4 de febr. 2011

El amor no existe, son los padres.


(EN CASTELLANO)

Marta i Joan són a l’habitació de Marta. Ella està estudiant en el seu escriptori mentre ell, assegut al llit, mira les cridades de mòbil de Marta. 

Joan- Carinyet, estimadeta... vine cap ací que hui estàs irresistible!!
Marta- Que no, Joan, que no puc...
Joan- Però per què...? Si saps que t’encanta!!
Marta- No..., tinc molta feina. He d’acabar el treball de Tecnologia i despús-demà hi ha examen de Llengua. Deixa el meu mòbil!
Joan- (Ell continua mirant els missatges com si res) Si tu aproves sense estudiar, maleïda setciències... Ja t’ho miraràs demà!
Marta- No, que hi ha sis temes.
Joan- Només una miqueta... (amb veu mansueta) Ja veuràs... Serà superespecial!
Marta- (Un poc irritada) Sí, igual d’especial que el mes passat, que no et vas voler posar el condó i vaig estar acollonada fins que em va abaixar la regla!
Joan- Va...!! què dius ara! Però si t’encanta així, natural, sense res...
Marta- T’encanta a tu!!!
Joan- Doncs bé que cridaves!
Marta- Cridar? Al·lucines! Jo no cride mai! No sé per què dius això, ara... No vull fer-ho, i menys sense condó! A més, estic ovulant.
Joan- Ummmm, i no vols que fem una criatureta que s’assemble a mi? Els dos, tu i jo, passejant amb el carret...
Marta- No digues estupideses!
Joan- Estupideses les dius tu!!! Que ja em tens fart!! (comença a enfadar-se)
Marta- Però Joan...
Joan- Ni Joan ni res! (enfadat) Que sempre fem el que tu vols i quan tu vols!!!
Marta- Això no és veritat!
Joan- Què no? M’estàs dient mentider?
Marta- No t’enfades... (amb manyagueria)
Joan- Si no vols que m’enfade, ja saps el que has de fer! No ser tan egoista i demostrar-me que m’estimes!!!
Marta- (dòcil) Però si ja ho saps... que no he estimat ningú com a tu, que voldria que açò nostre no s’acabara mai, però...
Joan- Però què? Sempre poses excuses! (s’alça i camina cap a la porta) No us entenc a les ties!! Hui et poses aquest vestidet que saps que m’encanta, em dius que t’acompanye a casa i ara què? Em deixes així amb una simple excusa?
Marta- No és una excusa! He d’estudiar! I si ens enrotllàrem estaria pensant en el que he de fer i no m’ho passaria bé!! A més, pots escoltar música mentre jo estudie!!
Joan- Molt bé, tu ho has volgut!! N’hi ha moltes que voldrien estar al teu lloc, i ho saps de sobra!! Una altra agafarà el que tu no has volgut!
Marta- Però Joan...
(ell se’n va i pega una portada)


Pressió, sacrifici, idealització, protecció, control, gelosia, fusió, per a sempre... Aquestos ingredients del mal amor ens han de fer saltar les alarmes!!! Encara que estimem molt, si no posem límits i fem qualsevol cosa perquè la parella no s’enfade o per fer-la feliç, pot passar que aquesta abuse de la nostra incondicionalitat. Estar disponible, unit al control que l’altra persona exercirà, ens lleva tot el nostre espai personal i aquest és imprescindible per a poder viure l’espai compartit amb la parella de manera sana i igualitària.

La disponibilitat és una pràctica de risc emocional, que no provoca embarassos, però ens llança a la relació amb l’ànima despullada, sense preservatiu.

