20 d’abr. 2021

Ejaculacions

En aquesta entrada parlarem d’ejaculacions i dels diferents fluids corporals que la majoria de cossos emetem.

La primera ejaculació de semen s’anomena espermarquia o semenarquia. En els cossos normotípics, la glàndula prostàtica, les vesícules seminals i les glàndules bulbouretrals proporcionen el líquid necessari perquè els espermatozoides viatgen alimentats i protegits.

Les glàndules bulbouretrals (tradicionalment de Cowper) –homòlogues a les glàndules vestibulars majors en les dones– secreten un líquid alcalí (preseminal o preejaculatori) que lubrifica i neutralitza l’acidesa de la uretra abans del pas del semen en l’ejaculació. Pot contenir espermatozoides que procedeixen d’ejaculacions anteriors i que, encara que tenen poca mobilitat, ja que no compten amb els nutrients de l’esperma, poden fecundar (ja saps: abans d’un ruixat, plovisqueja!). Usualment, són expulsades de 4 a 6 gotetes lubrificants cada dos minuts durant l’excitació.

Els espermatozoides es formen en els testicles, maduren en l’epidídim i es queden emmagatzemats allí. Quan el penis s’ompli de sang i es prepara per a ejacular, els espermatozoides madurs es desplacen de l’epidídim a través del vas deferent i arriben a l’ampolla, on s’hi afegeixen les secrecions de les vesícules seminals, que constitueixen el 60% de l’esperma. D’allí, aquest fluid passa per la pròstata, òrgan que té la mida d’una nou i on se li afegeix un fluid lletós que acaba de configurar l’esperma (ací tens un vídeo que ho explica i ací hi ha il·lustracions molt xules sobre l’aparell masculí normotípic).  

Tal com explica Jüne Plã en el seu llibre il·lustrat Clímax. Una cartografia del plaer (Cossetània, 2020), l’ejaculació no està necessàriament lligada a l’orgasme i aquest es pot aconseguir sense ejacular. “Se’n diu ‘ejaculació retrògada’ i significa que l’esperma, sotms a pressió al tram de la uretra entre l’esfínter de la bufeta (que impedeix que l’orina s’hi barregi) i l’esfinter estriat (a la sortida de la pròstata), puja cap a la bufeta en el moment de l’ejaculació perquè l’esfinter estriat queda tancat i el de la bufeta s’obre. Aquest esperma s’expulsarà de manera natural en el moment d’orinar.” En el sexe tàntric els hòmens practiquen aquesta dissociació d’orgasme i ejaculació així com la injaculació, que consisteix a comprimir el bulb del penis (zona de bombament situada entre l’escrot i l’anus) en el moment de l’orgasme per bloquejar l’arribada de l’esperma. Sembla que es poden aconseguir així múltiples orgasmes i intensificar-los, però no he trobat evidència científica de l’eficàcia i seguretat d’aquestes tècniques.

Pel que fa a l’ejaculació femenina, aquesta ha estat i continua sent un tema controvertit. Jüne Plã explica en el seu llibre els diferents fluïds corporals dels cossos normotípics amb vulva. En primer lloc, la mullena és la barreja del líquid que segreguen les glàndules vestibulars majors o lubricadores situades a banda i banda de l’entrada vaginal –tradicionalment anomenades glàndules de Bartholin–, i de l’exsudat que secreta l’interior de la vagina. Aquesta lubricació es produeix durant l’excitació sexual. Per la seua banda, la brollada és el terme en català per a referir-se a l’squirt. Quan s’estimula la paret anterior de la vagina, on estan situades les glàndules parauretrals o ejaculadores –tradicionalment anomenades d’Skene–, aquestes poden secretar un líquid que flueix o bé per miniorificis propers a la uretra o bé cap a la bufeta. En aquest segon cas, s’hi barreja amb un líquid abundant, que sol eixir a bell raig i donar lloc a la brollada o squirt.

La composició de les brollades ha estat poc estudiada, fet que provoca que encara es discutisca si es tracta d’una explosió involuntària d’orina provocada per l’estimulació directa de la bufeta i de les glàndules situades al llarg d’aquesta –tal com afirmaven, per exemple, Kinsey o Masters i Johnson– o es tracta d’un aiguat secretat per les glàndules parauretrals que quasi no conté residus, i que sol expulsar-se amb l’orgasme –tal com afirmava Grafenberg, el descobridor de l’anomenat punt G.

