5 d’abr. 2011

La irresistible menstruació

  

  


(en castellà)

"Quan Eduard Cullen va entrar a classe, l'olor a sang es va fer irresistible. Generalment ho duia bé, però aquella olor... aquella maleïda olor era nova, intensa i extraordinàriament atraient. De res va servir passar-se pel nas el mocador mullat amb la substància que el pare preparava perquè ell i les germanes pogueren resistir entre els humans i les humanes, fins a tenir a prop un animal del bosc que els assedegara. Per a un vampir apassionat com Eduard, que les companyes tingueren la regla era un dels majors martiris que havia de suportar, molt pitjor que escoltar, any rere any i dècada rere dècada, les explicacions repetitives del professorat. Si almenys la tingueren totes alhora! pensava Eduard sovint, seria més fàcil; no com ara, que sembla que es posen d'acord perquè sempre hi haja a classe una amb la fatídica menstruació!

Afortunadament, algú va obrir la finestra i Eduard pogué respirar una mica fins que el professor el va fer seure, justament, al costat de la nova. Bella es va presentar amb un somriure, però ell amb prou feines va poder dissimular l'aleteig provocat per la seua pituïtària nasal, que no havia tingut temps d'acostumar-se a l'aroma de Bella ni d'elaborar l'antídot que li permetera resistir l'anhel d'apujar-li la faldilla i desdejunar-se."

Stephenie Meyer no es va atrevir a contar-ho, però açò és el que va passar en realitat quan Bella i Eduard es van conèixer!!!

Per què no es parla de la regla? Per què hi ha associada la idea d’impuresa? Es pot dir en ple segle XXI que la sang menstrual és “suciedad que se echa por ahí abajo”? Són els hòmens racionals i equilibrats i les dones, inestables i capricioses a conseqüència de les hormones? Es talla la maionesa quan es té la regla? És incompatible el sexe amb la menstruació? Què és millor: el tampó, la compresa o la copa menstrual? Es perd la virginitat amb un tampó? Hi ha la mateixa consideració social de la regla i de la primera ejaculació?

Els fragments que he seleccionat pertanyen al documental “La luna en ti” (Diana Fabiánová, 2009) i ací es responen algunes de les qüestions anteriors.

Convé que anem desmuntant els mites, les supersticions, la concepció negativa de la menstruació... i per a això cal compartir els coneixements científics i l'experiència personal. A veure si en la pròxima novel·la la Meyer s’anima també i introdueix una mica més de realisme a les seues històries! 

PD1: Per a més informació sobre la regla, i altres temes, visita la web Sexe Joves
PD2: Un regalet per a qui vulga treballar els amors de vampir (cal anar als arxius del final del full)

37 comentaris:

Rosa Sanchis ha dit...

Ací es pot veure La luna en ti i un altre documental també molt interessant que es diu Orgasmo SA

josepcr 2ºb ha dit...

A mi em pareix que la menstruació és un procés tan natural com respirar ,però als homes no els passa això, aleshores a alguns homes no els pareix agradable , però es com si no els pareguera agradable la respiració.
La menstruació és un procés natural igual que la respiració.

jaime 2n B ha dit...

La inseguritat del esser humà sobre la menstruaciò, provovca mites, històries i burles sobre la dona.
No crec que es dega amagar, ja que així tan sols es aconsegueix allunyar a la resta de persones sobre el tema , i provocar rebuig inconscient sobre això , com he vist en un dels vídeos, hi ha molts homes que no saben què es això, i quan estén davant del problema, no actuen de ninguna forma.
continuarà..............

Rosa Sanchis ha dit...

M'encanta la comparació que fas amb el respirar, Josep! També Rufete parla de la naturalitat encara que el doctor del darrer vídeo pretenga justificar que no ho és.

M'agradarà veure com continua el teu comentari, Jaume, ha començat molt bé!

Per què és lleig tindre la regla, Mari?

Andrea 1ºA ha dit...

Els videos sobre la menstruació, en especial els comentaris que deien en els videos, no m'han paregut molt apropiats, com lo de que la menstruació es cosa del dimoni, es molt ofensiu hacia les dones.

Elizabeth ha dit...

No sé perquè la gent veu la menstruació com una cosa lletja o desagradable perquè sense la regla, com mantendríem la espècie?Per art de màgia?
Encara que a vegades pot ser un "rotllo" , gracies a la menstruació les dones podem tindre fills.Per aixo no sé perquè és desagradable

DIEGO EL DE 1ºA ha dit...

