7 d’abr. 2020

Manual per a ser un autèntic mascle

Si vols ser un mascle “autèntic” has de seguir les instruccions que et marca el vídeo ‘Manual d'Instruccions per a ser un autèntic Mascle’.


Aquest vídeo forma part de la campanya Europea del Projecte Equix "Don't Go Bananas With Your Masculinity" ("No et tornes Boig amb la teua Masculinitat"). El Projecte X és una iniciativa de la Fundació Cepaim en col·laboració amb Dissens (Alemanya), Estatus M (Croàcia), Centre For Social Studies (Universitat de Coïmbra), Vzwzijn (Bèlgica) i Promundo, gràcies a la col·laboració i finançament de la Comissió Europea, dins del programa 'Rights, Equality and Citizenship'.

La campanya s’adreça a adolescents i joves perquè prengueu consciència de les conseqüències que se’n deriven de seguir el model de masculinitat tradicional, i encoratjar-vos a ignorar aquest Manual i a no tornar-vos bojos amb la vostra masculinitat.

27 comentaris:

Anònim ha dit...

Penso que la campanya està pèssimament plantejada, tant el títol (especialment la traducció al castellà) com el vídeo. Ambdós són confusos, i la ironia pot provocar una comprensió errònia del missatge per part del target a qui s'adreça. L'ús de l'humor ha destrossat aquesta campanya.

Amanda Colbran ha dit...

Aquest video m'agrada molt ja que el tema que ha tractat em pareix un que encara no està tan tractat. Ha pogut arribar a cada etapa que poden tindre les persones que es poden comportar d'aquesta manera. Desde el principi fins al final, he estat atenta al video, ja que com han ficat dibuixos tan variats i lletres per llegir, fa que estigues atent en cada moment. I lo millor de tot es que ha representat molt be cadascún dels temes amb la banana de referent, combinant-la en molts aspectes diferents. Em pareix molt original aquesta iniciativa i és molt intel·ligent que utilitzen els videos a YouTube com forma de que la gent puga ver-lo, ja que com ara utilitzen més les noves tecnologíes. Siqueés veritat que en algún moment, alguna persona puga llegar a malinterpretar en algún momet, ja que utilitzen molt la ironia i és comprensible.

Ainara de Aquitania ha dit...

El vídeo m'ha agradat perquè representa molt bé la situació que hi ha en l’actualitat, i l'aparició de la banana em pareix una bona representació per al tema que estan tractan, en el video apareixen com unes instruccions per a ser un autèntic mascle, que son ocultar els sentiments, que han d’imposar per a ser respectats, que no tenen que treballar en casa, que no poden demanar ajuda, que tenen que ser heterosexuals, que mai tenen que dir que no al sexe i que ells sempre tenen que tindre el control i al meu parèixer el gènere no te res a veure, i que jo pense que per mostrar els sentiments, per la seva orientació sexual o per fer tarees de casa no son menys homes i la realitat és que molts homes fan això per por a la societat i lo que pensen d’ells, i que el que més volen es que la gent els vetja com uns vertaders homes, però realment un home seguís sent un home actuen d’una manera o d’altra i siguen de qualsevol manera.

Ignasi Mozart ha dit...

Jo pense que aquest manual no es té que seguir perquè a soles es per fer la gracia. També el que han fet en aquest vídeo es exagerar-ho tot i posar exemples de masculinitat, que no tots els homes son així. En una de les regles han posat que ningun home té que dir no a les relacions o que ningun home te que demanar ajuda quan te problemes, ja que, ells ho poden fer per ells mateixos i això no es així. Perquè qualsevol home pot ser de distinta manera i si son heterosexuals o no, no te que influir en això. A la fi, un home pot ser de la manera que ell vulga i no com diu en aquest vídeo perquè no tots son iguals, com ja he dit abans, perquè el que diuen en el vídeo es tot mentida perquè un home si vol pot fer qualsevol cosa de les que diu el vídeo que no pot.

Xavi Bon ha dit...

