12 de gen. 2021

6, 12 o 24 unitats?

En el vídeo “Carlota compra preservatius”, fragment de la pel·lícula "El diari de Carlota" (José Manuel Carrasco, 2010), que està basada en la novel·la de Gemma Lienas El diari vermell de la Carlota.

Ací teniu una llista d’avantatges i inconvenients dels preservatius, segons alumnes de 3r d’ESO.

Avantatges:
  • Eviten les ITS.
  • Eviten els embarassos.
  • No tenen efectes secundaris.
  • Es comparteix la responsabilitat de l’anticoncepció (que generalment se li atribueix a la xica)
  • Són fàcils d’usar.
  • No són cars.
  • Es poden aconseguir debades.
  • Són segurs.
  • Són accessibles (fàcils d’aconseguir).
  • Donen joc en la relació sexual
Desavantatges
  • Es pot perdre l’erecció.
  • Lleven sensibilitat.
  • Es poden trencar.
  • Són cars.
  • No sempre es tenen a mà.
  • Fa vergonya comprar-los (sobretot si la farmacèutica és com la del vídeo).
  • Posar-se’l interromp la relació sexual.
  • Quan no es té pràctica a posar-lo, fa vergonya confessar inexperiència.
  • Proposar l’ús del condó pot ser interpretat com a falta de confiança en la parella. Quan la parella és estable, ja no cal.
  • Si es porten damunt, la gent pot pensar que anem “buscant” (i si ets xica, pitjor encara).
Podríeu desmuntar els “contres”? 

Per exemple: “Es pot perdre l’erecció”. La por a perdre l’erecció parteix de considerar el penis com el centre de la relació i el coit com la pràctica estrella sense la qual sembla que no hi ha sexe de veritat. No serà millor que ens oblidem una mica dels genitals i ens preocupem de la resta del cos? I si la sensibilitat que perdem (segur?), la recuperem sentint altres parts del cos? I si es perd l’erecció, no es pot recuperar? 
 
Si ho preferiu, podeu comentar l'entrada Carlota i la flor de la vida.


Font: activitat del bloc 5 de la guia d'educació afectivosexual Els nostres cossos, els nostres drets.

23 comentaris:

Isaac Wieck ha dit...

He llegit tot el text i crec que té molta raó, però hi han aspectes en les desavantatges estic amb alguna cosa en desacord, per exemple, es suposa que hi ha que tindre respecte amb totes les persones i amb tot, i no crec que confessar que tindre inexperiència es motiu de vergonya, perquè es deu aprendre, i crec que no es motiu de vergonya.

Estic molt de acord amb que si el portem d’amunt es com si buscarem alguna cosa, jo crec que no es així, sempre hem d’anar prevenguts , perquè no sabem que pot passar, i per no anar prevenguts, podem perdre una bona experiència.

I es veritat que de vegades es pot interrompre l’acte sexual, però si vols tindre prevencions i disfrutar un bon temps, es necessari, tot te un cost, i aquest xicotet inconvenient de interrompre un moment l’acte, per a mi, no em afecta molt la veritat.

Si es veritat de que son molt cars i de vegades per a la gent que no pot comprar-se uns o volen tindre relacions sexuals sense riscos , no poden comprar un par , crec que per aquella part si te raó, i es tendra que rebaixar el preu d'aquests perquè siguin mes accessibles i evitar riscos.

En conclusió, per mi està molt bé el text , hi han aspectes que estic en desacord, però el rest del text te molta veritat, m’agardat molt

Amanda Campoamor ha dit...

Jo pense que fan falta més llibres com aquest. Encara, als temps d’ara, el tema de la sexualitat segueix sent tabú. Tant tabú que solament ens parlen de la sexualitat als llibres de biologia, i no parlen més d'això. Vosaltres heu llegit algun llibre que tractara sobre les relacions sexuals? Jo crec que «El diari vermell de Carlota» és un dels pocs llibres que ho tracta.

Nosaltres hem tingut sort, ja que hem presenciat un canvi a la societat i que a poc a poc el podem notar més. Hem tingut xarrades a l’institut i alguns professors com Rosa, ens parlen sense cap problema. També podem diferenciar de les relacions sexuals que ens venen i del que ocorre en realitat, gràcies al fet que està ocorrent el canvi.

