26 d’abr. 2015

Gitanes feministes i diverses

L'Asociación de Gitanas Feministas por la Diversidad té com a objectiu promoure la igualtat entre gitanes i gitanos i combatre la doble discriminació de la dona gitana, tot des d'un enfocament feminista. 

Maria José Jiménez és treballadora social, llicenciada en Humanitats i presidenta de l'associació.



Noelia Heredia González és cantaora i percusionista, s'ocupa de l'àrea de diversitat.

Si t'interessa el tema, pots escoltar també aquesta entrevista radiofònica en Onda Arcoiris. 

19 comentaris:

Ismael Butler ha dit...

Salutacions a tothom.

Aquest vídeo comença parlant una dona gitana sobre les coses que fan en aquesta associació, el nom és «Associació de gitanes feministes per la diversitat». També ens parla perquè l'han fet i les coses que volen aconseguir.

Aquesta dona ens conta que aquesta associació vol aconseguir una justícia social, és a dir, que no siguen menys que els seus homes i que les tracten com a persones normals com són no com a criades que han de fer tot el que el seu marit vol. Aquestes dones, també volen que la dona gitana no siga vista com que l'únic que saben fer és ballar i cantar o apareixen en programes de televisió com «Palabra de gitano» o altres programes que l'únic que apareix i l'única imatge que dóna de tots els gitanos és que tots són uns analfabets.

Per a finalitzar aquest comentari, m'agradaria dir que aquest vídeo pot ser molt útil per a què se lis tracta millor a la dona gitana i també que altres gitanes ixen a la realitat i que lluiten pels seus drets com a dona i com a persona, perquè totes les persones sigues gitano o no tenim els mateixos drets.

Victor Thompsom ha dit...

Salutacions.

En aquesta entrada es mostra un vídeo presentació de l'Asociación de Gitanas Feministas por la Diversidad, en el qual ens presenten les seues idees i perquè elles són diferents de totes les altres associacions, ja que elles fiquen més èmfasi en la igualtat de gènere.

Al principi del vídeo la primera interventora, Maria Jose Hernandez ens presenta el perquè de la creació d'aquesta associació, i és simplement per la incapacitat d'altres agrupacions per a fer front a la igualtat. També ens diu que una altra de les raons va ser per a combatre els estereotips que es tenen dels gitanos per culpa d'alguns programes televisius, que deixen prou mal al col·lectiu, i més concretament, a les dones a les quals se'ls classifica com a folklòriques i són utilitzades per a aconseguir vots en època d'eleccions. A continuació ens diu que encara que siguen poques persones tenen les idees que defenen molt clares, és a dir, volen acabar en eixe model de dona gitana que es té en l'actualitat, ja que, hi ha molts tipus de dona gitana igual que hi ha molts tipus de dona paya. A més, volen ser incloses en els discursos a favor del feminisme per part de les dones payes, i no quedar com excloses en eixe tema.

Personalment, crec que és un gran avanç en la igualtat de gènere el fet que es creen aquests tipus d'associacions per què com més gent lluite per aquesta causa, més prompte aconseguirem l'objectiu: una igualtat total entre homes i dones.

Lorenzo Arenal ha dit...

Aquesta entrada té dos vídeos de l'asociació de gitanes feministes per la diversitat, als quals apareixen tres dones, de les que tan sols parlen dos i volen promoure la igualtat entre gitanes i gitanos i combatre la doble discriminació de la dona gitana, per una part per els «payos» i per un altra el rol que fan a la seua comunitat gitana d'ames de casa i criadores de fills.

Aquestes dones gitanes encara que son bastants s'han de consolidar per la igualtat com diu al primer vídeo, la primera dona, només basta amb les gitanes, si no que seria necessari l'intromissió de dones «payes» per a poder fer que aquesta igualtat siguera una cosa que tothom vol i no que una cosa que tan sol volen algunes gitanes a les que ningú no vol ajudar.

