2 de març 2015

El test de Bechdel


El test de Bechdel és una senzilla manera de saber si una pel·lícula és ANDROCÈNTRICA i/o SEXISTA.

Només cal contestar tres preguntes:

1) Hi ha com a mínim dues dones amb nom propi?
2) Parlen les dues dones entre elles?
3) El tema de la seua conversa té relació amb un home?

Passa el test a les pel·lis que hages vist darrerament i conta'ns-ho.


I per si no saps massa bé la diferència entre sexisme, masclisme i androcentrisme, ací va l'explicació d'Elena Simón:

SEXISME. Discriminació pel sexe assignat en nàixer o causada pels estereotips o rols de gènere adquirits. És el tractament desigual de les dones i dels barons o d’allò masculí i femení. Sol ser subtil i per això no és fàcil de detectar.

MASCLISME. Actitud de prepotència basada en la creença de la superioritat dels barons sobre les dones. És molt evident.

ANDROCENTRISME. Visió del món, del coneixement i de les relacions socials des del punt de vista masculí. També passa desapercebuda. La típica imatge de l'evolució des del mono fins a l'home en seria un bon exemple:



En el Tornillo expliquen molt bé també què és l'androcentrisme.

23 comentaris:

Raquel Stone ha dit...

Aquest test no el coneixia. Ni tan sols coneixia l'existència de tests com aquests. Són moltes les pel·lícules que el passen i, per tant, són considerades sexistes. En canvi, també són moltes les que no el passen. I molts dels exemples esmentats els coneixia i he vist moltes d'eixes pel·lícules. Però en conec cap que haja passat aquest test, o no em ve al cap.

Potser hagem vist alguna en la nostra vida però amaguen tan bé el caràcter sexista que no ens adonem i no percebem això.

La propera vegada que veja una pel·lícula faré aquest test sols per la curiositat de saber si té una mica de sexisme o no.

Álvaro Bequer ha dit...

Una salutació a tots,

En a aquesta entrada podem vore com el món es veu des d’un punt de vista antropocèntric, masclista i sexista. Es pot dir que les pel•lícules més venudes i amb un èxit altíssim en l’industria cinematogràfica, no responen als criteris que proposen en aquesta entrada.
Les preguntes a les quals cal respondre en una pel•lícula són els següents Hi ha com a mínim dues dones amb nom propi?, Parlen les dues dones entre elles? I el tema de la seua conversa té relació amb un home?. Aquestes qüestions fen possible al sexisme, és a dir, no discriminen a les persones pel seu sexe que ha sigut adquirida al nàixer i por tant, no te res a vore en la seua elecció.
En la meus opinió, les pel•lícules d’acció que he vist i m’agraden, responen a aquestes qüestions, en canvi, altres no. Al meu parèixer, no tenen per que fer-ho ja que tu et fixes en l’argument i la trama i no si responen a això, també és veritat que si ho fan millor, però mentres gaudeixes la pel•lícula, no tens perquè fixar-te en això.

Unai Kent ha dit...

En aquest article,parlen sobre el masclisme,sexisme i androcentrisme. Diuen que fent un sencill test observem si es veritat o no algun d'aquestes coses males,les preguntes son aquestes:Hi ha com a mínim dues dones amb nom propi?, Parlen les dues dones entre elles?,El tema de la seua conversa té relació amb un home?.Ademes de que son infinitat de pel-licules que tracten aquestes preguntes.

En la meua opinió això tampoc es així ja que en la majoria de pel-licules que passa això també passa amb el sexe masculí,sobre tot en las d'amor perquè el home sol ser aconsejat pels seus amics i la dona també...Encara que també hi ha moltes altres en la que a soles passa amb la dona i això esta molt malament pero tambe pasa amb el home i per això no ho veo masclista si no sexista per a tindre que ser aconsejat pels seus amics i ella igual.

Daniele Kent ha dit...

Aquest article parla sobre si algunes peli cules son androcentrismes o sexistes. He pogut ver algunes «exemples» sobre algunes peli cules que ha dit son masclistes, però per ami ni una de totes les peli cules que ha dit es masclista perquè algunes las he vist i no me pareixen masclistes (pots ser ,que una peli cula que ha dit sea masclista però las que jo he vist no las veo masclistes).En general m ha paregut un bon vídeo e interessant

Noelia Cambrils ha dit...

