12 de gen. 2020

Què tinc ací baix?



Fa 15 anys, concretament l’any 2005, Enric Senabre i jo publicàrem Què tinc ací baix? en l’editorial Butllent, dins d’una col·lecció d’assaig per a adolescents que es diu “Claus per a entendre el món”. La nostra amiga Ana Ruiz en va fer les il·lustracions.

Aquest 2020 estem revisant l’obra per a publicar-la de nou més actualitzada. El més sorprenent de tot no és que hi haja parts que han quedat antiquades, ja que això era esperable; per exemple les xarxes socials o la pornografia apareixien ben poc en la versió anterior. El que sorprèn de veritat és que hi haja parts d’absoluta actualitat, atrevides i valentes, que calia dir fa 15 anys i que continua sent necessari dir ara. 

Llegiu, per exemple, aquest apartat, que tracta sobre la virginitat. Penseu que és actual o s’hauria de canviar? 

La virginitat 

"[...] Suposem que coneixeu que a l’entrada de la vagina es troba una membrana fina que s’anomena himen i que, històricament, s’ha considerat la prova de la virginitat, entesa com a sinònim de puresa i castedat. Aquest té com a funció protegir la vagina de l’entrada de gèrmens, i presenta una o més perforacions que permeten l’eixida del fluix menstrual. En arribar a la pubertat, la flora vaginal s’encarrega de protegir la vagina, i l’himen, en conseqüència, perd la seua funció, es debilita i tendeix a trencar-se, amb penetració (tampons, dits, joguines, penis…) o sense. 

És totalment fals que l’himen prove res; aquest pot trencar-se espontàniament pel que hem comentat o per altres causes (per exemple, fent exercici) i, fins i tot, es pot tenir trencat des del naixement. Però també pot passar que siga tan fi que quan es trenque no genere l’esperat fluix de sang. De fet, la penetració no sempre esgarra la membrana de l’himen, sinó que pot només estirar-lo, ja que és flexible. 

Som conscients que aquesta concepció que exigeix a la dona una puresa que no es demana a l’home està canviant. Quan avui es pregunta a la gent jove per la importància de la virginitat, no sembla ser una preocupació fonamental. Però alguna cosa queda quan en el llenguatge del carrer es diu d’una xica que ja ha mantingut relacions coitals que està “estrenada”. Hauríem de mesurar el nostre llenguatge, sobretot si hi reproduïm esquemes i estereotips que mantenen desigualtats.”

33 comentaris:

Myriam Perez ha dit...

Jo pense que la virginitat no es pot perdre amb un simple tampó,igual que amb els dits pense que tampoc es por perdre amb açò es veritat que es pot perdre molt fàcil. Per altra part hi ha moltes persones que pensen com antigament,que hi han de llegar virgenes al matrimoni,por una part o entenc però por altra no perquè si tu estes molt august con eixa persona te que sur-gir quan tu penses que es el moment. Per altra part pense que si que hauria de canviar perquè asos pensaments ja son molt antics i la gent el llegira i pensara coses que no son veritat.

Tadeo ha dit...

Hui en dia és alguna cosa que ve sent igual ja que hi ha menys gent que creen en la puresa del cos de la dona, això és un tema molt vell que ja quasi ningú s'acorda a menys que siga en moments puntuals d'alguna cosa. Això sí, hem de tindre respecte a les xiques/dones que ja han tingut relacions sexuals i per això no anomenar-les putes

Elisa Carreño ha dit...

Abans de començar volia dir que: la virginitat no és perd quan és trenca l’himen.

La virginitat es pot perdre quan fas activitat física o en qualsevol moment de la vida sense adonar-te compte o quan et fiques un tampó. Antigament es veritat que aquests temes eren tabú i els xics es fixaven en que les xiques foren verges i això també era una honra per a la família què la seua filla fora verge. Hui en dia la mentalitat ha canviat i ja no es pensa així.

La meua opinió es que cadascú es lliure de perdre-la quan es senta preparat i tinga una mentalitat madura i sempre ho faja amb les mides adequades i protecció.

Rania Wieck ha dit...

La meua opinió sobre aquest tema és que és veritat que la gent es creu que la virginitat tradicionalment es perd quan realitzes el acte sexual, però la realitat no es així. Des de fa temps la gent sap que la virginitat es pot perdre de la manera mes impensable, com per exemple: jugant, mentres te masturbes, posant-se un tampó, muntant en cavall, amb qualsevol joguet o com diu el text ,també pot trencar-se des de que naixes sense fer res.