Una de les dificultats per a activar les alarmes és l’oposició entre sentiments i raó. Ser racional no és sexi sinó que se li dóna tot el valor a la passió: a actuar sense pensar, sense controlar-se, de manera “natural”... Sembla que una relació basada en el diàleg i en els acords no es considera prou romàntica, ni analitzar la relació afectiva i sexual que estem vivint de manera racional, tampoc.
Per contra, la racionalitat és necessària i hem de poder elegir, fugint de qui no ens estima o no ens tracta bé i evitant posar-nos en perill. L’amor no és dependència, ni dominació, ni necessitat. L’exigència de dur a terme els desitjos sexuals “incontrolables” no és amor (Si no ho fas amb mi és que no m’estimes). L’interés exagerat per estar a soles no és amor (Et vull per a mi sol, no cal que vinguen les teues amigues, ningú no ens molestarà...). La possessió no és amor (Tu ets meua i de ningú més, ¡i ho seràs sempre!)...
L’amor és llibertat i respecte, negociació justa, recolzament, confiança, honestedat, responsabilitat compartida... I no hi ha amor en la violència!
PD: La cadena Ser va entrevistar el meu alumnat de 1r d'ESO i de 4t per a Hoy por hoy, en un programa especial dedicat a la violència masclista. Ací hi ha el podcast de poc més de tres minuts, que resumeix un debat interesantíssim de 45'. 



  

46 comentaris:

La profe ha dit...

Què et sembla la manera d'actuar de Joan? I la de Marta? Com creus que seguirà la seua relació? Què faries tu en el lloc de l'un i de l'altra?

Ana & Vanya ha dit...

Es un egoista, solo pensa en el sexe i no valora a Marta per com es , solo l’utilitza per a lo que vull i aquestes reaccions no li agraden a Marta.
Marta actua de forma innocent, ella se preocupa dels seus estudis i no vull suspendre.
Pensem que Marta no seguirà ferm i se deixarà dominar per Joan ; Joan se tornarà cada vegada un poquet mes dur i acabarà con la privacitat de Marta (vigila el seu mòbil, no li deixa vestir com ella vull...).
Si nosaltres fórem Joan no tractaríem així a Marta Què classe de persones tracten així a la seua parella? ELS MASCLISTES!
I en el cas de Marta no perdríem el tems con aquest xic, gràcies a les classes de Rosa sabem que un home no te el dret de tractar-nos només com objectes sexuals i per a fer tasques de la casa, a la mínim crit a la mínima amenaça, reaccionaríem. No sabem be com reaccionarien perquè no hem sentit aquesta situació, però es lo que pensem que hauríem.
Ana & Vanya 1º C

alex ha dit...

La manera de actuar de Joan es molt sexual per que a soles pensa en fer-ho a marta i marta te que fer els deures. La manera de marta em pareix bé per que es defèn per que el que he llegit sols marta deia que no ho volia fer per que ja estava farta de fer-ho. Jo pinso que la relació s’acabarà per que a soles fan sexe i a marta no li agrada. Jo curtària la relació per no fer-li dany i si fora marta jo se ho diria a algú per a terminar amb això.

borja1c ha dit...

M'ha paregut que la forma d'actuar de joan es violenta i que marta se sent incómoda amb les formes d'actuar del seu novio.Marta el que hauria de fer es cortar la relació.Joan és un home violent i que no tindria que ser tan masclista amb Marta,a pesar que ara els homens ja ajuden un poc a les dones.

María Jesús 1ºc ha dit...

La manera d’actuar de Joan es d’un egoista perquè ella intenta estudiar per a l’ examen de castellà i fer un treball i ell li diu que no passa res si no estudia i no fa el treball i a soles pensa en el sexe.
La manera d’ actuar de marta es molt bona perquè encima quan ell li dui que fes-ne el sexe ella li diu que no que te que fer un treball i estudiar per a l’examen de castellà
La seua relació el mes probable es que acabe en que cadascun es vaja pel seu camí perquè jo a aquesta pareja per molt que es vulguen aquesta parella no té ni peus ni cap.
En el lloc de marta 1º estudiaria i després ja fer altres coses com el sexe, estar amb la meua parella... i precisament jo no em pondria al gust de la meua parella la roba que a ell li agrada perquè el que fa Joan és d’un MASCLISTA!
I en el lloc de Joan deixaria de pensar tant en el sexe i ajudar a la meua xica a estudiar i deixar de pensar asoles en mi i veure solament els desperfectes d’altres i fixar-me més els meus.

J.ricardo ha dit...

Crec que ella va a reconciliarse i viuran feliços, tindran un fill i una filla.

katherine 1ºC ha dit...

