15 de nov. 2009

El placer está en tus manos


(En castellano) Dijous passat em trobava al gimnàs a punt de començar una classe d’spinning. Mentre la professora preparava la seua bici, un senyor gran que hi havia darrere de mi contava a una xica que a Extremadura s’havien gastat un dineral en un curs que ensenyava els adolescents a masturbar-se. Davant de la incredulitat d’ella, l’home citava una bona font: “Sí, sí, ho han dit a la tele” i la xica contestava que el que haurien de fer és portar els pobres de l’Alacrana i no cursos de masturbació.


Pensant a baixar de la bicicleta per explicar als meus companys de suors la veritat de l’assumpte, els llums es van apagar i la profe, tota una intel·lectual de la bicicleta que sempre posava títol a les sessions i triava la música d’acord amb el seu estat d’ànim o la temàtica que li interessara, començà a explicar-nos que el treball del dia estava dedicat a Madonna. Llavors començà a sonar Like a Virgin i vaig pensar que la tria no podia ser més oportuna. La reina del pop havia provocat un gran escàndol amb aquesta cançó, perquè simulava masturbar-se a l’escenari damunt d’un llit de llençols vermells i escortada per dos ballarins andrògins que duien uns pits postissos.

Extasiada per la música i l’exercici, i xopa de suor, vaig decidir que era massa indecent tindre una conversa amb els veïns de bici en aquelles condicions; així que vaig optar per la dutxa. Ja a casa, vaig buscar informació i m’aparegueren els titulars crítics d’alguns diaris conservadors i la pàgina de les creadores d’una campanya que té un títol ben bonic: “El placer está en tus manos”.

Els joguets eròtics, el plaer, les carícies, l’autoerotisme, l’anatomia i la fisiologia sexual femenina i masculina són alguns dels conceptes que es treballen en aquestos tallers, adreçats a adolescents de 14 a 17 anys, amb l’objectiu, ben saludable al meu entendre, de donar-los ferramentes perquè coneguen el seu cos i les seus possibilitats eròtiques, perquè se l’estimen i es relacionen amb les altres persones de manera saludable i gojosa. I tot, amb perspectiva feminista!

Divendres al matí vaig parlar-ho amb el meu alumnat de Batxillerat i em contaren que també havien sentit la notícia, però amb una lleugera diferència: “En Extremadura enseñan a pelársela a los jóvenes”.

Els vaig preguntar si “pelársela” s’utilitzava també per a les xiques i em contestaren que no. “Ah!” vaig pensar en veu alta. “Aleshores en les vostres fonts d’informació, el curs només ensenya els barons a masturbar-se? Quina discriminació!!!”. Pensant-ho millor: quina dolenta informació, quina manipulació i quanta falta de feminisme els cal a aquestes persones que no saben que les xiques també es masturben, no “pelant-se-la”, sinó “fent-se dits”.

Però, ai!, es veu que els dits i les mans només es poden posar en llocs “purs” i no en el clítoris o en el penis.

A l’Edat Mitjana es condemnava el plaer que proporcionava el cos. La sexualitat era pecat i només es legitimava dins del matrimoni i per a la reproducció. Tanmateix, amb els barons es feia una xicoteta excepció, ja que se’ls atribuïa una energia sexual arravatadora i fora de control que exigia satisfer-se amb dones dolentes.

Sembla que aquestes idees estan vives encara i adults i adolescents encara les comparteixen. Les xiques adolescents no solen dir que es masturben, a diferència dels barons. Sovint els agrada deixar clar que no ho fan, encara que de vegades defensen aquesta pràctica perquè, segons diuen, és bona per “obrir camí” i evitar que la primera vegada siga tan dolorosa. És a dir, el plaer al servei de l'altre.

Aquesta “defensa” parteix de dues premisses discutibles: que, per masturbar-se, les adolescents utilitzen la penetració, i que la primera vegada haja de ser dolorosa (de la primera vegada heterosexual i coital, ja vaig parlar en un altre post).

Què podem concloure, doncs, de tot el que s'ha dit? Que com més ho pense, més considere que els 14.000 euros que ha costat la campanya al Instituto de la Mujer i al Consejo de la Juventud d'Extremadura (és el que val un cotxet mitjanet), no són diners per a la falta tan gran d’educació de la gent jove (i de la gent gran). Així que la meua proposta és que el curs es faça extensible, i s’adapte, a tot el món, gran i menut. Jo m’apunte!

12 comentaris:

Dani ha dit...

