19 d’abr. 2020

De millors amigues a nóvies

Valen i Sofi "De mejores amigas a novias"

El dia 26 d’abril és el Dia de la Visibilitat Lèsbica, una jornada per a reivindicar la visibilitat de l’homosexualitat femenina, per a demanar la inclusió de la realitat lèsbica als mitjans de comunicació, a les polítiques públiques, a l’àmbit educatiu i sanitari, etc. És el dia també per a recordar-nos que cal encara lluitar contra la lesbofòbia, i, en temps de confinament, no podem oblidar les joves lesbianes que potser estan vivint amb unes famílies que no les accepten, que no veuen amb bons ulls que les filles desitgen o estimen altres dones, o que tinguen ploma, que visten d’una determinada manera, que no amaguen el seu lesbianisme, que siguen activistes, etc. 

Al voltant del 80% de persones LG oculten la seua homosexualitat en l’adolescència per por al rebuig dels iguals i de la família. Vergonya, inseguretat, baixa autoestima, desconfiança, por a no tindre parella... són algunes de les emocions que acompanyen les adolescents lesbianes. 

Les lesbianes patim una doble discriminació: per dones i per homosexuals. Sabem que les relacions sexuals que estan fora del marc de la reproducció són de segona categoria, ja que, segons el model sexual hegemònic, les pràctiques sexuals es divideixen en preliminars i coit, i la sexualitat en majúscules és un coit (relacions completes, diuen alguns). Les lesbianes patim també l’assetjament dels que insisteixen a fer trios perquè els exciten dues dones. I com a dones, també ens condiciona el model de bellesa tradicional, i no està ben vis no ser femenines o tindre ploma

Amb tot, hi ha hagut avanços en la visibilitat, i podem trobar alguna sèrie protagonitzada per lesbianes (la mítica The L Word) o, el més corrent: sèries amb alguna lesbiana, per exemple Sex Education, Euphoria, Atypical... També hi ha grups de música obertament lesbians i activistes, com les Chocolate Remix o les Torta Golosa (Las camionas és una cançó dedicada a les dones masculines); hi ha cantants com Melo Moreno (també youtuber) o Hayley Kiyoko; i trobem parelles de youtubers amb molt d’èxit, com les colombianes Calle y Poché, les argentines Valen i Sofi, o algunes de casa, com Dulceida o DeVermut. Els seus vídeos ens poden ajudar a passar el confinament més acompanyades. 

14 comentaris:

Adriá Price ha dit...

Sincerament crec que les xiques lesbianes no tenen tant reconeixement, per a bé o per a mal, com els gays o els bisexuals; És com si estigueren en segon pla en el “món” LGTBIQ+. O almenys és el que he vist jo, al meu voltant, com en les sèries de Netflix; El 80% de les pel·lícules on apareixen persones homosexuals són gais, no lesbianes.

I està bé que un dia de l'any, les xiques lesbianes tinguen un reconeixement especial, però no haurien que ser a soles 1 dia, haurien de ser els 365 dies de l'any, perquè com elles o com qualsevol homosexual, cada dia han de suportar molta discriminació, insults, i a vegades inclús violència, i a mi, que no li pugues contar als teus amics o inclús als teus familiars, que eres homosexual per por, hem pareix VERGONYÓS.

Per acabar, dir que les persones diferents e interessants, són més divertides que les simples i habituals, no sé, podeu pensar-ho ;)

Amanda Colbran ha dit...

Jo crec que sempre que es parla de persones homosexuals, parlem de xics ja que sempre els utilitzem com a referent i no donem tanta visibilitat a les xiques. Es veritat que elles, el tenen més complicat perque a més de no tindre tan reconeixement, encara ni hi han persones que no acepten que una persona puga vestir-se mes masculina o d’altra manera, pero gracies a youtubers o influencers com Dulceida, ja tenen un poquet més de protagonisme. Però igual que les persones lesbianes tenen problemes, tot el seu col·leciu també. Un exemple d’aixó pot ser un video que s’ha fet viral d’un policía insultant a un intersexual, solament per ser intersexual i no el veig normal. Sincerament, les persones que encara tenen aquesta perspectiva de les persones o encara diuen que n’hi han coses per a xics i coses per a xiques, deurien de anar a parlar-ho amb altres persones i intentar aclarir les seues idees.