En conclusió, estem fent un canvi, però encara tenim prou recorregut per a fer. Hem de preguntar les dubtes o preguntar simplement per curiositat. Podem ensenyar a les noves generacions les coses que nosaltres hem tingut ascendides.

Hada ha dit...

Aquesta entrada parla dels preservatius, els tipus i el seu ús. Hi ha una llesta d'avantatges i desavantatges dels preservatius alguns avantatges són que eviten els embarassos, eviten malalties de transmissió sexual i es poden aconseguir debades, i alguns desavantatges són es pot perdre l'erecció, són cars i es poden trencar.
Hi ha un vídeo d'una adolescent que va a una farmàcia a comprar preservatius i la farmacèutica comença a dir-li a la xica quin tipus vol, la mesura, molt o poc lubricat...I la xiqueta es posa incòmoda amb tantes preguntes. Quan arriba a casa, guarda la caixa de preservatius a la seva habitació.
La meva opinió és que els preservatius són necessaris per a evitar, entre moltes coses, embarassos i malalties, encara que diuen que sense preservatiu es nota més plaer en fer l'acte sexual, millor prevenir i poder gaudir del sexe sense preocupacions.

juanjo orsina ha dit...

Els preservatius són necessaris per a les relacions casuals, ja que amb aquest evitem malalties, embarassos... com tot, no son tot avantatges, fa vergonya demanar-los o comprar-los a més si ets dona ja pensen que ets vulgar... n'hi ha inconvenients que diuen tots, però no són reals, per exemple diuen que resta sensibilitat, però és mínim i per als més sibarites n'hi ha extra fins per a més sensibilitat.

El vídeo de la farmacèutica resulta còmic per a l'audiència, però no per a la que ho compra, la dependenta comença a fer un muntó de preguntes incòmodes quan ella solament volia comprar una caixa de preservatius estàndard.

En conclusió sempre cal portar protecció perquè no pots fiar-te de ningú, encara que de vegades pot ser un poc vergonyós i més si ets dona per culpa de la societat per es pel teu bé i el de l'altra persona.

Nacho Beach ha dit...

Jo pense que les preguntes que va fer la farmacèutica van a ser les preguntes necessàries, per que no tots tenim la mateixa mida de penis. La gent pensa que quan es posa un preservatiu es perd tot el plaer que es follar, no sap del que parla. Si folles amb preservatiu te quites les preocupacions de córrer-se dins de l’altra persona i el por de prenyar-li a la dona, també eviten les infermetats de transmissió sexual però et poden llevar un poc la sensibilitat però açò es pecatta minuta. Son molt accessibles de aconseguir condons per exemple pots aconseguir-los a la farmàcia, al Mercadona... Pense que es pot posar el condó d’una manera sexual, per exemple practicant el sexe oral. Ni han molt tipus de preservatius, ni han de molts tipus de sabors, també n’hi han lubricats...
M’ha agradat vore el que pensen els xiquets de tercer eso.

Sandra Garcia ha dit...

En la majoria de relacions sexuals d’avui en dia s’utilitzen els preservatius; i encara que és possible que tinguen alguns desavantatges, és un dels anticonceptius més còmodes, segurs, higiènics, barats, accessibles...

És cert en la societat cada vegada s'estan normalitzant temes considerats tabú com la sexualitat o la transsexualitat. Però, encara així, sempre ens para un poc entrar a una botiga a comprar preservatius o demanar-los als pares inclús. Això ho hem de canviar, hem de normalitzar-lo.

Al vídeo de l’entrada a Karicies apareix com la dependenta de la farmàcia fa muntons de preguntes a la noia, però... i si sols els vol per si de cas, per tindre'ls a casa en cas d'emergència? Per altra banda em fique en lloc de la farmacèutica i puc entendre que algunes de les qüestions són necessàries o importants. Siga com siga el cas ella hauria d’haver actuat amb més cura i la xica no hauria passat tanta vergonya davant de la gent.

Arantxa Pook ha dit...