L'altre dia estava escoltant un programa anomenat Buenafuente i el presentador va fer una gracieta sobre les enquestes que es feien als diaris. Va dir que eren absurdes ja que els lectors sempre votarien segons la ideologia del diari. Ja que, tots sabem, tots els diaris estan "guiats" per una ideologia. Per exemple:

Una enquesta al Pais tendria les següents respostes:
- Si
- No
- Lo que diga Zapatero

Una al Mundo:
- Si
- No
- Lo contrario de lo que diga Zapatero

Una a la Razon:
- Si
- No
- Lo que diga Rouco

Va estar molt graciós la veritat. Tenint en compte que Rouco Varela és l'actual president de la Conferència Episcolal Espanyola.

Segur que l'home que va fer aquell comentari sobre que el govern es gasta "molts" diners en ensenyar sobre sexualitat als jovens, seria lector de la Razon, o d'altre diari d'ideologia semblant. Tan puritans com sempre! I tan, cal dir-ho tot, antinaturals!

Rosa Sanchis ha dit...

Molt bo, això, Dani!

El que passa és que si al partidisme dels mitjans de comunicació afegeixes el sexisme, el resultat és horrorós!!! I el més trist de tot és que de vegades els diaris conservadors i els progressistes coincideixen en el sexisme.

Isaac ha dit...

El sexismo tácito de los periódicos y los lectores conservadores es tan grave que les lleva a leer lo que no es. Porque, si uno piensa en la masturbación masculina, parece absurdo enseñar a los chicos a pelársela, aunque precisamente este comentario, si está en boca de un varón, indica que sí es necesaria la educación masturbatoria en los varones. Pero el sexismo de este público les lleva a ignorar a las chicas, confundiendo el masculino genérico con un masculino excluyente. Y bien sabemos que, por desgracia, muchas mujeres no saben masturbarse, con todos los problemas que esto les puede generar, especialmente si son heterosexuales. Lo mismo ocurre cuando esta gente escribe o lee sobre los homosexuales. Para ellos, homosexuales=maricones, con todos los prejuicios que esta palabra lleva, ignorando a las lesbianas.

He echado un vistazo al índice de ese curso y me parece bastante completo. En particular, me perece destacable y digno de aplauso que una sección sea "genitales: femeninos, masculinos e intersexuales". Respecto a la orientación sexual, trata sucintamente la homosexualidad y, aunque trata tanto la masculina como la femenina, echo de manos una mención a la bisexualidad. Seguremente se hará, pero la hecho en falta en el índice.

Lo que sí echo en falta verdaderamente es la omisión de la asexualidad, debida seguramente a su desconocimiento. Los pocos estudios demográficos al respecto indican que los asexuales se masturban en la misma proporción que las demás orientaciones sexuales, aunque sus motivaciones sean distintas, como lo pueden ser las de un hetero y de un homosexual.

Enric Senabre ha dit...

Jo també m'he irritat amb el tema, però sobretot pel to de les notícies que han anat apareixen i els acudits graciosos que alguns solten. No sé què en farem amb aquesta societat. Què fàcil és crear un estat d'opinió contrari a la més mínima coherència.

julia ha dit...

la veritat és k sembla mentida com costa parlar de masturbació!!! Segueix sent considerada una pràctica sexual 'menor' (com podria ser el petting, mai prou reivindicat!) o només per fer en situacions on no hi ha una altra práctica sexual (com si una sexualitat prou satisfactòria només es poder fer en parella). Kuan es refereix a dones no es considera com una plaer autònom i lliure, sino k és per manca d'una penetració 'com deu mana', i si es amb dones joves, directament es considera una perversió!
A mi m sembla una iniciativa stupenda i tb penso k és podria dirigir a dones de totes les edats. La masturbació és gratis (en el sentit més ampli de la paraula) i gratificant, permet conèixer el propi cos, educar-lo en el plaer i ho fas pk et dona la gana...un xollo!!!

julia ha dit...

i tb volia comentar k a kualsevol consulta sexològica o relacionada amb algun conflicte o problema sexual, la primera consigna k es sol donar(vagi una persona sola o en parella) es estimular a la masturbació i al plaer personal autoadministrat. La segona consigna habitualment sol ser l'evitació de la penetració. per pensar.

Héctor ha dit...

Hola Maria!

Com et vaig dir a classe l'altre día l'excusa posada pel PP per criticar la campanya dient que eixos diners es podien haver utilitzat contra l'atur es estúpida, amb 14.000€ no fas res amb l'atur, en canvi, si en fas utilitzant-los en aquesta campanya, de segur que és divertida y que s'apren molt.