Hui en dia esta mes normalitzat entre els jóvens el tema de la virginitat, abans era un tema que preocupava molt a la gent, en aquests temps no es el tema principal que preocupe als jóvens.
Però també deuria de canviar la gent que pensa que perdre la virginitat es un tema tabú o pensen que les xiques una vegada deixen de ser verges ja ha sigut utilitzada o se ha estrenat, i molts de aquests comentaris fan mal i sobretot fan que la gent tinga la mentalitat de fa uns anys.

Aroa ha dit...

La meua opinió sobre aquest tema es que la virginitat es té que perdre quan tu t’assentes preparat i amb la persona que tu vols, l’edat al cap i al fi dona el mateix, això és el que pense jo. A l’edat que la gent la sol perdre es de tretze per a dalt, i ha algunes persones que a soles per perdre la virginitat, sobretot quan soles ser més xicoteta (no sempre) , et creus més major o millor. També hi ha molta gent que et critica o el que siga a soles per perdre-la, i pense que no hauria de ser així ja que cadascun fa el que vol i quan vol. El que em pareix és que s’hauria de parlar més aquest tema, ja que no tot el món ho ve bé i sobretot per a saber que pot passar si ho fas i que precaucions pot utilitzar per a que no passe res del que tu no vullgues.

Eva Mahler ha dit...

Em pareix que no està molt antiquat, de fet, m’agradaria llegir aquest llibre. El tema que es tracte en el llibre es molt interessant, es una bona ajuda pels adolescents que estén descobrint el món, jo per exemple no vaig saber que l’himen es pot trencar amb l’exercici físic. La virginitat es un tabú del qual es té que parlar. Es necessari informar a les persones, tant joves com no, del nostre cós, de les seues funcions i del que pot perjudicar-nos. Em pereix una ridiculesa aquest estereotip de que, quan una dona ja ha perdut la virginitat està «estrenada» o ja «no es pura». Jo no pense que la puresa siga segons la virginitat. A banda, la seua virginitat es cas de cadascú i no et tens que sentir malament per un comentari o pel que pensa la gent per perdre la virginitat molt prompte o molt tard, tens tot el temps del món.

Daiana Palade ha dit...

La veritat es que pense que es un llibre que pot ajudar a moltes persones i que pot ser interessant ja que hi ha gent que tracte el tema com si fora tabú quan es tu cos i tens que saber coses de el, no te que ser ningú tabú però pera algunes persones les costa més o li pareix mal o cosses com esses i amb el llibre es poden obrir o encontrar una manera de comprendre en seu cos. I amb el tema de la virginitat que has publicat em pareix mont bé per que algunes persones pensen que la virginitat es un premi i en realitat no es així per que hi ha molts mits sobre la virginitat i m agrada que en el llibre els tracten.

salva ha dit...

La virginitat es una construcció social creat durant la vella Grec i Roma amb el propòsit de «provar» la puresa de les dones. Jo pense que como no hay proves científiques nos no deuria seguir utilizant per a jutjar a les persones amb una mentalitat de la edat antiga. En conclusió la invenció de la virginitat va ser causada per persones que creien que el seu penis era tan important que podia afectar una dona per sempre

Nerea Mendelssohn-Hensel ha dit...

Jo crec que la virginitat no existeix. És una construcció social en la que les homes creien que amb seus penis podien canviar el que era una dona. Si que és veritat que aquesta idea sobre la virginitat està canviant, però encara segueix havent-hi gent que pensa d’aquesta manera tan antiquada. L’altre dia vaig parlar amb la meua mare sobre això i li expliqui algunes coses que ella no ho sabia, com que l’himen se poc trencar-se fent exercici o altres activitats que no ho ten nada que ver con actes sexuals i vaig canviar la seua manera de pensar.

Virginia i Sandra Garcia ha dit...

Abans la virginitat tenia més importància, ja que els hòmens no volien casar-se amb una dona sense himen, perquè això significava que ja havia segut «estrenada». Ells pensaven que una dona que ja havia mantingut relacions sexuals era impura, i per eixe motiu, no la volien. En canvi, ara no es té tant en compte si tens la virginitat o no.

