10 de març 2019

Tots/es som cars/es

Entrada d’Adriana Addams (Batxillerat de Ciències)

De tothom és sabut que el cantant porto-riqueny de trap Bad Bunny té cançons sexistes, i les dones apareixen sovint com a objectes sexualitzats. Per exemple, en “'Soy Peor', culpava la dona de la seua maldat: "Sigue tu camino que sin ti me va mejor /Ahora tengo a otras que me lo hacen mejor / Si antes yo era un hijo de puta, ahora soy peor / Ahora soy peor, ahora soy peor, por ti". O en 'Pa Ti', anomenava "putas" les dones: "Borré toas' las putas de mis contactos / Baby tú eres una diabla y mi bicho contigo hizo un pacto". 

A finals del 2018, Bud Bunny ja va causar polèmica amb “Solo de mi”, un al·legat contra la violència masclista. D’una banda, se’l va criticar per considerar-la un llavat de cara; però de l’altra, es va veure com a positiu que algú amb la seua projecció es posicionara clarament contra la violència masclista. Aquest 2019 ha tornat a llançar tot un al·legat a favor de la diversitat amb el tema “Caro”.

El vídeo oficial comença amb Bad Bunny pintant-se les ungles, i d'ací es converteix en una dona que el representarà fins al final. En altres escenes, apareix una passarel·la de moda on podem veure desfilar dones flaques, grosses, embarassades, joves, majors, transsexuals i fins i tot una dona neurodivergent. El missatge més evident és aquest: tots i totes som iguals de vàlids; som cars i valem or.

Després, hi ha una escena on tot canvia. Ixen projeccions de volcans que expressen les emocions i sentiments de Bunny. I allà podem observar el cantant damunt de la colina, representant que està on vol estar. A continuació, dones i homes nus corren al seu voltant -potser representant la vida passant- i el besen. En la següent escena veiem Bad Bunny i la dona que el representava ben junts, transmetent-nos un missatge poderós: estima’t a tu mateix. Bad bunny i la dona es besen, i és com si Bunny s'estiguera besant a ell mateix; i això significa que cal aprendre a estimar-se a un mateix perquè... si tu no t'estimes, qui ho farà? 

Ací us deixem les últimes estrofes de la cançó: "¿Qué carajo' te importa a ti? /Cómo soy yo / Qué digo yo /Qué hago yo / Vive tu vida, yo vivo la mía / ¿Por qué no puedo ser así¿ / ¿En qué te hago daño a ti?".


15 comentaris:

Sandra Roussel ha dit...

Aquesta entrada m’ha causat curiositat, ja que tots sabem que les caçons d’aquest jove son molt conegudes per tindre una lletra masclista .Jo sincerament no estic al corrent de les noves cançons que compon Bad Bunny, ja que no m'agrada molt la seua música pel fet que he nomenat abans. Per aquest motiu no sabia l’existència d’aquesta cançó que se suposa que se sale de la llinea de “masclisme” que rodejava les obres d’aquest cantant.

Per el que escoltat i vist en el videoclip i es pot veure a un Bad Bunny que es canvia per una dona, la qual es pareix molt a ell, amb el monyo rapat, ulleres, etc. Un altre tipus de trap que pot tindre molta fama, de fet, aquest vídeo té 85 milions de visites pel que podem concloure que no és necessita fer una cançó masclista per a triomfar.
Ha sigut molt sorprenent que aquest cantant s’haja salgut de la llinea que parlàvem abans, ja que es veia que no canviaria mai, encara que no hauríem de cantar victòria abans de temps perquè tan sols a fet una cançó i esperem que sigui la primera de moltes més i que aquest tipus de cançons es divulguen.