Aquest vídeo m’ha agradat perquè representa molt bé el que ocorre a la actualitat, pense que la banana explica molt bé la situació en cada cas i ajuda a entendre-ho millor. En el vídeo ix instruccions per a ser un autèntic mascle, però pense que en algunes coses exageren molt com el home que poc a poc la habitació es plena de merda i no fa res, abans el meu pare treballava mes temps aleshores ma mare feia mes coses a casa però ara en la quarantena me estic donant conte que el meu pare fa inclús més coses a casa que ma mare. En les instruccions me he donat conte en una que passa molt a la nostra edat, que es la de mostrar els sentiments, les persones no els mostren perquè tenen por a fer coses que altres els puguen criticar per això no hi ha que escoltar critiques.

Dylan Carreño ha dit...

Vaig a parla sobre el video “Manual per a ser un bon mascle”, aquest video m’ha fet molta gracia, perque quan feien una cosa de las que deien acababen tristos, explotant, cremats… Sempre acavaben prou malament, es la veritat, un home no pot estar ocultant els seus sentiments, per tal de pareixer més fort, ni un home ni qualsevol persona, no hi ha que pareixer més fort per a agradar-li a la gent, sols neccessites ser tu mateix i expresar els teus sentiments.
Jo crec que les persones que fana aixó per tal de paréixer més forts o més mascles son molt tontos, per qué per ser més fort no ets millor persona, i hui en dia una bona persona es més importatn que una fort. En conclusió, per pareixer més mascles no ho vas a ser i tampoc li vas a agradar més als demés, sols vas a pareixer bobo i a fer tonteries.

Ruben Padoani Bembo ha dit...

El vídeo m’ha paregut molt interesant perquè explica situacions o coses en les que un home no te que fer o ha de fer. En la meua opinió pense que es una crítica contra el masclisme ja que fica exemples molt clars d’açò. Un d’ells es que un home mai ha de demanar ajuda a ningú perquè el pot fer ell soles. Pense que no es veritat perquè un home pot tindre diferents personalitats al igual que pot ser més valent o menys. Un altre exemple es que no pot ser gay, i açò tampoc es de veres perquè cadascú és lliure de ser com vulga i de pensar com vulga. L’últim exemple que vaig a dir es el de que un home te que treballar sempre fora de casa. En la actualitat hi han més dones que són ames de casa però sempre pot ser que hi haja un home. La meua conclusió és que no tens que seguir aquest tipus d’instruccions i ser com vulgues.

Adrian Price ha dit...

El vídeo m’ha paregut molt bo, no a soles per la magnífica producció o per la informació que dona, sinó que el vídeo és molt visual, i açò ajuda a fer que les persones puguen entendre millor els missatges tan necessaris hui en dia. Com per exemple, mostrar sentiments, sincerament, pense que qualsevol persona té el dret a mostrar els seus sentiments com vulga; O també, tindre que ser “dur”, hem pareix increïble que en el segle XXI, algunes persones demostren valentia fent-se els durs davant d'altres persones.

Però sobretot, n’hi ha una regla que m’ha fet molta ràbia. Eixa regla explica que si eres gay, no eres un home de veritat. ENSERIO!? Açò no té ni peus ni cap, no té res que vore la teua condició sexual con que si eres fort, o si eres home, o si res. La teua condició sexual ÉS UN TEMA A BANDA.

En conclusió, la gent té que adonar-se de les coses que fa, no a soles per a si mateixa, si no per a no fer mal a altres persones.

Sandra Garcia ha dit...

La veritat és la primera vegada que veig un vídeo que parla de la masculinitat. Sempre ens han ensenyat curts o reportatges sobre el masclisme i les seues conseqüències, però mai han parlat als xics sobre el seu sexe, i malauradament, hi ha de molts que ho agrairien...

L’entrada representa a la perfecció la situació actual de molts homes, que en l’únic que pensen és en xiques i en les ganes de sexe, i no s’adonen que així no van a ningun lloc i s'estan destruint a ells mateixa. La seua masculinitat va més enllà d’exhibir un perfecte exterior i no obrir l’interior, tot el món té sentiments, sigues home, dona, xiquet o xiqueta, i si no els mostres, algun dia, pot ser perdes el que més vols.

