28 de març 2014

La culpa és de l'agressor!

A Marta li agradava vestir sexi; sempre havia sigut així i aquella va ser la principal causa per a deixar-ho amb Joan. I és que ell no podia suportar que anara escotada o ensenyant la panxa i amb unes malles que li venien ben ajustades. I cada dia li muntava un número, fins que Marta va dir que ja n’hi havia prou. Però el pitjor de tot va ser quan, un mes després d’haver-ho deixat, ell li envià un whatsapp dient que, si no tornaven, publicaria les fotos d’aquell dia tan romàntic que passaren a l’habitació de Joan celebrant els sis mesos junts, aprofitant que els pares se n’havien anat a un Congrés. Marta no sabia què fer i preguntà a les amigues. Lorena va dir que tornara amb ell per a calmar-lo i aconseguir les fotos i que, després d’un temps, el deixara de nou. Sandra va dir que denunciara a Joan si aquest pujava les fotos. Andrea va proposar de fer una campanya a través de les xarxes socials denunciant el masclisme i defensant el dret de les xiques a mostrar-se com volgueren i a ensenyar també el que els vinguera de gust.

Què creus que va fer finalment Marta? Què hauries fet tu?

Açò que li passa a Marta no és un fet aïllat protagonitzat per un xic masclista i enamorat; Joan utilitza la violència perquè pot, perquè ha sigut educat com a home per a ser qui posa les normes i els límits, i no suporta que Marta li porte la contrària. Joan, o qualsevol altre xic que utilitze la violència, no és un malalt: és un fill sa del patriarcat. En canvi, Marta, ha estat educada amb el guió de la por.

El sexe per a una home és plaer i conquista; el sexe per a una dona és perill, por, seducció, parella i maternitat. Por a l’embaràs i als xics (tots volen el mateix). Por a la violació d’un desconegut (no tornes sola, que t’acompanye algú, no vingues tard...). També és seducció, però amb condicions, perquè cal desperar l’interés dels xics però no massa: si limiten de més són unes estretes; si no limiten, són unes guarres i si comencen a tindre sexe però "no acaben la feina” són unes escalfabraguetes.

No cal ser molt llest per a vore la dificultat que suposa per a les xiques haver de trobar el punt exacte entre seduir i limitar. Aquesta societat els atribueix a elles tota la responsabilitat en cas d’una agressió perquè és la dona la que hauria de controlar i no posar-se en perill. El missatge va cap a les elles, no cap als agressors. No se li pregunta a ell per què es comporta així sinó que se la interroga a ella per si ha donat peu o se la critica per provocar o per fer-se fotos.

Que quede clar: qui actua malament és l’agressor! Ningú té dret a publicar res privat d’una altra persona sense el seu consentiment i tot el món s’hauria de revoltar contra qui ho fera. Cap dona ha de sentir-se culpable de la situació de violència. La culpa és de qui agredeix o fa xantatge i no importa si ens hem fet una foto o mil. És el nostre cos i el podem compartir amb qui vulguem i eixa persona no té cap dret a fer-ho públic, ni a contar les intimitats viscudes en parella. 

Fora la culpa! 
Visca la solidaritat amb les dones que pateixen aquestes violències! 
I tolerància zero amb els violents!


15 comentaris:

aida kent ha dit...

Bon dia
Per a escomençar he de dir que aquest text es molt reial ya que hi molts xics que no lis agrada com vesteixen les sues novies i tenen que vestir mes tapades per a que ningun altre xic lis puga mirar que si no es clare es posen celosos.
Aquest comportament per part e alguns homens no es correcta ja que les dones poden vestirse com elles bullguen.
A mes si un xic amenaça a una xica per a que hi tornen no es per amor es perque es vol aprofitar de ella i ames li amenaça diguent que passara les sues fotos nua.
Aquest comportament apart de groser i masclista tambe es un acte de acos que no es deuria fer.
A mes no es deuria educar a les dones amb la por de que lis va ha passar alguna cosa mala si hi estan a soles per el carrer i tambe les fiquen por amb el tema del embaras perque no lis ensenyen a tiendre plaer, al contrari dels xics que cuan mes sexe tinguen mes populars es faran entre el seus amics.
Final ment de he dir que no hi es tendria que tractar de forma distinta als homens i a les dones i donarles la meteixa imformació de diversos temes.