Per altre lloc també es pot destacar la “valentía” d’aquest home , ja que per exemple podem posar a Maluma altre cantant de trap, que no tan sols defenent el que és indefendible, com que a seua cançó “ 4 babys” no es violenta, sinó sensual i sexual, sinó que també es va burlar d’aquestes crítiques en la cançó “mala mia (Remix)” dient: “Recuerdo cuantas vainas de mi habaron, que machista i cuantas cosas mas dijeron, pero yo se que en la disco la baiaste, mira me estoy comiendo el mundo entero”.

Pense que aquesta trajectòria l'haurien d'agafar altres persones també.

Sheila Butler 1ºBach H ha dit...

Després de llegir açò i reflexionar un poc sobre el tema del qual parla l'entrada m’agradaria plantejar el següent: els mitjans de comunicació ens influeixen en la nostra manera de pensar i en la nostra manera de ver determinades coses? Des del meu punt de vista si, i el manifestaré a continuació.

Aquesta entrada parla del cantant Bad Bunny i de les cançons que fa, en moltes sexualitza a les dones encara que solament es deixa portar pels sentiments que sent en eixe precís moment en el qual compon les seues lletres, li han fet dany i generalitza com si totes les dones foren les culpables, però, qui no ha fet això alguna vegada? Tanmateix, fa uns anys que aquest mateix cantant trau cançons contra la violència masclista, acció que en una societat com la nostra és molt d'agrair.

Encara que semble que no, és un problema molt gran que pot tindre greus conseqüències. Per posar un exemple, les cançons d’aquest xic l’escolten milions de persones, persones de diferents rangs d’edat, però, tornant a la pregunta inicial, pot ser que una persona adulta tinga les idees clares i encara que escolte cançons que denigren a la dona no en deixa influenciar d'una manera total. No obstant això, els xiquets o els adolescents (que són els seguidors principals d’aquest tipus de música), el veuen com un model a seguir i capten un missatge que menysprea a la dona.

La conclusió d’aquest problema és que cal revisar bé els missatges que les cançons donen així com qualsevol mena de mitjans de comunicació perquè poden influenciar d'una manera irremeiable la seua educació i en el seu pensament. A quina classe de persones estem formant? Aquestes coses encara que ara poden paréixer diminutes, pot ser que en el futur es volen canviar.

Jorge Davison i Sergio Woolf (1er BATX C) ha dit...

Bona vesprada, Benito Martinez més conegut com «Bad Bunny» és un artista de «reggaeton» o «trap» que va començar a fer cançons a l'any 2015. En els seus començos va fer cançons amb lletres masclistes per aconseguir un nombre més avançat de visites a youtube i spotify, és a dir, per a guanyar més diners i fer-se més famós, però ara que ja ha aconseguit un nombre de seguidors estratosfèric ha començat a fer cançons amb unes lletres on ell s'identifica més i parla de temes en contra del masclisme per ajudar a acabar en aquest problema.

En aquesta cançó «Car» parla sobre el valor de les persones i diu principalment que totes les persones tenen el mateix valor ja siguen persones amb alguna discapacitat física o mental o sense cap discapacitat. Aquest tema pertany al seu nou àlbum anomenat «x100pre» on no utilitza tant el «reggaeton» i utilitza estils molt variats com el «EDM», la «bachata», punk pop i un poc de «dembow». En aquest nou àlbum és on més compte ens podem adonar del canvi que ha donat «Bad Bunny» en la seua curta però no irrellevant carrera musical ja que quan va començar amb la seua cançó «Diles remix» feia una lletra molt més masclista i les seues col·laboracions en altres cantants eren també del mateix genere que escrivien lletres igual o més masclistes, no com ara que ha col·laborat amb artistes mundialment coneguts com Drake o Diplo.

En la nostra opinió pensem que no hauria de prohibir-se el «reggaeton» com diu molta gent perquè cada persona te un gust musical diferent a un altra, però si que pensem que els cantants podrien intentar fer una lletra menys masclista perquè tenen una gran influencia sobre la societat, sobretot en la gent jove que és la que principalment escolta aquest tipus de música. Així pensem que es reduiria un poc el nombre de víctimes per atacs masclistes al món. També ens agradaria dir que Bad Bunny ha ajudat molt al seu país (Puerto Rico) actuant en actes benèfics i donant diners de la seua butxaca per tornar a construir alguns barris que havien quedat totalment destrossats per l'Huracà Maria no fa molt de temps.

