8 de des. 2017

Necessites viure-ho per a entendre-ho?

Eli. 1r de Batxillerat

La cançó “Til It Happens to You” (Fins que et passa a tu), escrita per Diane Warren i Lady Gaga, tracta de la dificultat de superar situacions tan dures com l'abús sexual. Aquesta fou inclosa com a tema principal de la banda sonora del documental The Hunting Ground (2015, Coto de caza), que tracta sobre els abusos sexuals que tenen lloc a les universitats. Amb els diners que es van recaptar amb les vendes del single, es van fer donacions a diferents organitzacions que brinden suport a víctimes d'abús sexual, principalment als Estats Units.

Al llarg de la lletra de la cançó, se’ns mostren diferents missatges com: «a voltes m'odie», «creu-me» o «m'escoltaràs» amb la intenció de transmetre que no se li hauria de restar importància o credibilitat als abusos. Respecte a la lletra, Lady Gaga va confessar que per a ella és molt personal, ja que fou abusada sexualment als 19 anys i li va costar 7 anys poder contar-ho a algú. La cantant va patir estrés posttraumàtic, però gràcies a l’ajuda de familiars i doctors ha aconseguit avançar molt en aquesta lluita interna.

Espere que el vídeo us anime a comentar i a reflexionar sobre el tema. Per últim, us plantege dues preguntes: Se li dóna la importància suficient i necessària a l’abús? Es fa prou per combatre'l?


En el vídeo "Abuso y acoso sexual: The Hunting Ground", del canalPsicopalabras, la psicòloga Rebeca Oropesa parla del documental "The Hunting Ground" i del moviment  #VivasNosQueremos.



14 comentaris:

Will Curie ha dit...

L'abús sexual és un dels grans problemes que existeixen en la societat humana, en qualsevol part del món. Ha ocorregut des de quasi sempre, i segueix la llei animal: El més fort mana. D'aquesta forma, els qui poden col·locar-se per sobre de la resta de la gent poden aprofitar-se d'ella, físicament, psicològicament i, per descomptat, sexualment.

Els abusos sexuals poden ser, per cridar-los d'alguna forma, "variats". Poden donar-se casos de gestos o accions subtils amb males intencions, així com casos en els quals s'arriba a la violació o la violència física. A més, l'abús sexual no comprèn de sexes ni gèneres. Hi ha casos d'abús sexual de menors i adults, siguen homes o dones, però solen donar-se més casos d'abusos sexuals a dones.

En aquesta entrada podem trobar una cançó de Lady Gaga relacionada amb l'abús sexual, ja que la cantant ens explica que va patir abusos sexuals quan era més jove, i va haver de passar per molt per a superar-ho. La realitat és així; milers de persones han patit abusos sexuals i han quedat marcades per açò, depenent de la magnitud d'aquesta. El suport incondicional d'amics i familiars és essencial per a les víctimes, així com la col·laboració de les autoritats per a portar a la justícia a qui haja abusat sexualment de la víctima. No obstant això, s'ignora a molta gent que ha patit abusos, la qual cosa és la pitjor cosa que es pot fer. Sempre cal ajudar als qui han sigut víctimes d'abusos sexuals, ja que de no fer-ho qui acaba guanyant és qui abusa dels altres.

María Zambrano ha dit...

Aquesta entrada de Karicies parla de les agressions sexuals actuals, específicament a les universitats d’Estats Units. En aquest país, 1.600 dones són assassinades a l’any per la violència masclista i, aproximadament, 20 milions de 112 milions de dones (18.0%) han sigut violades en algun moment de les seues vides. Per això, moltes dones lluiten diàriament i utilitzen les noves tecnologies per a expressar-se. Un exemple d’això és el documental “The Hunting Ground”, on parlen i conten les seues experiències en les seues universitats.

