2 de nov. 2011

Filo i Peque són especials


1977 from Peque Varela on Vimeo.

ACÍ teniu el vídeo en youtube que, per alguna estranya raó, passa el filtre de Conselleria. (Qui l'entenga, que se la quede!)

En castellà

Filo tenia 10 anys i sentia molta curiositat pels xics: com es movien, els joguets amb què es divertien... Ella s’avorria amb les nines; però sempre li’n regalaven alguna i les tenia penjades a la paret de l’habitació. A sa mare li pareixia bona idea, ja que la xiqueta no les utilitzava. A Filo, la que més li agradava era la nina legionària i, com aquesta, en tenia quatre. Un germà que estava fent el servei militar li’n va portar una i des de llavors, cada vegada que un altre germà se n’anava a la mili, en veure que l’única nina que li agradava a Filo era la legionària, li’n portava una altra. Així va arribar a tindre’n quatre, la seua xicoteta col·lecció. No jugava amb elles, però li encantava observar com anaven vestides de xics, igual que els seus germans.
A Filo li encantava la roba de xic i odiava les faldes perquè l’obligaven a mantindre les cames tancades perquè no se li vera res i, a més, no li permetien moure’s bé. No!, ella se sentia lliure amb pantalons; amb ells podia córrer, botar i eixarrancar-se a gust. Era feliç jugant a vaquers i a Tarzán, i el que no podia suportar era jugar a mamàs i papàs; de fet mai hi jugava. Filo volia ser un xiquet perquè tot el que li deien que era propi de xiquetes no li agradava. Quin avorriment!
Filo pensava que l’única cosa que la diferenciava dels xiquets era la pilila i per això un dia va decidir construir-se’n una. Es va tancar al bany, va agafar el rotllo de paper higiènic per un extrem i va anar enrotllant-lo fins a fer un cilindre d’un diàmetre que li va paréixer suficient, es va obrir de cames i se’l va col·locar entre els llavis. Després, es va pujar les bragues i es va posar els pantalons. Eixí del bany i va caminar per la casa experimentant la sensació de portar allò entre les cames, i li va encantar! Filo sabia que no li ho podia contar a ningú, perquè li cauria un esbronc ben gran i desapareixerien els rotllos de paper del bany; encara que a ella no li pareixia gens dolent el que feia.
No us he contat que a Filo, encara que li agradava fer coses de xics, li molestava molt que la confongueren amb un, que li digueren guapo, o quin xiquet més mono!. Constantment li passava perquè Filo portava els cabells curts i vestia sempre amb pantalons.

Un dia, es va col·locar la seu pilila (bé, segons se li espatllaven, se n’anava fent més) i se’n va anar al carrer a jugar; però va tindre una idea: no es diria Filo, sinó José. Aquell dia només va jugar amb xiquets, i es presentava amb el seu nou nom: “Hola, sóc José, puc jugar amb vosaltres?” Ningú no li va recriminar res i va fer noves amistats.

Un dia es va trobar en el parc amb un company de classe. Aquest, tot content, es va acostar a saludar-la:
-Hola Filo!
-Filo? Jo em dic José.
-No, tu eres Filo, anem junts a classe.
-No! T’has confós. No et conec, però si vols juguem.
-D’acord! -va dir el xiquet, desconcertat.
L’endemà, quan Filo va trobar el seu company a classe, aquest li va contar al·lucinat que havia estat jugant amb un xiquet que es deia José i que era igual que ella. Filo va posar cara d’incrèdula, però per dins es pixava de riure. Ho havia aconseguit!, era Filo i José. Guauu! A partir d’aleshores, quan li preguntaven si era xic o xica, contestava el que li abellia, segons li vinguera millor. Va passar d’estar en una situació desfavorable a una favorable. Ara era ella la que decidia!
Van passar els anys i Filo es va anar oblidant d’aquests jocs simplement perquè se n’inventava d’altres. Sempre va ser una xiqueta especial.
Autora del relat: Irma Navarro (traducció: R. Sanchis)
Altres relats: Filomena i el Bullying

El curt d'animació es diu "1977" (Peque Varela, 2007)

26 comentaris:

La profe ha dit...

Torne a publicar aquest relat de Filo perquè els filtres de Conselleria no ens deixen llegir-lo en l'anterior entrada. No tinc clar que el vídeo de Vimeo es puga vore (creuarem els dits!)

Què penses de Filo?
I de Peque?
Què els passa?
Com se senten?
Creus que tenen elles algun problema o és la societat?
No has sentit mai que no podies fer coses perquè ets una xica (o un xic)?