Un comiat.

Laura Goldman ha dit...

Bon dia:

Crec que Marta deuria denunciar i ja després fer la campanya en contra del masclisme. Això sí, jo si fos Marta crec que tindria por de denunciar, perquè després no saps que et pot fer Joan. És veritat que ens eduquen en por, i de fet jo tinc por a moltes coses, però per exemple: l'altre dia anava en uns amics pel carreri havia d'anar-me'n soles i el meu amic em va dir, vols que t'acompanye? I li vaig respondre que no feia falta, que s'havia com tornar, i la seua resposta va ser que deia lo d'acompanyar-me per si em violaven. Anem a vore, que potser sí que em tope amb algún violador, però no hauria per què pasar, a un home li pot pasar el mateix, encara que no siga tan acceptat per la societat


Continue després :)

Anna Mozzoni ha dit...

Bona vesprada,

Denúncia ja! Què vol dir açò de fer xantatge? Què són els cels? Por de què? Ja prou! M'indigna moltíssim que en ple segle XXI hi haja homes tan covards, perquè no té una altra paraula el que fan.

Una dona és lliure de vestir com vullga i es veja còmoda, perquè ella també té dret d'agradar-se a si mateixa. També tenen dret d'enviar el que li abellisca sense que se li haja d’amenaçar i sobretot, fer el que vullga sense que ningú li prohibisca, llibertat abans que res!

Pense que tornar amb aquell element com a persona, seria una bogeria i que el que deuria de fer és parlar amb els seus pares per a comunicar-li els seus pors i posar-se en contacte amb la policia per a llevar la imatge de la xarxa després de dir-li un NO ben rotund. Les persones han d'aprendre a passar pàgina i és el que este xic deuria de fer, a més de canviar esta mentalitat de mal tractador masclista.

I crec que una bona maniobra d'ajuda seria la proposta per una de les amigues de la protagonista, ja que no estaria res mal que es crearen webs d'eixes i exposar les pors que una té i veure que no està sola.

Espere que la dona que estiga en la situació de la protagonista es passada les cadenes de l'esclavitud i que lluite molt. Que sàpia que mai estarà sola i que perda la por per les amenaces.

I per finalitzar, escriuré una frase que a mi em va marcar molt i citaria en aquesta entrada: És de bojos ESTIMAR a algú que et fereix, però és més boig pensar que qui et fereix t'estima.

ali kent ha dit...

Bona nit, vaig a comentar aquesta entrada perquè aquesta història és molt real i es dona en moltes parelles a la vida real.
Crec que el que fa Joan es de un autèntic cobard que no afronta la realitat e intenta manipular a Marta per a que ella torne amb ell. Si fas això no és que estimes a eixa persona sinó que estàs aplicant la violencia per a aconseguir el que vols, si de veritat estimara a Marta jo crec que no haría açó sinó que intentaría tornar amb ella demostrant per mitjà d’accion el seu amor e intentant sen el milor amb ella.
Pense que un home no li té que dir com ha d’anar vestida la seua dona ja que ella és lliure de fer el que vullga i anr com vullga i un home no pot manipunar-la ja que si un dia aquella dona va confiar en ti el que no es deu de fer és trencar la seua confiança ja que sempre hi ha que tindre el màxim respecte per més mal que estiguen les coses amb eixa persona.
Els homes no hem de tractar a les dones com a jogets sexuals i com si foren inferiors a nosaltres ja que tots som iguals i tenim els mateixos drets ja que som humans… i el que no es pot fer també és utilizar la violencia i la manipulació per a a aconseguir els nostres objectius…
Pensé que el que deuria de fer Marta és denunciar-lo i no tornar mai amb Joan…
Espere que us agrade elk meu comentari, adèu.