La manera d’actuar de Joan em sembla molt mal perquè Marta li diu que no que té que estudiar i Joan segueix insistent i ella vull estudiar i fer un treball i també li esta revisant el mòbil .
La manera d’actuar de Marta em pareix molt bé perquè ella prefereix estudiar i fer un treball i no fer sexe. Jo crec que la seua relació després d’ un temps acabarà perquè ell es buscarà altra xica que li agrade fer sexe tots els dies. Jo en el lloc de Marta acabaria la relació i en el cas de Joan no faria el que ell fa.

félix 1 c ha dit...

Me pareix molt mal per que Joan es un inquiet i no deixa estudiar a Marta per que Joan solament pensa en el sexe. Marta esta be com actua per que Joan l’inciste con el sexe. Joan esta molt mal perque mai se debe fer sexe amb condó a menys que els dues desitjen un bebe.

Carlos 1C ha dit...

Hem pareix que aquest text es molt masclista perquè Joan fa el que bol amb la seua novia. També es pensa que les dones son monyeques sexuals que les utilitza quan li dona la gana, i quan bol, com si foren de usar i tirar .Si no li fas cas se enfaden amb la novia i la deixen per una altra dona tona que li accepte com a noví.

kenneth ha dit...

la manera de actuar de joan no es la correcta per que tinc que esperar a que marta acabe les deures i tinc que posar-se i tinc que tener en conta que marta tinc la regla. la manera de actuar de marta no es la correcta per no es cua a ella ser le antoxia. la seua relacio seguira pero ban a seguir deescutiendo. jo en el joc de joan esperarie a que acavase els deures i no le dirie que me eixie com altra. jo en el joc de marta terminari els deures rapids i me poneria de acord com joan.

AZIZA 1C ha dit...

NO EM SEMBLA BE LA RELACIO ENTRE JOAN I MARTA.LA SEUA RELACIO NO DURARA MOLT.ENTRE ELLS NO HI HA INTIMITAT,JO CREC QUE JOAN DEBERIA DE RESPETAR LA DECICIO DE LA SEUA PARELLA.JOAN ES UN EGOISTA I SOLS PENSA EN EL SEXE I NO VALORA A LA SEUA PARELLA per COM ES.ELL SOLS LA UTILIZA PER AL QUE VOL I AIXO NO LI AGRADA A MARTA.

Ama H. 1ºC ha dit...

Jo crec que la manera d’actuar de Joan es controladora, possessiva...També crec que aixó de què tinga que revisar el seu mòbil està malament, ja que no té perquè mirar les persones amb les que parla, perquè Marta pot perfectament ser la novia de Joan i tindre amistats.
Em pareix que Marta ha actuat bé, perquè ella tenia que estudiar, tenia deures i no s’ha deixat convèncer per l’actitud controladora de Joan. Per a mi ella ha fet el que tenia que fer.
No se si la seua relació seguirà, ja què, a Marta no se la veu que li cau la baba per Joan, no se la veu que fa el posible per a què ell no agafe rabietes infantils. Crec que Marta pot trencar la seua relació quan es farte de les tonteries de Joan i de la dominació que vol exercir sobre ella. Per la part de Joan crec que ell insistirà en intentar dominar-la però al final pararà perquè es donarà compte de que ella és molt inteli-ligent i amb molta raó per no fer-li cas. Jo si fora Joan paraia de controlar-la perquè el que fa està mal i la veritat és que no té perquè ser així de dominant. Jo si fora Marta la veritat es què trencaria la relació i la amistat nada més vore que m’està intentant controlant, tant siga amb el mòbil com amb les paraules.

JOEL 1C ha dit...

Jo crec que Joan a actuat de manera positiu i tambien controlar.Tambe crec que tener un móbil
esta mal i de Marta que no quiera estudiar.Peró Marta no te ser el seu novi de Joan.Joan i Marta
pot ser amigs i no novis.

Adri 1-C ha dit...

M'ha paregut molt mal el que ha fet Joan, perque sol piensa en el sexe i es muy egoista per algunes coses: com furtarle el mòvil a Marta, també que Joan esta tot el rat pensant en sexe y ella te que estudiar i ella no vull.(CONTINUARA)

ruth ha dit...

m´a paregud molt masclista en parte del joan per ser molt exigen,per que no te perque agrediela a la xica,tampoc m´a paregut be de que el xic vatja controlan el sau movil per que no te per que.