Pel simple fet de ser d’un sexe o altre no hem de seguir un guió establit amb els requisits que hauríem de complir. Mostra qui eres realment i que ningú t'ho impedisca, de segur ets perfecte tal com eres.

Sofía de Dia ha dit...

El vídeo m’agrada, la producció és bona, les animacions son senzilles i això fa que siga més fàcil reflexionar sobre el que va dient. Que representen la figura de la masculinitat com un home ha sigut molt acertat; i com la representen en cada situació per fer vore aquella masculinitat tradicional està molt bé fet. L’únic es que crec que abusen de la ironia, crec que al menys al títol es deuria aclarir que la utilitzen perquè n’hi ha persones que no poden entendre res fins al final i és molt confús.

Hi han algunes d’eixes «normes» que em fan ràbia personalment, vull dir que em fa ràbia que és creuen que així son uns «homes de veritat»; la dels sentiments, per exemple, és una que no entenc perquè la gent retrògrada diu que els homes els han d’ocultar, qualsevol persona deuria poder di el que sent sense temor al que li poden dir perquè no deurien de dir-li res.

Rania Wieck ha dit...

La meua opinió desprès de vore aquest vídeo es que es un vídeo animat, te molts dibuixos i representacions que fa que la gent no se li faça molt pesat a l’hora de veure el vídeo. Es tracta el tema de la masculinitat, el que tenen que fer els homes per poder demostrar que son homes de veritat, com per exemple , tenen que ocultar els seus sentiments, tenen que imposar-se per a que la gent lis respecte, fer-se el valents per a demostrar que son durs, això no es veritat, no tens que demostrar que ets fort o fer que eres el més valent per demostrar el que ets.

Però hi ha una cosa que no me a paregut res bé, que diu que si tu ets Gay no pots ser un Home de veritat, i me pareix molt mal que en el segle XXI es continua dient una barbaritat com aquesta, no pel fet de ser Gay o per la teua orientació sexual ets menys.

Dani Bon ha dit...

El vídeo està molt bé montat, te unes bones animacions, aleshores, és més agradable de veure. El que és parla en el vídeo és una realitat, perquè n’hi ha molts homes que creuen que per a ser un bon home tenen que fer eixe tipus de coses.


No tots els homes son així, n'hi ha molts que expressen els seus sentiments,fan tasques del hogar, etc. Pense que n’ha homes que creuen que si fan aquest tipus de coses no els van a considerar un home de veritat o que van a dir coses roïnes sobre el, però això no és així, si algú et critica per fer aquestes coses es que li falta un poc de cap.


En conclusió, el vídeo està molt ben fet, per les animacions, la manera en la que les representa… EL que parla en el video es una realitat per a molts, pero per a algunes persones no. Si et critiquen per això no patisques i continua fent-lo.

David Azalais de Porcaraigues ha dit...

En aquest text parla sobre un manual d’instruccions de com ser mes bon mascle, m’agrada perquè fa una semblança a la realitat fins que exagera una mica com per exemple la part que no neteja la seua habitació i li dona igual tot el que ocorre dins de la casa.
També el vídeo fa referencia a que els homes per aparentar mes forts és guarden els seus sentiments i me pareix una tonteria guardar-se els teus sentiments per aparentar mes fort això deuria de canviar, cada u tindria que ser com es no fer parèixer mes forts `per ocultar els teus sentiments.
En una relació no fa falta que el home decidisca el que ha que fer la parella, si ella l’apeteix fer alguna cosa no fa falta que tu li digues que no i assoles fer el que a tu et dona la gana.
En definitiva aquest vídeo mostra molt be lo que ocorre a la realitat.

Paula Mahler ha dit...


Aquest vídeo m'ha agradat molt ja que la situació de hui en dia es molt pareguda.
La idea e la banana em pareix molt bé perquè
Al video apareixen unes regles amb les que se mes mascle com no mostrar els sentiment, no fer feina a casa, no ser homosexual, que no han de demanar ajuda, no dir no al sexe i coses d'aquest tipus. Aquestes coses no tindrien que tindre res a veure amb el sexe, pero molta gent fa aquestes coses per por a lo que diga la gent, al que penses d’ells, etc.