Iris rainbow ha dit...

Hola a tots!!!

La veritat es que la meua resposta a la pregunta; Que hauries fet tu? No ho tinc clar, perquè jo estaria molt preocupada i amb un poc de por, encara que se que eixa no es la millor postura davant d’aquest problema ,es a dir que hi ha que fer-li vore a la parella que no li tens por. Pot ser el millor en aquestos casos seria denunciar-lo i fer-li vore a la parella que ha topat en un pedra prou dura però no estaria gens mal comentar-li el problema a les teues amigues i a la família per a que et donaren distintes opinions.

I ha que continuar en la lluita i cada vegada amb mes força contra el masclisme i dir-li a tot el mon( especialment als xics) que nosaltres som lliures ,podem de fer el que vulguam com per eixemple vestir sexi, som independents, no depenen de cap homen!!!

Un comiat ,Iris

Laura Becker ha dit...

Bona vesprada,

Vaig a comentar l’entrada “ La cula és del agressor”

Pense que la posició i l’actitud de Joan amb Marta és de ser un egoista, perque no te dret a dir-li com és té que vestir. Cada persona és vist con vol i com és sent agust, i ningú te que opinar, encara que açò de opinar de com va vestit cada persona és una cosa molt corrent i passa molt.

Si algú es veu en aquestes situacions el primer que tenen que fer és denunciar-lo i prendre mesures, ja que eixa persona no té perque pujar o difondre fotos intimes que alguna vegada la parella li va enviar quant estaven junts.

Per altra banda els xics que diuen a les xiques com és tenen que vestir o de quina manera és tenen que comportar, no és perque és preocupen per elles ni perque miren per el seu bé, si no perque ells estan celosos del que elles fan normalment, i així estan llevant-les la llibertat.

Aquesta es la meva opinió.

Un comiat.

Laura Becker ha dit...

Bona vesprada,

Vaig a comentar l’entrada “ La culpa és del agressor”

Pense que la posició i l’actitud de Joan amb Marta és de ser un egoista, perque no te dret a dir-li com és té que vestir. Cada persona és vist con vol i com és sent agust, i ningú te que opinar, encara que açò de opinar de com va vestit cada persona és una cosa molt corrent i passa molt.

Si algú es veu en aquestes situacions el primer que tenen que fer és denunciar-lo i prendre mesures, ja que eixa persona no té perque pujar o difondre fotos intimes que alguna vegada la parella li va enviar quant estaven junts.

Per altra banda els xics que diuen a les xiques com és tenen que vestir o de quina manera és tenen que comportar, no és perque és preocupen per elles ni perque miren per el seu bé, si no perque ells estan celosos del que elles fan normalment, i així estan llevant-les la llibertat.

Aquesta es la meva opinió.

Un comiat.

Juan Víctor ha dit...

Jo pense que el que faça un xic amb la seua parella no te que veure de forma tan directa amb l'educació que hem rebut, si un xic es masclista es perquè ho vol ser i no perquè l'hagen educat per a ser masclista.

No paren d'eixir xiques assassinades als telediaris això es veritat, però no te que veure amb l'educació que ha rebut l'assassí de la xica perquè a lo millor els pares del xic l'han educat molt bé i el pare no te res en contra de les dones però ell s'ha fixat en amics que han maltractat a les seues parelles i ho fa per a fer-se l'interessant.

El maltractament de les xiques als xics també existeix i els xics no ho denuncien perquè no volen passar vergonya així que no tot es masclisme i patriarcat a la nostra societat, el maltractament ho pot fer qualsevol persona a altra i pot vindre per qualsevol raó, sense tindre res a veure amb ser home o dona.

