24 de nov. 2010

Intimitats públiques

Hem estat treballant a classe el model de masculinitat tradicional que crea normes, prescriu i proscriu el que s’ha de fer o no per a ser “un home de debò”. Acomplir els manaments de gènere no és fàcil; els xics no naixen així, però l’ensinistrament comença des del bressol. Per a poder arribar a ser com el model de masculinitat determina, es requereix una bona dosi de violència: contra un mateix, contra els iguals i contra les dones (Bonino, 2001).

Contra un mateix significa prendre el cos com a arma i a l’home com a guerrer (Sigues fort, valent, aguanta, no hi ha dolor!). Les pràctiques de risc (cabrioles amb la moto, abús d’alcohol o altres drogues...) en són exemples. Aquesta violència significa també no escoltar els propis sentiments i emocions, no fer cas al que el cos reclama.

Contra els iguals la violència es manifesta a través de la baralla i de l’insult (poregós, marica, calçases...), de bel·licositat heroica (defensa’t atacant), de l’acceptació de la jerarquia amb l’esperança de ser algun dia dels grans que manen¸etc. Per a ser un guerrer cal entrenar, de broma o seriosament i, a ser possible, guanyar. La masculinitat tradicional impedeix als hòmens intimar de veritat amb altres barons: les relacions solen ser superficials i es parla de política, d’esport...

Contra les dones és una violència que els allunya de qualsevol característica femenina i que boicoteja el desig d’igualtat de les dones, ja que és viscuda com una amenaça. La lògica del guanyar/perdre fa veure les reivindicacions feministes com el desig d’estar per damunt i de donar-li la volta a la truita. També es manifesta en la desresponsabilització de la igualtat, considerat un problema d’elles, i en el manteniment de les prerrogatives, és a dir, del dret a ser respectats (el seu temps i el seu espai) i a ser cuidats per les dones i que elles s’encarreguen de la major part de les tasques domèstiques.

Està viu el model de masculinitat tradicional?
Com és el model de masculinitat tradicional en les relacions sexuals? I el de feminitat tradicional?
Què penses de la situació que mostra el vídeo de Física o Química?
Què podríem fer perquè la societat evolucionara cap a un model més igualitari? Què podríeu fer els xics individualment i com a grup? I les xiques?

En aquestes entrades de Karici.es ja pots trobar més informació sobre els manaments de la masculinitat (Els límits a la masculinitat) i de la feminitat (Els límits a la feminitat).


18 comentaris:

Anònim ha dit...

La masculinitat tradicional està encara present en la societat.
Depén sempre de les persones, però tots estem influits per els costums de la societat.

Anònim ha dit...

creec que la masculinitat encara esta present en la societat i encara es poden observar algun exemples :)) VIVA EL MADRID GOOD MORRNING U.S.A SIIIII GANAMOS AL AJAX 3-0¡¡ I SE LOS ENCHUFARON TODOOSSSS VIVAA ESPAÑAA ALZAR LOS BRAZOS IJOS DEL PUEBLO ESPAÑOOLL'¡¡¡

Alba ha dit...

La masculinitat tradicional està encara present en la societat.
Depén sempre de les persones, però tots estem influits per els costums de la societat.

arctic monkeys ha dit...

creec q la masculinitat encara esta present i es pot veure en alguns casos alguns exemples tambe opine q anonim ukltim es un cabro i q es un feixista de merda vivaaa la republica¡¡¡ U.S.A¡¡ SE MERECE UNA PALIZA NO Q OPINAIS CHICOS??

Anònim ha dit...

cap persona comenta en el taulell??

Anònim ha dit...

perque no deixeu de escriure comentaris chorres?? per cert rosa quest blog es una pasada :)

Anònim ha dit...

estic molt d'acord amb aquest article i crec que els homes estarien molt millor si donaren espai als seun sentiments y parlar dels seus problemes... tal vegada aquest siga el factor que ho canviara tot... :)

Anònim ha dit...

Xé...com es desvia la gent del tema xdd'

Claudia ha dit...

Malgrat que cada persona és diferent i obviament no tots pensem igual, la masculinitat tradicional està encara present en la societat i per desgràcia tots estem influits en major o menor mesura per ella.

sergio lecuona ha dit...

Es clar q esta present, la societart influeix en tots, clar que tambe depen de la persona, pot influir mes o menys.

Ana ha dit...

Sí, massa vegades està present a la societat i per tant ens influeix aquesta masculinitat tradicional.

carla 4tA ha dit...

per a mi un xic hauria de ser atent, agradable, estar pendent de tu...
en les relacions sexuals no tindrien que comentarles amb els seus amics perquè això es una cosa personal. Aquest video es el que passa en l'actualitat.

Maria-xiuxiu 4tA ha dit...

Encara que no l'haja pogut veure,la professora ens ha parlat un poc sobre el tema de l'amor i de la sexualitat.

- El model de masculinitat tradicional si que está viu.
- En la sexualitat el model de masculinitat tradicional és presumir de tindre la millor novia, arreglar-se (però no sempre), que es deixe manar per el que la seua novia diu, ser tendre i voler a la sava novia molt, deixar un poc de banda als amic perquè vol estar més amb la seua novia i compartir-ho tot.
Crec que el de feniminitat és quelcom pareguda.
Per a que la societat evolucionara ncs podriem actuar un poc com sepmre,
perquè això de passar dels amics em sembla que no está ben fet. I per a algo están els amics per a que deprés els tratem deixa manera.
Crec que es el mateix per a les xiques que per als xics xd:)

4ªA ha dit...

Es clar que encara viu la masculinitat tradicional en la societat, per això cal que ens adonem compte de quan ocorrixen i aprendre a controlarles!

Rosa Sanchis ha dit...

Hola estimats,
a veure si es nota que sou de 4t d'ESO!!! Ja no toca anar deixant ximpleries, no creieu?

Marta M. ha dit...

Vore per a creure, però lo pitjor és que moltes vegades la realitat supera a la ficció.
Tant de bo arribe el dia en que els models de masculinitat i feminitat estiguen completament eradicats, açò ens permetria viure en una societat més igualitària en la que no caldria estar contínuament parant atenció a com ets i com et mostres i, sobretot, faria que molta gent no s'odies a ell/a mateix/a per no estar dins de les normes establertes.
Us convide a tots a desfer-vos dels lligams amb els que aquestos esquemes quadriculats vos tenen controlats.

Rosa Sanchis ha dit...

Estimada Marta, quina alegria que et passes per ací de nou!!
:)

Tens raó en tot el que dius, però les identitats es couen a poc a poc. Només espere que amb el foc que li posem en aquest bloc, la cocció siga més ràpida i els canvis també.

La veritat és que la sèrie Física o química va a la deriva... només les dues primeres temporades varen tindre interés. En la resta s'han dedicat a regar els estereotips amb bona cosa d'aigua bruta, com es fa en aquesta escena.

Al capítol de la setmana passada quasi plore: xica adolescent "inexperta" que vol estar "preparada" per a "fer-ho" amb xic adolescent "expert" que està disposat a "esperar" perquè l'estima. u.u

Marta M. ha dit...

La veritat és que em deixes sense paraules amb aquesta "esceneta"...
Tens raó amb això que dius de la serie, cada vegada que fent zapping me la trobe es per a veure algun estereotip que em deixa quadriculada...
Caldria que fica-se'n abans de començar cada episodi un missatge que digues "Per favor, no seguiu aquest exemple si no voleu fomentar les desigualtats i els estereotips retrògrads".
La veritat és que cada vegada em sembla més practica per a posar exemples de com no s'ha de ser o actuar.

Per cert, felicitats pel premi.