Anònim ha dit...

Splendid Post, Thanks

Before I go, give permission me thank you for your tolerance with my English as (I am confident you have figured this at this time ,), English is not my head language so I am utilizing Google Translate to shape out what to put in writing what I really mean to write down .

Raquel ha dit...

Pense que Filo no vol contar al seus pares i amics que sempre ha volgut ser un xic per vergonya o por al que li vaja a dir la gent. Un dia va decidir posar-se una pil·lila de paper higiènic per a saber com es sentien els xics, i quan va posar-se'l li va agradar moltíssim, l'únic problema era si li pillaven els seus pares.
Llavors quan va a jugar al parc o algun altre lloc s'inventa que es un xic, perquè com porta el pel curt i li agrada portar roba de xic, pantalons etc.
Con altres xiquets diu que s'anomena José i juga con ells.
Jo pense que no feia falta que s'haguera de passar per altra persona, sent ella mateixa pot jugar amb qui vulga i al que vulga, no ha de que vergonya per això.

Clàudia West ha dit...

Pense que Filo és una xiqueta que no es troba a gust quan li diuen que deu fer coses de xica i vestir-se com tal, ja que es sent més còmoda sent xic.
La societat no està acostumada a que una persona d'un sekse es senta més identificat en l'altre sekse per les coses que es solen fer.
Encara que la història es de fa uns 35 anys, i el tema es un poc més acceptat, a l'actualitat les persones que són homoseksuals o transeksuals són vistes com persones malaltes, sobretot pel món de l'església.
Deuríem tindre un poc d'empatia en les persones que no senten ni pensen el mateix que nosaltres. Crec que açò s'anomena respecte, però en l'època en la que ens trobem, no se ben bé si ja no apareix als diccionaris...

Christian Stone ha dit...

Filo és una xiqueta molt especial, molt diferent a les altres xiquetes, que li agrada jugar amb els xics i com és una xica, els xics no l'accepten. Mentre ella es queda en casa jugant amb nines, els xiquets estan al carrer jugant amb la pilota o l'amagatall. Es sent rebutjada i es vesteix de xic i es fica un “fals pemis” per a fer-se passar per xic. Filo sent que així pot jugar amb els xics i aconsegueix amagar-se baix la identitat de “José”; al final, aconsegueix jugar amb els xics fent-se passar per un d'ells.

La societat no vol acceptar a persones diferents a elles. Pense que si a una xica li abelleix jugar amb xics, pot estar amb d'ells, però com és diferent, no volen ser amics d'ella. Si, per exemple, no pots jugar a futbol si ets una xica, jo tinc una amiga que està en un equip i no passa res, tots poden fer coses de l'altre sekse.

Adrian Piatti ha dit...

1. Fila és una xica diferent a les demès, ella preferís fer lo que fan el xics, no quedar-se en casa avorrida jugant a les nines, no és ningun problema que ella volga fer lo mateix que els xics perquè cada un és lliure de fer el que vullga . A ella li agrada fer lo que fan els xiques, preferís més fer lo mateix que el xics, i al final el consegueix, passant-se per un xic, ella no es vol ficar falda per que ella li agrada més posar-se pantaló perquè pot córrer i saltar i mentres tant amb falda té que estar sempre amb les cames juntes per a que no le vegen . Se senten mal perquè en casa se avorreix i mentres tant els xics juguen fora i ella te que esta en casa avorrida jugant amb les nines. El problema es de la societat perquè la seua mare li tendria que haver deixat jugar amb els xics desde xicoteta. No, jo sempre m'ha agradat més fer lo que fan els xics que les xiques.

Mireia Kent ha dit...

Filo no deuria d'amagar que a ella li agrada, si li agrada vestir i jugar amb els xics, pot fer-ho, sense la necessitat de fer-s'hi passar per un xic i tindre's que disfressar-se. Pense que no tindria que amagar-se, cadascun ets com ets i no hi ha que avergonyir-se.
El que li passa a Filo és que té una muntó de nines per a jugar, i sols li agraden les que vesteixen com xics, com ella, que li agrada vestir com el xics, amb pantalons, ja que va més lliure, i les faldes li impedeixen saltar, i fer exercici, a més, té que estar tot el dia amb les cames creuades per a que no se li veja res. De manera que fa passar-se per un xic per a que no l'insulten i li diguen coses que no li agraden, ja que li confonien amb un xic, li digueren guapo, o quin xiquet més mono!
Pense que es sent confosa al estar a un cos que a ella ni li agrada ni desitja.
Pense que elles no tenen res a vore amb el problema, el problema el té la societat que pense que el comportament de Filo, i la seua forma de ser no és la que ha de tindre.
La veritat és que si, i pense que ja estem al segle XXI, i que les coses han canviat, la mentalitat ja no és la mateixa, encara que queden persones que tenen una forma de pensar antiga, però ara els xics poden fer el que antigament a soles feien les xiques, i les xiques poden fer el que anteriorment feien els xics. Tot el món té dret a fer el que vulga sent xic o xica.