Enric Senabre ha dit...

Enhorabona a tots i totes. A Rosa pel treball, i a l'alumnat perquè desmostren una maduresa digna d'enveja. Espere que la vacuna antimaltractament funcione a la perfecció

Anònim ha dit...

¿y que tiene que ver el titulo de la entrada?

julia ha dit...

a mi el títol m'agrada molt. Suposo que fa referència a allò dels reis d'orient. Els 'reis' no existeixen, els regals per les criatures les porten pares i mares per mantenir la il.lusió màgica i, de vegades per ensenyar que si et portes bé tens regals i si et portes malament tens carbó. No existeixen els reis però si que existeixen els regals fets per l'estima cap a les criatures.
L'amor, entés com ens l'expliquen moltes vegades, no existeix. No és veritat que estimes més si et sacrifiques més en el cas de les noies i no es veritat que estimes més si controles més en el cas dels nois. Aquesta és la part 'imaginària', la part que és mentida. El que existeix és l'alegria de compartir coses, el respecte, la recerca del plaer mutu i moltes més coses que no pasen per crear una desigualtat!

Rosa Sanchis ha dit...

Gràcies Enric, també jo em sorprenc de la maduresa del meu alumnat de 12 anys. I això que només han sigut tres minuts!!!

Donava gust veure'ls, al voltant de la sala de juntes,sota un retaule del segle XVI que representa la Verge dormint envoltada dels apòstols. Per sort, les xiques i xics que parlaven no dormen sinó que estan ben desperts a la vida, i amb les antenes emocionals ben sintonitzades per a detectar violències i fugir.

M'hauria agradat que el periodista haguera tret altres parts, aquelles on la violència no és quelcom que els passa a "les altres" sinó que està connectava amb les pràctiques generitzades que reproduïm, de vegades sense adonar-nos.

En fi, seguim en lluita!!

Rosa Sanchis ha dit...

Gràcies Júlia, ho has explicat millor que jo ho hauria fet. Una ex-alumna meua va posar la frase el principal del seu tuenti i la vaig trobar boníssima, i molt adequada per a mostra la fantasia amorosa, el bon amor i fins i tot el carbó que ens podem trobar esperant uns regals que no arriben.
Muacs!

Yaiza 2º ESO ha dit...

La seua manera d’actuar em sembla molt mal, crec que no pensa en ella, que té molts exàmens i és molt exigent amb Marta.
La de Marta també em pareix un poc mal perquè al final jo crec que té un poc de por i comença a parlar-li mes suau. Crec que deuria ser mes firme amb ell i no tindre por.
Crec que si Marta no fa res la seua relació va a seguir igual o terminaren.
Si jo fora Joan no seria tan exigent amb Marta i comprendria que té que estudiar, no li obligaria.
I si fora Marta, li parlaria més firmament i no em deixaria portar per la por ni li parlaria més suau, al contrari, la que s’enfadaria seria jo.

BryanV. 2ºB ha dit...

aquell xic l'hi estava manipulant, no s'hi la mereix, solo pensa en ell i no està bè aixo... i deuria entendre que ella nessesità estudiar... però ella deuria deixarlo.

Patricia 2ºESO B ha dit...

Em sembla que Joan és un egoista perquè no li deixa tindre intimitat i vol que tan sols siga seua i que faça el que ell vull quan ell vull sense pensar que ella té coses que fer més importants que les seues, com és estudiar per a l’ institut.
Ella hauria de haver-li dit que no i haver-li deixat les coses clares perquè ella no és un joguet.
Jo crec que continuarà malament, i si fóra jo li hauria dit que no volia continuar i que s’ oblidara de mi, que no volia saber res més d’ell.

celia 2ºB ha dit...

Crec que Joan es un poc egoista i violent perquè no respecta els desitjos de Marta i li vol obligar a fer una cosa que ella no vol.
Crec que es normal que Marta es comporte d’aquesta forma i que s’enfade amb ell.
Crec que si Joan no apren a respetar l’opinió de Marta no els anirà gaire bé.
Si fora Joan valoraria mes el que vol Marta.
Si fora Marta li diria el que pense a Joan i si no canvia li deixaria.

andrea 2 eso ha dit...