Per finalitzar ens agradaria recomanar que escoltareu el nou àlbum de Bad Bunny ja que te lletres molt interessants i uns ritmes molt ballables com per exemple «Solo de mi», «Otra noche en Miami» i «Estamos bien».

Lucía Stone ha dit...

Aquesta entrada em pareix molt interessant, perquè a la vegada tracta dos temes molt interessants. El primer que podem vore és a "Bad Bunny", el canat llatí que tots o la majoria de joves coneixem, aixo és perfecte perqué fa que l’entrada siga més propera a a mosatros. El segon que tracta aquesta entrada és com aquest cantant en el seu videoclip ens mostra a una xica imitant a la perfecció la roba que porta i fins i tot el seu cabell.
Podem observar com aquest cantant l’objectiu que té per aquesta cançó és mostrar l’homosexualitat o això em pareix. L’homosexualitat és normal i és impressionant que un cantant tan conegut com aquest faça una cosa així, és a dir, atrevir-se i no pensar en el que diran els altres. En mostra que és un cantant i una persona valent.
La majoria dels cantants o de la societat de hui en dia que són coneguts: cantants, influencers, youtubers, actors, etc.. No ho solen fer, però sí que estan d’acord. Per tant aquest determinat cantant ens mostra el que pensa i que no s’avergonya.
Havia escoltat moltes vegades la cançó pero mai havia vist el videoclip. La veritat és que la lletra m’agrada molt. El que vol transmetre aquest és que la gent s’interresa per les nostres vides per a farolejar, però nosaltres no ens trobem còmodes amb les preguntes que ens fan i acabem contestant-li que vol i que més li dóna el que porte, el que faça o qui siga.
Finalment podem veure també la xica, com és capaç de balla i imitar a la perfecció al cantant. Aquesta cançó encara que molta gent l'escolte però no analitze la lletra, conta molt sobre la societat de hui en dia. Totes les preguntes que poden arribar a fer-nos per entrar en les nostres vides.

Espe Thompson 1BAA ha dit...

Bad Bunny es masclista? Des de els seus començaments ha fet cançons on es pot veure clarament el menyspreu que li ha tingut a les dones. Aquesta actitud cap a elles la ha “camuflat” per dir-ho d’alguna manera, amb els ritmes de “reggaeton” que sempre es ballen a les discoteques. Bon dia, soc Espe Thompson i avui comentaré aquesta entrada.

De segur que alguna vegada ens hem donat compte de les lletres masclistes que tenen les cançons de Bad Bunny però encara així les hems seguit escoltant. Sense donar-mos compte escoltem coses de les quals no estem d’acord, i d’aquesta manera, ajudem a que tinguen més popularitat i els cantants continuen escrivint sobre aquests temes.

Alguns dels meus amics escolten aquest tipus de cançons i quan les escolten no es donen compte del que estan cantant (si, pero no). Però quan els pregunte perquè escolten eixe tipus de cançons em diuen que és perquè els agrada el ritme que tenen. Òbviament, no em quede gens satisfeta amb aquesta contestació perquè aquesta és una resposta sense raó. En volta d’escoltar cançons amb aquestes lletres poden buscar d’altres que tinguen el mateix ritme però amb lletres que no siguen masclistes.

Els ritmes de les cançons ens oculten lletres masclistes. Cançons que hem estat cantant molt de temps pot ser que tinguen una lletra masclista. Vaig a mencionar distintes cançons que pot ser vosaltres tampoc sabríeu que tenen lletres masclistes. Com per exemple “Hey Mama” de David Guetta i Nicky Minaj amb frases com: “Sí, yo hago la comida. Sí, yo me ocupo de la limpieza (...) Sí, tú eres el jefe y te respeto”. Altra és “Los días de la semana” de Gaby, Fofó y Miliki. Aquesta, personalment, me ha impactat molt perquè els “payasos de la tele” els veia jo de xicoteta i aquesta cançó la coneixia perquè la he cantat, però clar, no et dones compte de la lletra fins que eres més major i la examines bé.

