21 de març 2022

Masclisme + Racisme

  • Eres muy guapa para ser negra/peruana/latina
  • Oye, para ser mora ¿no llevas la falda un poquito corta?
  • Las negras son unas guarras y unas sucias
  • A mí las colombianas siempre me gustaron mucho. Es que además se mueven muy bien... Pero, claro, yo ya voy con desconfianza porque entre lo interesadas y lo superficiales que son, ya no sé si me quieren dar cariño o es que se quieren quedar con los cuartos.

Has sentit alguna vegada comentaris com aquests? Els has dit? 

Paula Napi i altres dones negres, musulmanes i latines, que formen part de col·lectius com Kwanzaa, la Asociación de Estudiantes Latinoamericanxs o La Gaitana, van fer aquest vídeo l'any 2018 per a denunciar el racisme que pateixen i demanar un feminisme interseccional que no s'oblide de les dones racialitzades. El hashtag de la campanya va ser #EsMachismoyEsRacismo

El vídeo és diu "Lo que ocurre cuando sumas machismo y racismo" (3'45", 2018)


Tal com assenyala Clara Martínez a la magnífica guia Sabotejar el patriarcat, construir justícia eròtica (Sida Studi, 2020) “Moltes vegades, no reaccionem amb contundència davant d’apreciacions, que fa l’alumnat o el mateix professorat, sobre les persones que pertanyen a cultures minoritzades, prejutjades com a cultures més masclistes i homòfobes. Considerem que és un greu error fer prevenció de violències masclistes i reproduir, alhora, violències racistes.” 

No caiguem en el parany i eduquem tenint en compte tots els eixos d'opressió, també el racisme.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies per compartir aquests recursos,

SIDA STUDI ha dit...

Moltes gràcies Rosa per fer referència a una de les nostres guies. Desitgem que us siguin útils i seguir treballant conjuntament. Sempre us tenim de referents!
Us deixem l'enllaç al blog del Kit del Plaer (https://kitdelplaer.org/ca/) per si teniu dubtes de sexualitat.

Una abraçada!