El sexòleg italià Emmanuele Jannini i el biòleg mexicà Alberto Rubio Casilla han estudiat l’ejaculació femenina i expliquen que aquesta no és el mateix que la brollada ja que es tracta de fluids diferents. Segons ells, la brollada és una orina diluïda i ix de la bufeta, mentre que l’ejaculació és una substància espessa, blanca i molt escassa que conté components comparables al semen masculí, particularment antigen prostàtic específic (APE). Per la seua banda, el metge i investigador Samuel Salama ha estudiat les brollades de set dones i explica que les dones tenien la bufeta buida abans de l’excitació, però aquesta es va omplir fins a produir la brollada, formada per orina diluïda i la presència de l’antígen prostàtic específic, que no estava en l’orina anterior a l’squirt.

L’ejaculació femenina en forma de brollada és minoritària i no es coneixen les raons per les quals unes dones ejaculen i unes altres no; només hi ha hipòtesis diverses: tabú i autorepressió, estimulació inadequada, diferències anatòmiques, ja que sembla que la pròstata femenina és un vestigi i no totes les dones la tenen funcional, etc. En qualsevol cas, allò important és no convertir-ho ni en una vergonya ni en una obligació; simplement cal considerar-la com a part de la resposta sexual de les dones quan ocorre i, com a font de plaer, donar-li la benvinguda.


16 comentaris:

Rebeca Maconchy ha dit...

Resumint l’entrada, en persones amb penis la primera ejaculació s’anomena semenarquia. Abans de qualsevol brollada, unes glàndules de l’aparell reproductor secreten un líquid que conté espermatozoides d’altres ocasions i s’encarrega de lubrificar la uretra. Després, els espermatozoides es formen i s’emmagatzemen a l’epidídim, a aquest s’afigen secrecions i un líquid lletós que finalment forma l’esperma. Per altra banda, l’ejaculació “femenina” sembla menys “estudiada”, i com s’assenyala al blog, més controversial. Primer, l’aparell reproductor femení, que també compta amb una sèrie de diverses glàndules, allibera un líquid anomenat mullena que lubrica la vagina abans de l’squirt: és una composició de líquids que ixen de la bufeta (un d’ells orina). No totes les persones arriben a l’últim.

La veritat és que ja sabia que els homes, òbviament, i algunes dones (millor dit persones amb penis i amb vagina) tenien la capacitat d’ejacular. Molta gent pensa que està lligat a l’orgasme, i que la brollada de les persones amb úter és l’objectiu clar al qual s’ha d'arribar, però no és així; el plaer de vegades no és un factor que el provoca (ejaculació retrògrada). Sincerament mai havia escoltat la raó per la qual això passa, només una explicació senzilla tipus “quan una persona manté relacions sexuals de qualsevol classe i està excitat segrega líquids”.

luna mozart ha dit...

Pense que la primera espermarquia o semenarquia, és molt important, ja que és molt important per a totes les persones.
En les xiques la primera menstruació sol ser sobre els 12 anys , desafortunadament està baixant molt la edat amb la que es te, perquè antigament a les dones la primera regla les baixava sobre els 15/16 anys, però com ara per exemple l’alimentació ha millorat molt i com els carrers estan mes contaminats i hi ha mes estrògens en l’aire, això fa que ens baixe més la regla i al hòmens els fa mes « femenins». És molt interesant aquest tema ja que per exemple jo no s’habia com es produia aques procés.

Mario New ha dit...

El primer de tot es que poder parlar de sexe en el 2021 tendría que ser una cosa normal, i no un tema tabú. Xarrar amb els teus pares sobre orgasmes, preservatius, precaucions… tot això deuria de ser normal hui en día, pero majoritàriament no ho és.

Aquest comentari pot donar exemple de que és molt important la informació en el sexe tant masculí com femení, i que no asoles tenen que parlar-nos sobre la penetració o condons (donant importància a les relacions heterosexuals). Crec que és necessari iluminar el camí a les persones que volen saber com funciona el nostre cos, a banda de posar-lo en practica.

També amb la ejaculació, es pot parlar de la masturbació, un tema més que es considerat tabú, i que com en altres xarrades sexuals es dona poc aquest tema, i si parlen, es de la masturbació masculina (obiant que les dones necessiten a algú per a mantenir relacions).

En conclusió crec que aquest comentari és necessari per a donar informació a moltes persones que no la tenen. Pense que cal tractar el sexe d’una manera natural, i per últim, pense que les xarrades de sexe actuals deurien actualitzar els temes que es parla, perquè la societat està constantment en moviment i no tenim temps per a parar-la

Adrià Price (4t) ha dit...

