7 de març 2011

8 de març. Dia internacional de les Dones.

Espere no haver de fer un post dedicat al 8 de març durant molt anys. Tant de bo aquest fóra l’últim!! Això significaria que ja no cal lluitar per la igualtat de drets, d’oportunitats o de tracte per a les dones, i que els feminismes no són necessaris. Malauradament, aquestos drets solament apareixen en les lleis i, encara que és molt, no s’han aconseguit en la realitat, i per això cal continuar lluitant i reclamant la meitat del món que ens correspon: la meitat dels bens materials, de la cultura, de la ciència, dels espais, dels temps, dels sabers, dels poders, dels plaers...

Abans de continuar, explicaré un error que es repeteix, segurament amb la intenció que la igualtat no es faça realitat: el feminisme no és el contrari del masclisme. El masclisme és prepotència, abús de poder i voluntat de subordinació. El feminisme busca la igualtat i sempre ha estat una lluita pacífica que ha reclamat el reconeixement de les dones com a faedores del món i no com a secundàries que contemplaven l’obra dels barons.

Els feminismes continuen sent necessaris i continua sent imprescindible també reclamar la igualtat en els plaers i en la cura. La socialització de les xiques es fa seguint el que Amèlia Valcárcel anomena la Llei de l’Agradar: buscar la bellesa, complaure, aguantar, ser pacient, tindre cura, ser empàtica, viure l’amor com un lliurament, desenvolupar habilitats de relació i expressives, tindre un paper secundari, idealitzar les relacions amoroses... Es podria resumir en: cura, amor i bellesa. (E. Simón)

Els xics, per contra, se socialitzen en  la Llei del Domini: lideratge, agressivitat, competitivitat, amor com a sexualitat i èxtasi, coneixements i habilitats instrumentals, negació de les pròpies emocions, falta d’empatia, cerca de l’èxit... (E. Simón)

Les relacions sexuals i de parella heterosexual són un camp minat de desigualtat. L’educació diferent que hem comentat fa que les xiques, pressionades per l’ambient i pel desig masculí, tinguen relacions sexuals de risc (per al cos i per al cor) perquè ni saben que tenen drets ni que reclamar la seua meitat no és egoisme sinó justícia. Pel que fa als xics, viuen la sexualitat com un instint que no es pot controlar, pensen que tindre parella significa ser satisfets, creuen que la seua manera de viure el sexe és universal (perquè els han ensenyat que allò masculí és el patró de la humanitat) i se senten en el dret de reclamar (i pressionar) per aconseguir el que "els pertoca".

Així les coses, el 8 de març és un dia més de lluita que ens recorda que aquesta s’ha de fer tots els dies.


Elena Simón: La igualdad también se aprende. Cuestión de coeducación. (Narcea, 2010)

41 comentaris:

Rogelia ha dit...

Estuve en la presentación del libro de Elena Simón en Valencia y me encantó.

Seguramente conozcas este enlace con materiales para la codeducación. Te lo dejo por si acaso:

http://www.educarenigualdad.org/media/pdf/uploaded/material/167_libro-bloqueprofesorado-pdf.pdf

Yaiza 2ºB ha dit...

Crec que està bé això de tindre un dia per a la dona perquè així la gent també pensa un poc sobre eixe tema.
Però espere que alguna vegada aquest dia no es tinga que fer mes perquè no siga necessari.

HOMER ha dit...

JO CREC K CELEBRAR EL DIA DE LA DONA ESTA BÈ. PERQUE ASI VALOREM UN POQUET MES A LA DONA.

Rufete 2n B ha dit...

Aquest text t’ensenyà a recordar el dia de la dona,es molt important recordar aquest dia,perquè va moure moltes dones, els homes i les dones deurien de tindre igualtat.

celia 2n B ha dit...

Em pareix molt bé que se’ns recorde la importància de recordar aquest dia encara que no soles hauríem de pensar en això aquest dia si no que també tot els altres dies de l’any. Hem de tindre sempre present que les dones han patit moltes injustícies i hem de seguir lluitant tots els dies per a que no continue així.
Molts homes pensen que per ser més forts o simplement per ser homes son superiors a les dones i elles tenen que estar sotmeses al seu poder. A més hi ha molts oficis que a les dones no les deixen fer o si que el fan però cobren menys que els homes, això ja no passa tant com abans però a vegades si que passa i hem de saber que es injust i no hi ha que permitirlo.

gediberto el listo ha dit...