Aquest vídeo va sobre una xica que ens conta lo sexistes que son les pel·lícules i per a això cal fer tres preguntes:
1) Hi ha com a mínim dues dones amb nom propi?
2) Parlen les dues dones entre elles?
3) El tema de la seua conversa té relació amb un home?
Casi totes les pel·lícules son sexistes i diu que quan anem al cine que ens preguntem aquests tres preguntes per a saber si la pel·lícula es sexista o no.

A mi em pareix que les pel·lícules no tindrien que ser sexistes. I hi han moltes pel·lícules tal i
com demostra el vídeo.

Pau Kollontai ha dit...

Hola vaig a comentar aquest vídeo que tant ma impactat.

El vídeo tracta de que una xica explica que en algunes pel·lícules hi ha sexisme, masclisme i androcentrisme.

1) Hi ha com a mínim dues dones amb nom propi?
2) Parlen les dues dones entre elles?
3) El tema de la seua conversa té relació amb un home?

Aquestes eren les preguntes per a fer a una pel·lícula per a vore si es una pel·lícula sexista o no. Hi han moltes pel·lícules on hi han fet sexisme com per exemple: Els Pirates del Carib, UP...


Jo crec que les pel·lícules, totes, han de ser com toca.

luismi de gouges ha dit...

EL TEST DE BECHDEL

Aquest interessant vídeo tracta sobre unt test per a saber si una pel·lícula es sexista, masclista o androcèntrica mediant tres requisits que s'han de complir els films: Hi ha com a mínim dues dones amb un nom propi?, Parlen les dues dones entre elles? I si parlen entre elles, es sobre un tema que no tinga que bore amb un home? Moltes pel·lícules com per exemple « The Dark Knight» o «District 9» no passen aquestos requisits per lo que poden ser considerades masclistes o sexistes lo que es una pena per a pel·lícules tan bones com aquestes en les quals ens donaríem comte si ens pararem a pensar si complixen aquestos requisits. La meua opinió com a cinèfil es que fan falta pel·lícules que siguen no sexistes segons el text però encara tenim que tindre en compte que a lo millor si tenien escenes però es van eliminar o no eren compatibles am el guio.

Bea y tamara Washington ha dit...

EL TEST DE BECHDEL

Aquest vídeo que hem vist, tracta d'una serie de proves que han de passar les pel·lícules per a passar aquest test, es tracta de tres senzilles proves:
1- Ixen dos o mes dones a la pel·lícula ?
2-Parlen les dues dones entre elles ?
3-Parlen d'algun tema que no tinga que veure amb homes?

Després la dona, diu que anem a veure cartelleres de pel·lícules que no passen aquesta prova, i la veritat esque hi ha moltes mes que unes quantes (8,9 o 10) hi ha unes 20, aleshores vol dir que hi ha escasses pel·lícules que tenen una visió notable de la dona.

La nostra opinió es que tenen un tracte despectiu cap a les dones, volem que no hi haja desigualtat, però en les xicotetes coses quotidianes, com veure una pel·lícula, tenim masclisme, sense donar-nos conte, i esque nosaltres no ens havíem donat conte de que inclús en això hi havia desigualtat.
Ens pareix molt trist i confús que passe això en una societat tan ''avançada'' en tot.
Bona vesprada i fins a la setmana que ve.

Sara Becker ha dit...

Bona vesprada, volia dir que aquest vídeo te tota la raó i es cert lo que diu, no m'havia donat conte, fins que he vist aquest vídeo.
Bona manera d'obrir ulls a moltes dones, ací esta el meu exemple de que quant l'he vist jo, me he adonat.
Graciés a vídeos com estos ens adonem de moltes coses i de moltes veritats, estos vídeos ensenyen molt. Espere que en el món del cinema se n'ha donen i canvie en rol de aquestes coses i perquè es molt penós que encara pensen així i a de mes les pel·lícules les publiquen en els cines i les miren tots els públics i sobre tot xiquets de totes les edats.
Besets i abraços.

Kevin Pankhurst i Boro Pankhurst ha dit...

Hola som Kevin i Boro i a hui anem a comentar aquesta entrada:

Aquest vídeo tracta sobre una dona que ens parla de un test que ha fet sobre el masclisme en les pelicules. Aquest test en parla de coses de dones com que si no ni ha dues dones amb nom propi que si no parlen entre elles i si parlen entre elles diu que a soles parlen de homes.