Com bé ha dit el text, l´himen sols és un teixit fàcil de trencar i amb molta flexibilitat. Potser que moltes de les dones que encara no han practicat la penetració ja no tinguen himen i això no vol dir que siguen impures. Fàcilment se l´han pogut trencar fent esport o una activitat quotidiana, o simplement han nascut sense ell.

En la nostra opinió és una idea fenomenal que hi haja llibres sobre aquesta qüestió, perquè per a molta gent és un tema tabú i no parlen d’ell. Inclús es podria incloure en la programació de llibres obligatoris per a llegir en l´institut; a la fi és un llibre educatiu.

xavi bon ha dit...

La meua opinió sobre el tema es que la majoria de gent pensa que la virginitat es perd penetrant mes o menys als 16 anys però no es així, per exemple jo conec a una amiga que la va perdre jugant al basquet però també es pot perdre: masturbant-se, jugant , posant-se un tampó inclús la pots perdre sense fer rés.

Ara el tema de sexualitat es pot parlar amb els joves sense problema perquè esta mes normalitzat, hui en dia quasi tots els joves parlen de això amb els amics, també fan bromes com: aquesta nit em la casque, aquesta nit folle, et vaig a donar salami ...

Però això no esta ben dit per a algunes persones, per exemple: a vegades he vist com deien a la xica «guarra, sorra, puta...» li han dit tot això per enrollar-se amb 2 persones en una nit. Tot això ho veig mal perquè al xic li diuen«maquina, folleti...»

Hada d'Aquitània ha dit...

Aquesta entrada té dues parts. La primera part és un llibre escrit per Enric Senabre i Rosa Sanchis que va ser publicat en l’any 2005. El títol del llibre és «Què tinc ací baix?» i està pensat per als adolescents.

La segona part parla sobre un apartat del llibre, la virginitat. Les dones tenen una membrana fina anomenada himen, que es considera una prova de puresa i castedat. L’himen és molt fràgil i es pot trencar amb molta facilitat, aleshores abans de la penetració ja pot estar trencat.

- Penseu que és actual o s’hauria de canviar?

La meua opinió sobre la primera part de l’entrada és que el llibre hauria de ser actualitzat. Apartats com per exemple les xarxes socials i la pornografia no apareixen quasi al llibre i actualment son temes abundants.

L’opinió sobre la virginitat és que la gent li dona molta importància. No fa falta tindre relacions sexuals per a ser més persona que un altra que encara no n’ha tingut.

aitana de dia y nacho Beach ha dit...

La nostra opinió es que la gent pensa que la virginitat es perd penetrant, no hi ha edat determinada per a fer el que vols, no et tens que sentir pressionat per Ferlo mes tard o avergonyir-se per fero mes prompte, el himen es pot trencar de moltes maneres per exemple: practicant algun esport por exemple hipica, o també amb un dit.
Abans era un tema que preocupava molt a la gent, en aquests temps no es el tema principal que preocupe als jóvens.
Però també deuria de canviar la gent que pensa que perdre la virginitat es un tema tabú o pensen que les xiques una vegada deixen de ser verges ja ha sigut utilitzada o se ha estrenat, i molts de aquests comentaris fan mal i sobretot fan que la gent tinga la mentalitat de fa uns anys.
Com diu en el text hui en dia esta més normalitzat açó de ser verge a una major edat.
Deurien de fer mes charrades sobre aquest tema, per que es molt perillos fer el acte sense la informació necessaria.

Dylan Carreño ha dit...

Avui vaig a comentar la virginitat, el primer a mi em pareix una gran bovada, que la gent pense que per perdre la virginitat quan ets un adolescent d’uns 15 anys, sobretot si es xica, que pensen que es una puta o una roina a soles per tindre relacions sexuals amb un xic, i si es major, ja ni pense el que deu pensar la gent.
Al meu paréixer, una persona pot perdre-la quan vuiga, però té que fer-ho amb la mentalitat de que la gent va ha palar mal de tu, el llibre parla de temes sexuals, però dels de fa 15 anys, a si que deurien canviar algunes parts, com les xarxes socials, que avui en dia son molt importants per a les relacions socials.
En conclusió, la gent parla molt, i fer pública la teua primera vegada pot fer que t’insulten i que pensen coses que no son però cada persona deu fer el que vulga.