Sempre hi ha que recordar aquesta desigusltat i injusticia.HI ha que lluitar fins a conseguir la igualtat completa.

zakaria 2n b ha dit...

Jo crec que fer recordar el dia de la dona esta be per a lluitar sobre la igualtat de les dones y crec que algun dia per l'any 2015 ja no es celebrara perque crec que tindrem els mateixos drets
i asi finaltza el meu comentari
no continuara... xd

Ana 2ºB ha dit...

Em pareix molt bé que es celebre el dia internacional de les dones perquè en el meu país les dones són maltractades contínuament pels xics.
Com diu un refrany xinès: “8 dones belles no equivalen ni a 1 home geperut ”.
En ma casa som ma mare i jo les que fem les tasques de la llar, mentre els meus germans i mon pare juguen a l’ordinador o veuen la televisió.
Jo espere que aquest any siga l’últim any que les dones siguen maltractades.

Jose Maria ha dit...

Jo crec que deurien seguir lluitant les dones per a que tingan tingan el mateix dret que els homes y que no pasen de elles perque tots som iguals

Continuara ............

Patricia 2nB ha dit...

Jo crec que hauriem de continuar lluitant perquè totes les persones tingueren la mateixa igualtat en totes les coses i situacions, perquè no està bé açò de discriminar a les persones pel sexe, igual que tampoc per la religió o costums, sinó pels actes que cometen com maltractar a uns altres o coses d’aquest estil.
A més tots hauriem de posar de la nostra part per a que aquesta discriminació s’estinga.

josep2ºb ha dit...

A mi em pareix que tens raó ja que el dia internacional de les dones deu de ser recordat com un dia mes de lluita contra el masclisme ja que tots els dies s’intenta acabar amb el masclisme al menys una part de les persones .
Per això si s’acaba el masclisme aquest dia ja no farà falta recordar –lo, ja que no farà falta lluitar contra el masclisme ja que haurà desaparegut.

lenin 2 b ha dit...

A mi em pareix que el dia internacionals de les dones es un dia com els altres perquè les dones sempre estan lluitant per els seus drets i, tots els dies deurien de ser dedicats a les dones.

el tito eustaki ha dit...

tots deuriem prestar mes atenció a aquesta situacio i fer alguna cosa al respecte.

Alberto 2nB ha dit...

Jo crec que la lluita per la igualtat és molt important perquè les dones són igual d’importants que els homes. Alguns homes propietaris d’empreses no contracten a dones perquè es creuen que són més inútils o més panolis, també no les contracten perquè es queden embarassades.
Ara amb la crisi econòmica crec que contracten menys dones perquè amb l’embaràs els empresaris tenen que pagar saldos sense que la treballadora fesa rés. Això no està bé perquè també és important que les dones tenen un saldo per a poder educar a els seus fils.
Hui és huit de març i escric tot això perquè crec que el dia de les dones treballadores és important pera les dones.

LISS 2b ha dit...

Estic d’acord per que els homes creure q les dones son inferiors a ells sol per que son dones .El dia de la dona treballadora es un dia mol important , jo crec que la dona i l’home no tenen que ser tractats de manera diferent .Hi ha moltes persones que no saben que el masclisme significa :rebuig i superioritat a la dona .I el feminisme es : igualtat entre els homes i dones . Jo esper que les dones i les homes siguen tractats per igual .

michelle 2nB ha dit...

Algunes persones creuen que les dones no necessiten tindre dret a la igualtat perquè pensen que el treball de les dones és més fàcil o simplement que les dones no tenen per què treballar, perquè el seu lloc és estar en casa cuidant dels fills. Per això esta el dia 8 de març per a recordar que les dones van aconseguir treballar i encara que les dones no tenen la mateixa igualtat que els homes, les dones han avançat molt i crec que si han aconseguit avançar tant en aquestos anys segurament dins d’uns anys les dones i els homes seran totalment iguals i tindran els mateixos drets.