El primer vídeo és la banda sonora d’aquest documental. La cançó, anomenada “Til It Happens to You”, és de Lady Gaga, cantant estatunidenca i amb 150 milions de seguidors, i tracta del patiment de les persones que són violades. Aquesta dona ha lluitat i lluita per moltes injustícies, entre elles el sexisme que encara pateix el món. És molt important l’existència de dones com Lady Gaga, ja que tenen moltíssima influència i aquesta està molt bé aprofitada.

La lletra de la cançó repeteix una vegada darrere l'altra la frase “Fins que et succeïsca a tu, no saps com se sent”, el que vol dir que aquest sentiment és horrible i cap persona hauria de patir-lo. S'ha de frenar els 20 milions de violacions que hi ha a Estats Units i que hi ha en tot el món, i quanta més gent ajude, abans les pararem.

L’altre vídeo és la presentació, en mans d’una youtuber feminista, del documental “The Hunting Ground”. Aquest, com ja he dit, tracta sobre els abusos sexuals que tenen lloc a les universitats de USA i es va publicar el 2015.

Personalment, ja havia vist aquest documental, el qual es pot trobar a la plataforma Netflix. Durant una hora i quaranta minuts, la duració del vídeo, moltes xiques de diferents universitats parles de les seues males experiències i de com és encara pitjor anar a denunciar. Desgraciadament, totes les universitats, incloses les més importants i destacades com Harvard, encobreixen les violacions, ja que aquestes donarien una mala publicitat per als nous o noves estudiants.

En contar històries personals i en donar dades vertaderes, aquest vídeo influeix i capta a moltes persones. En aquest es denuncia la poca i vergonyosa intenció que tenen les universitats d’ajudar als seus estudiants, i avisa als seus pares i mares d’aquest gran i terrible problema. Per tot això i més (no cal fer spoilers) recomane a tot el món que el visualitze i que el comparteixen amb els seus familiars i amics. Lluitant el sexisme el pararem.

Valeria Campoamor ha dit...

Bona dia, en aquest vídeo sobre el abuso i acoso sexual, tracta de la violència que segueixen sofrint les dones i per altra part homes en l'actualitat. Acompanyat d'un documental, aquesta xica ens conta els abusos que pateixen les xiques en les universidades dels Estats Units.

Aquesta xica pretén obrirnos els ulls per a terminar amb abusos que no tenim perquè soportarles, no tenim que callar-nos, i de la mateixa manera les víctimes de les universidades lliuten per a defensar els seus drets i que junts poden terminar amb això.
Considere que és molt vergonyós que universidades que joves d'altres països tenim l’idea de que són el millor que ens podria passar, després de tot no son mes que tapaderes per a aterrorisar i maltractar psicològicament als estudiants. Pense que els temes de la violència és algo que no tendra un fi, perquè hi ha moltes persones que segueixen amb un pensament molt tancat.

A continuació, ens comte que aquests abusos els podem encontrar en qualsevol situació de nostra vida, no sols en universitats, en qualsevol sector educatiu, en la calle, fins a arribar al punt que en països com Mèxic, la violència de gènere la sofreixen en la pròpia família.

Alejandro Goldman ha dit...

Este vídeo tracta de la dificultat de superar situacions com la d'abús sexual,
en el vídeo et diuen que no has de llevar importància als abusos.

Hem de fer mes contra els abusos i ajudar les xiques que els han patit.
Este vídeo m'agrada perquè t'ensenya com són les coses i et diu que has de donar-li mes importància als abusos sexuals.

Yoana Addams ha dit...