Ruben i Marc ha dit...

Hola, avui anem a donar la nostra opinió sobre la virginitat, un tema molt polèmic. Per començar ens pareix una gran bovada que la gent pense que per perdre la virginitat quan tens entre 14-15 anys, es a dir, que eres un adolescent, que està «mal». En general les xiques la perden antes i els xics després.

En l’entrada diu que l’himen és una capa fina que tenen les xiques, hi han algunes que se li trenca només nàixer i a altres se li trenca o fent exercici o per altres situacions. També diu que la penetració no pot trencar l’himen perquè es flexible.

Avui en dia no es parla tant de la pubertat de com es deuria parlar, es a dir, que s’hauria de parlar més als col·legis per a que la gent sapiguera més d’aquest tema.

La nostra conclusió es que cadascú perd la virginitat quan un vol i que no pasa res perquè la perguen als 14-15 anys. També pensem que es deuria parlar més als instituts d’aquest tema.

Dayana Leonarda ha dit...

Hui en dia la gent pensa que la virginitat es pot perdre perdre quan tenen relacions sexuals.
Pensen que la prova de la virginitat és l'himen, que això només es pot trencar quan han tingut relacions, però això no es veritat.
El himen es pot trencar fent exercici, com ara el ioga, també introduint-se els dits o tampons quan aquestes amb la menstruació o pot trencar-se a l'haver nascut.
Els joves el tema de la virginitat o tenir relacions sexuals és una cosa fonamental per a ells.
Aquest tema es molt preocupant per la qual que ells pensen en concret a això.

Hardeep Ethel Smyth ha dit...

Jo crec que si una persona que es virgen, que no ha tenido nunca relaciones sexuales i sense voler es mete el dits no passa res a lo millor eixa persona no vol ser virgen, eixa persona te tot el dret de fer el que ella vulga, i que la gent diu que perquè no una persona pot perdre la virginat tots els persones poden, també que per a no perdre la virginitat pots usar un tapon durant un període menstrual, suposem que un a persona a tingut relacions sexual no li va passar res , perquè jo crec que tindre relacions sexual es natural i la majoria de les persones un 80 de la població ja han tingut relacion sexual i els altres no perquè son xicotets o major.

Sofía de DIa ha dit...

Crec que s’hauria de canviar. N’hi ha coses que no es diuen es més, actualment, es molt més comú presumir de que has tingut relacions de evitar parlar d'això. En la meua vida he escoltat que algú diga que ha «estrenat» a algú ni res paregut. Sí crec que segueixen havent estereotípics però crec que afecten més als homes, he escoltat molt més a gent burlant-se d’un xic de desset per no haver-ho fet mai que escoltar a algú diguen-li fàcil a una dona.

Pense també que l’himen no es un indicador de la virginitat ni deu donar-li molta importància. N’hi ha tradicions com una tradició gitana de comprovar que les dones son vèrgens; el que fan es posar dins els dits a la dona abans de casar-se per vore que era pura fins al matrimoni. Si no tira la sang es que l’has fet i, aleshores, has fet un acte impur. Aquesta tradició es una bovada perquè, com bé ha dit el text, pot ser que s’ha trencat per desgast o va nàixer sense ell.

En conclusió, crec que té moltes coses que son reals i que es deuen mantenir però algunes es deuen actualitzar.

Dani Bon i joan Smith ha dit...

Anem a donar la nostra opinió sobre aquest tema. A vegades quan perds la virginitat a una propera edat la gent et diu en el cas de les xiques que es una «guarra» o alguna cosa d’aquest tipus o si no la ha perdut amb 18 anys per exemple li diuen que es una pringada; però en el cas dels xics si la perd prompte li diuen que es un crack, un fera, etc.

Ara s’ha reduït l'ús dels preservatius o qualsevol tipus de protecció, concretament abans era el 25% que no utilitzava protecció i ara n’hi ha un 50%. Pensem que aquest tema es molt preocupant perquè en el cas de la xica es pot quedar embarassada i pot portar-se un bon ensurt.

L’himen no necessàriament es te que trencar fent la penetració, perquè es pot trencar fent algun altre tipus d’activitat, per exemple fent esport; també pots haver nascut sense aquest. N’hi ha vegades que no es trenca amb la penetració perquè l’himen també es flexible.