Jaime 2ºB ha dit...

Crec que el dia internacional de les dones, te que commemorar-se d’un altra manera, el fet d’obligar a treballar a les dones aquest dia no em pareix molt correcte, aunque siga un dia per a commemorar el moment al qual les dones van començar a treballar i a tener més igualtat de drets. Contiuarà...

Mary 2ºB ha dit...

Les dones al llarg de la vida, com totxs saben, han estat lluitant pels mateixos drets dels homes. Perquè no és just que els homes guanyen més diners que les dones o són maltractades,tots som iguals, no hi a cap diferència. Crec que els homes però no tots creuen que les dones se preocupen sols d’estar boniques,cuidar dels fills o fer les faenes de casa. I si els homes feren les mateixes coses de les dones? No importaria res que guanyaren els mateixos diners que elles, no?
Les dones som iguals que els homes, ens diferencien poques coses o mínimes, ens mereixem els respectes d’ells. Moltes dones han fet descobriments sorprenents o coses per al món i no ens ho ensenyen.

Anonimo 2ºB ha dit...

Jo crec que si que es te que recordar el 8 de març com el dia internacional de les dones treballadores, perque es un dels dies mes importants. A alguns homes aquest dia le pareix una tontería, perque ells volen manar de les dones com feien abans.
Aquest dia te que ser recordat per sempre, com un dia molt important.

yixuan ha dit...

A mi em pareix la diferència entre feminisme i masclisme continua molt gran, continua sent desigualtat, i nosaltres( les dones) tenim que seguir lluitant. Si ara nosaltres continuem lluitant per la igualtat, en el futur segur que tindrem la igualtat.

andres 1d ha dit...

el dia de les dones me pareix bé perquè se mereixen el millor perquè treballen moltissim i també que almenys un dia se senten contentes del que han treballat

Anònim ha dit...

QUE esta molt be que les dones tingueresn un dia per a ellas...

dimitri 1ºd ha dit...

Hem pareix molt be perque les dones no son menys que les dones ni mes tots som iguals i la dona tendria que cobrar el mateix que els homens.

victor 1 D. ha dit...

El dia internacional de la dona me pareix un dia molt especial per a les dones perquè se senten amb el seu treball.Jo crec que celebrar el dia de la dona esta bé perque així valorem a les dones.

Anònim ha dit...

Jo pense que està molt bé celebrar el dia internacional de la dona perquè aixina ens adonem que les dones són molt importants i treballadores i per aquesta raó se mereixen tindre aquest dia solament pera elles

Vita1ºD!! ha dit...

Jo al principi pensava que el dia de la dona treballadora era un homenatge que es va fer a dones que van ser cremades dins d’una fàbrica per reclamar els seus drets i menys hores de treball, però ara resulta que és un dia en el que les dones ixen al carrer a reclamar igualtat. Pense que els pares dels xics també els haurien d’educar amb un costat sensible i comprensiu , i a les dones amb un costat en el que ens pugem defendre nosaltres mateixes, però tampoc ser agressives. En definitiva que perquè el teu fill siga sensible o el teu amic no, ha de ser mariquita.

cristopher correcio del primer 2d ha dit...

Jo crec que el dia de les dones és important per a totes elles perquè les fan sentir alegria. Als homes lis donarà igual però ales dones no. És molt important que facen aquesta etapa perquè les xiques són com els homes i no hauria d’haver discriminació .

Carlos C 1ºD ha dit...

Jo opine que no s’hauria de ser masclista en el treball ja que tots podem fer el mateix. Tots tenim capacitat per a fer el mateix treball ja que tots som persones i tenim la mateixa capacitat el únic que en diferencia es el sexe però res mes tots podem tindre la mateixa capacitat per a treballar si es esforça podem treballar per mateix tots y sense sexisme i tampoc que un cap te que as ascendir a una tia perquè estiga bona te que haver igualtat de possibilitats per a totes les persones. Ja que tenim la mateixa capacitat tots som homo sapiens sapiens y tenim la mateixa capacitat nomes en diferencia el sexe tot el demes es igual.