Correcció del comentari d'Adrian Price

Jo me’n recorde quan em vaig tocar per primera volta; va ser als 13 anys, i em pareix una bona edat, ni molt major ni molt petit.

Vull continuar dient que no sabia de l’existència de les glàndules bulbouretrals. M'han paregut molt interessants les coses que pot arribar a fer el cos humà. I m’ha passat igual amb el dibuix 3D del penis: la veritat és que mai m’haguera imaginat el meu penis per dins, i mireu, ja sé com és! A més, Rosa ja ens havia comentat en classe que quan tenim un orgasme, no significa que ejaculem fluids; però el que almenys jo no sabia és que la gent pot ejacular sense tindre un orgasme. M’ha paregut supercuriós, i sincerament, no m’ha passat mai.

D’altra banda, l’altre dia en classe d’informàtica, les meues amigues es varen sorprendre molt al conéixer parts del seu cos que no sabien ni que existien, i no m’estranya. Ningú ens havia parlat mai (a banda de Rosa) sobre les part íntimes femenines i masculines, sobre sexe o sobre com es comporta el nostre cos quan el practiquem, i això em pareix molt malament.

M’agradaria que ens mostraren, encara que siga sols un poquet, que fa el cos quan ens excitem, com hem de comportar-nos si veiem alguna cosa fora del normal en el nostre cos al practicar sexe, etc.

Aitana d'Aquitània ha dit...

Correcció del comentari d’Aitana d'Aquitania

Aquest text em pareix molt necessari, ja que pense que ens manca aquesta informació.

Pense que la primera espermarquia o semenarquia i la menarquia són molt importants, ja que és un pas essencial per a tots els éssers. En les xiques, la primera regla sol ocórrer en l’actualitat sobre els 12 anys, encara que l’edat està baixant perquè antigament la primera menstruació baixava sobre els 15 o 16 anys. Això ocorre perquè ara l’alimentació ha millorat molt, però també perquè la Terra està molt contaminada i hi ha més estrògens en l’aire, i això fa que ens baixe més prompte la regla, i al hòmens els fa mes «femenins». Per exemple, la primera menstruació a mi personalment em va baixar al 10 anys i a la meua mare també.

Pel que fa a les ejaculacions, crec que és molt necessari aquest tema ja que jo, per exemple, no sabia com es produïa aquest procés d’ejacular. I en el cas de les dones no sempre hem d’ejacular per a sentir plaer. Als xics el pareix estrany, però es així, no comprenen com podem sentir plaer sense acabar ejaculant, quan en canvi ells sí.
En conclusió, pensé que és molt important la primera ejaculació per a tots i totes, i comprendre com es produeix aquest procés.

Amanda Colbramo ha dit...

Correcció del comentari d’Amanda Colbramo

Primer de tot, crec que estem mal informats i ens fan falta més entrades com aquesta. Per exemple, no entenem com funciona l’acte de la masturbació, tant en l’aparell dels hòmens com en l’aparell de les dones. Aquesta informació s’hauria de comentar a tot el món sense tabús, també als xiquets que comencen a tindre relacions sexuals.

Però, a més d’explicar aquesta informació que se'ns conta en el text, hauríem d’aprendre sobre les possibles infeccions de transmissió sexual, tant en el sexe oral com en qualsevol altre acte. I, per suposat, com les podem evitar.
Pensem i reflexionem: ja ens trobem en ple segle XXI i estic segura que hauríem de parlar més obertament de temes relacionats amb el genitals i tot el que els envolta, com la menstruació, la masturbació, etc.
Com a conclusió, vull dir que per poder avançar hem d’investigar. Ja sabem com està format el penis, però no com està composta la vulva, per exemple, els llavis, el clítoris, etc.

Sandra (4t) ha dit...

Correcció del comentari de Sandra

La veritat és que quasi no tenia informació d'aquests conceptes. Sí, és cert que tots els coneixem, però no sabem noms com espermarquia o semenarquia (la primera vegada que ejaculen els xics); i a classes de Biologia, per exemple, no ens els han ensenyat. Açò és un dels molts tabús que encara hi ha a la societat: parlar de la masturbació masculina però, sobretot, de la femenina.

Seguint amb açò de la masturbació en homes i en dones, m'agradaria destacar com de malament em sembla quan, per exemple, hi ha un grup de xics parlant de com ho feren la nit anterior amb total naturalitat; però després una dona s'apropa i comenta que ella també s'ha masturbat i, de sobte, està mal vist, i no solament per part dels homes, ni de bon tros, sinó de tot el món en general.