Pense que aquest tipus d'instruccions no tenen res a veure amb ser un autèntic mascle, perquè per a ser-ho no s’ha de complir ninguna d'aquestes regles.

També pense que això de ocultar els sentiments es una tonteria, perquè tot el mon te dret a fer que vulga tant a expressar els seus sentiments com a agradar-li la persona que vulga, siga del seu sexe o d’un altre.

Hardeep Ethel Smyth ha dit...

M’agrada aquest vìdeo i de el que tracta el vídeo perquè es unes de les coses que més pasa en la actualitat en la masculinitat dels homes, també el que m'ha agradat es el manual d’instruccions de com ser un bon macle, també pense a lo millor que aquest vídeo no te que ver sobre un manual d’instruccions sinó per ser un mascle total.

Jo crec que també un home pot fer el que fa una dona i no ser un mascle això depèn de ell, perquè un home pot ser don de casa i la seua mujer treballa. També crec que el que está passant en el món per ser un mascle que el home arruina la vida d’una dona la maltrata es molt mal, perquè en el meu país en l’Índia això passa molt en algunes famílies que el home es el que te que mandar de tot i asoles fer les coses ell i ell manar a la dona.

Daiana Strozzi ha dit...

En aquest vídeo mostra en la majoria de vegades al home com si fora una fruita, més concretament un plàtan, i te ensenya una espècie de manual de com ser un autèntic mascle (de una manera irònica) i al final te diu que es millor no seguir aquest manual. En el manual hi ha coses com, ser un home dur i te mostra uns plàtans en un arbre i un dels plàtans esta tirant als altres i al final es queda sol o que el manual diu que tens que tenir el control que les relacions i te mostra a un home i una dona, i el home no deixa pas a la dona pera anar a la llibertat, però al final ella lo va aconseguir i va perdre el joc.

En veritat el vídeo em pareix molt bo, per a conscienciar de que este tema de la masculinitat o de que per això o per aquest altre eres menys masculí, es realment una tonteria.

Anònim ha dit...

Soy Arantxa Pook

Hui en dia es continua donant molta importància a què depén de la teua forma de ser eres mes o menys home , la majoria dels xics li donen molta importància per a ser ben vistos. Tot el que ix en el vídeo ho fan molts i la veritat és que això no diu si eres mes o menys home, un home pot demanar ajuda , pot plorar , pot deixar que la seua nóvia faça el que vullga, pot treballar a casa ,etc...Estaría bé que ho entengueren i que alguns no picaren als que no seguixen tots eixos estereotips simplement perquè pensen que si no són durs o controladors seran diferents de tots . Haurien de donar importància a este tema perquè molta gent se sent mal amb si mateixa pel simple fet de que no s'ajusten al que són els seus amics i sentir-te menys per estos temes no hauria de passar hui en dia

Juanjo Orsina ha dit...

Aquest vídeo és molt impactant, ja que converteix els estàndards de la masculinitat i fa veure el verdaderament terribles que són. En la meua opinió un home és tant home com ell vulga ser-ho, independentment de la seua idea o l'ajuda que ha necessitat o les vegades que haja rebutjat un encontre sexual.

Per a mi ser un home és superior a aquests punts, ja que jo el relacione amb unes altres característiques que no tinc definides, un home simplement ho és. A la meua generació ja hi ha punts que la gent del meu entorn no respecta i això és bo perquè indica un clar avanç. Al meu entorn, no és important rebutjar una proposta sexual, ni fer les coses amb ajuda, ni controlar a les nostres parelles sentimentals i tampoc ho és parlar de sentiments.

En conclusió per a mi la virilitat no té res a veure amb el vídeo i espere que la societat no classifique als homes d'aquesta manera.

Raquel Mahler ha dit...