La segona dona gitana es lesbiana i tenia por de separar-se del seu nuvi per el que diria la seua família, ara ella és feliç i rep cada dia molts missatges de persones que estan en una situació pareguda plorant-la perquè no saben que fer i la trista realitat és que la majoria d'aquestes persones acaben amb famílies que no volien, perquè la majoria de les famílies gitanes no son com la de la primera dona que com ella la seua mare i la seua germana son feministes.

Per a finalitzar, dir que aquest moviment social és totalment necessari i espere que les dones gitanes amb la ajuda de tots poden llavar la seua imatge.

Richard ha dit...

Aquest vídeo tracta de 3 gitanes que tenen una associació anomenada: ''Associació de Gitanes Feministes per la Diversitat''. Que lluiten per la llibertat de genere i una de elles explica el que volen aconseguir amb aquesta lluita. I l'altre vídeo tracta de una gitana lesbiana i no volia separar-se del seu novio per por de que le dirien la seua família.

La veritat,es que el segon vídeo me ha sorprès perquè normalment els gitanos son molt tradicionals i veuen a la homosexualitat com una aberració.

Unai Kent ha dit...

Em pareix que en aquest article tenen molta raó i crec que tindria que haver mes concienciacio de part de les persones perquè hi ha molta discriminació desmerescuda ja que per lo que han fet alguns no tots iguales,però com tots les raçes distintes a la caucàsica,com la afroamericana en això passa quasi el mateix,Com diuen en alguna part dels dos vídeos es vergonyós que aquestes coses siguen passant en ple segle XXI.

KHALID XULII ha dit...

Hola soc Khalid aquest vídeo me a agradat molt per que tracta sobre un associació de dones gitanes que no viuen com els altres gitanos . Els altres gitanos viuen en grups com les casetes roses .Para ells les dones son les ames de la casa s'han de fregar, escombrar , rentar la roba , cuidar als xiquets ,etc.
En la associació havien 3 dones que eren gitanos una deis es lesbiana i els altres estan casades amb homes espanyols una deis no viu amb la seua família viu normal como la gent i l'altra també encara que les seues famílies no li van deixar .
La gent pensa que els gitanos son immigrants (els espanyols) . M'agrada aquesta associació , per que crec que els gitanos son violents i agressius .
FET PER KHALID XULII :)

Leo Goldman ha dit...

Hola soc Leo vindre a comentar aquest vídeo que tracta de una associació gitana que viuen con els altres gitanos. I els gitanos viuen en les casetes roses. Les gitanes s'han de cuidar a les xiquets
etc.

Les tres gitanes que apareguen en el vídeo que parlen de la igualtat entre gitanes i gitanos i combatre la doble discriminació de la dona gitana, per una part per els «payos» i per un altra el rol que fan a la seua comunitat gitana d'ames de casa i criadores de fills. Les tres gitanes estan casades
con espanyoles elles viuen tranquils con los espanyols .

ALEX ESTONE ha dit...

Com tots els dimarts ,estic aquí per a donar-vos la meua opinió, d'un vídeo que he,
vist en la classe de informàtica de valencià.
El vídeo que he vist es diu:Gitanes feministes i diverses.
En le vídeo apareixen dos dones de etnia gitana, que parlen de com es la etnia
gitana.
La dona gitana , ens diu que la societat del gitans, no es com les persones diuen
ni tampoc com es ensenya em algun programa de la televisió con ''PALABRA DE GITANO''
o ''GIPSY KINGS '' , la dona diu que en aquests programes de televisió no diuen com
es la societat gitana i que mai diuen ni assenyalen la veritat del que passa en la
societat gitana de veres, en la opinió de la dona mai diuen la veritat i el fet mes important
es que mai diuen la veritat de la vida d'una dona , sempre es diu que la dona ditana te que tenir un home i que tinga molts fills amb una edad molt propera als 17-18 anys ,
aquesta dona va reivindicar el que pensen les persones de les dones gitanes, ella amb moltes mes persones de la ètnia gitana fan moltes charles per a assenyalar a la gent el que pasa amb les dones
gitanes i que no es com es pensa la gent i que no es com assenyalen en la televisió .