En ple segle XXI ja hauríem de ser més oberts mentalment i deixar de costat els tabús relacionats amb la menstruació, la masturbació, el sexe... i parlar-ne obertament, ja que seran coses que ens passaran habitualment i de les quals encara així ens falta un munt d'informació.

Isaac ha dit...

Correcció del comentari d'isaac wieck (Bat. Artístic)

Llegint aquest article m’he quedat molt sorprés perquè em dona informació d'una cosa que jo donava per fet que era d’una manera, però hi ha més darrere. Tampoc sabia el nom de la primera ejaculació o de les gotetes que ixen del penis per lubricar-lo abans d’aquesta.

És molt interessant llegir-lo ja que no sabia com actuava l'esperma quan s’ejacula ni quan els espermatozous es desplacen fins arribar a una part anomenada ampolla que passa per la pròstata; això m’ha deixat noquejat.

I en l’ejaculació masculina, no sabia que es podia sentir molt de plaer i orgasmes sense ejacular. M’ha paregut estrany i curiós a la vegada; però al llegir la tècnica realment m’ha semblat molt poc ortodoxa, i m’he preguntat per què hauríem de masturbar-nos sense ejacular. Es pot sentir el mateix plaer? Com mai ho he provat, no sé com es deu sentir. I el mateix amb en les dones: la seua primera menstruació i tot el procés que es produïx per arribar a l’squirt.

Unknown ha dit...

Correcció del comentari d'Hada i de Natxo

Aquesta entrada parla de les ejaculacions que tenim els homes i les dones. La primera vegada que ejaculen els xics s’anomena espermarquia o semenarquia. Hem vist un vídeo en el qual s’indicava com ejaculen ells i durant l’excitació solen expulsar entre 4 o 6 gotetes en 2 minuts. La primera vegada que ocorre l’espermarquia és al voltant dels 12 o 13 anys, però no és una edat exacta perquè cada persona és diferent. Aquestes aproximacions estan basades en les experiències d'algunes companyes de classe.

Durant l’excitació, les xiques solen mullar-se (mullena), fluid que serveix com a lubricant natural i, quan ejaculen, s’anomena brollada o squirt. És difícil aconseguir un squirt ja que només una xicoteta quantitat de persones arriben a tindre’l. Algunes dones, per a haver d'ejacular, utilitzen joguines sexuals perquè no tenen parella o simplement perquè volen.

Ens agradaria llegir per a aquest tercer trimestre el llibre il·lustrat ‘Clímax. Una cartografia del plaer’ perquè ens pareix molt interessant, ja que l’entrada està basada en aquest llibre.

Hada ha dit...

Aquesta entrada parla de les ejaculacions i dels diferents tipus.

Primer anem a parlar de l’ejaculació masculina.
La primera ejaculació de semen s’anomena espermarquia o semenarquia.
Cada vegada que expulses semen conté espermatozoides que poden fecundar. Quan t’excites són expulsades de 4 a 6 gotetes lubrificants, que també contenen espermatozoides.
Les ejaculacions no estan necessàriament lligades a l'orgasme i aquest es pot aconseguir sense ejacular.
En canvi, l’ejaculació femenina està menys estudiada. Encara no es coneix perquè unes dones ejaculen i unes altres no.

Aquesta entrada està bastant interessant. A la vida quotidiana no ens preguntem per què ejaculem o perquè no ho fem. Pense que està normalitzada l’ejaculació dels homes, ja que és la més comuna i és molt interessant el que diu l’entrada que hi ha una espècie de preejaculació que també pot deixar embarassada a una dona.
També em crida l'atenció que no totes les dones fan l’ejaculació però si a l’orgasme. S'ha de aprendre a diferenciar dues coses perquè no signifiquen el mateix.

Crec que devien investigar més sobre la sexualitat femenina, encara hi ha moltes incògnites per resoldre i estaria bé saber certes coses perquè la gent este més informada.

Berliza ha dit...



em sembla un tema molt important ja que és imprescindible visibilitzar per a tothom aquest tipus de coses, perquè s'han d'acabar els tabús i sobretot, s'ha de fer normal parlar sobre aquesta mena de qüestions. A més, en aquest post, es toquen temes que jo per exemple, desconeixia, com el líquid preseminal, que és el líquid previ a l'ejaculació com a tal. I més coses sobre l'ejaculació femenina que em semblen molt interessant.

En conclusió, totes les persones haurien de llegir aquest article per a informar-se bé sobre aquests temes i així tindre més coneixements sobre els nostres propis coss

Salva Maconchy ha dit...