Parles de MADONNA, si has llegit una mica el meu blog hauràs vist que m'agrada moltíssim. MADONNA provocá amb "Like a Virgin" i amb el seu disc "Erotica" y el llibre "SEX", a la Reina li agrada la provocació, pero si has llegit algunes pàgines del llibre sabràs que el primer que nomena és el sexe segur.

Cada vegada que comença un Tour, als països més conservadors, l'esglèsia demana que no hi vaja ningú al concert, a Espanya, ho deixaren de fer perque varen vore l'éxit zero de les seues pregàries.


I sí, tant de bo, que a valència es fera aquesta campanya.

Rosa Sanchis ha dit...

Ai, quin gust dóna estar acompanyada de tan bones idees...

Hi ha un llibre, difícil de trobar en paper, que es diu MASTURBACIÓN. PROCESO CONTRA LA CULPABILIDAD DE LAS MUJERES, de Jane Wallace, que es pot trobar a mamaweb en http://www.mediafire.com/?sharekey=ed43c06a67d8f39990a82c7bb0fad7ad1e7102a4b398a10db8eada0a1ae8665a. Quan el vaig llegir de joveneta em va semblar una passada. L'original és del 76 i continua supervigent!

Doña Rogelia ha dit...

En Pozuelo de Alarcón (del PP) se gastan el dinero enseñando a las chicas a pintarse, para sacar el mejor partido de ellas mismas. Curioso, no? Automaquillaje sí, autoerotismo, no?

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/04/11/madrid/1271000648.html

Mónica Quesada Juan ha dit...

Hola Rosa! Antes de nada, me encanta el estilo de tu blog.

Yo fui una de las formadoras del proyecto. A raíz de todo el escándalo que se formó en torno a él, escribí un artículo en el que explicó en qué se basaba exactamente:

http://tuorganosexual.blogspot.com/2010/06/el-placer-esta-en-tus-manos-i.html

Un placer.

Rosa Sanchis ha dit...

Gracias Mónica, tu blog está también genial. En mi clase de Bachillerato trabajamos la polémica que se creó y alabamos tu curso. Muchas gracias.
Rosa

Anna Mozzoni i Ali Kent ha dit...

Bona vesprada,
Ens agradaria iniciar esta entrada cronològicament, així que començarem parlant de l'Edat Mitjana. Des del nostre punt de vista, creiem que està malament i és injust que es condemnara la sexualitat si no era per a les funcions bàsiques i la xicoteta excepció aplicada als homes. Així, ens adonem de que des de fa ja molt a les dones se'ls tracta amb un nivell inferior.
Les dones no són objectes encara que estem acostumats que siga així. Llavors ens fem una pregunta... Per què? Esta és una de les moltes preguntes que encara no han canviat, encara que ja van sent hora que canvien. I si no volem que siguen objectes, Per què no deixem que siguen o siguem lliures? Per què si a una xica li agrada auto complaure’s no està ben vist però si es tracta del sexe oposat queda molt viril?
Considerem que després de tantes preguntes que encara s'han de contestar, els xics deurien de parlar amb més respecte del sexe i que les xiques se soltaren més a fer-ho perquè així evitaríem que quan a una dona li abellira masturbar-se o fer qualsevol cosa, no sorgirien els rumors, no se'ls acaçaria i tot el món estaria molt més satisfet. Igual que fem que els estereotips es convertisquen en quelcom quotidià, hauríem de generalitzar temes com són la sexualitat i la igualtat entre ambdós gèneres.
Amb açò aprofitem per a dir que les pel•lícules pornogràfiques o X no són una bona ajuda per a nosaltres ja que amb això aprenem a tindre una mala imatge sobre el sexe, la seua pràctica i el tracte que tenim sobre la persona amb què ho practiquem. Estem segurs de que el sexe deuria tractar-se d'un moment bonic, indiferent de l'edat, plaent i un gran mitjà de comunicació entre ambdós persones.
Però... que el sexe també pot ser amb un mateix? Clar que sí i per això, arribem a la conclusió que deurien fer-se més classes (com les que rebem nosaltres en educativa) per tot el món com les d'Extremadura i que potser, no es tractara de tres o quatre, sinó més aïna com una assignatura ja que és un assumpte que ens queda pendent i devem de pensar en això i conscienciar-nos. Després de llegir esta entrada, pensem amb més fermesa que abans de que encara hi ha molt que canviar en este món i que podríem començar ajudant als joves a conèixer millor el seu cos, per exemple. Per què no comencem ja?