Conclusió, les lesbianes necesiten més visibilitat i algunes persones rectificar alguns pensaments.

Sandra Garcia ha dit...

26 d’abril dia de la Visibilitat Lèsbica; per desgràcia cal haver-hi un dia com aquest i no un de visibilitat heterosexual, ja que per a molta gent les relacions d'homes i dones són el més “normal” i no entenen l’amor entre dues xiques.

És cert, si ens parem a pensar en les pel·lícules o series que hem vist de gent homosexual estan representades majoritàriament per homes, almenys al meu cas, i no es visualitzen xiques lesbianes. Aquest és un dels motius, entre molts d’altres, a que fomenta la poca visibilitat lèsbica al món. Per exemple, fa poc més de dos anys, una amiga va eixir de l’armari, i a l'hora de parlar amb la seua àvia per informar-la, ella va afirmar que no sabia de l'existència d'homosexualitat entre dones, i que sols coneixia als gays; encara que afortunadament la dona s’ho va prendre de bona manera.

Ainara d'Aquitania ha dit...

El dia 26 d’abril es el dia de la visibilitat lesbica, i la veritat jo pense que no hi deuria de ser un dia a soles i que el reconeixement deuria de ser tots els dies, la veritat que en les pel·lícules i en altres situacions es solen veure a xics homosexuals i no a dones, i a mi em pareix que a les dones homosexuals no les tenen tant en compte i a la vegada amb l'aparició d'homes gays a la televisió o normalitzen mes que si apareixen lesbianes, i si veuen a una lesbiana diuen que és poc femenina i ho tenen tot més complicat; la veritat que em pareix molt injust que desprecien a les persones homosexuals per la seva orientació sexual i gràcies a youtubers com Dulceida que dona consells i ajuda a les persones homosexuals per a que no tinguen por de dir el que senten.

Aixina que la conclusió es que a les dones lis deurien donar més visibilitat i la gent hauria de normalitzar mes que hi han lesbianes i no tindrien que tindre por de mostrar els sentiments encara que hi ha gent que no veuen bé que a les dones lis agrade les persones del mateix sexe.

Xavi Bón ha dit...

El 26 d’abril, dia de la Visibilitat Lèsbica; pense que per desgràcia cal haver-hi un dia com aquest perquè si s’haguera normalitzat més les relacions lèsbiques no hauria un dia de visibilitat lèsbica.

Uns dels motius pense que es perquè no hi ha publicitat de aquest, es a dir, no he vist casi pel·lícules o series que tinguen relacions lèsbiques, pareix una tonteria però aquest és un dels motius, entre molts d’altres, que fomenta la poca visibilitat lèsbica.

Vaig conèixer a una xica que va eixir del armari, i volia explicar-lo al seus avis però no seu va tomar molt bé perquè no coneixien res sobre la sexualitat lèsbica.
Un exemple es un policia en Benidorm que va insultar a un intersexual, si la policia que en realitat ens te que protegir pensa així anem malament.

Conclusió: les lesbianes necessiten més visibilitat cara al món.

Guillem Pook ha dit...

Jo pense aquest tema del lesbianisme, és un que no està molt vist, per exemple en la societat, és més fàcil trobarte o conèixer a u xic gay o bisexual, que una dona del LGTBI +, y açò no passa per que hi hatjen més homens del LGTBI +. el porcentatge de homens i dones d’aquest col·lectiu, serà molt semblant.

Com diu en l'article, el 80% de les persones del col·lectiu ho tenen amagat, per què els dona vergonya, perque tenen por de que la seva família no la accepte … I açò no deuría de ser així. Si eres gay, lesbiana, bisexual, etc, Això és cosa teva, perque ningú té ningún dret de criticar l’orientació sexual de ninguna persona.

Rebeca Maconchy ha dit...