victor PANKHURST ha dit...

-Jo pense que Filo era una xiqueta que solos volia poder jugar a coses de “xics”.
-El que li passa a Filo es que volia jugar a coses que no foren a les nines sinó a esports com els xics.
-Crec que se sent un poc mal perquè tenia que canviar-se de roba i nom per a poder jugar al que volia.
-Crec que el problema el te la societat.
-Si ho he sentit.

Amparo Pardo Bazán ha dit...

Lamentablement el vídeo no es pot vore, però si que puc comentar l'historia.

Jo pense que Filo era una xiqueta normal però amb gustos diferents als imposats a la societat i, per això, per a mi, té una miqueta més de personalitat.

És un gran problema que t'obliguen a portar faldes o a comportar-te com una “xica”, sobretot si quan portes pantalons et confonen amb un xic. Això deu d'irritar, i molt.

El pitjor de tot és que és un problema de la societat, que ho divideix tot en “coses de xics” i “coses de xiques”, i encara és pitjor que açò continue hui en dia, amb tantes nines i videojocs cursis “per a xiques” i cotxes i videojocs d'acció i aventures “per a xics”.

Jo he sofrit part d'aquesta discriminació perquè m'agradava jugar a Pokémon, i entre que a algunes xiques no els agradava aquest joc i que els xics van anar “eliminant-lo” dels jocs que els agradaven, es van anar ficant amb mi.

Inma Mozzoni ha dit...

Bé, crec que d'aquesta història podem obtindre moltes conclusions.
Primer, m'ha cridat l'atenció la forma en que Filo sabia que “ser un xic quan ets una xica” estava mal vist en aquella època.

Crec que Filo no es sentia ni xic ni xica, simplement es sentia persona. La xiqueta no estava d'acord en que els xics hagueren de fer coses de xics i les xiques coses de xiques. Això no té res que vore però havia de mentir sobre la seua identitat per a que els seus amics jugaren amb ella sense cap inconvenient.

N'hi han xiquets que els agrada jugar més amb nines que amb cotxes, pot ser perquè tinguen una germana major, etc. Si veiem a un xiquet jugant amb nines, ja diem que aquest xic quan siga major, serà homoseksual si o si. Això també passa amb les xiquetes.

Bé, un tema que tots hem vist des de xicotets “El blau per als xics i el rosa per a les xiques”
Per què? N'hi ha alguna norma que diga això? Tot el món li dona importància als temes de colors per a xics i per a xiques, els joguets, la roba, els rols, etc.

Encara que a molta gent no li parega, estem discriminant als nostres fills i filles.
La situació actual amb el tema de l'homoseksualitat no ha canviat tant com creguem.
Hem de continuanr lluitant amb tot això de l'homofòbia.

Paula De La Barre ha dit...

Me encanta! La millor historieta del món enter. A demés jo també portava el cabells curt i sempre (però sempre, sempre, excepte en ocasions INCREÏBLEMENT NECESSARIES) portava pantalons, i sí que es veritat que algunes persones em confonien amb un xic (encara que foren poques vegades) i això em donava moltíssima rabia. Filo és una xiqueta molt especial (com diuen al final de la historieta), a demés en aquella època era molt estrany veure a xiquetes amb els cabells curts i, segurament, veure xiquets amb els cabells llargs tampoc era molt comú. Tenies que ser mot valent/a per llevar la contraria als demés i els seus pensaments, com ser xiqueta i tindre amics i jugar al futbol i ser xiquet i tindre amigues i jugar amb nines i a mamàs i a papàs. Ella es sent bé, a encontrat una manera diferent (i pot ser que única també) de podré jugar amb xics al futbol sense que la exclogueren per ser una xiqueta. JA JA JA! Me encanta! Filo, amb una increïble imaginació, es va ficar un “cacauet”, es va canviar el nom i tothom es va pensar que era un xiquet! Si es que tots jutgem els llibres per les seues portades. Com poden tindre un problema? Es que ens fem llevar per les xafarderies de tots, sense pensar primer el que podem opinar o pensar sobre aquest tema.
Filo, es clar, que no va ser la primera en portar la contraria als pensaments populars, ni tampoc va a ser la última, PERQUÈ ENCARA I QUEDEN MOLTES PERSONES ESPECIALS, com la xiqueta d'aquesta meravellosa historieta.

monse wolf ha dit...