Nosaltres pensem que moltes d'aquestes pelicules que a posat com a exemple no te raó i no son ni masclistes ni compleixen ninguna de les tres preguntes que diu com per exemple alien que la protagonista es una dona que parla amb altres dones i no sobre homes si no sobre aliens.

En cambi algunes pelicules si que son masclistes i a soles parlen de xics i coses així .

Vicente Kent ha dit...

Hola a tots, si que en pense que en moltes pelicules si que pasa que no es cumpleixen les tres preguntes:
1) Hi ha com a mínim dues dones amb nom propi?
2) Parlen les dues dones entre elles?
3) El tema de la seua conversa té relació amb un home?
Pero, en la meua opinió hi poden aver-hi excepcions com per exemple en les pelicules de 'Xmen' o 'Alien', però, ademes també en pense que en el cas de la pelicula de 'Lara Croft' aquestes preguntes crec que no e influeixen tant ja que es ella la protagonista (ademes de que es l'heroina).
Tambe pense que es ben cert que en les pelicules dedicades a la «comedia» o la dona no en te tanta inportancia o la pinten com a una «fresca» (no en totes).

Sandra y Ruth ha dit...

En aquest vídeo vegem una dona que ens explica la raó de un test, un test del que no teníem ninguna idea de que existís, no el coneixíem. Són moltes les pel·lícules que el passen i, per tant, són considerades sexistes. En canvi, també són moltes les que no el passen. Moltes de las pel·lícules que han mostrat com exemples,les coneixia i les he vist, però no m'hi havia dat compte.

La propera vegada que vegem una pel·lícula, em faré aquest test, per a veure si es sexista, per curiositat mes que res.
Esta bé que la gent el sàpiga perquè les pel·lícules no tenen perquè tenir traços sexistes ni u, ni dos, ni tres, ni cap. Diguem que no, que açò no ens agrada, que tota som igual.
Bona vesprada, una abraçada.

Lidia Wolfstonecraft ha dit...

El test de bechdel, aquest test, personalment em pareix un poc mes per a entretenir-se mirant o recordant pel·lícules i veure si passen el test o no, però no és una forma eficaç per a veure com va la societat. Crec que la gent té que ser conscient del fet que vivim en una societat masclista i principalment sexista; sense necessitat de fer aquest test jo ja sabia la quantitat de pel·lícules masclistes i sexistes que abunden en aquesta societat, encara que de androcentristes no en conec tantes. De totes maneres esta clar que la nostra societat és molt masclista i/o sexista, però el test no em pareix que continga les preguntes adequades, ja que en una pel·lícula pot no eixir ni una sola xica i ser tota l'estona d'homes normals que de sobte viuen una gran aventura o d'homes empresaris i no ser gens masclista o sexista. Aquesta és la meva opinió sobre el test de bechdel, i també vull dir que estaria bé també centrar-nos en pel·lícules que no són d'aquest tipus, que també són molt bones en vegada de fixar-nos en el que la societat fa mal a pesar de què siga així en molts casos.

Mònica Pardines ha dit...

No m' habia adonat del que realment ocurreix amb les pelìcules. Ès un mercat masclista prou ampli ja que ès internacional i tot el món l'a vist alguna volta. Imitem el que veiem i si imitem l'exclusió a la dona, mai contarem amb ella i sempre serà algo secundari. Inclús jo veig comú un grup gran de homens i poques o una sola dona, tambè encara que es menys comù es pot vore a xics amb un grup gran de dones. A les pelicules no son realistes, ja que no es real, intenten fer històries...Hola?Sentit comú estas per ahi? No es res veritat!

Estic molt disgustada, pare d'escriure per que m'altere...Bona vesprada.

Nieves Stone i David Kent ha dit...

Hola a tots, som Nieves Stone i David Kent i hui anem a comentar l'enrada de “El test de Bechdel”

Aquest video tracta sobre el test de Bechdel i les pelicules que veiem hui en día. La dona del video diu que quasi totes les pelicules actuals es basen en l'androcentrisme, es a dir que estan vistes des d'un punt de vista masculí. El test, del cual nosaltres no coneixiem res, es bassa en tres sencilles preguntes: Hi ha més de dues dones? Parlen entre elles? Parlen sobre alguna cosa que no siga el homes? Ems ha paregut imcreíble la quamtitat de pelicules que han aparegut en uns pocs segons, la majoría de elles molt conegudes mundialment.
Aquesta dona és també coneguda per les seues critiques feministes contra molts videojocs. Critica contra el masclisme amb molts videojocs moderns i amb la seua exageracio de el inflament de els pits femenins.
Per altra banda no estem d'acord amb algunes de les pelicules que ha mostrat la dona, per exemple la pelicula de “Walie”. Es una pelicula de dibuixos animats i tracta sobre robots, esta feta per a xiquets i no pensem que tinga que estar en aquesta llista.
Fins a la proxima

Javier Bebel ha dit...