En aquest vídeo es parla de l'abús sexual, especialment a les universitats i llocs d'estudi, ja que són casos bastant comuns que no se'ls dóna molta importància. Quasi sempre s'abusa a les xiques, s'aprofita qualsevol moment, bé per a portar-se-la, per a drogar-la i finalment, aprofitant-se d'ella sense el seu consentiment. Les persones a les universitats que haurien d'ajudar a una persona quan necessita ajuda i no ho fa, s'inventen excuses com 'No és gran cosa','Ja et passarà, tot anirà bé' o directament no fan res perquè si fan el que deurien, que seria expulsar a l'acusador, perdrien diners, com si fóra més important que una estudiant d'aquesta universitat, com si la vida i la ment d'aquesta persona no és massa important.Fins i tot, els acusadors posen excuses estúpides com 'Jo estic enamorat, per això ho he fet' o 'Ella portava minifalda, com vols que no ho faci?'. El pitjor és que per aquestes ximpleries no se'ls culpa, els deixen lliures, no passa res si abusa de nou a altra xica.




En el cas del primer vídeo es parla també de l'abús sexual a les universitats, passa el mateix. Quan una persona, siga xica o xic, sofreix abús sexual comença a sentir-se mal, pensen que són culpables, se senten mal amb ells mateixos, de vegades s'odien, ja no tenen ganes de fer res, caminen insegurs pel carrer, no volen saber res, no volen tenir més relacions amb altres persones, tenen traumes. Aquestes persones necessiten recolzament, necessiten parlar amb algú que els puga ajudar, que no diguen les típiques frases 'Ja l'olvidaràs' 'Ja estaràs bé, tu tranquil/.la' 'Simplement controla't, veuràs com tot anirà com sempre'. Això no els ajuda, ells necessiten algun suport, però clar, com els entendran? Si per a la societat aquestes persones estén bé, no tenen traumes, són uns exagerats, solament han de tornar a la seua vida diària i tot serà el mateix.




En la meua opinió, aquests casos han d'observar-se més, la gent hauria de donar-li més importància, ajudar a persones que han passat per l'abús a pesar de no haver passat pel mateix, recolzar aquestes persones perquè pot ser qualsevol, pot ser la teua amiga, el teu amic, la teua germana, el teu germà, la teua cosina, el teu cosí o fins i tot pots ser tu. De veritat et pareix bé que a un acusador se'l perdone per dir que ho ha fet per amor? Tots hauríem d'eixir, hem sofrit o no abús, no hem de permetre que es perdonen més abusos als llocs d'estudi, al carrer o a la discoteca amb excuses estúpides, perquè tothom som persones, tothom mereixem anar lliures pel carrer, sense por que vinga un altre i hem faça el que vulga.

carla stone ha dit...

La cançó “Til It Happens to You” (Fins que et passa a tu), escrita per Diane Warren i Lady Gaga parla de la dificultat per la que passen les persones que son abusades sexualment. Lady gaga a partir d'aquest vídeo revela que ella va ser abusada sexualment quan tenia 19 anys i li va costar 7 anys començar a contar-lo.
Actualment jo crec que es dona molta importància, moltes dones s'animen a contar-ho, ja que no es una cosa façil. Però fa uns dies va eixir als diaris una noticia d'una xiqueta que va ser agredida per cinc xics. La historia no acaba allí. Els cinc xics ames la varen gravar en vídeo i el varen publicar a les diferents reds socials, la xica va anar a judici per el que li varen fer però als cinc xics no estan en la seua casa, perquè ella no va dir que no en cap moment, però no van contar que ella anava drogada i que evidentment que no podia dir res. El que mes em molesta es que ella era una sola i que ells eren cinc com li poden fer una cosa com eixa.
Molta gent va pujar a instagram les fotos on eixien ells, ja que ells li havien gravat sense cap autorització i la van abusar sexualment. Aquest missatge en contra d'ells em va agradar molt i pense que la iniciativa va ser molt bona.

Sofia Williams y Brendah Kent ha dit...

Nosaltres sentim impotència amb aquest tema. No podem comprendre com es pot dubtar dels testimonis d'una víctima de violació. Tampoc podem acceptar que es pregunte a la víctima que roba portava o a quina hora anava pel carrer. Portar un tipus de roba o anar a certa hora pel carrer assoles no és un motiu perquè ens violen.

