27 de gen. 2019

Activisme a les xarxes

Entrada de Cèlia (1r Bat. Artístic)

Internet s'ha tornat part del nostre dia a dia, i junt amb ell, les xarxes socials, gràcies a les quals podem aconseguir molt bons resultats si en fem un bon ús, alhora que aprenem i progressem a poc a poc. Un exemple d’aquest bon ús és l'activisme, ja siga en Twitter, Facebook, Instagram o en qualsevol altre mitjà que puga ser utilitzat com a via per a comunicar-se amb la resta de persones.

L'activisme en les xarxes consisteix a utilitzar-les per a denunciar, alçar la veu i/o comunicar novetats. @Bollopwr.art és un exemple de compte activista en Instagram, on es publiquen il·lustracions amb la finalitat de reivindicar i visibilitzar tant a la comunitat LGBTI+ com al feminisme, dues realitats que existeixen en la nostra societat però que per motius diversos són considerades inferiors.

Tot i la importància d’aquest activisme virtual, cal no oblidar que és important mobilitzar-se i lluitar per la igualtat en tots els àmbits, no sols en les xarxes socials.
4 comentaris:

Sandra roussel ha dit...

Estic d´acord amb la meua companya Cèlia, en l´actualitat hi ha moltes comptes a les xarxes socials d'il·lustradors que volen enviar un missatge a la societat, a través d'un mode molt actual i que és més fàcil de divulgar que d´altra manera. Hi ha molts temes i moltes il·lustradores amb diferents maneres d'expresar-ho.
Però en aquest cas, tenim davant il·lustracions d´una companya i d´una amiga, les quals m´han encantat, tant en l'àmbit de dibuix (encara que no antec molt de dibuix) com el que vol transmetre, en totes, mostra temes relacionats amb el feminisme, el col·lectiu LGTB entre altres coses.

Moltes de les il·lustracions que veien dia a dia, és una forma de compatir les injustícies que existeixen, però realment funcionen? Pensant-ho jo crec que per una part si, però per altra no. Moltes vegades els adolescents aprenem de les xarxes socials, o de què ens conten, com per exemple els nostres pares, a quin no li arriben aquests tipus d´il·lustracions, ja que normalment no utilitzen les xarxes socials.

Per això crec que aquest tipus d'il·lustracions haurien d'arribar als carrers, anuncis, "màrqueting", que de fet, hi ha moltes il·lustradores que porten el seu art al carrer, com Banksy, que moltes persones coneixeran i tam, bé altres que venen motxilles, adhesius amb les seves il·lustracions una altra forma de difondre aquest art a les persones que per algun motiu no li arriben.

M'hi ha agradat veure aquestes il·lustracions, i que damunt, siguin d'una companya, em sent molt orgullosa d'aquesta dona i pel que fa a.

CLARA CAMPOAMOR ha dit...

Actualment les xarxes socials són una peça fonamental en la nostra vida diària; compartim experiències, opinions, denunciem injustícies i mostrem la nostra vida privada amb la resta. Gràcies a elles es poden aconseguir moltes coses positives, però si fem un mal ús, es poden convertir en armes per ferir i humiliar a les persones.

Al segle XXI les majors protestes són a les xarxes, ja que així tots els que volen manifestar-se ho poden aconseguir sense haver d'anar a algun lloc en concrete, d'aquesta manera hi ha més quantitat de gent que protesta o denuncia per alguna raó, com pot ser el masclisme, i així la força és superior. També pot ser una ferramenta per poder comunicar-te amb gent que estiga passant la mateixa situació que tu, i així poder afrontar-la amb ajuda d'altres.

Encara que no tot és perfecte a les xarxes, són un gran avanç per nosaltres, un espai lliure on expressar-te, informar-te, comunicar-te i poder ajudar a gent que ho necessita. Les xarxes socials són una gran part de la nostra vida diària.

Vanessa de Arco 1º BACHC ha dit...

Estem d'acord en què actualment s'està lluitant per canviar allò que fa d'aquesta societat un infern, i com podem fer que aquestes demandes arriben a més llocs i a la mentalitat dels més joves? Com bé diu l'escriptora d'aquesta entrada, les xarxes socials s'han convertit en part del nostre dia a dia, i una bona manera de fer que els més joves (que són els que poden donar una oportunitat a les noves societats) vegen que una dóna no té per què amagar les seues mamelles com passa amb els homes, per posar un exemple, és transmitent-lo per les xarxes socials.


Hi ha comptes que s'encarreguen de fer imatges animades amb l'objectiu de fer una crítica a la situació actual i així fer reflexionar sobre si és correcte o no. Les imatges que ha posat Cèlia són un bon exemple per mostrar resumidament tot el que està fent que aquesta societat no avance en quant anys anteriors, la que més m'ha fet reflexionar és la de l'home major dient-li a una xica que “és jove i que ja se li passarà”, i és que el més trist és que açò passa i fan que els més joves no òbriguen la seua ment perquè els més majors els convencen de què és una bogeria açò de què una dóna mostre les seues mamelles, que dues persones del mateix sexe s'atrauen, que un home vulga ser done i viceversa...


En conclusió, hem de seguir intentant que els més joves canvien la seua ment perquè quan formen ells la nova societat aquest canvie i la millor forma de fer-ho és transmitent-ho a través de les xarxes socials, que és per on més comunicades queden les persones, tant joves com majors. Volem un món segur per a nosaltres i els nostres éssers volguts, volem un món segur per als nostres fills, per als nostres néts i per a tots i totes.

Fran Truth ha dit...

El món moltes vegades sembla evolucionar,molts són els aspectes els quals delaten el retrocés que moltes vegades sofreix la societat.

Moltes persones les quals no pateixen una discriminació de qualsevol mena, pensen que lluitar pels drets és una exageració del demés, i no veuen realment el que està passant amb la gent que sofreix qualsevol mena de rebuig o discriminació, ja sigui per la seva orientació sexual, la seva manera de comportar-se, tabús ... Etc.

Cal lluitar dia a dia contra les situacions que veiem que no es poden mantenir reaccionant i actuant de manera activa per canviar aquesta mena de pensaments majoritàriament formulats per la simple ignorància.

A la primera imatge podem veure una reacció a la llei de l'avortament, lluitant pel dret que tenen les dones per decidir sobre aquesta qüestió.

A la següent imatge, es representa una escena la qual vivim molts adolescents, aquesta és molt desagradable. Cal deixar clar que l'orientació sexual no es tria, sinó se sent, i tal com està la societat, no tindria cap sentit tenir una orientació sexual diferent de l'heterosexual, ja que tot el que estiga fora de l'heterosexualitat, és considerat com dolent.

A Continuació la meva companya ha reflectit a través de la imatge una crítica als prototips que tenim establerts en aquesta societat.

Per últim, la imatge representada farà referència al patiment que també patim els humans . Pareix que tenim que dirigir-nos a aquesta societat amb una etiqueta que indique la manera en la qual deuen tractar-nos segons la nostra orientació sexual, i en la meva opinió, no tenim perquè portar una etiqueta en la qual sempre poso un títol indicant sempre en què ens agrada o el que no, ja que som persones i poden agradar-nos distints gèneres, persones , etc.

M'agrada molt la manera que ha tingut Cèlia de criticar aspectes de la societat els quals mereixen ser reivindicats.A través dels dibuixos, som espectadors d'aquests missatges d'una manera molt visual. És una manera excepcional de difondre missatges plens d'igualtat, respecte, tolerància i valors que estiguin lluny dels prejudicis.