20 de gen. 2019

Mira cómo nos ponemos

Entrada d'Óscar de primer de Batxillerat científic

Com podem parlar bé d’una agressió sexual? No hi ha cap manera, veritat? Precisament el que vull dir-vos a tots els que llegiu aquesta entrada sobre l’agressió a les dones és què passa amb els agressors i amb les víctimes després de ser agredides.

Comence pel vídeo, que s’ha fet viral tan sols fa unes setmanes, i on es pot veure una xica que conta la seua experiència, la seua vivència, i com ha portat i porta el fet que, amb tan sols 16 anys, un depravat la violara i fera amb ella el que va voler. El vídeo se centra en ella i, sense dubte, hauríem de donar tot el nostre suport a les maltractades, però també cal adreçar-se als agressors i preguntar-se què passa amb ells després de violar, què fan ells, què fa la justícia i què fa el “poble”. 

Posaré l'exemple de “La Manada”. Per si de cas algú no els coneix, és una colla que va violar en grup una xica en les festes de Sant Fermin. Aquest cas va ser portat a judici; però després d’un any, el tribunal ha deixat que el grup de violadors passaren el Nadal amb la seua família, i no a la presó. Veritat que fa ràbia? Doncs poseu-vos en la pell de totes les dones que pateixen aquest maltractament i veuen que els seus agressors estan lliures i que no han tingut cap classe de castic. Sentiu, com elles senten, que no poden passejar sense tindre por, sense haver de mirar arrere, al costat i per tots els llocs fins que arriben a casa; i després d’arribar, han d’enviar un missatge perquè tots sàpiguen que estan segures. I açò és el que hauríem de deixar de fer, de tindre por: els que haurien de tindre por són els que cometen les violacions. Crec que en som més que ells i, com una campanya de Nike va dir, JUNTES (som) IMPARABLES.

Després de parlar de què passa després d’una violació i del que s'hauria de fer, vull dir-vos que la campanya que presente a continuació ens explica la situació de Thelma Fardin. I el més curiós és de la frase que li va dir el seu violador: “Mira cómo me ponés”, sentència a la qual una multitud d’actors argentins responen amb “Mira cómo nos ponemos”. Espere que penseu el mateix que jo i finalment desitge que aquesta situació deixe d’ocórrer. #MIRACOMONOSPONEMOS.


7 comentaris:

CLARA CAMPOAMOR ha dit...

L'agressió sexual és un problema que han patit i pateixen milers de persones, les quals habitualment se senten reprimides o inclòs avergonyides de contar el que han passat. Actualment s'està conscienciant a la gent a què l'agressió sexual és un delicte molt greu, ja que en el moment que forces a una persona l'estàs reprimint de la seua intimitat i del seu dret com a persona a ser lliure.

En molts casos les persones que han patit aquestes situacions se senten infravalorades i com a conseqüència es tornen insegures i desconfiades. L'agressió sexual no sols dura l'acte de forçar a la persona a fer coses que no vol, sinó que a més les persones que ho han patit tenen un record molt dur que els acompanyarà sempre, encara que intente refer la seua vida no podrà ser igual, ja que en patir una situació així, és impossible tornar a tindre tanta confiança en les persones.

Espere que la gent respecte més a les persones, i que abans de fer una acció així pense si els agradaria que s'ho facen a ells, o als seus fills.

Carla Becker i Alejandra Addams ha dit...Quantes vegades ens hem sentit assetjades? millor dit, quantes vegades ens hem sentit assetjades i no hem dit res? Practicament totes les dones patim assetjament en el nostre dia a dia i callem per por del que diran, a com ens miraran o tractaran perquè les persones sempre tendeixen a creure a l'home, en aquest cas Thelma conta com va ser violada per un dels seus companys de treball en una sèrie quan ella era menor d'edat.

En enterar-nos de la notica ens va sorprendre ja que Juan Darthés, l'actor que la va violar, sempre s’havia mostrat molt amable i bo amb els xics de la sèrie aixi que per un moment dubtarem a creure-la però a l'estona ens vam adonar que estavem cometent els errors que fan que la dona continue sent la roina de l’historia i l'error és el no creure'ns unes a les altres i pensem en la impotència que sentiria Thelma al no ser creguda. Mes tard es va gravar una entrevista on Juan Darthés es defensava de les acusacions i de seguida tothom va passar a pensar que Thelma mentia, fins i tot la seua pròpia germana.