Anar sola no significa violació, tristament, no podem ni fiar-nos dels nostres amics, perquè violador no ha de ser desconegut, pot ser fins i tot el teu amic de la infància o un familiar. Ens fan retrocedir en el temps al fet que ens fan portar roba més discreta, ja que si anem amb «roba curta», es culpa nostra perquè els provoquem. Volem ser lliures i deixar de ser valentes per eixir al carrer com volem.

Aquests casos passen cada dia, i actualment tenim a les notícies un cas anomenat «La manada», que els violadors, després de violar a una dona, contractaren un detectiu per a vorer si estava afectada. Com ella va ser valenta i seguia amb la seua vida normal, la van acusar de mentidera. Una dona no ha de viure amb por després d'una violació i si no ho fa, no te perquè ser mentida. Germana, nosaltres et creiem.

Paula Campoamor 1Batx. Humanistic ha dit...


Cada dia mes dones són violades, cada dia hi ha una més que pateix, encara que realment no se sap en quina posició està, sempre és acusada ella, és difícil posar-se en la seua situació, per molt que diguem que les entenem, mai arribarem a sentir-ho i no se sap el que elles tenen per dins, ténen ràbia, impotència, canvis d'humor, ganes de plorar... Han mantingut relacions sexuals sense voler-ho, es donen molts casos en els quals fins i tot se'ls ha gravat sense el seu consentiment, i després de tot açò ,encara moltes les dones segueixen sent jutjades, encara es planteja qui té la culpa si són elles o ells, qui ha comès el delicte, encara s'arriba a plantejar la idea i la pregunta de qui va tenir la iniciativa, encara es planteja qui té la culpa, encara es culpa a les dones innocents, encara no li les creuen, encara les jutgen, encara les maltracten, encara les peguen, encara abusen d'elles.


Últimament crec que hagut una onada per part de quasi tot el món i respecte cap a totes aquestes dones que són tots els dies maltractades i violades pels seus marits o per gent desconeguda, i no hi ha millor forma de recolzar-les que a través de cançons a través de la televisió i a través de missatges perquè, almenys poden sentir que estan recolzades i que no tothom va contra elles com a moltes vegades es donen els casos.

Crec que estem ja a la meitat de segle XXI i crec que hauríem de tenir suficient consciencia per a deixar de fer aquestes coses perquè açò no avança la humanitat, hauríem de deixar de pensar en les dones deuríem començar a ajudar-les, perquè realment se senten tan mal que moltes vegades són fins i tot molt febles per a poder explicar totes aquestes coses. No tenen el suficient valor perquè tenen por, por de ser jutjades, mirades malament, por de ser maltractades, por de no ser elles mateixes.

Molta gent les acusen per moltes raons per exemple; si es pinten molt perquè es pinten molt, si es pinten poc perquè es pinten poc, si no mantenen relacions sexuals els criden massa reservades, sí les mantenen són putes, si porten el pèl llarg perquè ho porten llarg, i li'l porten curt són marimachos, jo pense que ja està ben no?

Ja està bé de jutjar a les persones pel que aparenten i no pel que son, açò ha de canviar, hem de mirar dins d'elles i deixar de fixar-nos en el físic perquè cada persona amb el seu físic i amb les seues virtuts i els actes que pot fer mal, és especial així que hem de deixar de jutjar-les i començar a reflexionar.

Manolo Kahlo ha dit...

Aquesta entrada ens parla sobre els abusos sexuals que pateixen les dones cada dia, com ho pateixen i com s’oculten per vergonya i por a contar-ho i a rebre ajuda.

Aquest tema ens afecta cada dia, ja que per desgràcia hi ha milers de dones que són violades als Estats Units, a Espanya i en la resta del món. Hi ha moltes dones que han sigut violades i no han volgut estar callades, sinó que volien eixir al carrer, a les xarxes socials, a la televisió. Amb la finalitat d’informar del que està passant, de conscienciar que cal denunciar-ho. Amb tot açò, i també gràcies a l’ajuda de psicòlegs, metges, amics i familiars es pot eixir d’aquesta tortura.