El test Bechdel pot ser útil per a algunes pel·lícules, però aquestes qüestions es troben directament relacionades amb la trama i pot ser aquesta vulga reflectir una situació una situació sexista, masclista o androcèntrica, però no ens hem de centrar a açò.

On ens hem de centrar és l'idea de que la societat te un problema que sempre ha tingut i que vegem reflectit dia a dia en productes culturals, com poden ser pel·lícules en aquest cas o cançons, fotografies... inclús a llibres de text.

Volia centrar-me a parlar sobre l'androcentrisme. Sempre havia pensat que aquesta forma de pensar es limitava al pensament de que l'home, com a humanitat (una utilització androcèntrica del termini) és el centre de l'univers i per tant es trobaria obsoleta a la societat actual. Sense saber-ho, pensava en l'androcentrisme, intentant buscar una raó per a representar sempre a l'home com a la forma humana més bàsica. Seria acceptable representar amb un home en el moment en que les diferències físiques siguen quasi imperceptibles i on els genitals no importaren, deixant la representació com a asexual. En el moment en que les diferències físiques son tan perceptibles com a l'humà actual, no ens podem conformar amb una única representació masculina.

El masclisme, el sexisme i l'androcentrisme han de ser eliminats del pensament social pel primitiu de la seua naturalesa.

Miguel Angel West ha dit...

Hola a tots i bona vesprada.

Amb aquest entrada el que m'ha passat es que en part estic d'acord i en part no.
En primer lloc, pense que la xica del vídeo té la raó quan diu que a la gran majoria de les pel·lícules, les dones ocupen un nombre molt menor en comparació amb els homes. Però crec que en moltes pel·lícules la falta de dones no es que siga un problema de sexisme, de masclisme o d'androcentrisme; opine que igual que a moltes pel·lícules ja siga per l'argument o per altres raons no es requereix la presència de dones o que les dones ocupen un paper important, tampoc es necessària la presencia de gran quantitat d'homes o que els homes ocupen els papers més centrals en la majoria de les pel·lícules.
En conclusió: a moltes pel·lícules la diferencia del nombre entre homes i dones no crec que siga algo preocupant, però alguna cosa que si que és segura es la necessitat de que la dona tinga un paper major i mes important a les pel·lícules.

Àlvaro Goldman ha dit...

Una salutació a tots i a totes.

En a aquesta entrada podem vore com el món es veu des d’un punt de vista antropocèntric, masclista i sexista. Es pot dir que les pel•lícules més venudes i amb un èxit altíssim en l’industria cinematogràfica, no responen als criteris que proposen en aquesta entrada.

Les preguntes a les quals cal respondre en una pel•lícula són els següents Hi ha com a mínim dues dones amb nom propi?, Parlen les dues dones entre elles? I el tema de la seua conversa té relació amb un home?. Aquestes qüestions fen possible al sexisme, és a dir, no discriminen a les persones pel seu sexe que ha sigut adquirida al nàixer i por tant, no te res a vore en la seua elecció.

En la meus opinió, les pel•lícules d’acció que he vist i m’agraden, responen a aquestes qüestions, en canvi, altres no. Al meu parèixer, no tenen per que fer-ho ja que tu et fixes en l’argument i la trama i no si responen a això, també és veritat que si ho fan millor, però mentres gaudeixes la pel•lícula, no tens perquè fixar-te en això.

Però per a concloure, diré que m'ha cridat molt l'atenció aquesta entrada del blog que es referix a aquest article del vídeo, ja que tracta sobre un tema molt actual però també molt antic que és el masclisme.

Un salutet!!!

Andrés Stone ha dit...

Hola, bon dia, vuic parlar d'aquesta entrada de Karicies.

Tinc que dir que al principi pensava que aquest test era un test normal i corrent, però quan ho he vist m'he donat compte de que aquest test té dona a entendre que les pel·lícules que aparentment estan bé com «Piratas del caribe, la trilogia del Señor de los anillos...» Amb aquest test et dones compte de que les pel·lícules que t'agraden son masclistes ja que no arriben a respondre les preguntes d'aquest test o las contesten negativament.