Pensem que sempre que ix a la llum alguna confessió d'una dona violada és perquè vol conseguir alguna cosa, en el cas de Thelma es va començar a especular dient que l’unic que ella volia aconseguir era els diners de Juan Darthes. Aquest és el gran problema de la nostra societat, en el moment en el qual el violador es defensa tendim a entendre i creure el que el diu passant a desconfiar en el que compta la dona.

La agressió sexual és una cosa que ha perseguit a les dones durant tota la vida, i que seguira perseguint-nos si no ens donem suport entre nosaltres i deixem de jutjar-nos o criticar-nos, perquè juntes som mes fortes, juntes hem aconseguit grans coses i podrem seguir conseguint-les si unim les nostres forces i lluitem pel que mereixem, per tot el que hem barallat aquests anys, per la igualtat i el respecte, y sobretot per la llibertat de les dones i la supressió de la visó de la dona com algo devil, només per això ens mereixem tot, perquè hem barallat, barallem i continuarem barallant per guanyar-nos el nostre lloc en el món.

Nerea Addams 1º Batxillerat Humanístic ha dit...

Quantes dones han sofrit un abús sexual dia a dia en tot el món? Quantes dones han sofrit un abús sexual en la seua vida i han tingut tanta por que no l'han contat? Ja t’ho dic jo, cada 5 hores més o menys una dona denuncia haver sigut violada cada dia. En aquest vídeo mostra la situació d’una dona que va sofrir un abús sexual i no ho va contar per por.

L'actriu Thelma Fardin quan només era una xiqueta de 16 anys, va ser violada quan anava de gira d'un programa infantil per un actor del mateix programa que viatjava amb ells de 45 anys. Durant 9 anys aquesta dona va romandre en silenci per por, perquè volia seguir endavant i oblidar-ho, però després d'assabentar-se que una altra dona va ser violada per aquest mateix home es va decidir a parlar.

Clarament, l'home que la va violar, que es diu Juan Darthés ho nega tot, va dir que va ser ella la que va anar a insinuar-se i ell es va negar i molta gent pensa i diu que tot és un muntatge, que Thelma s’ho ha inventat tot per a traure’l els diners. Açò és el que passa sempre, quan un home poderós es defén i ho nega tot i li tira les culpes a la dona tot el món li creu i li dóna la raó, açò és la nostra societat de hui en dia.

Cal lluitar més que mai per a aconseguir que situacions com aquestes acaben d’una vegada per totes, cal lluitar totes juntes perquè les dones deixen de rebre abusos sexuals i siguen violades, perquè les dones més que cap altra persona sabem la por que se sent i el repugnant que és que s’aprofiten de tu, perquè quan una persona diu que no, és que NO, i açò haurien d'aprendre’l tots els homes.

Marta Nelken i Jessica Zambrano ha dit...

Ara parlarem del vídeo que s'ha fet viral en tan sols fa unes setmanes de la famosa actriu Thelma Fardin, que va eixir en la sèrie de televisió molt famosa entre els joves "Patito feo", i va ser amb tan sols 16 anys víctima de violació. Ella és la protagonista d'aquest vídeo i relata en primera persona la seua experiència sense cap mena de tabú.

Aquesta xica explica en el vídeo, que quan estaven en l'època de gravació de la sèrie infantil de televisió, assoles n'hi havia un actor adult que viatjava i que es feia responsable d'elles, anomenat Juan Darthés, de 45 anys, i va ser aquest qui la va violar. Aquest home va començar fent-li petons en la cara, va continuar agafant-li de la mà a ella per a què li acariciarà i ell va dir: "Mira cómo me ponés", frase que més tard es convertiria en un dels lemes d'aquesta lluita. A poc a poc el violador li va baixar la mà a la xica, fent sentir l'erecció d'ell i finalment, sense el consentiment d'ella, li va practicar sexe oral. Més tard, aquest li va ficar els dits en la seua zona íntima i finalment li va penetrar, però aquesta penetració va ser interrompuda perquè algú va cridar a la porta i ell no va poder continuar fins a deixar-la embarassada.