En la meua opinio ,moltes persones tenen una opinio molt diversa de com es la societat
gitana i mes de les dones.
ADEUU :)

Victoria Becker i Nerea West ha dit...

Hola som Victoria Becker i Nerea West, i vam a comentar el vídeo de "Gitanes femenistes i deverses".
Aquest vídeo nos a encantat es la primera vegada que vem un vídeo de unes gitanes feministes i diverses. Ens pareix molt bé que aquestes gitanes tengan un gran interes en la diversitat i queno tengan ningun complejo.
Aquestes gitanes estan luchando molt per a conseguirlo i que se unan moltes mes gitanes i pallas de tots els lugars.
No nos pareix bé que aquesta mujer tinga que ser la obella negra de la familia i una emigrant per que tambe es persona i de España , creemos que aquesta xica necesita el apollo de la seua familia.
Maria jose esta luchando molt i esta tabajando en una asosasió de gitanes feministes i tiene el apollo de su familiaja que la seua mare ila seua germana tambe son feministes.
Ens pareix molt bé que hagan tot aquestperque cada vez hi ha mes gitanes feministe i eterosexuals i eso esta molt be per que fam que moltes gitanes salga del armari.
Aquestas gitanes se merecen tot el respet de tot el mon ja que son grans persona i grans ejemples daquesta societat.
Les damos la enorabuene per fer tot aquest i no solo per ellas sino per totes les persones.
bueno nos despedim adeuuuu <3<3<3<3<3

Olga Stone i Daniel Thompson ha dit...


«Dia bon», som Olga Stone i Dani Thompson hui anem a parlar de la Associació de gitanes feministes per la diversitat.

Pensem que aquestes dones son molt valentes per a ver fet això, donar el passo i fer-se conèixer,
son valentes perquè la ètnia gitana te un pensament molt tancat, i que les gitanes tenen tot el dret
de fer el que vulguen, com ser feministes, lesbianes, casar-se amb qui vulguen, etc.

El dret que tenim que tindre tots, elegir tu la direcció de la teua vida.
Esperem que cada vegada se unan mes i mes gitanes, i que tot el mon les done el seu apoyo per a que no se rindan.

La nostra opinió es que les persones tenim que dar mes a conèixer esta associació per a que rebre mes aceptacio, etc.

Maria Becker ha dit...

En aquesta entrada es veu a unes dones que volen ajuntar-se per a manifestar el que ha fet tota la vida una gitana.
Tenim una idea molt equivocada dels gitanos, equivocada o majoritàriament incorrecta, es pareguda a la de la dona en general durant tota la vida, la dona que te que casar-se i tindre fills, cuidar la casa i de la família, fer les coses quan les diga l’home i coses així, però hi ha que volen canviar això. Es com si qualsevol dels gitanos, dones u homes no puguen ser homosexual o estar sense compromís ningú, es a dir, en casa a soles.
I per què no?
Poden viure igual, son persones iguals, i no molesten a ningú, l’excusa que dirien algunes persones és: ‘’és lo que s’ha fet tota la vida’’. Però, i?, això es pot canviar, deu canviar, son lliures de fer el que senten i el que volen no per això deixaran de ser gitanos o el que seguen.

sandra i ruth ha dit...

Hola som Sandra i Ruth ,i vam a comentar el vídeo de "Gitanes feministes i diverses".
En aquest vídeo tracta de unes gitanes que lluiten per la seu diversitat i que si diuen que es ''lesbià'' no ha de portar por. Moltes vegades el que passa quan quan hi ha una gitana homosexual se li miren de pitjor manera que una altra persona i solen ser la ovella negra de la família i no rebre ningú recolz per ningú ni o per la seu família i s'aparta como rar.
En la meua opinió que encara que ser gitana, catòlica o qualsevol religió se a d'acceptar a la persona i si la seua família no el recolze fer-lo u mateix i intentar i posar una miqueta de esforç per cambiar aquest mon i que sea mitjor i la gent poda viure feliç i assegurat amb la seu personalitat i que ningú te critique.

Sara Becker ha dit...