Per concloure diré que abans de escoltar en “bucle” una cançó deuríem de saber el seu significat que hi ha enrere.

Marta Nelken i Jessica Zambrano 1BACH H ha dit...

En l'actualitat, la nostra societat està envoltada de tecnologia on la gent gaudeix del seu oci, podem trobar moltes coses diferents, com estar en les xarxes socials, donar un passeig, però també trobem la música, que escoltem a totes hores, cançons en diferents llengües, de diferent ritme, ... i també de diferent missatge, ja que per desgràcia, la música que més s'escolta en l'actualitat transmet missatges violents i masclistes que, després de llegir aquesta entrada, cal reflexionar sobre ells.

Aquesta entrada parla d'un cantant de trap molt famós anomenat Bad Bunny, que s'ha fet molt conegut des de uns anys enrere, sobretot entre els joves. Cançons seues són escoltades dia tres dia escolten dia a dia, i sobretot en el món de la nit, per exemple, en festes i en discoteques, en les quals la gent reconeix a aquest cantant, i coneix les seues cançons sense fixar-se en el contingut d'aquestes ni tan sols sense tindre en compte els missatges masclistes i sexistes que contenen moltes de les seues cançons com "'Soy Peor', o 'Pa Ti'.

Després de les crítiques que va rebre aquest cantant de trap amb moltes de les seues cançons masclistes i sexistes, en 2018 va estrenar una cançó anomenada "Solo de mi" que donava un missatge contra la violència masclista, i més tard en 2019 va tornar a llançar una cançó a favor de la diversitat amb el tema "Caro". Tot açò ha causat la polèmica entre els seus fans, i no tan fans, què diuen que aquest acte ha sigut simplement per a "demostrar" que no és un home masclista, i així, alliberar-se de les diverses crítiques que la fent feia.

Però no sols Bad Bunny, si no que hi ha molts més cantants famosos com Maluma, ... que s'escolten en les discoteques, ràdio, al carrer; que transmetren els mateixos valors, uns valors que no són els adequats per a les persones que venen darrere nostre.

Amb tot açò, volem reivindicar la nostra crítica a aquest tipus de cantants i de cançons, perquè, encara que tothom sap el contingut que tenen, no es posen límits per a la publicació de cançons masclistes o sexistes, quan, òbviament devien ser regulades, ja que les generacions actuals escolten aquest tipus de música, i per lo menys, nosaltres, no volem que els nostres fills, o la societat en general, tinga consciència d'escoltar cançons com aquestes.

Eva Gage, Eva Adams ha dit...

El cantant Bad Bunny és un artista Portriqueny que ha guanyat molta fama ultimament amb cançons tan en espanyol com en angles. És molt reconegut en tot el mon amb un estil anomentat Trap i de vegades Reggeton. Aquest estil de cançons normalment envolta temes masclistes amb un aforta dicriminació i sexualització de la dona. Quasi tots els videoclips de les cançons son famosos per mostrar a les dones quasi desnudes amb poses sexuals, totes amb bones figures, flaques, altes amb molt cul i mamelles.

Bad Bunny sempre ha seguit la regla de les lletres i els videos masclistes, però al ultim disc, ha fet algunes cançons que no discriminen a les dones sense lletres masclistes. Hem vist uns quants dels videoclips del seu últim disc i no tenen res a vore amb el que feia uns quants anys enrere. Al videoclip de l’entrada, apareix una dona molt jove com protagonista fent com si fora ell, vestida com ell, amb els cavells tallats i portant el mateix estil. Més endavant, apereix una mena de pasarela de moda amb molts/es models fora de la normativa, una dona mes grosa, una embarassada, una altra amb síndrome de down, una dona trans i una dona major.