Aquesta és una història que significa el lliurament d'una tragèdia, que en aquest cas, Thelma va sofrir, però que la realitat és que la sofren moltíssimes dones en diferents països. Podem posar l'exemple de "la manada", com ix en l'entrada, on cinc persones, sense cap motiu, un dia de San Fermín, varen violar a una xiqueta, que òbviament no volia, que ho estava passant mal, que estava en una situació que ella no havia escollit, però que aquests motius no van importar als violadors de "la manada", ni a ells, ni a cap dels violadors que fan aquestes barbaritats. També tenim el cas de Laura Luelmo, una dona que era mestra d'un col·legi que va ser assassinada per un home que portava dies observant-la; aquest li va raptar, violar, assassinar, i tirar al bosc, en un moment en el qual ella sols anava a córrer.

Finalment, dir que aquesta dona ha sigut capaç de contar-ho en les xarxes socials sabent que és un personatge públic i que tot el món va saber que és una víctima de violació ha sigut un acte molt valerós per part seua, ja que n'hi ha xiquetes que no són capaces de contar-ho per por o perquè es senten amenaçades, per no parlar de què la majoria d'aquests casos no arriben a la llum perquè són l'agressor les mata. "Mira como nos ponemos" ha sigut la frase que ha esclatat en les xarxes socials després de publicar el vídeo i arreu d'això ha format aquesta campanya amb el lema #MIRACOMONOSPONEMOS per portar aquest cas a la llum i així erradicar que aquest tipus de situacions violentes siguin cada vegada menors.

Lucia Becker & Jorge Davidson. 1 Bach C ha dit...

Laura Luelmo, una jove anava a córrer quan de sobte un home la va agafar, més tard la va violar i finalment la va assassinar. Aquesta dona continuaria viva si, aquest home, no haguera eixit de la presó on ja havia estat abans per un cas paregut. Perquè a aquest home va eixir de la presó?

És molt fàcil contestar aquesta pregunta, per la justícia d’aquesta societat serveix un parell d’anys només en presó com a càstig i una vegada ha complit la seua condemna es pensa que ja està totalment recuperat per ser reinserit en la societat. Nosaltres pensem que una persona que fa alguna cosa així, no hauria d'eixir mai de la presó, caldria que tinguera cadena perpetua.

En primer lloc, respecte al vídeo, ens pareix que la dona ha sigut molt valenta en gravar-ho, perquè d’aquesta manera és exemple per a moltes xiques que tenen por de parlar i denunciar les agressions a les quals han estat exposades. A més a més, això és una manera de denunciar aquests fets i que la gent se n'adone, que, les violacions són una cosa real que passa molt aviat.

D’altra banda volem afegir que aquesta xica hauria d'haver denunciat des del primer moment, després d’una violació s'ha de transmetre el que ha succeït a la policia perquè es faça justícia. Està clar que no és un tema fàcil de parlar, però si aquestes coses no es denuncien, l'agressor eixirà victoriós, cosa que farà que no tinga cap condemna i no aprendrà cap lliçó.

En aquesta societat podem escoltar, davant el tema de les violacions, frases com aquestes: «si no hi ha proves, no hi ha cap violació», «segur que l’estava provocant», «quina roba portava perquè l’altre li fera això», etc. Com pot algú inventar-se alguna cosa tan greu? Davant això, en primer lloc, cap violació podem pensar que siga inventada perquè és un acte roí que cap podria inventar-se pel fet que estaria burlant-se del que moltes dones han patit; en segon lloc cap violació està justificada per la roba que porte la xicona o els actes que aquesta ha pogut fer abans d’aquest acte criminal.

Per finalitzar, cap persona hauria de patir el que aquesta xica va patir amb el seu agressor, que cal entendre quan una dona diu «no, no vull» perquè NO és NO. Esperem que aquest vídeo servisca perquè moltes dones que han sigut violades, maltractades o alguna cosa del mateix estil perda la por i tinga valor per denunciar. A més a més, també perquè aquells homes que alguna vegada han fet algun acte així puguen reflexionar i es donen compte del mal que han causat.