Bastants vegades he escoltat a gent dir l'excusa que no volen fer-ho amb condó perquè no se sent igual que sense l'i que sense l'es assega més o una cosa així, gent experta ha desmentit això dient que el material és tan fi i tan flexible que això no és veritat i que simplement és una excusa per a no haver de posar-li-ho , i això pot acabar en un embaràs no desitjat o es pot contraure alguna malaltia sexual .Per a mi els preservatius haurien de ser més barats fins i tot gratis ja que són d'ús necessari igual que les compreses o bolquers per als bebés però és molt complicat que els posen gratis així que almenys haurien de ser més econòmics. Al meu també em faria molta vergonya que em vegen comprant-los i no tindria ser així perquè és una cosa natural i no tampoc hauria de ser un tema tabú

Dani Bon ha dit...

En la meua opinió i supose que la de moltes més persones, l'ús del preservatiu no te quasi res de roí. Si que es veritat que pot tindre alguns desavantatges però això no et lleva el plaer de fer l’acte sexual. Molta gent diu que l'ús d’aquest et resta sensibilitat o coses com aquestes, però segons estudis es mínima, aleshores el plaer va ser el mateix pràcticament.


A més, si no vols tindre un fill es molt millor que utilitzes el preservatiu, ja que te resta molt de probabilitats de tindre-ho, llevat de que se’t trenque. L'ús d'aquests no et que restar comoditat, ja que són molt còmodes, higiènics...


La xica de la farmàcia crec que ho fa mal i bé, ja que le fa moltes preguntes a la xiqueta i ella pareix que no te molta idea, aleshores la farmacèutica li deuria d’haver donat explicacions pera que la xiqueta s'acarara més.

Raquel Mahler ha dit...

Aquesta entrada parla dels tipus i ús dels preservatius . En el text hi ha una serie d’avantatges i desavantatges d’utilitzar-ho.
Estic en desacord en un desavantatge, que és el que els preservatius són cars, quan això no es així, segons el que sé sobre aquest tema, és que ho han molts hospitals o centres, on ho pots demanar sense pagar, no hi ha que comprar-los sempre .

Pense que aquest tema està vist com un tema un poc tabú, i això que estem en ple segle XXI, hi ha gent que no veu aquest com tema natural, si no que li dona vergonya parlar, o fins i tot, parlar sobre aquest tema.
En el meu cas, jo crec, que aquest tema, és un tema bastant natural, però s’ha de tractar més en els col·legis i instituts, per a que des de xicotets sàpiguen sobre aquest tema, i ho vegen de forma natural, no com un tema tabú que ningú vol parlar.

virginia ha dit...

Jo pense que el text te raó en algunes coses, però no en tot, per exemple de alguns desavantatges.
Dels desavantatges com que es poden trencar hi ha una possibilitat molt baixa de que es puga trencar el preservatiu, també que fa vergonya comprar-los es depèn de la farmacèutic, te raó que diu que portar-lo pot pensar la gent que vas «buscant» però tens que passar per això si vols prevenir, també es veritat que interrompre l,acte sexual però al portar el preservatiu vas a estar mes tranquil perquè ja no pot contraure una malaltia de transmissió sexual ni podràs quedar-te embarassada
Els avantatges que dona del preservatiu son molt importants com que eviten les infermetats de transmissió sexual, prevén els embarassos, no tenen efectes secundaris i son segurs...

I pense que la farmacèutica del vídeo de la pel·lícula fa unes preguntes normal però las fa com incomodant a la xiqueta i li fa sentir vergonya, i també li podria haver explicat el de les talles perquè Carlota no la entenia.

Ivan Beach ha dit...

Els preservatius son una de les millors opcions per a mantenir una relació sexual segura i sense preocupacions. No utilitzar-lo pot suposar més plaer, però també afegix un nivell d’estrés innecessari per els possibles problemes que provoca l’ absència d’aquest: transmissió d'infermetats, embaràs...

Pense que es completament necessari utilitzar condó per a les relacions sexuals, a pesar dels «desavantatges»: a pesar de que lleven sensibilitat, es disfruta més si no tens la preocupació de sofrir les conseqüències de no emprar protecció; es molt improbable que es trenque un preservatiu, i de totes formes n’hi han més possibilitats de quedar-te embarassada al no utilitzar condó; els preservatius no son cars, és major el preu de tindre una infermetat de transmissió sexual per no utilitzar protecció; es deurien de tindre sempre a mà, a vegades no saps si vas a tindre que utilitzar-los; aquest es un vídeo publicitari de fa temps, les farmacèutiques no solen fer preguntes incòmodes, i en qualsevol cas pots comprar-los en màquines expenedores o demanar-los a algú.