Bona vesprada, aquest vídeo et pot ensenyar moltes coses, com que les gitanes no sempre s'han de voler a un home o s'han de comportar o seguir les normes o ideals que sols tindre la cultura gitana, me crida molt l' atenció i es una forma de demostrar que les coses poden canviar d'ací endavant,

M'ha alegra un muntó que puguen dir en públic soc gitana i si soc lesbiana o crec en la igualtat de genere, no pensava que podria ser açò possible. Qui pense el contrari esta molt equivocat, tenim que canviar estos ideals i deixar que tant els gitanos/-es o qualsevol altra cultura tinga drets de ser lo que vulga ser o de ser com es senta.

Bon exemple aquestos vídeos de demostrar que podem trencar barreres amb les idees o pensaments d'antes o més vells.
Fins la pròxima molts besos i abraços.

Ivàn Arenal ha dit...

Bon dia companys i companyes de l'institut IES Isabel de Villena, hui, vaig a comentar aquesta entrada que m'ha paregut molt interessant que te com a títol:"Gitanes femenistes i deverses".
Aquest vídeo m'ha encantat es la primera vegada que veiem un vídeo de unes gitanes feministes i diverses. Em pareix molt interessant que aquestes gitanes tinguen un gran interès a la diversitat i que no tinguen cap de complex .
Pense que aquestes gitanes estan lluitant molt per a coseguir que s'unisquen moltes mes gitanes i palles de tots els lugars.
D'altra banda no em pareix bé que aquesta dona tinga que ser l'ovella negra de la familia i una immigrant perque també forma part de Espanya , crec que aquesta dona necesita el suport de la seua familia.
Maria jose esta lluitant molt i està treballan en una associació de gitanes feministes i te el suport de la seua familia, ja que la seua mare i la seua germana també son feministes.
Pense que fent totes aquestes coses hi hauran mes gitanes feministes i heterosexuals, i aixó està molt be, per que faque moltes gitanes salga del armari, i no assoles gitanes sino gent de tots els llocs.
Aquest tipus de gent tan valenta, pense que es mereix tot el nostre respecte i suport. Espere que us haja agradat el meu comentari de hui, i ens anem a veure en el següent, dos salutets companys i companys de l'institut IES Isabel de Villena situat a la platja de la malva-rossa. Un salutet :)

Ignasi Amoros ha dit...

Per començar en aquesta entrada es mostra un vídeo presentació de l'Asociación de Gitanas Feministas por la Diversidad, en el qual ens presenten les seues idees i perquè elles són diferents de totes les altres associacions, ja que elles fiquen més èmfasi en la igualtat de gènere.

Després aquesta dona ens conta que aquesta associació te com a objectiu aconseguir una justícia social, és a dir, que no siguen menys que els seus homes i també que les tracten com a persones normals com són no com a criades que han de fer tot el que el seu marit vol. Aquestes dones, tenen com a finalitat acabar en eixe model de dona gitana que es té en l'actualitat, ja que, hi ha molts tipus de dona gitana igual que hi ha molts tipus de dona paya. A més, volen ser incloses en els discursos a favor del feminisme per part de les dones payes, i no quedar com excloses en eixe tema. Per últim volen que la dona gitana no siga vista com que l'únic que saben fer és ballar i cantar o apareixen en programes de televisió com «Palabra de gitano» o altres programes que l'únic que apareix i l'única imatge que dóna de tots els gitanos és que tots són uns analfabets.

Per a finalitzar, m'agradaria dir que aquest vídeo pot ser molt útil per a què se lis tracte millor a les dones gitanes i també que altres gitanes ixen a la realitat i que lluiten pels seus drets com a dona i com a persona, perquè totes les persones som iguals i tenim els mateixos drets.

axelle duquesne ha dit...