És un fet que estan més normalitzades les relacions entre homes que les relacions entre dones; molta gent encara pensa que aquestes només es basen en el sexe i no veu clara la idea de que ambdues persones del mateix gènere hi puguen mantenir un vincle amorós.

És veritat que ara hi ha menys discriminació, però encara s’impulsa a les xiques a que siguem “femenines” i que ens comportem de certa forma, el qual afecta a la nostra sexualitat; a les xarxes socials he escoltat les històries de moltes dones lesbianes que tenien por a expressar-se o a ser elles mateixes i no ho feien per tal d’ encaixar. També queda un poc de discriminació per part d’amics, que tenen idees retrògrades i pensen que la teua orientació sexual canvia la teua manera de veure-los.

Em sembla bé que hi haja 1 dia contra aquesta discriminació; com ha dit el meu company Adrián Price, tots els dies de l’any haurien de ser així per a tot el col•lectiu, perquè cap persona ha de suportar comentaris malintencionats, ni assetjament, ni violència al carrer.

Hada d'Aquitània ha dit...

El dia 26 d’abril és el Dia de la Visibilitat Lèsbica. Consisteix en un dia per a reivindicar la visibilitat de l’homosexualitat femenina. Aquesta entrada en concret és al voltant d’un vídeo de dues dones que abans eren millors amigues i després van ser nòvies. Les xiques conten en el vídeo la seua experiència i donen consells per a que la gent no tinga por de dir qui són, que senten i que els agrada.

Jo opine que aquest dia és necessari, ja que moltes persones continúen pensant que les persones de diferent orientació sexual no tenen els mateixos drets. El vídeo també m’agradat, perquè a més de ser una bonica història, també és una representació de situacions que apareixen a diari. Hi ha que lluitar contra la homofòbia, en aquest cas la lesbofòbia, totes les persones tenim els mateixos drets i no hi ha que discriminar a ningú.

Eva Mahler ha dit...

El text parla sobre la discriminació a les dones lesbianes. Tot això em pareix molt ridícul, discriminar a algú tan sols per la seua orientació sexual es tan ridícul... No està fent ningun mal a ningú, no te ningun sentit que hagen de patir els insults per amar a una persona del mateix sexe. Sí es veritat que actualment l’homosexualitat s’està acceptant cada vegada més, però encara hi han persones que es senten «ofeses» o «insultades», suposadament, perquè a una dona li agraden altres dones, o perquè a un home li agraden altres homes.

Els homosexuals, quasi sempre, pateixen molt e inclús han arribat al suïcidi o la depressió per tot el que han tingut que suportar. A aquestes persones les costen molt confessar la seua orientació, per aquesta raó hi ha que donar-los suport per a que es senten bé amb ells mateixos i no tinga'n que patir tant.

Que els pares no els accepten no em pareix nada bé. Es el teu fill o la teua filla, es suposa que ells tenen que sentir protecció i amor a la seva casa, però quan els paren no accepten la teua orientació es molt, molt difícil confiar i sentir-te bé amb tu mateixa. Ells en els qui més confien es en els seus pares, i encara que preferisques un fill o una filla heterosexual tens que donar-los suport, es tenen que sentir bé al menys en la seua casa, perquè si no, poden arribar a fer cosses molt males, i desprès et penediràs.

Nacho Beach ha dit...

Jo crec que tant com les xiques com els xics tenen por de ser rebutjats pel seu grup d'amics o familiars per això no diuen la veritat, la por forma part de deixar de tindre drets d'expressió, si se suposa que les nostres famílies volen que siguem felices a la gent homosexual les seues famílies les haurien d'acceptar tant com han acceptat a un altre familiar hetero, bàsicament és la mateix ja que tots tenim dret a ser feliços com som, i si una persona és homofoba doncs porta.
És aquesta entrada ens parlen de dues xiques que eren millors amigues i que ara són nolles. Jo tinc amigues que han eixit de l'armari i no han patit cap mena de rebuig ni res, l'única cosa que ha canviat és que ara és el que elles volen ser. La gent que es fica amb altres persones per la seua orientació sexual són persones que tenen l'autoestima pels sòls, jo pense que no s'hauria de discriminar de ni per ser lesbiana ni per ser dona, estem en el segle XXI i les coses canvien i cada vegada es té menys por de ser un/a mateix.