En el videoclip de Lady Gaga de l’entrada, podem veure com la cançó tracta sobre l’abús sexual que ella va patir quan solament tenia 17 anys, i amb molt de temps al final va poder contar-ho i eixir d’aquell calvari que tant li havia turmentat. La lletra de la cançó també parla dels sentiments que tens quan has sigut abusada sexualment, i com et sents, i és clar, que fins que no et passa no estàs conscienciada de l’acte tan horrible que es comet.

En canvi, l’altre vídeo “The Hunting Ground” tracta d’una youtuber feminista que ens explica els abusos sexuals que s’han donat lloc a les universitats, siguen més o menys conegudes.

A més a més crec que tothom hauria de veure aquest vídeo, ja que ens explica històries reals que han passat i això potser t’arribe més fons, i crec que la finalitat d’aquests vídeos és denunciar els vergonyosos actes que han ocorregut a les universitats i conscienciar una volta més a la societat d’aquest martiri que vivim en ple segle XXI.

Anònim ha dit...


El VÍDEO tracta sobre l'abus sexual, que en este cas i en molts casos nomes les dones son abusades de part dels homes, m'agrade molt la canço/VÍDEO de LAYD GAGA perque es la veritat, ningu sap el dolor i el sofriment de les dones, tots diuen que ho entenen fins que no els passe lo mateix mai ho van a entendre i, sempre jujaren a la dona d'alguna cosa que no tubo culpa i, d'aixo no va el tema, pero me sembla de molt mal gust aixo, que un home per tindre un poc mes de força pot agarrar tot o que li dona la gana per la força com ha passat en el VÍDEO, quan veuen una dona que no vol tindre relacions en ells, lo primer que pensen es agarrar-la per la força, posant li drogues en el refresc o pegant la fins que la xica no tinga mes forces per a lluitar, lo unic que els importa es la satisfaccio i a voltes la venjança, pero mai paren a pensar que els pot passar lo mateix a ells o als seus familiars, etc.

najwa ha dit...


El VÍDEO tracta sobre l'abus sexual, que en este cas i en molts casos nomes les dones son abusades de part dels homes, m'agrade molt la canço/VÍDEO de LAYD GAGA perque es la veritat, ningu sap el dolor i el sofriment de les dones, tots diuen que ho entenen fins que no els passe lo mateix mai ho van a entendre i, sempre jujaren a la dona d'alguna cosa que no tubo culpa i, d'aixo no va el tema, pero me sembla de molt mal gust aixo, que un home per tindre un poc mes de força pot agarrar tot o que li dona la gana per la força com ha passat en el VÍDEO, quan veuen una dona que no vol tindre relacions en ells, lo primer que pensen es agarrar-la per la força, posant li drogues en el refresc o pegant la fins que la xica no tinga mes forces per a lluitar, lo unic que els importa es la satisfaccio i a voltes la venjança, pero mai paren a pensar que els pot passar lo mateix a ells o als seus familiars, etc.

Claudia Holley ha dit...

Bon dia, avui vaig a comentar l'entrada "Necessites veure-ho per a entendre-ho". En aquesta entrada podem veure dos vídeos en el primer veiem un curt gravat en una universitat amb la cançó de Lady Gaga de fons i amb la lletra traduïda.

En aquest vídeo ens ensenyen com milers de xiques universitàries pateixen abusos sexuals en la universitat i ningú s'assabenta, també ens donen a veure el malament que ho passen les persones a la qual li fan açò i com elles s'enfonsen en la misèria ja que els fa por explicar-ho, perquè avui dia quan una dona denuncia una violació el primer que pensen d'ella és: Segur que anava provocant o coses així.