Em pareix bé que es facen llibres sobre aquest tema perquè serveix per a conscienciar als xiquets per a que en un futur facin les cosses de la manera adequada.

En conclusió, dona igual a l’edat que perdes la virginitat que igual et critiquen però no n’hi has de fer cas.

Guillem ha dit...

Jo crec que aquest tema de la virginitat, actualment està diferent vist que fa uns anys. Per exemple, normalment, abans les parelles eren verges abans de la boda, ara no sol ser així, i cada vegada es perd la virginitat més prompte, jo no tinc res en contra d’açò, però el que hem pareix mal és que es tinga que jutjar a una persona perquè siga verge o no, per exemple, no està igual vist que una jove siga o no verge que un jove.

Des del meu punt de vista, açò deu de canviar, perquè hi ha gent, en aquest cas joves, que no volen a gent no verge. Com avui en dia hi ha gent masclista que critiquen sobre aquest tema, fan comentaris i pensaments en contra de les dones.

La meua conclusió és que deguem de canviar o evolucionar i ser més respectuosos amb tota la gent, té igual el sexe, la orientació sexual, si es verge o no.

isaac i juanjo ha dit...

La virginitat no pot ser un indici de que tu ets una bona xica o xic , o si l´himen pot marcar la teua virginitat o «puresa», una persona no es mes ni menys per tindre o no tindre la virginitat , a mes no deu de marcar res.

Per que pot ser que pugues perdre l´himen , però no per no ser virgen , pot ser per que fas algun deport , i per aquesta raó trenques l´himen, però res mes del normal , no deixem que això es denomine.

La virginitat es assoles un concepte , res mes , fes el que vulgues sense pensar en el que diguen els demes.

Amparo Bolena ha dit...

Avui en dia hi ha gent o creences que tenen un pensament com abans i que tens que arribar al matrimoni sent verge. Però ara la majoria de gent ja no es verge i no tenen ningú problema. També hi ha gent que pensa que si tens relacions amb moltes ets o molt bo (normalment al cas dels xics) o ets una persona molt fàcil i parlen malament de tu ( a les xiques en quasi tots els casos), a mes et critiquen per la edat a la que la perdes si et sents preparat per a fer-ho i còmode no t’has de ficar a pensar en el que et van a dir.

Ara mateix la gent ho parla amb normalitat el que tinguen relacions sexuals i la majoria no utilitzen mètodes anticonceptius, aquest problema dona lloc a que les xiquetes es prenen la pastilla del dia següent o que vagen a avortar. El prendre aquesta pastilla et pot causar moltes conseqüències o efectes secundaris roïns pel al cos.

Miguel ha dit...

La pregunta «Que tin ací baix?» crec que tracta de el sexe de les persones, la part intima, i sobre tot la virginitat de elles. Perquè parla de aquestes coses privades, es a dir, que una persona masculina no es el mateix que la femenina, per el sexe i virginitat.

De la virginitat crec que ha existit durant molt de temps, però aquesta actitud de les persones ha canviat, tant com ara, com abans. Esta clar que fendis molt a les xiques, per no ser tant de poder o força que les xiques.

Abans diuen que, fa 15 anys la virginitat era pitjor, perquè crec que les homes no tenien tant de empatia com les dones, però esta clar que no tots els xics fan això, cada u depenc de cada comportament que tinga.

Però ara hui en dia, les xiques s han ajuntat, i han demostrat que valguen la pena, i que no son un objecte per a les homes; per exemple amb masclisme la violència de sexe, i per tant algunes homes estaran d acord i altres no.

AMANDA Y REBECA ha dit...

PER ACABAR


El tema de la virginitat temps abans era molt important, les dones havien d'arribar verges al matrimoni perquè del contrari, estava mal vist. Encara hi han ètnies que conserven aquesta tradició estrictament on es fan proves molt dures i incòmodes per a comprovar l’estat de l’himen.

Cal recalcar que a l’home no se li exigeix cap prova de virginitat però a ell l’importa que la seua futura esposa conserve la seua castedat i «puresa». Es pot dir que aquesta costum es considera masclista.

Pensem que no serveix de res, perquè es pot trencar en qualsevol situació de la teua vida quotidiana (posant-se un tampó, muntant en bici o a cavall, tenint un accident, etc); fins i tot pots nàixer sense ell o que siga molt elàstic. Però realment tindre aquest element o no, no determina si has practicat les primeres relacions sexuals, això el marquen les teues experiències.