Filo era una xiqueta que preferia jugar a futbol amb els xics que jugar amb les xiques a les nines.
Com en la seua generació era molt difícil jugar amb els xiquets i fer les coses que feien ells, ella va decidir que en ocasions preferia ser un xiquet per poder dur pantalons. En ocasions la confonien amb un xic perquè portava els cabells curts i sempre duia pantalons. Jo crec que Filo és una xica normal que pensa diferent, no com les altres xiques. El que li passa és que no són com les altres xiques, pensen diferent, són diferents. Filo NO TE CAP PREBLEMA és la societat que encara estan en la època del cromanyó!!!.
Jo si que he sentit que per ser una xica no podré ser de major el que vull perquè es un món d'homes, i els meus pares m'ho recorden perquè per a entrar he de traurem uns estudis especials i els meus pares no volen que desperdície la meua vida estudiant per a que després no poder trobar treballar en ninguna banda.

Javi Marston ha dit...

Javi Marston ha dit...

Pense que és una xica que no tenia clara la seua identitat seksual i va agafar gust a fer de xic perquè el seu germà li pogué inculcar eixes costums més les nines de legionària. Que es sentien com si foren xics però en el cos de una xica, i a elles lis apetia fer les coses de xic i vestir-se amb pantalons i no amb faldes. Sentien com si estigueren renegades per la manera de ser i de vestir i per això es vestien de xic per a jugar amb la gent i conéixer-la. És la societat que es molt tancada i no les acceptaven per la seua manera de comportar-se i relacionar-se. No perquè hui en dia la societat és molt oberta i no pensen en el que fan els demés o opinen, però encara que mai he sentit ganes de fer coses de xiques no crec que no et dirien res.

barbara goldman ha dit...

barbara goldman ha dit...

Filo a mi no em pareix molt bé que anara jugant amb el seu sekse· Al final la seua decisió és la correcta segons el seu gust, que tampoc és que fora mala idea però no havia degut de jugar amb el seu company de classe dient-li que era un xic.
I tampoc feia falta convertir-se en xic per a fer coses de xic. Tu en veritat pots fer els esports, jocs i diversions que fan altres xiquets sent una xiqueta, a part també tenia molta curiositat com era la vida rutinària. Li agradava també ser militar i el exercit, però també les dones igualment que siguen dones poden anar al exercit.
3 de novembre de 2011 9:06

Albert Becker ha dit...

Albert Becker ha dit...

Pense que és una xiqueta especial, em pareix genial el que va fer, va ser molt valenta ja que en aquells temps no era fàcil mostrar el que senties. Pense que a molta gent li passa això i deurien de seguir aquest exemple per a demostrar el que senten per que les coses han canviat.
3. Filo al principi es sent mal per que no pot demostrar el que sent però quan decideix ficar-se el penhis els xics l'admeten i pot jugar amb ells i fer el que vol.
4. Pense que és la societat per que si a una persona no li agrada el seu sekse pot fer el que li parega per ha agradar-se més.
5. En el meu cas no però si he sentit casos en el que es discriminava a un xic per fer gimnasia ritmica, o a una xica per jugar al futbol.
3 de novembre de 2011 9:17

dani wollstanecraft ha dit...

En principi pense que les xiquetes que molt sovint lis agrada jugar a coses de xics Perquè el veien mes divertit i de vegades no lis volen fer lo que fan les xiques per que es avorrit o simplement no lis agraden les nines o les cuinetes
No te res de roin perquè encara era una xiqueta però en el cas de que fora una dona més major ens trobaríem davant un problema per a ella ja que asó és prendre una decisió molt important.
Ella sap que els seus pares es enfadaríem amb ella ,en la meua opinió personal a cap pare li agrada saber que el seu fill/a es fera al sexe contrari encara que sempre la obligació dels pares es ajudar i apujar-los en totes les decisions que prenguen ,però moltes vegades els pares assoles tenen un mal comportament cap a ell/a perquè no comparteixen les seues idees.

