21 d’oct. 2018

Sóc andrògina i de gènere fluid

Òscar i Àngela (Batxillerat Científic) ens presenten aquesta entrada sobre androgínia i gènere fluid. 

The Tripletz és un duo format per Sergi Pedrer i Lucas Loren. Formen part d'una generació que porta la tecnologia i la globalització en el seu ADN, una generació cosmopolita i oberta que, malgrat tot, pateix la discriminació i l'assetjament per qüestió de sexe i imatge. Aquesta és la seua lluita i reivindicació a través d'un projecte que barreja comunicació audiovisual, moda i música electrònica. The Tripletz són comunicadors. Ho fan a través del seu canal en Youtube amb la Charla de Queridas, amb el disseny de les seues samarretes "patètiques" i les seues eclèctiques sessions com a DJs.

En Charla de Queridas, tracten temes considerats “tabú” en la nostra societat, o controvertits, amb la finalitat de fer-los veure la llum, normalitzar-los i informar-nos sobre aquests. Parlen de la transsexualitat, de porno Indie feminista, de l’homosexualitat, del gènere fluid, del poliamor... En el vídeo que us presentem a continuació, “Charla de Queridas: Soy Andrógina y GENDER FLUID - The Tripletz” tracten el gènere fluid i l'androgínia.

‘Gènere fluid’ és quan una persona no se sent identificada amb una sola identitat sexual, sinó que circula entre més d’una. En general, es manifesta com un canvi entre el masculí i el femení, encara que pot abastar altres gèneres i inclusivament identificar-se amb més d'un gènere alhora. Les persones que es caracteritzen per ser de gènere fluid poden canviar-se d'identitat amb freqüència, depenent del context.

Ruby Rose n’és un bon exemple. La model australiana, en una entrevista per a Elle, parlava de la seua identificació com una persona de gènere fluid, i va dir: "La major part del temps no m'identifique com a pertanyent a cap gènere. No sóc un home i, definitivament, no em sent una dona, encara que òbviament vaig nàixer dona. Així que estic en algun punt intermedi, i en la meua perfecta imaginació, és com tenir el millor de tots dos". Igual que Miley Cyrus. Part de ser "només Miley" aparentment inclou no circumscriure's a un gènere només. En una entrevista a la revista Paper, va declarar: "No m’identifique com a home o dona, ni necessite que la meua parella ho faça".

D'altra banda, trobem el terme ‘androgínia’, que es refereix a un organisme que té característiques tant masculines com femenines. Segons la RAE, ‘androgin’ és definit com “una persona els trets externs de la qual no es corresponen definidament amb els propis del seu sexe”. Així, podríem dir que un androgin seria un ésser físicament intermedi, amb trets sexuals d'home i de dona, o un home o una dona que no aparenten de forma clara el sexe al qual pertanyen.

Dit açò, us convidem a escoltar una història molt especial, la història de Nikita Wolfe, una persona transgènere que ens explica d'una manera increïble com se sent respecte al seu gènere, les seues preferències sexuals i molt més, i a més ens resol molts dubtes, per exemple: què són l'androgínia i el gènere fluid?, què són els pronoms neutres?, quines diferències hi ha entre el sexe biològic, l’orientació sexual, la identitat de gènere i l’expressió de gènere?, etc.


4 comentaris:

Vanessa Stone (1 Batx Arts) ha dit...

Més enllà de l'orientació sexual i la identitat de gènere, temes habitualment tractats hui dia, ens trobem amb l'androgínia i el gènere fluid ("gender fluid" en anglés). Aquests són termes molt menys coneguts, no obstant estan més presents en la nostra societat del que pensem. Doncs comencem definint aquests conceptes.

Una persona andrògina és, segons la RAE, una persona els trets externs de la qual no es corresponen amb els propis del seu sexe; per tant seria una mena d'ésser intermig amb trets sexuals d'ambdós sexes o que no representen de forma clara el sexe al qual pertanyen.

Amb aquesta definició, us convide a reflexionar si vertaderament és vital que tothom siga conscient del sexe a què pertanyem i per tant si hem de mostrar d'alguna manera que som homes o dones, o si tan sols importa ser d'un sexe o d'un altre, és a dir, classificar-nos.