A l’escola pública no es ensenya mai sobre l’educació sexual. Els xics i les xiques de la nostra edat saben el que saben només per el qui l’han dit a casa o el que es diuen els seus companys. Els tabús que deixa la societat passat son els mateixos que ara ens estén afectant malament. Ara mateix n’hi ha una «moda» la qual diu que no tenien que usar condom. Això va resultar en un alça dels casos de VIH.

En segon lloc, les persones tenen el dret de saber com funciona el seu cos. No puc ser que hi haja persones amb el graduat de 4 d’Eso que no sàpiguen sobre l'ejaculació retrògrada, o pitjor encara, que no sàpiguen de l'ejaculació femenina.

Per a concloure tinc que deixar un missatge: en ple segle XXI ja hauríem de ser mes compressius i deixar els prejudicis del passar en el passat, necessitem educació.

Tadeo ha dit...

Per aconseguir la ejaculació retrògrada el procediment pot ser un poc dolorós per al home. Segons el que e experimentat, aquest procediment es utilitzat entre homes para fer el que se llama «competencia de pajas» onde he de llegar mes lluny que els altes xics ejaculant, es bastant dolorós tindre que aguantar la «corrida» dins del penis. No en recomane fer aquest tècnic, no te sentit del tot, si vas a tindre relació sexual amb una dona, usa el condon i evitaràs les possibles ITS. Per el teu bé no tingues relació sexuals sense el condon excepte si vas a tindre un fill/filla. No resulta necessari us de la aquesta tècnica de normal, però si vas a ferla accepta i pensa el dolor que pots sofrir mantres el practiques, no patichques sense sentido si al final no es necessari para la teua relació sexual diària o setmanal ambla teua parella

Ainara d'Aquitania ha dit...

No sabia que la primera ejaculació tenia nom que es diu espermaquia, ni que havien unes glàndules (les bulboretrales i les vestibulars), a l'saber això m'adono que hi ha molta desinformació sexual; ni tampoc sabia que no es el mateix ejacular que tindre un orgasme, ni sabía quería la mullana i la brollana.

sent que no està normalitzat que una dona es marturbe, i encara que ho façen moltes, poques ho diuen i no hi ha cap problema a fer-ho i dir-ho, però pense que no ho diuen perquè la gent ho veu estrany, és a dir, els nois parlen d'això tots els dies amb tota la normalitat del món, i si una noia ho diu ja la miren mal.

Sempre només donen xarrades parlen sobre que cal utilitzar protecció i poc més, però hi ha molts temes dels quals no ens parlen i que tampoc eixen als llibres de biologia, no ens parlen a profunditat de les parts del nostre aparell reproductor ni de com funciona cada cosa, jo la veritat que d'això es poc.

Angel ha dit...

Resulta interessant llegir-lo ja que no sabia com actuava l'esperma quan s’ejacula ni quan els espermatozous es desplacen fins arribar a una part anomenada ampolla que passa per la próstata.
Durant l’excitació, les xiques solen mullar-se (mullena), fluid que serveix com a lubricant natural i, quan ejaculen, s’anomena brollada o squirt. És difícil aconseguir un squirt ja que només una xicoteta quantitat de persones arriben a tindre’l. Algunes dones, per a haver d'ejacular, utilitzen joguines sexuals perquè no tenen parella o simplement perquè volen.
Crec que devien investigar més sobre la sexualitat femenina, encara hi ha moltes incògnites per resoldre i estaria bé saber certes coses perquè la gent este més informada.

Rania ha dit...

Aquesta entrada ens parla i informa de les ejaculacions i els diferents fluids corporals que els cossos solen emetre. El primer del que ens parla l'entrada es que en el cas dels xics, la seua primera ejaculació de semen es diu espermarquia o semenarquia. Despres ens parla del liquid alcalí conegut com a liquid preseminal, que es l'encarregat de lubrificar i neutralitzar l'acidesa de la uretra per al pas del semen en la ejaculació. Aquest liquid preseminal pot contenir espermatozoides procedents d'ejaculacions anterior, i es manifesten en forma de 4 o 6 gotetes lubrificants.
Després ens parla del llibre Climax escrit per June Pla que ella ens explica que l'ejaculació no està necessaariament lligada sempre al orgasme i que aquest es pot aconseguir sense ejacular. Pense que tots deuriem estar mes informats i llegir mes d'aquests temes i coneixer mes el snostres fluits.
Un tema que es parla poc i pareix un poc tabú i es tracta com un tema controvertit es l'ejaculació femenina, i June Pla parla al seu llibre dels diferents fluids corporals del cossos amb vulva.