Daiana Strozzi ha dit...

El dia 26 d’abril és el Dia de la Visibilitat Lèsbica això em pareix molt be per a demanar la inclusió, em pareix una trist realitat quan diu “no podem oblidar les joves lesbianes que potser estan vivint amb unes famílies que no les accepten” perquè es una veritat que algunes persones poden estar ocultant-li als seus pares que són lesbianes pel fet de que no els van a acceptar. També em pareix molt mal que al voltant de 80% de adolescents oculten la seua homosexualitat per baixa autoestima, vergonya, inseguretat, etc.

Em pareix molt be que en las series de televisió i en general les youtubers den visibilitat posant casos i dient com ells van eixir de l'armari, conèixer-se, casar-se, etc. Pense que aquestes series, pel·lícules i youtubers ajuden a que les adolescents pugen la seua autoestima, aprenen que no tenen que sentir vergonya per això y no tinguen mas inseguretats.

Arantxa Pook ha dit...

Moltes xiques tenen vergonya d'eixir de l'armari pel que pensara la gent o el que els dirà ,ja que hi ha gent que acepta que dues dones estiguen juntes però una altra part no l'accepta i senten odi o fàstic.Eixir de l'armari és un pas en el qual has de ser molt valent perquè no saps com la gent li ho prendrà , pots estar envoltat de persones que et donen suport o de persones a les quals per agradar-te una cosa o una altra deixen de veure't de la mateixa manera, quan et toca explicar-ho a les persones que supose que mes por donarà serà a la família perquè no vols que et deixen de voler.
A mi em sembla que tothom és lliure d'estar amb qui vulga siga xic o xica ,perquè la teua felicitat no fa cap mal als altres.

Aquests tipus de vídeos em semblen molt interessants i divertits, perquè et compten la seua experiència i pots veure que fent el que un sent pot estar feliç sense importar-li el que pensaren del.

Miguel de Porcairagues ha dit...

Aquesta anécdota o montatge de aquest tema “estany” de Sofi y la seua amiga Valen, que amb aquestos diez de confinament, no les agrada que esten separades de una a l’altra.

El tema trata de aquestes dues xiques que es coneixien desde fa molts anys desde xicotetes, etc; i hui en dia amb el covid-19,i que les persones no poden eixir a veure els seus familiars i amics, les dones estaben cansades de tot aixo.

En el cas de les dones que no podien mantindre la seua relacio a la perfecció i que la seua familia no les ama molt per ser lesbianes; aquestes persones com eran miyors amigues i en coneixer mes d’una dona a l’altra, que ha resultat de que eren del mateix sexe (lesbianes), decideixen gustarse i ser entre elles novies; tenint dues discriminacions de la gent que el coneguen, sent un insult com a dones i per homosexuals.

Sofía de Dia ha dit...

Aquests últims anys s'ha estat intentant fer visible les relacions LGTBIQ + però sobretot se li ha parlat més de les relacions homosexuals entre homes o les relacions bisexuals que qualsevol altre tipus. Les relacions lèsbiques, sobretot, s'han vist afectades per aquesta discriminació; amb prou feines es veuen en les sèries o pel·lícules, no com a la parella gai la qual protagonista una infinitat de sèries mostrant-nos una xicoteta discriminació a aquest col·lectiu quasi oblidant-ho.

Però n’hi han moltes influencers que estan intentant canviar-ho, com YellowMelo (Melo Moreno), i persones que han lluitat per poder tindre un dia que les visualitze. Actualment és el 26 d’Abril però encara, amb un dia per visibilitzar al col·lectiu lèsbic, molta gent no sap que existeix i es pensen que tots els dies que visibilitzen als col·lectius es troben en el Pride Month o també conegut com el mes de l'orgull al mes de Juny.