29 d’abr. 2019

L'escot de Berta o el nivell de feminisme dels guionistes?

En el capítol 1 de la segona temporada de Merlí, Oksana s’acosta a Marc i s’enrotllen en els vestidors; bé, millor dit: ella el masturba. Al guionista de la sèrie es veu que no li sembla important mostrar reciprocitat en les relacions sexuals, ja que, en el curs de feminisme, no va passar del nivell 1, com bé podem veure en la manera que té Merlí de gestionar les seues relacions amb les dones. Costaria molt que Marc també li posara la maneta dins dels pantalons a Oksana? Sembla que sí, que el “propòsit educatiu” de la sèrie no té com a prioritat les relacions sexuals igualitàries! 

En el capítol 3, Berta va a classe amb una samarreta escotada i Marc busca la complicitat dels amics fent el gest de masturbar-se. Pol li tira una pilota en senyal de reprovació, però ho fa amb un somriure perquè, ja se sap, són coses de xics! I al guionista tampoc li interessa criticar la sexualització de les dones ni qüestionar una determinada sexualitat masculina que no es pot concentrar amb un escot com el de Berta. En realitat, el propòsit és mostrar com de conservadora és la professora Coralina, i per a criticar-la no s’estalvien esforços, i fins i tot els que eren enemics irreconciliables –Merlí i Eugeni, l’antic cap d’estudis– fan ara front comú (corporativisme masculí, se’n diu) contra l’enemiga.

Si us plau, guionistes del món, evolucioneu: amb un nivell 3 de feminisme ja ens conformaríem!!!
4 comentaris:

Sheila Butler 1ºBach H ha dit...

Merlí és una sèrie que m’agrada moltíssim perquè és una de les poques que parla de tots els temes sense impediments i que a més et fa reflexionar sobre les coses, et fa dubtar i replantejar fins a la teua pròpia existència.

No estic d’acord amb aquesta entrada principalment perquè no deixa de ser això, una sèrie, una sèrie amb personatges que no són reals i que estan interpretant un paper. Desafortunadament és cert que potser és el reflex de la nostra societat, ningú el pot negar, hi ha molts xiquets i xiquetes de l’edat d’aquests actors que fan comentaris com el de Marc o pensen com ells. No obstant això, pot ser que el guionista d’alguna manera aquest criticant aquests comportaments. Si el veiem des d'aquesta perspectiva, també n’hi ha molts altres personatges en la sèrie que critiquen o no les agrada els comentaris que fan aquests, és a dir, que pot ser el guionista estiga intentant conscienciar a la gent sobre aquest tema, està evidenciant el que la societat fa.

Des del meu punt de vista no és que estiga bé que defensem els drets de la dona o la importància que se’ns vol quitar sinó que hem de fer-ho, hem de lluitar contra la desigualtat. Tanmateix, per a mi n’hi ha moltes més coses que són més importants que el fet que un home no masturbe a una dona en una sèrie, per exemple que en la vida reial les dones tinguen un salari més baix que els homes fent el mateix treball.

En conclusió, pense que n'anem de la verdadera lluita. Si ens deixem portar per coses com aquestes mai aconseguirem res, ja que la gent no el prendrà de forma seriosa. S'ha d'anar a poc a poc, no podem esperar aconseguir tot d'un moment a un altre, tot porta el seu temps.

Rubén de Burgos ha dit...

Merlí es una de les series que més m’agrada ja que tot el que diuen son sense impediments i sense censurar res i a més sempre em fa pensar sobre cuestions.

No accepte elque diu aquesta entrada perque els personajes d’aquesta serie l’unic que fan es interpretar el seu paper, pero aixo si, aquesta serie te molt que ver amb la societat en la que vivim actualment, perque si us fixeu moltes de les coses que es diuen tenen que ver amb el que ocorreix en la societat. Es podria dir que l’autor d’aquesta serie estiguesi criticant aquests fets que ocorren en la societat i que la gent s’adone del seu paper en la societat en la que viuen.

El fet que fa en aquesta serie de que un home no masturbe a una dona no es de gran importancia si no que nosaltres hem de lluitar per la desigualtat entre homes i dones, per exemple més important que aquest fet tenim es que les dones cobren menys que els homes i aixó n’hi ha que canviar-ho.