Jo crec que no fa falta contraargumentar tots els desavantatges, amb els desmentits anteriorment ja es suficient com per a vore que es molt millor utilitzar preservatiu per a les relacions sexuals. Es millor una relació segura i sense preocupacions que una relació amb post-estrés per el que pot haver passat al estar desprotegits.

joan smith ha dit...

Jo pense que el preservatiu és un dels invents més meravellosos del món, ja que aquest t’ajuda a enfront-ire una monòtona de problemes, per exemple infermetats de transició sexual, o un embaràs inesperat.

Hi ha gent que no li agra res el preservatiu, perquè diu que amb això no és sent el plaer o l'erecció, hi ha altra que amb el preservatiu si es pot sentir el plaer i que no assoles està el plaer en el membre viril, també en més parts. També hi ha uns preservatius específics per a la gent que vol sentir l'erecció i aquests són els preservatius fins.

També diuen que els preservatius són cars, però això és una errada, els preservatius són molts barats. També diuen que els preservatius es poden trencar, però assoles es trenquen quan no saps com posar-te un o quan han passat 10 minuts, que és el temps límit de utilitzar el condó, també hi han casos de que es trenquen practicant el acte sexual però això és molt difícil.

Amb el l'ús del condó no es perd la confiança amb la parella, perquè en el sexe a part d'introduir el membre viril hi han més formes de practicar-lo i això és el que dona més confiança amb la parella. I quan una dona va assoles a la farmàcia a comprara condons, això no vol dir que este "buscant", és a dir, potser que té parella o no, qui sap.


En el vídeo es pot mostrar com la xiqueta està mol incomoda perquè la dona que li està atenint-la, li està fent moltes preguntes incòmodes quan ella assoles volia uns preservatius estàndard. Aquesta situació no tindria que donar vergonya perquè és una situació normal, però la civilització lo ha fet embarassos.

Hardeep Ethel Smyth ha dit...

En l’entrada del vídeo parla sobre els preservatius que són molt importants i també que les preguntes que li fa la farmacèutica son molt important, perquè has de saber la seua grandària i el tipus que tu vulgues. També és que la xica se sentia molt avergonyida a l’hora de què ella volia comprar els preservatius, jo pense que això és normal perquè era la primera vegada que ella anava a comprar els preservatius i sobre tot davant de tots els clients que hi havia en la farmàcia. El que fa la xica està bé, ja que ella a l’hora de tindre qualsevol relació sexual utilitza preservatius i jo pense que els preservatius són uns conceptes molt important en aquestes èpoques, perquè evitem moltes malalties i embarassos. També que en els últims anys està augmentant el percentatge dels preservatius cada vegada més gent l’utilitza per a cuidar la seua salut. Abans no era tan important utilitzar preservatius, però ara el pesem i és molt important, ja que podem evitar moltes coses. També pense que és important llevar preservatius pel la qual cosa pots tindre una relació sexual, perquè hui en dia és important portar-los i protegir el teu cos sobre qualsevol malaltia.

Hardeep Ethel Smyth ha dit...

En l’entrada del vídeo parla sobre els preservatius que són molt importants i també que les preguntes que li fa la farmacèutica son molt important, perquè has de saber la seua grandària i el tipus que tu vulgues. També és que la xica se sentia molt avergonyida a l’hora de què ella volia comprar els preservatius, jo pense que això és normal perquè era la primera vegada que ella anava a comprar els preservatius i sobre tot davant de tots els clients que hi havia en la farmàcia.

El que fa la xica està bé, ja que ella a l’hora de tindre qualsevol relació sexual utilitza preservatius i jo pense que els preservatius són uns conceptes molt important en aquestes èpoques, perquè evitem moltes malalties i embarassos. També que en els últims anys està augmentant el percentatge dels preservatius cada vegada més gent l’utilitza per a cuidar la seua salut.

Abans no era tan important utilitzar preservatius, però ara el pesem i és molt important, ja que podem evitar moltes coses. També pense que és important llevar preservatius pel la qual cosa pots tindre una relació sexual, perquè hui en dia és important portar-los i protegir el teu cos sobre qualsevol malaltia.