Vanessa de Arco 1º BACHC ha dit...

Les violacions arruïnen la salut mental de les persones que són víctimes, necessiten ajuda professional i després d'un temps determinat es recuperen, o no, com és el cas d'una dona que va ser violada quan tenia 16 anys i va estar més de 6 anys intenten oblidar-ho, però mai va poder ser la mateixa ni reprendre la seua vida amorosa, fins que un dia va sofrir un hiptus mental que segons especialistes va ser provocat per tota la tempesta que suportava dia tras dia pel motiu de la violació.

Els violadors són uns enferms mentals que buiden les seues necessitats sexuals en dones que són forçades per a què no escapen. Els violadors no són persones civilitzades, són animals que tracten a les dónes com els seus objectes sexuals, o als homes, ja que també hi ha'n casos d'homes violats, i no senten cap remordiment quan veuen que ho estan fent en contra de la voluntat de la víctima i que està sofrint.

Hi ha'n víctimes que no s'amaguen, i denuncien a la policia l'abús, o denuncien públicament per les xarxes socials... però hi ha'n algunes que no s'atrevisquen a contar-ho per por, per por de ser acusades de tindre la culpa, per por a que les coses empitjoren amb eixa persona en el sentit de què es vengen... vertaderament no sé a què es pot tindre por de contar-ho però eixes són algunes de les causes que se m'ocurreixen. De fet hi ha'n dones que han sigut violades quan eren més menudetes i no s'han atrevit a contar-ho fins que són més majors, com és el cas de la dóna del vídeo.

La llei és l'única que pot fer que aquests monstruos no puguen encreuar-se amb la gent llevant-los de la societat i tancant-los de por vida, que és el que es mereixen. Però actualment açò no passa, ja que segons els jutjats la culpa ha pogut ser de la dona per com anava vestida, a quines hores anava sola pel carrer... açò no m'ho estic inventant, aquest han sigut preguntes que se li han fet a víctimes d'abús sexual en un judici que finalment el o els violadors han quedat en llibertat provisional, com és el cas de “La manada”.

Si aquests malnascuts no desapareixen de la nostra societat, mai podrem anar segures pel carrer, anirem amb por, amb la mirada per tots els llocs per tal d'evitar qualsevol intervenció d'algú d'aquests animals, i eixa és la cruda realitat, les dones mai anirem segures mentre la llei no actue contra ells.

Santiago Paul 1º Humanitats ha dit...

Hola avui parlaré sobre aquesta entrada que m´ha paregut molt lleig que encara hi ha homes que gaudisquen agredint sexualment a xiques que poden ser les seues filles, tan sols per a satisfacer els seus desigs sexuals.

En primer lloc, vaig a parlar sobre el vídeo que apareix a l´entrada i que s´ha fet viral fa unes setmanes, el qual tracta sobre una xica de tan sols 16 anys la qual va ser violada per un depravat. El vídeo comença com que la xica dirigia un programa infantil molt famós i l´únic actor major que viatjava com ella que tenia 45 anys, una nit li va besar el coll a ella i a pesar de que la xica es negava, ell seguia i després d´això l´home va començar a fer sexe oral i finalment la va penetrar.

El que pense sobre aquest vídeo i sobre el grup de la manada és que es pensen que la dóna és com si fora un joguet que poden fer tot el que vulguen amb ella i que no passa res, però abans de fer aquestes coses tan fortes, perquè no pensen sobre aquestes qüestions ¿Aquesta xiqueta podria ser la meua filla o la meua germana? ¿arruïnaré la vida d´aquesta xiqueta si faig això?

Per últim, pense que la justícia ha que realitzar la seua funció millor, ja que no és possible com és el cas de la manada que un grup de joves violen a una xica i el tribunal, els deixe eixir per a passar el Nadal amb les seues famílies i no en la presó que és on hi haurien d´estar, perquè segurament la xica que han violat i la seua família estaran passant el seu pitjor nadal i mentrestant els violadors i les seues famílies gaudint com si no passara res. Per això,pense que quan algú ha fet una cosa horrible ha d´estar en presó fins que acabe la condena i a més a més que la justícia tinga més mà dura en els casos de violació.