En resum, no debem de dar tanta importancia per aquests fets sino que a alló que hem de donar més importancia es a coses com el salari de la dona, el paper de la dona en casa, com per exemple els xics que esta compromet amb una dona diu que ha ajudat a la seua dona amb les tarees de casa i aixó no deuria ser així perque les tarees son dels dos i no a soles de la dona.

Celia Kahlo ha dit...

Esta entrada parla sobre la recent sèrie treta per netflix, anomenada Merlí, una sèrie en català que tracta sobre la vida dels adolescents a través de la relació que tenen amb el seu professor de filofilosofia.

Aquesta sèrie tracta de diferents i variats temes actuals, i indirectament i des del meu punt de vista, tracta amb el feminisme. La persona que ha escrit l'entrada pensa que el director és masclista per diverses escenes o per fets com l’actitud de Merlí quan es dirigeix a les dones. No obstant això, des del meu punt de vista (comptant amb què no he vist el primer vídeo perquè no em volia menjar un altre spoiler), no és que el director represente aquestes escenes perquè seguisca el seu pensament, crec que el fa com una mena de crítica cap a la societat masclista en què vivim ara.

Crec que l’objectiu és fer consciència i mostrar la realitat, perquè si ens parem a observar bé l'escena, podem veure que apareixen molts alumnes rient-se després que la professora deixe a la Berta en ridícul, però també apareixen uns altres com són el Gerard, la Tània o el xic amb el qual és mira la Tània, que no estan rient-li la gràcia, sinó que posen cara de pocs amics amb el que acaba de dir la professora. Moltes xiques han patit masclisme en les aules, ja bé siga per situacions com la de berta o per moltes altres. Abans de canviar-me a aquest institut, anava a un col·legi religiós i em recorde que quan les xiques passaven a batxiller, moltes vegades portaven faldes curtes, la qual cosa no li agradava massa a molts professors. Recorde a algú dient que una xica grossa cridava massa l'atenció per anar amb falda curta, la comparava amb una xica prima que portava la falda de la mateixa mesura però dient que no li quedava igual perquè aquesta tenia les cames més primes i no cridava tant l'atenció. També els professors es queixaven de nosaltres en l'ESO perquè consideraven que devíem portar la falda més llarga, la qual cosa no m'agradava gens perquè si em ficava el pantaló de xandall, em portaven a casa amb un part. Fins i tot, recorde un dia que el meu tutor li va estirar cap baix la falda a la meua companya perquè la portava massa curta per al seu gust.

Crec que hem d'acabar amb el masclisme en tots els ambients, i crec que aquesta sèrie no és masclista, sinó que mostra la realitat que vivim els adolescents avui en dia.

Mireia Addams ha dit...

Merlí és una de les series que més m’agrada de la plataforma Netflix i estic d’acord amb algunes coses i en desacord amb altres. Per exemple, estic d’acord en el fet que haurien d’haver intentat inculcar les relacions sexuals igualitàries. Per altra banda, no crec que el guionista tinguera la intenció de fer burla sobre per exemple que una professora faca burla sobre una alumna amb escote.
Crec que mostra la situació que ocorre dia a dia en clase i en la vida en general. Sent sincera quan vaig veure la sèrie per primera vegada no em vaig adonar de per exemple la masturbació solament per part d’ell. En la situació de “Berta va a classe amb una samarreta escotada i Marc busca la complicitat dels amics fent el gest de masturbar-se. Pol li tira una pilota en senyal de reprovació, però ho fa amb un somriure perquè, ja se sap, són coses de xics!” solament vaig pensar que aquests personatges eren subnormals.
Em pareix molt més important recalcar aquestes situacions que ocorren amb normalitat (com també molta gent que al igual que jo no s’adonarien en la serie) i ningú fa absolutament res. Dia a dia vivim situacions com que al mantenir relacions sexual les xiques tinguen que complaer a l’home.
Estic segura que a una gran majoría de persones que lis preguntes que si veuen que la dona está vista com un objecte sexual encara i que serveix per a donar plaer a l’home, et dirán que no. Pero cert actes que fan la majoria de gent demostren el contrari, com per exemple l’exemple de la serie de Merlí aon solament la xica masturba al xic i el no ho fa. Aquesta solució sol passar per que els xic quan la xica els está masturbant no ven la necesitat de fer el mateix. Al contrari la xica si, i si senten la necessitat de fer-ho es per mantindre la seua repuació de home alfa.