Al mon de la música, hi ha una gran majoria de videos que denigren i sexualitzen a la dona. Però hi ha que diferenciar els diferents tipus de videos que mostren els cosos de les dones, hi ha molts que els usen com objects, però també estàn els que son videos provocatius però que ençalcen el poder de la dona en un mon sexual i que poden mostrar el que volen. Per exemple, hi ha una diferència entre el cos de les dones nues com a manera d’expressar l’art (com videoclips de Beyoncé en Halo) com el de i una altra manera que es per cridar l’atenció del expectador (com Anuel AA amb 6ix9ine en MALA).

Nosaltres pensem que deurien de haver molts més videoclips i cançons que tracten tant a homes com a dones com a iguals i deixen de sexualitzar a les xiques. Perqué encara en 2019 hi ha que lluitar per a que una dona puga estar amb poca roba i que la gent no la sexualitze i que la societat pense que les dones als videos musicals estan per provocar i tindre més visites o atenció. També hi ha que lluitar per incloure a tot tipus de dones als videos, amb o sense roba, grosses o primes, de qualsevol edat i forma física.

Angela Wolf 1º Bach. C. ha dit...

El reggaeton és un estil musical que ha sigut considerat des de fa molt temps masclista, però també és un estil musical que ens agrada a tots o a quasi tots ballar i gaudir de la diversió que ve amb ell, en una discoteca, amb les teues amigues, en un aniversari… El ritme del reggaeton és el que em lleva les penes i m'anima quan he de fer tasques rutinàries, els deures, exercici… Malgrat això, la música llatina no és sol ritme, també són lletres i ací és on està el gran problema, en si el reggaeton és realment masclista, però,si ho és, és l'únic?

Evidentment, tot i que, com ja he dit, m'agrada escoltar reggaeton per a animar-me, no puc negar el fet que moltes de les seues lletres proposen un missatge masclista i vexatori per a la dona, com en les cançons “Dura” i “Beu”, entre moltes altres.

“Dura”. Això és tot el lluny que arriba Daddy Yankee en els seus epítets cap a la dona: “tás dura”. A més, en el seu remix amb Becky G i Natti Natasha no posen el llistó molt més alt en la seua concepció de si mateixes si no que es refereixen a la dona com: “Vols conquistar-me? Paga'm el tiquet”. La dona ací és “dura”… i damunt “està a la venda”.

En la cançó “Beu” de 6ix9ine i Anuel el prototip de dona que se'ns ofereix és pornogràfic: “Sempre hacemo’ la 69”, “I jo et trenque to’ en secret”, “I jo sempre l'estic esperant amb la meua pistola”, etc. En aquest cas, es refereixen o es descriu a la dona de promíscua, infidel, obscena i viciosa; aqueixa dona ansiosa per satisfer qualsevol desig masculí que se li pose per davant.

Evidentment, el reggaeton és masclista, no ho discutiré. No obstant això, quan s'acusen les lletres de reggaeton de ser masclistes se solen deixar de costat o no es consideren la resta de gèneres musicals.I és que exemples de masclisme els tenim en tots els gèneres:

"Cada respiració que prengues, cada moviment que faces, cada lligam que trenques, cada pas que dónes estaré observant-te" The Police - Every Breath You Take
"Sé que el vols, però eres una bona xica, la forma en què m'agarres, has de voler una cosa obscena. Vinga, insinua't" Robin Thicke - Blurred Lines
"Només vull matar-la a punta de navalla, besant-la una vegada més" Loquillo i Els Trogloditas - La mataré
"Preferisc veure't morta, xicoteta, abans que veure't amb un altre home" The Beatles - Run For Your Life.