En aquest vídeo podem veure una dona gitana que vol luchar per la seua cultura gitana. Aquesta dona s´anomena Maria Jose Jimenez. Ella fa part de una associació de dones gitanes. Maria diu que els gitanos i gitanes es fan molt ´insultar´ com per exemple dir que les dones solament saben ballar i cantar, que son dones debilites. També diuen que les gitanes solament poden ser bruna amb el pel molt llarg. Diu que en realitat les gitanes han sigut i son molt valentes encara que no s´ha demostrat i la gent no l´ho saben, que si els gitanos existeixen es gracies a les gitanes, que han volgut mantindre la cultura gitana. Diu també que la policia els expulsaven de les seues cases, que les han esterilitzat, ficarles problemes, que son sempre els sospitosos de tot i que estén cansades de tot això.

El objectiu de la associació es canviar la vision que te la gent sobre els gitanos. Son molt poc però estan convençudes de canviar les coses.

Rosa Sanchis ha dit...

Molt bon comentari!

"Maria Becker ha dit...

En aquesta entrada es veu unes dones que volen ajuntar-se per a manifestar-se contra el que ha fet tota la vida una gitana.

Tenim una idea molt equivocada dels gitanos, equivocada o majoritàriament incorrecta. És pareguda a la de la dona en general durant tota la vida, la dona que ha de casar-se i tindre fills, cuidar la casa i de la família, fer les coses quan ho diga l’home, etc.; però hi ha que volen canviar això. És com si qualsevol dels gitanos, dones o homes, no pogueren ser homosexuals o estar sense compromís, és a dir, a casa a soles.
I per què no?

Poden viure igual, són persones iguals, i no molesten a ningú. L’excusa que dirien algunes persones és: ‘’és el que s’ha fet tota la vida’’. Però, i?, això es pot canviar, ha de canviar. Són lliures de fer el que senten i el que volen i no per això deixaran de ser gitanos o el que siguen."

LEO KENT ha dit...

Hola soc Leo i vaig a parlar sobre l'entrada de karicies “GITANES FEMENISTES I DIVERSES” Em pareix molt bé que aquestes gitanes tinguen molt d'interes en la diversitat. Aquestes gitanes esten lluitant molt per a conseguir-ho.

Jo crec que aquestes dones gitanes encara que son bastants s'han de consolidar per la igualtat com diu al primer vídeo, la primera dona, només basta amb les gitanes, si no que seria necessari l'intromissió de dones «payes» per a poder fer que aquesta igualtat siguera una cosa que tothom vol i no que una cosa que tan sol volen algunes gitanes a les que ningú no vol ajudar.
En la meua opinio ,moltes persones tenen una opinio molt diversa de com es la societat
gitana i mes de les dones.

Carles de Beauboir ha dit...

El tema de la gitanofobia a mi és un tema que m'enxampa molt a prop, ja que jo viu en un barri de gitanos i des de xicotet m'he criat amb ells i quan a una persona que mai ha tractat amb gitanos li parles d'ells, la majoria relaciona a aquesta gent amb drogues, assassinats, lladres… i en molt pocs casos és així.

A la gent gitana se li sol posar en un nivell més baix en la societat perquè la majoria d'aquestes famílies solen tindre menys poder adquisitiu i econòmic que un altre tipus de famílies, a més a aquesta gent li sol costar més trobar treball que a altres persones pel simple fet de ser gitanos encara que malgrat tot això hi haja gent que malgrat ser d'aquesta ètnia té la seua carrera com María José Jiménez que és treballadora social, llicenciada en humanitats i presidenta de l'associació de gitanes feministes per la societat.

A part de tot això també es tracta diferent dels gitanos perquè tenen unes tradicions, un mètode de concepció de la religió i uns costums diferents de la resta de la societat.

Una de les tradicions més qüestionades per la societat hui en dia i pràcticament des de sempre és la prova del mocador, que consisteix que la dona no pot mantenir relacions sexuals amb ningú abans de casar-se, això es comprova durant les noces i es fa en presència del pare quan aquest agafa un mocador i li trau l'himen a la dona, si no ho té, és com que deixa l'honor de la família pels sòls i se'ls sol expulsar de la família.

En conclusió, malgrat ser persones que tenen costums i tradicions diferents de les de la majoria de la gent continuen sent persones.