Pense que en aquella època assoles ella el veia com una joc i com una manera de passar el temps per no avorrir-se. Em pareix una cosa molt graciosa que intente experimentar com es sentiria sent un xiquet. Si fora el seu pare o mare no li donaria cap importància el miraria com una cosa no normal però tampoc es pot dir que estiguera fora de lloc es una xiqueta que vol fer coses que no pot fer sent lo que es. Lo que li passa es que per exemple vol poder jugar a futbol com a altres jocs que no fan les xiquetes però en el seu comportament quan decideix ser un xic no em de oblidar que també segueix sent una xiqueta cosa que demostra que la seua mentalitat assoles vol experimentar i jugar .
Des de el meu punt de vista està molt clar que si que te un problema ja que ella es sent mal quan li diuen “que xic mes guapo” cosa que li dona a pensar que tal vegada seria millor fer-se un xic , que això es el que volen les persones la societat no te en aquest cas cap de problema per que assoles tenen debilitat a confondre el sexe masculí del femení per característiques com que porta roba de xic o que te el pel curt, aquestes coses son les que a mi personalment em donen a pensar en els estereotips per que ella no tindria aquest problema portara el pel llarg i vestits etc.
Jo mai he pensat que no puc fer coses que fa peltre sexe , la persona que pensa que no pot fer lo mateix xics i xiques en manera es un poc masclista tots som iguals i podem fer tots el mateix encara que de vegada ens done vergonya fer el que ens agrada per el que puguen pensar els altres

Noelia Claramunt ha dit...

Jo pense que Filo té tot el dret a sentir-se com ella vulga, perque ella es la responsable del seu cos i pot fer amb ell el que vulga. El que li passa es que te un problema de identitat seksual, es a dir, ella es una xica per se sent un xic. Es sent incomprés per la gent, fins i tot per familiars i amics, que es suposa que tendrien que ser els que li recolzaren. Ella no té cap problema, és la societat la que el té, perque veuen coses que en aquests temps ja son completament normals com coses estranyes i anormals. Tos podem fer les coses que vulguem encara que la gent pense que correspon més a un sekse que a l'altre.

Jose Agrippa ha dit...

Pense que Filo és una xiqueta normal que tan sols no li agradaven els jocs de xiques. A Filo li pasa que vol jugar a el que juguen els xics y vestirse con un xic perque va mes comoda y no te que preocuparse de si se li veu algo. Ella se sentia que tan sols es diferencien els xics de les xiques per la pilila. Crec que la societat te un problema perque per coses aixi pensa que son "travesthis" o "libianes" o qualsevol altra cosa. A mi sempre m'ha agradat fer coses que fan els xics pero el que li a pasat a Filo li podria pasar a qualsevol altra persona.

meline wolf ha dit...

Tots tenim les nostres aficions, i el més important, els gustos, perquè cadascú té les seues preferències. Filo és una xica que no li importava el que pensaren els altres i això era el que la feia especial, i no el jugar amb jocs de xics.

En aquesta història Filo es canvia i es fa passar per un xic per a fer-se nous amics, per a jugar amb xics, i un dia que hi havia baixat per a jugar amb els seus nous amics va veure al seu company de classe i van jugar, però el seu amic es pensava que jugava amb Jose i no amb Filo, i al dia següent, quan va vore a Filo, li va dir que havia vist un xic exactament igual que ella. Filo se sentia bé jugant amb xics i per això va fer la 'transformació'.

La meua opinió és que si no ens agrada la forma de pensar, les aficions o els seus gustos d'una persona, no tenim perquè refusar-la i fer que se senta incòmoda, al contrari, hi ha que recolzar-la, dir-li que no passa res per ser com és i no fa falta que canvie.

Zineb Becker. ha dit...

Jo crec que Filo és una xica molt valenta perquè feia el que volia i no feia cas del que deien els altres, com quan les xiques jugaven a les nines a ella no li agradava aleshores va decidir canviar la seua vida.

El problema no ho té Filo sinó la societat, al estar sempre acostumats a relacionar els xics amb el futbol i les xiques amb les nines, la gent al vore que a Filo no li agradaven els jocs de xiques, i que preferia jugar amb els xics (al que juguen) estaria refusada per tot el món perquè directament l'insultarien amb “marimacho” o coses així i la rebutjarien.

De vegades a una xica li agraden tot tipus de coses, el que vull dir és que a una persona li pot agradar, per exemple, fer-se la manicura però també jugar a la play i no per aquesta raó ha de ser una lesbiana.

tamara kent ha dit...

