10 de març 2019

Tots/es som cars/es

Entrada d’Adriana Addams (Batxillerat de Ciències)

De tothom és sabut que el cantant porto-riqueny de trap Bad Bunny té cançons sexistes, i les dones apareixen sovint com a objectes sexualitzats. Per exemple, en “'Soy Peor', culpava la dona de la seua maldat: "Sigue tu camino que sin ti me va mejor /Ahora tengo a otras que me lo hacen mejor / Si antes yo era un hijo de puta, ahora soy peor / Ahora soy peor, ahora soy peor, por ti". O en 'Pa Ti', anomenava "putas" les dones: "Borré toas' las putas de mis contactos / Baby tú eres una diabla y mi bicho contigo hizo un pacto". 

A finals del 2018, Bud Bunny ja va causar polèmica amb “Solo de mi”, un al·legat contra la violència masclista. D’una banda, se’l va criticar per considerar-la un llavat de cara; però de l’altra, es va veure com a positiu que algú amb la seua projecció es posicionara clarament contra la violència masclista. Aquest 2019 ha tornat a llançar tot un al·legat a favor de la diversitat amb el tema “Caro”.

El vídeo oficial comença amb Bad Bunny pintant-se les ungles, i d'ací es converteix en una dona que el representarà fins al final. En altres escenes, apareix una passarel·la de moda on podem veure desfilar dones flaques, grosses, embarassades, joves, majors, transsexuals i fins i tot una dona neurodivergent. El missatge més evident és aquest: tots i totes som iguals de vàlids; som cars i valem or.

Després, hi ha una escena on tot canvia. Ixen projeccions de volcans que expressen les emocions i sentiments de Bunny. I allà podem observar el cantant damunt de la colina, representant que està on vol estar. A continuació, dones i homes nus corren al seu voltant -potser representant la vida passant- i el besen. En la següent escena veiem Bad Bunny i la dona que el representava ben junts, transmetent-nos un missatge poderós: estima’t a tu mateix. Bad bunny i la dona es besen, i és com si Bunny s'estiguera besant a ell mateix; i això significa que cal aprendre a estimar-se a un mateix perquè... si tu no t'estimes, qui ho farà? 

Ací us deixem les últimes estrofes de la cançó: "¿Qué carajo' te importa a ti? /Cómo soy yo / Qué digo yo /Qué hago yo / Vive tu vida, yo vivo la mía / ¿Por qué no puedo ser así¿ / ¿En qué te hago daño a ti?".


1 comentari:

Sandra Roussel ha dit...

Aquesta entrada m’ha causat curiositat, ja que tots sabem que les caçons d’aquest jove son molt conegudes per tindre una lletra masclista .Jo sincerament no estic al corrent de les noves cançons que compon Bad Bunny, ja que no m'agrada molt la seua música pel fet que he nomenat abans. Per aquest motiu no sabia l’existència d’aquesta cançó que se suposa que se sale de la llinea de “masclisme” que rodejava les obres d’aquest cantant.

Per el que escoltat i vist en el videoclip i es pot veure a un Bad Bunny que es canvia per una dona, la qual es pareix molt a ell, amb el monyo rapat, ulleres, etc. Un altre tipus de trap que pot tindre molta fama, de fet, aquest vídeo té 85 milions de visites pel que podem concloure que no és necessita fer una cançó masclista per a triomfar.
Ha sigut molt sorprenent que aquest cantant s’haja salgut de la llinea que parlàvem abans, ja que es veia que no canviaria mai, encara que no hauríem de cantar victòria abans de temps perquè tan sols a fet una cançó i esperem que sigui la primera de moltes més i que aquest tipus de cançons es divulguen.

Per altre lloc també es pot destacar la “valentía” d’aquest home , ja que per exemple podem posar a Maluma altre cantant de trap, que no tan sols defenent el que és indefendible, com que a seua cançó “ 4 babys” no es violenta, sinó sensual i sexual, sinó que també es va burlar d’aquestes crítiques en la cançó “mala mia (Remix)” dient: “Recuerdo cuantas vainas de mi habaron, que machista i cuantas cosas mas dijeron, pero yo se que en la disco la baiaste, mira me estoy comiendo el mundo entero”.

Pense que aquesta trajectòria l'haurien d'agafar altres persones també.