Llavors arribe a la conclusió que, si és pitjor explicar-ho o no explicar-ho perquè sembla ser que a la societat no li sembla suficient el dolor que ja a patit sinó que sembla que li han de causar més.

Jo espere que la societat canvie i que quan isca a la llum un cas com aquest el primer que es faça és ajudar i cuidar a aqueixa persona perquè és el que mes necessita en aqueix moment i no que se li facen preguntes inadequades o fora de lloc.

Gràcies

Maria Laffitte ha dit...

Sóc Maria laffitte i aquest tema a mi no m'agrada res perquè no hi ha justificació per agredir a una dona sexual ment els homes que ho fan no ten res de sentiment, ja que no li importa la dona solament vol gaudir del moment, però el que els no es donen conta o no vol donar-se conta, que la dona termina amb depressió o amb terror a conéixer un altre home i per això moltes es maten per aquest motiu hem d'evitar l'agressió sexual a les dones perquè no sumen més morts.

Moltes dones diuen que no les entendrem porque nosaltres no empassat per tot això que elles hi han passat. Dones han parlat de la seua història on la qual hi han sofrit una agressió sexual per algú home o per varis i això és una verdadera vergonya que es comporten així sense educació pareix que no estiguen bé del cap pareixen animals que solament volen tenir sexe.

Jo crec que tots els homes que han fet aquest tan horrible l'haurien de capar perquè no pogueren tenir més relacions sexuals i els havien de posar en una residència de rehabilitació perquè no puguen fer més coses així. A molts homes ens hi han condemnat però apassat els anys i van eixir del carcel i jo no estic d'acord què els deixen lliures, ja que si ho han fet una vegada, ho tornaran a fer altra i això l'hem d'evitar-ho, sí que pot ser que alguns homes que han quedat lliures no hi han tornat a fer una altra vegada però el que si ho fan o tindre pensament de tornar a fer-ho hagueren d'estar encerrats per la vida i si volen deixar-ho lliure hi hagueren de fer-li un examen i avaluar el seu comportament amb les dones i ver si poden eixir o no.

Sheila Butler 1ºBach H ha dit...

Comentaré aquesta entrada perquè em crida l’atenció la poca visibilitat que té aquest tema així com la poca importància que el donem a açò, a l'abús sexual. La cançó “Til It Happens to You”, que es tradueix com “fins que es passa a tu” està escrita per la coneguda artista estatunidenca Lady Gaga en col·laboració amb Diane Warren i
tracta de la dificultat que té superar problemes generats per un abús sexual que pot ocórrer a totes les edats, però que són més propensos a la infància.

La cançó explica que no es pot entendre una situació així llevat que ho hages viscut, ja que una persona abusada mai podrà explicar els sentiments que té dins, és incapaç de traure amb paraules com se sent després de tot el que ha passat, d’un abús que li ha marcat i ja no té marxa arrere, i de vegades, ni el plor li farà esplaiar-se.

En la meua opinió la gent cada vegada és més impacient i incomprensible, és quasi incapaç d'empatitzar amb altra persona si no ha viscut eixa situació o una molt similar. Hi ha molts casos de gent que no han pogut superar aquests traumes amb els anys, i que el temps no ha curat les seues ferides. Sempre tindran eixe sentiment i buit dins del seu cor i mai tornaran a ser les mateixes persones que eren abans de patir algun tipus d'abús sexual.

És molt fàcil la postura defensada per moltes persones, dient que has de superar-lo perquè si no la vida t’acabarà consumint i que has de ser fort i seguir cap endavant, però no és tan fàcil i aquestes paraules l’únic que fan és empitjorar la situació de les víctimes.

Parlem d’aquests temes amb tota la facilitat i naturalitat del món, com si fóra un tema que hem d'acceptar, i no, no podem tractar abusos que en moltes ocasions desenvolupen en malalties mentals com si fos una cosa natural, està massa normalitzat.