A mi me pareix que la gent no sap el que significa la paraula menstruació, a més a mi em pareix que és una cosa normal. La gent s’ha inventat molts mites sobre aquest tema com el de la maionesa, també diuen que és una cosa del dimoni, per a mi és una cosa normal.

Anònim ha dit...

Jo crec que la regla no es mala, la gent diu que si per que sempre s’ha vist
com una cosa lletja, però es normal. Si la tingueren els xics no dirien res, al contrari seria bona.

Josep mc 1ºa ha dit...

Jo també crec que la regla és natura, que la regla es com si naxquera dels òvuls i sense els òvuls no hi haurien fills i sense fills ens extingiríem, per això jo crec que el home del vídeo que diu que la regla es cosa del dimoni s’ equivoca totalment.

aida 1ªA ha dit...

Hola soc aida i m’agradaria dir que aquestos vídeos son un poquet ridículs ,jo pense que tan com un altre vídeo pareixen que estan inventats ,jo no se si serà veritat o no però crec que si son inventats s’han pasat un poquet i si no son inventats tendríen que pensar que aquestos vídeos lo veuen molt joves també es veritat que si que tenim que aprendre el nostre cos .
La menstruació es un procés natural de les dones. La menstruació o regla és un fenomen fisiològic de la vida quotidiana de les dones que es presenta en les dones sanes des de la pubertat fins a la menopausa. Consisteix a l'expulsió dels òvuls no fertilitzats, en forma de fluix hemàtic, semblant a pèrdues de sang, a la fi de cada cicle menstrual. L'òvul procedeix de la cavitat uterina o úter i surt per la vagina.
També volia dir que la menstruació hi ha dones o tindria que dir xiquetes que tenen por a tindre-la ,però jo crec que la veritat si tenen por serà per alguna cosa però em dona el mateix perquè això es un país lliure i poden tindre por a tot al que elles/ells volen .
També ja que he comentat volia dir que els vídeos no m’agraden res perquè tenen com si la menstruació siguera una enfermetat o alguna cosa d eixes,i el vídeo el que menys m’agradat a sigut el que cura la menstruació.
Bye
:)adeu

Tamara ha dit...

Jo crec que sempre es parla malament de la regla ja que dóna un poquet de vergonya, però... la gent no pensa perquè si pensaren voriem que sense la regla no hi hauria manera de reproduir-nos.
Tampoc crec que siga recomanable dir:
-``Que fàstic´´
Doncs no perquè és una cosa natural i ens hem de sentir agraïts,de trobar-nos al món.

Adrii 1er A ha dit...

En els vídeos expliquen els problemes que et pot donar la menstruació, moltes famílies celebren la menstruació que li ix a les filles i altres es preocupen. Jo crec que serà molest tindre la menstruació ja que t’ix sang per la vagina i deurà de ser molest. Els vídeos estan prou bé i t’ofereixen alguna més que altra solució. Crec també que de la regla no es parla perquè es algo que algunes persones volen saber elles soles i ningú més.

♥Laciia :) ♥ 1er A ha dit...

A mi em pareix que la regla o menstruació es una cosa normal que el hòmens lo interpreten com una cosa fora de lo normal, perquè (crec) ells no la tenen. Alguns xics, quan encara són joves, es burlen de les xiquetes que tenen la regla, com si fora alguna cosa bruta i roïna. No es brut, home si vas sense compresa o tampó o la copa menstrual si però si et poses així no passa res. Es podrien donar classes o parlar almenys del tema perquè es bo que els xics sàpiguen lo que es i que les xiques sàpiguen que és i com funciona. A mes es bo que la tinguem perquè així tenim el avis de que ja podem copular, de que el cos ja es fèrtil.Hi han moltes històries falses sobre la regla com : si et banyes al la piscina s'et talla, si fas maionesa la maionesa es talla... La regla es bona, no es cap cosa que te que veure amb déu o satanàs perquè si no totes les dones estarien maleïdes.

Mar i Carla ♥ ha dit...