El 70% de les pel·lícules son masclistes tan perquè normalment en les pel·lícules de acció ix un home, i en molt poques ixen dones. En altres pel·lícules com les dones solament parlen dels xics entre elles i com que solament pensen en homes i no en altres coses i et dones compte de que la majoria de pel·lícules d'amor son d'aquesta manera.

Tinc que sincer pense o crec que mai he vist una pel·lícules feministes ja que en la televisió mai he vist que publiquen pel·lícules feministes (No perquè no vulga si no perquè totes les pel·lícules que he vist no son feministes i he de veure alguna però no coneix ninguna...) i crec que si comença la gent a canviar el dibuix i les pel·lícules canviaria molt la societat ja que la majoria de la gent veu pel·lícules. Ni ha que canviar ja perquè aquesta cosa no pot seguir així.


Per que no proves tu i et dones compte del que estic dien?

1) Hi ha com a mínim dues dones amb nom propi?
2) Parlen les dues dones entre elles?
3) El tema de la seua conversa té relació amb un home?

Gracies i espere que us haja agradat el meu comentari de hui, un salutet companys i companyes de l'institut Isabel de Villena un beset <3

consuelo west ha dit...

En aquest article,parlen sobre el masclisme,sexisme i androcentrisme. Diuen que fent un sencill test observem si es veritat o no algun d'aquestes coses males,les preguntes son aquestes:Hi ha com a mínim dues dones amb nom propi?, Parlen les dues dones entre elles?,El tema de la seua conversa té relació amb un home?.Ademes de que son infinitat de pel-licules que tracten aquestes preguntes.

En la meua opinió això tampoc es així ja que en la majoria de pel-licules que passa això també passa amb el sexe masculí,sobre tot en las d'amor perquè el home sol ser aconsejat pels seus amics i la dona també...Encara que també hi ha moltes altres en la que a soles passa amb la dona i això esta molt malament pero tambe pasa amb el home i per això no ho veo masclista si no sexista per a tindre que ser aconsejat pels seus amics i ella igual.

Rosa Sanchis ha dit...

¿Qué es una película machista? Un magnífic article de Laura Freixas:
http://www.huffingtonpost.es/laura-freixas/que-es-una-pelicula-machista_b_6833124.html?utm_hp_ref=spain

andrea thompson ha dit...

EL TEST DE BECHDEL


Hola soc Andrea Thompson i vaig a explicar aquest vídeo:
tracta de una xica nos parla de la presencia de les dones en les peli cules i te el seu origen en el còmic de Allison Bechdel, unos bollos de cuidado, de 1985.

ella diu que en una pel·lícula te que haver tres preguntes: Hi ha dos o mes dones en la pel·lícula amb noms?, Parlen entre elles?, Parlen entre elles en algo que no fora un home? Per això la majoria de persones veuen que estes pel·lícules son mes feministes que bones.

També la xica nos mostra algunes de les pel·lícules que tenen tomes feministes: «Terminator salvation», «The bourne identity», «Shrek», «Hackers», «Clerks», «Pirates caribbean», i moltes mes...

la xica al final del video bol dir que hui en dia no aprecien a les dones , en les pel·lícules no volen que es conten histories de dones, i diu que la industria esta construida per crear videos i pel·lícules
que satisfacen a les homes.

En conclusio , la proxima vez que vages al cine festen aquestes preguntes:
-Hi ha dos o mes dones en la pel·lícula amb noms?
-Parlen entre elles?
-Parlen entre elles en algo que no fora un home?

La meua opinió es...:

en les pel·lícules s'han de canviar la imagen de la dona , ella sale com si fora la xaxa de la casa, la que te que cuidar la casa i a les nanos , i en algunes casos la «puta» la que es infiel al home, esta imagen es te que canvir rapidament, i a les homes les podrien dar altre papel.

khalid xulii ha dit...

quest video tracta sobre el test de Bechdel i les pelicules que veiem hui en día. La dona del video diu que quasi totes les pelicules actuals es basen en l'androcentrisme, es a dir que estan vistes des d'un punt de vista masculí. El test, del cual nosaltres no coneixiem res, es bassa en tres sencilles preguntes: Hi ha més de dues dones? Parlen entre elles? Parlen sobre alguna cosa que no siga el homes? Ems ha paregut imcreíble la quamtitat de pelicules que han aparegut en uns pocs segons, la majoría de elles molt conegudes mundialment.