Em pareix bastant original, ja que l’exemple de la banana em pareix una bona metàfora, per així dir-ho, també és molt visual, es a dir, que utilitzen moltes paraules i dibuixos, i això fa que la gent estiga més i atenta, un altra cosa del que es tracta el vídeo és mostrar sentiments, crec, que qualsevol persona té el dret a mostrar els seus sentiments com vulga; sense ser rebutjat per ningú, els nostres sexes no estan definits per ningunes característiques, es a dir no tenim que seguir instruccions, ni per a ser xic o xica, per exemple, els xics no han de ser, si no volen, durs i forts, i no plorar, i les xiques, no han de ser tampoc si no volen, fluixes, demanar sempre ajuda als xics, i encarregar-se de la casa, això sincerament em pareix un poc ridícul, i a tu???

Guillem Pook ha dit...

El què és el plantejament o l’idea d’aquest vídeo m’ha agradat, i pense que també és prou original, al representar-ho en forma d’un plàtan. En el vídeo explica com hi ha que ser un “matxo autèntic”.
Aquest vídeo també deu de servir per als més jovens, per a que es donen conter del que no hi ha que fer, per què el que diu en el vídeo, de que un home, per exemple, no trevalla en casa, o mai diu que no al sexe o que mai necessiten ajuda... i això no és així.
Jo crec que ha sigut una bona iniciativa el fer aquest vídeo, per la raó que he explicat, per a conscienciar als jovens, y que es donen conter de que un home no es superior que una dona.

Nacho Beach ha dit...

Aquest vídeo m'ha agradat molt sols en alguns aspectes, m'ha paregut excessiu que posaren que el homes no fem res a casa i açò no es veritat. Esta posant un punt vista de l'home errònia, jo pense que no tots som iguals i no es pot jutjar a un home sols per el fet de ser-ho, les persones que pensen que tots els homes mai anem a rebutjar tenen relacions sexuals amb una altra persona que vaga pensant una cosa diferent per que no es això en tots els casos.

M'ha fet gracia el fet que el homes ens posen com si foren una banana, que no fa res ha casa, que no mostrem els nostres sentiments, que volem ser el millor en tot, que l'únic que volem es tindre relacions sexuals, etc. La persona que ha fet açò l'únic que a fet es dir coses que no son certes sobre un genere, menospreciant als xics que treballen a s'ha casa.

No tots el xics pensen el mateix, en el cas de la homosexualitat, un gai pot ser més home que un hetero doncs no te res a vora l'ha seua orientació sexual, també diu que els homes volem tindre sempre el control d'una relació, açò solen les fan unes persones tant xics com xiques no sols xics.
Aquest vídeo crec que ens fa vore el tipus de persones que ens donen per ser home, jo vull dir NO TOTS SOM IGUALS.

Nacho Beach ha dit...

Aquest vídeo m'ha agradat molt sols en alguns aspectes, m'ha paregut excessiu que posaren que el homes no fem res a casa i açò no es veritat. Esta posant un punt vista de l'home errònia, jo pense que no tots som iguals i no es pot jutjar a un home sols per el fet de ser-ho, les persones que pensen que tots els homes mai anem a rebutjar tenen relacions sexuals amb una altra persona que vaga pensant una cosa diferent per que no es això en tots els casos.

M'ha fet gracia el fet que el homes ens posen com si foren una banana, que no fa res ha casa, que no mostrem els nostres sentiments, que volem ser el millor en tot, que l'únic que volem es tindre relacions sexuals, etc. La persona que ha fet açò l'únic que a fet es dir coses que no son certes sobre un genere, menospreciant als xics que treballen a s'ha casa.

No tots el xics pensen el mateix, en el cas de la homosexualitat, un gai pot ser més home que un hetero doncs no te res a vora l'ha seua orientació sexual, també diu que els homes volem tindre sempre el control d'una relació, açò solen les fan unes persones tant xics com xiques no sols xics.
Aquest vídeo crec que ens fa vore el tipus de persones que ens donen per ser home, jo vull dir NO TOTS SOM IGUALS.

Rosa Sanchis ha dit...