Jo pense que Joan és un egoista perquè Marta ha de fer un treball de tecnologia i estudiar i ell soles pensa en el sexe i això està mal perquè si ell la vuiguera li diria que quedaren un altre dia i li diria que tinguera molta sort i que traguera un deu. Jo si fora Marta l’haguera deixat perquè és un egoista que soles pensa en ell i que les altres vaguen darrere d’ell.

michelle 2nB ha dit...

Jo crec que Joan es molt masclista i vol imposar els seus desitjos i obligar a marta a fer una cosa que no vol fer intentant amenaçant-la amb deixar-la si no fa el que ell vol. I també la vol controlar -la revisant-le el seu telèfon i això no esta be ella també te que tindre la seua intimitat.
Marta al començament es comporta de manera bona perquè no acepta el que Joan li vol imposar i encara que ell li amenaça ella no acepta les seues condicions.
Crec que si Joan es segueix comportant així marta va terminant per deixar-ho perquè es cansarà de ell.
Si fora Joan no me molestaria que marta no volguera fer res i si fora marta no li aguantaria mes.

Mary 2ºB ha dit...

El xic no deberia ser tan exigent,per que tot una parella necessita. Crec que es molt sobre protector el xic,la seua actitud amb la seua xica tiene que estar controlada perquè al final tot acabarà mal i els 2 van acabar sufriendo. Els xics amb les xiques són celosos, no lo poden evitar crec que algunes vegades es para proteger a la xica o xic que li agraden. Però esos celos poden llevar a mes i acabar mal.

Liss 2 b ha dit...

A mi em sembla que Joan és molt injust amb Marta perquè ella ha d’estudiar i Joan esta tot el rat pensant en sexe y també es injust q se faig enfadat amb Marta per no vol fer-ho .Jo crec que Marta fa bé en estudiar per al seu examen i Joan fe mal en enfaristolar-se amb Marta . Crec que la seua relació ira mal per que no hi ha compressió entre les dos . jo en el lloc de Marta faria el mateix i en el lloc de Joan , deixaria a Marta preparar-se per al seu examen .

Ana 2ºB ha dit...

La manera d'actuar de Joan m'ha paregut molt violenta. Jo crec que Marta ha fet mal estar amb ell, si jo fora Marta ja habria acabat la relació amb ell.
Marta si esta amb ell, tindria la seua raó perque esta enamorada de Joan pero no crec que estiga molt feliç, a mes a mes ella pareix cansada . I també em pareix mal que Joan s'aprofite de Marta per a fer el amor.
Supose que quan una parella està junts, es per a ser feliços i no per a estar maltractan-los.

yaderlyn 2 ha dit...

A mi et sembla que Joan es un poc masclista i injust per que no de deixa estudiar a Marta i ell nomes pensa en el sexe i també es masclista per que se enfada amb Marta per que ella no vol fer-ho i la manera de actuar de Marta ella te raó en tot però Joan també vol un poc de carinyet de la seua novia . La seua relació jo crec que no va a durar molt per que ells tenen molts problemes i quan una parella te molts problemes jo crec q no duren molt. Jo en lloc de Joan no obligaria a Marta a tindre relacions sexuals.

josepcr2b ha dit...

Kenneth: Em pareix que no tens raó perquè l’obligació d’ella és estudiar i fer els deures i desprès ja es divertiran. Però ella no té perquè acabar els deures més ràpid perquè ell vulga . Primer és l’obligació i després la devoció. I ella no té la obligació d’acabar els deures ràpid perquè si els fa ràpid els pot fer mal.

lenin 2 B ha dit...

Jo estic d’acord amb Zacarias perquè esta mal que Joan mire el mòbil d’altra persona, el mòbil te coses d’intimitat y no te que mirar el mobil de Marta encara que Marta siga la seua novia.

Continuarà...

johana2 ha dit...

Jo crec que Joan es molt masclista amb ella i mai es deu deixar que es manipulen ningú a les dones. I la relació de ells dos deu terminar si ell segueix ací ,perquè en la relació es tenen que cuidar-se mútuament això crec jo que esta be pera la parella.

jaime 2n B ha dit...