Pensem que en els vídeos els homes en general es passen prou.
Per què una cosa tan natural com la menstruació ha de ser una porqueria i una vergonya per als homes?
Per què als homes els dona vergonya parlar sobre la menstruació?
La menstruació és una cosa tan natural que es podria parlar d’ ella a l’igual que es parla del futbol, per exemple. Si no fóra pel procés de menstruació seria impossible fer el coit per reproduir-se i tots saben que el proses de reproducció és un dels tres processos més importants de la vida.
Per finalitzar aquest comentari, volem i esperem que tots els homes entengau que la regla no és ninguna”suciedad que se hecha por ahí abajo” és una cosa molt natural.
Firmat:
Carla i Mar ♥

El Axel ha dit...

Jo crec que tant la ejaculació com la menstruació són coses molt naturals, i és veritat que la menstruació és més dolorosa que la ejaculació però açò no vol dir que siga cosa del dimoni. ;)

El Xavi, el del 1 A. ha dit...

Els vídeos son una mentida, es un insult contra el procés de menstruació de la dona, es una cosa natural, no es pot atentar d’eixa manera contra un procés que es completament normal, un procés que no es pot amagar, es una cosa que es tindria que poder dir sense ningun tipus de crítica,
és a dir, que ninguna persona digués que es molt repugnant o brut, per que molt que es vulgui, no es pot ocultar.
Després, el tema de que es una cosa del dimoni....per favor, això és una tonteria..., es que no té explicació, es com dir que la ejaculació es un procés del dimoni.
A més, gracies a eixa cosa tan “escabrosa” hem nascut tots, no podem dir que és repugnant, es una gran part de la reproducció, i no li podem tindre escabrositat.
A la fi, la menstruació es un procés natural per el que podem viure, hi ha que tenir-la respecte, tant con a la ejaculació.

el Vazquez,el Cristian ha dit...

Els vídeos que ahir varen veure en la classe de valencià sobre la irresistible menstruació varen ser molt interessant.
Jo crec que la menstruació no és cosa del dimoni com varen dir en els vídeos, crec que és un procés natural que significa que el òvul fa el recorregut fins al úter i s’expulsa en forma de sang.
La gent s’ha inventat molts mites sobre la menstruació com el de la maionesa.

Adéu 

Gemma ha dit...

És que sempre el mateix en els homes que si que fàstic, que si que martiri per a la dona, perdona però els homes no pensen que si no estiguera la menstruació ells no estarien en el món, és més ningun esser viu que tinguera relacions sexuals estaria en el món. Pense que la regla és una bendició per al món. No i hauria un món sense regla.

Barbara i Zoe ♥ (: ha dit...

Nosaltres pensem que amb el fet de tindre la regla no n’hi ha ni que presumir ni que amagar-lo perquè es una cosa natural que li passa, abans o després, a totes les dones.

No hem de sentir-nos incòmodes si ix el tema de la menstruació perquè no es un pecat parlar del tema.
D’aquesta manera el xics tampoc deuen sentir-se incòmodes quan es parla del tema a casa.

El període (la regla) no és ni brutícia ni sucietat, simplement son restes d’una bossa que es forma durant el mes esperant a que la dona es quede embarassada però si això no ocorroeix, al cap de 28 dies, esta bossa plena de sang es trenca i n’ix per la vagina en forma de regla.

També volem parlar del tema del mites contra la menstruació:

-Es talla la maionesa quan una dona té la regla i la esta fent-la?
- Obstaculitza la regla tindre relacions sexuals?

No, la maionesa no ix ni millor ni pitjor quan una dona te la regla.
Algunes dones, quan tenen la regla, no volen tindre relacions sexuals: perquè no li abelleix, perquè es troba malament...

I no pel fet de tindre la regla.
Els homes quan ejaculen es un procés molt natural quan es provocat o quan ix sense voler...
Es una cosa que, en un moment de terminat de la vida, ocorre ix.
No tot el mon te concepcions negatives sobre la menstruació i la ejaculació, n’hi ha molta gent que pensa que es una cosa normal. Per aquest motiu, ara, n’hi ha professor de sexologia especificats en la menstruació i la ejaculació.

Ens pareix molt bé que la gent doni la seva opinió però sempre sense ofendre a la resta de gent ni criticar-los.

Barbara i Zoe ♥

HUGO M.M. ha dit...

M’ha sorprès un poc que la gent , majoritàriament els xics, no sabien que era la menstruació i també deien burrades referint-se a la regla o a la menstruació. A mes a mes es un procés natural i la gent ha de saber coses de les dones. Li done les gracies a Rosa Sanchis per la formació i la informació que ens esta donant perquè així al eixir al carrer podrem saber que es la regla.

llopis ha dit...