Adrian Price ha dit...

Sincerament el condó és un aparell que no deu faltar a l’hora de practicar relacions sexuals, ja que com bé diu un argument a favor, els condons eviten la propagació de malalties de transmissió sexual, com la sida i altres, i açò és el més important, és una cosa que no hem d'oblidar. A més que mai serà una dificultat fer-se amb un d'ells.

I si una excusa és que són cars, jo a soles dic que als hospitals donen condons gratuïtament; I si en aquesta situació el problema és la vergonya, anem a vore, òbviament no es el mateix demanar una sudadera al Berskha que un condó, però si et preocupa que et jutgen, tot el món practica l'acte sexual, no es una cosa que assoles fases tu i 5 persones més.

Per últim vuic afegir que els condons també poden servir com a jocs sexuals, ja que existeixen amb diferents sabors, amb més lubricant, amb grandària...

Xavi Bon ha dit...

Pense que els preservatius són necessaris per a tindre relacions sexuals, ja que amb aquest hi ha molts Avantatges com : eviten els embarassos, les fermetats de transmissió sexual…
Però també hi ha desavantatges com: es poden trencar, tens més plaer...

Ara vaig a desmuntar algunes contres dels desavantatges de l’ús del condó.

El que més m’ha cridat l’atenció és: si portes els condons damunt la gent pensa que anem «buscant» ,en el vídeo es pot presenciar com quan la xica compra els condons de seguida un xic l’ha dit d’utilitzar-lo amb ell, pense que aquest passa en la actualitat, no entenc per què però passa.

Nosaltres hem tingut sort perquè en la societat d’ara s’està normalitzant més el tema de sexualitat. Un exemple que cada vegada tenim més xarrades a l’institut sobre aquest tema.

En conclusió, la societat està fent un gran canvi, encara que falta molt per a normalitzar aquest tema.

Ainara d'Aquitania ha dit...

jo pense que fa més falta educació sexual, si, donen xarrades, però encara hi ha molta desinformació i crec que aquest tema és molt important.
Si, és veritat que hi han mètodes més eficaços que el condó com el diu, o un implant hormonal, però segueix sent alt en quant a eficiència, i és l'únic que protegeix de les ITS, ja que serveix com a barrera.
Jo pense que els condons són cars si tens relacions habitualment, a la llarga són molts diners, però igualment son més barats que altres mètodes anticonceptius a part que, si necessites condons i no tens diners, en el metge et donen, está clar que no són ni de sabors ni res per l'estil.
També amb la teoria que es poden trencar, és possible però és molt extrany, és a dir, les possibilitats són molt baixes, sol passar només si estan caducats.
En el tema d'utilitzar condó sent parella i no tenir ITS etc, jo pense que si volen tenir relacions amb seguretat per molt sans que estiguen, no volen tindre fills i no volen utilitzar altres mètodes, no sé perquè està mal vist, és un mètode anticonceptiu al igual que altres, i s'ha d'utilitzar per seguretat.
I en el fet que si portes un condó és perquè estàs buscant tenir relacions no li veig cap sentit, simplement es pot portar per precaució, perquè mai es sap quan pot passar i és millor tenir un condó que fer-ho sense ell o quedar-se amb les ganes.

Sofía de Dia ha dit...

Sincerament pense que els preservatius no tenen res roí; es diu com a crítica que lleven sensibilitat però això tampoc té massa sentit perquè n’hi ha preservatius més fins els quals fan que es senta com si no estigueren, també es parla de que es poden trencar però crec que es millor una protecció del 92% a no tindre cap o usar un altra però que pugues desenvolupar una ITS.

Els preservatius son molt importants per l’ultim que he dit i és que es l’única protecció vàlida per no tindre una infecció de transmissió sexual. No sols això sinó que també son una de les proteccions més segures i fàcils d'aconseguir i d’utilitzar. Tot el món en pot comprar uns o, inclús, hi han puestos on te’ls poden donar gratis, sense preguntes de ningun tipus.

En conclusió, els preservatius son el mètode més còmode de protecció i les seues critiques no tenen molt de sentit en quan es fa en la realitat.

Ruben Padoani Bembo ha dit...