Jo pense que Filo sols és una xiqueta que es vol divertir amb els jocs dels xics, perquè els de les xiques l´avorrixen. El que pense de Peque és que és igual que Filo: a les dues els agraden més els jocs dels xics que els de les xiques, però per això no deixen de ser el que són i no és res just que els altres es burlen d'aquestes xiquetes.

Elles se senten molt acorralades per les persones que tenen al seu voltant, perquè sempre els diuen com s'han de vestir i amb qui han de jugar. Elles no tenen cap problema, és la societat que no ha canviat el seu pensament i seguix amb la idea de qui naix xiqueta ha de fer coses de xiques i viceversa. No m'he sentit mai mal per fer coses de xic perquè jo sempre de xicoteta jugava amb els xics i xiques del meu barri.

monse wolf ha dit...

Filo era una xiqueta que preferia jugar a futbol amb els xics que jugar amb les xiques a les nines.
Com en la seua generació era molt difícil jugar amb els xiquets i fer les coses que feien ells, ella va decidir que en ocasions preferia ser un xiquet per poder dur pantalons. En ocasions la confonien amb un xic perquè portava els cabells curts i sempre duia pantalons. Jo crec que Filo és una xica normal que pensa diferent, no com les altres xiques. El que li passa és que no són com les altres xiques, pensen diferent, són diferents. Filo NO TE CAP PREBLEMA és la societat que encara estan en la època del cromanyó!!!.
Jo si que he sentit que per ser una xica no podré ser de major el que vull perquè es un món d'homes, i els meus pares m'ho recorden perquè per a entrar he de traurem uns estudis especials i els meus pares no volen que desperdicie la meua vida estudiant per a que després no poder trobar treballar en ninguna banda.

Xavi Thompson ha dit...

Filo és una xica diferent als altres, crec que com Filo hi ha moltes persones i que han passat amb els mateixos problemes, però en aquesta època t'insultaven més que ara. A Filo li agrada fer les coses de xics i no està còmoda amb el seu sekse.

Filo és com qualsevol persona i no te que ser diferent solament perquè li agraden les coses masculines. A Filo li passen moltes coses per la cabeça, al ser menyspreada pel seu grup o millor dit per la seua classe Filo se sent mal amb ella mateixa. Filo al sentir-se menyspreada per tots vol canviar de sekse posant-se un trocet de cartó i tallar-se el monyo. Aquest problema que va tindre Filo, no era el seu problema sinó de la societat.

De moment no he sentit mai que no podia fer coses perquè soc un xic. Però si que he vist a xiques que volien jugar a algú joc i alguns xics no les deixaven, però ara tot mon pot jugar al que vol i no hi ha discriminació de sekse.

Luis Marston ha dit...

Jo pense que Filo era una xica especial com diu el títol però també pense que és una xica molt atrevida, i dic el mateix de Peque. El que les passa esque no les gusta fer el mateix que les xiques i fan coses de xiques. Jo crec que se senten humiliat perquè tot el mon fan comentaris homòfobs. Jo pense que els que tenen un problema és la societat perquè no admeten a xiques ni xics que tenguen alguns. Si algunes vegades he sentit això, per exemple a l'hora de ballar o alguna cosa com aquesta.

Pablo Marston ha dit...

Pense que Filo no vol contar al seus pares i amics que sempre ha volgut ser un xic per vergonya o por al que li baja a dir la gent. De Peque pense que el que li passa és el mateix que a Filo que son xiques però les gusten les coses de xics. Es senten be fent coses de xics però a l'hora de la veritat no s'atreveixen a dir-se-lo als seus pares. Pense que el problema és de la societat per no permetre que un sekse estiga amb el mateix sekse sense que els digen marimaxos.

Christian de Burgos ha dit...

Es una xiqueta molt diferent a les demès,se fixava en en el moviments dels xics, li avorrien les nines ,odiava jugar a pares i a mares, portava el moño curt, no li agraden les faldes ja que sempre porta pantaló perquè se sent mes còmoda curt i els del seu col·legi le discriminaven per fer coses de xics i no se com les altres.

Filo pensava que l'única cosa que li diferenciava de les xics era la pilila. Aleshores un dia va decidir frese-n una al bany i ficar-se-la entre els llavis de la vagina.
Aquestes coses no se ho conta a ningú perquè no vol que enteren d'allò que fa diferent a les altres xiques. El problema el te la societat per no acceptar a gent diferent als demés