És veritat, no entenc perquè es diu que tindre la regla et fa pitjor en els estudis si és totalment natural, és com menjar, parlar a classe...
Crec que no se parla perquè són coses que pensem que es molt personal.
No entec perquè si parles amb alguna persona et miren malament.

EL ZAKA (EL MEJOR) 2 B ha dit...

JO PENSE QUE LA REGLA ÉS NORMAL, I LA GENT QUE DIU QUE ÉS LLETJA (MARY SERRANO DE SEGON B) NO SÉ PER QUÈ HO DIU, JO NO HO ENTENC I LA GENT QUE DIU QUE NO PUJA LA MAIONESA AIXÒ NO TÉ RES QUE VORE, I LA GENT QUE DIU QUE ÉS COSA DEL DIMONI, PER QUÈ? PERQUÈ IX SANG O QUE!!!!.

michelle 2nB ha dit...

Crec que és un poc estrany que la majoria dels xics no sàpiguen que és la menstruació i també que la gent crega en eixes coses com que la regla serveix com a fertilitzant per a que les plantacions siguen més bones. També em pareix que és molt ridícul que pensen que si agafes a un bebè quan tens la menstruació el bebè pot agafar una malaltia i fins i tot morir-se. Algunes persones creuen que la regla és una cosa fastigosa i molt pocs homes diuen el contrari ja que com ells no la tenen, a la majoria els dóna totalment igual i altres es compadeixen de les dones i diuen que pobretes el que els deu doler i coses semblants. Moltes cultures pensen en distintes coses, en alguns llocs la gent creu que la lleven però a sols te la paren, jo en canvi pense que la regla és una cosa inevitable per a una dona i que ha d’aguantar encara que no li agrade gens tenir-la.

Patricia 2onB ha dit...

Les persones som un poc hipòcrites quan parlem d’aquest tema, i no pensem que les xiquetes que encara no la tenen poden tindre una idea equivocada del que és, i a més les xiques que ja la tenen es poden sentir molestes.
A més als homes no els agradaria que nosaltres , les dones, parlàrem d’un tema que els molesta i ens increparien de que com podem fer-los això. Els xics també haurien d’informar-se abans de parlar del tema si no saben que significa la paraula o inclús el procés sencer.
Referit als comentaris:
Estic d’acord amb que s’hauria de parlat més sobre el tema per a que la gent estiga informada i per a que siga un tema un poc més quotidià. No vull molestar a ningú però podríeu donar diferents opinions i no dir sempre que és natural i que no us agraden els vídeos.

Ana 2ºB ha dit...

Com a dit Rufete la menstruació es una cosa natural, no n´hi ha que vergonyir-se de tindre-la o parlar sobre ella.
Jo no estic en contra de la menstruació, pero a mi no m`agrada les dies de la menstruació perque et fa mal la panxa.
El video que diu que les xiques les nubla la vista es una MENTIDA més gran que un elefant.
Continuarà

josepcr2b ha dit...

Respecte al que ha dit Hugo M. M. jo crec que te raó perquè clar la menstruació és un procés natural i la gent té que saber-ho. La nutrició , la relació i la reproducció son processos naturals que s’estudien als llibres de biologia i la menstruació forma part de l’aparell reproductor femení però en els llibres no es fa pràcticament referència no sé per quina cosa, per això és bo tindre esta informació.

lenin 2b ha dit...

La menstruació no és una cosa per a avergonyir-se perquè totes les dones el tenen. Y respecte al comentari de Mary no m’agrada molt perquè no tots els xics pensen que és fava i la menstruació no es lletja, és una cosa molt natural.

Johana 2b ha dit...

La menstruació no és una cosa roina es lo que tenint les dones i els homes no tenen dret a decidir per nosaltres de tallar nos la regla perquè si fan això a les dones amb el pas del tems tenint conseqüències molts greus pera les dones ,perquè la regla és natural.

cristopher 1d ha dit...

Soc cristopher
em pareix que la menstruació es normal. I no hi ha que tenir fàstic d’això.
Jo crec que la menstruació produeix el següents efectes: canvis d’humor i la part davantera es s’unfla.

Carlos C 1ºD ha dit...

Jo opine que:

Es algo natural, no te perquè ser motiu de burla o de critica ja que tot el mon la va tindré abans o després la va a tindré i home es pot parlar de ell no es res estrany ni desconegut.
Opine que la gent que es burla de allò es perquè no es madura ja que ell lo tindrà com qualsevol persona que tinga la menstruació. I, no es te que tindré vergonya al parlar de la menstruació.