Irene Stone ha dit...

Bon dia,

Hui vaig a comentar l'entrada ''La culpa és de l'agresssor'' que ens conta lo que li va passar a Marta i li pot passar a moltes xiques. A ella li agrada vestir sexy, però al seu novio no li agreda que ensenye res, i per tant tots els dies es barallen per la roba de Marta. Finalement ella desideix acabar la relació, però un temps després Joan li vol fer xantatge amb unes fotos. I ella demana consell a unes amigues. Cada una té una solució diferent.

Jo sincerament no sé que faria en el seu lloc , el que sí que tinc clar és que ningú té dret a dir-te que no et vestisques d'una manera que a tu t'agrada. Qualsevol pot donar-te la seua opinió sobre la teua roba o forma de vestir, peró no pot reganyar-te per vestir així. També pense que si el teu novio s'enfada amb tu per aixó arribará un moment en que ja no pugues més, i acabes la relació, ja que si una persona de veritat t'estima pot ser et demane que canvies algunes coses sobre la teua vestimenta, però seran consells, perquè tu faràs el que vulgues i ell si t'estima hauria de seguir amb tu. Per altra banda em pareix faltal que una persona que suposadament t'ha estimat o t'estima tinga la cara dura de amenazar-te diguent que si no tornes amb ell publicarà fotos teues, ja que si tu li has passat o has deixat que et fera fotos privades i intimes era perquè volies que les vera ell, però ningú més i sobretot tenies confiança en que anaven a quedar entre vosaltres, igual que tampoc em pareix res bé que conten les teues intimitats, per els mateixos motius, si tu fas alguna cosa amb una persona no té per què anar contant-lo per ahí.

D'altra banda està aixó que diuen de que la dona és la culpable d'una agressió sexual. Aixó és una tonteria gigantesca! Si una xica pateix una violació, com va a ser culpa d'ella? Tots tenim dret a vestir com ens vinga en gana, i no per anar sexy ens tenen que violar. És clar que segurament a una dona que vatja tapada, estiga grosa o no tinga un bon aspecte físic no li fatgen res, per què? Sincerament no ho sé. Però tot pot passar, i de vegades les persones que fan aquestes agressions tenen problemes i simplement o fan, sense mirar ni el físic ni res.

Diuen que és culpa de la xica per vestir sexy, i si algun dia la xica a la que violen no va vestida deixa manera, que segons diuen, és molt provocativa, aleshores, què passa? Ja no té la culpa la xica? Açó és una qüestió que es podria platejar, i ens adonariem que molta gent es queda pensant i sense saber que dir.

En conclusió, per lo que es veu, la culpa de tot és de la dona. I molts sabem que aixó no és així.

Un comiat, Irene.

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Juan Víctor,
està clar que a la teua motxilla no hi ha ulleres lila. Per això no veus el patriarcat i els seus efectes. No sé quantes dones assassinades fan falta perquè la gent se n'adone que no es tracta d'hòmens en particular sinó s'un sistema cruel i injust que promou la violència. Mira, aquest exemple ho il·lustra molt bé: milers de tios cridant-li a Piqué que Shakira era una puta:
http://www.eldiario.es/pikara/Shakira-putas_6_245735441.html

Eric Marston ha dit...

Bon dia
Del primer que voldria parlar d'aquesta entrada és de com es veu que inclús en els més joves afecta açò del masclisme i la desigualtat ja que Joan no li deixa a Marta que faja el que ella vulga, que vaja i que porte la roba que desitge pel simple motiu de que a ell no li pareix adequada aquesta actitud perquè pensa que és propietari d'ella perquè és el seu novio, i jo pense que no hauria de ser així ja que encara que cadascú tinga la seua parella, i les seues amistats, és lliure de fer el que vulga, com vulga i quan vulga.