Una salutació^^

La profe ha dit...

Gràcies, Carlos, per ensenyar-me a posar negreta i cursiva a les paraules.

Carlos C 1ºD ha dit...

De res^^

Rosa Sanchis ha dit...

Alguns, com Alberto Gómez en Libertad Digital, celebren el 8 de març així:

"El camino de la igualdad por decreto ha llevado a las mujeres a lugares absurdos, algunos tan extremos como la guerra, donde son violadas por sus propios compañeros (en caso de peligro de muerte, el hombre, por lógica evolutiva, tiende a la violación como estrategia reproductiva inconsciente). O se ven obligadas a estar todo el día, si no largas temporadas, lejos de su familia, lo cual lleva a su hombre a desapegarse de ella. (El hombre para invertir emocional y económicamente en su familia necesita tener la certeza de que sus hijos son suyos). No es extraña la alta tasa de divorcios y maltrato. La trivialización de la institución del matrimonio, realizada asimismo por la izquierda, ha contribuido a esta situación, en la que las mujeres están cada vez mas abandonadas a su suerte. O, si se usa la neolengua progresista, ahora son "dueñas de su destino"... y tuteladas por el Estado y por ellos, faltaría más. La inexistente tasa de natalidad y la inviabilidad del sistema de pensiones son también consecuencia de todo esto."

Ací hi ha l'article complet: http://www.libertaddigital.com/opinion/alberto-gomez/cien-anos-de-dogmatismo-feminista-58776/

Rosa Sanchis ha dit...

ummm, no funciona l'enllaç!!! el posaré normal: http://www.libertaddigital.com/opinion/alberto-gomez/cien-anos-de-dogmatismo-feminista-58776

Carlos C ha dit...

URL del comentario de rosa

Doble click para acceder, si te sale como enlace no funciona, tiene que salir como no enlace dentro del código.

Rosa Sanchis ha dit...

A veure si ara puc donar l'enllaç al post El ojo izquierdo

Rosa Sanchis ha dit...

Funciona!!!
El bloc El ojo izquierdo de Jose Maria Izquierdo, es dedica a extraure el bo i millor de la premsa conservadora. En el post Sobre feministas, nazis hi ha unes quantes perles dedicades al 8 de març, dia internacional de les dones.

Teresa ha dit...

Las perlas ni me las leo. Con el fragmento que citas tengo suficiente para.... aaaggghhh, ya estoy vomitando. ¡Qué mala me he puesto!

Teresa ha dit...

Me lleno de indignación cuando leo que alguien dice “en caso de peligro de muerte, el hombre, por lógica evolutiva, tiende a la violación como estrategia reproductiva inconsciente”

Me acuerdo de
las violaciones y abusos sexuales contra niñas en Nicaragua,
la violación como arma de guerra,
las violaciones “correctivas” de mujeres lesbianas en Sudáfrica . Y como suele recordarnos Forges no nos olvidemos de Haití

Es terrible pues que en libertadigital se tenga la desfachatez de decir que “El camino de la igualdad por decreto ha llevado a las mujeres a lugares absurdos, algunos tan extremos como la guerra, donde son violadas por sus propios compañeros”

Rosa Sanchis ha dit...

Interessantíssim enllaços, Teresa, com sempre!!!
:) Gràcies

Teresa ha dit...

Exposición virtual: violación y abuso sexual de niñas en Nicaragua

Envía un mensaje personal a las niñas de Nicaragua aquí .

katy ha dit...

està bé això de tindre un dia per a la dona perquè així la gent també pensa un poc sobre eixe tema.quest text t’ensenyà a recordar el dia de la dona.Les dones al llarg de la vida, com totxs saben, han estat lluitant pels mateixos drets dels homes.

fernanda 1b ha dit...

està bé això de tindre un dia per a la dona perquè així la gent també pensa un poc sobre aquest tema.aquest text t’ensenyà a recordar el dia de la dona.Les dones al llarg de la vida, han estat lluitant pels mateixos drets dels homes pero aun no hi ha igualtat .jo espere que algun dia hi haya igualtat.