Una salutació.

Lidia i Belén 1ºD ha dit...

Totes les xiques a una certa edat li baixa la regla que és un fenomen fisiològic de la vida sexual femenina que es presenta en les dones sanes des de la pubertat fins a la menopausa, que consisteix en un fluix hemàtic procedent de la cavitat uterina que es reprodueix periòdicament. Com diuen alguns xics la menstruació no és una malaltia i no té res de dolent.
A les dones no li agrada tenir-la per els símptomes que li poden ocurrir com per exemple: canvi d´humor, dolor...però es una cosa molt natural.

joselinki 2b ha dit...

Em pareix que el primer vídeo és un poquet exagerat per que hi ha molts homes que saben el que és la menstruació i solament han tret uns quants homes que ho saben i que no comprenen que es una cosa natural i que no es pot jutjar a les dones per què tinguen coses diferents als homes, aleshores això demostra que encara hi ha homes que no ho saben. La meua pregunta és: per què el veuen tan rarot. Els homes també tirem semen pel penis, bo, no és el mateix, però es pareix.

Rosa Sanchis ha dit...

La major part dels comentaris són una defensa de la regla perquè és “natural” i indispensable per a la reproducció. Aquest argument també el fan servir les persones que diuen que l’homosexualitat no és natural. Com que les pràctiques homosexual o les relacions homosexuals no tenen com a objectiu la reproducció, són inacceptables.
M’agradaria que situàrem el debat en un altre lloc, no en el de la naturalitat o si serveix per a la reproducció. I el lloc és el següent: per què hi ha tant de mite el voltant de la menstruació? Per què es considera una cosa bruta i lletja? Per què és una excusa per a desacreditar a les dones tractant-les com si foren unes capricioses que canvien d’humor amb les hormones?

Hi ha també un tema que m’interessa i que Lucia ha tocat de passada:
“es bo que la tinguem perquè així tenim el avis de que ja podem copular, de que el cos ja es fértil”
Efectivament, la regla i l’ejaculació ens indiquen que ja som fèrtils, cosa que no significa ni molt menys que siga recomanable tindre fills amb 11,12 o 13 anys, per molt que “ens avise”. No estem preparades ni físicament ni psicològica. Però m’agrada que Lucia haja fet referència a la còpula perquè, efectivament, sembla que la regla i l’ejaculació hagen de ser els disparadors de l’educació sexual, com si fins aquest moment la nostra sexualitat (tan real com després de la pubertat) fóra una cosa de criatures que no mereix ni cinc minuts del nostre temps.
Som sexuals tota la vida, amb regla, amb ejaculacions o sense elles.

Rosa Sanchis ha dit...

Tens raó, Joselinki, els hòmens que ixen en el documental són molt exagerats! I també tens raó en relacionar la primera regla amb la primera ejaculació. És un tema per a reflexionar com es veuen socialment aquestos dos fets. Xics i xiques comencen amb els canvis físics; però la mirada cap als nous cossos canvia en uns i en les altres. En el cas de les xiques, és la mirada masculina la que et recorda, a cada pas, que ja ets un cos “desitjable”, mitjançant mirades, insults, floretes, referències als pits, al cul... Des de casa i des de l’escola, es donen també missatges de perill: vés amb compte amb els xics, tots volen el mateix, ara et pots quedar embarassada, t’has de fer de respectar... Res, absolutament res sobre passar-ho bé, sobre el plaer.

En el cas dels xics... podeu contar-ho vosaltres.

Yi Xuan Z ha dit...

A mi em pareix que la menstruació és un procés molt natural. Encara que és incòmoda, però no podem “desfer-nos” d’ella. La menstruació no és una cosa del dimoni ni de Deu. És una cosa de la naturalesa. Tan normal com tots els animals. Sí, hi ha molta malaltia sobre la menstruació, les dones sofreixen quant els ve la regla, i inclús algunes homes odien l’olor de la sang. Però no podem estar en contra de la naturalesa.

Rogelia ha dit...

Leo con interés vuestro debate y no me sumo por falta de tiempo. Aporto una página donde se fotografía el cérvix a lo largo del ciclo menstrual:
http://www.beautifulcervix.com/cervix-photo-galleries/photos-of-cervix/

Rosa Sanchis ha dit...

Genial Rogelia!!! gracias!!!