Hola, Natxo,

Les campanyes es fan per a conscienciar. Es pot estar d’acord amb l’efectivitat o no de la campanya, però aquesta és la seua funció. Algunes campanyes mostren els comportaments que volem erradicar (com aquesta) i d’altres mostren com ens hauríem de comportar.
Imagina’t que volem fer una campanya per a promoure el reciclatge; llavors, si s’opta per la primera estratègia, es mostrarà gent que tira el fem al mateix contenidor, sense separar vidre, plàstic, etc. Significa això que ningú recicla? No, significa que algunes persones no reciclen, i es vol que totes reciclem.

Dit això, la campanya està criticant un model de masculinitat clàssic; no està dient que tots els hòmens siguen així. Per això, si no et sents identificat amb aquest model de masculinitat, la millor posició no és ofendre’t, sinó defensar la postura de l’home igualitari que demana ajuda quan la necessita, que no competix amb altres, que no creu que els gais són menys hòmens, etc.

Quina campanya dissenyaries tu per a aconseguir erradicar la masculinitat tòxica?

Marc Ciges ha dit...

Bon día, aquest vídeo representa molt bé lo que està passant a la actualitat. Ha sigut molt bona idea lo de la banana, ajuda a que es puga entendre millor. En el vídeo apareixen instruccions de com ser un autèntic mascle, però pense que en algunes coses exageren molt. El teu gènere no intervé en que sigues me valent o no, que no neteges la casa, que no puguis dir els teus sentiments,que tingués que ser heterosexual, que mai tingués que dir no al sexe. I si fas o na fas lo que diu açò no eres més hombre o menys hombre, però la realitat és que molts fan això però por la societat y lo que pensen d'ells, i lo que més els agrada es que la gent el vetja com a verdaders homes .

Hada d'Aquitània ha dit...

Aquesta entrada tracta del “Manual per a ser un autèntic mascle”. El vídeo representa molt bé l’actualitat. No tots els homes actúen igual, però si que es veritat que la majoria ho fan. En el vídeo apareixen diferents escenes que normalment fan els homes i que no haurien de ser així.

La meua opinió és que no hi hauria de existir cap manual d’instruccions. Cada persona és diferent, cada persona és única i cada persona té uns gustos. Un home de diferent orientació sexual no és menys home, un home que plora o demana ajuda tampoc és menys home. Un home no té que tindre la necessitat de destacar sempre entre els seus amics o entre altres homes. Tampoc té que controlar a ninguna dona, les persones no tenen cap poder sobre altres i cadascú és lliure de fer el que vulga. Espere que la gent deixe de pensar que fent aquestes coses et converteixes en un home.

isaac ha dit...


Em pareix un bon vídeo y amb un bon manual el qual NO devem de seguir, perquè per ser un home de veritat, fa falta moltes cosses, no assoles ser el mes fort, o tindre el poder, o nunca dir no al sexe, y menys sent gay, això no et furta res de ser home, un home sap el que fer amb maduresa i amb cap, no amb brutalitat o pensant que ell assoles pot contra el mon, o que les dones deuen sometres a ells, o que tenen que fer tasques de casa.
Jo en particular, soc un home que faig de tot en ma casa, perquè es necessari que tots ajudem, i tots som importants, no som menys homes per reconèixer que precisem d’ajuda.
M´agradat molt el vídeo, te un missatge molt bo, i per a que tots aprenguem això, que seguir aquest manual no et fa un home

Eva Mahler ha dit...

A la meua opinió, els estereotips, tant els masculins com els femenins, son una mostra de la quantitat de ridiculesa que n’hi ha en el món. Cada u es com vol ser, no pots obligar a una persona a ser o fer alguna cosa per a que es veja més masculí o femení. Si eres un home i vols maquillar-te o portar una falda no eres menys home per això. Tampoc eres menys home per no treballar per a portar diners a casa i en canvi et quedes a casa netejant o doblant la roba. Que això no randa amb els estereotips no vol dir que està malament.

Tenim que normalitzar que cadascú pot fer el que vulga, quan vulga i com vulga. Que la gent insulte als demés que coses tan ridícules mostra que no evolucionem en les cosses verdaderament importants.