L'altra cossa de la que voldria parlar és del dret a d'intimitat. Bé, jo pense que tots en les nostres parelles fem el que volem en un moment donat i si ens apeteix traure'ns una foto ho fem també però en el que no estic gens d'acord i es més hem pareix una cosa molt lletja és amenaçar a la xica amb les fotos seus de parella, perquè pense que això no ho hauria de fer ningú ja que es una cosa intima i personal de cada parella i per moltes coses que lis passen això hauria de ser secret i de cadascú encara que tampoc hauria de ser ninguna vergonya per que al fi i al cap tots tenim el mateix i tots hem fet o farem el mateix, però segueixen sent cosses intimes i amb les que no es pot jugar i menys amenaçar com fa Joan.

Després també m'agradaria comentar la part de la entrada on es parla de que les dones intenten trobar el punt entre seduir i limitar. Jo pense que cada una fa el que vol en el seu cos i en les seues accions i que no se les hauria de classificar en estretes, guarres, i escalfabraguetes, ja que son propietàries del seu cos i són les que decideixen fer les coses que vulguen i s'ha de respectar tot.

I, per acabar l'últim que voldria fer és recolzar totalment la idea de l'últim paràgraf, ja que té tota la raó del món. La culpa no es de les dones si no dels que abusen de la seua innocència i dels seus drets com a dones, perquè com he dit abans són drets que té cada una té i són els que s'han de respectar i en el cas de que no es faça o que es violen aquestos hi ha que actuar ràpid i amb cap, i no deixar que la por els lleve la llibertat de fer el que vulguen.

Un comiat.

Vicente Becker ha dit...

Bona vesprada! Hui vaig a comentar l’entrada ‘La culpa és de l’agressor!’.

Una vegada més, veig a aquest bloc una entrada relacionada amb el masclisme, la sexualitat de les dones i els homes, l’abús, etc. Aquesta comença amb un paràgraf en què conta com una jove rep abús del xic que era el seu xic, ja que, quan la parella trenca, ell li diu que si no tornen, publicarà les fotos que té d’ella una vesprada a la seua casa. És clar que hem de tindre consciencia quan ens fem una foto i la passem a una persona, ja que, tenim el risc que es faça pública. Clar, quan tu tens xic/xica vols compartir amb el teu xic/xica tot, pensant que després no farà res amb les fotos que seria el correcte, però clar hi ha homes que decideixen fer el contrari. A aquests casos, la culpa no és de la dona per enviar la foto, ja que, tu pots enviar a qualsevol persona una foto teua, però aquesta persona no té cap dret a publicar una foto sense el consentiment de la persona que ix a la foto.

Aquesta actitud en els homes es deu al fet que la societat els educa a què ells han de ser els actius al sexe i les dones més passives. També pot ser que no tinga res a veure amb l’educació sinó que el xic es fixe en altres xics com els seus amics, etc. però en conclusió, això es deu al fet que la societat en majoria, és masclista. Vulguem acceptar-ho o no, és així, de fet, totes les mares, cada vegada que la seua filla ix al carrer li diu que tinga cuidat, que no torne sola, etc. però clar, això es deu que les mares són masclistes o que tan sols volen que les seues filles no siguen violades? El que no saben les seues mares és que amb això no aconsegueixen res, perquè per molt que la filla tinga cuidat, si un boig la vol forçar, ho va a fer, ja que ningú li diu als violadors que no el facen.

El que a mi no m’agrada gens és que per exemple, quan es produeix una violació els interrogatoris van per a les dones: ‘com anaves vestida en eixe moment?’, ‘li vas fer algun gest al violador?’, etc. això no està bé, les preguntes han de ser per al violador, ja que, anar amb escot pel carrer no és delit, però violar sí. És a dir, sempre que hi ha una agressió sexual, la culpa la te l’agressor, i no l’agredit.

Jo pense que aquesta societat està molt avançada a les coses que vol, però a aquests temes va amb retard i hauria de canviar molt, ja que no puguem continuar amb coses així.