En conclusió, la virginitat no la determina una prova o una part del teu aparell reproductor si no les teues experiencies sexualment parlant

Carlos ha dit...

Pense que es actual però a soles n’hi hauria de canviar algunes coses, coses com que ara els homes no pensen que la dona es menys per ser verge ,ningú seria tan maleducat de dir que la dona, que per no ser verge està estrenada, n’hi han persones que abans de casar-se la dona no tenia que haver perdut la virginitat, perquè? Bona pregunta però el important es que n’hi ha molta gent que no te aquesta manera de pensar. Deuríem de respectar a la persona que va perdre la virginitat perquè la primera vegada es un moment molt important en la meua opinió. I si va passar aquest moment important dons molt bé per ella. Però també el home te aquest moment important doncs es el mateix, antigament els homes tractaven com un objecte a la dona com que a soles es un mocador que s’utilitza i després es tira com ara amb les dones solteres, que ella i ell tenen relacions sexuals i després ell li abandona amb ella embarassada. La gent n’hi ha vegades que no pensen sobre els demes i a soles en ells mateixos si deixa a una dona embarassada dons li abandona sense pensar sobre el futur de el seu fill. Eixa gent te que reflexionar molt sobre açò

Rebeca y Amanda ha dit...

El tema de la pèrdua de la virginitat temps abans era molt important, les dones havien d'arribar verges al matrimoni perquè del contrari, estava mal vist. Avui en dia no se li dóna massa importància perquè el sexe s’està normalitzant; això afecta d’una manera positiva, hi ha més informació sobre aquest i sobre els mètodes anticonceptius. Encara hi han ètnies que conserven aquesta tradició estrictament on es fan proves molt dures i incòmodes per a comprovar l’estat de l’himen. Cal recalcar que a l’home no se li exigeix cap prova de virginitat, però a ell li importa que la seua futura esposa conserve la seua castedat i «puresa»; aquest fet és molt masclista.

Pensem que no serveix de res, perquè es pot trencar en qualsevol situació de la teua vida quotidiana (posant-se un tampó, muntant en bici o a cavall, tenint un accident, etc.); fins i tot pots nàixer amb ell ja trencat o potser siga molt elàstic o fi. Però realment tindre aquest element o no, no mostra si has practicat les primeres relacions sexuals, això el marquen les teues experiències.

En conclusió, la virginitat no la determina una prova física o el deteriorament d’una part del teu aparell reproductor, si no les teues situacions viscudes sexualment. A més no hi ha que donar-li tanta importància però tampoc mantenir relacions a la lleugera i sense protecció.

Adrian Price ha dit...

Yo sempre, desde que els meus amics hem varen parlar sobre sexualitat, he pensat el que pensaba tot el mon, que si has fet l'acte sexual no ets virgen i si no ho has fet si ho eres. Cuan ells me deien tot aço, sempre et preguntaben una cosa: “Tu ets virgen?”, si la resposta era no, sempre exageraben un monto, te fellen sentir com el “guay del grup”, el que habia perdut la virginitat, i ara que ho pense...hem dona vergonya i no se com hem pasava aixo per el cap.

Pareix que s'ha perdut el significat de la paraula virginitat, i aixo no hem pareix be, ya que es poden confundir amb molta facilitat. Pero a mes, me he quedat pensatiu al saber que la virginitat no es pot perdre tan sols per fer l'acte sexual, i per aixo, hem pareix mal que la paraula virginitat no s'utilitze de la forma adecuada.

Ivan Beach ha dit...

Jo crec que cada un pot perdre la virginitat quan vulga, encara que sol ser al voltant dels 15 anys, majoritàriament les xiques abans que els xics. També deuria de canviar-se una cosa, i es que quan la perds abans de l’edat que es sol pensar l’adequada ets un o una guarra, i si la perds més tard ets un o una pringada. Això si, ara aquest tema està més normalitzat als joves que fa 15 anys.

També pense que no es perd la virginitat quan es trenca l’himen, ja que es pot trencar sense que n’hi haja cap acte sexual, per exemple, fent esport, amb un tampó, etc., es a dir, que no prova res.

