8 d’abr. 2016

Gitanes lesbianes

Hui, 8 d’abril, és el dia internacional del poble gitano. Amb el hastag #TelePorqueriaNoEsRealitat, el Secretariat gitano ha llançat una campanya per a denunciar la imatge estereotipada que dóna la TV del poble gitano. 

En aquesta entrevista, feta per Jesús Quintero en el programa Ratones coloraos (2009), Sheila i Carmen ens conten les dificultats que han tingut per a viure la seua relació. N’he seleccionat només un fragment perquè l’entrevista completa reprodueix massa estereotips que anirien en contra del que precisament estem defensant.

A l’entrada de Karícies Gitanes “libianes” podeu vore l’entrevista completa. L’entrada té aquest títol perquè en 2011 el blog va estar censurat per la Conselleria, i des de l’institut no es podia obrir cap entrada que incloguera un terme sexual).


8 comentaris:

Mireia Bebel ha dit...

Hola,
L'entrada de la que vaig a parlar crec que mai havia comentat cap sobre el poble gitano. Aquest vídeo tracta sobre una entrevista que li varen fer a una parella de lesbianes les quals una es gitana i l'altra es mig gitana. En aquest aentrevista parlen sobre com va ser la situació en la que contaren que eren parella per a l'hora de casarse i que el poble gita, i principalment la seua família, l'acceptara.

Pareix ser que en el poble gitano no s'accepta de la mateixa manera a les lesbianes que als gays, però com diu una d'elles: «Son machistas hasta para eso». No antenc el perquè accepten més als homes que a les dones en tot, antenc que al criar-se tots en un sistema patriarcal i amb la religió molt present, als homosexuals no els accepten encara que deuria de ser als dos gèneres per igual.

Per últim felicitar a aquestes dues dones per haver sigut valentes i donar el pas per a ser feliç, perquè sense sacrifici no s'arriba a ningun puesto. També opine que tota la societat, ja siguen gitanos o no, hauriem de continuar avançant i llevar-nos les etiquetes perquè principalment som persones i després venen els nostres gustos o aficions.

KIKE WEST ha dit...

Vaig a comentar aquest vídeo perquè mai e comentat un vídeo de gitanes. Conec un poc la tradició gitana i s'oposen totalment del que no i siga el matrimoni entre un xic i una xica. Les xiques han tingut molt de valor de contar-li-lo als seus pares.

En canvi en l'entrevista estaven callades i no expressaven o no pareixien còmodes parlant de la seua relació.

M'ha agradat veure aquest tipus de vídeo perquè mai havia conegut a ninguna parella gitana lesbiana

Madina ha dit...

Bon día,
Aquest vídeo tracta sobre l'acceptació de l'homosexualitat al poble gita. Apareix una parella de xiques gitanes la qual una es gitana però l'altra no molt, i parlen sobre quan es van casar i com va assimilar la seua família que estiguen juntes.

Al poble gita, com es diu al vídeo, no es freqüent que s'accepte l'homosexualitat i com a máxim permeten que siga entre dos homes, és a dir, si dos homes estan junts es més acceptable pel poble o la família a que dos dònes estiguen juntes. Això mostra com fins en l'homosexualitat hi ha masclisme i no tan sols en el poble gita, sinò en tota la societat seguix sent així.

En la meua opinió, aquestes idees les té tot el món perquè vivimm en una societat patriarcal, però hi han persones que maduren i tenen una ment més oberta i altres que preferixen tindre un pensament més tancat (homòfob).
Em pareix molt bé el que han fet aquestes xiques perquè no lis ha importat el que diga la gent i han preferit estar juntes i fer cas a l'amor.

Bona vesprada!

Jose Campoamor ha dit...

Avui vull parlar de les xiquetes gitanes que es van atrevir a la seua família a dir que eren i són lesbianes.

Aquestes xiques es van conèixer per un grup de música. Van lluitar molt perquè en el poble gitano no s'ha vist mai. Van dir que en el poble gitano està més ben vist l'home amb l'home que la dona amb la dona, van dir que fins en això són masclistes.

Jo pense que una a l'altra han sigut molt lluitadores i al final ho han aconseguit i avui estan casades i les dos famílies ho han acceptat.