Joan és un egoista, No estic d’acord amb el que diu J.ricardo ja que no totes les parelles són iguals , i no pots afirmar que esta es reconcil•lie, Marta s’ha encabretjat i Joan, com bé a dit se n’anirá amb un altra. Aunque no crec que pase dons que és molt egoista.

juan y mario :P XD :O !!!!!!!!!!!!!! ha dit...

Es molt original.Es un egoista, solo pensa en el sexe pero aixó no li agraga a Marta. Marta no vol suspendre i per aixó actua de forma innocent.Joan controlará molt a Marta. Le tracta asi a Marta perque es masclista. La forma de actuar de Joan es violenta.

Melany & Judith ha dit...

Nosaltres ,Melany i jo ,Judith pensem que la manera d’actuar de Joan no es la apropiada perquè l’obliga a fer algo que ella no vol. Actua d’una forma egoista i tan sols pensà en ell.
Si de veritat vol a Marta deberia respectar-li més. Marta , en cambi , es una xica molt responsable perquè primer que tot , pensa en els estudis abans del sexe.
Cadascun, en la parella , ha de tenir el seu propi espai…Joan , en canvi , es molt irresponsable perquè no pensa en les conseqüències que té fer sexe sin condó.

samantha 1B ha dit...

A mi no em pareix bé com actua Joan… li revisa el mòbil i pensa en ella pel seu físic i no per com és. Ella actua correctament i jo crec que la seua relació no duraria massa i jo crec que ella hauria d’estar amb una altra persona que l’estime pel que és i no pel seu físic.

Anònim ha dit...

em pareix molt mal el que fan els xics amb les xiques perque les tracten com si fosen objectes

lisette ha dit...

Jo crec que hi ha molt masclisme i Marta fa tot el que diu Joan . Joan li revisa el mòbil. Al final tot acabarà mal entre ells, no hi ha intimitat.

jady.s.s 1B ha dit...

Em pareix que la forma d'actuar de Joan no és normal, Joan tindria que respectar les decisions
de mart a. marta no tindria que demanar-li perdó a Joan,per que el que ha fet Joan per a mi no te perdó.

La profe ha dit...

Hola Zacaries,
pots explicar com és una nòvia "típica" i de passada com és un nòvio "típic"?

Lucia ;) ♥ ha dit...

Joan pense que és molt cabut,egoista i que soles pensa en ell mateix, perquè ella li diu que no vol però ell insisteix tot cabut. Ella pensa també en els estudis i tot això, mentre que ell soles vol sexe que no pensa en els estudis. Es passa molt en la disputa, exagera molt això de que ella no vol sexe eixe dia. I ell es creu ell millor dient-li a Marta que moltes xiques voldrien estar en el seu lloc.

Laura 1A ha dit...

La manera d'actuar de Joan és d’ una persona molt cabuda i egoista perquè sols vol fer el que ell vol fer i li dona igual si Marta ha d'estudiar o té altres coses que fer... A més si s'ha posat eixe vestit es perquè també li agrada a ella. Segurament Joan tallarà amb Marta per una altra xica que faça tot el que ell vol. Si fora Marta el deixaria ja perquè si Joan no accepta el seu espai personal no la vol de veritat.

Anònim ha dit...

Pense que el xic sols pensava en si mateix ja que no pensava en el risc i la responsabilitat que has de tindre per a tenir un fill. També ell hauria de pensar que la xiqueta deixarà els estudis perquè ha de cuidar del seu bebè.

Sara ha dit...

La manera d'actuar de Joan es pèssima i la de Marta em sembla bé perquè si ella no vol s’ha d’imposar.
La relació, com Joan no canvie, jo crec que la relació anirà malament .
El que faria jo en el lloc de Joan seria acceptar la decisió de Marta; i al cas de Marta imposar-se si ella no vol...

8 de febrer de 2011 9:33

laura ha dit...

em sembla molt mal la manera que Joan trata a Marta ,per que si ella no vol fer-ho amb ell en ese moment ell no la pot ovligar a fer ell q ell vul y punt.ella tambe tindra ganes dar un passeig o menjar alguna coseta per hay.

4 de febrer de 2011 8:50