Rosa Sanchis ha dit...

Pronunciament de La Marxa de les Putes a Nicaragua: https://www.youtube.com/watch?v=EIURxZZTL64

lagrimanegra ha dit...

Les dones devem respectar-nos tal com som i no deixar que la nostra parella ens controle la vida ni res. Nosaltres som lliures de fer el que volem amb el nostre cos, sense necessitat de sentir-nos malament si al vestir a la nostra parella li pot molestar.

El maltractament és quelcom que tota dona ha de denunciar si verdaderament li esta suposant un mal tant psicològic com físic, encara que hi ha moltes vegades que els jutges no fan res, i tot queda igual i també hi ha dones que per por lleven les denúncies.

En el meu cas jo he patit maltractament fisc i abusos per part d'algun familiar i es passa prou mal, ja que ningú em creia execpte mon pare i gràcies al vaig eixir de la roïna situació on estava i el mal que ho passe. En el meu cas vaig tindre un juí i el jutge li va donar la raó al meu agressor, però a poc a poc vaig recuperant-me del que vaig viure i ja faig mes o menys una vida normal, però inclús ho seguisc passant malament i d'açò fa ja aproximadament cinc anys.

Andrea Zetkin ha dit...

Bona vesprada,

Vaig a comentar aquesta entrada perquè em pareix un tema interessant i actual.

Per començar vaig a contestar a la pregunta que ha fet Rosa, i jo el que faria seria denunciar, encara que sent una persona a la que he estimat, em costaria, però ho faria perquè qui agredeix ara o farà després i això hi ha que frenar-ho, no sé que haurà fet Marta, però espere que no haja pres una decisió incorrecta.

Més tard, hi ha moltes xiques que pensen que l’agressor les estima, quan això no és amor ( dic xiques perquè normalment sol ser així), també els xics volen que tot el que et diuen el façes i comença a córrer si li dius que no o que no t’apeteix, perquè té que ser quan ells vuiguen quan no té perquè ser així, tens que agafar i posar-te davant d’ell i dir-li: “N-O.”, si t’estima de veritat te dirà que ho sent, i si no s’anirà, i es lo millor que pot fer, anar-s'en.

Seguidament, crec que l’educació del sexe per a xics i xiques té que ser igual, a veure, els xics també cal que tinguen compte ja que ells podem passar-nos el papil•loma i ningun pare/ mare li diu al seu fill: “Ves en compte per favor que li pots passar el papil•loma a alguna xica”, en canvi les mares de les dones sempre et diuen el mateix: “ Eres encara molt menuda per pensar en això!”, “Amb precaució, que no vull ser iaia tan jove”, “ Tens que fer-ho amb una parella que estigueu molt de temps i que te vuiga”, “ Es l’única cosa que tens al teu cos, després de fer-ho ja no tindràs res”, “Fes-ho amb un xic que no te deixe després de fer-ho, que tots volen el mateix”... Hi ha molta pressió i moltes frases més sobre l’embaràs, i tinc moltes preguntes, el sexe té una edat mínima i màxima? Com sé si la parella que tinc anem a durar molt o si me vol? Com que ja no tindré res? Com se si desprès em deixarà o no? Amb aquestes frases és normal que tinguem por i no vuigam fer-ho.

També vull dir que no estem pressionades més les xiques que els xics, assoles al tema de la sexualitat, si no també en els temes de baixar al carrer, les xiques podem ser violades però els xics iguals, hi ha el mateix perill al carrer per a xic que per a xiques, per a majors i per a menuts; el carrer no canvia, és el mateix.

Per concloure, si patiu l’agressió d’un home, denuncieu-ho però no es quedeu callades, ningú té dret a manar de tu mateixa, ni té dret a dir-te coses o a amenaçar-te, no té dret a posar fí a la teua privacitat, així que no deixes que ho faça.

Un petó, Andrea.