Abans se li donava més importància a aquest tema, però amb les xarxes socials pense que s’ha normalitzat més. Em pareix que es deuria parlar més als col·legis i instituts per a conscienciar a la gent i que no es jutge als demés.

Ignasi Mozart ha dit...

Jo crec que aquest de perdre la virginitat als 14 o 15 no es te que fer perquè poden pasar moltes cosses. Jo crec que es veritat que el himen es pot trencar asoles, com per exemple fent exercici i no asoles penetrant amb els dits, penis etc. tampoc hi ha que dir-lis a les xiques cosses roines quan perden la virginitat perquè si estan agust con la persona que estan poden fer-lo si els dos estan d’acord. Les persones que diuen grosseries a les xiques que han perdut la virginitat es que com ells no l’han perdut estan celosos i per això lis diuen cosses groseres. A la fi que han de canviar les persones que lis diuen cosses així perquè el que fan es deprimir a la persona que a perdut «abans d’hora» la virginitat i si volen perdre la virginitat la perden perquè aquest que diuen son barbaritats

Noemí Salvador ha dit...

A pesar que si que és conegut generalment el turó de la virginitat i l'himen jo fins fa molt poc he tingut amigues que no sabien el que era, ni tan sols ho coneixien. Jo si que havia escoltat parlar d'això i de que es podia trencar fent esport , la qual cosa no sabia era que això era mentida, tampoc sabia que l'himen era flexible i podia no trencar-se o estar rote des del naixement, ni tan sols sabia això de que podia sagnar el trencar-se. Jo no considere que el fet de ser verge o no tinga importància, i menys a una certa edat, a pesar que abans (i ara en religions) les dones havien d'arribar verge al matrimoni i si no era així estava malament visto.esto és un tema molt ampli i es pot veure des de molts punts de vista.

AINARA D'AQUITANIA ha dit...

Jo pense que la gent pensa que la virginitat es perd quan realitzes l’acte sexual, però amb posar-te un tampó,masturbar-te o inclòs muntant en bici com siga l’himen es pot trencar. Antigament el tema de la virginitat era un tema tabú, i era molt important per a la societat si una dona era virgen o no,inclús es replantejaven si casar-se o no amb la dona si ella ja no era virgen, però per sort ja no es tan important i pense que cadascú pot fer l’acte sexual quan se estiga preparat, i que no et tenen que discriminar ni faltar el respecte a ningú per fer-ho perquè la meua opinió es que no es de la seua inconveniència.

Erik Price ha dit...

El que jo pense esque no sempre la virginat es perd fent el acte sexual si no que es pot perdre fent moltes mes coses com: fent gimnasia, montant a cavall o moltes mes coses, o inclus mentres te masturbes, i inclus en el text es pot trencar quan naixes sense fer res.
En la actualitat el tema de la virginitat esta molt mes normalitzat entre els jovens , abans era un tema molt mes tabú que ara , ja que no es donava ningún tipus de xarrada de sexualitat , pero tambe hi ha molta gent que pensa que la virginitat es un tema que no podem parlarlo o el considera un tema molt tabú, quan en veritat es algo normal en la gent, molta gent pensa que quan les xiques perden la virginitat la gent fa comentaris molt masclistes com que ja ha sigut estrenada i molt mes comentaris que fan mal.

Arantxa i Neus ha dit...

Nosaltres pensem que el llibre ajuda a persones que tenen el tema de la virginitat com a prohibit o tabú, o també perquè en les seues religions esta malt vist. També esta el tema de la virginitat que la pots perdre jugant, masturbant-se, a l’hora de ficar-se un tampó, fent esport...
Abans era malt vist que les dones no arriben verges al matrimoni, o també com em dit abans per les religions com que esta malt vist perdre-la a una edat determinada, però ara ja no esta malt vist perquè el sexe esta normalitzat. Ara les persones jovents tenen mes coneixements sobre el tema, per exemple, maneres d’anticonceptius, les malalties de transmissió sexual... Els jovents saben tot això per les xarrades que fan ara als instituts, es una manera molt bona de que aprenen coses sobre els perills del sexe.
En conclusió la virginitat no a de ser un tema tabú del que si es parla esta malt vist o també amb el sexe hi ha moltes persones a les qui li agrada practicar-lo i no passa res. Sàuria de escriure mes llibres sobre aquest tema per a educar als xiquets i donar-les a entendre que la virginitat i el sexe no es uns temes tabú.