23 d’oct. 2017

Jornades Feministes 40 anys després

La Universitat de València acull del 23 al 29 d’octubre les activitats per a commemorar el 40 aniversari de les Primeres Jornades Feministes al País Valencià. El programa, que comprén propostes formatives i lúdiques al voltant del feminisme, es desenvoluparà en diferents espais de la institució acadèmica.


Passats 40 anys de les Primeres Jornades feministes al País Valencià, les feministes continuen manifestant la urgència de reflexionar i compartir moments. L’objectiu de l’encontre és celebrar l'existència lliure i pública del Moviment Feminista al País Valencià des de fa 40 anys.
La idea parteix d'un grup de dones activistes de diferents entitats i organitzacions ciutadanes i feministes, disposades a continuar defenent i promovent l'alliberament de les dones oprimides per la cultura heteropatriarcal. Malgrat el temps passat -40 anys de les primeres jornades- i que s’ha avançat en molts aspectes, encara queda molt de camí per recórrer per aconseguir una societat lliure de violència contra les dones, en igualtat de drets, que garantisca la vida plena de les dones. Aquestes jornades volen ser un encontre que facilite intercanvis, conéixer les diferents alternatives de lluites i manifestacions, expressions i les diferents vies que es generen en l'àmbit feminista.
Activitats
Les jornades comencen el dilluns 23 d’octubre a les 10:30 hores a la Facultat de Ciències Socials amb la inauguració a càrrec d’Inmaculada Verdeguer, vicedegana de Cultura, Participació i Igualtat. Durant tres dies, la facultat acollirà des de taules participatives que tractaran sobre ‘Feminisme i Veganisme’, ‘Dones, precarietat i grossesa’  o ‘Dones lliures i arreu d’un món sense fronteres’ fins al monòleg ‘Vagines, vergonyes i altres vivències’, la xarrada interactiva ‘Polítiques Queer i el materialisme que ve’ o la xarrada de testimonis ‘Putes i feministes’.
Les activitats es traslladen el dijous 26 a l’edifici històric de la Nau. El Paranimf de la Universitat serà seu a partir de les 19 hores d’una trobada entre generacions. Moderada per Encarna Canet la taula participativa reunirà representants de diferents col·lectius feministes del territori valencià.
El divendres dia 27 se celebraran a la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació dos taules participatives. Serà per la vesprada i tractaran sobre feminisme en el territori autonòmic i sobre la visibilització de les creadores d’arts escèniques.
Dissabte dia 28 serà la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació la que acollirà durant tot el dia diferents activitats. Taules participatives al voltant de l’acció feminista i les estratègies futures després del pacte d’estat contra la violència masclista; una sessió sobre ecofeminisme, i una altra sobre polítiques públiques des de l’economia feminista. La jornada es tancarà a les 20:45 hores amb l’espectacle Coloclown ‘La Mar Salà’.
Entre les activitats paral·leles que es desenvoluparan durant tota la setmana en els diferents espais també es poden trobar tallers de dansa, de sexualitat, de lideratge, o de memòria històrica, entre altres. També un passeig feminista per la València de les dones republicanes, o un recorregut per les graffiteres, i una batukada, cinefòrums, projecció i col·loquis. La música també tindrà el seu apartat amb concerts protagonitzats per dones artistes.
Altres espais que acullen activitats són el Teatre El Musical, el CSOA L’Horta (Benimaclet), Aragó Cinema, el Col·legi Major Rector Peset, i els carrers del Cabanyal-Canyamelar.
El programa es pot consultar ací.  I ací hi ha el Programa complet en PDF

2 comentaris:

Vicente ha dit...

Aparte de que no existe ningun "pais Vàlencia",las jornadas parecen interesantes.

Jorge Wollstonecraft 1Batx B "R" ha dit...

En aquesta entrada es conta la realització d’unes jornades commemoratives del 40 aniversari de les primeres «Jornades Feministes del País Valencià». En aquestes no només es dóna importància al fet de que es porten fent durant quaranta anys, també es fan tertúlies sobre el moviment feminista en diversos àmbits.

Personalment crec que és una bona iniciativa que es celebre l’aniversari d’un fet tant important com la primera jornada reivindicativa dels drets de les dónes al nostre territori i sobretot si és realitzant unes altres jornades amb tertúlies, xarrades, taules participatives i trobades on tothom pot compartir les seues impressions i punts de vista.

També veig una bona idea eixir-se una mica dels temes més típics i relacionar el feminisme amb l’economia, l’alimentació, les arts escèniques i l’ecologia. D’aquesta manera es pot donar visibilització de totes les dónes que tenen coses a dir en camps que tradicionalment han sigut cultivats per homes o només als homes els han donat veu.