Per ventura això significa que el reggaeton no és masclista? Clar que no, és masclista, tan masclista com la resta, però el seu problema és que està moltíssim més visibilitzat que la resta, tothom el titlla de masclista i gran part el condemna. Si bé, em continue reafirmant que crec que la immensa majoria de la gent que escoltem reggaeton no ho fem per les lletres, sinó pel ritme i les sensacions de felicitat i energia que ens transmet.

Afortunadament, no tot és dolent, i és que igual que el reggaeton ha evolucionat en l'àmbit rítmic, les lletres i els missatges també ho han fet, com podem veure en la cançó que apareix en aquesta entrada, “Car” de Bad Bunny, qui amb aquesta, defensa que tots i totes som iguals de vàlids; som cars i valem or i que hem d'estimar-nos a nosaltres mateixos.

Anònim ha dit...

D'aquesta manera, accepte que el reggaeton és un gènere musical en què predominen les lletres masclistes, però tampoc podem oblidar-nos que el masclisme es pot trobar en qualsevol part, no solament en el reggaeton, sinó en qualsevol altre gènere musical, per la qual cosa no veig just aquesta fixació en contra d'aquest gènere musical. Que escoltes reggaeton no et converteix en masclista, de la mateixa manera que si no ho escoltes, tampoc et fa feminista. És cert que les lletres d'aquestes cançons, des del meu punt de vista, haurien de canviar, o almenys no humiliar d'aqueixa manera a la dona.

Us imagineu ballant, escoltant o cantant cançons racistes, o proclames terroristes? Només el fet de pensar-lo ens repel·leix, en canvi, ofendre i denigrar a la dona sembla que s'ha convertit socialment acceptat. Però això no és culpa del reggaeton, sinó de la societat en la qual vivim, la qual cosa és un altre tema a part.

Angela Wolf 1º Bach. C. ha dit...

D'aquesta manera, accepte que el reggaeton és un gènere musical en què predominen les lletres masclistes, però tampoc podem oblidar-nos que el masclisme es pot trobar en qualsevol part, no solament en el reggaeton, sinó en qualsevol altre gènere musical, per la qual cosa no veig just aquesta fixació en contra d'aquest gènere musical. Que escoltes reggaeton no et converteix en masclista, de la mateixa manera que si no ho escoltes, tampoc et fa feminista. És cert que les lletres d'aquestes cançons, des del meu punt de vista, haurien de canviar, o almenys no humiliar d'aqueixa manera a la dona.

Us imagineu ballant, escoltant o cantant cançons racistes, o proclames terroristes? Només el fet de pensar-lo ens repel·leix, en canvi, ofendre i denigrar a la dona sembla que s'ha convertit socialment acceptat. Però això no és culpa del reggaeton, sinó de la societat en la qual vivim, la qual cosa és un altre tema a part.

Santiago Paul 1º Humanitats ha dit...

Hola, avui vaig a parlar sobre aquesta entrada que tracta sobre el famós cantat de trap Bad Bunny, el qual a llançat una nova cançó anomenada ¨caro¨ que és un al·legat a favor de la diversitat i això a sorprés a molta gent , ja que aquest cantant sempre ha fet cançons masclistes com ¨soy peor¨, ¨Borré toas¨, ¨chambea¨, ect.

El vídeo comença amb Bad Bunny pintant-se les ungles i després d´això es converteix en una dona, a més a més també es pot veure a diferents dones flaques, grosses, embarassades, transsexuals, ect passant per una passarel·la de moda. El que pense sobre això,és que Bad Bunny ha fet veure que no fa falta tenir un cos perfecte ni ser perfecta per a passar per la passarel·la sinó que totes som iguals de valides.

A l´entrada,posa que en una escena, ixen projeccions de volcans que expressen les emocions i sentiments de Bad Bunny, a més a més apareixen al seu voltant homes i dones corrent, com si la vida estiguera passant i per últim, apareix Bad Bunny i la dona que el representava besant-se i això significa que cal aprendre a estimar-se a un mateix. El que pense sobre això, és que pot ser que Bad Bunny represente els seus sentiments d´aquesta manera però em pareix molt estrany que tinga que posar-se en la pell d´una dona per a representar els seus sentiments, ja que el que pense que fa a l´hora de posar-se en la pell de la dona i fer totes aquestes situacions és estimar a la dona tal com és, és a dir, amb les seues emocions i sentiments a pesar del temps que passe i com posa a l´entrada si tu no t´estimes, qui ho farà?.