Aquesta entrada parla de l’us dels preservatius i les ventatges i les desventatges. Jo pensé que l’us d’aquestos deuria ser mes normal, no es tindria q vore com una cosa rara. Avui en dia la majoria dels adolescents a l’hora de comprar preservatius tenen com eixa vergonya d’anar a comprar-los, ja siga per que pensen que la gent del voltant podrien riure’s d’ells o algo. Jo pensé que són un complement molt important a l’hora de fer l’acte sexual. Encara que tinga desventatges, com perdre l’erecció o distrutar menys, pero també tenen avantatges com evitar l’embaraç i el SIDA. Per finalitzar pensé que es deurien formalitzar més els preservatius.

Anònim ha dit...

Sobre els desavantatges pense que l'erecció no sols es pot perdre amb l'ús del condó, sinó si aquestes nerviós a l'hora de mantindre relacions sexuals i que també l'altra persona alomillor no et produeix la suficient excitació per a mantindre l'erecció durant x temps. El preu i la qualitat varien molt però és una cosa que sol ser bastant bo. Encara que també depén de com ho uses ( el condó ). El tema de comprar-lo pot ser una mica vergonyós, depén de la persona que la compre, però jo crec que no hauria de ser una cosa vergonyosa perquè el sexe és una cosa normal en la humanitat. I no crec que utilitzar el condó és falta de confiança perquè és per precaució i és millor per a la parella perquè després es poden ficar en problemes com un possible avortament etc.

Neus ha dit...

Aquest tema sobre els preservatius continua sent un tema molt tabú per la societat, però alhora és un tema molt important, perquè a l'hora de practicar el sexe sense l'és molt perillós ja que pots contraure malalties com la sida o tindre un embaràs no desitjat.

D'altra banda, en el vídeo es pot veure a la xica, Carlota, que va a la farmàcia a comprar una caixa de condons. Quan li toca el torn ella es posa molt nerviosa i damunt té molta vergonya. Pense que no fa falta estar així ja que el que aquesta comprant és una cosa molt bona perquè significa que t'importa la teua salut i la de l'altra persona.

I després arriben les preguntes de la farmacèutica que, en el vídeo podem observar com Carlota es mor de la vergonya en és moment. Però gràcies a aqueixes preguntes que li fa la farmacèutica són molt importants per a agafar el condó exacte.

David Azalais de Porcairagues ha dit...

La meua opinió sobre els avantatges i desavantatges de l’ús del preservatiu, opine que per a mantindré relacions sexuals es necessari utilitzar el condó per a evitar malalties i embaràs
Jo pense que no hi han quasi desavantatges perquè gracies a el preservatiu evites malalties i embaràs però també si tens que anar a comprar-los a la farmàcia es una mica incòmode però no tens que tindre vergonya perquè això lo fas per el teu benefici.
En el vídeo a on la farmacèutica li fa preguntes incomodes al comprador pensa que a la realitat no es aixina, en el vídeo es fa així per a que et dones compte de que a vegades port ser bastant vergonyós demanar preservatius.
En els desavantatges que posa a l’entrada del bloc hi ha alguns que tenen raó com el que diu que son cars perquè els preservatius son cars per això i ha gent que no pot comprar-los, també diu en els desavantatges que la gent y diu coses si portes un preservatiu però tu fas el que vulgues per si sorgeix l’ocasió sempre es bo portar preservatiu damunt.
En conclusió utilitzar preservatiu es important per evitar malalties i l’embaràs .

Angel ha dit...

En l'entrada parla dels preservatius, els tipus i el seu ús. Hi ha una llesta d'avantatges i desavantatges dels preservatius alguns avantatges són que eviten els embarassos, eviten malalties de transmissió sexual i es poden aconseguir debades, i alguns desavantatges són es pot perdre l'erecció, són cars i es poden trencar.
Al vídeo de l’entrada a Karicies apareix com la dependenta de la farmàcia fa muntons de preguntes a la noia, però... i si sols els vol per si de cas, per tindre'ls a casa en cas d'emergència? Per altra banda em fique en lloc de la farmacèutica i puc entendre que algunes de les qüestions són necessàries o importants. Siga com siga el cas ella hauria d’haver actuat amb més cura i la xica no hauria passat tanta vergonya davant de la gent.