Jo dic que el dia de demà si el meu fill és homosexual o si és xiqueta lesbiana jo l'acceptaria.

Anònim ha dit...


Hola soc Ivan de Monseny

En aquest vídeo un senyor fa una entrevista a dos gitanes que són parella i estan casades. Parlen sobre un amor que no coneixen la majoria dels gitanos i quant el coneixen no l'accepten. Però al final s'han casat i les famílies les recolzen.

En la meua opinió haurien de prohibir matrimonis injustos, no perquè me parega mal que dos dones es casen sinó pels convidats que volen anar i no els deixen els seus prejudicis.

Iris Rainbow ha dit...

Bon dia,

Vull comentar aquesta entrada perquè m’ha sorprès molt, ja que mai havia vist una parella de lesbianes gitanes. A més hem pareix de molta valentia el que han fet elles, ja que com tots sabem el poble gitano sempre ha sigut molt estricte i masclista alhora del matrimoni. No puc entendre com li donen tantíssima importància a què dos xiques es vulguen i volen estar juntes per a tota la vida, ja que no fan mal a ningú, però encara que les seues famílies soposaven a eixe matrimoni han tingut que acceptar-lo de totes les maneres.

Si ho pense bé han hagut de patir prou perquè com he dit abans no està gens ben vist els matrimonis de dos persones amb el mateix sexe, segurament lis haurà costat moltíssim ser acceptades al seu poble i fer vida normal sense que les miraren malament o suportar insults desagradables, que desgraciadament sempre fan mal.

A mitja conversació una de les xiques li diu a l'entrevistador que els gitanos entenen més les parelles homosexuals que a les parelles de lesbianes…per què? Les dos parelles són exactament iguals, no hi ha raó per a entendre a uns i als altres no, però com molt bé diu la xica “Son machistas hasta para eso”.

En conclusió felicite a la parella per la seua valentia i força que han tingut per aconseguir ser acceptades i fer que és veja d’una manera normal al seu poble gitano, perquè així ajuden a què es normalitze en la societat.

Un comiat.

elisabeth stanton ha dit...

Bon dia a tots

Aquest vídeo tracta de que les gitanes també poden enamorar d'una xica però els gitanos una vegada ja conegut aixo no vol reconéixer-ho es a dir no volen acceptar-ho.
En aquest vídeo ix dues gitanes que son parella. Quan es casen la família les recolzen.
En la meua opinió no veig perquè hui en dia segueixen veient a les lesbianes o a les parelles d'homes com un ''bicho raro''
jo tinc una amiga que es lesbiana i no la veig de mala manera com fa alguna gent.
La gent que fa això vull dir-li una pregunta:
si tu ets lesbiana,¿t'agradaria que et miraran com a una cosa fora de lo normal?
A mi no a tu no sé els que fan això es molt mala persona que no sap perquè ho fa o perquè va nàixer així però es de molt poca vergonya.

Laura Becker ha dit...

Bon dia,

Aquest vídeo tracta d’una entrevista que li fan a una dona gitana i una altra que no es una gitana pura, aquestes dones estan casades, i el locutor els pregunta com ha sigut la seua situació per a dir-lis a la seua familia que son lesbianes. Elles diuen que al principi ho passaren molt mal, perquè la seua família no ho comprenia, també diuen que els gitanos accepten abans als xics homosexuals, que a les dones lesbianes.

Crec que es un tema un poc complicat de comentar, ja que ells tenen les seues creences, i es un poc difícil que canvien d’opinió. De tota manera elles diuen que ara ja hi ha gent de la seua família que ho compren i visiten les respectives cases, sense problema.

Elles diuen que desde xicotetes ja sabien que els agradaven les xiques, però que tenien novios de “tapadera”. Crec que la situació d’aquestes xiques la passen totes les persones que els atrau altra cosa que no es diguem “l’estipulada”, crec que aquestes persones no deurien de tindre eixe pes, de dir el que realment els agrada, i la gent tindria que acceptar-ho.

Finalment m’agrada molt que hi haja persones valentes que no tenen por i diuen realment el que els agrada, jo crec que així podem arribar a tindre una societat millor, i lluitar per la diversitat.

Un comiat.