Per acabar, estic d´acord amb què les lletres masclistes i sexistes es han d´acabar, però no per això,hem de deixar d´escoltar cançons de trap o reggaeton, ja que no totes són contra la dona i pot ser que les cançons que ara escoltem utilitzant a la dona com a objectes sexuals, en un futur sigan en contra del masclisme, però pense que el que ha fet el cantat Bad Bunny és un bon començament per a que altres cantants masclistes com per exemple Maluma, facen cançons a favor de la dona.

Maria Addams 1BatxH ha dit...

L'entrada “tots/es som cars/es” m'ha cridat especialment l'atenció, ja que les cançons de Bad Bunny naturalment estaven compostes amb lletres molt masclistes, ara bé la meua curiositat és, com influeixen els famosos, les xarxes socials, etc. als nostres punts de vista? Ens fan canviar la manera de pensar, la nostra opinió o inclòs influeixen al nostre caràcter?

És clar que en ple segle XXI, la societat nostra està molt dominada per les societats virtuals, hem arribat al punt d'escoltar casos de gent que s'ha suïcidat per culpa d'elles. Igual que un vídeo o un comentari pot interferir en l'estat d'ànim d'una persona, una cançó masclista pot causar molt de mal a xiquets que l'escolten i que ni tan sols saben que és allò que està bé o està mal, simplement van guiats per tres paraules denigrants que canta un xic.

Bad Bunny, no és precisament famós per cantar cançons de suport a la dona, però últimament pareix que la temàtica de les seues peces està fent un gir de 360°. Parlant d'aquesta cançó “CARO”, veien com al vídeo primer apareix ell fent una cosa que la societat designa “pròpia de dones” com és pintar-se les ungles, encara que fa un gir amb la seua aparició com a protagonista del videoclip una xicona representant-lo a ell i per tant comportant-se com “un home”; és en aquest curtmetratge on ha tret a lluir els valors primordials que hauria de tindre tota persona, trencant així tots els tòpics masclistes per la seua part.

Aquesta composició pertany al seu últim àlbum X100pre, un nou treball on es mostra el canvi respecte dels seus primers temes, no sols per les lletres, sinó també per l'estil musical que ha emprat per a la composició.

Per finalitzar, pense que hauríem de parar a pensar allò que una cançó està defensant i com afecten les paraules a la societat, ja que encara que si l'escoltem nosaltres, potser reflexionem, molts xiquets de menys edat per culpa del “reggaeton” masclista adopten idees errònies que després potser fiquen en practica i d'aquesta manera no avancem.

Nerea Addams 1º Batxillerat Humanístic ha dit...

Em pareix que hui en dia tot el món coneix al famós cantant porto-riqueny de trap Bad Bunny, ja que les seues cançons són molt conegudes i la gent gaudeix escoltant-les i ballant amb elles en discoteques, però aquestes persones que escolten les seues cançons s’han parat a pensar el que realment diu la lletra?

Al nostre dia a dia el rap i el reggaeton són els generes musicals més escoltats sobretot pels més joves perquè el seu ritme t’anima i et dóna ganes de fer tasques com els deures i és per això que els adolescents sempre l’escolten, però pense que no s’han parat a pensar el que diuen aquestes lletres, la quantitat de comentaris ofensius i discriminatoris per a les dones que les deixen pels sols i les classifiquen com unes guarres, fàcils, infidels i que a soles serveixen per al sexe.

