicoteta, es veritat que hi han coses que no son molt reals, pero i qué? Aixo es disney i tot el mon coneix a Disney i vol a disney tal i com és, o al menys jo pense aixo.

També es veritat que les princeses de Disney han creat un esteriotip de dona pero si no lo haguera fet Disney ho faria una altra compania i si una xica es intelligent sabria diferenciar entre una pel.licula i entre la vida real.

En fin, que cadascu té el dret de pensar com vol i de fer el que vol en aquesta vida que hem de disfrutar.

sergi becker ha dit...

Jo pense que ningu de xicotet es fixa en els detalls masclistes, racistes...de Disney ja que el que ens agradava era el contingut de la pel.licula i no els valors d’aquesta.

Encara que ara soc “gran” no puc deixar de adorar a Disney, m’agrada moltissim, tinc 17 anys pero encara veig les pel.licules com una nena xicoteta, es veritat que hi han coses que no son molt reals, pero i qué? Aixo es disney i tot el mon coneix a Disney i vol a disney tal i com és, o al menys jo pense aixo.

També es veritat que les princeses de Disney han creat un esteriotip de dona pero si no lo haguera fet Disney ho faria una altra compania i si una xica es intelligent sabria diferenciar entre una pel.licula i entre la vida real.

En fin, que cadascu té el dret de pensar com vol i de fer el que vol en aquesta vida que hem de disfrutar.

Julud Thompson ha dit...

Hola ,
En primer lloc crec que Disney ha sigut una gran influencia en tots el xiquet i xiquetes del món , ha donat la imatge de que totes les princesses o les xiques de les pelicules són seductores i boniques , refinades i molt primes ; i que els prínceps i xics són forts i valents .

La veritat és que quan mire aquestes pelicul.les no pense en si són masclistes o no, peró si que em done conte de que les dones són salvades per el xic .

En segon lloc , Disney ensenya que la vida es de color de rosa. Que pot ser hi han dificultats per el camí , persones que intenten arruinar la teua vida , peró que al final de tots els obstacles sempre hi ha un príncep que és perfecte , i que t’amará per a tota la vida i viureu feliços i menjareu perdius , o no es així com acaben els contes?

Finalment pense que Disney ha canviat molt en l’última década , per exemple les pel.licules més noves de princesses que han fet han sigut :”Mulán” que és una guerrera chinessa “Tiana y el sapo" els protagonistes que ixen són de color , “Brave” en la que Mérida , la princessa , és una arquera molt bona i molt rebel . I més o menys aquestes películes trenquen el esquema de xiques boniques i refinades i xics forts i valents .

Maria Stone ha dit...

Bon dia.
Personalment, he triat aquesta entrada perquè pensé que, encara que el vídeo exagera gran part dels missatges subliminals de les pel•lícules de Disney, també te raó en una part d’ells.

En primer lloc, es ben cert que, sobretot a les primeres pel•lícules, es mostren les xiques seductores e indefenses, que soles poden defensar-se amb les seues “armes de dona”, i que sempre son rescatades per un príncep valent i forts.

Però els temps han canviat, i pense que Disney també ho ha fet. A les pel•lícules com “Tiana y el sapo” i “brave”, per posar-ne algun exemple, la protagonista es una dona valenta i intel•ligent, que enfronta els problemes sense la necessitat de ser rescatada per ningun príncep.

Si es ben cert que en aquest tipus de pel•lícula les dones tenen un físic molt concret. Tenen una figura esvelta, amb “pestanyes centellants”, “expressions encunyades”, etc. També afirma que no es un reflex de la societat, que no reflexa lo que les dones són realment. I encara que pense que te part de raó, també hi ha que tindre en compte, per exemple, el fet de que per a la pel•lícula “Ala-din”, es van fer milers enquestes, per a trobar l’estil d’home i dona perfectes, es a dir, el que mes agradava. Això demostra que realment eixos personatges si s’assemblen a la realitat.

En segon lloc, vull destacar el fet de que al vídeo es fa la comparativa dels micos en la gent de color a les pel•lícules “el llibre de la selva” i “Tarzan”, o amb la escena del comerciant en la pel•lícula “Ala-din”. El que em sembla una sobirana ximpleria. Penso que amb aquests comentaris, i en la recerca d’aquestes semblances racistes, només s'aconsegueix incrementar els pensaments racistes que han de ser eradicats.

En conclusió, pense que la reacció que es mostra en el video es molt exagerada, i que molts dels seus arguments no tenen fundaments. Pero totes les opinions han de ser respectades, encara que no les compartisc.