Pel que fa al gènere fluid, es coneix com aquell gènere que no s'identifica amb el sexe masculí o femení exclusivament, sinó que de vegades se sent més masculí i d'altres més femenina, depenent del context o del moment en què es troben de la seua vida.

Una vegada definits caldria analitzar la diversitat en la seua totalitat, incloent-hi totes les opcions existents, així com la necessitat de ser definits com un col·lectiu.

Per una part trobem l'opinió majoritària, que defensa el fet d'agrupar d'alguna manera aquests "nous" col·lectius; i per l'altra estan aquells que consideren que aquesta tendència a classificar només fa que accentuar l'odi, discriminació i sobretot la no acceptació d'aquestes suposades minories.

Ara bé, d'una banda sembla que potser és contraproduent "dividir" la societat en grups segons els seus gustos i identitats, i en part ho és; no obstant això, hem de tindre en compte el factor humà, és a dir, en la majoria de casos es necessita un suport emocional i és ací quan entra en joc sentir-se part d'un col·lectiu.

En conclusió, aquestes etiquetes, i de qualsevol mena, actualment són necessàries, però tant de bo algun dia no ho siguen.

Luismi de Gouges ha dit...

https://drive.google.com/open?id=13FIOyXiq1vdqWHRubniZkYLSAaFzfrmU

Fran Truth ha dit...


" The tripletz " són dos youtubers els quals pense que estan realitzant una feina prou necessària per a la societat en el seu apartat " Charla de queridas". On exposen temes molt interessants i normalment tabú junt amb persones que poden contar i informar des de la vertadera experiència d'una manera molt propera i senzilla d'entendre per tothom.

En aquest vídeo es troben acompanyats de Nikita, una modelo Australiana, la qual contarà la seua experiència sent gènere fluid i explicant les diferents maneres de viure la sexualitat, orientacions sexuals, etc, diferenciant els aspectes que han sigut sempre confosos i mai han estat massa clars per la majoria de les persones.

La model en tot moment insisteix en el fet que les etiquetes moltes vegades ens lleven la llibertat que ens fa falta per fer i comportar-nos com realment som al món.

Viure la nostra vida agust sense limitar-se és el que realment ens fa i ens farà feliços encara que com diu Sergi, a vegades siga " necessari "pertànyer a certa etiqueta la qual ens faça sentir que formem part d'un grup on sabem que et comprendran i moltes vegades resoldràs determinades qüestions les quals moltes vegades són difícils de tractar en altre tipus d'ambient.

Mai he sentit una necessitat massa gran de posicionar-me en una postura determinada referint-me a la meua orientació sexual, ja que pense que aquestes només segueixen convencionalismes establits per ser tractats d'una manera molt limitada i a mi mai m'agradaria fer-ho i rebre actes que només demostren una idealització de la meua persona.

Però el món és molt més complicat del que pensem i d'alguna manera sempre terminem posant-nos un nom per al nostre voltant per relacionar-nos amb qualsevol.

Des de el meu punt de vista, aquesta mena de converses haurien de ser tractades a les escoles per crear una societat amb un desenvolupament més tolerant i lliure.

Lucia Dunham ha dit...

Hui en dia vivim en un món en el qual des de molt xicotets se'ns diu tant en les nostres cases (llevant que visquem en un entorn molt obert) com en el col·legi, que cal distingir entre dos sexes, masculí i femení ,però la societat està evolucionant i per sort està mentalitat està canviant i moltes persones com Nikita, protagonista d'aquesta entrevista, s'estan donant a conèixer i explicant com es senten, ajudant a un gran grup de persones que fins ara ha sigut minoritari.

Jo havia sentit parlar sobre el terme "elle" però gràcies a aquest video he obtingut molta més informació i he après molt més sobre aquest tema.

Em sembla que gràcies ha aquestes entrevistes i a les persones que encara sabent que poden arribar a ser jutjats, s'obrin, ens conten i ens expliquen tot sobre ells, són aquelles per els quals se està provocant un canvi positiu ja necessari en la nostra societat.