Aquest cantant de trap abans feia cançons amb lletres molt masclistes i però això ha sigut molt criticat com a quasi tots els cantants de trap, però en les seues últimes cançons pareix que s’ha fet un llavat de cara i ja no són cançons ofensives cap a les dones. A què penses que es deu això? S’haurà parat a pensar el que deien les lletres de les seues cançons?

Amb la cançó “CARO” Bad Bunny intenta mostrar que tots som cars i que valem or, que cadascú ha de viure la seua vida com li agrada perquè és nostra i cap persona ens té a dir com vireu-la. Al final de la cançó apareix Bad Bunny besant-se amb la dona que s’ha fet passar per ell durant tot el videoclip donant a entendre que hem d'estimar-nos a nosaltres mateixos.

En conclusió, vull dir que encara que les lletres de les cançons siguen masclistes, les persones no deixaran d’escoltar-les perquè és un estil musical que agrada a la majoria però haurien de pensar abans les barbaritats que es diuen contra les dones.

Emilio West ha dit...

Bé, d'aquesta entrada estic a favor, tinc diversos pensaments a afegir, però en general estic bastant bastant d'acord amb el que diu, vull dir, que Bad Bunny componia lletres masclistes i sexistes és un fet... que es va fer famós per aquestes i que absolutament tothom independentment de ser xic i xiques les cantaven... també; però que ha canviat és també una cosa evident.

Em genera curiositat el canvi tan bestial que ha pegat Bad Bunny, i aprofite aquesta entrada i aquest comentari per a parlar d'això; ja que en els principis de Benito, que és el seu nom real, podíem veure com era una persona altament masclista, controladora, com el típic oncle de barri que controla a tothom i que pot abusar de qui vulga. Però ara em sembla com que reflecteix la seua vertadera personalitat i el que ha volgut ser sempre, em transmet alguna cosa així com que ell no és com eixia en els seus primers vídeos i que mai ha volgut ser així, i jo crec que ho reflecteix en les seues últimes cançons.

Igualment ara s'estan fent cançons de *reggaeton que són molt més igualitàries i que donen suport a l'apoderament de la dona, com la de "Soltera", "La meua Gent", "El Dolent". En canvi hi ha autors que no aprenen, com Maluma, però que totes les xiquetes ballen absolutament totes les seues cançons i d'altres artistes sent masclistes no ho lleva ningú. Però clar, només són cançons, que més dóna?

Balla el que vulgues, canta el que vulgues, i que t'agrade qui t'agrade, però sigues conscient del que estàs escoltant i del que feixos, i lògicament no intentes imitar a aquests artistes, que és bastant patètic i últimament està de moda.

Ernesto West ha dit...

Bona vesprada, he triat esta entrada degut a tota la polèmica que va tindre Bad Bunny al seu dia per les lletres que li van impulsar a la cida musical, la majoria d'eixes lletres eren masclistes ja que insultaven les dones o les anomenaven com a objecte a la mateixa vegada que li tirava les culpes de tots els seus mals.
Però a poc a poc tots hem pogut veure una evolució positiva en totes les seues lletres i en este 2019 va traure la cançó de “Caro”que el tema principal és valorar-se a un mateix i quererser perquè valem molt (ho demostra amb l'expressión de “caro”).

La veritat és que no havia vist el videoclip d'esta cançó i demostra molt més que la cançó en si ja que després de veure-ho pot entendre millor la cançó i el significat que ha volgut mostrar-nos. Moltes persones li han tornat hi ha criticar ja que creuen que porta fent cançons així per a poder netejar la seua imatge amb cançons com “Pa Ti”o “Soy peor”en les que insulta i discrimina.

Personalment, la part que més m'ha agradat del videoclip és el moment del volcà, que dónes del meu punt de visgta ho he interpretat com una rebel•lió a tots els que critiquen i la facilitat d'expressió d'emocions per a voler-se i valorar-se a un mateix.

Finalment m'agradaria recomanar esta cançó a què ha donat un gir total a les anteriors però amb els mateixos trets que identifiquen a Bad Bunny i tots coneixem.